Catherine Wessinger

Sallie Ann Glassman

SALLIE ANN GLASSMAN TIMELINE

1954 (december 14): Sallie Ann Glassman werd geboren in South Portland, Maine als kind van atheïstische ouders van Oekraïens-joodse afkomst.

1970: De zestienjarige Glassman bezocht de Jane Roberts-groep in Elmira, New York, en merkte op dat Roberts de entiteit Seth channelde.

1976: Glassman verhuisde van Kennebunkport, Maine, naar New Orleans, waar ze werkte als barman. Glassman ontmoette een paranormaal begaafde lezer genaamd André de Martiniquan in het Voodoo Museum in Dumaine Street in de Franse wijk. Hij begon haar over Vodou te leren.

1980: Glassman en vrienden vormden een groep genaamd de Simbi-Sen Jak Ounfo om Vodou-ceremonies uit te voeren.

1980: Glassman raakte betrokken bij de oprichting van een kalifaat Ordo Templi Orientalis-groep in New Orleans, genaamd de Kali Lodge, en voerde wekelijkse OTO-rituelen uit.

Ca. 1980–1984: Glassman volgde schilderlessen bij kunstenaar Michael G. Willmon aan het Art Institute of New Orleans.

Ca. 1980: Op verzoek van Gerald Schueler begon Glassman pasteltekeningen te maken, geïnspireerd door de Enochiaanse traditie, voor een pak Enochian Tarotkaarten.

Ca. 1988: Glassman ging naar Californië om Cherel Winett Ito, de executeur van het landgoed van Maya Deren, te bezoeken. Glassman mocht de transcripties van Joseph Campbell's interviews met Maya Deren lezen.

1989: Glassman's Enochian Tarot-deck werd gepubliceerd met een boek van Gerald en Betty Schueler, De Enochian Tarot.

1990–1992: Vodou-rituelen werden uitgevoerd in haar huis, waar Glassman inspiratie opdeed voor het maken van pasteltekeningen voor een New Orleans Voodoo Tarot-kaartspel.

1992: Glassman's New Orleans Voodoo Tarot-deck werd gepubliceerd met een boek geschreven door Louis Martinié, The New Orleans Voodoo Tarot.

Ca. 1993 (23 juni): Glassman en leden van haar Vodou-gemeente voerden de eerste ceremonie uit in Bayou St. John in New Orleans ter ere van Marie Laveau, de negentiende-eeuwse Voodoo-priesteres van New Orleans. Dit was het begin van een jaarlijks openbaar Vodou-ritueel dat in Bayou St. John wordt uitgevoerd.

1995 (augustus 18): Glassman voerde de eerste openbare Vodou-ceremonie uit in de wijk Bywater in de Upper Ninth Ward van New Orleans om Ogou te vragen de buurt te beschermen tegen criminaliteit.

1995: Glassman opende Island of Salvation Botanica in Piety Street nabij haar huis in Bywater.

1995 (november): Glassman ging naar Port-au-Prince, Haïti, en werd ingewijd als een manbo asogwe (hogepriesteres) in Vodou door houngan asogwe (hogepriester) Edgard Jean-Louis en houngan asogwe Silva Joseph.

2000: Glassman publiceerde haar boek met de titel Vodou Visions.

2005 (juni): Een zuilengalerij (tempel) werd voltooid voor de rituelen van Glassman's Vodou-gemeente, omgedoopt tot La Source Ancienne Ounfo, waarvoor Glassman de 501 (c) (3) belastingvrijstelling kreeg.

2005 (augustus 29): Orkaan Katrina landde op de Golfkust van de Verenigde Staten en veroorzaakte een stormvloed en het doorbreken van kanaaldijken in New Orleans, resulterend in de overstroming van het grootste deel van de New Orleans Metropolitan Area.

2008–2009 (1 november - 18 januari): Prospect.1 New Orleans, een stadsbrede internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst werd gehouden. Een gebouw aan St. Claude Avenue, dat vroeger een meubelwinkel huisvestte en dat Glassman en haar partner Pres Kabacoff ontwikkelden tot het New Orleans Healing Center, organiseerde een tentoonstelling van kunstwerken voor Prospect.1. Een satelliettentoonstelling van kunstwerken omvatte de eigen schilderijen van Glassman en de werken van andere kunstenaars.

2008: Glassman en collega's organiseerden het eerste Anba Dlo-festival (Beneath the Water) in het Healing Center, met de nadruk op de cultuur en muziek van New Orleans, met een symposium van experts die kwesties met betrekking tot water in Zuid-Louisiana bespraken.

2010 (12 januari): Haïti werd verwoest door een zware aardbeving. Glassman bracht Edgard Jean-Louis naar New Orleans om bij haar thuis te blijven.

2010 (26 augustus): Edgard Jean-Louis stierf in zijn huis in Haïti.

2011: Glassman en Kabacoff betrekken het unieke huis dat ze in Bywater hebben gebouwd.

2011 (maart): Het eerste New Orleans Sacred Music Festival werd gehouden in het New Orleans Healing Center.

2011 (augustus): Het New Orleans Healing Center werd officieel geopend op St. Claude Avenue in New Orleans.

2011 (oktober): Glassman en Kabacoff trouwen.

2014: Glassman werd uitgeroepen tot 2014 New Orleans Top Female Achiever door de New Orleans Magazine.

BIOGRAFIE

Sallie Ann Glassman (b) 1954) is een manbo asogwe (hogepriesteres) in de Haïtiaanse Vodou, of Vodoun, religie, een geestelijk verzorger, zakenvrouw, auteur, opvoeder, sociaal activist, gemeenschapsorganisator en kunstenaar, die aan het eind van de twintigste eeuw tot het begin van de eenentwintigste eeuw een belangrijke bijdrage leverde aan de herintroductie van Haïtiaanse Vodou naar New Orleans, Louisiana. Haïtiaanse Vodou werd in het begin van de negentiende eeuw voor het eerst naar New Orleans gebracht met de toestroom van Franstalige slavenhouders en slaven uit Saint-Domingue (Haïti), op de vlucht voor de succesvolle slavenrevolutie daar. Haïtiaanse Vodou droeg in belangrijke mate bij aan de unieke Voodoo-traditie in New Orleans. Voorafgaand aan de burgeroorlog (1861-1865) namen slaven, vrije personen van kleur en blanken deel aan Voodoo-rituelen in New Orleans. Na de burgeroorlog en de emancipatie van slaven heeft de politie tot het einde van de negentiende eeuw regelmatig Voodoo-rituelen in New Orleans verbroken als onderdeel van de poging om de controle van blanken over Afro-Amerikanen te behouden. Uitingen van Voodoo gingen rustig verder in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in New Orleans, weg van de ogen van blanken (Long 2002: 90). In de eerste helft van de twintigste eeuw werd alles gerelateerd aan Voodoo en Hoodoo (magische praktijken en producten) in New Orleans gezien als frauduleus door de dominante witte gemeenschap (Long 2002: 92-94). Beginnend in de 1960s door het heden, kwam Voodoo  te zien in New Orleans als entertainment en een bron van toerisme-dollars; tijdens deze periode werd een aantal Voodoo en Haïtiaanse Vodou-beoefenaars publiekelijk actief in New Orleans (Long 2002: 95-97). Sallie Ann Glassman, [Afbeelding rechts] die is geïnitieerd als a MANBO asogwe in Haïti heeft een prominente rol gespeeld bij het bekendmaken van Haïtiaanse Vodou en zijn rituelen, en het vestigen van Vodou als een belangrijke uitdrukking van de unieke New Orleans-cultuur. Ze doet dit door openbare Vodou-rituelen uit te voeren, interviews af te nemen en haar ceremonies te laten filmen. Zoals het geval is met veel Vodou-beoefenaars in Haïti en ook in New Orleans, is Sallie Ann Glassman een artiest. Haar artistieke werk is een integraal onderdeel van haar wereldbeeld en spirituele oefening. Hoewel de spiritualiteit van Glassman voornamelijk wordt uitgedrukt door haar betrokkenheid bij Vodou en haar rituelen, bevestigt ze ook de mystieke aspecten, muziek, dans, mythen en waarheden van vele andere religieuze tradities. Ze drukt haar artistieke visie uit in pasteltekeningen, gouache- en olieverfschilderijen, kunstinstallaties in de vorm van Vodou-altaren, heiligdommen en heilige ruimtes, en decoreert haar woon-, werk- en aanbiddingsruimtes om de spirituele realiteit op te roepen die ze binnenin en onder de grond voelt. fysieke wereld.

