Stefania Palmisano

Damanhur

TIMELINE VAN DAMANHUR

1950 (29 mei): Oberto Airaudi werd geboren in Balangero, gelegen in de provincie Turijn, Italië.

1967: Airaudi publiceert zijn eerste boek en maakt zijn eerste schilderij

1969: Airaudi is getrouwd.

1970: Airaudi nam deel aan het artistieke avant-garde milieu in Turijn. Hij werd vooral beïnvloed door de Concrete Art Movement en door schilder Filippo Scroppo.

1974-1975: Met een groep vrienden / supporters richtte Oberto Airaudi de Centro di Ricerche e Informazioni Parapsicologiche Horus (Horus Research and Information Center), om te studeren en te experimenteren met het paranormale.

1975: De eerste meditatiegroep, vaak beschouwd als de officiële stichting van Damanhur, werd opgericht.

1976: Met de inauguratie van de Meditatieschool legde Airaudi de basis van de Damanhuriaanse kosmogonie en introduceerde de term Nemico (Vijand), het principe van absoluut kwaad, de magische tegenstander van Damanhur.

1977: Het eerste land werd gekocht in Baldissero Canavese (Piemonte), waar de gemeenschap zou ontstaan. De bouw van Damjl, de toekomstige hoofdstad, begon.

1977: Er werd een alliantie gevormd met de "Spirits of Nature", intelligente wezens die heersen over hun territorium. De Solstice-ritus werd voor het eerst gevierd.

1978: De bouw van de ondergrondse Tempel van de Mensheid in Porta del Sole begon in het geheim.

1979-1980: De inauguratie van de Damanhur-gemeenschap en de vestiging van de eerste burgers vond plaats. Er was volledige gemeenschappelijke eigendom en de oprichting van een "militaire" regering onder strikt bevel van Airaudi.

1980-1982: Er vond een overgang plaats van een samenleving van individuen en kleine gezinnen naar de opbouw van een regelrechte gemeenschap met gedeelde diensten en gemeenschappelijke ruimtes.

1980: de toekomstige grondwet, Leggi e Regolamenti, werd afgekondigd.

1982: De gemeenschap neemt haar eigen munteenheid aan, de Creditoen de eerste ambachtelijke activiteiten namen wortel.

1983: The Spel van het leven begon. Leden lieten hun oorspronkelijke namen vallen om namen uit het dieren- en plantenrijk te adopteren.

1984: De artistiek-renaissancistische fase begon: ambachtelijke activiteiten namen een vlucht en schilderen kwam centraal te staan. Bovendien begon het werk aan de open tempel.

1985: Een vertegenwoordiger van Damanhur wordt verkozen in de gemeenteraad van Baldissero Canavese als groene kandidaat.

1985: het eerste zelfvoorzieningsexperiment van de Gemeenschap, Olio Caldo, werd uitgevoerd in het bos.

1986: het tijdperk van economische liberalisering en vrij ondernemerschap begon.

1987: Vrijwillig collectief devotiewerk (bekend als Terrazzatura) was begonnen. Het maximale aantal burgers (220) toegestaan ​​door de grondwet werd overschreden. Bijgevolg werd de oprichting van een tweede administratieve pool in de buurt overwogen.

1989-1990: Eén gemeenschap werd drie (Damjl, Tentyris en Etulte), en Federatie werd besproken.

1989-1990: In deze periode was er een overvloed aan juridische stappen tegen de beweging door de eerste afvalligen. Er werd een intern dagblad gedrukt, Qui Damanhur Quotidiano. De spirituele routes van Damanhur (Le Vie: Art and Work, Knights, Monks, Esoteric Couples, Word, Oracle, Olio Caldo) werden uitgezet.

1991: Damjl kapitaal werd verhoogd met de Casa Verde fonds. Externe aanvallen door de katholieke kerk werden gelanceerd. Het controleren van de financiën van de gemeenschap werd door de staat geïntensiveerd.

1992: The Carabinieri (militaire politie) bezet en doorzocht de eigendommen van de Gemeenschap in een intimiderende blitz.

1992: Het bestaan ​​van de Tempel van de mensheid werd aan de hele wereld onthuld door een ontevreden afvallige.

1993: De Damanhur Renaissance begon met verhoogde media-aandacht. Artikel tweeëntwintig van de grondwet, dat alomtegenwoordige macht aan de oprichter toewijst, werd ingetrokken.

