Markus Davidsen

Jedi Community

JEDI COMMUNITY TIMELINE

1977:  Star Wars, later hernoemd Star Wars Episode IV: A New Hope, première. Het introduceerde de noties van de Force en de Jedi Knights en won zes Oscars.

1988: Mytholoog Joseph Campbell vertelde Bill Moyers dat hij overwoog Star Wars om een ​​moderne mythe te zijn.

1998: The Jedi Academy, een website met het eerste online discussieforum voor Jedi Realists, werd opgericht door Baal Legato.

2001: The Jedi Census Phenomenon. Meer dan 500,000 personen vulden "Jedi" in als hun religieuze overtuiging in Nieuw-Zeeland, Canada, Groot-Brittannië en Australië samen.

2001: Jediism: The Jedi Religion werd opgericht door David Dolan. Het bleef tot 2005 de belangrijkste online Jediist-groep.

2002: De eerste nationale bijeenkomst van de Jedi-gemeenschap in de Verenigde Staten vond plaats.

2005: Rev. John Henry Phelan (ook bekend als broeder John) richt de Tempel van de Jedi-orde op, die de meest verhandelde Jedi-website wordt.

2007: Daniel Jones richtte de Church of Jediism op in het Verenigd Koninkrijk.

2015:  Het Jedi-kompas: Collected Works of The Jedi Community werd uitgebracht.

2016: Temple of the Jedi Order verzocht om wettelijke erkenning in het Verenigd Koninkrijk als religieuze instelling, maar werd afgewezen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Jedi Community is een fictiegericht religieus milieu (Davidsen 2013), gecentreerd rond George Lucas ' Star Wars films. Van Star Wars de echte Jedi hebben de identiteit aangenomen als Jedi Knights en een geloof in de Force, de niet-persoonlijke, kosmische kracht in de Star Wars universum. De eerste Star Wars film ging in première in 1977, [Afbeelding rechts] en in een interview zei Lucas dat hij "de Force in de film zette om een ​​bepaald soort spiritualiteit bij jongeren tot leven te brengen" (Moyers 1999; zie ook Davidsen 2016a: 381- 82). Het duurde echter tot 1995 dat de Jedi-gemeenschap online begon op te duiken Star Wars roleplaying community. Op dit moment een groep Star Wars roleplayers, die uiteindelijk de aanduiding Jedi Realists voor zichzelf zouden aannemen, begonnen te bespreken hoe de idealen van de Jedi Knights in hun eigen leven konden worden toegepast. Hun ambitie was om, zo nauwkeurig mogelijk, de Jedi Knights van te recreëren Star Wars in de echte wereld, en centraal in dit streven was de oprichting van online-educatiecentra waarin leden de Jedi-ethiek konden bestuderen en over de Force konden leren.

De vroegste Jedi Realist-website was waarschijnlijk Jedi Praxeum van Kharis Nightflyer op Yavin 4 (gelanceerd in december 1995), maar de Jedi Academy van Baal Legato (actief 1998-2003), met een actief discussieforum, was de eerste echte ontmoetingsplaats voor Jedi Realists en de centrale hub in de Jedi Community tussen 1999 en 2002 (Macleod 2008: 16). In hun poging om de Jedi manier van leven te recreëren, baseerde Jedi Realists zich niet alleen op de Star Wars films. Ze raakten ook geïnspireerd door Jedi-gerichte supplementen aan Star Wars: The Roleplaying Game en van Kevin J. Anderson's Jedi Academy trilogie (1994) die vertelt over de restauratie van de Jedi Orde door Luke Skywalker en zijn training voor een nieuwe generatie Jedi Knights (zie Davidsen 2017: 12-13). Als afspiegeling van hun RPG-erfgoed, de meeste grote Jedi Realist-sites in de beginjaren, waaronder Jedi van het Nieuwe Millennium (actief 1997-2004), Jedi Creed (actief 1999-2001) en Jedi Temple (actief 2000-2009), gecombineerd roleplaying en serieuze Jedi-training op hun sites (Macleod 2008: 14, 21), maar rond 2000 Jedi Er ontstonden realistengroepen die hun banden met het verleden van de community hadden verbroken. Deze groepen omvatten Temple of the Jedi Arts (actieve 2000-2005) en de invloedrijke Jedi Organization (later hernoemd tot JEDI, active 2001-2006).

