Christine L. Cusack Lori G. Beaman

Vrouwen in de Fundamentalistische Latter Day Saint Movements

VROUWEN IN DE FUNDAMENTALISTISCHE LAATSTE DAG HEILIGE BEWEGINGEN TIMELINE

1820: De oprichter van het mormonisme, Joseph Smith jr., Kreeg zijn 'eerste visioen' op veertienjarige leeftijd in de buurt van Palmyra (New York).

1827 (18 januari): Joseph Smith en zijn wettige echtgenote Emma Hale trouwen in South Bainbridge, New York.

1830: De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS Church) wordt officieel opgericht in Fayette Township, New York. Het Boek van Mormon is gepubliceerd.

Midden jaren 1830: Joseph Smith trouwde clandestien met Fanny Alger in Kirtland (Ohio).

1841 (april): Joseph Smith trouwde met zijn eerste officiële meervoudige echtgenote, Louisa Beaman, in Nauvoo (Illinois).

1842: De zustershulpvereniging wordt opgericht, een hulpgroep voor leiderschap en dienstbetoon voor LDS-vrouwen.

1844 (27 juni): Joseph Smith en zijn broer Hyrum Smith worden in Carthage (Illinois) door een bende vermoord. Brigham Young werd de tweede president van de LDS Church.

1846–1847: Brigham Young leidde de leden van de LDS-kerk naar het westen en vestigde zich uiteindelijk in de Salt Lake Valley.

1852: De LDS-kerk verkondigde publiekelijk de leer van het meervoudig huwelijk in Salt Lake City.

1886: Fundamentalisten beweerden dat de kerkpresident van de LDS John C. Taylor goddelijke instructies ontving over de voortzetting van het meervoudig huwelijk.

1887: Het Amerikaanse congres heeft de Edmunds-Tucker Act aangenomen die polygamie in het Utah-gebied verbiedt en de inbeslagname van LDS Church-bezittingen toestaat.

1890: LDS Church President Wilford Woodruff publiceert een manifest waarin wordt opgeroepen tot een officieel einde van polygamie. Fundamentalisten verwierpen het manifest en bleven geloven in het meervoudig huwelijk zoals het door God was verordineerd.

1929-1935: De talrijke schisma's onder degenen die gezag claimen om de praktijk van het meervoudig huwelijk te handhaven, vormden geleidelijk individueel identificeerbare groepen zoals de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (FLDS, 1929), de Apostolische United Brethren (AUB, 1929) , en de Kingston Group (1935), onder anderen.

1935: Short Creek, Arizona, werd opgericht als polygame gemeenschap door leden van de FLDS-kerk.

1953: De FLDS-gemeenschap in Short Creek wordt overvallen door autoriteiten van de staat Arizona; 263 kinderen werden in hechtenis gehouden.

2006 (augustus): FLDS-leider Warren Jeffs werd in Nevada gearresteerd op beschuldiging van aanranding.

2008 (3 april): De FLDS-gemeenschap op Yearning for Zion Ranch nabij El Dorado, Texas wordt overvallen door staatsautoriteiten, waarbij 439 kinderen in hechtenis werden genomen. De kinderen werden uiteindelijk herenigd met hun families nadat de rechtbank oordeelde dat staatsacties niet gerechtvaardigd waren.

2011: Na een reeks processen in Utah, Arizona en Texas werd FLDS-leider Warren Jeffs veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarigen en veroordeeld tot levenslang in de gevangenis.

GESCHIEDENIS VAN VROUWEN EN PLURAAL HUWELIJK

De vroege ontwikkeling van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS Church of Mormon Church) gaat terug naar de negentiende-eeuwse historische periode die bekend staat als de Second Great Awakening. Gecategoriseerd onder de restauratie-christelijke tradities worden heiligen der laatste dagen ook vaak aangeduid als mormonen, een aanduiding die verwijst naar hun kerngeschrift, het Boek van Mormon (1830). Laatste dag Heilige bewegingen zijn die onafhankelijke Latter Day Saint-tradities die zich afsplitsen van de oorspronkelijke LDS-kerk opgericht door Joseph Smith Jr. (1805-1844) in 1830. Als het eerste verhaal vertelt Smith's "Eerste Visie" in 1820 het bezoek van twee goddelijke wezens (God de Vader en zijn Zoon Jezus Christus). Hoewel meerdere verslagen variëren, wordt het vereerd in het mormonisme als het begin van een proces waarin het vroege christendom op aarde werd hersteld. (Zie Mason en Mauss 2013 voor een meer gedetailleerd overzicht van de geschiedenis van de vroege LDS-kerk).

