Elizabeth Schleber Lowry

The Fox Sisters

TIJDLIJN VOOR DE V ZUSEN

1813 (april 8): Ann Leah Fox werd geboren in Rockland County, New York.

1833 (oktober 7): Margaret (Maggie) Fox werd geboren in Consecon, Prince Edward County, Ontario, Canada.

1837 (maart 27): Catherine (Kate) Fox werd geboren in Consecon, Prince Edward County, Ontario, Canada.

1848: De familie Fox verhuist van Belleville, Ontario naar Hydesville, New York.

1848 (31 maart): Kate (twaalf) en Maggie (vijftien) hoorden mysterieuze 'rappings', die ze toeschreven aan een geest.

1849 (november 14): de "Fox Sisters" (Leah, Maggie en Kate) gaven een demonstratie van hun ongewone "capaciteiten" in Rochester, de Corinthian Hall in New York.

1850s: Spiritualistische “demonstraties” werden steeds populairder toen mediums in de voetsporen van de Fox Sisters volgden en het lezingencircuit gingen om demonstraties van hun capaciteiten te geven.

1851: De Fox Sisters werden onderzocht door de "Buffalo Doctors", die verklaarden dat ze oplichters waren.

1852: Maggie begint een relatie met de ontdekkingsreiziger Elisha Kent Kane.

1853: Octrooi-examinator Charles Grafton Page onderzocht de zusters en stelde vast dat het fraudeurs waren.

1853: The Fox Sisters verhuisden naar New York City en gingen uit elkaar, elk ogenschijnlijk alleen voor particuliere klanten.

1857: Elisha Kent Kane stierf tijdens een expeditie, waardoor Maggie radeloos achterbleef.

1858: Leah trouwde met de rijke invloedrijke Brooklynite Daniel Underhill.

1862: Maggie beweerde dat ze in het geheim waren getrouwd en nam de naam van Kane aan en werd Margaret Fox Kane.

1871: Kate reisde naar Engeland.

1872: Kate trouwde met de Britse advocaat HD Jencken en beviel van twee jongens.

1881: Kate's echtgenoot, HD Jencken, stierf, en Kate keerde met haar zonen terug naar New York.

1884: De Seybert-commissie van de Universiteit van Pennsylvania nam Maggie Fox Kane op in hun onderzoek naar spiritistische verschijnselen en uitte haar teleurstelling over haar prestaties.

1885: Leah publiceerde haar autobiografie, The Missing Link in Modern Spiritualism.

1888 (oktober 21): Kate en Maggie verschenen op de New York Academy of Music om publiekelijk te verklaren dat hun vermeende geesten op een hoax waren geweest.

1889: Kate en Maggie herroepen hun verklaring dat de rappings bedrog waren geweest.

1890 (november 1): Leah Fox Underhill stierf in New York City.

1892 (juli 3): Kate Fox Jencken stierf in New York City.

1893 (maart 8): Maggie Fox Kane stierf in New York City.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Ann Leah Fox Fish Underhill, Margaretta of Margaret ('Maggie') Fox Kane, en Catherine of Katherine ('Kate') Fox Jencken (vaak de 'Fox Sisters' genoemd) worden algemeen beschouwd als het begin van de beweging die ontstond bekend als Modern American Spiritualism. Leah, de oudste van het trio, werd geboren in Rockland County, New York, terwijl de twee jongere zussen werden geboren in Consecon, Prince Edward County, Ontario. Voordat hij in 1848 van Belleville, Ontario naar de staat New York verhuisde, had de Fox familie had zijn tijd verdeeld tussen de Verenigde Staten en Canada (Massicotte 2017: 22-23). In 1848 (toen tieners woonachtig bij hun ouders in Hydesville, New York), hoorden Kate en Maggie naar verluidt tijdens hun bescheiden huis mysterieuze raps en kloppend geluid. [Afbeelding rechts] Geloven dat de kloppen werden geproduceerd door een spookachtige aanwezigheid, Kate en Maggie begon te kloppen als reactie en begon al snel een briefwisseling met wat zij geloofden dat een geest was. Dit veroorzaakte nogal opschudding binnen de kleine gemeenschap en buren werden uitgenodigd om het fenomeen te aanschouwen. In een ondertekende beëdigde verklaring die verschijnt aan het begin van Leah's autobiografie, De ontbrekende schakel in het moderne spiritisme, de moeder van de meisjes, schrijft mevrouw Fox:

Mijn jongste kind (Cathie) zei: “Mr. Splitfoot, doe wat ik doe, 'klapte in haar handen. Het geluid volgde haar meteen met hetzelfde aantal raps; toen ze stopte, hield het geluid even op. Toen zei Margaretta in de sport: 'Doe nu wat ik doe; tel één, twee, drie, vier, ”sloeg de ene hand tegelijkertijd tegen de andere, en de raps kwamen als voorheen. Ze was bang ze te herhalen. Toen zei Cathie in haar kinderlijke eenvoud: 'O moeder, ik weet wat het is; morgen is het april-dwaasdag, en het is iemand die ons voor de gek probeert te houden. " Ik dacht toen dat ik een test kon doen die niemand in de plaats kon beantwoorden. Ik vroeg het geluid om achtereenvolgens de leeftijden van mijn verschillende kinderen te rapen. Onmiddellijk werd elk van de leeftijden van mijn kinderen correct opgegeven, waarbij ze voldoende lang pauzeerden om ze te individualiseren tot de zevende waarop een langere pauze werd gemaakt en daarna werden nog drie nadrukkelijke raps gegeven, overeenkomend met de leeftijd van de kleine die stierf, die was mijn jongste kind. Ik vroeg toen: "Is dit een mens die mijn vragen zo correct beantwoordt?" Er was geen rap. Ik vroeg: “Is het een geest? Zo ja, maak dan twee raps? " Er werden twee geluiden gegeven zodra het verzoek werd gedaan ”(Underhill 1885: 7).

Na een onderzoek door de buren werd uiteindelijk geconcludeerd dat de meisjes hadden gecommuniceerd met de geest van een marskramer, die de vorige huurder van hun huis in de kelder had vermoord en begraven. Hoewel de autobiografie van Leah beweert dat er in de kelder van het Hydesville-huis menselijke resten waren gevonden, hield Harry Houdini Een tovenaar onder de geesten beweert dat Maggie later heeft verklaard dat dergelijke overblijfselen nooit zijn gevonden, en dat de buren, geïnspireerd door de rappings, conclusies hadden getrokken over een mogelijke moord (1924: 7). Toen het nieuws over de geestenmededelingen van de meisjes zich verspreidde, kwamen talloze bezoekers de verschijnselen zelf aanschouwen. Uiteindelijk werden de 'spirit rappings' zo ontwrichtend dat Kate en Maggie's moeder hen stuurde om bij Amy en te blijven Isaac Post in het nabijgelegen Rochester, New York. De palen waren prominente abolitionisten en quakers en waren blijkbaar onder de indruk van het aantal rappings. Na een korte reis met de berichten gingen Kate en Maggie wonen bij hun oudere zus (toen Leah Fox Fish), die ook in Rochester woonde. [Afbeelding rechts] Lea, een alleenstaande moeder, was meer dan een decennium ouder dan haar zussen, en toen het eenmaal tot haar doordrong dat ook zij in staat was om met geesten te communiceren, besloot ze dat de zusters openbare demonstraties moesten geven over hun mysterieuze vermogens . In 1849 leverden de Fox-zusters hun eerste openbare demonstratie in Rochester's Corinthian Hall tijdens een evenement georganiseerd door de journalist Eliab Capron. De zusters kregen al snel bekendheid als 'rappende' spirit mediums, dat wil zeggen mediums die communiceerden met geesten door middel van kloppen en raps die correspondeerden met letters van het alfabet. De drie jonge vrouwen begonnen demonstraties te geven in de staat New York, en trokken uiteindelijk naar New England en Zuid-Ontario.

