David G. Bromley

Zuism (IJsland)

 

ZUISME TIJDLIJN

930 CE. IJsland werd een republiek.

1874: IJsland neemt een grondwet aan die godsdienstvrijheid garandeert en specificeert de Evangelisch-Lutherse Kerk als haar nationale kerk, gesteund door de staat.

2010: Zuism werd opgericht door Ólafur Helgi Þorgrímsson.

2013: De IJslandse wet werd gewijzigd om andere religies dan de Evangelisch-Lutherse Kerk toe te staan ​​zich bij de staat te registreren.

2013: De Zuistkerk werd door de regering geregistreerd als een religie met vier leden.

2014 (september): Ágúst Arnar Ágústsson nam het leiderschap op zich van de Zustkerk.
2015: Ísak Andri Ólafsson neemt het leiderschap van de Zuistkerk op zich.

2015: Zuistkerken werden opgericht in Denemarken, Noorwegen en Zweden.

2017: Na een periode van instabiliteit van het leiderschap nam Ágúst Arnar Ágústsson het leiderschap van de Zuistkerk weer op zich.

2018: De Zuistkerk heeft een vergunning aangevraagd om een ​​tempel te bouwen in Reykjavik.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Zuism [Afbeelding rechts] ontstond rond 2010 tijdens een periode van ontwrichting in IJsland. De economie van het land werd zwaar getroffen door de wereldwijde economische ineenstorting van 2008, die leidde tot een erosie van het vertrouwen in een reeks sociale instellingen. Verder was IJsland steeds minder religieus geworden. Tegen die tijd identificeerde minder dan de helft van de bevolking zich als religieus, ongeveer de helft van het aantal dat slechts twee decennia eerder dit had gemeld. Jongere IJslanders identificeerden zich steeds vaker als atheïst (Coleman 2008). Ten slotte lobbyden humanisten al enige tijd voor het stopzetten van de financiële steun van de overheid voor de Evangelisch-Lutherse Kerk. Het was in deze sociaal-culturele context dat het hedendaagse Zuism zich ontwikkelde.

De Zuistkerk werd oorspronkelijk gevormd rond 2010 door Ólafur Helgi Þorgrímsson. Het potentieel voor de kerk veranderde echter drastisch in 2013 toen de IJslandse wet werd gewijzigd om andere religies dan de Evangelisch-Lutherse kerk toe te staan ​​zich bij de staat te registreren. Datzelfde jaar werd de Zustkerk door de regering geregistreerd als een religie met vier leden. Het jaar daarop nam Ágúst Arnar Ágústsson de leiding over de Zust Church op zich. Op dat moment had de nieuwe kerk weinig succes geboekt bij het opbouwen van lidmaatschap, en de kans bestond dat de regering de kerk zou afmelden. Een nieuwe groep onder leiding van Ísak Andri Ólafsson slaagde er echter in controle te krijgen over de Zustkerk in 2015, en het was deze groep die het plan instelde om belastinginkomsten die door de overheid waren geïnd, terug te betalen aan individuele kerkleden. Het plan om kerkelijke belastinginkomsten terug te geven aan kerkleden lijkt seradipitous te zijn geweest. Volgens één lid: "Als iemand zijn geld zou krijgen, dacht Ólafsson dat het net zo goed kon wees een groep jonge onruststokers in plaats van de kerk of staat "(Wurmann 2016). Er was een voortdurende strijd om kerkelijk leiderschap die in 2017 werd opgelost toen Ágúst Arnar Ágústsson [Afbeelding rechts] de leiding van de Zuist Kerk opnieuw opnam. Leiderschap ging door met het kerkprogramma om kerkelijke belastinginkomsten terug te betalen aan kerkleden. Er was een ontvankelijk publiek voor dit initiatief in IJsland, omdat uit nationale verkiezingen bleek dat een solide en groeiende meerderheid van de burgers de voorkeur gaf aan scheiding tussen kerk en staat. Het antwoord op de belofte van de kerk om belastinggeld te restitueren was daarom onmiddellijk en opvallend: in een land met iets meer dan 300,000 sloten meer dan 3,000-personen zich aan bij de Zuist Church. Het is niet verwonderlijk dat Zuism het meest in beroep is gegaan tegen jongere, minder religieuze IJslanders die meer geneigd zijn om verbinding te maken via internet (Boldyreva en Grishina 2017).

