Agnieszka Halemba

Meest zuivere Maagd Maria en heilige familie van Dzhublyk

MEEST PURE MAAGD MARIA EN HEILIGE FAMILIE TIJDLIJN

2002 (27 augustus): De eerste verschijning van de Maagd Maria in Dzhublyk vond plaats bij Olenka Kuruc en Marianka Kobal.

2002 (30 augustus): De eerste liturgie op de verschijningsplaats werd geleid door een bisschop Ivan Marhitych.

2002 (18 september): De zieners meldden dat ze Jezus tijdens de heilige liturgie hadden gezien.

2002 (21 september): De zieners meldden dat ze Sint-Jozef hadden gezien.

2002 (29 oktober): een brief van het hoofd van de Grieks-katholieke Eparchy uit Mukachevo, bisschop Ivan Semedii, verbood de geestelijkheid liturgieën te organiseren op en bedevaarten naar Dzhublyk.

2002 (1 december): De visionairs met hun ouders en supporters namen deel aan een ontmoeting met Johannes Paull II in het Vaticaan.

2003 (22 januari): De eerste kapel in Dzhublyk werd gezegend.

2003 (4 april): de kruiswegstaties in Dzhublyk werden gezegend.

2003 (27 mei): Directe confrontatie tussen aanhangers van Dzhublyk en de autoriteiten van de Grieks-katholieke Eparchy van Mukachevo vond plaats.

2003 (12 juli): Het kruis voor de eenheid van alle christenen werd gezegend.

2004 (juli 7): De bisschoppelijke kloostergemeenschappen voor mannen en vrouwen werden tijdelijk opgericht in Dzhublyk.

2005 (17 december): de kapel van de Heilige Familie wordt geopend.

2007 (15 juni): de kapel van het Heiligste Hart van Jezus wordt geopend.

2008 (10 juli): er werd een officiële aankondiging gedaan betreffende de oprichting van de kloosterorden in Dzhublyk.

2008 (augustus): De bouw van de Heilige Familie Kerk begon.

2009 (14 oktober): Er werd melding gemaakt van een wonderbaarlijke verschijning van het beeld van de goddelijke barmhartigheid van Jezus.

2010 (9 januari): Episcoop Milan Šašik zegende de gebouwen voor pelgrims, bioscoop en vergaderzaal gebouwd in Dzhublyk.

2012 (13 mei): Het kruis vanaf het Elfde Kruisstation in Dzhublyk begon te bloeden.

2013 (december): Vader Atanazii Tshiipesh nam de wonderbaarlijke goddelijke genade van Jezus-beeld mee naar Kiev om de demonstranten in Maidan te zegenen.

2014 (21 november): Het monument voor de Heavenly Squad (Nebesna Sotnia) werd gevestigd in Dzhublyk.

2018 (Augustus 8): Facebook-site van Dzhublyk werd gelanceerd.

2016 (september 26): Zegening van de grafkapel van de Heer

2017 (december 15): een beeld van Christus de Verlosser van de Wereld, gevestigd in Dzhublyk.

2018 (11 februari): Zegening van de bouwplaats voor de toekomst Woonplaats van Sint Nikolaus.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De verschijningsplaats op Dzhubyk bevindt zich op het grondgebied van de kerkelijke administratie van de Mukachevo Grieks-katholieke Eparchy in Transcarpatië Oekraïne. Volgens de inwoners van Vil'khivka en Nyzhne Bolotne, de twee Transcarpathische dorpen die het dichtst bij de verschijningsplaats lagen, was 2002 Dzhublyk tot augustus de naam van een bron gelegen aan een aangenaam, enigszins moerassig weiland aan de rand van het bos, waar de lokale bevolking zou gaan halen  schoon, verfrissend water. Alles veranderde na 27 augustus 2002, toen twee meisjes uit Nizhne Bolotne, Marianka Kobal en Olenka Kuruc, water gingen halen uit de bron en een mooie vrouw zagen, staande op de wolk bedekt met bloemen. [Afbeelding rechts] Later op dezelfde dag stelde ze zichzelf aan hen voor als de Meest Zuivere Maagd Maria.