In die tijd werden vrouwen verwacht thuis te blijven en werden ze ontmoedigd om in het openbaar te spreken of te presteren. In haar autobiografie probeerde Leah Fox Underhill de kritiek voor haar openbare optredens te omzeilen door te beweren dat zij en haar zussen niet echt wilden reizen of om openbare demonstraties te geven, maar dat hun bovenaardse 'vrienden' erop hadden aangedrongen, pesten en zelfs pesten totdat ze toegaven en stemden in met het bieden van de geesten (Underhill 1885: 120). Gezien het verbod op de publieke optredens van vrouwen, is het ook de moeite waard om op te merken dat de Fox Sisters tijdens hun eerste openbare demonstratie (en inderdaad in alle grote demonstraties die zij verstrekten) niet op het podium spraken. Ze deden alleen hun werk als demonstranten, terwijl Eliab Capron, die fungeerde als hun manager, hen introduceerde, instond voor hun authenticiteit en het publiek door het programma leidde. Toch werden de zusters ronduit bekritiseerd, ditmaal voor het in rekening brengen van een vergoeding voor toelating tot hun demonstraties. Capron schreef:

Het feit dat ze hun beloning in beslag nemen voor hun tijd is vaak gebruikt als argument om te bewijzen dat het geheel slechts een truc was om geld te verdienen en als eerste fractie bewijs van fraude. Waarom de prediking van tastbaar spiritualisme net zo min aan een dergelijke toerekening onderworpen zou moeten zijn als welke andere prediking dan ook, is niet helemaal duidelijk, tenzij het zo is dat het betalen van één soort predikers een oud gebruik is en degenen die zich eraan conformeren zich niet bereid voelen om een nieuwe klasse concurrenten in het veld toelaten (Capron 1855: 82).

Naarmate de zusters beroemd werden, en andere jonge vrouwen (en sommige mannen) hun voorbeeld volgden, trokken hun evidente vaardigheden onderzoekers aan, die de 'ware' bron van de mysterieuze kloppende en kloppende geluiden wilden weten. In 1851, Austin Flint, Charles E. Lee en CB Coventry, bestudeerden drie artsen uit Buffalo, New York de zusters en publiceerden een artikel in de lokale kranten waarin stond dat de zusters hun mysterieuze geluiden maakten door hun gewrichten te kraken. In haar autobiografie beschreef Leah Fox Underhill dit onderzoek als een schokkende ervaring. De artsen hadden eerst geëist dat de Fox Sisters zich ontdoen van een 'comité van dames' om ervoor te zorgen dat ze niets in hun kleding zouden verstoppen dat kloppende geluiden zou kunnen maken (Underhill 1885: 365). Vervolgens hielden de "Buffalo Doctors" de voeten van de zusters vast tijdens hun optreden, opnieuw in een poging om te voorkomen dat ze vals spelen. In 1853 werden de zusters opnieuw getest door een patentonderzoeker genaamd Charles Grafton Page, die tot een vergelijkbare conclusie kwam als "de Buffalo Doctors." Zowel de Buffalo Doctors als Charles Grafton Page besloten dat de Fox Sisters bedriegers waren die het op de een of andere manier stiekem lukte produceren de raps en kloppen zichzelf.

Rond 1853 vestigden alle drie de zussen zich in New York City. Daar, in 1858, trouwde Leah Fox Fish met een rijke Spiritualist genaamd Daniel Underhill, en verhuisde naar Brooklyn, waar ze privéseances hield bij haar thuis. Leah's klantenkring was prestigieus en omvatte beroemde activisten, zoals Horace Greeley, en schrijvers, zoals James Fenimore Cooper. Helaas zijn Kate en Maggie het niet zo goed gegaan. Net als hun vader waren beide jonge vrouwen dol op alcohol en dronken ze te veel. Maggie begon aan een relatie met een high-society Arctic-ontdekkingsreiziger genaamd Elisha Kent Kane die Maggie's werk als een medium betreurde en herhaaldelijk uitstelde omdat haar ouders haar afkeurden. Toen Kane tijdens een expeditie stierf, was Maggie helemaal kapot en draaide hij steeds vaker naar de fles. Na de dood van Kane nam Maggie Kane's naam en beweerde dat de twee in het geheim getrouwd waren in 1856 (Abbott 2012: np).