In 2001 gaven meer dan 500,000-mensen in Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Groot-Brittannië samen het op hun religieuze overtuiging als "Jedi" in de nationale volkstellingen in reactie op een door de media gehypte maliënkolder die voorafgaand aan de enquêtes was gecirculeerd (Porter 2006: 96-98; Possamai 2005: 72-73; Singler 2014: 154; Davidsen 2017 : 15). Terwijl dit zogenaamde Jedi Census Phenomenon werd geïnitieerd door individuen die niet betrokken waren bij de Jedi Community, had het op verschillende manieren invloed op de Jedi Gemeenschap. Enkele van de oudere Jedi Realists-groepen, waaronder Jedi Creed, zijn ontbonden vanwege interne geschillen over hoe om te gaan met de plotselinge media-aandacht (Davidsen 2017: 14). Maar het belangrijkste was dat het Jedi Census Phenomenon mensen inspireerde om een ​​nieuw type Jedi-groepen te stichten die zichzelf kerken noemden (in plaats van als academies) en waarvan de leden zichzelf beschouwden als aanhangers van een echte religie, het Jediisme. David Dolan's groep Jediisme: The Jedi Religion was de eerste dergelijke groep. Het werd inactief in 2006, maar onder zijn directe opvolgers waren vele invloedrijke Jediistische groepen, waaronder Jedi Sanctuary (actief 2003-2007) en Temple of the Jedi Order (opgericht door 2005 door John Henry Phelan). De meest prominente jediistische groepen die geen verband houden met het jediisme: de Jedi-religie is de in Nieuw-Zeeland gevestigde Jedi Church (opgericht 2003) en de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Church of Jediism (opgericht door Daniel Jones 2007).

In de eenentwintigste eeuw was de belangrijkste ontwikkeling in de Jedi-gemeenschap het ontstaan ​​van groepen die elkaar ontmoeten in het echte leven in plaats van op internet. Deze groepen omvatten de Chicago Jedi (opgericht 2006) en de California Jedi (opgericht 2012), evenals vergelijkbare groepen buiten de Verenigde Staten. In Amerika, waar de meeste Jedi wonen, is sinds 2002 een jaarlijkse nationale bijeenkomst georganiseerd. Lokale en nationale bijeenkomsten, die zowel Jedi-realisten als jediisten aantrekken, worden overal in de Jedi-gemeenschap geadverteerd en worden ondersteund door Facebook-groepen en een speciale nationale bijeenkomstwebsite (Davidsen 2017: 17-18).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Jedi van alle slag is het daarmee eens Star Wars is hun belangrijkste bron van inspiratie, maar dat geldt vanzelfsprekend ook Star Wars is fictie. Dat wil zeggen: de Jedi houden geen rekening met de verhaallijn of de karakters van Star Wars om echt te zijn, en ze beschouwen George Lucas niet als een profeet, maar ze beschouwen de Force als een geldige term voor een echte, kosmische kracht die bestaat in de echte wereld. Ze beschouwen ook de Jedi Knights van Star Wars rolmodellen zijn waarvan de waarden en idealen universeel zijn en de moeite van het nastreven waard zijn.

Twee aanvullende gemeenschappelijke kenmerken volgen logisch uit de acceptatie van Star Wars als het Schriftuurlijke centrum van de Jedi Gemeenschap. Ten eerste houden alle Jedi-groepen vast aan een versie van de Jedi-code, waarvan de eerste versie in 1987 werd gepubliceerd in Star Wars: The Roleplaying Game (Costikyan 1987: 69). Deze versie, die vaak de 'orthodoxe code' wordt genoemd, luidt als volgt:

Er is geen emotie, er is vrede.

