David G. Bromley

Raelian UFO Peace Park en UFOland

1971: Vorlihon trouwde met zijn eerste vrouw.

1973: Vorilhon maakte een ontmoeting van dichtbij mee tijdens een wandeling in het Clermont-Ferrand-gebergte in Midden-Frankrijk.

1974: Vorilhon beschreef zijn ontmoeting in Le livre qui dit la Vérité ("Het boek dat de waarheid vertelt").

1974: Raël richtte MADECH op (Movement to Welcome the Creators of Humanity).

1975: Raël meldde dat hij aan boord van een ruimteschip werd genomen en naar de planeet van de Elohim werd vervoerd

1997: De Raëlianen openden UFOland in Valcourt, Quebec.

2001: UFOland werd gesloten voor het publiek en een jaar later verkocht.

2000s: De Raelians begonnen met de ontwikkeling van het Raelian Peace Park op Big Island, Hawaii.

GESCHIEDENIS

De Raëliërs hebben in hun geschiedenis twee themaparken opgericht. De Raëlianen worden geleid door hun charismatische oprichter, Raël, die in 1946 in Ambert, Frankrijk als Claude Vorlihon werd geboren. [Afbeelding rechts] Na een uitdagende jeugd verliet hij het huis en ging naar Parijs waar hij een carrière als straat- en clubartiest nastreefde. Vorilhon ontmoette en trouwde met de eerste van zijn drie vrouwen in 1971. Vorilhon, een serieuze autoliefhebber, begon in datzelfde jaar een carrière van meerdere jaren als redacteur van sportwagens en testcoureur.

Slechts twee jaar later, in 1973, begon de spirituele carrière van Raël toen hij verslag deed van zijn eerste ontmoeting met de Elohim ("zij die uit de hemel kwamen"). De onverwachte ontmoeting vond plaats bij een inactieve vulkaan in het gebied, Le Puy de Lassalas. [Afbeelding rechts] Een belangrijkere seconde ontmoeting gebeurde in 1975 toen Raël de Elohim-planeet bezocht. Raël kreeg de missie om de Elohim-boodschap te verspreiden.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Volgens zijn verhaal ontmoette Raël een Eloha genaamd "Yahweh", die openbaarde dat hij Raëls biologische vader was. Het was Jahweh die Vorilhon de naam Raël gaf. Raël kreeg toen een reeks bijbellessen aan boord van het ruimtevaartuig. Deze lessen verschaften hem de juiste interpretatie van de scheppingsmythe van de bijbel. Tijdens de tweede ontmoeting in 1975, waarin hij de buitenaardse planeet bezocht, ontmoette hij zijn halfbroers (Jezus, Mohammed en Boeddha). Raël aanvaardde de missie die hem door Yahweh was gegeven om de Elohim-boodschap over de hele wereld te verspreiden, en hij begon met het opbouwen van wat de Raëliaanse beweging werd.

