Boaz Huss

Kosmische beweging

COSMISCHE BEWEGINGSTIJL

1839 (juni): Mary Ware (later bekend als Una, Madame Théon, Theona en Alma) werd geboren in Sutton Courtenay, Berkshire, Engeland.

1850: Eliezer Bimstein (later bekend als Maximillian Louis Bimstein, Max Théon en Aia Aziz) werd geboren, waarschijnlijk in Warschau, Polen.

1867: Mary Ware richtte het Anglicaanse nonnenklooster op in Claydon, Suffolk, Engeland.

1884: Mary Ware, onder de naam Una, richtte de Universal Philosophical Society in Londen op.

1884: M. Theon wordt voor het eerst genoemd als de grootmeester van de buitenste cirkel van de hermetische broederschap van Luxor.

1885 (21 maart): Mary Ware en Maximillian Louis Bimstein trouwen in Londen.

1886: De Theons, met hun secretaris Teresa (Augusta Rolfe), verlaten Londen en reizen naar Frankrijk.

1887: Theons vestigen zich in Tlemcen, Algerije.

1898-1899: Artikelen ondertekend door Max Théon werden gepubliceerd in de Journal du Magnetism et de la Psychologie.

1901 (Janurary): Het eerste deel van Revue Cosmique, uitgegeven door François-Charles Barlet, werd gepubliceerd in Parijs.

1903: Het eerste deel van La Tradition Cosmique werd gepubliceerd in Parijs.

1904: Louis Thémanlys trad toe tot de Kosmische Beweging.

1906 (december 10): Louis Thémanlys en Claire Blot zijn in Parijs getrouwd.

1908 (10 september): Madame Théon stierf in Jersey.

1909 (27 september): Pascal Thémanlys werd geboren.

1913: Het eerste deel van Le Mouvement Cosmique werd in Parijs uitgegeven door Louis Thémanlys.

1919: Théon en Teresa bezoeken Parijs.

1920: The Idéal et Réalité Group werd in Parijs opgericht door Louis Thémanlys en Gustave Rouger.

1927 (4 maart): Max Théon stierf in Tlemcen.

1932: Dr. François Couillaud richtte de Cosmic Society op in Parijs.

1933: Mirra Alfasa nam het symbool van Max Theon (een hexagram dat een vierkant omsluit met een lotus erin drijvend op water) en maakte er het symbool van Sri Aurobindo van.

1934: Pascal Thémanlys publiceerde een boek over de grondlegger van de chassidische beweging, Les Merveilles du Besht.

1943 (13 januari): Louis Thémanlys stierf in Pau.

1949: Pascal Thémanlys emigreerde naar Israël.

1955: Pascal Thémanlys gepubliceerd Max Théon et la Philosophie Cosmique.

1967: Maurice (Moïse) Benharoche-Baralia gepubliceerd À l'Ombre de la Tradition Cosmique.

1975: Pascal Thémanlys richtte de Argaman-groep op in Jeruzalem.

2000 (25 juni): Pascal Thémanlys stierf in Jeruzalem.

OPRICHTER/GROEPSGESCHIEDENIS

De Kosmische Beweging werd in de vroege 1900s in Frankrijk gevestigd. De oprichters van de beweging, die op dat moment in Villa Zarif nabij Tlemcen in het noordwesten van Algerije woonden, waren Max Théon [Afbeelding rechts] en zijn vrouw, Madame Théon. Net als andere occultisten uit die periode, gebruikten ze verschillende aliassen gedurende hun leven en verborgen ze hun echte identiteit. Max Théon was ook bekend als Aia Aziz en zijn vrouw als Una, Alma en Theona.

Max Théon (~ 1850-1927) werd geboren in Warschau, Polen in een joods gezin als Eliezer Mordechai Bimstein. Hij emigreerde naar Londen in de vroege 1870's en werd voor het eerst genoemd in 1884 als de grootmeester van de buitencirkel van de Hermetische Broederschap van Luxor. Actief in de laatste decennia van de negentiende eeuw, was de Hermetische Broederschap van Luxor (HB van L.) een geheime orde die praktische instructies aanbood in occultisme. Het had tot doel de spirituele ontwikkeling van de mensheid te bevorderen en de occulte vermogens van zijn leden te cultiveren (Godwin, Chanel en Deveney 1995).