Er is geen onwetendheid, er is kennis.

Er is geen passie, er is rust.

Er is geen dood, daar is de Force.

Het tweede Star Wars-bepaalde gemene deler van alle Jedi-groepen is een leerstellige nadruk op kosmologie (en ethiek), eerder dan op kosmische geschiedenis en redding. Deze nadruk is niet willekeurig, maar volgt vrij natuurlijk uit het soort religieuze overtuigingen 'aangeboden' door de Star Wars narratief (vergelijk Davidsen 2016b). Inderdaad, in de leer van de Jedi Knights in Star Wars we vinden duidelijke ideeën over het bestaan ​​en de aard van de Force (religieuze kosmologie) en het daaraan verbonden geloof dat elk individu een geest of ziel bezit die op een of andere manier verbonden is met de Force en terugkeert naar 'de Onderwereld van de Force' na de dood (religieus antropologie). Daarentegen, Star Wars Jedi zwijgt over zaken van kosmische geschiedenis. Ze hebben niets te zeggen over hoe en waarom de wereld is ontstaan ​​(protologie), noch over kwesties van eschatologie of soteriologie. De Jedi in de echte wereld houden vast aan dezelfde nadruk: zij geloven in de Force en debatteren dat de individuele ziel / geest na de dood terugkeert naar of samensmelt met de kosmische Kracht. Ze hebben geen significante protologische of soteriologische doctrines ontwikkeld, ook al zullen sommige Jediisten zeggen dat de Force een plan voor ons heeft en dat alles met een bepaald doel gebeurt.

Binnen de Jedi Community zijn er ook substantiële meningsverschillen, en deze betreffen overtuigingen, rituelen en organisatiestijl. Verschillen in deze parameters hangen grotendeels samen met elkaar en met de zelfidentificatie als Jedi Realist tegenover Jediist. In termen van doctrine, het belangrijkste verschil tussen Jedi Realisten en Jediists betreft hun visie op de Force, hun "dynamologie." Jedi Realisten hebben de neiging om de Force te bekijken in dynamistic termen, als een relatief passieve en vitalistische kracht of levensenergie. De Force Academy en de Ashla Knights vergelijken bijvoorbeeld de Force met oosterse concepten, zoals chi en prana, en observeren overeenkomsten tussen hun eigen beoefening en tai chi, aikido en zen. Jediistische groepen combineren dynamiek met een meer animistische conceptie van de Force als een onafhankelijke agent die kan ingrijpen in de wereld en die daarom zinvol is om aan te pakken in het gebed.

