Joseph Laycock

Michelle Belanger

MICHELLE BELANGER TIMELINE 

1973 (11 januari): Michelle Belanger werd geboren in Ravenna, Ohio.

1991–1994: Belanger schreef de eerste iteratie van The Psychic Vampire Codex.

1991–1996: Belanger redigeerde het gotische literaire tijdschrift Schaduw dans.

1995: Belanger richtte de International Society of Vampires (ISV) op, een groep voor echte vampiers die voortkwam uit correspondentie via Schaduw dans. Belanger startte een nieuwsbrief voor leden van de ISV genaamd Middernachtzon, met een geserialiseerde versie van The Psychic Vampire Codex.

1996: Een groep vrienden vormde wat later House Kheperu zou worden. Een versie van The Psychic Vampire Codex werd verspreid onder de titel "Codex Vampiricus."

1999: House Kheperu werd formeel zo genoemd toen het werd uitgenodigd om zich bij The Sanguinarium aan te sluiten.

2000: Belanger hielp bij de herziening van "The Black Veil", een reeks ethische richtlijnen voor de vampiergemeenschap gecreëerd door pater Sebastiaan.

2000 (13 oktober): House Kheperu organiseerde zijn eerste open huis. Hierin waren workshops over energiewerk en er waren ongeveer veertig mensen aanwezig.

2002: Een nieuwe versie van "The Black Veil" wordt uitgebracht, na een ontmoeting van verschillende vampiergroepen op het Endless Night Festival in New Orleans.

2004:  The Psychic Vampire Codex werd gedrukt door Sam Weiser, een uitgever van occulte boeken.

2008: Belanger verscheen in verschillende afleveringen van de show van het A & E-netwerk Paranormale staat.

BIOGRAFIE 

Michelle Belanger werd geboren in 1973 in Ravenna, Ohio. [Afbeelding rechts] Ze had een katholieke opvoeding en zong in haar koor, maar werd ontevreden over de autoritaire structuur van de katholieke kerk en haar verbod op vrouwelijke wijding. Ze was een fervent lezer en had al op vroege leeftijd interesse in het occulte en paranormale. Belanger leed in haar jeugd aan een slechte gezondheid als gevolg van een hartafwijking en merkte dat haar gezondheid vaak verbeterde na bepaalde vormen van nauwe interactie met anderen, zoals het geven van massages. Na het lezen Psychische zelfverdediging (1930) door het occultistische Dion Fortune, begon ze te vrezen dat ze onbewust een 'psychische vampier' was, een persoon die de psychische of vitale energieën van anderen overhoop haalt om hun vitaliteit te behouden. Fortuin en andere occulte schrijvers van de late negentiende eeuw plaatsen psychische vampiers over het algemeen als gevaarlijk, zo niet moreel slecht. Terwijl Belanger zichzelf begon te zien als een psychische vampier, worstelde ze met de ethische implicaties van deze mogelijkheid. Op de universiteit begon ze een notitieboek te bewaren op basis van haar eigen waarnemingen die een algemene theorie schetsten over hoe en waarom psychische vampiers putten uit de energieën van anderen. Deze geschriften zouden uiteindelijk worden The Psychic Vampire Codex, een tekst die heeft bijgedragen aan de vorming van een opkomende gemeenschap van psychische vampiers in de 1990s.

De zogenaamde "echte vampiergemeenschap" begon samen te smelten in de 1990s, waarbij mensen uit verschillende milieus werden aangetrokken, inclusief role-playing game-enthousiasten en fancultuur, heidense en occulte groepen, gothic en BDSM (Bondage en Discipline / Dominantie en Submission / Sadisme en Masochisme) subculturen en de holistische gezondheidscultuur. Belanger was een integraal onderdeel van dit proces en haar geschriften hielpen om een ​​uniek identiteitsgevoel te creëren voor de opkomende vampiersubcultuur. In 1991 begon ze met bewerken Schaduw dans, een gotisch literair tijdschrift. Het rollenspel Vampire: The Masquerade werd ook gepubliceerd in 1991 en Belanger raakte betrokken bij het organiseren van grote live-actiesessies van het spel. Via deze wegen was ze in staat om te corresponderen met anderen die zich als vampieren identificeerden. In 1995 organiseerde ze een groep die bekend staat als de International Society of Vampires (ISV), die bestond uit zelfbenoemde vampiers en vampierenthousiastelingen die ze ontmoette via Schaduw dans. De ISV had een eigen nieuwsbrief, Middernachtzon, die een reeks artikelen bevatte uit de vroege versie van Belanger van The Psychic Vampire Codex. In de herfst van 1996 werd Belanger onderdeel van een groepje vrienden bij Cleveland, Ohio, met een interesse in vampirisme en paranormale energie. De groepsleden voelden dat ze elkaar in een vorig leven hadden gekend waarin ze allemaal tot een tempel in een oude beschaving behoorden. Dit idee werd een kernmythe van wat uiteindelijk naar voren kwam als House Kheperu.