Glassman schildert Vodou-rituelen, heilige plaatsen die zowel door de mens gemaakt als natuurlijk zijn, en landschappen. Ze ziet alles als heilig en vervuld van de spirituele, vloeiende bron van leven. Volgens Glassman zijn zelfs dingen die "vreselijk", donker en vervallen zijn vervuld met goddelijke levensenergie. [Afbeelding rechts] Ze legt uit dat ze zich daarom aangetrokken voelt tot moerassen, zoals die in Zuid-Louisiana. In moerassen leven dingen, sterven ze, worden ze ontbonden en worden ze gerecycled in het proces van leven en dood. Het leven, de dood en het vervalproces produceert vruchtbare grond die nieuw leven baart in de vorm van insecten, bloemen, planten, vissen, reptielen, vogels en dieren. Een moeras is een plek voor het fokken van nieuw leven terwijl alles in het moeras wordt geconsumeerd (Wessinger 2017a).

Glassman meldt dat ze van kinds af aan de fysieke wereld heeft ervaren als niet-solide en als louter het oppervlak van een grotere kracht. Ze ziet de werkelijkheid als een "energiestroom" met de wereld als een "reflectief beeld" erboven. Ze beschouwt haar kijk op de werkelijkheid als overeenkomt met de Vodou-leer dat er een 'onzichtbare wereld van geest in de zichtbare wereld' is, die 'een oceaan van leven' is. Ze probeert in haar schilderijen de 'numineuze, energieke aanwezigheid' over te brengen binnen 'wat het oppervlak ook is'. Ze noemt haar schilder- en tekenstijl bovennatuurlijk realisme, wat niet "bovennatuurlijk" is, maar een "extreem verhoogde natuurlijke" (Wessinger 2017a). Voor Glassman, naast het leren kennen van de Vodou lwa (goden) door middel van rituelen, bezit, offers brengen op altaren, personen ontmoeten die een wa op dat moment belichamen, haar kunst is spirituele oefening. Bij het maken van een altaar, tekenen of schilderen is ze gefocust en vrij van gedachten over andere dingen doen. Ze voelt zich volledig aanwezig op het 'ontmoetingspunt' tussen zichzelf en de wereld en 'het leven zelf' (Wessinger 2017b).

Sallie Ann Glassman is de jongste van vier kinderen die zijn geboren uit atheïstische ouders van het Oekraïens joods erfgoed die in South Portland, Maine wonen. Haar moeder, Jane Glassman, was Oekraïense Amerikaan van de tweede generatie en haar vader, James Glassman, was de eerste generatie Oekraïens Amerikaan. Beide zijden van Glassman's familie kwamen uit hetzelfde dorp in Oekraïne. Haar vader ontwierp schoenen, liet ze maken en reisde naar de groothandel in schoenen. Terwijl haar ouders atheïsten waren, had Glassman een oom die een orthodoxe jood was en een kabbalist, evenals andere familieleden die kabbalisten waren. Haar moedergroot-grootmoeder, naar wie ze werd genoemd, was een schilder en activist (suffragette) voor vrouwenrechten; haar overgrootmoeder was religieus en hielp mee met de oprichting van de eerste tempel van het reformatorisch jodendom in Wilmington, Delaware. Glassman's oudtante van haar vaders kant was een 'ziener in de Oekraïne'. Volgens de familie Lore was er in elke generatie een visionair geboren (Wessinger 2017b). Toen Glassman een tiener was, was haar moeder ernstig ziek en stierf toen Sallie Ann zeventien was.

De vader van Glassman was, naast het ontwerpen van schoenen, een beeldhouwer. Elke zaterdag bracht hij de kinderen naar het huis van een kunstleraar waar ze privélessen kregen. De kinderen werden altijd aangemoedigd om te tekenen en te schilderen. Glassman's zus, Nancy Glassman, is ook een kunstenaar.

Op haar zestiende reisde Sallie Ann naar Elmira, New York, met een leraar, voor een cursus over metafysica waarbij ze observeerde dat auteur en dichter Jane Roberts (1929-1984) een entiteit genaamd Seth channelde in trance (Roberts 1970). Seth beschreef het menselijke bewustzijn als het potentieel hebben om transmissies van hogere wezens te ontvangen. Seth heeft gezegd: "Luisteren naar de boodschappen van een bovennatuurlijk wezen is dus een kwestie van van zender wisselen, van de gewone frequentie van de geest naar een nieuwe. We kunnen, kort gezegd, 'de kanalen' van ons bewustzijn veranderen en daardoor toegang krijgen tot 'andere bewustzijnszussen' "(Urban 2015: 324). Sallie Ann's vader was bezorgd dat ze misschien betrokken zou raken bij een 'sekte' en vroeg haar om een ​​essay te schrijven over wat ze geloofde. Ze deed het en hij was tevreden dat ze kritisch nadacht. Ze besloot vervolgens om verder te gaan van de Seth-groep en het onderwijs (Wessinger 2017b).

Glassman volgde een semester de Columbia University. Ze meldt dat ze rechte A's maakte, maar ze besloot dat de academische manier van onderzoeken en denken niet compatibel was met haar gewenste intuïtieve, creatieve manier van denken en intelligentie (Wessinger 2017b).

In 1976, toen Glassman tweeëntwintig was en in Kennebunkport, Maine woonde, behaalde haar broer een positie aan de Tulane University. Ze meldt dat toen hij vertelde dat hij naar New Orleans verhuisde, ze onmiddellijk aan warm weer dacht (het was toen twintig graden Fahrenheit in Maine), Vodou en jazz, dus besloot ze om daar ook te verhuizen (Wessinger 2017a). Ze heeft sindsdien in New Orleans gewoond.

Kort na zijn aankomst in New Orleans ontmoette Glassman een man genaamd André de Martiniquan, die paranormale lezingen gaf in het Voodoo Museum in Dumaine Street in de Franse wijk. Hij stemde erin toe haar te leren over Haïtiaanse Vodou, en dus leerde ze vóór 1980 over Vodou toen ze werd    betrokken bij het maken van een lodge van de Ordo Templi Orientis in New Orleans (Wessinger 2017a).

Tijdens zijn werk als barman in New Orleans, richtten Glassman en enkele vrienden in 1980 een kalifaattak op van Ordo Templi Orientis (OTO), oorspronkelijk opgericht door Aleister Crowley (1875-1947). Glassman gaf de groep de ongewone naam (voor de OTO) van de Kali Lodge, naar de hindoegodin Kālī. [Afbeelding rechts] Leden van de Kali Lodge beoefenden Enochian Magick, wat een complex systeem van magie is dat gedeeltelijk is gebaseerd op de Joodse mystieke traditie van Kabbalah, en ook op engelachtige openbaringen ontvangen door John Dee (1527-1608 of 1609) en Edward Kelly (1555-1597) in Engeland en geïnterpreteerd door Crowley. Glassman beschrijft Enochianus als de taal die de engelen tegen Henoch spraken (Wessinger 2017a), een figuur die wordt genoemd in Genesis 5: 19-21, en wordt beschreven in Hebreeën 11: 5 in het Nieuwe Testament als genomen door God, wat betekent dat hij het deed niet sterven maar direct naar de hemel werd gebracht. Het boek van Henoch maakt deel uit van de joodse traditie, maar werd buiten de Hebreeuwse Bijbel gelaten.