Een ander punt van leerstellige geschil betreft andere bronnen dan het Star Wars films waarop men legitiem kan putten bij het samenstellen van doctrines en rituelen voor iemands Jedi-pad. Eén kamp (ik zal ze noemen puristen) beweren dat de films alleen moeten worden aangevuld met materiaal waaruit Star Wars fans verwijzen naar de Expanded Universe, dat wil zeggen de officiële licentie Star Wars romans, videogames en rollenspellen. Deze puristische houding was de norm toen Jedi Realisme voor het eerst uit de Star Wars roleplaying community. In de loop van de decennia zijn echter steeds meer individuen aangetrokken tot het Jedi-realisme en het jediisme, die houden van het Star Wars films maar zijn geen hardcore Star Wars fans. Mede om deze reden kunnen de meeste Jedi vandaag, inclusief alle Jediisten en vele Jedi-realisten, beter omschreven worden als syncretics, in de zin dat ze op beide putten Star Wars en materiaal van conventionele religies bij het construeren van hun doctrines en trainingspraktijken. In feite gebruiken deze Jedi zelf vaak de term 'syncretisme' om hun praktijk van bricolage aan te duiden. Zowel Jedi Realist als Jediist syncretics bestuderen New Age en westerse boeddhistische literatuur, zoals die van Alan Watt Het boek: Over de Taboo Tegen Weten Wie Je Bent (1966) en Dan Millman's Weg van de vreedzame krijger (1984). Bovendien halen Jediistische syncretieën vaak inspiratie uit het christendom. Zo heeft Temple of the Jedi Order bijvoorbeeld een Jedi Creed geformuleerd die in feite een aangepaste versie is van een van de gebeden van Franciscus van Assisi (De weg van het jediisme 2010: 10). Verschillende bewegingsintelllectuelen binnen de Jedi Community hebben boeken over het Jedi-pad gepubliceerd (zie Davidsen 2017: 25 voor referenties) en leiders uit de Jedi Community hebben samengewerkt om twee essaysbundels te publiceren, The Great Jedi Holocron (Yaw 2006) en Jedi Compass (Jedi Community 2015).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De religie van de Jedi Knights in Star Wars is verstoken van de meeste van die praktijken die mensen gewoonlijk associëren met een 'echte' religie. De Star Wars films bevatten geen gebeden, geloofsbelijdenissen, offers, preken of overgangsriten, maar de Jedi (en andere personages) gebruiken de zegening "Moge de Force bij u zijn" als een afscheidsgroet en we zien verschillende Jedi Knights mediteren (en Darth Vader ook, hij heeft een meditatie-ei). Natuurlijk heeft de Jedi Community zowel de Force-zegening (soms afgekort als MTFBWY) en meditatie overgenomen.

Hoewel meditatie duidelijk belangrijk is, besteden de meeste Jedi eigenlijk meer tijd aan twee andere praktijken: zelfbekrachtiging en dienstverlening aan de gemeenschap. De Jedi-ethiek van zelfverbetering schrijft zowel fysieke als intellectuele training voor, en de meeste Jedi beoefenen vechtsporten, bestuderen de Force en dragen bij aan maatschappelijke discussies over de Jedi-manier van leven. Bovendien beschouwen alle Jediisten (maar slechts enkele Jedi Realisten) gemeenschapsservice als een kenmerk van Jedihood. Sommige Jediistische groepen hebben zelfs min of meer geïnstitutionaliseerde programma's voor gemeenschapsdiensten ontwikkeld. De Orde van de Jedi (Canada) bijvoorbeeld plaatste altijd aanbiedingen voor hulp op prikborden van gemeenschappen, of werkte incognito, en liet alleen een anonieme hulpkaart achter met de volgende formuleringen:

Een helpende hand werd geboden door,

een lid van de:

Orde van de Jedi Canada

www.orderofthejedi.ca

Commited [sic] om vaste waarden te onderwijzen,

door sterke morele en ethische richtlijnen (geciteerd in Vossler 2009: 66).