In januari huwde 18, 1827, Smith Emma Hale in South Bainbridge, New York, en in de daaropvolgende jaren formuleerde hij zijn ideeën over polygamie op basis van studie van de Hebreeuwse Bijbel. Hoewel betwist, wijst het historische record op zijn relatie met grensarbeider en meid Fanny Alger in Kirtland, Ohio tijdens de mid-1830s als de eerste van meer dan dertig meervoudsunies. Mede door vervolging gemotiveerd, zetten mormonen hun migratie naar het westen voort en vestigden zich in 1839 in Nauvoo, Illinois, waar Smith met extra vrouwen trouwde, in leeftijd variërend van veertien tot zesenvijftig. Bepaalde historische interpretaties geven aan dat de eerste vrouw van Smith, Emma, ​​aanvankelijk polygamie heeft geaccepteerd, terwijl anderen erop wijzen dat ze diep gekweld wordt door de praktijk ("Meervoudig huwelijk in Kirtland en Nauvoo"). Smith hield de kennis van veel van zijn meervoudige huwelijken geheim voor Emma, ​​en gebruikte de bijbelse wet van Sara als rechtvaardiging om met meer vrouwen te trouwen, ondanks haar afwijkende mening ("Meervoudig huwelijk in Kirtland en Nauvoo").

In 1844, De Nauvoo Expositor publiceerde een uiteenzetting van polygame vakbonden van Smith en andere mormoonse apostelen. Smith, destijds burgemeester van Nauvoo, gaf opdracht tot de vernietiging van de drukpers. In de daaropvolgende chaos werden hij en zijn broer Hyrum gevangen gezet in Carthage, Illinois; beide werden later gedood door een menigte. Brigham Young werd de volgende profeet van de LDS Church en leidde in 1846 de epische migratie naar het westen van Mormon, waarbij hij uiteindelijk de Rocky Mountains overstak naar de Salt Lake Valley waar ze zich vestigden.

Nadat de LDS-kerk op 29 augustus 1852 de leer van polygamie publiekelijk had erkend, zagen de volgende twee decennia zowel het publieke verzet als de dreiging van overheidsingrijpen in het Utah-gebied toenemen. De federale regering keurde in 1887 anti-polygamiewetgeving goed die bekend staat als de Edmunds-Tucker Act, en de daaropvolgende inbeslagname van eigendommen en bezittingen van de kerk (gecombineerd met de gevangenneming van veel leiders) dwong LDS-leiders tot heroverweging van polygamie als een onhoudbare praktijk. In 1890 vaardigde de LDS Church een officiële proclamatie uit door de president van de LDS Church, Wilford Woodruff, waarin hij een einde maakte aan de praktijk van het meervoudig huwelijk. Het Manifest, zoals het bekend werd, werd niet universeel aanvaard en werd niet door de leden nageleefd. Doctrinaire kloven die zich voortzetten tot in de jaren 1900, voornamelijk over de kwestie van polygamie, versplinterden de opkomende religie in talloze groepen. Leden van de reguliere Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (die wereldwijd het grootste aantal aanhangers omvat) lieten geleidelijk de praktijk varen nadat het meervoudig huwelijk een excommuniceerbare overtreding werd na het manifest (Hardy 1993). Maar afgescheiden fundamentalistische groepen bleven het meervoudig huwelijk praktiseren op basis van hun blijvende geloof in de openbaring van 1886 die de toenmalige LDS-president John Taylor ontving.

Uitgestrekte organisaties zoals de Apostolische Verenigde Brethren (AUB), de Kingston-groep, en de Fundamentalistische Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (FLDS), onder anderen, hebben allemaal leerstellige, verwantschap of culturele banden met het vroege mormonisme. Fundamentalisten Mormonen onderhouden discrete gemeenschappen voornamelijk in de westelijke Verenigde Staten (Arizona, Montana, Nevada, Texas en Utah), West-Canada en Mexico. Geleerden die fundamentalistische groepen bestuderen, schatten het aantal Mormoonse individuen die polygamie in de Verenigde Staten beoefenen, tussen 40,000 en 50,000 (Bennion en Joffe 2016b: 6).