1995: De politieke partij Con Te per il Paese (With You for the Country) wordt ingesteld, die dertien zetels wint in de Valle del Canavese Council.

1996: Airaudi en andere Damanhur-burgers begonnen naar Nederland, Frankrijk en Duitsland te reizen om relaties aan te gaan met andere groepen en gemeenschappen die namens de planeet met vergelijkbare doelstellingen werken. Esoterische fysica, in de loop van de tijd uitgewerkt door de Damanhurianen, werd vergeleken met traditionele fysica.

1996: De Damanhurianen presenteerden hun magische gezondheidstechnologieën (selfic cabins) aan de wereld en moedigden synergie tussen traditionele en alternatieve medicijnen aan. Het economische systeem van de Federatie veranderde in de richting van meer individuele verantwoordelijkheid en autonomie.

1997: Damanhur wordt lid van RIVE (het Italiaanse netwerk van ecologische dorpen).

1998-2000: CONACREIS (National Committee of Ethical Interior Spiritual Communities and Associations) werd opgericht met 200 groepen en Damanhur als stichtend lid.

1998-2000: De federatie sloot zich ook aan bij het GEN Europe Global Ecovillage Network en diende bij de UNESCO haar Earth Charter in, waarin in gezamenlijke actie tussen regeringen, ondernemingen en de samenleving de formule werd vastgesteld om de planeet in vrede te beschermen, met respect voor de rechten van elk levend wezen en van het milieu .

2001: Een nieuwe spirituele weg, de Tecnarcato, wordt geopend.

2002-2004: De ex-Olivetti-fabriek in Vidracco werd gekocht en Damanhur Crea werd opgezet als een multifunctioneel centrum waar veel bedrijven (supermarkt, horeca, wellness, creatieve laboratoria, culturele / artistieke ontmoetingsruimtes) samenkwamen.

2004-2005: Gemeenschappen worden nucleaire gemeenschappen.

2007: Het Wereldcongres van de International Communal Studies Association (ICSA) werd gehouden in Damanhur.

2008: Damanhur werd door de Verenigde Naties aangewezen als voorbeeldig in de praktische toepassing van de principes van het Earth Charter.

2010: The Nieuw leven project gelanceerd, waarbij mensen van elk continent worden aangemoedigd om Damanhur-burgers te worden gedurende drie maanden, niet als gasten, maar als deelnemers aan het gemeenschapsleven.

2013: Oberto Airaudi stierf. Een nieuwe fase begon, gericht op samenwerking en intensievere integratie met het lokale sociale weefsel.

2016: een nieuw programma (amine) was zo opgezet dat bezoekers de community nader konden benaderen: niet-ingewijden konden tien dagen in een familiekern wonen, elke dag een expert ontmoeten over een ander aspect van het leven van de Federatie (spiritualiteit, magie, economie, sociaal leven, gezondheid).

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Oberto Airaudi [Afbeelding rechts] werd geboren in Balangero, in de provincie Turijn, Italië, op mei 29, 1950. Zijn autobiografie (Airaudi 2011) beschrijft een geestelijke neiging uit de kindertijd, inclusief visioenen en genezingen. Als tiener publiceerde hij een dichtbundel, produceerde hij wat zijn eerste schilderij zou zijn en trouwde hij op negentienjarige leeftijd. Hij werkte een tijd als een verzekeringsmakelaar, maar behield zijn interesse in spiritualiteit (Zoccatelli 2017). In 1975 heeft Airaudi het Centrum Ricerche e Informazioni Horus (Onderzoeks- en informatiecentrum Horus) in Turijn, dat gewijd was aan esoterie, pranotherapie en parapsychologie. Hij werd ook een populaire spreker over esoterie. Begin rond deze tijd ontwikkelde hij ook het idee om een ​​esoterische gemeenschap op te richten waarvoor hij land begon te kopen.