Door 1980, parallel aan haar activiteiten in de OTO, ontmoette Glassman andere personen om Vodou-rituelen uit te voeren die de wa aanbaden. De Vodou-groep die zij hebben gevormd, heette de Simbi-Sen Jak Ounfo. Als veganist maakt Glassman zich grote zorgen over het kwaad en het doden gepleegd door mensen tegen dieren, en dus worden geen dieren opgeofferd in haar Vodou-rituelen (Paul 2015).

Vanaf ca. 1980 tot 1984, Glassman volgde schilderlessen bij kunstenaars als Michael G. Willmon, Eleanor Smith en Shirley Rabe Masinter aan het Art Institute of New Orleans. Gedurende deze tijd werd zij door auteur Gerald Schueler gevraagd om een ​​reeks kleurtekeningen te maken voor een pak Enochian Tarot-kaarten. [Afbeelding rechts] De Enochian Tarot-kaarten samen met een boek van Gerald en Betty Schueler waarin wordt uitgelegd hoe de Tarot-kaarten te gebruiken en de Enochian-magie te oefenen, werden gepubliceerd in 1989 (Schueler, Schueler en Glassman 1989). Glassman's tekeningen voor de Enochian Tarot-kaarten drukken haar stijl uit met figuren getekend in pastelkleuren met gewaagde, meestal zwarte contouren.

Tegen het einde van haar lessen aan het Art Institute of New Orleans, produceerde Glassman haar eerste olieverfschilderij. Kurosawa (1984) is een zachte, naturalistische, lichtgevende weergave in olie van een zwart-witfoto van de film Rashoman (1950) geregisseerd door Akira Kurosawa (1910-1998). De personages van de film zijn in een rechtbank te getuigen over hun verschillende perspectieven op een incident, en Glassman was gefascineerd door hun gezichten. [Afbeelding rechts]

Hoewel Glassman de positie van adjunct-grootmeester in de kalifaatafdeling van de OTO bereikte en vond dat ze veel had geleerd en werd aangemoedigd door haar collega's binnen de order, was ze ontevreden over de opvattingen van Aleister Crowley en de acties van sommige OTO-leden. Ze was verontrust door de houding van sommigen, afgeleid van Crowley, dat ze verder gingen dan goed en kwaad. Ze dacht dat Crowley vrouwonvriendelijk, dwaas en onaangenaam was (Wessinger 2017a). Ze hield niet van zijn neerbuigende houding ten opzichte van Haïtiaanse Vodou, waarmee ze steeds meer werd betrokken. Glassman heeft de OTO verlaten door de late 1980s (Wessinger 2017b).

Een vriend van een bedrijf dat experimentele films distribueerde, maakte Glassman bewust van de films van Maya Deren (1917-1961), een joodse vrouw die werd geboren in Kiev, Oekraïne, wiens familie verhuisde naar Syracuse, New York en het Amerikaanse staatsburgerschap verkreeg. Deren bezocht Haïti van 1947 tot 1954 en nam daar deel aan Vodou-rituelen, die ze ook filmde. In 1953 is het boek van Deren, bewerkt door Joseph Campbell, getiteld Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti, werd uitgebracht. Deren's filmbeelden van Vodou-rituelen in Haïti werden na haar dood bewerkt door haar echtgenoot Teiji Ito (1935-1982) en zijn latere vrouw en Deren's goede vriend, Cherel Winett Ito (1947-1999). De documentaire film, ook getiteld Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti, werd uitgebracht in 1985.

Glassman was gefascineerd door het leven en werk van Maya Deren en beschouwde haar als haar 'held'. In 1988 reisde Glassman met haar vriendin naar Californië, waar ze haar kennismaakte met het werk van Deren om Cherel Winett Ito, de uitvoerder van het landgoed van Deren, te bezoeken. Toen ze de woonkamer van Cherel Ito betraden, zag Glassman een prachtig metalen beeld van Lasirén, de zeemeermin wa in Haïtiaanse Vodou. Een offerkom met roze rozenblaadjes was vóór Lasirén geplaatst. Glassman werd onmiddellijk aangetrokken door Lasirén. (Ze leerde vervolgens dat Lasirén een van de wa was die regeert over haar hoofd.) Cherel Ito toonde Glassman Maya Deren's asson (gerolde rammelaar die werd gegeven ten tijde van de initiatie in Vodou), evenals foto's van Deren met haar man Teiji Ito. Glassman mocht ongepubliceerde transcripties van audiotaped interviews van Maya Deren lezen van de mytholoog Joseph Campbell (1904-1987) (Wessinger 2017a). De invloed van het werk van Maya Deren en het kunnen bezoeken van Cherel Ito en een directe blootstelling aan het leven van Deren, evenals aan Lasirén, bezegelde Glassman's betrokkenheid bij Vodou en motiveerde haar om de New Orleans Voodoo Tarot-kaarten te maken (Wessinger 2017a; zie ook Packard 2009).

Drie jaar lang, van 1990 tot 1992, Glassman, auteur en percussionist Louis Martinié, zijn vrouw, auteur en kunstenaar Mishlen Linden, en Glassman's echtgenoot in die tijd, beeldhouwer John Herasymiuk, voerde Vodou-rituelen uit voor elk van de that die Glassman gebruikte met pastelkrijt. Tijdens de ceremonie voor een bepaalde wa, zou Glassman visioenen ontvangen en dingen horen terwijl hij in trance was. Dan zou ze tekenen. Ze meldt dat ze geen vooroordeel had over wat ze zou tekenen. Ze gebruikte krijtpastelkleuren zodat ze kon markeren en krabben en intensiteit in de spontaan getekend beeld. Ze verklaart dat ze vaak niet zou weten wat de afbeelding zou zijn tot nadat deze was voltooid. Deze tekeningen werden vervolgens gepubliceerd als de New Orleans Voodoo Tarot, met een boek geschreven door Louis Martinié (Martinié en Glassman 1992). [Afbeelding rechts] Elke kaart bevat een kleurenafdruk van een van Glassman's tekeningen aan de voorkant, met een veve (zie uitleg hieronder) voor het tarotdek op de achterkant. De tekening op elke kaart wordt gerepliceerd in zwart-wit in het boek, samen met de verklarende tekst van Martinié. Naast de zwart-wit afbeelding van elke kaart is een tekening van de veve voor die wa gemaakt door Glassman. De meeste figuren op de Voodoo Tarot-kaarten in New Orleans zijn Afrikaans, in tropische omgevingen in New Orleans die konden doorgaan voor Haïti. Sommige cijfers vertegenwoordigen wa, andere zijn Vodou bedienden van de wa. De gezichten van alle figuren zijn zeer expressief.

Nadat de Voodoo Tarot-kaarten in New Orleans in 1992 waren gepubliceerd, kwamen er meer mensen in New Orleans te weten dat Glassman Vodou aan het oefenen was. Ze was bar aan het buigen in Café Istanbul, vervolgens op Frenchmen Street in de Faubourg Marigny, stroomafwaarts van de French Quarter, in New Orleans. Ze leerde dat veel van de mensen die naar Latin Night in Café Istanbul kwamen waren santeros (ingewijde priesters in Santería) en babalawos (Ifa waarzeggers in Santería). Santería is de religieuze traditie uit Cuba die voortkwam uit de vermenging van de Yoruba-religie en het katholicisme door Yoruba-slaven die tijdens de transatlantische slavenhandel naar Cuba werden gebracht. Glassman ontdekte dat vanwege haar kennis van Vodou, die elementen van de religies van de Yoruba- en Fon-volkeren bevat die als slaven naar Haïti zijn gebracht, zij en de beoefenaars van Santería elkaar konden communiceren en begrijpen in termen van deze van Afrika afkomstige religies. Glassman begon meer te leren over Santería en zijn goden.