Praktisch sinds de allereerste dagen heeft Dzhublyk sterke kringen van supporters gehad. Eén onderdeel kwam uit het naburige dorp Nizhne Bolotne, waar niet alleen de twee visionairs werden geboren, maar ook Basilian monnik in die tijd, Atanazii Tsiipesh, en een Grieks-katholieke priester en een vader van Marianka Kobal, Petro Kobal, beiden organiseerden het leven in de verschijningsplaats van de eerste dagen. Na enkele maanden van gezamenlijke inspanning resulteerden de meningsverschillen tussen de twee klerikale volwassen leiders in de terugtrekking van vader Petro uit de verschijningssite. Marianka stopte ook een paar jaar met het bezoeken van de site. Momenteel bezoekt ze de site met andere inwoners van Nizhne Bolotne, hoewel haar vader beweert dat ze nog steeds praat met de Maagd Maria. Sindsdien is vrijwel de enige manager van de verschijningsplaats vader Atanazii, die, zoals hij zelf zegt, een advies van de Maagd Maria via Olenka zoekt in al zijn inspanningen. Olenka wordt soms benaderd door individuele pelgrims die haar om advies vragen en de Maagd Maria vragen stellen via haar. Ze spreekt echter zelden in het openbaar, en al haar communicatie met de Maagd Maria en visioenen van andere heilige figuren die zijn gericht op het grote publiek worden gemedieerd door vader Atanazii.

Lokale supporters organiseerden de Brotherhood of the Holy Family, een niet-gouvernementele organisatie die de site ondersteunt door donaties te verzamelen; voedsel verstrekken aan pelgrims; helpen met het onderhoud van de site; en lobbyen, en het ondersteunen van pater Atanazii in zijn omgang met staatsorganen, de rechtbanken en de Grieks-katholieke Eparchy van Mukachevo. Ze helpen ook bij het beveiligen van bouwmaterialen, het beheren van de bouwwerkzaamheden op de locatie en het organiseren van transport. In de beginjaren was het hoofd van de organisatie een leek van Nizhne Bolotne, maar in 2011 werd pater Atanazii zelf het officiële hoofd van de organisatie.

Geleidelijk aan werd echter een andere organisatie belangrijker in Dzhublyk, niet in tegenstelling tot de eerste, maar eerder als een uitbreiding ervan. Een jongerenorganisatie, Children of the Holy Family, ontstond uit een groep kinderen die zich vlak na de eerste verschijningen bij Dzhublyk begon te verzamelen. De kinderen waren leeftijdsgenoten van de zieners en de meeste van hun ouders behoorden tot de Broederschap van de Heilige Familie. Ze herinneren zich de eerste weken en maanden na de eerste verschijning als een zeer intense tijd: kinderen en tieners verzamelden zich op de plek en bleven daar tot laat in de nacht, biddend, zingend en pratend. Deze kinderen en tieners hebben bewezen een grote hulp te zijn; ze verwelkomen pelgrims, helpen bij de liturgieën en, heel belangrijk, vormen een cirkel van steun voor de enige visionair die in nauw contact bleef met de site en met pater Atanazii. De leden van de Kinderen van de Heilige Familie spelen een belangrijke rol bij het organiseren van de jaarlijkse jeugdbijeenkomsten die bijdragen aan de populariteit, stabiliteit en legitimiteit van Dzhublyk.

Veel aanhangers beweren echter dat zonder de hulp van pelgrims en activisten van L'viv, Ternopil, Ivano-Frankivsk en andere steden van West-Oekraïne van achter de Karpaten Dzhublyk het niet zou hebben overleefd. Al in de eerste weken na de verschijningen verschenen bussen vol met pelgrims aan de andere kant van de Karpaten in Dzhublyk, en ze vormen nog steeds de meest toegewijde volgelingen van vandaag.

De belangrijkste kwestie met betrekking tot de ontwikkeling van Dzhublyk als bedevaartsoord is de snelle en voortdurende groei als pelgrimsoord: in termen van aantallen pelgrims evenals gebouwen en andere devotionele structuren op de site. Op dit moment is Dzhublyk een aanzienlijke verzameling kapellen, kruisen, standbeelden en utiliteitsgebouwen. [Afbeelding rechts] Bovendien worden de structuren die betrekking hebben op deze site ook buiten de directe omgeving geplaatst. Het meest indrukwekkende voorbeeld hiervan is een 300 kilometers lange kruiswegroute die Dzhublyk met L'viv verbindt in het Oekraïense Galicië.