Zijn leringen vormden de spirituele filosofie die, sinds de vroege 1970s, de basis is geworden voor het bestaan ​​en de ontwikkeling van Damanhur. Zijn verlichte en pragmatische visie op het leven heeft een vruchtbare gemeenschap geschapen op basis van solidariteit, delen, wederzijdse liefde en respect voor het milieu. Hij lanceerde onder meer de Damanhur-scholen voor meditatie, geestelijke genezing, alchemie, ritualiteit en hypnose en zette een traditie van zelf schilderen in gang die nog steeds leeft onder zijn discipelen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het systeem van geloof dat Damanhurianen motiveert (Horusiaanse filosofie) bestaat uit een heterogene set van doctrinaire elementen die zijn geïnformeerd door de westerse esoterische traditie en New Age, en op creatieve wijze opnieuw zijn uitgewerkt in de loop van de jaren. Het bijzondere aan deze doctrine is dat het tradities en denken uit verschillende culturen combineert, waarbij overtuigingen en praktijken worden toegevoegd die typisch zijn voor esoterische discoursen over de principes en talen van de wetenschappelijke wereld (Cardano, 1997; Berzano 1998; Introvigne 1999; Del Re e Macioti, 2013) .

In het spirituele voorstel van Damanhur (waar concepten en uitdrukkingsvormen in de loop der jaren zijn gewijzigd) zijn er enkele basisprincipes genaamd "Quesiti" die de richtlijnen voor individuele en collectieve routes aangeven: het leven als een evolutionair reisplan; actie als continue keuze, de zoektocht naar nieuwe logica om de werkelijkheid te begrijpen; integratie van man en vrouw; creativiteit en non-stop transformatie; uitbreiding van gevoeligheid (dat wil zeggen de zintuigen van meerdere lichamen van de mensheid); het vermogen om te twijfelen en om te gaan met onzekerheid; openstellen voor anderen; en het ontdekken van de eigen goddelijke aard.

In deze filosofische visie omvat het veld van het bestaande verschillende universums. Degene waar we wonen, wordt gekenmerkt door verschillende vormen van leven en materiaal die, en door hun interactie met de tijd, hun stroom niet lineair verplaatsen van het verleden naar het heden naar de toekomst. Het voorziet eerder de gelijktijdigheid van parallelle tijden en universums, zoals ook wordt verondersteld door de kwantumfysica. De basishypothese is dat het leven in dit universum, in al zijn verschijningsvormen, is afgeleid van een enkele goddelijke matrix. Deze kracht is groter dan het universum zelf dat, om de wereld van vormen te betreden, op zijn beurt in vele kleine krachten moet hebben gesplitst. Slechts enkele hiervan hebben een fysieke vorm. Deze kracht wordt genoemd Divinità Primeva Uomoen alle manifestaties van zijn essentie op subtiele (dwz immateriële) niveaus, vormen wat gewoonlijk een 'spiritueel ecosysteem' wordt genoemd. Kleinere fragmenten van deze oorspronkelijke oorsprong zijn natuurlijke geesten die aanwezig zijn in de legendes en tradities van verschillende volkeren en culturen in de vorm van bewoners van bossen, bronnen en vlakten.

Planten en dieren zijn ook manifestaties van dezelfde goddelijke aard. Sommige wezens, waaronder de mens, zijn 'overbruggende vormen' tussen de materiële en spirituele gebieden omdat ze een fragment van de goddelijke vonk dragen. Als deze vonk eenmaal is ontwaakt, is hij in staat om de verschillende niveaus van het bestaan ​​te verenigen. De relatie tussen mens en goden wordt daarom gezien als een alliantie in plaats van onderwerping op grond van hun gedeelde goddelijke aard.

Het basisidee is dat het niet nodig is om iemands spirituele evolutie aan iemand te delegeren. Daarom wordt iemands individuele reisschema gevolgd door periodieke meditatie gericht op het onderzoeken van iemands spiritualiteit en het leiden ervan naar psycho-fysieke verbetering. Inderdaad, Damanhurians zijn geroepen om te zijn spirituele onderzoekers. Hun doel is om individuele talenten te ontdekken en te valoriseren, zich los te maken van het pragmatisme en op weg te gaan naar de zoektocht naar nieuwe logica om de realiteit te begrijpen. Positief denken, valorisatie van diversiteit en creativiteit als strategieën om gewoonten te doorbreken zijn fundamenteel. Bovendien kan individuele perfectie worden nagestreefd door interactie met anderen die als waardevol worden beschouwd, metgezellen in de intieme transformatiebeschrijving. Het doel is om de mensheid te leren om zichzelf te onderzoeken en de antwoorden op existentiële vragen in iemands intieme dimensie te zoeken. Deze filosofie is het onderwerp van meditatie en onderzoek, een authentiek work-in-progress, wat toekomstige uitwerkingen in de toekomst niet uitsluit.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Alle collectieve en individuele leven van Damanhur gaat gepaard met symbolen en rituele vieringen. Een van de belangrijkste rituelen, afgeleid van Horusian gnosis, zijn de vier zonnevieringen (twee zonnewendes, twee equinoxen), herdenking van de doden en de stichting van de gemeenschap (augustus 31, hun oudejaarsavond). Omdat mensen in deze rituelen hun verdrag van alliantie met en respect voor de geest van de natuur hernieuwen, hebben ze een vergelijkbare interne symbolische structuur.

