Stefania Palmisano Linda Gerbaudo

Comunità Odinista

COMUNITÀ ODINISTA TIMELINE

1968: (21 maart): Hundingr-Gisulf werd geboren als Pier Paolo Gauna in Aosta, Italië.

1994: (augustus): Hundingr-Gisulf richtte de Comunità Odinista (CO) op tijdens een reis in IJsland en na de oprichting van de Engelse groep Odinic Rite en het Belgische tijdschrift Megin uitgegeven door de groep Fils des Ases. In hetzelfde jaar begon hij het tijdschrift Araldo di Thule, dat was gekoppeld aan de CO en hun principes.

1995: Hundingr-Gisulf ontmoet Gualtiero Cìola (1925-2000), die door de CO-gelovigen Walto Hari of Volksvater (vader van het volk) werd genoemd. Hij was erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Noord-Italië en Duitsland, en vooral in de religie en cultuur van Longobarden, een Germaans volk dat zich in 568 BCE in Italië vestigde. Sinds 1995 schreef hij veel artikelen voor de Araldo di Thule.

1995: De CO krijgt bezoek van een Weens lid van de Armanen Orden. Ze besloten hun eerste riten te vieren, genaamd blòtar, in Piemonte en Valle d'Aosta. Ze codificeerden ook de maandelijkse vieringen met de publicatie van de langbärte kalender en het boek Ik fuochi di Gambara. Deze bevatten de eerste versie van hun rituelen.

1997: De Hermandad Ásatrú Argentina, een groep afstammelingen van Noord-Italiaanse immigranten gevestigd in Buenos Aires, nam contact op met de CO. De twee groepen besloten samen te werken en richtten de Alianza del Lobo op..

1998: Vanaf dit jaar hebben enkele CO's leden ritueel en blótar uitgevoerd met de Engelse groep Odinic Rite.

2000: De Hermandad Ásatrú Argentinië werd opgeheven. De CO beëindigde de organisatie van Odinistische groepen buiten het grondgebied van Noord-Italië en besloot hun Italiaanse broederschappen op een meer gecentraliseerde manier te beheren.

2007 (mei): een online forum, Forum Odinista, werd opgericht met discussies die alleen voor leden waren gereserveerd.

2010: De toegang tot de gemeenschap werd meer gestructureerd en werd opgedeeld in fasen om de persoonlijke groei van het individu te begeleiden.

2017: Hundingr-Gisulf laat het directe beheer van CO over aan de Corte di Gambara.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De CO werd geïnspireerd door Germaanse mystiek onder leiding van de occultist Guido Von List (1848-1919) en ook door de First Anglecyn Church of Odin, die in Melbourne, Australië werd opgericht door Alexander Rudd-Mills (1885-1967) en werkzaam was vanaf 1929 tot 1942. De CO werd sterk beïnvloed door de Deense oprichter van de Odinist Fellowship, Else Christensen (bekend als "the Folk Mother") en de Engelse groep Odinic Rite (Introvigne en Zoccatelli 2013; Zoccatelli 2013). Hundingr-Gisulf richtte de CO op in 1994 tijdens een reis in IJsland, met jongeren uit Piemonte, Valle d'Aosta, Lombardije en Veneto. Hij koos voor IJslandse connecties, niet vanwege connecties met de lokale Asatruar, maar omdat het een van de laatste Europese traditielanden was die zich tot het christendom bekeerde.

Na de oprichting van de CO, nam Paolo Gauna de naam Hundingr Gisulf aan en werd hij de Goði “(“ priester ”) van de gemeenschap. Hundingr-Gisulf volgde het traditionele Odinisme, maar hij was vooral gefocust op het erfgoed van de longobard-stam. Zijn doel was om het geloof van de oude goden van het oude Longobard-koninkrijk te herstellen, wat erg belangrijk was in het geloof van CO. De ontmoeting tussen Hundingr-Gisulf en Gualtiero Cìola in 1995 was daarom een ​​beslissend moment. Cìola bestudeerde jarenlang de longobardtradities van Noord-Italië en publiceerde in 1987 Noi, Celti e Longobardi, een boek dat Hundingr Gisulf sterk heeft geïnspireerd. Na 1995 ondersteunde Cìola de CO direct en schreef hij vele artikelen voor het tijdschrift l 'Araldo di Thule (Comunità Odinista-website, Zoccatelli, 2013).