Madame Théon (1839-1908) werd geboren als Mary Ware, in Sutton Courtenay, een klein dorpje aan de oevers van de rivier de Theems. Ze groeide op in het huishouden van haar grootmoeder, in het dorp Marcham in Oxfordshire. In de late 1860s maakte ze kennis met de Anglo-katholieke hervormingsideeën van de Oxford-beweging, die pleitte voor een monastieke hervorming in de Church of England. Ze richtte een anglicaans klooster op in Claydon, Suffolk, en diende meer dan een decennium als moeder-overste (Huss 2015). Later raakte ze geïnteresseerd in spiritualisme, en ging onder de naam Una een esoterische groep op in Londen in 1884, de Universal Philosophic Society. De doelstellingen van de samenleving (een spirituele hervorming van de samenleving, onderzoek naar occultismewetenschappen, en de ontwikkeling van paranormale vermogens) anticipeerden op enkele leringen van de Kosmische Beweging (Chanel 1993: 219-29). [Afbeelding rechts]

Het was waarschijnlijk in spiritistische en esoterische kringen in Londen dat de twee toekomstige leiders van de Kosmische Beweging elkaar ontmoetten. Ze trouwden in maart 1885, en een jaar later vertrok Londen, reisde door Frankrijk en vestigde zich uiteindelijk in Tlemcen, Algerije. Daar organiseerde het echtpaar seances en Madame Théon produceerde een groot corpus geschriften in een staat van trance. De Theons bleven hun leringen ontwikkelen, vormden verbindingen met occultisten in Europa en ontvingen bezoekers die geïnteresseerd waren in hun onderwijs en gebruiken.

Van 1898-1900 publiceerde Théon een reeks artikelen in de Journal du Magnetism, uitgegeven door Alban Dubet, evenals een kort pamflet, getiteld Spiritisme Experimenteel, uitgegeven door de occulte uitgever Lucien Chamuel. In deze vroege publicaties bekritiseerde Theon het Spiritisme van Allen Kardec en presenteerde enkele ideeën van de Kosmische Filosofie (Chanel 1993: 394-412).

In januari 1901, het eerste nummer van de Revue Cosmique, opgedragen aan de "restitutie van de oorspronkelijke traditie", werd gepubliceerd door "een groep onbekende en oprechte studenten." Op de voorpagina verscheen het beeld van een lotus die op water drijft, omlijst door een vierkant in het midden van een hexagram. Dit was het embleem van "de secretaris van de kosmische leer" wiens naam, Aia Aziz, alleen in latere uitgaven verscheen.

De redacteur van dit tijdschrift en de leider van de ontluikende beweging in Parijs was François-Charles Barlet (Albert Faucheux 1838-1921), een centrale figuur in het Franse esoterische milieu van de fin de siècle (Laurant 2006). [Afbeelding rechts] In 1902 trad hij na een meningsverschil met Théon af om de Revue Cosmique en verliet de beweging.

Nadat Barlet vertrokken was, bewerkte Théon de Revue Cosmique onder de naam Aia Aziz. In 1904 sloot de jonge schrijver Louis Thémanlys (Louis Moyse 1874-1943), een afstammeling van vooraanstaande Frans-Joodse families (Beer, Furtado en Solar), zich aan bij de Kosmische Beweging en werd de leider van zijn centrum in Parijs. In 1906 trouwde hij met Claire Blot (1883-1966), de dochter van de beroemde kunsthandelaar Eugène Blot (1857-1938). Claire Thémanlys, die een muzikant was, werd ook actief in de beweging en schreef later verschillende romans en toneelstukken geïnspireerd door zijn leringen. Ze werd door haar gevolgd in de beweging  ouders en broers en zussen. [Afbeelding rechts]

Een vriend van Louis Thémanlys, Matteo Alfassa (1876-1942), de zoon van een rijke Sefardische Joodse familie, sloot zich ook aan bij de Kosmische Beweging en volgde hem, zijn zuster, Mirra Alfassa (1878-1973). Mirra, die in de 1920s bekend zou worden als "de Moeder" in de Integrale yogabeweging van Sri Aurobindo (1872-1950), was een kunststudent. Ze werd een enthousiaste volgeling van de Kosmische Beweging en bezocht de Théons in Algerije in 1906 en 1907. Mirra's eerste echtgenoot, de kunstenaar Henri Morisset (1870-1956), en haar tweede echtgenoot, de voormalige voorganger en advocaat Paul Richard (1874-1964), waren ook lid van de beweging. In die tijd vormden de aanhangers van de Kosmische Beweging in Parijs de Groupe Idea, die elkaar ontmoette in het huis van Louis en Claire Thémanlys in 54 Rue Nicolo, in de zestiende eeuw van Parijs stad. Het doel van de groep was om kosmische ideeën te verspreiden door middel van lezingen, vergaderingen, tentoonstellingen, publicaties en concerten (Status du Groupe "Idee" nd).