LESSEN / GELOVEN OVER VROUWEN ROLLEN

Er bestaat een diversiteit aan opvattingen onder fundamentalistische mormoonse groepen, hoewel kerndoctrines gekoppeld aan het historische mormonisme draaien om het idee dat gezinnen voor dit leven en het volgende worden verzegeld. Gelovigen bevestigen dat het meervoudig huwelijk essentieel is voor de redding en beweren dat mannen en vrouwen de hoogste niveaus van bestaan ​​in de hemelen of het 'hemelse koninkrijk' niet kunnen bereiken zonder de goddelijke huwelijksvolgorde te praktiseren. Moederschap wordt beschouwd als het hoogste doel van een vrouw, en grote gezinnen zijn een kenmerk van het fundamentalistische mormoonse sociale leven. "Het mormoonse fundamentalisme balanceert de ontberingen en moeilijkheden van het leven van polygame vrouwen met een belofte van een hiernamaals als 'koninginnen en priesteressen'" (Bennion en Joffee 2016b: 12). Een fundamenteel geloof dat 'families voor eeuwig zijn', dwz dat verwantschapsleningen in de eeuwigheid intact blijven, versterkt het idee dat huwelijk en kinderen de centrale focus van iemands sterfelijk bestaan ​​zijn. Voortplanting binnen het huwelijk wordt noodzakelijk geacht voor redding, waarbij het moederschap wordt begrepen als de hoogste aardse roeping van een vrouw. Het navigeren van relationele zusterschap tussen echtgenotes die met dezelfde man zijn getrouwd, wordt eveneens verondersteld persoonlijke kwaliteiten te creëren zoals onbaatzuchtigheid, mededogen en een opgewekte instelling ten opzichte van dienen, allemaal zeer gewaardeerd in de fundamentalistische Mormoonse ideologie en in de bredere LDS-tradities. Zo wordt aangenomen dat karaktereigenschappen die gevormd zijn tijdens iemands aardse leven ook iemands ervaringen vormen in het hiernamaals.

In tegenstelling tot andere christelijke tradities waarin de bijbelse canon als gesloten wordt beschouwd, erkennen Mormonen de voortdurende openbaring door een mannelijke profeet. Een dergelijk patroon van mannelijk hoofdschap wordt herhaald in congregationele organisatie, gemeenschapsbeheer en in individuele gezinsstructuren. Alleen mannen worden tot priester gewijd. Deze patriarchale orde wordt opgevat als goddelijk geïnspireerd, dus bindend voor gelovigen die trouw willen blijven aan hun huwelijksgeloften en religieuze verplichtingen. Fundamentalist Mormonen delen deze opvattingen. Veel van hun gemeenschappen praktiseren ook de wet van toewijding waarbij materiële goederen zoals eigendom in gemeenschapsbezit kunnen zijn en overtollige goederen of goederen die binnen de gemeenschap worden gedeeld. Fundamentalisten zijn over het algemeen zeer kritisch over de gangbare mormonen omdat ze hun oorspronkelijke doctrines over de praktijk van polygamie hebben opgegeven en hun eigen overtuigingen meer in lijn hebben gebracht met de ideeën van Joseph Smith over eeuwige gezinnen.

ORGANISATORISCHE ROLLEN UITGEVOERD DOOR VROUWEN

De rol van de organisatie door vrouwen in fundamentalistische Mormoonse gemeenschappen varieert van groep tot groep en reiken veel verder dan het gedeelde beheer van grote huishoudens. Juridische wetenschapper Angela Campbell bespreekt 'pragmatische voordelen van polygamie' en merkt op hoe zuster-vrouwen na hun geboorte verantwoordelijkheden voor kinderverzorging verdelen, hoe ze huishoudelijke taken onderhandelen om de werkgelegenheid voor vrouwen buiten het huis te vergemakkelijken, of hoe ze zuster-vrouwen in staat stellen om verder te werken hun opleiding (Campbell 2016: 60). Sommige zustervrouwen profiteren van hun ervaring in het beheer van familiale financiën en in samenwerkingsverbanden voor het opvoeden van kinderen buiten de huiselijke sfeer, waar "ze ook een beslissende rol kunnen spelen in het beheer van gemeenschapswelzijn en bestuur, die als vocale en zichtbare besluitvormers dienen" (Campbell 2016: 62). De rollen van vrouwen worden vaak gevormd door het mandaat van de ZHV, een organisatie voor vrouwen die is geïnitieerd met de zegen van Joseph Smith in 1842. De zustershulpvereniging was bedoeld om "gelegenheden tot vereniging, leiderschap, competente dienst en onderwijs" te bieden en vrouwen een zekere mate van "gezag" toe te staan ​​in kerkbestuur en onderricht van andere vrouwen (Cannon en Mulvay-Derr 1992: 1199, nadruk in origineel). In haar onderzoek naar vrouwen uit de Apostolische Verenigde Brethren in Montana observeerde antropoloog Janet Bennion (2012) de organisatie van