Verschillende religieuze en quasi-religieuze vampierbewegingen vormden zich in de jaren negentig, en Belanger sloot werkrelaties met sommigen terwijl hij andere schuwde. Ze reikte naar de Temple of the Vampire, een occulte groep die beweerde initiatie als vampier aan te bieden, maar een hekel had aan het autoritarisme, de geheimhouding en de afhankelijkheid van dure lidmaatschapsbijdragen. Ze had een wat productievere relatie met pater Sebastiaan (geb. 1990), die probeerde de vampiersubcultuur in een formele organisatie te organiseren. In die tijd zou de organisatie "The Sanguinarium" heten en een confederatie zijn van verschillende "huizen" van vampiers. Dit waren 'huizen' in de heraldische betekenis van een groot gezin, in plaats van een fysieke plek. In 1975 werd Belanger uitgenodigd om haar informele groep in te schrijven als huis van het Sanguinarium. Deelname aan het Sanguinarium dwong House Kheperu effectief om een ​​formele organisatie te worden, met een naam en een symbool. Belanger vond de naam "Kheperu" in Egyptische mysteriën (1981) van Lucie Lamy. Het is een Egyptisch woord dat 'transformeren' of 'worden' betekent. Deze term sprak tot het verhaal dat Belanger en haar groep hadden gevormd over zichzelf als mensen die anders waren en wiens werk met paranormale energie deel uitmaakte van het transformatieproces dat zich uitstrekte over levens. "Kheprian" werd het bijvoeglijk naamwoord om tradities te beschrijven die verband houden met House Kheperu. Als symbool adopteerde House Kheperu een Egyptische ankh versierd met een scarabee, een symbool van wedergeboorte. In de winter van 1999–2000 vestigde House Kheperu ook een aanwezigheid op het web. Belanger bleef nog een aantal jaren samenwerken met pater Sebastiaan en hielp bij de herziening van "The Black Veil", een reeks ethische richtlijnen voor de vampiergemeenschap.

Belanger is een geworden ad hoc woordvoerder van de vampiergemeenschap, verschijnend in talrijke documentaires en nieuwssegmenten. Haar ideeën over metafysica, psychische energie en reïncarnatie gedeeld door haar geschriftenen workshops georganiseerd door House Kheperu, hebben de echte vampiersubcultuur substantieel gevormd. Belanger heeft ook geschreven over andere aspecten van het occulte, mystiek en het paranormale, inclusief communicatie met de doden of 'spokenjacht'. In 2008 verscheen ze op de A & E-show Paranormale staat waar haar werd gevraagd om haar capaciteiten als paranormaal begaafd te gebruiken om vermeende spoken te onderzoeken. Belanger blijft ook werken aan een aantal creatieve projecten, waaronder het schrijven van verschillende romans en het produceren van een muziekalbum geproduceerd met de groep Nox Arcana. [Afbeelding rechts]