De belangrijkste publicaties van de vroege Kosmische Beweging waren de Revue Cosmique, [Afbeelding rechts] verschijnt van 1901 tot 1908, La Tradition Cosmique, gepubliceerd tussen 1903 en 1906, en verschillende boeken en pamfletten die werden gepubliceerd door Les Publications Cosmiques. De Cosmic Movement-publicaties bevatten theoretische discussies over de Kosmische Filosofie, literaire werken en boekbesprekingen. Het gepubliceerde opus van La Tradition Cosmique waren gebaseerd op openbaringen ontvangen in een staat van volledige passiviteit, of rust, zoals veel andere teksten geschreven door Madame Theon. Geschriften van de Kosmische Beweging werden ook gedurende deze jaren in het Engels gedrukt in The Morning Star tijdschrift gepubliceerd in Loudsville, Georgia, door Peter Davidson (1837-1915), die samenwerkte met Théon in de HB van L. en verhuisde naar de Verenigde Staten vanuit Schotland in 1886. Tussen 1907 en 1908, vertalingen van artikelen uit de Revue Cosmique werden ook gepubliceerd in het Tsjechisch, in de Jouranl Kosmické Rozhledy, bewerkt door de Tsjechische occultist Miloš Maixner (1873-1937), die op dat moment een volgeling werd van de Kosmische Beweging (aanstaande Čapková).

In september 1908 stierf Madame Théon tijdens een bezoek aan Europa. Théon bleef in Algerije wonen met zijn secretaresse, Augusta Rofle (1845-1935), bekend als Teresa. Na de dood van zijn vrouw raakte Théon minder betrokken bij de activiteiten van de beweging en de Revue Cosmique stopte met verschijnen. Niettemin bleef hij corresponderen met de leiders en volgelingen van de beweging, beoefende genezing en ontving bezoekers die geïnteresseerd waren in zijn leer. Van 1919-1920 reisde Theon met Teresa naar Parijs, bleef daar een paar maanden en ontmoette leden van de beweging. In zijn laatste jaren maakte Théon contact met de joodse gemeenschap van Tlemcen. Hij stierf op 4 maart 1927.

Louis Thémanlys bleef de Kosmische Beweging leiden en publiceerde een paar nummers van een nieuw tijdschrift, Le Mouvement Cosmique (in 1913, 1914 en 1920), nog twee volumes (5 en 6) van La Tradition Cosmique (1920), evenals enkele eigen boeken, gepubliceerd door Les Publications Cosmiques. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de beweging sluimerend, maar hervatte de activiteiten onmiddellijk na de oorlog. In 1919 publiceerden leden van de beweging een nieuw tijdschrift,  Kunst, Wetenschap en Peuple, wat de overtuiging van de groep benadrukte dat spiritualiteit en wetenschap compatibel waren. In 1921 richtte Louis Thémanlys, in samenwerking met de auteur, dichter en muzikant Gustave Rouger, een nieuwe groep op, Idéal et Réalité. [Afbeelding rechts] Het werd geïnspireerd door de ideeën van de Kosmische Filosofie, maar vooral toegewijd aan de Kunsten. Leden van de Kosmische Beweging, en met name de uitgebreide families Thémanlys en Blot, speelden een actieve rol in de groep, die veel prominente geleerden, acteurs, schrijvers en musici aantrok, evenals politici, aristocraten en occultisten. De groep publiceerde een tijdschrift, getiteld Idéal et Réalité: Littérature, Pensée, Art, die verscheen uit 1922-1930 (Huss 2016). Pascal Thémanlys (1909-2000), de zoon van Louis en Claire, die al op jonge leeftijd een aantal poëzieboeken publiceerde, raakte ook betrokken bij de Kosmische Beweging en de Idéal et Réalité cirkel. Louis en Pascal raakten geïnteresseerd in Kabbalah en in enkele van de latere geschriften van Louis (zoals Quleques Colonnes dans le Temple, gepubliceerd in 1927), [Afbeelding rechts] Louis vergelijkt de belangrijkste begrippen van de Kosmische Filosofie met Kabbalistische concepten. In de 1930's sloot Pascal zich aan bij de zionistische beweging. In 1934 publiceerde hij een boek over de Baal Shem Tov, de grondlegger van de Hassidic-beweging, Les Merveilles du Besht, en in 1938 een boek getiteld Le Grands d'Israël. Tijdens de latere periode van de Tweede Wereldoorlog woonde de familie Thémanlys in Pau, in de Franse Free Zone, waar LouisThémanlys in 1943 stierf. In 1949 emigreerden Pascal, zijn vrouw Raymonde, en zijn moeder, Claire, naar de nieuw opgerichte staat Israël.