Met ingang van 1993 voerden Glassman en haar rituele groep hun eerste St. John's Eve Vodou-ceremonie uit in Bayou St. John in New Orleans in juni 23. Deze ceremonie werd een jaarlijkse traditie ter ere van hem Marie Laveau (1801-1881), de negentiende-eeuwse Voodoo-priesteres van New Orleans, die elk jaar een Sint-Jansavondceremonie hield in Bayou St. John, of aan de oever van Lake Pontchartrain ten noorden van New Orleans. In de jaarlijkse St. John's Eve-ceremonie van Glassman wordt een Vodou-hoofdwasceremonie uitgevoerd. Headwashings zijn een vorm van Vodou-doop, die vaak voorkomt als het begin van een inwijding. Er kunnen ook headwash-ceremonies worden uitgevoerd om het hoofd te zalven alsof het een altaar is, zodat de wa kan binnengaan. Ze kunnen ook worden uitgevoerd als een manier om het hoofd af te koelen of te kalmeren wanneer het geagiteerd of "te warm" is (Glassman 2018).

In augustus deed 18, 1995, Glassman haar eerste ceremoniële Vodou-ceremonie tegen misdaadpreventie  de Vodou wa Ogou (Ogun in de religie van Yoruba en Santería), zodat hij inwoners van de Bywater-wijk, waar ze woonde, zou beschermen tegen misdaad. Ze opende het Eiland der Heiliging Botanica in 835 Piety Street, [Afbeelding rechts], zo genoemd omdat ze wilde dat de winkel een eiland van redding werd voor kinderen die opgroeiden in een gewelddadige buurt.

Tina Girouard (1946), een performance en installatiekunstenaar en auteur van The Sequin Artists of Haiti (1994), nodigde Glassman uit om met haar mee te gaan naar Haïti voor de ceremonie voor Gede in november 1995. Kort na de uitnodiging van Girouard ontving Glassman een telefoontje van Dr. Jacques Bartoli, MD, in Haïti, en zei: houngan asogwe (hogepriester) Edgard Jean-Louis (1921-2010) had de wa geraadpleegd en zij zeiden dat Glassman naar Haïti moest komen om ingewijd te worden. Jean-Louis was een Vodou sequin-vlagkunstenaar en bekend houngan asogwe woonachtig in de wijk Bel Air in Port-au-Prince, Haïti. Glassman ging naar Haïti in de verwachting dat ze een voorlopige initiatie zou krijgen, maar ze werd geïnitieerd als manbo asogwe (hogepriesteres) in Vodou (Wessinger 2017a). EEN manbo asogwe kan personen inwijden in de plicht om de wa te dienen.

Edgard Jean-Louis was de papa van Glassman in Vodou en ze kwamen in de buurt. Ze ging in de daaropvolgende jaren zes keer naar Haïti en bezocht haar huis meerdere keren in New Orleans. Gedurende deze periode heeft Glassman Vodou getranscribeerd lieds en liturgieën in Haïtiaans Kreyol. Ze spreekt Frans bij het uitvoeren van Vodou-rituelen, terwijl de liedjes worden gezongen in Kreyol (Wessinger 2017a). Jean-Louis vertelde Glassman dat ze innovaties kon maken in de praktijk van Vodou zolang ze in het licht van Vodou bleef. Hij vertelde haar ook dat als zij innovaties maakte, het controversieel zou zijn onder Vodou-beoefenaars buiten haar eigen groep (Glassman 2017).

Tijdens het New Orleans Jazz en Heritage Festival van 1996 was er een nieuw Internationaal Paviljoen, dat in dat jaar de kunst en cultuur van Haïti tentoonstelde. Edgard Jean-Louis kwam naar New Orleans, en elke dag van het Jazz Fest, voordat het festival werd geopend, voerde hij en Glassman Vodou-ceremonies uit. Glassman meldt dat stagehands bezeten raken tijdens de rituelen (Wessinger 2017a). De toneelmanager was Stephen Rehage, die in oktober 30, 1999, het eerste Voodoo Fest (Voodoo Music Experience, later de Voodoo Music and Arts Experience) organiseerde, wat een jaarlijkse traditie is geworden in City Park in New Orleans.

Hoewel Glassman de Kali-loge van de OTO had gesloten om zich te concentreren op het serveren van de Vodou-la met een Vodou-gemeente, behield ze haar liefde voor Kālī. Als een beoefenaar van hatha yoga, werd ze aangetrokken door het hindoeïsme vanwege zijn "kruising tussen het volledig bovennatuurlijke en het elke dag ”, en hoe de mensen aanwezig zijn bij de hindoegoden in hun dagelijks leven (Wessinger 2017b). In haar huidige huis in Bywater bewaart Glassman twee altaren voor Kālī. Boven het altaar van Kālī in de voorhal van haar huis hangt een schilderij met de titel Kali op het slagveld (1997), [Afbeelding rechts], bestaande uit Glassman's visuele interpretatie van het verhaal in de Devī Māhātmya van de godin Durgā vocht tegen een demon die zichzelf repliceerde uit elke druppel van zijn bloed die de grond raakte, waardoor hij nog veel meer demonen produceerde die de godin moest verslaan. Durgā werd boos en sprong vanuit haar voorhoofd Kālī, die vervolgens alle demonen vernietigde door ze geheel te slikken. In Glassman's Kali op het slagveldDurgā staat links van het schilderij op haar leeuwenkop, trekt haar boog en zwaait met haar wapens, met haar gezicht verduisterd door de manen van de leeuw. Kālī, die een krans van afgehakte hoofden draagt ​​(elk met een uniek gezicht) en een schort met afgehakte armen, staat in het midden van het schilderij. Ze vertrapt de lichamen van de demonen die ze heeft gedood terwijl ze een kom vasthield die de bloeddruppels van een enorme demon vangt die ze heeft neergestoken. Haar tong wordt uitgestrekt om een ​​demon te slikken waarvan het hoofd door een andere hand omhoog wordt gehouden. Haar toegewijden in de linker benedenhoek van het schilderij buigen zich neer voor zichzelf. Glassman interpreteert Kālī's vooruitstekende tong als een teken dat ze in een trance is terwijl ze vecht. Glassman stelt dat voor personen die zich in de illusie bevinden (mā) van de materiële realiteit, is Kālī angstaanjagend, maar voor de toegewijde die verder dan de illusie kijkt, is zij de Goddelijke Moeder. Glassman waardeert de buitensporige aard van Kālī, haar combinatie van dood, vernietiging en seks. Kālī is een vrouwelijk beeld van macht en door heel het leven, de dood en het conflict is zij moeder. Volgens Glassman is het erkennen van Kālī's kwaliteiten in onszelf machtig (Wessinger 2017b).

Glassman meldt dat ze tijdens de rituelen voor de Voodoo-kaarttekeningen van New Orleans in trance meer informatie ontving dan zou kunnen worden opgenomen in het Voodoo Tarot-kaartspel van New Orleans. Vervolgens gebruikte ze de resterende informatie in haar boek, Vodou Visions: Een ontmoeting met goddelijk mysterie gepubliceerd in 2000. [Afbeelding rechts] De veve op de omslag van Vodou Visions is een Milocan veve, die de mening van talrijke l bevat.