"Efficiënte economische en spirituele netwerken van vrouwen, waaronder een Montessorischoolprogramma, een graanmolen, een fruitconservenfabriek en een melkfabriek - allemaal beheerd door de ZHV, een door vrouwen geleid hulpproject dat was ontworpen om te helpen in de behoeften van de community "(57).

Fundamentalistische mormoonse vrouwen in bepaalde gemeenschappen dienen ook als spirituele leiders, met sommigen die zelfs zalven en zegeningen van andere vrouwen verrichten (Bennion 2012: 94; 1998: 42, 50, 61).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN TEGENKOMENDE VROUWEN IN FUNDAMENTALISTISCHE LAATSTE DAGEN HEILIGE BEWEGINGEN

Er zijn een aantal zaken die uniek zijn voor fundamentalistische mormoonse vrouwen: ten eerste kwetsbaarheid veroorzaakt door geheimhouding; ten tweede, en gerelateerd aan de eerste, gecompromitteerde capaciteit voor sociale verandering van binnenuit; en ten derde, verhoogd risico op verstoring van het gezin.

Fundamentalist Mormoonse vrouwen in polygame huwelijken en gezinnen leven een groot deel van hun leven in een kader dat is opgebouwd vanuit het besef dat zij anders leven dan veel van de samenleving. Dit verschil is de bron geweest van negatieve sancties in de vorm van wetten die hun gezinsarrangementen strafbaar stellen. Ze zijn dus gedwongen om hun leven in relatieve geheimhouding te leiden, ingegeven door een combinatie van twee extern gecreëerde factoren: criminalisering en negatieve stereotypen. Kwetsbaarheid wordt verder verergerd door interne factoren. Het positioneren van het criminele karakter van de meervrouwelijkheid als het probleem, in plaats van de keuzes van vrouwen binnen polygamie als zodanig, beweert dat de marginalisatie van polygame families een oorzakelijke factor kan zijn voor misbruik (2016a), en dat professor Lisa Fishbayn Joffe en genderstudent. "De omstandigheden waaronder polygamie wordt toegepast in Noord-Amerika", zou volgens de auteurs kunnen toestaan ​​dat huiselijk geweld floreert. Misbruikers kunnen er bewust voor kiezen om zich op afgelegen plaatsen te vestigen om de controle over hun slachtoffers te behouden zonder te worden waargenomen, en vrouwen op dergelijke geïsoleerde locaties kunnen de gemeenschap niet gemakkelijk verlaten "(Bennion en Joffe 2016b: 11). Zoals gegevens over geweld tegen vrouwen suggereren, zijn ze echter in elke intieme situatie waarin vrouwen worden misbruikt vaak terughoudend om misbruik te melden. Interne en externe factoren kunnen dus samenwerken om de "heilige stilte" rond misbruik aanzienlijk te verhogen (Nason-Clark 2008: 172). Het is niet zo dat vrouwen vaker worden misbruikt in polygame relaties, maar dat wanneer ze worden misbruikt, ze nog kwetsbaarder zijn dan andere vrouwen. Angela Campbell is het daarmee eens. In haar reactie op een juridische uitspraak van 2017 uit juli in British Columbia die polygamie opnieuw als een strafbaar feit in Canada bevestigde (zie Graveland 2017), stelt Campbell dat voortdurende wettelijke bepalingen vrouwen en kinderen schaden door hen bang te maken voor het melden van misstanden. Volgens haar betekent "criminalisering het voor hen onmogelijk om middelen of diensten te zoeken die ze nodig hebben, ook in gevallen van huiselijk geweld. Hun zorg is dat uitreiken hen als polygame vrouwen zou 'outten', wat mogelijk onderzoek naar kinderwelzijn of aanklachten tegen hen zou kunnen teweegbrengen "(Campbell 2017).