In 1997 hebben Hundingr-Gisulf en Gualtiero Cìola enkele banden gelegd met internationale groepen, zoals de Alianza del Lobo. Ze inspireerden de Comunità Odinista América, de Comunità Odinista Australia en Comunità Odinista Vinland om de longobard-erfgenamen uit Noord-Italië bij elkaar te brengen, hoewel deze groepen nooit echt actief zijn geweest. Op dit moment onderhouden ze nauwe relaties met de Odinic Rite (Comunità Odinista-website nd; Zoccatelli 2013).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

CO's overtuigingen en doctrines verschillen van die van andere Noordse heidense bewegingen. Ze beschouwen zichzelf als de erfgenamen van een bepaalde oude etnische groep, de Longobarden of Longobarden, een Germaans volk dat arriveerde in de zesde eeuw op het huidige grondgebied van Italië. In die zin omschrijven ze zichzelf als een populaire of, beter, "volks" beweging. [Afbeelding rechts] Ze verwerpen het universalisme dat typisch is voor sommige neo-heidense groepen. Hun doel is het ontwaken van het oude spirituele en culturele erfgoed van de Longobard op hun land, Langbard, wat een samentrekking is van de term Langbardland. Dit thuisland omvat het huidige grondgebied van Noord-Italië, van het Ticino-gebied tot de Toscane, en van de Valle d'Aosta tot de Friuli. Vanuit CO-perspectief is er ook nog een ander heilig land, de Nation of Odin, een heilig thuisland, zonder geografische grenzen, voor mensen met dezelfde etnische en spirituele oorsprong (website van Comunità Odinista nd; Zoccatelli, 2013).

Om deze redenen definiëren leden hun geloof als etnocentrisch (Zoccatelli 2013). Het bloed, de etnische identiteit, is onlosmakelijk verbonden met de spirituele essentie, en dus is de religie voor hen een unie van volkeren op basis van etniciteit, maar niet in louter biologische zin. Deze benadering is door wetenschappers gedefinieerd als geneticus, maar voor de CO is de genetische verwantschap geen voldoende voorwaarde om erbij te horen. Ze hebben gespecificeerd dat hun etnocentrisme geen suprematische of racistische connotatie heeft, maar het houdt vast aan een tribale logica. Om in aanmerking te komen om lid te worden van de gemeenschap, is het noodzakelijk om van het Noord-Italiaanse grondgebied te komen of van vergelijkbare Europese regio's, en om te hebben wat zij beschouwen als een natuurlijke en gezonde manier van leven (Comunità Odinista-website).

Leden voelen zich niet alleen verbonden met het Longbard-volk, maar ook met andere bevolkingsgroepen die deel uitmaken van het Keltische cisalpiene substraat van Noord-Italië, of andere Germaanse groepen (zoals de Cimbrians) die vóór de Longobard op het Italiaanse grondgebied arriveerden. Deze andere tradities maken deel uit van wat zij omschrijven als "folkish Odinism", dat de bredere openheid van de CO voor de Europese traditie weerspiegelt.

Het groepsleven is gebaseerd op de naleving van drie principes: geloof, volk en familie. Verder moeten leden zich houden aan de volgende negen nobele deugden (de zogenaamde NNV van Odinisme, gecodeerd door Odinic Rite-leden John Yeowell (ook bekend als Stubba) en John Gibbs-Bailey (ook bekend als Hoskuld) in 1974): Courage, Truth, Honour, Loyaliteit, Discipline, Gastvrijheid, Zelfredzaamheid, Bedrijvigheid en Volharding (Comunità Odinista-website, Zoccatelli 2013).

Als symbool van de Langobardia Major, de naam die door historici werd gebruikt om het oude Lombardische Koninkrijk te definiëren, de CO-aandelen, samen met andere Odinisten, een vlag. [Afbeelding rechts] Op deze vaandrig staat een heraldische adelaar, een heilig dier voor de Odinische traditie, met de rune Othala (van het Germaanse woord Odal voor het grondgebied, het eigendom, de nederzetting) op de borst die verband houdt met het oude germaanse materiaal en spirituele erfgoed. De rode achtergrond is het bloed van hun voorouders (doorgegeven aan Barbarossa's keizerlijke vlag en militaire uniformen), de witte "X" is de rune Gebo (van het proto-Germaans Gebo dat betekent "gift") en symboliseert de schenking door de goden van de aarde aan de Longobarden aan het einde van hun epische migratie (website van Comunità Odinista nd).