Terwijl Jedi-realisten en -jediisten de nadruk leggen op meditatie, zelfbekrachtiging en (tot op zekere hoogte) dienstverlening aan de gemeenschap, streven alleen jediisten ernaar om alle rituele praktijken te ontwikkelen die een volwaardige religie nodig heeft, maar dat Star Wars ontbreekt. En van alle Jediistische groepen heeft de Tempel van de Jedi Orde de meest complete liturgie ontwikkeld. Naast rituelen voor initiatie als Ridder (waarvoor alle andere Jedi-groepen equivalenten hebben), heeft de Tempel van de Jedi Orde rituelen voor huwelijken en begrafenissen en voor de wijding van land en tempels (De weg van het jediisme 2010). Verder, zoals de leden van de groep uitleggen, produceert de tempel "regelmatig gepubliceerde geschreven preken elke vijf dagen, met weer-nachtelijke, real-time live-services in de chatroom van de TotJO-website" (Williams, Miller en Kitchen 2017: 121). Deze diensten eindigen meestal met een groepsrecitatie van de Jedi Creed (Williams, Miller en Kitchen 2017: 131). Doorheen de geschiedenis van de groep hebben leden gewerkt binnen vijf "special interest groups" (voorheen "rites") die extra rituelen ontwikkelden voor leden van verschillende religieuze plechtigheden. De vijf speciale belangengroepen zijn Pure Land (hier betekenis Star Wars alleen), Abrahamic, Pagan, Buddhist en Humanist (De weg van het jediisme 2010: 18).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP
Alle Jedi-groepen zijn georganiseerd als inwijdingsopdrachten en vereisen een bepaalde hoeveelheid studie, de goedkeuring van een meester en soms succes bij een formeel examen voordat iemand door kan gaan naar de rang van volledig, geïnitieerd lid. Degenen die deze rang hebben behaald, worden meestal Jedi Knights genoemd. Studieprogramma's bestaan ​​meestal uit twee fasen. Ten eerste moeten studenten een vastgesteld curriculum doorlopen over de religie van de Jedi Knights in Star Wars, de geschiedenis van de echte Jedi-gemeenschap en aanvullend materiaal, zoals boeken van Alan Watts en Joseph Campbell. Gedurende In deze fase maken leerlingen kennis met de belangrijkste doctrinaire teksten van leden van de Jedi Community, zoals Jedi Kidohdin's '16 Basic Teachings' en Jedi Opie Macleod's 'Jedi Circle' (Trout 2012). [Afbeelding rechts] De tweede fase omvat geïndividualiseerde studie onder begeleiding van een Jedi-meester. Als in Star Wars, Jedi Knights (en Jedi met gelijkwaardige titels) hebben het recht om nieuwelingen tot de rang van Ridder te trainen. De vooruitgang naar de rang van ridder komt met een ritueel waarin de aanstaande ridder een gelofte aflegt en formeel wordt geridderd. Jedi Knights die een bepaald aantal andere Jedi naar de rang van Knight hebben gebracht (drie in de Temple of the Jedi Order, twee in de Jedi Academy Online) en die zich ook op andere manieren waardig hebben getoond, krijgen de rang van Jedi Meester.

De Jedi-gemeenschap is een divers milieu dat bestaat uit verschillende onafhankelijke ordes en hoofdstukken. Als zodanig heeft de Jedi-gemeenschap geen enkele leider die namens de hele gemeenschap kan spreken, hoewel er verschillende invloedrijke intellectuelen in de beweging actief zijn, waaronder Jedi Opie Macleod (Jedi Academy Online) en Brother John Phelan (Temple of the Jedi Order). Cruciaal is, en in tegenstelling tot veel andere nieuwe religieuze bewegingen, heeft geen van de intellectuele leiders van de Jedi-gemeenschap een aanspraak gemaakt op een buitengewone charismatische status. Leiders beweren niet exclusieve openbaringen van de Force te ontvangen, noch beweren ze dat de Force hen genezende of gedachtenlezende krachten geeft die verder gaan dan waar een gemiddelde Jedi naar kan streven. Op een veel meer nuchtere mode verwerven leiders binnen de Jedi-gemeenschap autoriteit en prestige door constructief bij te dragen aan het collectieve project om te bepalen waar het bij een Jedi om gaat, en door deze voortdurende discussie als betrouwbare beheerders te faciliteren. Misschien is charisma vanaf het begin binnen de Jedi-gemeenschap geroutineerd omdat de rol van charismatische oprichters al is vervuld door de Jedi-personages uit de Star Wars films. Ondanks de multi-cephalous aard van de Jedi Gemeenschap, wordt de samenhang bevorderd door samenwerkingsinitiatieven, zoals de nationale bijeenkomst in de VS (sinds 2002) en de digitale kwartaalcijfers De Holocron (gelanceerd 2015), evenals door het feit dat de meeste Jedi tegelijkertijd lid zijn van verschillende groepen.