DOCTRINES / RITUELEN

Het hedendaagse Zuism put uit de aanbidding van de Sumerische goden uit het oude Mesapotamië. Het woord "Zuism" is ontleend aan het Sumerische werkwoord "zu" ("weten"). Het pantheon van Sumerische goden omvat An (god van de hemel), [Afbeelding rechts] Enlil, god van storm en wind) Enki (god van water en cultuur), Ninhursaq (godin van de vruchtbaarheid en de aarde) en Utu (de god van de zon en gerechtigheid) ("IJslandse Zuist-religie" 2018; Turner 2016).

Zuisten noemen de creatieve kracht in het universum 'hemel', met An als god van de hemel ('Theory and Layout of Zuist Temples' 2018):

De hemel is de actieve wervelende kracht die door alle hemellichamen, de aarde en ook alle wezens op aarde heengaat en ze allemaal genereert. Het is de wervelende kracht die in het centrum van alle wezens verblijft en hun werveling van leven voortbrengt. Mensen zijn in staat om de kracht van de Hemel te scheppen door de volgorde na te volgen, voor goede of slechte doelen.

Vanuit een Zuist-perspectief structureert deze kracht het leven op aarde ("Elements of Zuist Theology" 2018):

Zuism is in wezen de aanbidding (id est waard om te geven) van de hemel, van de noordelijke ecliptica en de hemelpool en van de sterrenbeelden die eromheen draaien. Het is de kennis van de hemel, die een oude gnosis is, die terugkeert als een nieuwe gnosis voor een nieuw tijdperk; hieruit komt de naam "Zuism", zu wat "weten" betekent in het Sumerisch (Wolfe 2015, passim). Wij geloven dat sterren, met hun bewegingen, de vorming en het leven van categorieën wezens op aarde beïnvloeden. Ze genereren wezens van de aarde, hetzij door directe invloed, hetzij door assimilatie van het wetende subject (de sterrenkijker) en het bekende object.

Onze goden zijn de sterren (Rogers 1998, passim), nakomelingen van An / Dingir (Heaven), het middelpunt van wiens gewelf de noordelijke eclipticale pool is die wordt opgewonden door het sterrenbeeld Draco, de Draak. Onze God des hemels is daarom immanent, niet exclusief transcendent (zoals die van christenen en andere Abrahamisten): onze God bestaat.

Mensen zijn in staat en hebben de harmonie tussen de sterren en menselijke activiteit verstoord. Inderdaad, het is de verstoring van deze harmonie die heeft geleid tot de machteloosheid en het verlies van betekenis waar de mensheid voor staat. Zoefentraining gaat over het herstellen van de natuurlijke link tussen Hemel en Aarde.

Wij geloven dat de verstoring van de afstemming van de aarde met de hemel en haar sterren de reden is waarom beschavingen degenereren en sterven, naarmate wezens zelf degenereren, hun daden zinloos worden en instellingen hun betekenis verliezen en lege logistieke machinerieën worden (Pankenier 1995, pp. –150). De reden waarom de hele westerse wereld momenteel aan het sterven is, is omdat het zijn "link met de sterren" heeft verloren, wat de oorspronkelijke betekenis is van het woord "religie" (letterlijk "opnieuw verbinden").

De harmonisatie van menselijke (aardse) activiteiten met de bewegingen van de sterren, met de goden, is de beoefening van Zuism en de weg naar welzijn, naar een goed leven. Zuism is het middel om de 'heren van de hemel naar de aarde' (de letterlijke betekenis van Anunnaki) te brengen, om de laatste, Ki, 'vierkant' te maken en haar vormen te geven.

Tot op dit punt in de geschiedenis van de Zuistkerk, is er weinig rituele praktijk geweest. Zuisten zingen soms Sumerische gedichten om An, Enki en andere natuurkrachten te eren.

