Carole Cusack

The Family (Australië)

DE TIJD VAN DE FAMILIE

1921: Anne Hamilton-Byrne (voorheen Evelyn Grace Victoria Edwards) wordt geboren.

1941: Evelyn trouwde met Lionel Harris onder de naam Anne Hamilton; haar moeder Florence Edwards werd voor het eerst in het ziekenhuis opgenomen met schizofrenie.

1962: Op 22 december ontmoette Anne de Engelse natuurkundige Dr. Raynor Johnson, de Master of Queen's College, University of Melbourne. Hij werd Johannes de Doper voor haar Jezus Christus.

1965: Anne trouwde met Michael Riley. Ze scheidden het jaar daarop.

1978: Anne trouwde met haar partner, de Engelsman Bill Byrne (het paar had Hamilton-Byrne al enkele jaren als achternaam gebruikt).

1987: Raynor Johnson stierf op 16 mei in Upper Ferntree Gully. Sarah Hamilton-Byrne werd door Anne weggegooid wegens opstandig gedrag en ging naar de politie. Kai Lama (Uptop) op Lake Eildon werd in augustus overvallen door de federale politie en de kinderen die Anne had verworven, werden in hechtenis genomen.

1988: Verdere politie-invallen op eigendommen van The Family resulteerden in de vervolging en veroordeling van acht vrouwen ("tantes") wegens fraude met de sociale zekerheid.

1995: Sarah Hamilton-Byrne (voorheen Andrée Hamilton-Byrne, later Sarah Moore) gepubliceerd Unseen, Unheard, Unknown: My Life in The Family van Anne Hamilton-Byrne.

1998: Carmel Bird's gefictionaliseerde versie van het verhaal van Anne, Rode schoenen, gebaseerd op Unseen, Unheard, Unknown werd uitgebracht.

2001: Bill Hamilton-Byrne stierf.

2004: Anne Hamilton-Byrne gaat naar een instelling voor ouderenzorg vanwege de diagnose dementie.

2016: Sarah Moore stierf door niet-gespecificeerde oorzaken, mogelijk als gevolg van gezondheidscomplicaties als gevolg van een zelfmoordpoging in 2008.

2017: Anne Hamilton-Byrne woonde in Centennial Lodge Nursing Home, Wantirna South (Victoria). Chris Johnston en Rosie Jones publiceerden De familie. De begeleidende documentaire van Jones, The Family, werd vertoond in bioscopen in Australië en wereldwijd.

2019 (13 juni): Anne Hamilton-Byrne, die al enige tijd in palliatieve zorg zat, stierf op zevenennegentigjarige leeftijd in het Centennial Lodge Nursing Home.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Anne Hamilton-Byrne werd geboren als Evelyn Grace Victoria Edwards op 30 december 1921 in Sale, Victoria. [Afbeelding rechts] Haar ouders waren Ralph Edwards (overleden 1966), die werd geboren in Melbourne en vocht in de Eerste Wereldoorlog, en zijn tweede vrouw Florence Hoile (overleden in 1971), die hij had ontmoet en trouwde in Londen (Mikul 1999: 48). Evelyn was de oudste van zeven kinderen en groeide op in armoede met grotendeels afwezige ouders. Haar moeder had schizofrenie en werd vanaf 1941 in vier psychiatrische instellingen in de omgeving van Melbourne opgenomen. Evelyn bracht enige tijd door in het OId Melbourne Weeshuis en ging in 1929 naar de Sunshine Primary School op achtjarige leeftijd. Haar tienerjaren zijn nauwelijks gedocumenteerd, maar om twintig In 1941 had ze haar naam veranderd in Anne Hamilton en trouwde ze met Lionel Harris, de vader van haar enige biologische kind, Judith Harris (later bekend als Natasha Hamilton-Byrne). Haar man kwam in 1955 om bij een auto-ongeluk en in 1965 trouwde ze met Michael Riley, een tuinman en cateraar aan het Queen's College, University of Melbourne. Dit korte huwelijk duurde ongeveer een jaar, maar in 1962 had Riley Anne voorgesteld aan het Master Queen's College, Dr. Raynor Carey Johnson (1901-1987), een Engelse natuurkundige en mysticus, die haar naaste medewerker in The Family werd. Anne, die zichzelf presenteerde als de reïncarnatie van Jezus Christus, nomineerde Johnson als haar Johannes de Doper (Steel 2017). Begin 1963 werden Johnson, zijn dochter Maureen en vrouw Mary, en vier anderen Annes eerste zeven volgers in een groep die toen de Great White Brotherhood of Initiates and Masters heette (Johnston and Jones 2016: 24-26).