ONDERRICHTINGEN / DOCTRINES 

Belanger's geschriften en ideeën zijn van invloed geweest op het vormgeven van hoe de echte vampiergemeenschap vampirisme begrijpt. De primaire vampiergroepen die bestonden voorafgaand aan House Kheperu zoals de Tempel van de Vampier en Orde van de Vampyre, een groep binnen de Tempel van Set, waren nauw verbonden met religieus Satanisme en presenteerden echte vampiers als iets wat men kon worden door een proces van occultisme initiatie. Daarentegen heeft Belanger vampirisme gepresenteerd als een inherente identiteit die enigszins lijkt op een seksuele geaardheid. In plaats van 'getransformeerd' te worden tot een vampier door initiatie, ontdek je dat ze altijd al een vampier of een energiewerker zijn geweest. Al in 1991 begon Belanger de term 'ontwaken' te populariseren om dit ontdekkingsproces te beschrijven. Een ander concept gepopulariseerd door Belanger was "het baken", verwijzend naar het idee dat vampiers elkaars aanwezigheid kunnen detecteren en intuïtief tot elkaar worden aangetrokken. Dit idee was cruciaal voor de vorming van House Kheperu.

Leden van House Kheperu beschouwen zichzelf als "energiewerkers", wat betekent dat ze een speciaal vermogen hebben om psychische energie detecteren, beïnvloeden en manipuleren. Sommige, maar niet alle leden beschouwen zichzelf als 'psychische vampiers' zoals Belanger. Belanger [Afbeelding rechts] en House Kheperu geven de voorkeur aan een pragmatische benadering van metafysische waarheidsaanspraken en beschouwen ze meer als krachtige ideeën dan dogma's of intellectuele proposities. Het motto van House Kheperu is, "Zoek je eigen waarheid," en Belanger heeft een belangrijk thema van haar werk beschreven als "mythopoesis", of de creatie van mythologie. Belanger's ideeën over vampirisme, psychische energie en reïncarnatie zijn noch empirisch verifieerbaar, noch komen ze geheel voort uit de verbeelding: in plaats daarvan zijn ze geweven van intuïtieve ervaringen, meditatie, 'droomwerk' of inzichten die zijn afgeleid van dromen en herinneringen aan vorige levens . (Belanger zei dat ze haar vorige levens begon te vertellen toen ze drie jaar oud was).

Toen de leden van House Kheperu hun subjectieve ervaringen samen bespraken, kwamen ze tot het idee dat ze elkaar allemaal hadden gekend in vorige incarnaties in een oude beschaving die leek op Egypte. Huis Kheperu heeft benadrukt dat deze beschaving louter was als Egypte; daarom beweren ze, hoewel ze vaak oude Egyptische motieven en woorden gebruiken, dat ze een historische Egyptische religie reconstrueren. In deze vorige levens werkten ze samen in een tempel met drie kasten: priesters die rituelen leidden, strijders die de tempel verdedigden, en counselors die de emotionele behoeften van de gemeenschap bijwoonden. Elke kaste speelde een speciale rol bij het manipuleren van psychische energie tijdens tempelrituelen. In hun huidige leven worden de voormalige tempelleden opnieuw bij elkaar getrokken zodat ze hun proces van evolueren als energiewerkers kunnen voortzetten. Voor leden van House Kheperu legde dit verhaal uit waarom ze een sociale band hadden en waarom ze zo verschillend leken te zijn van andere mensen. Leden van House Kheperu ondernemen een proces van introspectie om te bepalen tot welke van de drie kasten van energiearbeiders zij behoren. Deze benaming bepaalt zowel hoe zij zichzelf begrijpen als hun rol tijdens rituelen. Dit idee van kaste verspreidde zich vervolgens naar verschillende andere vampierorganisaties, die een vergelijkbare structuur in hun tradities verwerkten.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Belanger en de leden van House Kheperu hebben verschillende rituelen ontwikkeld, waarvan er vele in terug te vinden zijn The Vampire Ritual Book (2007) en House Kheperu Archives: The Outer Teachings of House Kheperu (2011). De meeste Khepriaanse rituelen worden geacht betrekking te hebben op de strategische manipulatie van psychische energie voor een bepaald doel. Tijdens groepsrituelen kunnen deelnemers verschillende rituele functies uitvoeren volgens hun kaste. Bijvoorbeeld, counselors kunnen in een cirkel dansen om een ​​grote hoeveelheid paranormale energie te genereren, priesters kunnen zichzelf in het centrum van een cirkel plaatsen waar ze de energie het beste kunnen verzamelen en manipuleren, en krijgers kunnen zich aan de rand plaatsen waar ze kunnen " bewaken "tegen negatieve invloeden die het ritueel zouden kunnen verstoren.