In elk Vodou-ritueel dat Glassman speelt, tekent ze op de grond of grond a veve van de lwa wordt geserveerd met gestrooid maïsmeel. [Afbeelding rechts] Volgens Glassman:

De veve zijn ingewikkelde grafische sigils die zowel de handtekening van de wa als een soort mond voor het voeden van de wa verdubbelen. De veve trekt de beoefenaar naar binnen en roept de wa uit de onzichtbare wateren van de Geest. De magie staat in de tekening van de veve en de veve zelf zijn kortstondig, en zullen binnenkort verspreid worden wanneer de ceremonie voltooid is (2018). [Afbeelding rechts]

In 2001 produceerde Glassman een groot schilderij geïnspireerd op het hindoe-epos Mahābhārata. Dit schilderij is de tweede versie van een schilderij dat werd vernietigd bij een brand in haar huis in Bywater. Het is geïnspireerd op de zes uur durende televisie-minireeks met de verhalen van de Mahābhārata, geregisseerd door Peter Brook, met een internationale cast, die in 1989 in de Verenigde Staten werd uitgezonden. Glassman legde uit dat ze bij het kijken naar de serie het gevoel had dat ze de karakters echt kende en goed verzorgde, en dat het mogelijk is om persoonlijkheden zoals zij in de samenleving te zien. Ze stelt het op prijs dat het bovennatuurlijke aspect en de goden overal aanwezig zijn Mahābhārata's verhaal. Glassman ziet het hindoeïsme als vergelijkbaar met Vodou, omdat de onzichtbare bovennatuurlijke werkelijkheid deel uitmaakt van de zichtbare werkelijkheid. Aan de onderkant van Glassman's schilderij, Mahabharata, [Afbeelding rechts] wordt een donkere slapende Vishnu gezien die droomt met een lotus die uit zijn navel voortkomt. In de afbeelding van Glassman is de lotus van de geschapen wereld in vuur en vlam met de vlammen van woede en verlangen die de strijd tussen de Kaurava- en Pandava-vorsten motiveerden om te bepalen welke kant van de familie India zou regeren. Krishna, de avatar van Vishnu, drijft de strijdwagen van Arjuna, de grote Pandava-boogschutter, door de strijd. (Krishna is Arjuna's leraar in hun gesprek over leven, dood, juiste actie en spirituele oefening in de Bhagavad Gītā, die zich afspeelt in de Mahābhārata vlak voordat het gevecht begint.) In Glassman's Mahabharata, de strijd woedt met zielen die naar boven vliegen om te worden verslonden door de donkere universele Shiva. Aan de rechterkant van het schilderij bevindt zich een demon met opgeheven mes, die blijft veranderen in andere verschrikkelijke beesten. Aan de linkerkant is de moeder getuige en rouwende het bloedbad veroorzaakt door haar kinderen, het afval veroorzaakt door mensen doden van mensen (Wessinger 2017b; Glassman 2018).

In 2003 schilderde Glassman haar visie op Lasirén en ze bewaart het schilderij in de kleine kamer in haar botanica, waar ze paranormale lezingen geeft. Glassman relateert een aantal aspecten van haar leven aan haar connectie met Lasirén. Ze is geboren en opgegroeid naast de oceaan. Ze vindt het leuk om op het strand te zijn en in de oceaan te zwemmen. Ze houdt ervan om met intuïtie te werken en in trance te zijn, spiritueel werk te doen door middel van dromen en spiegelmagie te doen. Ze verkent de "diepe wateren van de psyche". [Afbeelding rechts] In Vodou wordt de onzichtbare wereld opgevat als een oceaan waarin levende wezens en de zichtbare wereld drijven. Het is enorm, gevaarlijk en er komt leven uit voort. Het is het rijk van Lasirén (Wessinger 2017b). Toen Glassman voor het eerst werd verteld welke Vodou-geesten over haar regeren, was ze verbaasd dat Lasirén daaronder valt, vooral omdat Lasirén de beschermheer van het lied is en Glassman niet muzikaal is. Vervolgens vertelde ze haar connectie met Lasirén als haar motivatie om decennia lang naar Vodou-liedjes te luisteren naar de in Haïtiaans Kreyol, ze te transcriberen en ze te leren aan leden van haar Vodou-gemeente (Wessinger 2017b).

Glassman liet een Vodou-tempel (peristyle) bouwen in Rosalie Alley vanaf haar eerste huis in Bywater. Toen Edgard Jean-Louis het ritueel uitvoerde om het land te zegenen voordat de tempel werd gebouwd, namen de architect van de tempel, de stadsplanner en leden van de New Orleans Historic District Landmarks Commission deel aan de ceremonie, waarmee hun steun werd uitgesproken voor de heropleving van Haïtiaanse Vodou in New Orleans. De tempel werd voltooid in juni 2005 (Wessinger 2017b).

Filmmaker Jeremy Campbell filmde het 2005 Hurricane Turning-ritueel in de nieuwe tempel van Glassman, die te zien is in de documentaire Hexen van een orkaan (2006). De orkaan Katrina landde aan de kust van de Golf van Mexico in augustus 29, 2005, waardoor de New Orleans Metropolitan Area massaal werd overspoeld en vernietiging plaatsvond aan de kust van Louisiana, Mississippi en Alabama. In de documentaire wijst Glassman erop dat de orkaan Katrina in feite naar het oosten van New Orleans draaide bij de aanlanding, en de ramp zou veel erger zijn geweest in New Orleans als de orkaan de stad direct had geraakt. Elke zomer voert Glassman's Vodou-gemeente een Hurricane Turning Ceremony uit [Afbeelding rechts] ter ere van de Vodou l Ezili Danto (Erzulie Dantor), die volgens Glassman is geïdentificeerd met Our Lady of Prompt Succor, vereerd door lokale katholieken als de beschermer van het gebied rond New Orleans tegen alle rampen, met name orkanen. Na Katrina noemde Glassman haar Vodou-gemeente La Source Ancienne Ounfo, en verkreeg ze de 501 (c) (3) vrijgestelde status van de Internal Revenue Service. Congregational Vodou-rituelen worden meestal gehouden op zaterdagavond (La Source Ancienne [2018]).

Na de ramp met Katrina hebben Glassman en haar partner Pres Kabacoff, een New Orleans-ontwikkelaar en CEO van HRI Properties, Inc., een ontmoeting gehad met leden van 'The Sunday Salon' die Glassman heeft opgericht om te bespreken hoe herstel, wederopbouw en genezing het best kunnen worden bevorderd. New Orleans. Ze wilden helpen genezing te brengen op 'alle niveaus van duurzaamheid', fysiek, emotioneel, financieel, spiritueel en ecologisch. Ze werden geadviseerd door een duurzaamheidsexpert van de Verenigde Naties. Ze besloten om zich te concentreren op een blok op St. Claude Avenue, omdat Ed Blakely, de 'herstelzanger' van New Orleans, in 2007 zeventien 'bestemmingszones' in New Orleans had aangewezen voor investeringen. Het idee was dat als de ontwikkeling zich zou voordoen in een doelzone, het effect naar buiten zou uitstralen. Een van de doelzones die door het plan van Blakely werden gekozen, was de historische St. Roch-markt op de kruising van St. Roch Avenue en St. Claude Avenue, die zwaar was beschadigd en overstroomd door Katrina. Kabacoff en Glassman besloten de voormalige Universal Furniture-winkel aan de St. Claude Avenue, aan de overkant van de St. Roch Market, te ontwikkelen om er het Healingscentrum van New Orleans van te maken, dat winkels en bedrijven zou bevatten en ruimtes voor kunsttentoonstellingen, vergaderingen , lezingen en lessen.

Glassman en Kabacoff zijn van plan om het Healing Center ten goede te komen aan en mensen van alle rassen en klassen te dienen die in het gebied wonen. Het 'Credo' van het New Orleans Healing Center zegt gedeeltelijk:

We geloven dat onze eerste verantwoordelijkheid ligt bij onze lokale en internationale gemeenschap, die de mensen en biosfeer van New Orleans en de rest van de wereld omvat, met een holistisch, veilig, schoon en duurzaam centrum dat diensten, producten en programma's aanbiedt ter bevordering van fysieke, voedingswaarde, emotioneel, intellectueel, spiritueel, economisch, ecologisch, cultureel en maatschappelijk welzijn.

We komen overeen samen te werken, synergetisch en holistisch, en een centrum te creëren dat is geworteld in gastvrijheid waar buren worden gerespecteerd en leden van de gemeenschap hartelijk worden verwelkomd ("Credo" [2018]).

De kunst is een belangrijk onderdeel van de missie van het New Orleans Healing Center. Het "Credo" zegt:

We respecteren en promoten creativiteit en kunst als krachtige vertegenwoordigers van transformatie. We eren en streven ernaar de tradities en cultuur van onze gemeenschap te versterken. Bij het voldoen aan de behoeften van de gemeenschap, moet alles wat we doen van hoge kwaliteit zijn ("Credo" [2018]).