Een andere groep aanhangers van de Kosmische Filosofie die actief was in de jaren '1930, stond onder leiding van Dr. François Couillaud. Couillaud, die Theon voor het eerst ontmoette in Parijs in 1920, woonde een paar jaar in Tlemcen en behandelde de ouder wordende Theon. In 1932 richtte hij de "Cosmic Society" op in Parijs en publiceerde verschillende nieuwe uitgaven van de Revue Cosmique tussen 1934-1937 (Chanel 1993: 129, 517).

Opgemerkt moet worden dat de doctrines van de Kosmische Beweging een impact hadden op de leer van de Indiase politieke revolutionair geworden spirituele leraar, Sri Aurobindo (Aurobido Ghose). Twee voormalige leden van de Kosmische Beweging, Mirra Alfassa en haar tweede echtgenoot, Paul Richard, ontmoetten Aurobindo in Pondicherry (Pondicherry) tijdens hun bezoek aan India in 1914-1915. Richard werkte samen met Aurobindo aan het begin van de publicatie van het tijdschrift Arya waarin de eerste formuleringen van Aurobindo's Integrale Yoga-filosofie werden gepresenteerd. Het paar keerde terug naar Pondicherry in 1920, maar Richard vertrok snel daarna, terwijl Mirra Alfassa bleef. In 1926 herkende Aurobindo Mirra Alfassa als de incarnatie van Shakti, de goddelijke vrouwelijke kracht, en zij werd bekend als 'de Moeder'. Alfassa hielp de Sri Aurobindo Ashram in Pondicherry te vestigen, waar ze de rest van haar leven leefde. Een aantal van Aurobindo's ideeën (zoals het begrip 'psychisch wezen' als de evolutionaire ziel en de Franse term corps glorieux om te verwijzen naar lichtgevende fysieke perfectie) werden beïnvloed door de Kosmische Filosofie, zoals overgebracht aan Aurobindo door Paul Richard en de Moeder. In 1933 nam de Moeder het symbool van de Kosmische Beweging (een hexagram dat een vierkant omsluit met een lotus die binnen in water drijft) en maakte het tot het symbool van Sri Aurobindo (Heehs 2011).

Na de Tweede Wereldoorlog bleef de Kosmische Filosofie door verschillende kleine groepen bestudeerd en geoefend, in Frankrijk, Israël en, meest recent, in Turkije.

In Frankrijk, de componist Jacques Janin (ook bekend als Jean Jacquin 1889-1967), die actief was in de Kosmische Beweging en de Idéal et Réalité groep (en die verschillende composities schreef geïnspireerd door de Kosmische Filosofie), en zijn vrouw, Suzanne, bleef studie- en meditatievergaderingen organiseren tot de dood van Jacques Janin in 1967 (Raziel in aantocht). Na de dood van Janin bleven Louisette Hédé (wiens moeder vóór de oorlog lid was van de beweging) en haar man, Yvon Deschamps, leiding geven aan de activiteiten van de groep (Raziel komt eraan).

Maurice (Moïse) Benharoche-Baralia (1892-1977), die begin jaren dertig een volgeling van de Kosmische Beweging werd, bleef geïnteresseerd in de Kosmische Traditie en publiceerde in 1930 een boek met de titel À l'Ombre de la Tradition Cosmique (Benharoche-Baralia 1967), voorafgegaan door Jacques Janin en Pascal Thémanlys. Een andere groep geïnspireerd door de Kosmische Traditie werd in Frankrijk opgericht door de architect Jacques Duchemin, een leerling van Janin en Benaroche, en zijn vrouw Chantal Duchemin (Chanel 1993: 516, 554). Het echtpaar, dat de pseudoniemen Jacques en Chantal Baryosher gebruikte, publiceerde de eerste twee delen van de Revue Cosmique (1992), evenals verschillende originele teksten waarin Kosmische Filosofie en Kabbalah zijn geïntegreerd: Fleurs Entr'ouverts - Propos Initiatiques suivi de Enseignement de la Philosophie Cosmique, Aia Aziz (1982) en Premiers Pas vers la Kabbale (1995). Een andere groep, ondersteund door Pascal Thémanlys, werd geleid door Fernande Boissay, die studie- en meditatiesessies organiseerde in haar huis in de Parijse buitenwijk Sceaux tot haar dood in 1993. In de 1980's vormden Ewa Raziel en haar voormalige echtgenoot, Bertrand Déprés, een studie- en 'passiviteitscirkel' in de rue Férou in Parijs, die werd ondersteund door Pascal Thémanlys en Fernande Boissay.