Anne en Raynor waren beide zoekers die verschillende religieuze en spirituele paden hadden verkend voordat ze elkaar ontmoetten. Nadat Annes eerste man stierf in 1955, ontpopte ze zich als yogadocent in Melbourne en Geelong, en trainde en werkte ze met Margrit Segesman, een Zwitserse vrouw die "in Indiase ashrams woonde en een Tibetaanse goeroe volgde ... [en] beweerde in een Indiase grot voor vijf jaar "(Johnston en Jones 2016: 12). Tegen de tijd dat zij en Raynor elkaar ontmoetten, was Anne bekend met Theosofie (opgericht door Madame Helena Blavatsky en Kolonel Henry Steel Olcott in 1875), Antroposofie (opgericht door ex-theosoof Rudolf Steiner in 1912) en de werken van verschillende Indiase goeroes, zoals Paramahansa Yogananda die publiceerde Autobiografie van een goeroe in 1946, en Swami Muktananda, die ze erkende als haar leraar. In tegenstelling tot Anne, die geen professionele of academische kwalificaties had, studeerde Raynor Bachelor of Arts / Master of Arts (1922-1924) af aan Balliol College, Oxford, en studeerde later voor een Bachelor of Science, een doctor in de wijsbegeerte en een doctoraat in de wetenschappen ( 1922-1927) aan de Universiteit van Londen. Hij verhuisde in 1934 naar Australië om de positie aan het Queen's College op zich te nemen en ontmoette daar Ambrose Pratt, een journalist, advocaat en romanschrijver die geïnteresseerd was in het boeddhisme en het hindoeïsme. Nadat Pratt in 1944 stierf, publiceerde Raynor vier populaire boeken over het occulte en het paranormale: "De gevangengenomen pracht (1953) Nurslings of Immortality (1957) Watcher on the Hills (1959) en Het licht en de poort (1964) "(Parnaby 2007). In 1963 gingen Raynor en Mary naar India om twee vooraanstaande leraren te ontmoeten, "Vinoba Bhave in Santiniketan, een ashram gesticht door Rabindranath Tagore, en Swami Pratyagatmananda in Calcutta" (Parnaby 2007). Deze reis naar India werd afgebroken door Mary's ernstige ziekte, die Anne had voorspeld tijdens haar eerste ontmoeting met Raynor Johnson. Dit was een van de bewijzen die de familie Johnson ertoe brachten zich aan Anne te binden.

Anne was begonnen met het verwerven van volgers onder de vrouwen die haar yogalessen bijwoonden, en haar proces van persoonlijke transformatie omvatte frequente plastische chirurgie waardoor ze veel jonger was dan haar werkelijke leeftijd (Raynor schatte haar leeftijd op dertig tijdens hun eerste ontmoeting, maar ze was in feite eenenveertig). Veel van haar naaste volgelingen in de vijfentwintig jaar vanaf de ontmoeting met Johnson in 1962 tot de politie-inval in eigendommen van The Family in 1987 waren vrouwen die een ongelukkig huwelijk hadden dat Anne aan zichzelf wist te binden in relaties van onwankelbare loyaliteit (Polcyn en Richardson 2017a). De "tantes" die met de kinderen op Lake Eildon woonden (Patricia [Trish] Macfarlane, Elizabeth [Liz] Whitaker, Margot MacLellan [geboren Peggy Warren] en Wynn Belman) behoorden tot deze groep (Hamilton-Byrne 1995: 39). In de jaren zestig stelde Raynor Anne voor aan zijn vrienden en medewerkers, van wie de meesten succesvolle professionals waren, waaronder advocaten, artsen, leraren en psychiaters. Howard Whitaker, een psychiater, oefende samen met twee andere familiepsychiaters (Harry Bethune en John Mackay) in een privéziekenhuis genaamd Newhaven in de elitaire buitenwijk Kew. Newhaven zou een bron van nieuwe discipelen worden, en later de baby's die Anne wenste. Anne waardeerde medische volgers, omdat ze grote hoeveelheden medicijnen nodig had, waaronder psychedelica en kalmerende middelen, voor gebruik bij rituelen en om de kinderen te beheersen die ze vanaf 1960 illegaal begon te adopteren. LSD werd beschouwd met sacramenteel ontzag en werd gebruikt in het inwijdingsritueel dat bekend staat als "doorgaan." Magische paddestoelen werden ook gebruikt, en werden aangeduid als "heilige manna" (Johnston en Jones 1969).