Glassman promoot kunstenaars door hun illustraties in het Healing Center weer te geven, nog voordat het officieel in 2011 werd geopend. Een stadsbreed internationale kunsttentoonstelling genaamd Prospect.1 New Orleans liet kunstwerken zien in het uitgepakte Universal Furniture-gebouw in 2008-2009. Glassman is op de hoogte van het verlies van mensenlevens in de transatlantische slavenhandel en slavernij in de Nieuwe Wereld, en dat zij die het overleefden en hun nakomelingen religieuze culturen en kunstwerken creëerden. Ze zegt dat Vodou een 'religie van overleving' is (Glassman 2017). Ze is zich ook bewust van het verlies van levens in de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Glassman gelooft dat "ieder van ons een vat is voor deze onzichtbare verbinding met het goddelijke en ieders kostbare, en ik denk dat kunst mensen daar wakker van kan maken" (Wessinger 2017b). Glassman voelt zich geroepen om de creativiteit van zoveel mogelijk artiesten te ondersteunen.

Om de terugkeer van kunstenaars naar New Orleans aan te trekken na Katrina hebben Kabacoff en HRI een voormalige kledingfabriek gerenoveerd om in 2008 de Bywater Art Lofts te creëren, die kunstenaars met een laag inkomen kunnen huren voor redelijke prijzen. De eerste Art Lofts waren succesvol, dus er werden extra Art Lofts-units gebouwd.

De orkaan Katrina benadrukte voor Glassman de betekenis van water, en de grote problemen die daarmee verband houden, voor Zuid-Louisiana en de wereld. Sommige gebieden hebben geen water, terwijl anderen, zoals Zuid-Louisiana, een overvloed aan water hebben, soms te veel. Problemen met water, klimaatverandering en stijgende zeespiegels dragen bij aan de erosie van de wetlands in het zuiden van Louisiana die New Orleans en andere steden hebben beschermd tegen vernietiging door orkanen. In 2008 organiseerden Glassman en collega's het eerste Anba Dlo-festival (Beneath the Water) in het onvoltooide healingcentrum. Het was een viering van de kunst, cultuur en muziek van New Orleans. Anba Dlo als een muziek- en kunstfestival werd nog steeds jaarlijks gehouden via 2016 (Wessinger 2017b). In oktober besprak 2012, in samenwerking met het Anba Dlo-festival, het eerste symposium van wetenschappers en milieuactivisten in het Healing Center over het onderwerp van de effecten van water op Zuid-Louisiana, New Orleans en de wereld. Bij 2017 bestond het Anba Dlo-evenement uitsluitend uit het symposium van experts en het feestelijke aspect van het seizoen werd verplaatst naar een openbaar festival in het Healing Center en Vodou-ritueel ter herdenking van de Dag van de Dood / Fèt Gede op 1 november (Alle Heiligendag).

Na de verwoestende aardbeving in Haïti op 12 januari, 2010, heeft Glassman gearriveerd om Edgard Jean-Louis naar haar huis te brengen. Hij was erg ziek met longkanker. Na zijn terugkeer naar Haïti voor de begrafenis van zijn dochter, stierf hij op augustus 26, 2010 (Wessinger 2017b).

De BP-olieramp in de Golf van Mexico begon op 20 in april, 2010 met een explosie die elf mannen op een booreiland met de naam Deepwater Horizon doodde. De olie uit de put stroomde in het water van de Golf en werd pas in september 10, 2010 gestopt. De olieramp had een negatieve invloed op de kusten van Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana en Texas, en de dieren in het wild en het levensonderhoud van de mensen die daar woonden. Glassman organiseerde een ritueel om zich te verontschuldigen voor de wateren op een strand aan de overkant van de dijk bij Oak Street, in het Uptown-gebied van New Orleans, naast de rivier de Mississippi. Terwijl Glassman en aanbidders aan het tewerk gingen, drenkte een enorme stortbui regen hen. Toen stopte de regen, de zon kwam uit en honderden mensen kwamen over de dijk om deel te nemen aan het ritueel en de gebeden. Het was een interreligieuze ceremonie onder leiding van een Vodou-priesteres. Het omvatte hindoes mantra zingen onder leiding van Sean Johnson van Wild Lotus Yoga, en Reiki-meester Veronica Leandrez sturen helende energie naar de mensen en geven dan de energie aan het water. Andere leden van de gemeenschap zongen spirituelen en leidden gebeden uit verschillende tradities. Glassman geschilderd Verontschuldiging aan de wateren (2010), [Afbeelding rechts] van een foto, ter herdenking van deze ceremonie. De donkere regenwolken delen om het heldere zonlicht aan de bovenkant van het schilderij te onthullen. Het schilderij is doordrenkt met de oranje tinten en schaduwen van bijna zonsondergang.

Er waren tal van grote evenementen voor Sallie Ann Glassman in 2011. Zij en Pres Kabacoff zijn naar een uniek huis verhuisd dat ze in Bywater hebben ontworpen en gebouwd en dat Glassman heeft ingericht (MacCash 2011). In maart 2011 werd het eerste New Orleans Sacred Music Festival gehouden in het Healing Center, dat sindsdien jaarlijks wordt gehouden. Het Sacred Music Festival biedt muzikanten en dansers, maar ook artiesten, toegewijden en altaren in religieuze tradities van de wereld. Typische evenementen omvatten een hindoe-vuuroffer uitgevoerd door een Hare Krishna-liefhebber, dansend en zingend door een Tibetaanse monnik, Afrikaans drummen en zingen, dansen door een groep jonge Afro-Amerikaanse meisjes, spiritueel gefocuste rap, gesproken woordpoëzie in combinatie met middeleeuwse christelijke gezangen , Native Americans zingen en dansen, Mardi Gras Indianen zingen en dansen, Japanse Taiko drummen en Gospel Music-uitvoeringen. In augustus 2011, de New Orleans Healing Center (zie New Orleans Healing Center [2018]) [Afbeelding rechts] werd officieel geopend met het Eiland der Heiliging Botanica (zie Eiland van Heil [2018]), andere winkels, een restaurant, een yogastudio, complementaire en alternatieve genezing modaliteiten, cursussen voor volwassenenonderwijs aangeboden door The Street University, een coöperatieve kunstgalerie en een coöperatie voor gezonde voeding. In oktober trouwde 2011 Glassman en Kabacoff.

In 2014 werd Glassman door het. Een topontwikkelaar in New Orleans genoemd New Orleans Magazine voor haar geestelijke en helende werk in New Orleans, inclusief de werking van de Genezingscentrum. Glassman zei: “We hadden drie goals met het centrum. De eerste was om de lokale economie nieuw leven in te blazen. De tweede was om genezing te creëren op elk niveau - economisch, ecologisch en persoonlijk. We wilden ook dat het zou dienen om een ​​gepolariseerde gemeenschap te verenigen ”(Singletary 2014).

Op 14 maart 2015 wijdden Glassman en leden van La Source Ancienne Ounfo tijdens een Vodou-ceremonie in het Healing Center aan het einde van het jaarlijkse Sacred Music Festival een papier-maché-sculptuur van Marie Laveau, gemaakt door Ricardo Pustiano. De sculptuur van Marie Laveau is geplaatst in een heiligdom [Afbeelding rechts] net buiten de deur van de Botanica van het Heiligdom binnen het grote centrale gedeelte van het Healing Center. Dit heiligdom wordt het internationale heiligdom van Marie Laveau genoemd, waardoor Laveau op hetzelfde niveau van katholieke heiligen komt te staan, althans in de Vodou-gemeenschap in New Orleans. In de Vodou-gemeenschap van Glassman is Marie Laveau een lwa. Vodou-beoefenaars en anderen stoppen bij het heiligdom om te bidden en klein te maken aanbod.