Hieraan gerelateerd is de silencing-impact van polygamie's illegale status, die de inspanningen van vrouwen om van binnenuit te lobbyen voor verandering belemmert. Kwesties als het minderjarig huwelijk van meisjes en 'verloren jongens', die uit de fundamentalistische mormoonse gemeenschappen worden verdreven, zijn van belang voor fundamentalistische mormoonse vrouwen, maar activisme stelt vrouwen bloot aan de bredere samenleving als woonachtig in meergezinsgezinnen (Eckholm 2007). Dit maakt ze open voor onderzoek en mogelijk strafrechtelijke vervolging.

Ten slotte is het risico van gezinsverstoring alomtegenwoordig voor vrouwen in polygame gemeenschappen. Razzia's uitgevoerd in verschillende fundamentalistische Latter Day Saint-bevolkingen gedurende meerdere decennia onderstrepen de dreiging van echtscheiding, kinderverwijdering, financiële ontbering en verminderd vermogen om te communiceren met niet-polygame samenleving (Wright en Palmer 2016). Sterker nog, de karakterisering van polygamie als een monolithische praktijk verduistert andere kwesties, zoals onderwijs voor vrouwen, werk en sociale relaties, afgezien van respectieve gezinseenheden. De fundamentalistische mormoonse gemeenschappen kennen een grote diversiteit aan praktijken en de beleefde ervaring van vrouwen in polygame gezinnen buiten de meer teruggetrokken groepen is ondervertegenwoordigd in de academische literatuur.

Een grote uitdaging voor vrouwen is de stereotiepe weergave van fundamentalistische mormoonse groepen in de reguliere media. De berichtgeving in de media richtte zich vaak op het sensationele in plaats van het alledaagse leven van gezinnen, die eigenlijk nogal alledaags zijn (Campbell 2009). In haar interviews met polygame vrouwen in Bountiful, British Columbia, beschrijft Campbell de gewone momenten van tuinieren, tieners praten over muziek, of een ijsje aangeboden krijgen als de routine-gebeurtenissen van het dagelijks leven, over het algemeen verwaarloosd door de media (Campbell 2009). Alleen dramatische incidenten krijgen meestal media-aandacht, zoals hoog gepubliceerde ouderlijke arrestaties en verwijdering van kinderen uit polygame gemeenschappen. Misschien wel de bekendste incidenten in de fundamentalistische geschiedenis van Mormon zijn de invallen in de Fundamentalistische Latter Day Saint (FLDS) gemeenschap in Short Creek (later bekend als Colorado City), Arizona in 1953 waarin 263-kinderen in staat van bewaring werden gesteld, en de FLDS community bij Yearning voor Zion Ranch nabij Eldorado, Texas in 2008, toen 439-kinderen uit hun gezin werden verwijderd (Bradley 1993; Bennion 2012; Wright en Palmer 2016: 154). Deze evenementen vormden (en versterkten) een voortdurend publiek gesprek over vrouwelijke onderdanigheid, samen met misbruik, verwaarlozing en uitbuiting van kinderen. Rigide patriarchale structuren in fundamentalistische mormoonse bewegingen in combinatie met wettelijke kaders van de overheid die polygamie criminaliseren, dragen bij aan de goed gedocumenteerde misbruiken die bepaalde gemeenschappen teisteren. Het zijn niettemin de dramatische verhalen, eerder dan de verhalen van het dagelijks leven, die negatieve verhalen in de media blijven aandrijven.

