Spirituele en religieuze tradities in Italië

Het religieuze pluralisme in Italië verspreidt zich zowel over de toenemende aantallen religieuze minderheden als de grotere kracht waarmee zij voldoende erkenning van hun rechten in het openbare leven eisen. De meest recente (2017) Cesnur-gegevens schatten dat religieuze minderheden in Italië 3.5% van de Italiaanse burgers vertegenwoordigen (dus niet inclusief ingezeten immigranten). Meer specifiek, Italiaanse burgers die een religieuze identiteit onderscheiden van de katholieke (de heersende religie) nummer 1,963,900, welke statistiek toeneemt tot 5,861,700 met de toevoeging van immigranten die geen burgers zijn. Religieuze minderheden beschouwen alleen onder Italiaanse burgers (dwz zonder immigranten die geen staatsburger zijn), het protestantisme - met 471,300-leden - blijkt de tweede religie te zijn, en Jehovah's Getuigen (425,000) de derde. Islam (367,100) is de vierde en orthodoxe christenen (272,200) worden vijfde. Volg daarna Boeddhisten (179,000), New Age, Next Age en Human Potential-bewegingen en organisaties (50,000), Hindoes en Neo-hindoes (41,700), Joden (36,600) en Baha'i (4,300).

Naast het groeiend aantal leden van religieuze minderheden en het toenemende belang van nieuwe religies, is religieus pluralisme in Italië ook opmerkelijk vanwege een aanzienlijk differentiatieproces binnen het katholicisme. Nieuwe vormen van katholieke identiteit en verbondenheid - van de kant van proefpersonen die de rol van religie in de nationale identiteit heroverwegen of traditionele waarden opnieuw ontdekken als een verdedigende reactie op buitenlandse religieuze minderheden - lopen zij aan zij met traditionele.

Veel empirische studies zijn gewijd aan de gevarieerde aard van religieus pluralisme in Italië, aan de publieke rol van instituties, aan de verschillende manieren waarop religiositeit tot uiting komt en aan relaties tussen de verschillende religieuze stromingen; maar weinigen hebben nieuwe religieuze bewegingen en spirituele gemeenschappen onderzocht die hun oorsprong vonden in Italië, vooral vanaf de 1970s en toen de Italiaanse New Age-melkweg vorm begon aan te nemen. De rol van nieuwe religieuze bewegingen in Italië is gegroeid als een gevolg van globalisering, migratiestromen en de verspreiding van nieuwe media. De rol van religie en spiritualiteit in de hedendaagse maatschappij en politieke systemen staat daarom enerzijds meer open voor hybridisatie en anderzijds meer glokaal, waarbij lokale versies van oude en nieuwe religies continu communiceren en uitwisselen met nationale en transnationale religieuze netwerken.

In dit speciale project bieden we profielen van een aantal nieuwe religies, religieuze bewegingen en spirituele gemeenschappen die, vanwege hun omvang, geschiedenis, dynamiek en activiteiten, vooral prominent zijn geweest in de Italiaanse context. Eerst willen we autochtone groepen, gemeenschappen en nieuwe religieuze stromingen introduceren die in Italië zijn gegenereerd; en ten tweede zullen we de activiteiten beschrijven van internationale religieuze bewegingen die, in Italië, bepaalde kenmerken vertonen.

 

PROFIELEN


VOORDEELPROFIELEN

"Wicca in Italië"

Raffaella Di Marzio, "The Impegno e Testimonianza Movement."


Neem voor meer informatie contact op met de projectdirecteuren:

Dr. Stefania Palmisano (stefania.palmisano@unito.it)
Dr. Massimo Introvigne (maxintrovigne@gmail.com)

 

 

 

Deel