Glassmans schilderijen drukken haar fascinatie uit voor heilige ruimtes. Glassman en Kabacoff zijn twee keer in Machu Picchu in Peru geweest. Ze voelt daar een enorme helderheid en positieve energie en gelooft dat Machu Picchu werd gebouwd door mensen die in contact stonden met de spirituele energieën van hun omgeving (Wessinger 2017b). Haar schilderij Machu Picchu (2015) [Afbeelding rechts] combineert Glassman's interesse in heilige ruimtes met haar waardering voor het natuurlijke landschap en de onzichtbare werkelijkheden die het onthult.

Mysterieuze wezens komen vaak tevoorschijn uit en bewonen de landschappen in de schilderijen van Glassman. Glassman's schilderij Bizango Night (2002), dat in haar Vodou-tempel hangt, is vernoemd naar het geheime genootschap in Haïti dat het vonnis voert. Van de leden wordt aangenomen dat ze vorm-shifters zijn met magische krachten. Ze zouden reizen door ruimte en tijd in lichtbollen. De De Bizango-samenleving wordt geassocieerd met het veranderen van mensen in zombies (Wessinger 2017b). Bizango Night toont deze vormveranderaars die zich verzamelen voor nachtelijke activiteiten in het moeras naast een graf. [Afbeelding rechts] Het kruis op het graf betekent het kruispunt tussen de spirituele en materiële werelden en dient als de drempel naar waar de geesten van Gede leven. Glassman legt uit dat:

Gede is een speciale categorie van zijn, verschillend van de wa. De Gede heersen over dood en seks en regeneratie, en zijn de leiders van de familie der doden. Ze staan ​​op het kruispunt van leven en dood en zijn genezers, geroepen in situaties van leven en dood. Ze zijn ook de beschermheren van kleine kinderen. Ze kunnen beschamend en lastig zijn, maar zijn ook in staat serieuze antwoorden te geven wanneer ze met oprechtheid worden gevraagd (2018).

Toen Glassman een lezing gaf aan de Universiteit van Louisiana in Lafayette, vertelde de Engelse professor Maurice W. DuQuesnay haar het Louisiana-volksverhaal over de heks van Maurepas Swamp. Het verhaal van de Swamp Witch of Maurepas gaat over een jonge Ierse immigrant, Kate Mulvaney, die zich met haar vader in New Orleans vestigde. Kate werd verliefd op een man die een vrouw in Atlanta had. Desalniettemin is Kate bij haar geliefde ingetrokken en werd ze verstoten door haar vader. Toen haar geliefde een diamantmijn erfde, liet hij haar in de steek. Kates ongeluk groeide toen ze misvormd werd door pokkenlittekens. Een Voodoo "heks" in New Orleans adviseerde haar om samen te gaan wonen met een mulat-vrouw in het Maurepas-moeras. De Voodoo "heks" gaf Kate recepten voor kruidenthee en medicijnen, en eenmaal in Maurepas Swamp ruilde ze deze medicinale producten in voor vissen en klein wild van lokale vissers en trappers. Op een dag vond Kate een albino reekalf naast het lichaam van zijn overleden moeder. Ze noemde de reekalf Witte Vleugels, omdat er zes plukjes op haar hoofd lagen die haar deden denken aan vleugelknoppen. Nadat de volwassen White Wings door een jager was neergeschoten, verscheen hij aan Kate met zes vleugels en nam haar mee naar de hemel. Onderweg wist ze dat haar zonden waren vergeven (Dubus [2017]).

In juli 2017, twee van Glassman's schilderijen, The Witch of Maurepas Swamp I (2013) [Afbeelding rechts] en The Witch of Maurepas Swamp II, werden getoond in een kunstexpositie gewijd aan "The Swamp Witch" (Swamp Witch Art Exhibition [2017]) in Basin Arts Galleries in Lafayette (Kiburz 2017). Toen Glassman het verhaal vertelde, woonde de Swamp Witch in het Maurepas-moeras als een kluizenaar, waar ze de dieren diende en geliefd was bij hen. Ze werd oud en had de uitstraling van een heks, maar intern was ze een mooie jonge vrouw. De witte hert die ze had verzorgd had zes knoppen op zijn rug, die uiteindelijk uitgroeide tot vleugels. Volgens Glassman: "Toen zij en het hert stierven, veranderden ze samen. En natuurlijk zien mensen haar nog steeds in het moeras "(Wessinger 2017b).

Aan het einde van de Dag van de Dood / Freed Gede in het Genezingscentrum op 1 november, 2017, Glassman en leden van La Source Ancienne Ounfo voerden een Vodou-ritueel uit dat door Ricardo Pustiano werd gewijd aan een nieuw fonteinbeeld van de Swamp Witch of Maurepas. The Swamp Witch, [Afbeelding rechts] die uit het water opgroeit als een cipresboom die is geworteld in de modder van het moeras, omringd door vegetatie, gehuld in wijnstokken en Spaans mos, en begeleid door een personeel met schedeldak, waakt over de activiteiten en rituelen in de foyer van het Healing Center.

Op de vraag of de wezens die in haar bovennatuurlijke realistische kunstwerken zijn onthuld daadwerkelijk bestaan, antwoordt Glassman dat ze die vraag liever niet op een concrete manier beantwoordt. Ze is wat ze ziet, hoe ze ziet, wat ze voelt (Wessinger 2017b).

Met het New Orleans Healing Center en Island of Salvation Botanica als haar basis, en haar artistieke creaties en La Source Ancienne Ounfo en Vodou rituelen als haar spirituele oefening en inspiratie, vervolgt Glassman haar activisme ten behoeve van milieu-, artistieke en progressieve oorzaken. Haar artistieke creativiteit en visie is een onmisbare uitdrukking van haar spirituele leven, dat alle religieuze tradities waardeert, terwijl het gebaseerd is op Haïtiaanse Vodou. Haar artistieke en spirituele werk is gebaseerd op de gemeenschap en resulteert in praktische inspanningen om mensen en het milieu te genezen, vooral in New Orleans. Glassman's tekeningen en schilderijen; haar Vodou-altaren, veve en rituelen; de sculpturen en kunstwerken van andere kunstenaars in het New Orleans Healing Center; en haar sociaal activisme zijn uitingen van haar intentie om de onderliggende spirituele werkelijkheid zichtbaar te maken ten bate van levende wezens in de fysieke wereld.