Een ander significant symbool voor de groep is de Raven-banner met de rune Othala. De raaf is een vogel verbonden met de god Odin / Godan. De vlag onderstreept de gemeenschappelijke spirituele oorsprong en het behoud van het land van hun voorouders (website van Comunità Odinista en).

Wat de theologische structuur betreft, aanbidden de CO een pantheon van goden en godinnen uit het voorchristelijke geloofssysteem dat gebruikelijk is onder de verschillende Germaanse volkeren van Europa. De cyclus van leven-dood-wedergeboorte van het menselijk en dierlijk leven, van seizoenen en de natuur zijn allemaal belangrijk voor hun overtuigingen. De goden zijn verdeeld in twee families, de Aesir en de Vanir. In het eerste gezin zijn godheden zoals Godan, Frea (de longobarde namen van de goden Odin en Frigg), Thor, Týr, Baldr, terwijl in het tweede gezin Njörðr, Freyr en Freyja zijn. Ze zijn onzichtbaar in het materiële domein, maar reëel en aanwezig in de negen werelden van de Scandinavische kosmologie en in de symbolen en archetypen die waarneembaar zijn in de gevoelige sfeer (Comunità Odinista-website nd; Zoccatelli 2013).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Rituelen en vieringen zijn fundamenteel in het leven van de gemeenschap. De CO gebruikt het oude woord blótar (enkelvoud, vlek), om rituelen aan te duiden waarin ze offers aan de goden brengen. In het verleden bestonden deze optredens veelal uit dierenoffers, maar deze vinden niet meer plaats. In de CO is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan de rechten van dieren en hun bescherming; inderdaad, veel leden zijn vegetariërs en ze hebben een ecologische benadering van het leven die de spirituele en religieuze waarden van de gemeenschap weerspiegelt.

De CO vastgesteld in 1995 op de langbärte kalender, maandelijkse vieringen gebaseerd op de cirkel van het jaar, bestudering van de oude bronnen en de Germaanse landbouwkalender. [Afbeelding rechts] De blou kan ook worden opgedragen aan elke god van het Noorse pantheon en de CO voert rituelen uit zoals huwelijken, begrafenissen, ceremonies voor de pasgeborenen en de investituur van nieuwe leden. Deze feesten vinden meestal 's nachts plaats, buiten, in natuurlijke heiligdommen die halgadom worden genoemd, maar ze kunnen ook op privélocaties plaatsvinden. De blanco wordt geleid door een priester, de Goði, maar alle leden doen mee. Het ritueel bestaat uit een eerste moment van zuivering en meditatie gevolgd door het oplichten van het heilige vuur, dat de vereniging tussen de mens en de moeder Aarde symboliseert. Het ritueel wordt afgewisseld met het chanten van galdrar (enkelvoud, galdr), iets dat we kunnen vertalen met bezweringen. Daarna raadplegen ze het futhark, het runenalfabet, en dan heiligen ze de mede met de Thorshammer, het heilige wapen en het symbool van Thor. Op deze manier wordt de drank een bron van kennis en wordt deze als een plengoffer op de heilige grond gegoten en gedeeld en opgenomen in alle leden die optreden. Dit omvat alle voorouders en lokale geesten zoals de Alfar en de Disir. Het is een soort opoffering van zichzelf voor de goden, zoals Odin / Godan deed in de poëtische Edda mythen (Comunità Odinista website nd; Zoccatelli 2013).

Een ander ritueel uitgevoerd door de CO is wat het "ding" wordt genoemd. Dit zijn bijeenkomsten waarin de interne organisatie van de groep en de externe activiteiten worden besproken en gereguleerd (Comunità Odinista-website, Zoccatelli 2013).