Volgens Raël waren het Elohim-wetenschappers die mensen op aarde plantten en vervolgens de fysieke omgeving creëerden waarin ze konden leven. Vrouwen op aarde werden door de Elohim gekozen voor bevruchting toen een nieuwe profeet op aarde nodig was om de mensheid weg te leiden van destructief gedrag. Zodra de mensheid een bepaald niveau had bereikt, zou de Elohim naar de aarde terugkeren en de wetenschappelijke en technologische kennis nalaten die mensen in staat zou stellen om vrijwel onsterfelijk te worden en in staat om zelf levensvormen te creëren.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Op individueel niveau is het belangrijkste ritueel de Raëliaanse versie van de doop, de overdracht van het cellulaire plan (of "doopsel"). [Afbeelding rechts] Raël persoonlijk, of een van zijn bisschopsgidsen, doopt zijn hand in water en plaatst deze op het voorhoofd van de ingewijde. Deze handeling zendt de genetische code van de ingewijde naar de machines van de Elohim. De genetische code wordt vervolgens opgeslagen voor het toekomstige kloonproces, als de aspirant waardig wordt geacht. De collectieve verbinding met de Elohim wordt gecreëerd door een ontmoetingspunt op aarde te vestigen waar de Elohim en menselijke leiders elkaar kunnen ontmoeten om te beginnen met een overdracht van de geavanceerde kennis van de Elohim.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Een ruimte creëren waar de Elohim op aarde zouden kunnen aankomen en het proces van het doorgeven van hun vooruitgang beginnen kennis voor mensen was van evident belang voor de Raëlianen. De groep zocht aanvankelijk land in Israël waar een intergalactische ambassade kon worden gebouwd om een ​​eerste contactpunt te creëren voor overleg tussen menselijke wereldleiders en Elohimleiders. Israël was echter niet ontvankelijk voor dit idee, gedeeltelijk omdat het Raëliaanse symbool een variatie op de Swastika bevatte [Afbeelding rechts], en de Raëlianen alternatieve locaties verkenden.

De eerste ontwikkeling in deze richting was de oprichting van het UFO-land in Valcourt, Quebec in 1997. Dit themapark was meer volledig ontwikkeld dan zijn opvolger, het Raëliaanse Vredespark. De Raëlianen kochten 110-hectares voor UFOland. Het pand is ontwikkeld met een grote camping met picknicktafels en diverse recreatieve spellen, verschillende meren, een amfitheater, een condominium, voorzieningen voor het fokken van dieren en een replica van het UFO-vaartuig dat Raël voor het eerst tegenkwam in Frankrijk in de 1973 (Perit 2017). Zoals Krauss (2003) de site beschreef:

Een bezoek aan UFO-land is niet zoals een bezoek aan het Vaticaan, maar er is een museum in een gebouw met glas-in-loodramen met een naakte vrouw met een streng DNA over haar schouder en de Egyptische sfinx. In het museum is er een gigantische replica van het ruimteschip dat Raël in december 1973 en oktober 1975 in ontmoetingen met buitenaardse wezens zag.

Het museum is opgebouwd uit balen hooi en glasvezel en is georganiseerd in zes kamers (Palmer 2004: 65). De kamers tonen een model van de UFO Raël-rapporten die zijn aangetroffen, een model van de ambassade die de Raëlianen voor ogen hebben, een model van DNA-structuur, een decontaminatiegebied, een hotel- en eetgedeelte voor buitenaardse bezoekers en displays van UFO-waarnemingen en graancirkels. .

Het UFOland-project duurde echter slechts vier jaar omdat de locatie in 2001 werd gesloten en slechts een jaar later werd verkocht. Het park trok niet het aantal bezoekers en produceerde het omzetniveau dat de Raëlianen hadden gehoopt. Op het moment dat UFOland gesloten was, verklaarde Raël dat eenvoudigweg

Geen flits, geen echte of nep gekloonde baby, geen blonde godinnen… de sluiting van het UFO "interpretatiecentrum" lijkt niet de kern te zijn van de communicatiestrategie van de beweging. Hooguit onthult een bezoek aan de UFOland-website dat de reis naar een melkwegstelsel vlakbij ons huis echt voorbij is: “Het UFOland-centrum gaat sluiten. Dank aan de paar duizend bezoekers die deelnamen aan dit grote avontuur in deze fantastische wereld van UFO's en buitenaardse wezens “, kunnen we nu als inleiding lezen, zonder verdere uitleg (Deglise 2003).

UFOland werd opgevolgd door het Raëlian UFO Peace Park, dat zich in de buurt van een vulkaan op het grote eiland van Hawaii bevindt. De gegoten betonnen sculpturen zijn gemaakt door een Raëliaanse aanhanger. De sculpturen omvatten

een grote naakte vrouw met het Raëliaanse symbool op haar borst en een betonnen boog die het websiteadres van de groep aangeeft. Een betonnen sculptuur ziet eruit als een graancirkel, maar het is eigenlijk een model van een voorgestelde galactische ambassade die de groep wil bouwen op het Big Island (Johnson 2012).