AFBEELDINGEN

** Alle afbeeldingen zijn klikbare koppelingen naar vergrote weergaven.

Afbeelding #1: Portret van St. John's Eve van Sallie Ann Glassman met altaar voor Marie Laveau. Bayou St. John, New Orleans, Louisiana. 23 June 2017. Sculptuur van Marie Laveau door Ricardo Pustiano. Papier mache. Met dank aan Catherine Wessinger.
Afbeelding #2: Sallie Ann Glassman, Moeraslicht. 2000. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #3: Sallie Ann Glassman bij een van de altaren van de hindoegodin Kālī in haar huis in Bywater, New Orleans, Louisiana. 4 June 2017. Met dank aan Catherine Wessinger.
Afbeelding #4: Sallie Ann Glassman, selectie van Enochian Tarot-kaarten. 1989.
Afbeelding #5: Sallie Ann Glassman, Kurosawa. 1984. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #6: Sallie Ann Glassman, selectie van New Orleans Voodoo Tarotkaarten. 1992. Pastelkleuren op papier. Lwa afgebeeld op kaarten op de bovenste rij, van links naar rechts, zijn: Legba, de poortwachter en bewaker op het kruispunt; Damballah, de schepper van de slang wa die de World Egg (de wereld in potentie) vasthoudt; Erzulie Freda Dahomey (Ezili Freda Dahomey), wa van vrouwelijke liefde en schoonheid. Op de onderste rij, van links naar rechts, staan: Lasirén de betoverende zeemeermin, een aspect van Ezili Freda Dahomey; Les Barons, de hoofden van de familie Gede van who who die regeren over dood, seks, regeneratie en die op de bodem van het kruispunt staan ​​tussen leven en dood, onder Legba; en Gede (Guedeh). Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #7: Eiland van verlossing Botanica toen het op Piety Street in de wijk Bywater in New Orleans was. 2005. De Vodou-geesten afgebeeld in de schilderijen van Sallie Ann Glassman, bovenste rij, van links naar rechts: Yemaya, Ogou Sen Jak, Ezili Danto, Bawon Samedi; onderste rij, van links naar rechts: St. Expedite, Lasirén, Ezili Freda Dahomey bij thee met Ogou. Foto door Infrogmation van New Orleans. Met dank aan Wikimedia Commons.
Afbeelding #8: Sallie Ann Glassman, Kali op het slagveld. 1997. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #9: Sallie Ann Glassman tekent veve met maïsmeel voor het Marie Laveau-altaar op de Bayou St. John-brug, New Orleans, 23 June 2017. Met dank aan Catherine Wessinger.
Afbeelding #10: Sallie Ann Glassman, Mahabharata, 2001. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #11: Sallie Ann Glassman, Lasirén. 2003. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #12: Hurricane Turning Ceremony bij La Source Ancienne Ounfo op 15 July 2017. Met dank aan Catherine Wessinger.
Afbeelding #13: Sallie Ann Glassman, Verontschuldiging aan de wateren. 2010. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #14: New Orleans Healing Center. Betreden via  https://www.neworleanshealingcenter.org/2017-a-year-in-review/ op 25 juni 2018. Met dank aan het New Orleans Healing Center.
Afbeelding #15: Internationaal heiligdom van Marie Laveau in het healingcentrum van New Orleans. 2017. Beeldhouwwerk van Ricardo Pustiano. Papier mache. Met dank aan Catherine Wessinger.
Afbeelding #16: Sallie Ann Glassman, Machu Picchu. 2015. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #17: Sallie Ann Glassman, Bizango Night. 2002. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #18: Sallie Ann Glassman, The Witch of Maurepas Swamp. 2013. Olieverf op canvas. Met dank aan Sallie Ann Glassman.
Afbeelding #19: Ricardo Pustiano, Moeras Heks van Maurepas. 2017. Papier-maché, Spaans mos, boomtakken en gevonden voorwerpen. Met dank aan Catherine Wessinger.

REFERENTIES

Anba Dlo Festival. 2017. Betreden via http://www.anbadlofestival.org/ op 8 augustus 2018.

Campbell, Jeremy, dir. 2006. Hexen van een orkaan. National Film Network. DVD.

"Credo." 2018. New Orleans Healing Center. Betreden via https://www.neworleanshealingcenter.org/credo/ op 12 augustus 2018.

DuBus, Elizabeth Nell. 2017. "Korte inhoud." Jonathon Silver Ahhee Photography and Design. Betreden via http://www.silverlightconcepts.com/the-swamp-witch-a-louisiana-folk-tale/ op 11 juni 2018.

Girouard, Tina. 1994. Sequin-kunstenaars van Haïti. Port-au-Prince: Haiti Arts.

Glassman, Sallie Ann. 2018. Persoonlijke communicatie met Catherine Wessinger. Juni 14.

Glassman, Sallie Ann. 2017. "La Source Ancienne Ounfò - Een in New Orleans gevestigde Vodou Society." Presentatie op een paneel met de titel "Expressies van Vodou / Voodoo in New Orleans." Kosanba 2017: Twintigste verjaardagscolloquium, november 3.

Glassman, Sallie Ann. 2000. Vodou Visions: An Encounter with Divine Mystery. New York: Villard.

Eiland van verlossing. 2018. Betreden via http://islandofsalvationbotanica.com/  op 17 juni 2018.

Kiburz, Nick. 2017. "Big Name Campus, community figures nemen kijkers mee naar de mysterieuze hoeken van de wetlands in 'The Swamp Witch.'" Allons! Kunst, entertainment en alles Acadiana, juli 12. Betreden via https://www.thevermilion.com/allons/big-name-campus-community-figures-take-viewers-to-the-wetlands/article_ce302027-835a-5396-8ef7-093436f301dd.html op 20 juni 2018.

"La Source Ancienne." 2018. Eiland van verlossing. Betreden via islandofsalvationbotanica.com/source-ancienne/ op 17 June 2018.

Lang, Carolyn Morrow. 2002. "Percepties van New Orleans Voodoo: zonde, fraude, entertainment en religie." Nova Religio 6: 86-101.

Martinié, Louis en Sallie Ann Glassman. 1992. The New Orleans Voodoo Tarot. Rochester, VT: Inner Traditions.

MacCash, Doug. 2015. "Nieuwe schrijn van Voodoo Queen Marie Laveau Opgedragen zaterdag (maart 14)." New Orleans Times-Picayune, Maart 9. Betreden via  http://www.nola.com/arts/index.ssf/2015/03/sallie_ann_glassman_marie_lave.html op 20 juni 2018.

MacCash, Doug. 2011. "Pres Kabacoff en Sallie Ann Glassman creëren een exotisch huis in Bywater." New Orleans Times-Picayune, Januari 15. Betreden via  http://www.nola.com/homegarden/index.ssf/2011/01/pres_kabacoff_and_sallie_ann_g.html op 20 juni 2018.

MacCash, Doug. 2010. "Haïtiaanse Voodoo-priester vindt toevlucht in New Orleans." New Orleans Times-Picayune, Mei 16. Betreden via http://www.nola.com/arts/index.ssf/2010/05/haitian_voodoo_priest_finds_re.html op 20 juni 2018.

Website van het New Orleans Healing Center. 2018. Betreden via https://www.neworleanshealingcenter.org/  op 17 juni 2018.

New Orleans Sacred Music Festival-website. 2017. Betreden via http://www.neworleanssacredmusicfestival.org/  op 8 augustus 2018.

Packard, Morgan. 2009. "De Gumbo van Vodou." New Orleans Magazine. Juni. Betreden via http://www.myneworleans.com/New-Orleans-Magazine/June-2009/The-Gumbo-of-Vodou/ op 20 juni 2018.

Paul, Andrew. 2015. "De Vegan Vodou High Priestess van New Orleans is niet geïnteresseerd in dierenoffers." Munchies. April 30. Betreden via https://munchies.vice.com/en_us/article/gvmnwb/the-vegan-vodou-high-priestess-of-new-orleans-isnt-interested-in-animal-sacrifice op 20 juni 2018.

Roberts, Jane. 1970. Het Seth-materiaal. Cutchogue, NY: Buccaneer Books.

Schueler, Gerald, Betty Schueler en Sallie Ann Glassman (illustrator). 1989. The Enochian Tarot: een nieuw systeem van waarzeggerij voor een nieuw tijdperk. St. Paul, MN: Llewellyn-publicaties.

Singletary, Kimberly. 2014. "Sallie Ann Glassman, 2014 New Orleans Top Vrouwelijke Achievers." New Orleans Magazine, Juli. Betreden via http://www.myneworleans.com/New-Orleans-Magazine/July-2014/Sallie-Ann-Glassman-2014-New-Orleans-Top-Female-Achievers/ op 20 juni 2018.

The Swamp Witch Fine Art Exhibition. 2017. Jonathon Silver Ahhee Photography and Design. Betreden via http://www.silverlightconcepts.com/the-swamp-witch-a-louisiana-folk-tale/ op 11 juni 2018.

Urban, Hugh. 2015. "Het medium is de boodschap in het ruime heden: channeling, televisie en het nieuwe tijdperk." Pp. 319-39 in Handboek van spiritualisme en channeling, bewerkt door Cathy Gutierrez. Leiden: Brill.

Wessinger, Catherine. 2017a. Interview met Sallie Ann Glassman, juni 4. New Orleans, Louisiana.

Wessinger, Catherine. 2017b. Interview met Sallie Ann Glassman. Juli 31. New Orleans, Louisiana.

Geplaatst:
30 juni 2018

Deel