In de afgelopen jaren is er een geleidelijke verschuiving opgetreden in mediabeelden naar meer verfijnde weergaven van het polygame gezinsleven van de fundamentalistische Mormoonse gemeenschap. In een 2010-rapport van National Geographiclezers leerden bijvoorbeeld het gewone in een gedetailleerd verslag van het sociale leven in twee polygame gehuchten. Journalist Scott Anderson beschreef de 'gemeenschappelijke geest' die hij waarnam toen leden van de FLDS-gemeenschap in Hildale, Utah en Colorado City, Arizona samen kwamen om te helpen met bouwprojecten in de buurt, door in één dag een huis te bouwen. Zijn beoordeling: "om tijd door te brengen in Hildale en Colorado City is om weg te komen met een genuanceerder beeld" (Anderson 2010: 4). Evenzo is de populariteit van televisiedrama's en realityshows zoals Big Love, Sister Wivesen Mijn vijf vrouwen heeft een meer robuuste openbare dialoog over de polygamie van Mormon geopend en kan de publieke opinie aanzienlijk veranderen (Bennion 2012). In commentaar op de juridische uitdaging van 2016, gebracht door reality-televisiepersoonlijkheid Cody Brown in Brown v. BuhmanBennion en Joffe constateren dat "openlijk polygame families een sociale verschuiving in de maatschappij kunnen aanmoedigen ten gunste van tolerantie en decriminalisering van polygamie. Primetime televisie heeft geen geringe rol gespeeld in deze normatieve transformatie "(Bennion en Joffe 2016b: 18).

Er is een schat aan academische literatuur die de ontkenning van keuzevrijheid door religieuze vrouwen onderzoekt, waarvan de meest recente golf gericht is op moslimvrouwen (Mahmood 2011), orthodox-joodse vrouwen (Davidman 2015) en evangelische christelijke identiteit en geslacht (Gallagher 2003) , onder andere. Deze hoeveelheid wetenschap is een uitnodiging om de karakterisering van religieuze vrouwen als beperkt of afwezig te heroverwegen. "Vrouwen die religieus zijn, in het bijzonder fundamentalistisch, orthodox, opmerkzaam of praktiserend (aangezien ze op verschillende manieren worden geëtiketteerd en zichzelf labelen), worden niet verondersteld om keuzes te maken op dezelfde manier als de 'vrije' vrouwen van de seksueel bevrijde neoliberale marktkapitalistische wereld "(Beaman 2016: 43). Socioloog Lori G. Beaman betoogt dat religieuze vrouwen, met hun keuzes die door etische waarnemers worden beschouwd als "niet echt keuzes", vaak worden verondersteld uniek te worden onderdrukt in patriarchale groepen (Beaman 2014: 242). Ze positioneert het religieuze vrouwenagentschap verder dan het "ontslag van de vrouw als gehersenspoeld, met vals bewustzijn of als deurmat" door zogenaamde seculiere feministen (Beaman 2013: 1147-48). Dit imaginaire wordt geconstrueerd zonder hun stemmen, hun weerstanden en hun strategieën voor verandering, en faalt de religieuze toewijding van vrouwen te respecteren. Campbell maakt een soortgelijk punt over hoe 'vrouwenverhalen, vastgelegd door middel van empirische wetenschap, vaak in tegenspraak zijn met de veronderstellingen en aspiraties die het formele bestuur van polygamie sturen' (Campbell 2016: 5). Verhalen die te maken hebben met polygame familiestructuren zijn dan vaak media-gestuurde afbeeldingen die vrijwel geheel zijn gescheiden van degenen die ze beweren te verbeelden. De wet heeft ook gediend om negatieve stereotypen te versterken met alleen-slachtoffer-verslagen van fundamentalistische vrouwen. We zien dus het belang van bijdragen zoals Campbell's, die alternatieven bieden voor heersende stereotiepe representaties. Door te benadrukken hoe de door haar geïnterviewde vrouwen "Bountiful casten als een heterogene en dynamische sociale en politieke ruimte, waar tenminste enkele vrouwen in hun huwelijk, gezin en gemeenschap aanzienlijke autoriteit kunnen uitoefenen", de mogelijkheid voor een meer gestructureerde vertelling van hun ervaren ervaring ontstaat (Campbell 2009: 188).

