Jana Mathews

The Holy Land Experience

DE TIJDPERK VAN HET HEILIGE LAND ERVARING

1989: Marvin Rosenthal verhuisde naar Orlando, Florida en richtte Zion's Hope op, een evangelische bediening met als doel Joden tot het christendom te bekeren en voor christenen de invloed van de Joodse cultuur en geschiedenis in de bijbel te verlichten.

Jaren 1990: Rosenthal gebruikte gevraagde donateurs om een ​​stuk land van vijftien hectare te kopen in de toeristencorridor van Orlando en begon met de bouw van een bedieningscomplex dat toen Zion's Hope heette.

1997: Fase I van Zion's Hope wordt geopend. Deze structuur van $ 2,500,000 nam de vorm aan van een conferentiecentrum van 20,000 vierkante meter en tentoonstellingsruimte.

1999: de grond brak op de uitbreiding van een interactief museum over levende geschiedenis naar Zion's Hope, omgedoopt tot The Holy Land Experience (HLE).

2001 (5 februari): HLE opende zijn deuren voor het publiek.

2002: Lange tijd Rosenthal-supporters Robert (1938-1999) en Judy Van Kampen financierden de bouw van het Scriptorium.

2002-2005: Het aantal bezoekers bij HLE daalde gestaag, evenals de inkomsten van de attractie. Tegelijkertijd voerde HLE een langdurige juridische strijd met Bill Donegan, Orange County (FL) Property Taxateur, over de onbetaalde onroerendgoedbelasting van HLE.

2005 (juli): Geconfronteerd met oplopende schulden en toenemende druk van de Raad van Bestuur van HLE, trad Marvin Rosenthal terug uit zijn leidinggevende functie bij HLE. Het vertrek van Rosenthal betekende ook de formele scheiding van Zion's Hope-bediening van HLE.

2005-2006: de dagelijkse activiteiten van HLE werden gecontroleerd door de Raad van Bestuur van de attractie.

2006: De staat Florida heeft een staatswet aangenomen die het voor HLE mogelijk maakte om vrijstelling te krijgen van federale inkomstenbelastingen.

2006: Bill Donegan trok zijn rechtszaak tegen HLE in.

2006 (september): Trinity Broadcasting Network (TBN), 's werelds grootste religieuze kabeltelevisienetwerk, neemt het lokale Orlando-station WTGL over. Rond dezelfde tijd gaf HLE voelsprieten uit aan grotere christelijke bedieningen om de mogelijkheid van een partnerschap of buy-out te onderzoeken.

2007 (juni): De raad van bestuur van HLE heeft de attractie aan TBN verkocht voor naar schatting $ 37 miljoen. Tom Powell, al jarenlang lid van de HLE-raad, werd geïnstalleerd als CEO.

2007 (21 augustus): Tom Powell heeft ontslag genomen als CEO van HLE en lid van de Raad van Bestuur. De vier overige bestuursleden waren TBN-oprichters Paul Crouch Sr. en Jan Crouch, en de twee volwassen zonen van het stel, Paul Crouch Jr. en Matthew Crouch. Jan werd waarnemend president van de attractie.

2010: HLE bouwde de Church of All Nations, een auditorium met 2,000 zitplaatsen en een filmstudio.

2012: Paul Sr. en Jan Crouch werden door hun kleindochter en voormalig TBN Chief Finance Director, Brittany Koper, beschuldigd van het gebruik van bedrijfsgeld om hun uitbundige persoonlijke levensstijl te financieren.

2012: Corra Crouch (de jongere zus van Bretagne) klaagde TBN aan en beweerde dat ze op dertienjarige leeftijd was misbruikt en verkracht door een TBN-medewerker.

2013 (november 30): Paul Crouch stierf aan hartproblemen.

2016 (25 mei): Jan Crouch kreeg een zware beroerte.

2016 (31 mei): Jan Crouch stierf op zevenenzeventigjarige leeftijd in Orlando, Florida.

2016 (juli): HLE hield een landgoedverkoop waarbij het sierlijke meubels, rekwisieten en andere items die tijdens de ambtsperiode van Jan Crouch waren geïntroduceerd, liquideerde in een poging om de financiële druk te verlichten.

2017: Een jury kende Corra Crouch $ 2,000,000 toe voor pijn en lijden veroorzaakt door het feit dat Jan Crouch er niet in slaagde om Corra's aanranding te rapporteren en te proberen het te verbergen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Na een ambtstermijn van zestien jaar die een ministerie van New Jersey leidde dat beide richtte zet Joden om in het christendom en onderwijst christenen over de 'joodsheid van het evangelie' ('De geschiedenis van Zions hoop' en), Marvin Rosenthal [afbeelding rechts] en zijn vrouw Marbeth voelden zich geïnspireerd door God om hun bediening te verplaatsen naar centraal Florida. Het paar kwam in augustus 1989 aan in Orlando, en kort daarna startte Zion's Hope Inc. de woonkamer uit ("The History of Zion's Hope" en). Toen Rosenthal in Orlando aankwam, vond hij het een vruchtbaar zendingsgebied, maar ook een land met veel concurrentie. In het bijzonder maakte Rosenthal deel uit van een grotere golf van migratie door evangelische christelijke bedieningen, organisaties en instellingen uit verschillende delen van het land naar Orlando in de 1980s en 1990's waaronder mensen als Wyclif Bible Translators, Asbury Seminary en Geneva College (Pinsky 1999 ).