De verschillende gebouwen worden op verschillende manieren gebruikt ter ondersteuning van argumenten die de site ondersteunen en uitdagen. Voor de meest toegewijde supporters leveren de bouwactiviteiten in Dzhublyk het meest overtuigende bewijs van waarachtigheid van de verschijningen. Het is duidelijk, zeggen aanhangers, dat alle donaties worden geïnvesteerd in bouwwerkzaamheden en de fysieke groei van Dzhublyk als bewijs van de waarachtigheid van de verschijningen zien: onder zulke moeilijke economische omstandigheden zoals die in Oekraïne bestaan, die in staat zouden zijn om zo snel te bouwen en zo goed zonder de hulp van God en zijn boodschappers? Voor de tegenstanders van de site is de bouwactiviteit een poging om een ​​positie te verwerven tussen andere pelgrimsoorden die belangrijk zijn voor Transcarpathians. Bovendien, zelfs voor die die geloven in de waarachtigheid van de verschijningen, kan de bouwgiek [Afbeelding rechts] bij Dzhublyk als onnodig overdreven worden gezien. Blijkbaar rapporteerden de zieners dat de Maagd Maria had gevraagd om alleen een kleine houten kapel te bouwen in Dzhublyk. De huidige bouwactiviteiten zijn ook controversieel omdat tot voor kort de daar opgetrokken bouwwerken niet zijn goedgekeurd door de plaatselijke bisschop, en ze ook geen bouwvergunningen hebben van de lokale overheid. Dzhublyk is echter op dit moment een gevestigde pelgrimsoord, ondanks het feit dat lokale bisschoppen niet van het begin af aan voorstander waren van de site.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Dzhublyk-verschijningen hebben geen nieuwe doctrines of overtuigingen gepromoot op een manier die lijkt op die van verschijningen in Lourdes of Amsterdam. In haar boodschappen bekritiseerde de Maagd Maria de kerkhiërarchie, bijvoorbeeld in een visioen van de hemel / het vagevuur / de hel gegeven aan de zieners in de eerste dagen van de verschijning, waar het vagevuur vol priesters en vooral bisschoppen was. In het algemeen echter, spreekt de Maagd Maria over praktische zaken, zoals de tijd van de volgende liturgie, de liturgische taal (die in Transcarpathia een zeer politieke kwestie is) of de bouw van een nieuwe devotionele structuur. Meer recent geeft ze via de visionaire raad advies aan mensen over privéaangelegenheden en spreekt ze de gebruikelijke oproepen tot gebed en boetedoening uit. Hoewel de verschijningen niet officieel zijn bevestigd door de kerk, is de site op dit moment volledig geïntegreerd in de devotionele praktijk van de Grieks-katholieke Eparchy van Mukachevo, met regelmatige bezoeken van het hoofd van deze eparchy, bisschop Milan Šašik. [Afbeelding rechts]

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Hoewel de verschijningen tot nu toe door de plaatselijke bisschop nog niet als van bovennatuurlijke oorsprong zijn beoordeeld, bevindt Dzhublyk zich stevig in de praktijken van het oosterse katholicisme van de regio en daarbuiten. Voor veel Dzhublyk-toegewijden weerspiegelt de beslissing om deel te nemen aan religieuze rituelen bij Dzhublyk in plaats van in hun eigen dorpsparochies een voorkeur voor wat vanuit hun perspectief een meer geïndividualiseerde, reflecterende en flexibele vorm van aanbidding is. Het verschil is zelfs opvallend voor een externe waarnemer: in de parochiekerk naast Dzhublyk dragen alle vrouwen die de liturgieën bijwonen jurken of rokken en bedekken hun hoofd met sjaals die meestal donker van kleur zijn. De liturgie wordt gezongen en de leken worden in hun lied geleid door een groep mannelijke, meestal oudere, cantors. De melodieën blijven week na week hetzelfde en zijn typisch voor de regio. Bij Dzhublyk worden de liederen daarentegen geleid door een koor van jonge mensen, meestal meisjes. Voor de liturgie, tijdens de communie en na de laatste zegening zingt het koor zowel Oekraïense versies van hedendaagse katholieke hymnen en stukken gecomponeerd door pater Atanazii, de leider van de site. Ze worden soms vergezeld door gitaren en keyboards, hoewel muziekinstrumenten in de oosterse ritus meestal niet worden gebruikt. Veel vrouwen dragen een broek en sommige bedekken hun haar niet, terwijl anderen kleurrijke of transparante sjaals dragen.