Zoals hierboven vermeld, emigreerde Pascal Thémanlys [[Afbeelding rechts] in 1949 naar Israël. Hij diende als hoofd van de Franse afdeling van de afdeling Informatie van het Joods Agentschap en gaf het tijdschrift uit, Renaissance. Hij bleef geïnteresseerd in Kabbalah en werd op een bepaald moment gevraagd om de Kosmische Traditie te onderwijzen. Tijdens de 1950's en 1960's ontmoette hij joodse kabbalisten in Jeruzalem en streefde naar de oprichting van een moderne Kabbalistische school. In 1955 publiceerde hij een boek over Théon en de Cosmic Philosophy, Max Théon et la Philosophie Cosmique, en in 1963 zijn memoires, getiteld Un Itiniraire de Paris a Jerusalem (Thémanlys 1963). In de jaren '1970 richtte Pascal Thémanlys de Argaman-groep op, die zich toelegt op de studie van Kabbalah en de Kosmische Filosofie. Onder de leden van de groep waren Yehuda Hanegbi (1917-2003), Danielle Storper-Perez (geb. 1938), Nadine Shenkar, Avi Yasur (1949-2010) (die later de beweging verliet en aan het hoofd stond van de Israëlische studiegroep van Een cursus van wonderen) en Arieh Rottenberg, die samen met zijn vrouw Ala de groepsorganisatie en -activiteiten verzorgde. In de 1980's opende Arieh Rotenberg en Danielle Storper-Perez een theehuis en Esoteric-boekwinkel, Pinat ha'Nistar (The Esoteric Corner), in de Nahlao't-wijk in Jeruzalem (Bender 1982). Ewa Raziel, die in 1983 naar Israël emigreerde, sloot zich aan bij de groep. Een groep voor kosmische studies ontmoette in haar huis in de vroege 1990's, en later leidde ze een groep waarvan de leden voornamelijk therapeuten en maatschappelijk werkers waren. Leden van Argaman vestigden in 1978 het Achlama Healing Institute of Jerusalem, dat streefde naar het onderwijzen en beoefenen van de Kosmische Traditie in een orthodox Joods kader:

Het Achlama Healing Institute is gebaseerd op de Torah en op Torah. Het spul is bedoeld om Torah en wetenschappelijk inzicht te bevorderen via een verscheidenheid aan paden die studie, gebed, rust, lichaamsbeweging, dieet, voeding en droomworkshops omvatten (Achlama Nieuwsbrief 1978)

De Argaman-groep publiceerde verschillende geschriften van de Kosmische Beweging, waaronder Hebreeuwse vertalingen van werken van Théon en Pascal Thémanlys en enkele van de oorspronkelijke Engelse teksten van de Théons (Théon 1991, 1992). De groep vertaalde ook het populaire boek van Aryeh Kaplan Meditatie en Kabbalah (1999) naar het Hebreeuws. Sinds de dood van Pascal zijn Arieh en Ala Rotenberg regelmatige studie- en meditatiesessies blijven leiden.

Sinds 2014 is een andere groep die geïnteresseerd is in de Kosmische Traditie in Istanbul actief geweest. Het wordt geleid door Nicolas en Nalan Lecerf, die zich toeleggen op de studie en de praktijk van de Kosmische Traditie (komende Toumrakine). Ze hebben ook het trainingscentrum en de website 'The Green Man's Creation' gelanceerd, inclusief Scola Hermetica-workshopsen het online magazine Sophia. De groep is geïnteresseerd in veel verschillende spirituele tradities, maar de twee belangrijkste stromingen op hun website zijn de Gurdjeffian Fourth Way school en de Kosmische Beweging. De website bevat veel teksten van de Kosmische Beweging, meestal gepubliceerde teksten van de Theons ', en van Louis, Claire en Pascal Thémanlys, vertaald uit het Frans in het Engels en het Turks.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De doelstellingen van de Kosmische Beweging, zoals vermeld in de Revue Cosmique, zijn:

Om aan de 'psycho-intellectuele' mens het ware doel en doel van het leven te demonstreren en de mate waarin menselijke capaciteiten kunnen worden ontwikkeld, om te laten zien dat menselijke wezens van goddelijke oorsprong zijn en dat het hun missie is om de goddelijkheid inherent aan hen te manifesteren , om de collectieve en onontwikkelde menselijkheid op te voeden en te vergeestelijken, om de primordiale verloren traditie te herstellen, om wetenschap en theologie te verenigen, en om te bewijzen dat mensen door evolutie, hun staat van complete onsterfelijkheid kunnen herwinnen (Revue Cosmique 7, nee. 1 januari 1908, titelpagina).