Veel van deze rituelen zijn esoterisch en alleen toegankelijk voor ingewijden, terwijl andere toegankelijk zijn voor het publiek. Belanger is een bevoegde minister in de staat Ohio en heeft Khepriaanse versies van bruiloften en begrafenissen uitgevoerd. House Kheperu eert ook het heidense 'wiel van het jaar' met een reeks van acht rituelen die de zonnewendes, de equinoxen en de tussenpunten tussen hen markeren. Tot slot houdt House Kheperu een jaarlijks "open huis" of "verzamelen" dat een belangrijke traditie is geworden. De eerste open huis werd gehouden op oktober 13, 2000, en werd bijgewoond door ongeveer veertig mensen. De open huizen worden nu meestal in een conferentiecentrum van het hotel gehouden en trekken bezoekers aan tussen 125 en 150. Ze bieden een weekend met workshops over het manipuleren van psychische energie en andere metafysische onderwerpen.

LEIDERSCHAP

Zoals gebruikelijk bij metafysische groepen, is House Kheperu op zijn hoede voor autoritaire stemmen. De groep is klein en heeft geen officiële kantoren, maar Belanger wordt ook wel een 'oudere' genoemd, waarmee ze haar rol bij het oprichten van de groep en het respect voor haar inzichten en ervaring aanduidt.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN  

De echte vampiergemeenschap heeft de afgelopen twee decennia snelle veranderingen ondergaan als gevolg van een toegenomen fascinatie voor vampiers in de populaire cultuur, in de buurt van universele toegang tot internet en de groeiende aandacht van de medische gemeenschap en het helpen van professionals. Toenemende media-aandacht heeft tot een terugslag geleid waarin sommige mensen niet alleen zelfgekozen vampiers als krankzinnig hebben terechtgewezen, maar ook sociale werkers en onderzoekers bekritiseerd hebben die geprobeerd hebben hun identiteitsclaims te interpreteren. De vampiergemeenschap is ook vatbaar voor persoonlijke grieven en alledaagse gevechten die vele vampiergroepen hebben gebroken, waaronder House Kheperu. Deze situatie heeft ervoor gezorgd dat sommige zelf-geïdentificeerde vampieren die invloedrijk waren in de 1990s zich terugtrekken uit de publieke opinie. Vandaag geeft House Kheperu slechts zelden nieuwe leden toe, maar Belanger blijft openbare lezingen houden over een verscheidenheid aan esoterische onderwerpen. [Afbeelding rechts]

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Portret van Michelle Belanger. Met dank aan Michelle Belanger.
Afbeelding #2: Cover voor muzikaal album "Blood of Angels", een samenwerking tussen Michelle Belanger en muziekgroep Nox Arcana. Met dank aan Michelle Belanger.
Afbeelding #3: Michelle Belanger. Met dank aan Michelle Belanger.
Afbeelding #4: Portret van Michelle Belanger. Met dank aan Michelle Belanger.

REFERENTIES

Belanger, Michelle. 2011. House Kheperu Archives: The Outer Teachings of House Kheperu. Afdrukken op aanvraag.

Belanger, Michelle. 2007. The Vampire Ritual Book. Afdrukken op aanvraag.

Belanger, Michelle. 2004. The Psychic Vampire Codex. York Beach, Maine: Red Wheel Weiser.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Belanger, Michelle. 2017. MichelleBelanger.com. Betreden via  https://www.michellebelanger.com/ op 24 augustus 2017.

Belanger, Michelle, ed. 2010. Vampiers in hun eigen woorden: Anthology of Vampire Voices. Woodbury, MN: Llewellyn.

Belanger, Michelle. 2005. Sacred Hunger: The Vampire in Myth and Reality. Afdrukken op aanvraag.

Fortuin, Dion. 1930. Psychische zelfverdediging. Londen: Rider & Co.

Lamy, Lucie. 1981. Egyptische mysteriën. New York: Thames and Hudson.

Geplaatst:
5 april 2018

 

Deel