Een jeugdorganisatie, de kinderen van de heilige familie, heeft ook een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van Dzhublyk. De jonge mensen die deelnamen aan de eerste gebeurtenissen in Dzhublyk zijn nu begin twintig en veel van hen hebben sindsdien de omliggende dorpen verlaten voor werk of studie. Ze keren nog steeds bijna elk weekend terug naar Dzhublyk, de studenten in Uzhhorod, en degenen die in L'viv of andere Oekraïense steden studeren, kunnen Dzhublyk een paar keer per jaar bezoeken. Toch houden ze contact op manieren waardoor ze meer met elkaar verbonden zijn dan alleen een verwijzing naar een bepaalde heilige plaats. Elke week stuurt broeder Theodore, een jonge monnik die de directeur is van de Dzhublyk-jeugdorganisatie, sms-berichten naar alle leden. De berichten bevatten een gebedsfocus voor een bepaalde week en een gedeelte van de Bijbel dat gelezen en besproken moet worden. Soms bidden ze tegelijkertijd samen ondanks een fysieke scheiding van wel honderden kilometers.

Het idee om de kinderen van de Heilige Familie als een formele organisatie op te richten, kwam naar de jongeren toen ze tijdens hun ontmoetingen met pelgrims die naar Dzhublyk kwamen vanuit West-Oekraïne beseften dat jongerenorganisaties deel uitmaken van het moderne religieuze landschap binnen de katholieke kerk. Kerk. In die tijd, slechts enkele jaren geleden, in Transcarpathië zelf, was de parochie vrijwel de enige vorm van lekenactiviteit binnen de kerk. Formele katholieke religieuze organisaties die zich uitstrekten buiten de grenzen van een parochie waren zeldzaam of niet aanwezig. Dit is de afgelopen jaren veranderd, omdat dergelijke organisaties nu worden ondersteund door de huidige bisschop, Milan Šašik. Hij lijkt open te staan ​​voor verschillende instrumenten van evangelisatie die beschikbaar zijn in het kader van de wereldwijde katholieke kerk. Dzhublyk is een plaats geworden waar elementen van religieuze beoefening die innovaties zijn vanuit het oogpunt van het parochieleven in dorpen in Transcarpathian, kunnen worden uitgeoefend en uitgeprobeerd. De leden van de Kinderen van de Heilige Familie die in grote Oekraïense steden studeren, zijn ook bekwaam in het gebruik van internet als een hulpbron. Ze ontmoeten collega's uit verschillende regio's die geïnteresseerd zijn in het religieuze leven en brengen naar Dzhublyk nieuwe manieren van religieuze beoefening.

Vanaf het allereerste begin was Dzhubyk een plaats voor devotionele experimenten, vaak gecommuniceerd door visionairs. Het was bijvoorbeeld een wens van de Maagd Maria dat het altaar in de Dzhublyk-kapel rond is, wat tegen het liturgische voorschrift van de Oost-katholieke kerk is. Ze adviseerde mensen ook om te herhalen Credo tien keer als een gebed in de lente; dit werd ook bekritiseerd door de eparchiale commissie als Credo is strikt geen gebed uitspreken, maar een geloofsverklaring. Andere devotionele innovaties waren onder meer een bad dat een kruis omcirkelde voor de hoofdkapel [Afbeelding rechts] (die drieëndertig keer moest worden gelopen tijdens het bidden van een rozenkrans) of een trap naar het kruis voor de eenheid van alle christenen ( welke moet worden opgevaren met een bepaalde combinatie van standaardgebeden en geschikte lichaamshoudingen).

Het is belangrijk om te onthouden dat we hier te maken hebben met een oosters-christelijke kerk die aan het Vaticaan is onderworpen, en daarom kunnen veel innovaties alleen vanuit de lokale context als zodanig worden gezien. Dzhublyk bracht veel devoties die bekend waren in het wereldwijde (rooms) katholieke christendom naar Transcarpatia of populair.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De belangrijkste leider en manager van de site is vader Atanasii Tsiipesh, een voormalige Basilian monnik en een hoofd van het klooster in Boroniava, die zijn vorige bestelling heeft achtergelaten en het hoofd werd van een nieuw opgerichte order in Dzhublyk. Hij krijgt steun van twee organisaties: Broederschap van de Heilige Familie en de Kinderen van de Heilige Familie. In het recente jaar, na een periode van ongeveer tien jaar van intense onderhandelingen en conflicten, is de site volledig geïntegreerd in de bedevaart en devotionele praktijk van de Mukachevo Grieks-katholieke Eparchy.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De manier waarop de Grieks-katholieke Eparchy van Mukachevo de verschijningsplaats in Dzhublyk heeft behandeld, kan worden gezien als een geleidelijke verschuiving in benadering van het gebruik van organisatorische macht om een ​​sociale beweging te beperken tot pogingen om officiële regels te gebruiken om een ​​onderhandelingsveld op te bouwen. Het hoofd van de Mukachevo Grieks-katholieke Eparchy in 2002, bisschop Ivan (Ioan) Semedii, was fel gekant tegen de verschijningen en ontwikkeling van een nieuwe pelgrimsoord. Hij vaardigde decreten uit die het bouwen van gebouwen op de site verbieden en vertrouwde de zorg van de pelgrims toe aan een lokale parochiepriester uit Vil'khivka, die niet betrokken was bij de eerste schijngewoonten. De bisschop vroeg ook de meerderen van de Basilische orde waartoe pater Atanazii behoorde te helpen bij zijn verwijdering uit Dzhublyk. In een brief van september 30, 2002, vroeg het in Rome gevestigde protoarchimandriet van de Basilians, Dionisii Liakhovych, aan pater Atanazii zich te onthouden van enige betrokkenheid bij Dzhublyk omdat "onze religieuze orde, met zijn langdurige gezamenlijke ervaring, ervan overtuigd is dat men niet kan betrokken raken bij gevallen van 'miraculeuze verschijningen' zonder onnodige complicaties te veroorzaken. "In oktober 29, 2002, gaf bisschop Semedii de volgende brief:

Op basis van de brief van 30 september 2002 van Protoarchimandrite OSBM Dionisii Liakhovyich en overleg met de apostolische nuntius voor Oekraïne, aartsbisschop Nikola Eterović, in L'viv op 25 oktober 2002, verbied ik persoonlijk pater Atanazii Tsyipesh OSBM, evenals alle priesters van de Grieks-katholieke Eparchy van Moekatsjevo en andere priesters, om liturgieën te leiden, te prediken, mensen uit te nodigen voor bedevaart, en nog meer om kapellen, kerken of kloosters te bouwen op de plaats van de 'wonderbaarlijke verschijningen van de Heilige Maagd in Vil'khivka naast Dzhublyk. " Dit verbod heeft geen betrekking op de gelovigen. Ze kunnen, als ze dat willen, bidden "naast Dzhublyk." ​Blahovysnik 11)

De verandering in het eparchiale beleid ten opzichte van Dzhublyk vond plaats na de pensionering van bisschop Semedii in januari 2003 en de benoeming van bisschop Milan Sašik als hoofd van de eparchy. Bisschop Sašik richtte een commissie op die de verschijningen moest onderzoeken en het strikte verbod op bezoek aan de site door geestelijken moest opheffen. De commissie onderzocht de psychologische gezondheid van de visionairs en bezocht Dzhublyk regelmatig, vooral in de beginjaren. In de loop van de tijd kwamen de bezoeken minder vaak voor en gebeurden ze alleen toen een nieuwe belangrijke claim over een wonderbaarlijke gebeurtenis plaatsvond.

In mei 27, 2003 bisschop Milan Sašik, in die tijd gesteund door de oudere bisschop Ivan Marhitych, wilde dat pater Atanaziǐ verwijderd werd uit Dzhublyk en ermee instemde het beheer van de plaats af te staan ​​aan de Studite monniken. Vader Atanaziǐ zou zich bij de orde voegen en in hun klooster in Kolodiivka (ouside Transcarpatia) blijven, althans voorlopig. Voor de supporters van Dzhubkyk, zowel van de Irshava Deanery als van ver weg, eind mei was 2003 de tijd van een beslissende strijd over Dzhublyk. Na deze datum werd pater Atanaziǐ de borg voor het voortbestaan ​​van Dzhublyk in de ogen van de meest fervente Dzhublyk-volgers. De ervaring van het verdedigen van Dzhublyk gaf de mensen een speciaal gevoel van emotionele gehechtheid aan elkaar en een gevoel van de macht hebben om de plaats te verdedigen.

Na de gebeurtenissen van mei 2003 begon de site, hoewel nog steeds zeer controversieel, geleidelijk aan legitimiteit te verwerven, een proces dat werd geholpen door de fysieke aanwezigheid van bisschop Sašik op de site. In juli 2004 gaf hij zijn tijdelijke toestemming om een ​​bisschoppelijke monastieke orde in Dzhublyk te vestigen waaraan monniken en nonnen konden worden aanvaard. Pater Atanazii, die, naar hij zegt, het advies van de Maagd Maria opvolgde, liet de Basilische orde varen en werd het hoofd van de nieuw opgerichte eparchiale monastieke orde in Dzhublyk. Bisschop Sašik begon de site regelmatig te bezoeken op belangrijke religieuze gelegenheden (Pasen, Kerstmis, de verjaardag van de verschijningen), dirigeerde er pontificale liturgieën en zegende nieuw opgerichte religieuze structuren. Dit betekent niet dat de bisschop alles accepteert wat er in Dzhublyk gebeurt, en nog minder dat hij de verschijningen als authentiek aanvaardt. Integendeel, op het eparchiale hoofdkantoor overweldigen de kritische stemmen tegen Dzhublyk zeker de ondersteunende stemmen. Toch wordt erkend dat Dzhublyk een sterke lokale steun heeft en wordt geplaatst in complexe netwerken van ondersteuning die verder gaan dan de grenzen van de epar- chia. Bovendien waarderen kerkelijke autoriteiten het feit dat Dzhublyk een plaats is geworden waar veel lekengelovigen hun geloof en hun gehechtheid aan de katholieke kerk versterken.