De leer van de Kosmische Beweging, bekend als The Philosophie Cosmique, presenteert complexe en vernieuwende doctrines, waarvan sommige gebaseerd zijn op de ideeën van de HB van L, Una's Universal Philosophic Society, maar ook op andere esoterische bewegingen. De vroege geschriften van de Kosmische Beweging bevatten ook enkele Kabbalistische termen en concepten. In latere tijd werden verdere Kabbalistische elementen geïntegreerd in de Kosmische Filosofie en de Kosmische Traditie werd gezien als nauw verwant aan de Joodse Kabbala.

Sommige van de kosmische doctrines werden voor het eerst geformuleerd in Théons artikelen in de Journal du Magnetism in 1898-1900. Ze werden verder ontwikkeld in de publicaties van de Kosmische Beweging, die verschenen uit 1901, en in de geschriften van latere aanhangers van de beweging.

De Kosmische Filosofie presenteert een complexe kosmologie volgens welke alle realiteit materieel is, afgezien van het vormloze hoogste principe, de Oorzaak zonder oorzaak (Oorzakelijke oorzaak) of Sans Form (Vormloos). De materiële werelden, van de subtielere gebieden van materie tot grove materie, worden afgebeeld als sferen die de Nucleolinus, de eerste manifestatie of versluiering van het vormloze, dat bestaat uit liefde, licht en leven. Volgens de kosmische filosofie zijn er vier sferen of werelden (occultismes, pathétismes, ethérismes & matérialismes), elk gescheiden door een versluiering en verdeeld in zeven staten of gebieden. In de latere geschriften van de Kosmische Beweging werden deze rijken geïdentificeerd met de vier geëmaneerde rijken van de Kabbalah. Het laagste gebied van de vierde sfeer (het fysieke, aardse rijk) is onvolledig en onvolmaakt, omdat de macht van het kwaad, de Vijandig, bestuurt de Etat Nerveux (nerveus vlak), het vlak boven onze fysieke wereld, en creëert onbalans op aarde. De Vijandig beroofde de mens van zijn oorspronkelijke, onsterfelijke fysieke lichaam en veroordeelde hem tot de sterfelijkheid. Wanneer echter de psycho-intellectuele capaciteiten van de mensheid opnieuw evolueren, zullen mensen hun fysieke onsterfelijkheid terugwinnen. Dan zullen menselijke wezens het zenuwstelsel kunnen overwinnen en de kosmische harmonie kunnen herstellen (Chanel 1993: 567-879; Chanel 2006: 1112-13; Heehs 2011: 219-47).