Precies hoe en wanneer Rosenthal op het idee kwam om een ​​gereconstrueerd eerste-eeuws Jeruzalem in Orlando te bouwen, is een beetje duister, maar het is duidelijk dat hij het grootste deel van de 1990s-fondsen van rijke donoren heeft uitgegeven en dat geld vervolgens heeft gebruikt om koop een klein stuk leegstaand land direct naast de I-4 snelweg in het midden van de belangrijkste toeristische corridor van de stad. Op dat land bouwde Rosenthal een 20,000-square-foot ministerie voor Zion's Hope met een conferentiecentrum en een tentoonstellingshal. Deze structuur, geïdentificeerd als de eerste fase van een meerjarig $ 10,000,000-kapitaalproject, werd voor het publiek geopend in 1997 (Pinsky 1997).) Momentum voor het project werd vervolgens opgepikt. Om te helpen bij de volgende fase van de bouw, gaf Rosenthal ITEC Entertainment Corporation opdracht, een in Orlando gevestigd themaparkontwerpbedrijf wiens portfolio Disney World en Universal Studios omvat, om een ​​levend bijbelmuseum (Canedy 2001) te ontwerpen en te bouwen dat na voltooiing werd omgedoopt tot The Holy Land Experience (HLE). [Afbeelding rechts] Deze 16,000,000-attractie van vijftien hectare opende de deuren voor het publiek in februari 5, 2001. HLE factureert zichzelf als een plaats "waar de bijbel tot leven komt" ("The Holy Land Experience" en) waarvan de kenmerkende kenmerken een reproductie zijn van de Qumran-grotten, een replica Ark of the Covenant, een gesimuleerde recreatie van Golgotha ​​en de Garden Tomb , en 's werelds grootste model van Jeruzalem circa 66 AD (Spalding 2002). In 2002 financierden langdurige supporters van Rosenthal, Robert en Judy Van Kampen, de bouw van een high-tech $ 9,000,000 bijbelmuseum (genaamd het Scriptorium), waarin de persoonlijke verzameling van Bijbelse artefacten en manuscripten (Hampton 2002) is ondergebracht.

Rosenthal meldde dat 300,000-mensen het eerste jaar (Flora 2007) een bezoek aan HLE brachten. Nadat de nieuwigheid van de attractie afnam, sijpelde echter de stroom bezoekers naar de kleine stroom, en daarmee de inkomsten van het park. Door 2005 was HLE meer dan $ 2,000,000 in schulden. In een wanhopige poging om zichzelf om te draaien, verdreef de raad van bestuur van HLE Rosenthal, versimpelde kosten en verhoogde zijn marketingplan. Ondanks deze inspanningen slaagde de Raad er niet in om de schuld op te vangen. Bij 2006 reikten ze uit naar grotere ministeries over het potentieel van "het naastkomen" van HLE (Flora 2007).

Trinity Broadcasting Network (TBN), het grootste christelijke omroepnetwerk ter wereld, toonde interesse. TBN is opgericht door Paul en Jan Crouch in 1973. TBN is een miljonair media-imperium dat is gebouwd door zendtijd aan christelijke bedieningen te verkopen en donaties (via telethons) te werven van haar wereldwijde kijkers. HLE had publiciteit nodig om zijn opkomst te stimuleren, en de Crouches waren verrukt met het idee om HLE om te vormen tot een soort van "op geloof gebaseerde Universal Studios" (Flora 2007). In 2007 werd een deal gesloten en TBN kocht HLE voor $ 37,000,000. Een van de eerste uitvoerende acts van de familie Crouch was het huren van oudgediend bestuurslid Tom Powell als de nieuwe CEO van het park. Tien korte weken later nam Powell zijn functie op (Kimball 2007). Na zijn vertrek, HLE's De Raad van Bestuur bestond volledig uit leden van de Crouch-familie.

In de nasleep van het vertrek van Powell nam Jan Crouch [Afbeelding rechts] het roer over bij HLE, een rol die ze tot haar dood in 2016 had. Terwijl Jan de dagelijkse gang van zaken aan anderen overlaat, leidde haar visie en persoonlijke smaak de cultuur en esthetiek van het park. In de maanden na de aankoop van HLE begon Jan Crouch met het plaatsen van haar stempel op de ruimte, waaronder het toevoegen van een geschubde Tempel van Jeruzalem, restaurants, souvenirwinkels, gebedstuinen en een uitgebreide speeltuin. In 2012 heeft HLE het auditorium 2,000-zetel van de Church of All Nations ("Church of All Nations") gebouwd. De faciliteit organiseert meerdere dagelijkse liveshows, af en toe optredens voor de kenmerkende show van TBN, Prijs de Heer, religieuze concerten en evangelische gastsprekers. In de afgelopen jaren heeft het park ook wekelijkse bijbelstudies, kerkdiensten en live kookdemonstraties geïntroduceerd.

Sinds haar oprichting werd HLE eerst gesubsidieerd door particuliere donoren en vervolgens door TBN. Sinds 2012 zijn de bijdragen van TBN aan HLE dramatisch gedaald, waardoor de financiële druk op de organisatie groter is geworden en de toekomst twijfelachtig is geworden. Paul Crouch stierf in 2013 en Jan in 2016. Na Jan's dood voerde TBN een kleine verbouwing uit van het park, waarbij meestal veel versierde decoraties uit de tijd van Jan werden verwijderd ('Holy Land Experience Faith and Family Theme Park' 2016).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Rosenthal vatte HLE op als een attractie die entertainment zou gebruiken (in de vorm van diorama's, vertoningen, uitvoeringen en theatrale re-enactments) om zowel christenen te onderwijzen over de rol van joodse figuren, geschiedenis en cultuur in de bijbel en om de joden "de waarheid" te belichten van Jezus Christus als Redder van de wereld "(" Het Ministerie. "). Terwijl het themapark openlijk toegeeft aan een christelijk wereldbeeld, heeft de site onder het oog van Rosenthal een specifieke bundel van evangelisch protestantisme over confessionele standpunten geprivilegieerd. Bewijs hiervoor kon het meest schaamteloos worden gevonden in het aanwervingsbeleid van het park, dat van nieuwe medewerkers eiste dat ze een christelijke doctrinaire verklaring van geloof ondertekenden die de geloofsovertuigingen en praktijken van Pinksteren uitsluit (Clarke 2001).