Dzhublyk is stevig geworteld in langdurige discussies over de plaats van Transkarpatië in Oekraïne en de identiteit van de Slavisch-sprekende inwoners. Dit deel van Oekraïne heeft een grotere specifieke geschiedenis in termen van politieke overheersing dan andere delen van West-Oekraïne. Kortom, tot het einde van de Tweede Wereldoorlog konden de Oekraïense nationale identiteitsopbouwprocessen daar slechts in beperkte mate plaatsvinden. De meerderheid van de Slavisch sprekende bevolking identificeerde zich als Rusyns of gewoon als lokaal, zonder diep gehecht te zijn aan een grotere nationale gemeenschap. Tijdens de Sovjettijd, met name met betrekking tot de Grieks-katholieke gelovigen, van wie de kerk officieel verboden was, werd de Oekraïense identiteit aanzienlijk versterkt. De priesters die illegaal opereerden, via clandestiene diensten, onderhouden contact met de Grieks-katholieke ondergrondse hiërarchen van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk vanaf de andere site van de Karpaten of met die bisschoppen die waren gekoppeld aan, ook toen gedelegaliseerde, Mukachevo Grieks-katholieke Eparchy.

Na de ineenstorting van de Sovjetunie, de oprichting van onafhankelijk Oekraïne en de her-legalisatie van de Grieks-katholieke kerk, waren er heftige debatten over het karakter van Transcarpathië en de toekomstige status van de Mukachevo Grieks-katholieke Eparchy. Sommigen wilden dat het verenigd was met de Oekraïense Grieks-katholieke kerk, met een zitplaats in L'viv en later in Kiev; anderen wilden de gescheiden status behouden. Deze laatste optie won in Vaticaan in 1991, en op dit moment heeft de Grieks-katholieke Eparchy van Mukachevo een op iuris status en is rechtstreeks ondergeschikt aan het Vaticaan.

De verschijningssite in Dzhublyk neemt deel aan die debatten, als een stem voor degenen die nog steeds de Mukachevo eparchy willen verenigen met de Oekraïense Griekse katholieke kerk. Het is een site van expressie van Oekraïense nationale gevoelens en een site van Oekraïens patriottisch onderwijs. De liturgieën worden uitsluitend in het Oekraïens gevierd in Dzhublyk, hoewel ze in veel parochies worden uitgevoerd in het kerkslavisch. Dit was de uitdrukkelijke wens van de Maagd Maria, gecommuniceerd via Olenka. Een van de priesters die er tijdens de eerste dagen na de verschijningen liturgieën leidde, vertelde me dat hij was gestopt terwijl hij kerkslavisch was en de opdracht had om naar het Oekraïens over te schakelen. De site behoudt zijn schema volgens Kiev tijd, dat is de officiële tijd in Transcarpathia; echter veel lokale inwoners en veel parochies leven volgens de Centraal-Europese tijd.

Bovendien was de Maagd Maria niet de enige figuur voor de zieners. In de loop van de tijd werd de site zelfs bekend als een verschijningsplaats van de Heilige Familie en andere heilige figuren. Hoewel de Maagd Maria het belangrijkste aandachtspunt van toewijding voor pelgrims is gebleven, is het aantal heilige figuren om door de zieners te spreken onbetwistbaar verbreed in de loop van de tijd. In een boekje dat op de site wordt verkocht, vinden we bijvoorbeeld een verschijning van Sint-Andreas die ook kort na de eerste gebeurtenissen plaatsvond:

De volgende dag was het Feest van Allerheiligen van de Oekraïense natie. Na de ochtendliturgie zei [Olenka] dat ze naast de moeder van God en twee van de belangrijkste apostelen [Petrus en Paulus] een persoon zag die ze nog niet eerder had gezien. De moeder van God vertelde haar dat dit de apostel Andreas was. Moet dit belangrijk zijn voor ons Oekraïense land dat ze de apostel Andreas diezelfde dag nog zag? We weten uit de legenden die bij onze mensen leven dat dit Andrew Protokletos was, die het Oekraïense land had gelopen en de bergen had gezegend waarop later Kiev werd gebouwd. In werkelijkheid zijn we er steeds weer van overtuigd dat de Heilige Familie niet komt voor een speciale regio van Oekraïne, maar voor de hele natie, voor de hele Oekraïense samenleving en daarbuiten. Het is niet verwonderlijk dat de bewegingen van de zogenaamde Rusyns of andere Transcarpathische minderheden Dzhublyk hebben beschuldigd van het Oekraïense nationalisme. God en natie dienen hebben in dit geval niets met elkaar te maken (Tsyipesh 2002-2003: 85-86).

Dzhublyk is ook op een andere speciale en spectaculaire manier verbonden met de andere kant van de Karpaten. De 300-kilometer lange Stations of the Cross-route gebouwd over de Karpaten verbindt Dzhublyk met L'viv. Het bouwen van de staties van het kruis werd geïnitieerd door een kleine groep mensen uit West-Oekraïne. Het idee was om de High Castle-heuvel in L'viv te verbinden, waar de Maagd Maria verscheen in 1787, samen met Dzhublyk. De stations werden gebouwd in 2003, te beginnen bij het High Castle in L'viv en verder te gaan langs de hoofdweg L'viv-Mukachevo-Dzhublyk, als een belangrijk teken van eenheid tussen de twee Grieks-katholieke kerken in Oekraïne en als een krachtig hulpmiddel voor mogelijke conversies die het gevolg zijn van het lopen of, vaker, het rijden langs de Stations of the Cross.

De monniken van de site, maar ook mensen die daarmee verbonden zijn, zijn actief betrokken bij de huidige Oekraïense evenementen. Bijvoorbeeld, het eerste monument in Transcarpathië voor de Hemelse Ploeg (Nebesna Sotnia), de mensen die zijn omgekomen tijdens de Maidan-omwenteling van 2013 en 2014, werd opgericht in Dzhublyk op 21 november 2014. Het is belangrijk op te merken dat deze datum wordt gevierd als de Dag van waardigheid en vrijheid van Oekraïne, opgericht ter gelegenheid van twee Oekraïense revoluties, de Oranje Revolutie van 2004 en 2005, en de Revolutie van Waardigheid, zoals de gebeurtenissen van 2013-1014 in Oekraïne bekend zijn.

De monniken van Dzhublyk waren ook actieve deelnemers aan evenementen op Maidan. Vader Atanazii nam naar Maidan een beeld van de Goddelijke Genade, waarvan wordt gedacht dat het op miraculeuze wijze op een gebroken glas in Dzhublyk in 2008 is verschenen. Hij nam dit beeld met hem mee naar Kiev in december 2013, waar hij het gebruikte om degenen die bijeenkwamen te zegenen. Sinds het conflict in Oost-Oekraïne bezoeken pater Atanazii en andere monniken de gevechtszone om pakketten te bezorgen met voedsel en andere benodigdheden voor Oekraïense soldaten, maar vooral die gewonden in lokale ziekenhuizen.