Een van de meest suggestieve is het Summer Solstice-ritueel, waarvan Damanhurians zeggen dat het in een bepaalde kosmische tijd wordt uitgevoerd, wanneer het mogelijk is om gemakkelijker te communiceren met de subtiele krachten en energieën die de natuur bewonen. Het ritueel betekent vernieuwing en zuivering vanuit het individuele gezichtspunt. Het wordt niet alleen gebruikt om de oorspronkelijke 1978-overeenkomst met de Spirit of Nature te versterken, maar ook om dankbaarheid jegens de natuur te uiten en gunstig te stemmen met het oog op toekomstige oogst. De liturgie is verdeeld in acht delen. Het begint de vorige nacht bij de Zonnewende met Damanhurianen gekleed in vari-gekleurde tunieken volgens hun esoterische graden, alsemkronen op hun hoofden, die een ritueel vuur aansteken bij de varens, waar er netten zijn voor het verzamelen van de zaden die van de planten vallen. Dit gedeelte van de ceremonie is privé. Het openbare, centrale deel begint tegen het midden van de volgende dag wanneer gasten en niet-ingewijden hieraan kunnen deelnemen. De Damnhurians staan ​​in een enorme spiraal op de grond, terwijl gasten buiten de spiraal gaan staan. De ceremonie begint met het lezen van gebeden in de heilige taal ontwikkeld door Airaudi; dan is er een offer van medicinale kruiden van het vorige seizoen, verbrand als een teken van dankbaarheid voor alles wat de natuur heeft gegeven; en het eindigt met een dans. Het geluid van een gong sluit dit deel van de ceremonie en markeert het begin van de processie waarin de eerste ingewijden en vervolgens de gasten de rituele cirkel verlaten. Deze collectieve ceremonie wordt gevolgd door twee individuele zuiveringsrituelen, waarbij zowel ingewijden als niet-ingewijden (symbolisch) bevrijd kunnen worden van delen van zichzelf die ze niet leuk vinden, en die een proces van innerlijke vernieuwing initiëren. Laat in de avond eindigt het Solstice-ritueel met de distributie van alsem aan alle deelnemers. Zo eindigt het oude jaar, en de nieuwe begint.

Dan, eens per maand, wanneer de maan vol is, wordt een ander belangrijk ritueel (dat van het Orakel) gevierd. Iedereen die advies of hints over de toekomst wenst, stelt een vraag aan het orakel, dat door de priesteressen wordt bezocht door een complexe magische operatie dankzij welke goddelijke en menselijke wezens leggen contact. De antwoorden van het orakel worden bij elke volle maan afgeleverd door middel van een ceremonie open voor Damanhurians en gasten (vooral degenen die een vraag hebben gesteld). [Afbeelding rechts] Het antwoord wordt bondig uitgedrukt, met aanwijzingen over de toekomst die elke persoon afzonderlijk moet interpreteren.

Daarnaast zijn er veel dagelijkse en normale ritmische riten op het werk en op het werk: voor huiszuivering, voor het begroeten van geesten, belituaties en die voor een goede dood. In de voedselzuiveringsrite, bidt Damanhurians, met gebogen hoofden, voor het eten over het voedsel. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze geloven dat elk voedsel in zichzelf de kenmerken bevat van alle ervaringen die hebben bijgedragen aan de creatie ervan. Bijvoorbeeld, de zorgen en zorgen van degenen die de aarde hebben geploegd, het zaad hebben genaaid en het deeg hebben gekneed, overleven in het brood. In de zuiveringsrite, schadelijke elementen worden geëlimineerd en de positieve worden bewaard, zodat ze het lichaam binnendringen en ze nieuw leven inblazen.