In 1871 reisde Kate naar Engeland, waar ze HD Jencken, een advocaat, ontmoette en trouwde. In Engeland heeft Kate twee jongens gekregen. Tragisch genoeg, terwijl haar zoons nog erg jong waren, stierf hun vader. Kate keerde terug naar New York met de twee jongens, waar ze haar diensten aanbood als een medium in privéconsultaties. Omdat ze echter depressief was en onder toenemende druk om voor haar kinderen te zorgen, volgde Kate Maggie's weg naar alcoholisme. In New York doorliepen Kate en Maggie periodes waarin ze vervreemd waren van hun zuster Leah, hoewel ze (volgens Leah) vaak financiële steun nodig hadden, die zij en haar man verstrekten. In 1884, Maggie, waarnaar wordt verwezen als "Mrs. Kane, "was een van de verschillende mediums die werden getest door de Seybert Commission, een commissie van hoogleraren van de Universiteit van Pennsylvania die belast was met het onderzoeken van mediamieke verschijnselen. Volgens de commissie waren de resultaten negatief. Mevrouw Kane had geen verschijnselen kunnen produceren (Seybert Commission 1887: 35).

In 1888 hebben Kate en Maggie hun oudere zus verraden door publiekelijk te verklaren dat hun demonstraties van mediamieke krachten waren volledig frauduleus geweest en dat ze de mysterieuze klopgeluiden hadden gecreëerd door hun gewrichten te kraken. In een boek getiteld The Death Blow to Spiritualism, [Afbeelding rechts] onderzoeksjournalist Reuben Briggs Davenport beweerde dat Kate en Maggie's bekentenis het einde hadden betekend van de spiritistische beweging omdat het alle mediums ondubbelzinnig als fraude had blootgelegd (Davenport 1885: 76). Aan de andere kant bleef Leah erop staan ​​dat de verschijnselen echt waren. Maar hoewel Kate en Maggie het jaar daarop hun bekentenis hadden herroepen, waren de geloofwaardigheid van de zusters en die van de spiritistische beweging onherstelbaar beschadigd. Lea stierf in 1890, terwijl Kate en Maggie slechts enkele jaren later als paupers stierven.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De Fox Sisters hielden zich niet aan specifieke leringen en spirituele doctrines totdat ze (en hun capaciteiten) werden opgeëist door een ontluikende Spiritualistische beweging die werd geïnspireerd en geïnitieerd door de werken van Andrew Jackson Davis (1826-1910). Toen de tikken en kloppen van de jonge vrouwen in verband werden gebracht met de communicatie met de doden, voerden spiritisten aan dat de vermogens van de zusters onweerlegbaar bewijs waren van het leven achter het graf. Daarom werden de Fox Sisters door hun activiteiten de facto Spiritisten. Leah beweerde echter in het bijzonder dat hij zich sterk hield aan de principes van Spiritualist, en verklaarde de verschijnselen die tijdens seances werden geproduceerd om 'de realiteit van het voortbestaan ​​van de geest van de mens, of het innerlijk zelf, na die' dood 'te demonstreren, wat slechts een geboorte is in een ander stadium van progressief en progressief leven, in onveranderde persoonlijkheid en identiteit; of met andere woorden, die onsterfelijkheid van de ziel. . . wat de eerste hoeksteen is van alle religies en van alle religie "(Underhill 1885: 34).