De kosmische leringen beweren te zijn gebaseerd op de Kosmische Traditie, de eeuwige wijsheid die voorafging aan alle religies en verenigde en geharmoniseerde wetenschap en theologie. Deze wijsheid was bekend bij de oude Chaldeeën, Egyptenaren en Hebreeën, maar in de loop van de tijd was deze verloren of vervormd. Sporen van de oude wijsheid konden worden gevonden in de meeste esoterische tradities, aangezien de oorspronkelijke Kosmische Traditie mondeling werd doorgegeven door inwijding. Volgens de volgelingen van de Kosmische Beweging, werd Théon al op jonge leeftijd ingewijd in de traditie. Kosmische kennis, volgens Théon en zijn volgelingen, kan ook worden bereikt door de ontwikkeling van subtiele, spirituele zintuigen zoals helderziendheid, voorkeur en intuïtie, het best bereikt in een staat van passiviteit in een beschermende aura, waarin een gevoelig persoon zou kunnen verkennen en zich verenigen met de kosmische krachten. Zulke kennis werd bereikt door Madame Théon, die haar visioenen van het oude verleden van de mensheid beschreef in geschriften die vanuit het Engels in het Frans werden vertaald en in de Kosmische Revue en de Traditie Cosmique. Sommige van de originele Engelse teksten werden later gepubliceerd door de Argaman-groep.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Meditatiepraktijken en trance-technieken spelen een belangrijke rol in de Kosmische Beweging en haar uitlopers. Volgens de Kosmische Filosofie kunnen hogere macht en kennis worden bereikt in een staat van volledige passiviteit, die wordt aangeduid als rustof rust. De beoefening van passief rust maakt de ontvangst en assimilatie mogelijk van kosmische krachten, de ontwikkeling van subtiele zintuigen en de verkenning van de hogere rijken door "sensitieven", mensen (meestal vrouwen) met speciale psychische vermogens. De Kosmische Filosofie onderscheidt verschillende niveaus van passiviteit, van de psychische rust waarin het individu alle mentale of fysieke activiteit verlaat om zich te openen voor kosmische krachten, naar de hoogste toestanden van psychische "exteriorisatie" (Raziel aanstaande). De leden van de Kosmische Beweging oefenen inleidende groep rust meditaties, evenals geavanceerde psychische verkenningen door paren. Tijdens dergelijke verkenningen wordt de vrouwelijke gevoelige persoon geleid en beschermd door haar partner. Zoals hierboven vermeld, werden de kosmische geschriften van Madame Théon geschreven tijdens psychische exteriorisaties, geleid door Théon. Verschillende vormen van passieve verkenning werden nog steeds toegepast in de latere ontwikkelingen en uitlopers van de Kosmische Beweging. De Jerusalem Argaman-groep houdt zich ook bezig met Joodse bemiddelingstechnieken.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Kosmische Beweging is ontstaan ​​door een samenwerking tussen de Theons en de Franse esoterici, F.-Ch. Barlet en Julien Lejay. The Theons, die woonden in Tlemcen, Algerije, waren de spirituele leiders van de beweging. De leringen en gebruiken werden door hen ontwikkeld en onderwezen, en veel van de literatuur van de beweging werd door hen geschreven. Niettemin waren ze minder betrokken bij de praktische organisatie van de beweging. Na de dood van Madame Theon in 1908 raakte Max Theon nog minder betrokken bij zijn organisatie en activiteiten. Tijdens de eerste jaren werd het centrum van de beweging in Parijs geleid door F.-Ch. Barlet, die de Theons in Tlemcen bezocht in 1900 en 1901, en de eerste delen van de Revue Cosmique, samen met Julien Lejay. Na een meningsverschil met Théon, in 1902, nam Barlet ontslag als redacteur van de Revue Cosmique en verliet de beweging. In de daaropvolgende jaren bewerkte Théon de Revue Cosmique onder de naam Aia Aziz, met de hulp van Louis Lemerle, die diende als penningmeester van het tijdschrift. Louis Thémanlys, die zich bij 1904 aansloot bij de Kosmische Beweging, werd geleidelijk een leidende figuur in de beweging en organiseerde zijn activiteiten in Parijs.

Na de dood van Madame Théon, de Revue Cosmique opgehouden te verschijnen. Met de hulp van zijn vrouw, Claire Blot, bleef Louis Thémanlys leiden tot een groep die elkaar ontmoette in het huis van het echtpaar in Parijs. Thémanlys heeft een nieuw tijdschrift gepubliceerd, Le Mouvement Cosmique, en bleef volumes publiceren van La Tradition Cosmiqueen andere publicaties die betrekking hebben op de Kosmische Filosofie. Andere leden van de uitgebreide Blot-familie namen ook deel aan het leiderschap van de beweging. Claire's broer, de schilder Jacques Blot (1885-1960), diende als penningmeester van de beweging en haar zwager, Marc Semenoff (Marc Kogan, 1884-1968) (een schrijver en vertaler van Russische literatuur) diende als zijn algemeen secretaris (Chanel 1993: 504). In 1921 stichtte en stond Thémanlys aan het hoofd van de Idéal et Réalité groep, die actief was tot 1930. Na de dood van Louis, en na de Tweede Wereldoorlog, werd Pascal Thémanlys door de meeste volgelingen van de beweging aanvaard als de meest gezaghebbende leraar van de Kosmische Filosofie. Hij vestigde de Argaman-groep en steunde de activiteiten van de kosmische groepen in Israël en in Frankrijk. Tegenwoordig verzamelen kleine groepen volgelingen van de kosmische leer om regelmatig te studeren en te bemiddelen in Israël, Frankrijk en Turkije (en mogelijk elders). Ze worden georganiseerd door lokale leiders en er is geen centrale organisatie of een erkende spirituele leider die wordt geaccepteerd door alle kosmische groepen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De belangrijkste uitdaging van de Kosmische Beweging is de voortzetting van haar activiteiten in een vorm die compatibel is met de hedendaagse spirituele cultuur, met behoud van de essentie van de leringen van Theons. Dit is een echte zorg, omdat na de dood van Pascal Thémanlys er geen spirituele autoriteit of centrale organisatie is erkend door alle groepen. Bovendien trekken deze groepen weinig nieuwe volgers aan, de Kosmische Filosofie dreigt te sterven als een levende traditie.