De 2001-telling heeft een half miljoen Jedi geteld, maar het is moeilijk in te schatten hoeveel leden daadwerkelijk actief zijn binnen de Jedi-gemeenschap. Vooraanstaande leden van de tempel van de Jedi-orde schatten het totale aantal geregistreerde leden in de groep rond 2,000, waarvan niet meer dan 200 de actieve kern vormt; over de hele wereld schatten ze dat het totale aantal Jedi niet hoger is dan 4,000-5,000 (Williams, Miller en Kitchen 2017: 132-33). Dit is natuurlijk een ruwe schatting, maar het lijkt duidelijk dat terwijl de volkstelling Jedi in de honderdduizenden heeft gemeten, het realistischer is om actieve leden van de Jedi-gemeenschap in de duizenden en sympathisanten en passieve leden tienduizenden te meten. Geografisch gezien zijn de meeste Jedi afkomstig uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere Engelstalige landen, maar er zijn ook lokale Jedi-hoofdstukken en niet-Engelstalige Facebook-groepen in bijvoorbeeld Denemarken en Brazilië. De meeste Jedi zijn blanke mannen van twintig tot veertig miljoen NUMX (Williams, Miller en Kitchen 4: 2017), maar de toename van offline activiteiten lijkt de Jedi Community aantrekkelijker te maken voor vrouwen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Alle leden van de Jedi-gemeenschap zijn het erover eens dat de weg van de Jedi echt en ernstig is, maar er bestaat een uitgesproken meningsverschil over de vraag of Jedi-groepen als gevolg hiervan ook moeten streven naar wettelijke erkenning als religie. Juridische erkenning is een hoofddoel voor Jediisten, maar Jedi Realists verwerpen dit project omdat ze het Jedi Path beschouwen als een (bevrijdende) levensfilosofie in plaats van een (saaie) religie.

De eerste jediistische groep die wettelijke erkenning als religie kreeg, was de Temple of the Jedi Order, die als een non-profitorganisatie met 501 (c) (3) de Amerikaanse belastingstatus in de thuisstaat Texas door John Henry Phelan ( aka Brother John) op december 25, 2005 (Singler 2014: 164). Bij het streven naar wettelijke erkenning, werd Phelan geïnspireerd door een eerdere Jediistische groep, Jedi Sanctuary, die was geregistreerd als een congregatie binnen de Universal Life Church (ID-nummer 61842) en als zodanig het recht had gekregen om ministers te ordonneren en om BA, MA uit te geven en doctoreer graden in goddelijkheid. Door de tempel van de Jedi-orde als een op zichzelf staande kerk te registreren, behaalde Phelan niet alleen belastingvrijstelling voor zijn groep, maar kreeg hij ook het recht om predikanten te ordonneren die kunnen werken als gecertificeerde huwelijksgodanten. De Tempel verwierf ook het recht om haar eigen Graden in Goddelijkheid (Jediisme) aan te bieden. De groep deelt nu de Associate Degree of Divinity uit aan Knights en de Bachelor Degree in Divinity voor Senior Knights; het doctoraat van de goddelijkheid is gereserveerd als eredoctoraat (Williams, Miller en Kitchen 2017: 130-31). Volgend op het voorbeeld van de Tempel van de Jedi Orde, verzocht de Orde van de Jedi (Canada) om status als een non-profit religieus lichaam en kreeg deze status in zijn thuisland in 2009 (McCormick 2012: 178) en in de Verenigde Staten in 2012.

In tegenstelling tot de Tempel van de Jedi Orde en de Orde van de Jedi (Canada), is Daniel Jones 'in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Church of Jediism opgericht als een organisatie met winstoogmerk (naamloze vennootschap) (Singler 2014: 164). Binnen het Jediist-kamp steekt de Kerk van Jediisme ook op andere manieren uit. Bijvoorbeeld, de campagne van het jodendom van de kerk voor wettelijke erkenning als een religie wordt uitgevoerd in een schijnbaar ironische stijl die lijkt op de ludieke gebeurtenissen van de kerk van het vliegende spaghetti-monster. In tegenstelling tot de Pastafarians die een vergiet op hun rijbewijsfoto's willen dragen, beschuldigde Daniel Jones supermarktketen Tesco voor religieuze discriminatie nadat hem werd gevraagd om te ontmaskeren in een van hun winkels (Carter 2009). Het is ook kenmerkend voor de stijl van de Church of Jediism dat de nieuwe website van de organisatie werd gelanceerd op "May the Fourth" 2017, een belangrijke feestdag voor Star Wars fans, maar nauwelijks de meest authentiek uitziende vakantie voor een serieuze religieuze groep.