Ondanks zijn religieuze organisatie is het duidelijk dat de primaire missie van de Zust Church op dit moment politiek is. De website van de Zuists kondigt aan dat:

De religieuze organisatie van Zuism is een platform voor haar leden om een ​​religie van het oude Soemerische volk te beoefenen. Zuisten ondersteunen de vrijheid van godsdienst en van religie voor iedereen volledig. Het hoofddoel van de organisatie is dat de overheid elke wet schrapt die religieuze organisaties privileges verleent, financieel of anderszins, boven andere organisaties. Verder eisen Zuisten dat het register van de burgerlijke godsdienst van de overheid wordt afgeschaft (Würmann 2016).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

In termen van zijn religieuze missie ziet de Zuist Kerk zichzelf als onderdeel van een mogelijk wereldwijd spiritueel vernieuwing. De kerk diende een aanvraag in bij de staat in 2018 om een ​​Tempel van de Hemel [Afbeelding rechts] in Reykjavik te bouwen die een centrum zou zijn voor deze vernieuwing:

Als het samensmelten van een nieuwe gnosis, een nieuwe ark van kennis voor het ontwaken en spiritueel verhogen van de mens, heeft de Zuist-kerk een fysiek centrum van aanwezigheid nodig om op één lijn te komen met de hemel en om haar orde te bestuderen en na te volgen, en zo een kosmisch brandpunt te verschaffen. IJsland zal in de voorhoede staan ​​van de spirituele vernieuwing van Zuist, en het centrum van de Zuistkerk in IJsland zal de Tempel van de Hemel in Reykjavik zijn ("Theorie en lay-out van de Zuist-tempels" 2018).

De bouw en de oriëntatie van de nieuwe tempel zijn cruciaal voor zijn spirituele missie. Zoals in 'Theory and Layout of Zuist Temples' (2018) staat: 'Door uit te lijnen met de rotatieas van de aarde, zou de tempel verbinding maken met de wervelende kracht van de noordelijke hemelpool, die op zijn beurt door de processie rond Draco en de noord-ecliptica-pool, en zo uiteindelijk verbonden met het hart van An. "

Met betrekking tot zijn politieke missie moeten IJslanders sinds de jaren 1870 een religieuze voorkeur bij de staat registreren. Individuele keuzes zijn een religie erkend door de staat, een religie niet erkend door de staat, of geen religie. Kinderen worden bij de geboorte geregistreerd in de religie van hun ouders. Het IJslandse belastingstelsel verschilt van dat in een aantal Europese landen waar belastingbetalers vaak een aanvulling op hun normale inkomstenbelasting betalen om religieuze organisaties te ondersteunen (Lam 2015). In IJsland zijn de "parochiekosten" (sóknargjald) wordt gebruikt om religieuze organisaties te ondersteunen, komt voort uit een gemeentebelasting die deel uitmaakt van de inkomstenbelasting (Brunson 2015). Een deel van de belasting betaald door alle belastingbetalers ouder dan zestien (parochie-rechten) wordt verdeeld onder de tientallen erkende godsdiensten, waarbij het resterende geld aan de overheid toekomt en een meerderheid zich heeft aangesloten bij de evangelische kerk van IJsland.

Vanuit het oogpunt van de Zuisten gaat het niet alleen om financiële steun voor geregistreerde religieuze organisaties, maar om financiële sancties voor anderen. Zoals een waarnemer opmerkte: “Er is geen opt-out. Degenen die niet aangesloten zijn of tot niet-geregistreerde religies behoren, betalen in feite gewoon hogere belastingen ... ”(Sherwood 2015).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Naast zijn eigen organisatorische machtsstrijd heeft de Zuistkerk aanzienlijke negatieve media-aandacht gekregen. Er zijn berichten dat Ágúst Arnar Ágústsson en zijn broer, Einar Ágústsson, "ervan verdacht worden investeerders te hebben bedrogen via de crowdfunding-site Kickstarter, waar de gevraagde financiering voor de productie van multi-gebruik datakabels en draagbare windmolens" (Sherwood 2015; Bergson 2015 ). En een progressief partijlid, Stefán Bogi Sveinsson, drukte de kerk om zich af te melden omdat het geen legitieme religie is:

Niemand heeft zich in de organisatie geregistreerd om Zuism zelf te beoefenen, "schreef hij, volgens een rapport in de Reykjavik Grapevine. "Hun redenen om te registreren zijn nogal tweeledig: om geld in hun portemonnee te krijgen, of om te protesteren tegen de huidige wetgeving over religieuze organisaties" (Sherwood 2015).