Wat doen diepere onderzoeken naar de levens van fundamentalistische mormoonse vrouwen in polygame huwelijken en gezinnen, naar het recht en de openbare orde? Voor sociaal psycholoog Irwin Altman en antropoloog Joseph Ginat, werd hun mijlpaalonderzoek naar relationaliteit en sociale binding in polygame groepen gemotiveerd door de wens om "nieuw opkomende vormen van familie" te begrijpen en om te werken aan de ambitieuze doelen van het onderdrukken van vijandigheden, haat en verdeeldheid "over de religieuze ander (Altman en Ginat 1996: x, xiii). Juridisch wetenschapper Gillian Calder ziet het gesprek over opkomende gezinsvormen als destabiliserend voor wat volgens velen "opgeloste" vragen zijn over de "grondwettelijkheid van polygamie" (Calder 2014: 230). Van zustervrouwen die nieuwe wetten toepassen op huwelijksgelijkheid om met elkaar te trouwen als een vorm van verzet tegen de staat, tegen een recent oordeel over niet-echtelijke 'co-mammas' die samen een kind grootbrengen (Bramham 2017; Ireton 2017), de normativiteit van monogame huwelijk is in beweging en de legitimering van diverse gezinsvormen is een gesprek over verschil geworden. Polygamie als een keuze voor het organiseren van familie-eenheden, wordt dan een van de vele legitieme keuzes.

Volgens Bennion en Joffe: "Polygamie heeft eeuwenlang een rol gespeeld in de publieke verbeelding als metafoor en katalysator voor het bespreken van andere uitdagende huwelijkse praktijken. Inderdaad, de geschiedenis van regulatie van polygamie roept legaten van religieuze en culturele intolerantie op "(2016b: 8). Hoewel vaak zeer controversieel, zijn de vragen van fundamentalistische Mormoonse vrouwen van vitaal belang voor sociale en juridische constructies van wat 'familie' betekent en de conceptualisering van agency binnen die structuur.

REFERENTIES

Anderson, Scott. 2010. "De polygamisten." National Geographic. Februari. Betreden via http://ngm.nationalgeographic.com/2010/02/polygamists/anderson-text/1 op 5 juli 2018.

Altman, Irwin en Joseph Ginat. 1996. Polygame gezinnen in de hedendaagse samenleving. Cambridge: Cambridge University Press.

Beaman, Lori G. 2016. "Opposing Polygamy: A Matter of Equality of Patriarchy?" Pp. 42-61 in The Polygamy Question, uitgegeven door Janet Bennion en Lisa Fishbayn Joffe. Logan: Utah State University Press.

Beaman, Lori G. 2014. "'Everything Is Water': over gedoopt worden in het secularisme." Pp. 237-46 in Secularism on the Edge: Rethinking Church-State Relations in de Verenigde Staten, Frankrijk en Israël, uitgegeven door Jacques Berlinerblau, Sarah Fainberg en Aurora Nou. New York: Palgrave Macmillan.

Beaman, Lori G. 2013. "Overtooid en onderbelicht of onderbelicht en overbelicht?" Oñati Socio-juridische reeks 3: 1136-57. Betreden via http://ssrn.com/abstract=2356817 op 5 juli 2018.

Bennion, Janet. 2012. Polygamie in Primetime: media, gender en politiek in Mormon Fundamentalism. Lebanon, NH: Brandeis University Press.

Bennion, Janet. 1998. Women of Principle: Female Networking in Contemporary Mormon Polygyny. New York: Oxford University Press.

Bennion, Janet en Lisa Fishbayn Joffe, eds. 2016a. The Polygamy Question, Logan: Utah State University Press.

Bennion, Janet en Lisa Fishbayn Joffe. 2016b. "Inleiding." Pp. 3-24 in The Polygamy Question, uitgegeven door Janet Bennion en Lisa Fishbayn Joffe. Logan: Utah State University Press.

Bradley, Martha Sontag. 1993. Ontvoerd uit dat land: de regeringsovervallen op de korte kreek polygamisten. Salt Lake City: University of Utah Press.

Bramham, Daphne. 2017. "Real Life Polygamy: Where Sisters zijn Sister-Wives and Sometimes Even Wife-and-Wife." National Post, 14 april. Betreden vanaf http://nationalpost.com/news/real-life-polygamy-where-sisters-are-sister-wives-and-sometimes-even-wife-and-wife/wcm/046af244-a1e6-458c-a766-feba627fc1f3 op 5 juli 2018.

Calder, Gillian. 2014. "'Tot uitsluiting van alle anderen'-Polygamie, Monogamie en de wettelijke familie in Canada." Pp. 215-33 in Polygamie's Rechten en Verkeerdheden: Perspectieven op Harm, Familie en Recht, uitgegeven door Gillian Calder en Lori G. Beaman. Vancouver: University of British Columbia Press.

Campbell, Angela. 2016. Sister Wives, Surrogates and Sex Workers: Outlaws by Choice? New York: Routledge.