De incorporatie van winstbejag en de parodische houding van de Church of Jediism, evenals de neiging van Daniel Jones om hyperbolische beweringen te doen over de grootte en de leeftijd van zijn organisatie, hebben frustratie veroorzaakt voor de Tempel van de Jedi Orde en gelijkgestemde groepen die zich bezwaard voelen in hun strijd om toelating tot de club van legit religies (zie Singler 2015: 170-71). Inderdaad, vanuit het perspectief van deze groepen, moet de strijd voor erkenning als ware religie op twee fronten worden bestreden, beide zonder de Jedi Gemeenschap en binnen het. Het was een grote teleurstelling dat de aanvraag van de Temple of the Jedi Order voor officiële erkenning als religieuze liefdadigheidsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk werd verworpen in het late 2016, op grond van het feit dat de overtuigingen van de groep niet ernstig genoeg waren. Een rapport van de officiële liefdadigheidsregulator van het Verenigd Koninkrijk heeft dat verklaard

de Commissie is er niet van overtuigd dat de "Live Services" op de website, de gepubliceerde preken en de promotie van meditatie bewijzen dat er een verband bestaat tussen de aanhangers van de religie en de goden, principes of dingen die tot uiting komen in aanbidding, eerbied en aanbidding, verering voorbede of door een andere religieuze ritus of dienst (geciteerd in Bingham 2016).

De negatieve uitspraak kan zijn beïnvloed door het feit dat de Kerk van het Jediisme, en niet de Tempel van de Jedi Orde, het publieke gezicht is van het Jediisme in het Verenigd Koninkrijk.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Star Wars: The Jedi Academy Triology.
Afbeelding #2: Kaart van distributie van personen die zich identificeren als leden van de Jedi-community in Engeland en Wales, 2001.
Afbeelding #3: foto van Trout's The Jedi Circle: Jedi Philosophy for Everyday Live.

REFERENTIES

Anderson, Kevin J. 1994. Jedi Academy. Toronto: Bantam Books. (Inclusief de titels Jedi zoeken, Dark Apprenticeen Champions of the Force.)

Bingham, John. 2016. "Bad News for Star Wars Obsessives: Jediism Officially Not a Religion." The Daily Telegraph, December 19. Betreden via http://www.telegraph.co.uk/news/2016/12/19/bad-news-star-wars-obsessives-jediism-officially-not-religion op 5 april 2017.

Carter, Helen. 2009. "Jedi Religion Founder beschuldigt Tesco van Discriminatie over regels over Hoods." The Guardian, September 18. Betreden via https://www.theguardian.com/world/2009/sep/18/jedi-religion-tesco-hood-jones op 5 april 2017.

Costikyan, Greg. 1987. Star Wars: The Roleplaying Game. New York: West End Games. Tweede editie 1992; Tweede editie, herzien en uitgebreid 1996.

Davidsen, Markus Altena, 2017. "The Jedi Community: History and Folklore of a Fiction-based Religion." Nieuwe richtingen in Folklore 15: 7-49 (Speciale uitgave: "The Folk Awakens: Star Wars and Folkloristics, ”onder redactie van John E. Price).

Davidsen, Markus Altena. 2016a. "Van Star Wars naar Jediisme: The Emergence of Fiction-based Religion. "Pp. 376-89, 571-75 in Woorden: Religieuze taalkwesties, uitgegeven door Ernst van den Hemel en Asja Szafraniec. New York: Fordham University Press.

Davidsen, Markus Altena. 2016b. "The Religious Affordance of Fiction: A Semiotic Approach." Godsdienst 46: 521-49. (Gepubliceerd open access en beschikbaar op http://dx.doi.org/10.1080/0048721X.2016.1210392).