Van haar kant ziet de Zuist-kerk meer ingrijpende veranderingen in de IJslandse wetgeving. Deze omvatten de afschaffing van het regeringsregister van de religieuze voorkeuren van burgers, waaronder de afschaffing van de automatische registratie van zuigelingen als leden van de aansluiting van de ouders, en de afschaffing van de clausule in de IJslandse grondwet die de Evangelisch-Lutherse Kerk aanwijst als de staatskerk ( Turner 2016; Lam 2015). Meer in het algemeen streven de Zuisten naar volledige scheiding van kerk en staat. In dit doel hebben de Zuisten meerderheidssteun van de IJslandse burger. Bovendien, zoals een waarnemer aangeeft:

Het wordt de staat duur, "zei Guðmundsson. Zuism kost de IJslandse regering jaarlijks $ 30 miljoen IJslandse kroon (ongeveer $ 230,000) die de religie aan haar leden uitdeelt - bijna $ 80 voor elke Zuist (Lam 2015).

De problemen blijven echter onopgelost, aangezien de nationale overheid terugdringt. De belastingautoriteiten hebben aangekondigd dat leden van de Zuist Church inkomstenbelasting moeten betalen over alle terugbetalingen van parochiegelden aan kerkleden ("Icelanders Flocking" 2015). Ook moet nog worden bepaald of de Zuistkerk prioriteit zal geven aan een religieuze of politieke missie of haar huidige beperkte vraagstuk en draagvlak zal kunnen verbreden. Enerzijds heeft de kerk haar intentie uitgesproken om op te heffen zodra haar politieke doelstellingen zijn bereikt. Aan de andere kant lijkt de recente aanvraag van de kerk om een ​​tempel in Reykjavik te bouwen waar leden kunnen samenkomen en rituelen kunnen worden uitgevoerd, een initiatief in een religieuze richting op langere termijn ("Iceland's Zuist Religion" 2018; Jones 2015).

Het is ook mogelijk dat Zuism in conflict komt met verschillende vertegenwoordigers van de christelijke traditie in IJsland. Sommige waarnemers hebben op zijn minst de mogelijke onwettigheid van het christendom gesuggereerd ("Elements of Zuist Theology" 2018):

Het is logisch onterecht dat, volgens de visie van Zuist, het christendom (althans in zijn moderne, stervende corrupte vormen en instellingen) en de islam valse religies zijn, of niet-religies, omdat ze er niet in slagen hemel, aarde en menselijkheid opnieuw te verbinden. Onze God bestaat, als de sterrenhemel en haar cycli; hun God bestaat niet, als een abstract iets abstracts.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Zuism-logo.
Afbeelding #2: foto van Ágúst Arnar Ágústsson.
Afbeelding #3: Steenhouwen van de god Zu, god van de hemel.
Afbeelding #4: artistieke weergave van de Tempel van de Hemel gepland voor Reykjavik.

REFERENTIES

Bergsson, Baldvin Thor. 2015.  Kickstarterbræður skráðir fyrir félagi Zúista. 2015. IJsland Monitor, december 1. Betreden via www.ruv.is/frett/kickstarterbraedur-skradir-fyrir-felagi-zuista op 1 juni 2018.

Boldyreva, Elena en Natalia Grishina. 2017. "Internet-invloed op de transformatie van politieke systemen in IJsland."  Proceedings of the International Conference IMS-2017, Pp. 225-29.

Brunson, Sam. 2015. "The Rise of Zuism." Met algemene toestemming, 9 december. Betreden via https://bycommonconsent.com/2015/12/09/the-rise-of-zuism/ op 1 juni 2018.