Rosenthals harde lijn van Pinksteren werd verzacht onder het rentmeesterschap van TBN tot het punt waarop het park openlijk en actief een cultuur van affectieve vroomheid promoot (Stevenson 2013). De belangrijkste attractie die is ontworpen om bezoekers te 'raken' en spirituele ervaringen te genereren, is de muzikale theatervoorstelling van Christus 'kruisiging van het christendom. Het Belofte (The Passion voor 2016). Gedurende de voorstelling breken de toneelspelers de vierde muur door de reactie van het publiek te vragen. Het samenstellen van een reeks verzoeken om oohs, aahs, amens en dank u Lords, is een uitnodiging om zelf deel te gaan uitmaken van het Crucifixion-verhaal. In dit cruciale moment doet de acteur die Jezus speelt alsof hij op miraculeuze wijze een ander castlid geneest, dat een van zijn discipelen bespeelt. In plaats van het plot naar voren te schuiven in de richting van zijn voorgeschreven einde, vertraagt ​​Christus zijn date met het lot lang genoeg om in de menigte af te dalen en 'echte' faith healing miracles uit te voeren op leden van het publiek (Lowrie 2014; Silverman 2016).

De wonderen van het helen van het geloof die op het podium van HLE werden uitgevoerd, vormen een oefening die centraal staat in het controversiële merk van evangelisatie waaraan TBN zich schuldig maakt. Vaak genoemd welvaartsevangelie, deze theologie stelt dat individuen die God schenken in de vorm van donaties aan aardse agenten, in ruil daarvoor gezegend zullen zijn met materiële rijkdom en gezondheid (Woo 2013). Een van Jan's favoriete verhalen om te vertellen over de lucht was de tijd dat ze haar huisdierenkip uit de dood ophief. Zoals het verhaal gaat, was de twaalfjarige Jan geschokt en diepbedroefd toen haar geliefde gevogelte door een auto werd aangereden en het lijk zo slecht werd vermorzeld dat een van zijn ogen uit de kom bungelde. Hoewel de kip duidelijk dood was, bleef hij niet lang zo. Na God namens de kip te hebben gesmeekt, heeft de vogel volledig hersteld (Zadrozny 2016).

Huidige bezoekers aan HLE worden niet gevraagd om donaties aan TBN, althans niet meer dan de prijs van hun toegangsbewijs. Er zijn echter wel tastbare verbanden met de fundamentele principes van het welvaartsevangelie verspreid over het park, voornamelijk in de vorm van gebed en zogenaamde helende tuinen. Deze nissen met gebladerte zijn ontworpen voor persoonlijke meditatie, maar door de aard van wat ze worden genoemd en waar ze zich bevinden, werken deze ruimtes ook op subtiele maar krachtige manieren om TBN te beschouwen als een cruciaal onderdeel van het proces van spirituele, emotionele en tijdelijk genezingsproces.

Als HLE, op grond van zijn associatie met TBN, opereert in de ideologische dienst van het welvaartsevangelie, communiceert het Scriptorium, [Afbeelding rechts] dat deel uitmaakt van de fysieke voetafdruk van het themapark maar afzonderlijk wordt beheerd en beheerd, via zijn onafhankelijkheid die het toeschrijft aan een andere ideologische agenda. Het interactieve bijbelmuseum van $ 9,000,000 herbergt de Van Kampen-collectie met bijbelse artefacten, de vierde grootste collectie in zijn soort ter wereld. Deze tentoonstelling met getimede toegang neemt bezoekers mee door de chronologische geschiedenis van de materiële bijbel vanaf het bescheiden begin in oude teksten tot het gedrukte en gebonden materiële boek. Door de Europese Reformatie af te schilderen als het kritieke moment waarop de bijbel spreekwoordelijk volwassen wordt en daarmee zijn vaste en vervolmaakte staat bereikt, houdt het museum vast aan het duidelijk protestantse geloof van sola scriptura. Hoewel de oppervlakkige kenmerken van de bijbel (de grootte van het boek, het lettertype, het aantal illustraties enz.) In de loop van de tijd kunnen veranderen, is het woord van God onveranderlijk en waar (Mathews 2015).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

HLE vervaagt de grenzen tussen de categorieën van levend geschiedenismuseum en kerk door historische re-enactments te combineren met echte religieuze praktijken en rituelen. Huidige bezoekers van het themapark kunnen van een gereconstrueerde Ark of the Covenant dichtbij en persoonlijk komen en toeschouwers laten zien hoe het veertig jaar lang door de wildernis werd vervoerd en waarom. Bovendien kunnen ze een Laatste Avondmaal bij Jezus bijwonen, waar ze rond een rechthoekige tafel zitten in een slecht verlichte kamer ingericht als een banketzaal uit de eerste eeuw. Na het vervullen van zijn toegewezen rol in de dramatische re-enactment van het laatste avondmaal, de acteur spelen Jezus maakt zijn weg door de kamer en biedt elke gast een sacramentele wafer. Zoals parkmedewerkers aangeven, is het ritueel niet alleen ceremonieel: Jezus is ook een echte gewijde predikant.