Campbell, Angela. 2017. "Polygamieverbod slaagt er niet in om vrouwen en kinderen te beschermen." The Globe and Mail, Juli 25. Betreden via https://www.theglobeandmail.com/opinion/polygamy-ban-fails-to-protect-women-and-children/article35790131/ op 5 juli 2018.

Campbell, Angela. 2009. "Bountiful Voices." Osgoode Hall Law Journal 2: 183-234.

Kanon, Janath Russell en Jill Mulvay-Derr. 1992. "ZHV." Pp. 1199-1206 in Encyclopedie van het mormonisme, uitgegeven door Daniel H. Ludlow. New York: MacMillan.

Davidman, Lynn. 2015. Onorthodox worden: verhalen van ex-chassidische joden. New York: Oxford University Press.

Eckholm, Erik. 2007. "Boys Cast Out by Polygamists Find Help." New York Times, September 9. Betreden via http://www.nytimes.com/2007/09/09/us/09polygamy.html op 5 juli 2018.

Gallagher, Sally K. 2003. Evangelische identiteit en geslachtsgemeenschap. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press.

Graveland, Bill. 2017. "Twee voormalige bisschoppen schuldig aan polygamie met betrekking tot geïsoleerde sekte in Bountiful, BC" The Globe and Mail, Juli 24. Toegang via https://www.theglobeandmail.com/news/british-columbia/two-former-bishops-guilty-of-polygamy-involving-isolated-sect-in-bountiful-bc/article35783941/ op 5 juli 2018.

Hardy, B. Carmon. 1993. Plechtig Verbond: de Mormon Polygamous Passage. Urbana: University of Illinois Press.

Ireton, Julie. 2017. "Raising Elaan: 'Co-momma's' met diepgelekte jongens maken een juridische geschiedenis. ' CBC News, 21 februari. Betreden vanaf http://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/multimedia/raising-elaan-profoundly-disabled-boy-s-co-mommas-make-legal-history-1.3988464 op 5 juli 2018.

Mahmood, Saba. 2011. The Politics of Piety: The Islamic Revival and the Feminist Subject. Princeton, NJ: Princeton University Press.

Mason, Patrick en Armand Mauss. 2013. "Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen." Wereldgodsdiensten en Spiritualiteitsproject. Betreden via https://wrldrels.org/2016/10/08/lds/ op 5 juli 2018.

Nason-Clark, Nancy. 2008. "Wanneer de terreur toeslaat in het christelijke huis." Pp. 167-83 binnen Beyond Abuse in the Christian Home: Raise Voices for Change, red. Catherine Clark Kroeger, Nancy Nason-Clark en Barbara Fisher-Townsend. Eugene, OF: Wipf en Stock.

"Meervoudig huwelijk in Kirtland en Nauvoo." De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Betreden via https://www.lds.org/topics/plural-marriage-in-kirtland-and-nauvoo?lang=eng op 22 mei 2018.

Wright, Stuart A. en Susan J. Palmer. 2016. Storming Sion: Overheidsaanvallen op religieuze gemeenschappen. New York: Oxford University Press.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Bosjesman, Richard Lyman. 2005. Joseph Smith Rough Stone Rolling: een culturele biografie van de oprichter van het mormonisme.  New York: Alfred A. Knopf.

"Chronology of Church History: Timeline." De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Betreden via https://history.lds.org/timeline/tabular/chronology-of-church-history?lang=eng op 22 mei 2018.

Compton, Todd. 1997. In Sacred Loneliness: The Plural Wives of Joseph Smith. Salt Lake City: Handtekeningenboeken.

Driggs, Ken en Marianne Watson. 2011. "Fundamentalist Mormon en FLDS Tijdlijn." Pp. xi-xv in Moderne polygamie in de Verenigde Staten: historische, culturele en juridische kwesties, uitgegeven door Cardell K. Jacobsen en Lara Burton. New York: Oxford University Press.

Jacobsen, Cardell K. en Lara Burton, eds. 2011. Moderne polygamie in de Verenigde Staten: historische, culturele en juridische kwesties. New York: Oxford University Press.

Vance, Laura. 2017. "De kwestie van de organisatie van de vrouw en de genderrollen in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen." https://wrldrels.org/2017/03/11/the-question-of-womens-ordination/ op 22 mei 2018.

Geplaatst:
7 juli 2018

 

Deel