Coleman, Alistair. 2018. "IJsland: 72% steun scheiding van kerk en staat." Secularism.org, 17 januari. Betreden vanafhttps://www.secularism.org.uk/news/2018/01/iceland-72-percent-support-separation-of-church-and-state op 30 mei 2018.

Didier, John C. 2009. “Binnen en buiten het plein: de lucht en de kracht van het geloof in het oude China en de wereld, c. 4500 v.Chr. - 200 n.Chr. " Betreden vanaf http://www.sino-platonic.org/ op 1 juni 2018.

"Elementen van de Zuist-theologie." 2018. Betreden vanaf https://www.academia.edu/36142192/Elements_of_Zuist_theology op 1 juni 2018.

"IJslanders stromen toe naar de Zuist-religie." 2015. "IJsland Monitor, December. Betreden via https://icelandmonitor.mbl.is/news/politics_and_society/2015/12/01/icelanders_flocking_to_the_zuist_religion/ op 30 mei 2018.

"De IJslandse Zuist-religie vraagt ​​toestemming om een ​​tempel te bouwen in Reytkjavik." 2018. IJsland Monitor, Mei 30. Betreden via https://icelandmonitor.mbl.is/news/politics_and_society/2018/05/30/iceland_s_zuist_religion_apply_for_permit_to_build_/ op 30 mei 2018.

Jones, Sarah. 2015. "Seculiere saga: IJslanders vormen nieuwe religie om kerkelijke subsidies te protesteren." Wall of Separation, December 2. Betreden via https://au.org/blogs/wall-of-separation/secular-saga-icelanders-form-new-religion-to-protest-church-subsidies on 30 May 2018.

Lam, Bourrce. 2015. "Worstelend met God en Belastingen." De Atlantische Oceaan, december 27. Betreden via https://www.theatlantic.com/business/archive/2015/12/tax-iceland-zuism/421647/ op 20 mei 2018.

Pankenier, David W. 1995. "De kosmo-politieke achtergrond van het hemelse mandaat."  Vroeg China 20: 121-76. Betreden via http://www.jstor.org/stable/23351765 op 1 juni 2018.

Rogers, JH 1998. "Oorsprong van de oude sterrenbeelden: I. De Mesopotamische tradities." Tijdschrift van de British Astronomical Association 108: 9-28.

Sherwood, Harriet. 2015. "IJslanders komen massaal naar de religie met eerbied voor Soemerische goden en belastingverlagingen." The Guardian, December 8. Betreden via  https://www.theguardian.com/world/2015/dec/08/new-icelandic-religion-sumerian-gods-tax-rebates-zuism on 20 May 2018.

Personeel. "Waarom is de oude Soemerische religie Zuism de snelstgroeiende religie in IJsland geworden?" 2015. IJsland Magazine, December 3. Betreden via  http://icelandmag.visir.is/article/why-has-ancient-sumerian-religion-zuism-become-fastest-growing-religion-iceland.

"Theorie en indeling van de Zuist-tempels: met een project voor de Tempel van de Hemel van Rekykjavik." 2018. Toegankelijk vanuit https://www.academia.edu/36270163/Theory_and_layout_of_Zuist_temples_with_a_project_for_Reykjaviks_Temple_of_Heaven op 1 juni 2018.

Turner, pagina. 2016. "Icelandic Religion Zuism." Over geloof, Januari 26. Betreden via https://www.onfaith.co/text/5-things-to-know-about-the-new-ambiguous-icelandic-religion-zuism on 30 May 2018.

Wolfe, Jared N. 2015. Zu: Het leven van een Sumerisch werkwoord in het vroege Mesopotamië. Ph.D. proefschrift, University of California in Los Angeles.

Wurmann, Isaac. 2016. "The Beautiful Joke of Zuism." Wegen en koninkrijken, Juli 7. Betreden via http://roadsandkingdoms.com/2016/the-beautiful-joke-of-zuism/ op 20 mei 2018.

Geplaatst:
1 juni 2018

 

Deel