Net als andere pretparken, gaan de attracties, shows en interactieve ervaringen van HLE in en uit. Het Castlid dat Jezus speelt, is de onbetwistbare ster van de tonen, en op verschillende momenten in het recente verleden, is het mogelijk geweest om het park te bezoeken en door hem te laten dopen in het op maat gemaakte lettertype Baptism of Jesus Fountain, [Afbeelding rechts], dat zich bij de ingang van de kerk van alle naties bevindt . Degenen die zich aanmeldden voor de ervaring (gratis) veranderden in witte gewaden, werden door Jezus naar buiten geleid en nadat ze volledig door hem in het water waren ondergedompeld, werd hem verteld dat ze de gave van de Heilige Geest hadden ontvangen.

Een andere cyclische aantrekking die een religieus ritueel nabootst tot een parodie ervan is de re-enactment van de Bergrede. Na een korte toespraak te hebben gehouden en een zegen uit te spreken over wat plastic broden en vissen lijken, vraagt ​​Jezus gekostumeerde leden van de cast om de menigte te voeden. In plaats van echt brood en vis leggen de discipelen van Jezus een handvol bewerkte Cheddar-crackers van goudvissen in de hand van elke bezoeker.

De grens tussen echte en gesimuleerde religieuze praktijken wordt nog duisterder wanneer bezoekers de replica van de westerse muur van HLE tegenkomen. Net als pelgrims die naar Jeruzalem trekken, worden bezoekers van de muur van HLE uitgenodigd om gebedsverzoeken op verschafte stukjes papier te schrijven en deze in de spleten van de muur te steken. Elke week zendt HLE deze gebedsbriefjes naar Jeruzalem, waar vrijwilligers ze in de authentieke Westelijke Muur plaatsen. Tussen 60,000 en 100,000 worden deze slips elk jaar ingevuld bij HLE (Mayerowitz 2010).

Het meest overtuigende voorbeeld van hoe het pretpark werkt om het onderscheid tussen kerk en museum in te dammen, is wat er op het terrein gebeurt wanneer het park niet is Open. HLE is op zondag gesloten voor toeristen, maar elke zondagmorgen komen massale mensen naar de attractie voor niet-confessionele erediensten in de Church of All Nations. [Afbeelding rechts] Gehost door senior pastors Tye en Shanté Tribbett van Live Church Orlando ("Live Church" en), worden deze services ook live online uitgezonden, en af ​​en toe op TBN.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Marvin Rosenthal hield toezicht op de bouw van HLE en leidde de attractie tot zijn vertrek in 2005. In de daarop volgende overgangsperiode van twee jaar heeft de raad van bestuur van HLE toezicht gehouden op de dagelijkse activiteiten van het park. Toen Trinity Broadcasting Network HLE in 2007 kocht, brachten ze een nieuw leiderschapsteam op, eerst onder leiding van Tom Powell en kort daarna door Jan Crouch. Na de dood van Jan in 2016 is HLE overgestapt op het rentmeesterschap van haar en de jongere zoon van Paul Crouch Sr., Matthew Crouch, en zijn vrouw Laurie.

In de zeventien jaar na zijn grote opening is de basisvoetafdruk van HLE grotendeels hetzelfde gebleven; de twee belangrijkste structurele toevoegingen aan het park sinds die tijd zijn onder meer het Scriptorium (2002) en de Kerk van Alle Volkeren (2012). Rondom de muren van het park, afgewisseld op de parkeerplaats en de stoep volgend die naar de ingang leidt, zijn levensgrote geschilderde standbeelden van dieren. Langs de bevroren families van olifanten, giraffen, nijlpaarden, neushoorns, apen en andere wezens komt de bezoeker naar verwachting voor de deur van de Hof van Eden. In plaats daarvan gaat men door metalen tourniquets onder een geschaalde reproductie van de Jaffapoort. In de breedste zin streeft het eigenlijke park ernaar het uiterlijk en gevoel van het Jeruzalem van de eerste eeuw te reproduceren, waardoor de tijdelijke onderdompeling in een verhaal in de bijbeltekst in het Oude Testament enigszins desoriënterend wordt. Maar dit is precies het punt. Conflatie, van tijd en plaats en geschiedenis en legende, is een kenmerk van HLE, evenals een van de leidende principes.

Sinds de opening heeft het park gehuisvest wat volgens hem het grootste indoor 3-D-model van Jeruzalem ter wereld is, circa 66 AD. Dit indrukwekkende en uitzonderlijk gedetailleerde scherm maakt duidelijk dat HLE de omvang, omvang of schaal van het echte Heilige Land niet kan repliceren zijn vijftien hectare perceel, zelfs als het dat wilde. Wat HLE de bezoeker biedt, is een compromis. Concreet stort het park met succes de topografie van de regio in door de meest bepalende structuren te reproduceren. Inbegrepen onder de gekenmerkte structuren zijn inconsistent geschaalde replica's van de Grote Tempel, Bethlehem, Golgotha ​​(inclusief Calvary en de lege Garden Tomb), Via Dolorosa, de Olijfberg, Qumran Caves en de beroemde Upper Room, site van het Laatste Avondmaal. Op een gegeven moment zijn al deze structuren verdubbeld als sets voor live-theatervoorstellingen. De meest opvallende van deze veelzijdige ruimtes is de gereconstrueerde Golgotha, waar jarenlang het bloederige passiespel van het park werd opgevoerd.

Toen de Church of All Nations in 2012 werd geopend, werd de overgrote meerderheid van de live-uitvoeringen verplaatst naar dit auditorium. Een deel van de reden voor deze beweging had zeker te maken met het comfort van de bezoekers van het park: het klimaat in Centraal-Florida is het grootste deel van het jaar bestraffend heet en vochtig. Een ander voordeel dat deze verhuizing van theatervoorstellingen met zich meebracht, had te maken met technologie en in het bijzonder met toegang tot de nieuwste en beste speciale effecten. Terwijl de enscenering van de geboorte, bediening en kruisiging van Christus in openluchttheaters een meer historisch correcte kijkervaring oplevert, kan het animeren van deze verhalen uit de bijbel op een hightech podium met behulp van laserlichtshows en mistmachines de kans vergroten dat moderne toeschouwers een specifiek soort emotionele reactie hebben op wat ze ervaren. In informele termen wil HLE dat bezoekers worden "aangeraakt" door wat ze zien.