De Tempels van de mensheid [Afbeelding rechts] zijn echter de plaatsen rijk aan symbolen en riten. Het is een enorme ondergrondse constructie die bestaat uit zalen, laboratoria en gangen, die door de media zijn gedefinieerd als een 'ondergrondse stad'. Het geeft Damanhurs verlangen weer om zijn 'mystieke pool' te vertegenwoordigen op één plek waarnaar mensen kunnen verwijzen met hun gedachten en hun symbolische aanwezigheid. Elke kamer die deel uitmaakt van het complex (de waterkamer, de hallen van spiegels, van metalen, van de sferen en van de aarde) lijkt een hoofdstuk te zijn in een symbolisch boek van kennis dat in staat is om de geschiedenis van de mensheid te communiceren via kunst, ceremonies en optredens. Ze hebben een dubbele functie: aan de ene kant zijn ze een symbool van de evolutionaire reis van de mensheid en aan de andere kant worden ze gebruikt als een magisch gereedschap, een enorme antenne waarmee het mogelijk is om met het hele universum te communiceren. [Afbeelding rechts]

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De gemeenschap heeft zijn politieke en organisatorische structuur geleidelijk aan in een experimentele sleutel ontwikkeld: in feite was het specifieke kenmerk van Airaudi's leiderschap voortdurende innovatie.

In de eerste jaren van zijn leven was Damanhur een sobere, strikte gemeenschap, die inwijdde aan wat herinnerd zal worden als een ronduit militair regime waarin elk detail van het sociale leven werd overzien.

In de 1980s, met de geboorte van de Federatie, werd een complexere politieke en organisatorische structuur noodzakelijk. Er werd een hiërarchie vastgesteld: elke gemeenschap, bestaande uit verschillende kernen, verwierf een eigen regering bestaande uit een Reggente (gekozen door leden van de gemeenschap). De Reggente was vergezeld door een Consiglio direttivo (equivalent aan een raad van bestuur) met vertegenwoordigers van de afzonderlijke kernen die de werking van een persoon beheersen reggenti en ook fungeren als een brug met de Governo federale toezicht houden op de hele gemeenschap. Deze regering bestond uit drie Gids (Gidsen) gekozen in de iniziatic School of Meditation onder leiding van Oberto Airaudi.

Toen Airaudi zich realiseerde dat Damanhurians klaar waren om gedelegeerde taken te worden en om de individuele verantwoordelijkheid op zich te nemen bij het beheer van de res publica, hij verlegde zich van imposante oplossingen voor een werkend sociaal beheer naar het doen van suggesties. De procesmarkering emancipatie van de meester werd officieel gemaakt door de opheffing van het volgende artikel 22 van hun grondwet:

"De mensen erkennen dat Oberto Airaudi, in zijn hoedanigheid van oprichter en inspirator, het recht heeft om de vergaderingen bij te wonen van lichamen die hij in het belang van de Damanhurians opportuun acht en door individuen en bevoegde organen te worden geïnformeerd over de ontwikkeling van de gemeenschap. leven; zijn mening en advies uiten, elk initiatief aanmoedigen of verbieden wanneer hij dit nodig acht ".

Door de afschaffing van dit artikel werd de figuur van de leider naar de achtergrond verwezen, uitgesloten van de dagelijkse besluitvorming. Vanaf 1996 stond Airaudi uitsluitend garant voor de observatie van het constitutionele handvest, wat betekende dat hij niet langer kon ingrijpen in beslissingen over het management van de gemeenschap.

Volgens veel waarnemers was het voor Airaudi's grote verdienste dat hij snel opzijging, het beheer van het sociale leven aan zijn discipelen delegeerde en daardoor de gemeenschap in staat stelde om zonder hem te overleven. Deze voorbereiding hielp Damanhur om het kritieke moment van het overlijden van de oprichter in 2013 te overwinnen. Na deze gebeurtenis verwierf de gemeenschap overvloedige legitimatie, zich losmakend van de perceptie van de valleibewoners van hun reputatie als een gesloten, sektarische gemeenschap en zich voordoet, in Italië en in het buitenland, als een economische hulpbron gespecialiseerd op het gebied van eco-spiritualiteit .