Davidsen, Markus Altena. 2013. "Fiction-based Religion: conceptualisering van een nieuwe categorie tegen op geschiedenis gebaseerde religie en Fandom." Cultuur en religie: een interdisciplinair tijdschrift 14: 378-95.

Jedi Community. 2015. Het Jedi Compass: Collected Works of The Jedi Community. CreateSpace.

Macleod, Opie. 2008. "Geschiedenis van de Jedi Community 1998-2008." Betreden vanuit http://www.templeofthejediorder.org/media/kunena/attachments/523/h979ab0a.pdf op 4 maart 2017.

McCormick, Debra. 2012. "De heiliging van Star Wars: Van fans naar volgers "Pp 165-84 in Handboek van hyperreële religies, uitgegeven door Adam Possamai. Leiden en Boston: Brill.

Moyers, Bill. 1999. "Of Myth and Men: Een gesprek tussen Bill Moyers en George Lucas over de betekenis van de kracht en de ware theologie van Star Wars. ' Time, April 26. Betreden via http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,23298-1,00.html op 30 maart 2017.

Porter, Jennifer F. 2006. "" Ik ben een Jedi ": Star Wars Fandom, Religieus Geloof en de 2001 Census. "Pp. 95-112 in Fde kracht van de Star Wars Franchise: fans, merchandise en Critici, onder redactie van Matthew Wilhelm Kapell en John Shelton Lawrence. New York: Peter Lang.

Possamai, Adam. 2005. Godsdienst en populaire cultuur: een hyperrealistisch testament. Brussel: PIE Peter Lang.

Singler, Beth. 2015. "Internet-gebaseerde nieuwe religieuze bewegingen en geschillenbeslechting." Pp. 161-78 in Religie en juridische pluralisme, bewerkt door Russell Sandberg. Farnham: Ashgate.

Singler, Beth. 2014. "'Zie mama, het is echt': The UK Census, Jediism and Social Media." Journal of Religion in Europa 7: 150-68.

De weg van het jediisme. 2010. Uitgegeven door de Tempel van de Jedi Orde. Betreden via https://www.templeofthejediorder.org/media/kunena/attachments/523/haab2b3a_2014-11-19.pdf op 4 april 2017.

Forel, Kevin S. (Opie Macleod). 2012. The Jedi Circle: Jedi Philosophy for Everyday Life. Valencia, CA: The Jedi Academy Online.

Vossler, Matthew T. 2009. Jedi Manual Basic: Inleiding tot Jedi Knighthood. Rockville, MD: Dreamz-Work-publicaties.

Williams, Ash, Benjamin-Alexandre Miller en Michael Kitchen. 2017. "Jediisme en de Tempel van de Jedi Orde." Pp. 119-33 in Fictie, uitvinding en hyperrealiteit: van populaire cultuur tot religie, uitgegeven door Carole M. Cusack en Pavol Kosnáč. Londen en New York: Routledge.

Yaw, Adam, ed. 2006. The Great Jedi Holocron. Betreden via http://ashlaknights.net/support_documents/The%20Great%20Jedi%20Holocron%20-%20By%20Adam%20Yaw%202006.pdf. op 4 april 2017.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Ashla Knights-website. Betreden via http://www.ashlaknights.net op 4 april 2017.

Website van de kerk van het jediisme. Betreden via https://thechurchofjediism.org op 28 juni 2017.

Force Academy-website. Betreden via http://www.forceacademy.co.uk op 14 maart 2017.

Institute of Jedi Realist Studies-website. Betreden via http://instituteforjedirealiststudies.org op 4 april 2017.

Jedi Church-website. Betreden via http://www.jedichurch.com op 4 april 2017.

Website van Temple of the Jedi Order. Betreden via http://www.templeofthejediorder.org 4 april 2017.

Geplaatst:
21 februari 2018

 

Deel