Terwijl het passiespel een vaste plaats heeft in het dagelijkse showschema van HLE, zijn de andere podiumproducties van het park tijdelijk, met sommige seizoensafhankelijk. Tot de andere vaste inrichtingen van het HLE behoren mediterrane restaurants, bistro's en cafés die huisspecialiteiten serveren, zoals Goliath-burgers en hummus-salades. Het park is gevestigd in een klein gebouw in de buurt van een van de restaurants van het park en herbergt een eclectische mix van authentieke en reproductieve artefacten. Een steen uit Gethsemane is er, net als een stuk van de Westelijke Muur, verschillende oude bijbels, een zweep en een doornenkroon. Om de hoek is nog een tentoonstelling (die met onregelmatige tussenpozen en voor korte periodes voor het publiek toegankelijk is) met een verzameling persoonlijke artikelen van Paul Crouch van devotionele objecten, artefacten en kunst.

Op de onlangs vernieuwde Jeruzalem-marktplaats kunnen bezoekers live demonstraties bekijken in een gereconstrueerde timmermansloods, herberg en smederij. Ze kunnen ook souvenirs kopen. Net als andere themaparken, heeft HLE meerdere cadeauwinkels die objecten verkopen die variëren van evangelische boeken, dvd's, miniatuur shofurs en menorahs tot knuffels, herdenkingsmokken en t-shirts, essentiële oliën en speelgoedzwaarden en plastic centurionhelmen.

Net buiten de belangrijkste cadeauwinkel is de speelruimte Smile of a Child voor kinderen. Naast het voorspelbare handwerkcentrum en jungle gym-achtige constructies, heeft HLE ook een rotsklimmuur, een verkleedruimte (waar kinderen periodieke kleding kunnen dragen en zich voordoen als hun favoriete bijbelpersonages), en een gigantische replica van de walviskop en mond, waarin kinderen voor lange tijd kunnen binnenkomen en rondhangen, net als Jonah. Het kindergedeelte bevat ook een gebedskruis, een houten kruisbeeld met gaten erin geboord, dat is ontworpen om te dienen als een soort juveniele analogie met de replica Westelijke Muur van het park. Op dezelfde manier dat hun ouders worden aangemoedigd om gebedsverzoeken bij de laatste in te dienen, krijgen de jongste opdrachtgevers van het park de gelegenheid om gebeden op te schrijven en de stukjes papier in de gaten van het kruis te steken.

Hoewel veel van de aanbevolen attracties van HLE de tand des tijds hebben doorstaan, zijn anderen uit het bestaan ​​verdwenen. In 2012 opende HLE Christus Gardens, een uitgebreide zevendelige diorama-weergave van de heilsgeschiedenis met levensgrote beeldjes van was, grotendeels versierd met lovertjes en bedazzled kostuums. De opzichtige esthetiek van het display mengde zich zo perfect met het sierlijke, vergulde thema-parkdecor van Jan Crouch dat het gemakkelijk was om te missen dat de hele dioramaset niet afkomstig was uit het park, maar eerder gekocht bij de verdwenen Christus Gardens-bijbelattractie in Gatlinburg, Tennessee en in zijn geheel geïmporteerd in HLE (Walsh 2012). Na een run van vijf jaar is de tentoonstelling gesloten om onverklaarbare redenen.

Andere HLE-functies die niet meer bestaan ​​uit talloze levensgrote uitsparingen van mensen. Zo recent als 2015 was er een acteur van Jezus van HLE, die wandelde op het Meer van Galilea (een kunstmatige retentievijver) en een andere van een lachende, purperharige Jan Crouch. Andere uitsparingen die de afgelopen jaren met tussenpozen zijn opgedoken en verdwenen, zijn afbeeldingen van Jezus en twee dieven, genageld aan hun juiste kruisen op Golgotha; Jezus die op het water loopt in een 3D-diorama in de Smile of a Child-sectie van het park, en een hedendaagse Jezus, gekleed in een gescheurde spijkerbroek, een wit t-shirt en engelenvleugels op een zwarte motorfiets.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De openbare aankondiging dat een bediening (wiens missie het was om Joden tot het christendom te bekeren) een religieus themapark aan het bouwen was in het hart van Orlando, viel niet goed bij velen, waaronder en vooral de plaatselijke Joodse gemeenschap. Sprekend over de evangelisatiemissie van HLE, verklaarde Irv Rubin, woordvoerder van de National Jewish Defense League, beroemd: "Er zijn twee manieren waarop je een Jood kunt vermoorden - fysiek zoals Auschwitz, en spiritueel, zoals Marvin Rosenthal." ("Controverse bij religieus themapark" 2001). Vertegenwoordigers van JDL bundelden hun krachten met de lokale bevolking om te protesteren tegen de opening van HLE. Naast het weerleggen van de basisprincipes waarop HLE is gebouwd, hadden velen het over de manier waarop HLE zich de joodse cultuur, geschiedenis en erfgoed toe-eigende (Pinsky 2006). Op hun lange lijst met klachten stond het feit dat religieuze voorwerpen te koop waren in de cadeauwinkel en dat het Scriptorium heilige Hebreeuwse teksten gebruikte om een ​​claim te doen over protestants uitzonderlijkheid (Mathews 2015; Branham 2009).