Het belangrijkste is echter dat Dzhublyk een site is geworden van patriottische educatie voor de jeugd van Transcarpathia. De groeiende populariteit van het congres (Z'izd) van Christian Youth (georganiseerd in Dzhublyk elk jaar in augustus sinds het begin van de verschijningen) bewijst dat de manier van werken met jongeren die door de beheerders van de site is aangenomen succesvol is. Er zijn sportwedstrijden, toneelstukken en filmpresentaties naast spirituele oefeningen, liturgieën en gebeden. Het congres begint op augustus 24, de Oekraïense onafhankelijkheidsdag, en eindigt op augustus 27, de verjaardag van de eerste verschijningen op Dzhublyk. Het belangrijkste patriottische evenement van het congres is een deelnemersreis naar Krasne Pole, waar in 1939 de troepen van Carpatho Ukraine werden verslagen. Op de Dzhublyk-website legt pater Theodore, een van de monniken van de nieuw opgerichte kloosterorde van Dzhublyk, uit dat het belangrijk is om degenen te gedenken die zich zelden herinnerde als de jagers voor een onafhankelijke Oekraïne. Hij beschrijft ook een van zijn reizen naar Krasne Pole op die dag met leden van de plaatselijke organisatie voor kinderen van de Heilige Familie. Broeder Theodore legde uit dat Transcarpathia geen openlijk patriottisch land was, vooral in vergelijking met de regio's L'viv of Ivano-Frankivsk. Verder was het voor hem een ​​positief verrassend en ontroerend moment toen hij de jongeren in de bus vroeg om een ​​paar patriottische of religieuze liederen te zingen. De kinderen kozen ervoor om het Oekraïense volkslied te zingen, met hun handen op hun hart. Broeder Theodore volgde het lied door te zeggen: "Glorie voor Oekraïne!" En de kinderen antwoordden: "Glorie voor de helden!" Voor hem was dit een ontroerend moment. Op de terugweg van Krasne Pole naar Dzhublyk namen ze opnieuw deel aan liedjes die de 'patriottische, Oekraïense geest van onze Transcarpathische kinderen' toonden. Sinds 2014 bidden de jongeren ook voor Oekraïense soldaten en vrijwilligers die stierven in Oost-Oekraïne en degenen die stierven in Kiev tijdens de revolutie van de waardigheid. In 2015 werd een Oekraïense vlag gezegend tijdens een speciale ceremonie ter voorbereiding op de overhandiging ervan aan de Oekraïense troepen aan de frontlinie in Oost-Oekraïne.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: foto van de lente in Dzhublyk waar de eerste verschijning van de Maagd Maria plaatsvond. Gepost met toestemming van Agnieszka Halmba.
Afbeelding #2: foto genomen voor de Heilige Familiekapel in Dzhublyk. Geplaatst met toestemming van Agnieszka Halmba.
Afbeelding #3: Foto van een model van de toekomstige Heilige Familiekerk in Dzhublyk. Gepost met toestemming van Agnieszka Halmba.
Afbeelding #4: foto van de liturgie onder leiding van bisschop Milan Sasik in Dzhublyk in 2017. Foto van https://www.facebook.com/Jublyk/photos/pcb.1844570915834877/1844570792501556/?type=3&theater.
Afbeelding #5: Foto van de voorzijde van de Heilige Familiekapel in Dzhublyk .. Geplaatst met toestemming van Agnieszka Halmba.

Referenties **
** Tenzij anderszins vermeld, is het materiaal in dit profiel afkomstig uit Halemba, Agnieszka. 2015. Onderhandeling Marian verschijningen. De politiek van religie in Transcarpathian Oekraïne. Boedapest en New York: CEU Press.  

Blahovisnyk. 2002. 11: 4 

Tsyipesh, Atanazii. 2002-2003. Istoriia Poiavy Presviatoǐ Rodyny U Dzhublyku Na Zakarpatti, (Dzhublyk) ..

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Halemba, Agnieszka “Verschijningsbewegingen als locaties voor religieuze experimenten. Een casestudy uit Transcarpathian Ukraine " Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent ReligionsVol. 21 Nr. 2,, pp. 43-58

Halemba, Agnieszka. 2016. "De Maagd Maria, staat en natie in Transcarpathian Oekraïne" Pp. 201-29 in  Maria-devoties, politieke mobilisatie en nationalisme in Europa en Amerika, bewerkt door Roberto Di Stefano en Francisco Javier Ramón Solans. Londen: Palgrave MacMillan.

"S'oma richnytsya (2009 r.)" Mistse ob'yavy Dzhublyk.

"Svyashchenyk iz Zakarpattya pryviz na Maidan Herukotrornyi Obraz Bozhogo Myloserdya." 2013. Religiino-informaciina sluzhba Ukrainy,  December 14. Betreden via http://risu.org.ua/ op 15 maart 2018.

Tsyipesh, Atanasii. 2010. Istoriia Poiavy Presviatoǐ Rodyny U Dzhublyk Na Zakarpatti. Dzhublyk.

Tsyipesh, Atanasii, 2002. Ob'yavlennya Matinky Bozhoi bilya dzherela na Zakarpatti. L'viv, Dobra Knizhka.

"U Dzhublyku na Irshavshchyni vstanovyli pershyi na Yakarpatti pam'yatnyk Nebesnii sotni." 2014. Zakarpattya online, November 22. Betreden via http://zakarpattya.net.ua/ op 15 maart 2018.

"Velykodnii koshyk z Dzhulbtka u zonu ATO." 2016. Katolyckii Oglyadach, mei 7. Betreden via http://catholicnews.org.ua/ op 15 maart 2018.

"XIII Vseukrainskiyi forum khrystyyanskoi molodi v Dzhublyku." 2015. Katolyckii Oglyadach, September 1. Betreden via  http://catholicnews.org.ua/ op 15 maart 2018.

Geplaatst:
15 maart 2018

 

Deel