Een andere uitdaging voor de Kosmische Beweging is het behoud van haar archieven (waaronder brieven geschreven door Theon, het dagboek van Teresa, de originele Engelse manuscripten van Theona's writinga, manuscripten van Louis, Claire en Pascal Themanlys en andere dingen). Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss bereiden momenteel een aantal van deze materialen voor publicatie voor, in het kader van een onderzoeksproject gefinancierd door de Israel Science Foundation (grant no 1405 / 14).

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: foto van Max Theon.
Afbeelding #2: foto van de omslag van Una Universal Philosophic Society.
Afbeelding #3: foto van F. Ch Barlet.
Afbeelding #4: foto van Louis en Claire Thémanlys.
Afbeelding #5 Foto van de omslag van Revue Cosmique.
Afbeelding #6: Foto van de omslag van Ideal et Realite.
Afbeelding #7: foto van Louis en Pascal Thémanlys.
Afbeelding #8: foto van Pascal Thémanlys.

REFERENTIES

Achlama Nieuwsbrief. 1978.

Baryosher, Jacques en Chantal. 1982. Fleurs entr'ouvertes: Propos initiatiques suivi de Enseignement de la Philosophie Cosmique Aia Aziz. Parijs: Avirah.

Baryosher, Jacques en Chantal. 1995. Premiers Pas vers la Kabbale. Parijs: Fernand Lanore.

Bender, Aryeh, 1982. "Ik zocht naar een theehuis en ik vond" Argaman. " Jeruzalem 5: 42 [Hebreeuws].

Benharoche-Baralia, Maurice. 1967. À l'Ombre de la Tradition Cosmique. Biarriz: l'auteur.

Čapková, Helena. aanstaande. "Miloš Maixner (1873-1937) en de kosmische beweging in de context van het Tsjechoslowaakse hermeticisme." The Cosmic Movement: Sources, Contexts, Impact, onder redactie van Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss. Beersheba: Ben-Gurion University of the Negev Press.

Chanel, Christian. 2006. "Théon, Max," Pp. 1112-13 in Woordenboek van Gnosis en Westers Esotericisme, samengesteld door Wouter J. Hanegraaff met Antoine Faivre, Roelof van den Broek en Jean-Pierre Brach. Leiden: Brill.

Chanel, Christian. 1993. “De la 'Fraternité hermétique de Louxor' au 'Mouvement Cosmique'. l'oeuvre de Max Théon. " Ph.d. Proefschrift. Parijs: Ecole Pratique des Hautes Etudes.

Godwin, Joscelyn, Christian Chanel en John P. Deveney. 1995. The Hermetic Brotherhood of Luxor: Initiatic and Historical Documents of a Order of Practical Occultism. York Beach, ME: Samuel Weiser.

Heehs, Peter. 2011. "The Kabbalah, the Philosophie Cosmique, and the Integral Yoga: A Study in Cross-Cultural Influence." ARIES 11: 219-47.

Huss, Boaz. 2016. "Kosmische filosofie en kunst: de kosmische beweging en de Idéal et Réalité cirlce." Nova Religio 19: 102-18.

Huss, Boaz. 2015. "Madame Théon, Alta Una, moeder-overste: het leven en persona's van Mary Ware (1839-1908)." ARIES 15: 210-46.

Laurant, Jean-Pierre. 2006. "Barlet, François-Charles." Pp. 162-63 in Woordenboek van Gnosis en Westers Esotericisme, samengesteld door Wouter J. Hanegraaff met Antoine Faivre, Roelof van den Broek en Jean-Pierre Brach. Leiden: Brill.

Raziel. Ewa. Komende. "Takken van de Kosmische Rivier: Groepen in Parijs en Jeruzalem." The Cosmic Movement: Sources, Contexts, Impact, onder redactie van Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss. Ben-Gurion University of the Negev Press.

Status du Groupe "Idee." na

Théon, Max 1992. Het zesde kosmische tijdperk. Jeruzalem: Argaman.

Théon, Max 1991. Visioenen van het Eeuwige heden. Jeruzalem: Argaman.

Thémanlys, Pascal. 1963. Un itinéraire de Paris à Jérusalem. Jérusalem: Cahiers de Jérusalem.

Thémanlys, Pascal. 1955. Max Théon et la philosophie cosmique. Parijs: Bibliothèque Cosmique.

Toumrakine, Alexandre. aanstaande. "De erfenis van de Kosmische Beweging in Turkije." The Cosmic Movement: Bronnen, contexten, impact, bewerkt door Asher Binyamin, Julie Chajes en Boaz Huss. Ben-Gurion University of the Negev Press.

Deel