Naast de controverses met betrekking tot zijn bestaan, is HLE ook geplaagd door financiële ellende. Toen Rosenthal HLE aan TBN verkocht, was het themapark meer dan $ 2,000,000 in schulden. Uit financiële rapporten blijkt dat het eigendom van TBN de financiële problemen van HLE niet heeft verzacht, maar eerder heeft geïntensiveerd, waardoor het kabelnetwerk jaarlijks miljoenen dollars in de schatkist van het themapark moet storten. Volgens de Orlando Sentinelzijn deze contante betalingen exponentieel gedaald sinds 2012, het jaar dat TBN vrijwillig stopte met het vragen van toezeggingen van hun kijkers (Justitie 2016). Als de afnemende geldinjecties door TBN de attractie financieel onder druk zetten, zorgde de dood van Jan Crouch ervoor dat het in een neerwaartse spiraal terechtkwam. Slechts enkele maanden na de dood van Crouch kondigde HLE aan dat het een veredelde landgoedverkoop hield, waar het meubels, een Harley Davidson-motorfiets en ander decor verkocht (Brinkmann 2016). HLE reageerde op het gerucht dat de verkoop een teken was dat de attractie ten onder ging door te verduidelijken dat het evenement zowel een daad van gordelroos was als een noodzakelijke voorloper van een parkbrede verbouwing (Wolf 2016).

Terwijl de dood van Jan de weg plaveide voor een nieuwe, iets meer ingetogen esthetiek, is het nog te vroeg om te zeggen of de andere controverses verbonden aan Crouch zo snel kunnen worden gladgestreken. Toen HLE in 2001 werd geopend, oogstte het de aanzienlijke aandacht, onder meer van Bill Donegan, vastgoedbezoeker van Orange County (FL). Donegan voerde aan dat HLE eruit zag als een pretpark, functioneerde als een pretpark en zou dus als één geheel moeten worden belast. De eigenaars van HLE (Rosenthal en vervolgens de Crouches) reageerden door te weigeren meer dan $ 1,000,000 te betalen in naar verluidt verschuldigde achterstallige belastingen en daagden de provincie voor belastingvrijstelling aan omdat het geen pretpark was, maar eerder een "levend bijbels museum" (Rodgers 2016).

Het geschil wakkerde een langdurige en zeer publieke juridische strijd aan die abrupt tot een einde kwam toen de staat Florida een wet accepteerde die een belastingvrije status verleende aan organisaties die bijbelse manuscripten en tentoonstellingen vertonen ("Florida Statuut 196.1987" 2006). De wet bepaalt gedeeltelijk dat belastingvrijstelling kan worden uitgebreid tot organisaties die

tentoonstellen, illustreren en interpreteren van bijbelse manuscripten, codices, stenen tabletten en andere bijbelse archieven; bieden live en opgenomen demonstraties, uitleg, re-enactments en illustraties van bijbelse geschiedenis en bijbelse aanbidding; en toon tijden, plaatsen en gebeurtenissen van bijbelse geschiedenis en betekenis, wanneer dergelijke activiteit open is voor het publiek en zonder openbaarmaking ten minste 1 dag per kalenderjaar beschikbaar is voor het publiek "(" Florida Statuut 196.1987 ").

Als de timing van de wet het publiek als achterdochtig bestempelde, werd het algemene vermoeden bevestigd toen het Washington Post meldde dat HLE lobbyisten betaalde tussen $ 10,000 en $ 30,000 om de wetgeving door te zetten (Alter 2006). Volgens financiële rapporten, tussen 2006 en 2016, bespaarde HLE zichzelf meer dan $ 2,000,000 aan belastingen (Rodgers 2016). Dezelfde wet die HLE belastingvrije status verleent, bepaalt ook dat het themapark ten minste één dag per jaar geen toegang moet vragen. HLE slaagde erin om eerst voor deze act van verplichte vrijgevigheid te tekenen door niet te adverteren voor zijn jaarlijkse vrije dag en later door hem elk jaar op verschillende dagen en in verschillende maanden vast te houden (Rodgers 2016). Ondanks de poging van HLE om de toegang tot het park te beperken op de door hem aangewezen vrije dag, trok de attractie uiteindelijk terug als reactie op de schande van het publiek. De afgelopen jaren heeft het park zijn jaarlijkse vrije dag van tevoren aangekondigd, zij het slechts enkele dagen.

HLE worstelde nog steeds met het recupereren van één public relations-nachtmerrie toen deze met een andere werd geraakt. In 2012 dook de geest van Tax Evasion Past op, deze keer met beschuldigingen dat de Crouches zijn Windermere (FL) -huizen probeerden te claimen als vrijgestelde objecten. De advocaten van TBN beweerden dat de eigendommen werden gebruikt als pastorie, of huizen waar predikanten van de kerk wonen. Bill Donegan had er echter niets van. De taxateur van de County Property ontkende summier de belastingvrijstellingsverzoek van TBN op grond van het feit dat uit gegevens bleek dat noch Paul noch Jan fulltime in de woning woonden ("Holy Land Experience streeft naar belastingverlaging in het herenhuis" 2012). Slechts drie jaar later waren de Crouches weer terug in het lokale nieuws, deze keer voor het schilderen van een muurschildering van Jezus op een keermuur bij de ingang van HLE. Het probleem was, zoals lokale verslaggevers opmerkten, dat de muur openbaar eigendom bleek te zijn (Tracy 2015).

Veruit de zwaarste beschuldigingen tegen HLE en zijn eigenaars zijn echter niet afkomstig van externe critici, maar uit de eigen kring van Crouch. In 2012 daagde de kleindochter van Paul en Jan, Carra Crouch, TBN voor voor een incident dat plaatsvond in 2006 toen de toen dertien jaar oude Carra werd verkracht door een medewerker van TBN tijdens een bandopname in Georgia (Vincent 2016). In 2017 reikte een Orlando-jury de inmiddels vierentwintig jaar oude vrouw $ 2,000,000 uit in pijn en leedcompensatie als gevolg van Jan's kennis van de aanranding en poging deze te verdoezelen (Stevens 2017).