Vandaag wordt Damanhur geregeerd door zes Sages die "de consistentie van Damanhur met zijn doelen en Airaudi's leringen vertegenwoordigen, indien nodig zich wenden tot zowel de King Guide met betrekking tot algemene activiteiten en rechtstreeks aan de burgers met betrekking tot specifieke situaties "(Damanhur 40th Verjaardag webpagina. nd)

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Vanuit juridisch-administratief oogpunt heeft Damanhur aangetoond dat het in staat is zijn eigen ruimte te verwerven, op het Italiaanse grondgebied, waar het in wezen een staat binnen een staat heeft gecreëerd. Desalniettemin zijn er veel afleveringen geweest waarbij het juridische systeem Damanhur heeft moeten interageren met de Italiaan. Veel van de problemen van Damanhur zijn in feite te wijten aan de verschillende juridische gevechten die de gemeenschap door de hele geschiedenis heen rechtstreeks en herhaaldelijk hebben betrokken. De belangrijkste botten van twist tussen hen en de staat betroffen specifieke rechtszaken met betrekking tot milieukwesties, arbeidsgeschillen en de zaak van de Tempel van de Mensheid.

Dit laatste, gekwelde, langdurige juridische gevecht waarvoor het echter goed eindigde Damanhur, betrokken de gemeenschap van oktober 1992 tot december 1995. Omdat de tempel in het geheim ondergronds was gebouwd [Afbeelding rechts] zonder enige poging om een ​​bouwvergunning te verkrijgen, werden ze beschuldigd van de misdaad van illegaal bouwen, en werd de tempel buiten grenzen. Bovendien oefenden zowel de Mountain Community als de katholieke kerk druk uit om het gebouw te laten slopen. Zo begon Damanhur zijn legale oorlog om hun tempel te redden en nodigde de media uit om zelf de wonderen te zien die in het hart van de berg waren gecreëerd. Met het publiek, de media, politici en academici die getuigden van de buitengewone schoonheid van het werk, trok het gerechtelijk apparaat in december 1995 eindelijk zijn verbod in en nam de gemeenschap opnieuw de leiding over haar eigendom (Palmisano en Pannofino 2014).

In de afgelopen jaren heeft Damanhur, hoewel zijn spirituele boodschap in toenemende mate internationale aandacht heeft gekregen, een intense ontwikkeling van zijn sociale leven ondergaan, waardoor Damanhurianen ertoe zijn over te gaan nadenken hoe ze kunnen hun verhaal vertellen om beter begrepen te worden. Tegelijkertijd moet Damanhur nieuwe deelnemers, samenwerkingsmechanismen met de Italiaanse staat installeren om verschillen met zijn omgeving te verzachten.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: foto van Oberto Airaudi (Falco).
Afbeelding #2: foto van open tempel in Damanhur.
Afbeelding #3: foto van het interieur van de Tempel van de Mensheid.
Afbeelding #4: foto van het interieur van de Tempel van de Mensheid.
Afbeelding #5: foto van het interieur van de Tempel van de Mensheid.

REFERENTIES

AaVv La Via Horusiana. 1987. Principi e concetti fondamentali della scuola di pensiero di Damanhur. Vidracco: Horus (pubblicazione interna).

Airaudi, Oberto. 2011. Verhalen van een alchemist: de buitengewone jeugdjaren van de grondlegger van Damanhur in 33 Tales. Vidracco, Italië: Niatel.

Berzano, Luigi. 1998. Damanhur. Popolo e comunità. Torino: ElleDiCi.

Cardano, Mario. 1997. Lo specchio, la rosa e il loto. Uno studio sulla sacralizzazione della natura. Roma: SEAM.

Damanhur 40th Verjaardag webpagina. nd Toegankelijk van http://www.damanhur.org/en/40th-anniversary on 10 March 2018.

Del Re, Michele en Maria Immacolata Macioti. 2013. Comunità spirituali del XXI secolo. Memorie, esistente, futuro. Il caso Damanhur. Roma: Aracne.

Introvigne, Massimo. 1999. "Een magische gemeenschap in Italië". Pp. 183-94 in Nieuwe religieuze bewegingen: uitdaging en reactie, bewerkt door Bryan Wilson en Jamie Cresswell. Londen: Routledge.

Palmisano, Stefania en Nicola Pannofino. 2014. "Damanhur, een voorbeeldige utopie. Een analyse van de publieke identiteit van een nieuwe religieuze beweging online. " International Journal for the Study of New Religions 5: 27-50.

Zoccatelli, PierLuigi. 2017. "Oberto Airaudi." Betreden vanuit https://wrldrels.org/2017/03/19/oberto-airaudi/ op 10 maart 2018.

Geplaatst:
28 april 2018

 

Deel