Voor lezers uit de 21e eeuw lijkt het enthousiaste publieke antwoord op de bewering van de Fox Sisters om met geesten te communiceren misschien verrassend, maar de tijd en plaats waarin zij leefden, vormen een cruciale context voor de reden waarom hun uitspraken dergelijke aandacht kregen. De Fox-familie woonde in een deel van de staat New York dat in de negentiende eeuw een bekende hotspot was voor nieuwe religieuze stromingen. Deze regio stond bekend als het 'Verbrande Over District' omdat het zo vaak werd overspoeld met de vuren van religieuze ijver. Dus, de omgeving waarin de Fox Sisters beroemd werden, was er een waarin een aantal nieuwe religies (inclusief het mormonisme) tot bloei waren gekomen.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Het primaire ritueel (zie ook Women in Nineteenth-century American Spiritualism) dat met spiritualisme werd geassocieerd, was de seance, [Afbeelding rechts] hoewel de Fox Sisters hun openbare correspondentie met vermeende spirituele entiteiten aanvankelijk als 'demonstraties' beschouwden; dat wil zeggen, het openbaar delen van hun ongewone capaciteiten door de zusters begon als "optredens" die voor grote menigten werden gegeven. De vrouwen deden pas later in hun carrière werk dat expliciet als mediumschap werd erkend binnen de meer intieme context van de seance. Dat wil zeggen, toen de zusters waren gestopt met toeren en zich in New York hadden gevestigd, kon het werk dat ze deden met individuele klanten of met kleine groepen mensen gemakkelijker worden gedefinieerd als seances dan als demonstraties. Terwijl ze op tournee waren, gaven de zusters demonstraties voor honderden mensen en werden ze begeleid door hun moeder of een mannelijke manager. Bij de kleine bijeenkomsten die ze in privéwoningen hielden, werden de zusters daarentegen eerder als spirituele autoriteiten en vertrouwelingen beschouwd dan als louter artiesten of 'demonstranten'.

LEIDERSCHAP

De Fox Sisters kunnen niet worden beschouwd als leiders van de spiritistische beweging, maar ze worden bijna universeel gecrediteerd voor de geboorte ervan. Terwijl Kate en Maggie op verschillende momenten het idee van mediumschap verwierpen of optraden als spirit mediums,

hun oudere zus Lea leek de rol te omarmen. In haar autobiografie, The Missing Link in Modern Spiritualism, [Afbeelding rechts] Leah Fox Fish Underhill beschrijft zichzelf als zijnde in de voorhoede van die beweging, en verklaarde: "Niemand anders bezit - zowel in levendige persoonlijke herinneringen als in winkels met documentair materiaal - de middelen en de gegevens die nodig zijn voor de taak van het geven van een correct verslag van de start van de beweging die bekend staat als Modern Spiritualism ”(Underhill 1885: 29).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN 

Hoewel veel spiritualisten verwijzingen naar het christendom in hun praktijk verwerkten, werd spiritualisme in veel christelijke gemeenschappen nog steeds afgekeurd. Leah beschreef bijvoorbeeld hoe haar moeder, mevrouw Fox, werd benaderd door een prediker die haar bestrafte voor het werk dat haar dochters aan het doen waren. Toen ze Fox na een kerkdienst confronteerde, legde de prediker uit:

"Wel, mevrouw Fox, er is een klacht tegen u omdat u uw kinderen hebt verdragen door een slecht bedrog te plegen. Het is berekend om veel kwaad te doen, en het is in tegenspraak met de religie van de Bijbel. "Hij drong er bij haar op aan om haar voor de kerk te biechten en haar kinderen te doen stoppen met hun onheilige streven, en ze kon een goede reputatie behouden in de kerk. Deze kleine man was een circuitprediker en we veronderstellen dat hij het op zich had genomen om het werk van de Heer te doen, op zijn eigen manier, zoals we nooit meer van hem hoorden; en ik betwijfel of iemand hem ooit heeft gestuurd (Underhill 1885: 231).