Om het nog erger te maken voor Paul Sr. en Jan, was Carra niet de enige Crouch-kleindochter die naar voren kwam met beschuldigingen van wangedrag en ongepastheid in 2012. Datzelfde jaar beweerde Carra's oudere zus Brittany, die op dat moment de financiële directeur was van HLE, dat Paul Sr. en Jan zich in de bedrijfskas stortten om hun extravagante persoonlijke levensstijl te financieren. Inbegrepen in de luxegoederen die naar verluidt gedeeltelijk werden gefinancierd door belastingvrijgestelde kijkers, waren een luxueuze stacaravan (omgebouwd tot een vijfsterrenhok voor de twee dieren van Jan), extravagante diners en meerdere huizen die door familielid en vrienden werden gebruikt (Ritz 2012)

In een gelijktijdige poging om het hof van de publieke opinie terug te trekken in hun voordeel en Bretagne in diskrediet te brengen, vuurden de Crouches terug met de bewering dat de beschuldigingen van Bretagne vergeldingsmaatregelen waren en bedoeld waren om de aandacht af te leiden van haar eigen daad van criminele verduistering (Eckholm 2012). De familievete speelde zich meerdere jaren af ​​voordat hij eindigde in een staakt-het-vuren dat resulteerde in een diepe relatie-kloof waaronder Paul Crouch Jr. en zijn kinderen die banden met het TBN-imperium verbreken.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: foto van Marvin Rosenthal.
Afbeelding #2: foto van de ingang van The Holy Land Experience.
Afbeelding #3: foto van Jan Crouch.
Afbeelding #4: foto van het Scriptorium.
Afbeelding #5: foto van een doop die plaatsvindt in het doopsel van de Jezusfontein.
Afbeelding #6: foto van de kerk van alle landen

REFERENTIES

Alter, Alex en ra. 2006. "Bibleland Orlando's Holy Land Experience en andere religieuze themaparken mengen geloof en entertainment, maar niet zonder controverse." The Washington Post, September 23. Betreden via  https://www.washingtonpost.com/archive/local/2006/09/23/bibleland-span-classbankheadorlandos-holy-land-experience-and-other-religious-theme-parks-mix-faith-and-entertainment-but-not-without-controversyspan/509d1eaf-4063-49d9-88cf-fdc4d3c111de/?utm_term=.59b08b5a1e4f op 4 april 2018.

Branham, Joan R. 2009. "De tempel die niet ophoudt: de bouw van de heilige ruimte in het themapark Holyland Experience in Orlando." Crosscurrents, September: 358-82.

Brinkmann, Paul. 2016. "Holy Land Experience om meubels te ontladen, standbeelden te midden van financiële turbulentie." Orlando Sentinel, Juli 20. Betreden via http://www.orlandosentinel.com/business/brinkmann-on-business/os-holy-land-auction-20160719-story.html op 4 april 2018.

Canedy, Dana. 2001. "Een bijbels attractiepark in Florida wordt ziek." The New York Times, Februari 3. Betreden via https://www.nytimes.com/2001/02/03/us/a-biblical-theme-park-in-florida-begets-ill-will.html op 4 april 2018.

"Kerk van alle Naties." The Holy Land Experience. Betreden via https://holylandexperience.com/exhibit/church-of-all-nations/ op 4 april 2018.

Clarke, Susan Strother. 2001. "Het aannemen van het Heilige Land werkt niet voor sommige christenen." Orlando Sentinel, April 8. Betreden via http://articles.orlandosentinel.com/2001-04-08/news/0104080137_1_holy-land-land-experience-first-pentecostal op 4 april 2018.

"Controversie bij Religious Theme Park." 2001. CBS News, Februari 5. Betreden via https://www.cbsnews.com/news/controversy-at-religious-theme-park/ op 4 april 2018.

Eckholm, Erik. 2012. "Family Battle Offers Look Inside Lavish TV Ministry." The New York Times, Mei 4. Betreden via  https://www.nytimes.com/2012/05/05/us/tbn-fight-offers-glimpse-inside-lavish-tv-ministry.html  op 4 april 2018.

Flora, Brad. 2007. "The Holy Land Experience: Wie zal het koninkrijk overerven?" Nieuws 21, Augustus 21. Betreden via https://news21.com/story/2007/08/23/the_holy_land_experience_who op 4 april 2018.

"Statuut van Florida 196.1987." 2006. Betreden vanaf http://law.onecle.com/florida/title-xiv/196.1987.html op 4 april 2018.

Hampton, Jim. 2002. "Scriptorium brengt in Bijbelse collectie van wereldklasse." Orlando Business Journal, Januari 14. Betreden via https://www.bizjournals.com/orlando/stories/2002/01/14/newscolumn1.html op 4 april 2018.

"Holy Land Experience zoekt belastingvoordelen voor herenhuizen." 2012. WESH Nieuws, April 20. Betreden via http://www.wesh.com/article/holy-land-experience-seeks-mansion-tax-breaks/4415916 op 4 april 2018.

"Holy Land Experience Faith-and-Family Theme Park kondigt frisse nieuwe look aan, geactualiseerd." 2016. Cision PR Newswire, Augustus 3. Betreden via https://www.prnewswire.com/news-releases/holy-land-experience-faith-and-family-theme-park-announces-fresh-new-look-updated-exhibits-and-productions-300308142.html op 4 april 2018.