Daarnaast is er een reeks pauwen, kameleons, inheemse vogels, evenals een zeeschildpad. De sculpturen zijn versierd met Raëliaanse symbolen (Hrick en Boyes nd). Er is geen recente ontwikkeling geweest van het Peace Park (Blackiston 2017).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De zoektocht naar een levensvatbaar pretpark en, nog belangrijker, een ambassade gaat verder voor de Raëlianen. Het afwijzen door de regering van Israël was een duidelijke tegenslag voor de groep als een Israëlische locatie die het dichtst bij hun doctrines lag. De Raëlianen begonnen ook na te denken over de wenselijkheid van een locatie in Israël als gevolg van de Israëlisch-Palestijnse spanningen (Morgans 2018). De beweging kreeg een gemengd antwoord in haar Canadese initiatief, maar de substantiële kosten van het ontwikkelen en onderhouden van UFOland werden niet gecompenseerd door visitatie en inkomsten. Het nieuwste Peace Palace-initiatief op Hawaï biedt een onmiddellijk maar nog onontwikkeld potentieel.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Foto van Raël, geboren als Claude Vorlihon.
Afbeelding #2: Foto van Raël die naast een replica van het ruimteschip staat waarmee hij een ontmoeting meldde.
Afbeelding #3: foto van een Raëliaan die wordt geïnitieerd door de overdracht van het cellulaire plan.
Afbeelding #4: afbeelding van het Raelian-logo.

REFERENTIES

Blackiston, Hannah. 2017. "Op Hawaii kun je het UFO Peace Park bezoeken dat voorheen eigendom was van een sekte." Nine.com.au, Juni 7. Betreden via https://travel.nine.com.au/2017/06/07/13/38/hawaii-visit-ufo-peace-park-owned-by-cult op 15 januari 2017.

Jongens, Christina. en "Hawaii - Raëliaans UFO-vredespark (vulkaan, Big Island, HI)."
Betreden via http://www.travelthruhistory.tv/kitsch-roadside-attractions-in-every-state/ op 15 januari 2018.

Deglise, Fabian. 2003. "UFOland sluit eindelijk zijn deuren: Elohims verliezen landingsbaan in Quebec." De Duty, September 18. Betreden via http://www.ledevoir.com/non-classe/36363/ufoland-ferme-definitivement-ses-portes op 15 2018 december.

Hrnick. en "Raëlian UFO Peace Park." Betreden vanaf https://www.atlasobscura.com/places/raelian-ufo-peace-park op 15 januari 2018.

Krauss, Clifford. 2003. “Valcourt Journal; Aardbewoners, de profeet van kloon leeft in Quebec. " New York Times, Februari 24. Betreden via http://www.nytimes.com/2003/02/24/world/valcourt-journal-earthlings-the-prophet-of-clone-is-alive-in-quebec.html op 15 januari 2018.

Morgains, Julian. 2018. “Hoe een kunstenaar uit Brisbane een priester werd voor een UFO-pleziercultus. Vice, 18 januari. Betreden vanaf https://www.vice.com/en_au/article/wjpyzw/how-a-brisbane-artist-became-a-priest-for-a-ufo-pleasure-cult op 30 januari 2018.

Palmer, Susan J. 2004. Aliens aanbeden: Raël' s UFO-religie. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press.

Perit, Ingrid. 2017. "Te koop: uitstekende plek voor een profeet om te spelen." The Globe and Mail, Maart 27. Betreden via https://www.theglobeandmail.com/news/national/for-sale-prime-place-for-a-prophet-to-play/article1070787/ op 15 januari 2018.

Geplaatst:
19 januari 2018

 

Deel