Dit was geen geïsoleerd incident. De zusters zelf ervoeren veel vijandigheid en intimidatie op hun reizen, die Leah uitgebreid heeft beschreven in haar autobiografie. Zulke gelegenheden hadden te maken met ongewenste en opdringerige mannelijke bezoekers, obscene opmerkingen van mannen bij hun demonstraties, een poging tot vergiftiging en ten slotte een shoot-out (gericht op het huis waarin de zusters verbleven). Leah beschreef het om Maggie thuis te redden:

Ik vond Maggie ziek en bijna verlamd van schrik. Er waren sterke strijdkrachten voor bescherming aan onze zijde. We waren tien minuten niet in het huis geweest toen verschillende schoten werden afgevuurd en stenen werden gegooid, waardoor alles op hun weg werd gebroken. We hurkten onder het meubilair en lagen op de grond om aan de kogels te ontsnappen, in de verwachting dat elk moment een verdwaalde kogel of steen ons zou treffen. (Onze schuilplaats bevond zich in het binnenste van het huis.) De menigte bedreigde en deed alles wat in hun macht lag om ons te vernietigen; maar wetende dat de heren van binnen zo goed op hen voorbereid waren, trokken ze zich terug voor de nacht. . . . De zenuwen van Arme Maggie waren verschrikkelijk onberoerd (Underhill 1885: 296).

Daarom liepen de negatieve reacties op de zusters uiteen van louter grof en afwijzend tot gemeenschappen van mensen die letterlijk de wens uitspraken om hen te vermoorden vanwege hun vermeende godslastering. Niettemin verklaarde Leah dat het uiteindelijk een waardevol offer was (Underhill 1885: 168). Maar hoewel Leahs autobiografie erop lijkt te wijzen dat ze oprecht was over haar geloof in spiritisme en de beloningen die het haar opleverde, leken haar twee jongere zussen meer ambivalent, eerst beweerden ze bedriegers te zijn, en vervolgens beweerden ze dat ze zich onder druk gezet voelden om deze erkenning te krijgen. Terwijl Leah er blijkbaar van overtuigd was dat haar communicatie met de geestenwereld oprecht was, geeft de 'bekentenis' van Kate en Maggie uit 1888 aan dat ze twijfels koesterden over de ethiek van het werk dat ze als spiritisten hadden gedaan. 

AFBEELDINGEN
Afbeelding # 1: het ouderlijk huis van de Fox Sisters.
Afbeelding #2: The Three Fox Sisters. Met dank aan Wikimedia Commons.
Afbeelding # 3: de voorkant van Reuben Briggs Davenport's The Death Blow of Spiritualism.
Afbeelding #4: een illustratie van een seance uit de negentiende eeuw.
Afbeelding # 5: de voorkant van Leah Fox Fish Underhill's De ontbrekende schakel in spiritisme.

REFERENTIES  

Abbott, Karen. 2012. "The Fox Sisters and the Rap on Spiritualism." Smithsonian.com, Oktober 30. Betreden via https://www.smithsonianmag.com/history/the-fox-sisters-and-the-rap-on-spiritualism-99663697/ op 17 mei 2018.

Capron, Eliab. 1885. Modern spiritualisme: de feiten en fanatisme, de consistenties en contradicties. Boston: Bela Marsh Press.

Davenport, Reuben Briggs. 1888. The Death-Blow to Spiritualism: Being the True Story of the Fox Sisters, As Revealed by Authority of Margaret Fox Kane en Catherine Fox Jencken. New York: GW Dillingham.

Houdini, Harry. 1924. Een tovenaar onder de geesten. Cambridge: Cambridge University Press.

Massicotte, Claudie. 2017. Trance-luidsprekers: vrouwelijkheid en auteurschap in geestelijke zintuigen, 1850-1930. Montreal en Kingston .: McGill-Queens University Press.

Page, Charles Grafton. 1853. Psychomancy: Spirit Rappings en Table-Tippings Exposed. New York: D. Appleton and Company.

Underhill, A. Leah. 1885. De ontbrekende schakel in het moderne spiritisme. New York: Thomas R. Knox & Co.

Geplaatst:
11 juni 2018

 

Deel