Justitie, Jessilyn. 2016. "Paul en Jan Crouch's ervaring in het Heilige Land keldert na hun dood tot financiële chaos." Charisma Nieuws, Juli 21. Betreden via https://www.charismanews.com/us/58756-paul-and-jan-crouch-s-holy-land-experience-plummets-to-financial-chaos-after-their-deaths op 4 april 2018.

Kimball, Josh. 2007. "Hoofd van het themapark" Holy Land "treedt af." De christelijke post, September 5. Betreden via https://www.christianpost.com/news/head-of-u-s-holy-land-theme-park-resigns-29196/ op 4 april 2018.

"Live Church Orlando." 2018. Live Church Orlando website. Betreden via https://www.livechurchorlando.com/#who-we-are op 18 april 2018.

Lowrie, Tyson. 2014. "Het vreemdste pretpark van Orlando is alles over Jezus en aan Jezus gerelateerde koopwaar." Vice, Maart 12. Betreden via https://www.vice.com/en_ca/article/vdqpwy/the-strangest-theme-park-in-orlando-has-a-daily-passion-of-the-christ-play op 4 april 2018.

Mathews, Jana. 2015. "Theme Park Bibles: Holy Land Experience van het Trinity Broadcasting Network en het evangelische gebruik van het documentaire verleden." Journal of Religion and Popular Culture. Herfst: 89-104.

Mayerowitz, Scott. 2010. "Orlando Theme Park gebouwd voor Jezus." ABC News, November 4. Betreden via http://abcnews.go.com/Travel/holy-land-experience-orlando-theme-park-built-jesus/story?id=12049089 op 16 april 2018.

"Het ministerie." Zion's Hope-website. Betreden via http://www.zionshope.org/ZH_ministry.html op 4 april 2018.

Pinsky, Mark. I. 1997. "Doel van Christian Group: Win converteert onder joden." Orlando Sentinel, November 8. Betreden via http://articles.orlandosentinel.com/1997-11-08/news/9711071203_1_zion-hope-jews-faith-baptist op 4 april 2018.

Pinksy, Mark. 2006. Een jood onder de evangelicals: een gids voor de perplex. Louisville: Westminster John Knox Press.

Pinsky, Mark I. 1999. "Is Orlando New Promised Land?" Christianity Today, Februari 8. Betreden via http://www.christianitytoday.com/ct/1999/february8/9t209a.html op 4 april 2018.

Ritz, Erica. 2012. "Televangelisten die worden beschuldigd van $ 50 Million van Trinity Broadcasting Network. De Blaze, Maart 24. Betreden via https://www.theblaze.com/stories/2012/03/24/televangelists-accused-of-defrauding-50-million-from-trinity-broadcasting-network op 4 april 2018.

Rodgers, Betanië. 2016. "Holy Land Experience Tax Exemption heeft Park $ 2.2M sinds 2006." Orlando Sentinel, Februari 25. Betreden via http://www.orlandosentinel.com/features/religion/os-holy-land-experience-tax-breaks-20160225-story.html op 4 april 2018.

Silverman, Jacob. 2016. "Hotdogs in Zion." The Baffler, Nee. 31, juni. Betreden via https://thebaffler.com/salvos/hotdogs-zion-silverman op 4 april 2018.

Spalding, John. 2002. "Authentieke replica." Christian Century, Juli 3-10, Pp. 14-15.

Stevens, Matt. 2017. "Jury vindt verslag van de Televangelist Jan Crouch Shunned Granddaughter of Rape." The New York Times, Juni 7. Betreden via  https://www.nytimes.com/2017/06/07/us/trinity-broadcasting-verdict.html op 4 april 2018.

Stevenson, Jill. 2013. Sensational Devotion: Evangelical Performance in Twenty-First-Century USA, Ann Arbor: University of Michigan Press.

"De geschiedenis van Zion's Hope." Website van Zion's Hope. Betreden via http://www.zionshope.org/iframe_html/ZH_ministry_v003.html#history op 4 april 2018.

"The Holy Land Experience." De Holy Land Experience-website. Betreden via https://holylandexperience.com/ op 4 april 2018.

Tracy, Dan. 2015. "Holy Land Mural een verrassing voor de staat-die Wall bezit waar hij op geschilderd is." Orlando Sentinel, November 25. Betreden via  http://www.orlandosentinel.com/business/tourism/os-holy-land-mural-20151125-story.html op 4 april 2018.

Vincent, Lynn. 2016. "Courtroom Storm." World Magazine, April 15. Betreden via https://world.wng.org/2016/04/courtroom_storm on 4 April 2018.

Walsh, Raymond. 2012. "The Holy Grail of Hokey: Inside the Holy Land Experience Part II." Man on the Lam, June 3. Betreden via http://manonthelam.com/holy-grail-of-hokey-inside-the-holy-land-experience-part-2/ op 16 april 2018.

Wolf, Colin. 2016. "De Heilige Landervaring, die geen belasting betaalt, heeft dit weekend een enorme landgoedverkoop." Het gist, Juli 20. Betreden via   https://www.orlandoweekly.com/Blogs/archives/2016/07/20/the-holy-land-experience-which-doesnt-any-pay-taxes-is-having-a-massive-estate-sale-this-weekend on 4 April 2018.

Woo, Elaine. 2013. "Paul Crouch sterft bij 79; opgericht Trinity Broadcasting Network. "Los Angeles Times, november 30. Betreden via http://articles.latimes.com/2013/nov/30/local/la-me-paul-crouch-20131201 op 16 april 2018.

Zadrozny, Brandy. 2016. "Afscheid van de tv-koningin van Jezus, Jan Crouch." Daily Beast, Juni 5. Betreden via https://www.thedailybeast.com/goodbye-to-the-queen-of-jesus-tv-jan-crouch on 4 April 2018.

Geplaatst:
15 april 2018

Deel