CO rites zijn niet bedoeld als historische re-enactments. Integendeel, ze zijn bedoeld om het geloof aan te passen aan de behoeften van de eenentwintigste eeuw om Odinisme een geldig en actueel antwoord te geven voor mensen, die geïntegreerd zijn in het moderne leven.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De gemeenschap heeft geen hiërarchische organisatie, maar is gestructureerd om de bijdragen van elk lid te begunstigen. De Corte di Gambara [Afbeelding rechts] is de bestuursraad van de CO; de naam verwijst naar de mythische priesteres en leider van de oude Longobarden. De raad stelt en organiseert de blótar, het "ding" en alle andere rituele uitvoeringen. Het behandelt ook de vorming van de aanroepers Goðar (enkelvoud, Goði) en beraadslaagt over de toelating van nieuwe leden. Het officiële CO-magazine, L'Araldo di Thule, wordt overwogen (zoals de kalender, het boek Ik fuochi di Gambara en de forum Odinista) een trainingstool beperkt tot leden.

In het verleden was de CO verdeeld in lokale groepen, fratellanze genaamd, (broederschappen), gebaseerd op verschillende regio's. Tegenwoordig wordt de autonomie van de verschillende regio's nog steeds gerespecteerd en aangemoedigd, hoewel er geen officiële groepen of broederschappen zijn sinds de CO centraal wordt beheerd (Comunità Odinista-website, Zoccatelli 2013).

Hundingr-Gisulf, de CO-oprichter, speelt nog steeds de rol van Goði en heeft de titel "Goði van de hele gemeenschap". Daarom is hij tijdens de rituelen de aanroeper van alle Lombardische mensen. In 2017 verliet Hundingr-Gisulf de directe leiding van CO om zich volledig te wijden aan meditatie en om bij te dragen aan het werk van de CO, waarbij de coördinerende rol aan de Corte di Gambara werd overgelaten.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De CO vermijdt meestal directe outreach; de groep is niet geïnteresseerd in bekering en in het vergroten van hun aantal. Ze accepteren alleen diegenen die diep geïnteresseerd zijn in het starten van een serieus spiritueel pad.

Hun focus ligt op de gemeenschap, die wordt beschouwd als een familie, en op het spirituele erfgoed dat moet worden bewaard en doorgegeven aan hun nazaten. Ze delen niet de universalistische, syncretische of ideologische posities (van enige politieke overtuiging) van andere religieuze groeperingen in het heidense panorama. Om deze redenen hebben ze verschillende samenwerkingsaanbiedingen afgewezen die aan hen zijn voorgesteld. Momenteel heeft de CO nauwe relaties met de Engelse groep Odinic Rite.

CO wil een beweging zijn zonder enige politieke en ideologische identiteit, en daarom streeft de groep niet naar officiële erkenning door de staat als religieuze organisatie. CO beschouwt een dergelijke erkenning als een eigentijds en decadent neopaganistisch concept, zonder enig concreet effect of voordeel. CO behoudt zijn onafhankelijkheid van alle politiek-bestuurlijke entiteiten, politieke partijen, administraties en accepteert daarom geen financiële bijdragen. De leden van de CO zijn allemaal geïntegreerd in de moderne Italiaanse samenleving, maar wat betreft hun spirituele leven erkennen ze het moderne Italië niet als hun culturele referent. Hun echte natie is Langbard. Hun relatie met Italië als natie is uitsluitend de bevordering van groepslegaliteit, respect voor de wet en betaling van verplichte belastingen (website van de Comunità Odinista nd; Zoccatelli 2013).

AFBEELDINGEN

Afbeelding # 1: het officiële logo van de CO met de principes Faith-Folk-Family. Copyright door Comunità Odinista. Alle rechten voorbehouden.
Afbeelding #2: Vlag van Langbard.
Afbeelding #3: Seizoensgebonden en maandelijkse blótar-regeling.
Afbeelding # 4: CO's organisatie.

REFERENTIES

Website van Comunità Odinista. nd Toegankelijk van http://www.comunitaodinista.org/homepageco.htm  op 20 mei 2018.

Introvigne, Massimo en Zoccatelli, Pierluigi. 2013. "Spiritualità tradizionali e celtiche e nostalgie sciamaniche." Pp. 7-47 in in Enciclopedia delle religioni in Italia, uitgegeven door Massimo Introvigne en PierLuigi Zoccatelli. Torino: ElleDiCi.

Zoccatelli, PierLuigi. 2013. "La nostra patria si chiama Langbard. Intervista alla Comunità Odinista. "Pp. 71-90 in Enciclopedia delle religioni in Italia, uitgegeven door Massimo Introvigne en PierLuigi Zoccatelli. Torino: ElleDiCi ..

Geplaatst:
11 juli 2018

Deel