De familie begon eigendommen te verwerven in de Dandenong Ranges, een gebied met natuurlijke schoonheid en nationale parken op ongeveer vijfendertig kilometer ten oosten van de stad Melbourne. Deze eigenschappen omvatten Anne's huis Winberra in Ferny Creek, de speciaal gebouwde Santiniketan ("Abode of Peace") Lodge (het rituele centrum van The Family, ook in Ferny Creek). Er was ook Kai Lama (in de volksmond bekend als Uptop) op Lake Eildon, een resort op ongeveer 150 kilometers ten noordoosten van Melbourne. Anne kocht ook eigendommen in Engeland en Amerika, waaronder Broom Farm, een Tudor-huis in Kent. Sarah Hamilton-Byrne somt de rijkdom van Anne als volgt op:

Afgaande op al het onroerend goed dat ze wereldwijd bezit, schat ik dat ze minstens 150 miljoen dollar waard is. Broom Farm, met zijn drie verdiepingen tellende herenhuis en 40 hectare of zo van landbouwgrond, moet alleen al miljoenen dollars waard zijn. Ze is in het bezit van minstens één Engels huis. Er is er een in Crowborough en, denk ik, in Redhill. Zij en haar bedrijven, Fafette en Audette, bezitten minstens een dozijn huizen in Ferny Creek en een ander huis in Olinda. Zij en Bill hebben een paar jaar geleden een enorm pand net buiten Traralgon. In de Verenigde Staten heeft het grote landgoed in het Catskill-gebergte buiten New York drie huizen. En natuurlijk was er Uptop, 2.5 hectare land aan het water in het populaire vakantiegebied van Lake Eildon (Hamilton-Byrne 1995: 107).

De familie was constant in de media na de 1987-inval en een groep politieagenten en een kruisvaardige journaliste, Marie Mohr, leidde de aanzet om Anne en Bill Hamilton-Byrne te lokaliseren en ze terug te brengen naar Australië om voor de rechter te verschijnen. Operation Forest werd geleid door een senior detective, Lex de Man, die een team van vijf had gekregen van de Drug Squad, die geïnteresseerd was geraakt in The Family (Johnston en Jones 2016: 85).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Anne combineerde oosterse religieuze concepten met enkele christelijke ideeën op een 'New Age'-manier om een ​​originele synthese te produceren. Het is interessant dat ze haar ideeën niet publiceerde in boeken als Barry Long (1926-2003), waarschijnlijk de bekendste Australische leraar in de Indiase traditie, en Annes tijdgenoot, deed (Tempest 2017). In plaats daarvan heeft ze verschillende spirituele schrijvers aanbevolen die haar volgers aandachtig lezen, waaronder Paramahansa Yogananda, Muktananda en Paul Brunton, een neo-hindoestaanse student van Ramana Maharshi en auteur van The Secret Path: A Technique of Spiritual Self-Discovery for the Modern World (1934). Peter Kibby, hoofdadvocaat van The Family, herinnerde zich dat Anne hem had voorgelezen door Joseph Leeming Yoga en de Bijbel (1963). Toen Anne Raynor Johnson ontmoette in 1962 vertelde ze hem dat haar studenten GI Gurdjieff (c.1866-1949), de Grieks-Armeense esoterische spirituele leraar, vermoedelijk via PD Ouspensky's aan het lezen waren In Search of the Miraculous (1949) en die van Gurdjieff Beëlzebub's Tales to His Pandson (1950). De doctrine die Anne onderwees was apocalyptisch: als de Christus van deze tijd in vrouwelijke vorm had ze gemanifesteerd om mensen te informeren over het naderende einde van de wereld (Polcyn en Richardson 2017b). Ze had echter een ingewikkeld plan bedacht om ervoor te zorgen dat haar volgelingen de komende vernietiging zouden overleven. Het ongepubliceerde dagboek van Raynor Johnson, in een sectie genaamd "Lijd de kleine kinderen om naar mij toe te komen", luidt:

Beschouwd als een stuk organisatie, met toegewijde en opofferingshulp, is het verbazingwekkend in zijn vooruitzichten, toch was het gepland met bewustzijn van zijn omvang en de grote verantwoordelijkheid van zijn onderneming ... Alleen een grote Meester, even thuis in deze wereld en de wereld vervolgens hoopte ik het door te kunnen maken. Het kwam hierop neer ... een groep kinderen, sommigen die hier al zijn geboren, sommigen die nog geboren moeten worden, werden vanaf het begin van hun leven samengebracht, bevorderd en geadopteerd en getraind in de perfecte omstandigheden die konden worden geboden. Hun gezondheid werd nauwgezet gecontroleerd en alle aspecten van hun welzijn en onderwijs werden overwogen en voorzien. Voordat ze kwamen was het bekend bij de Meester waar en wanneer en met welke ouders ze kwamen en welke kwaliteiten ze potentieel met zich mee brachten uit vorige levens ... Het is veilig om te zeggen dat de toekomstige tijd ze zal zien, hoe onbekend ze ook zijn, als custodians en continuers van het werk dat hun Meester heeft ingezet in vele delen van de wereld (geciteerd in Johnston en Jones 2016: 29).

Waar deze passage naar verwees was het meest beruchte aspect van The Family, zonder welke Anne Hamilton-Byrne vandaag niet met dergelijke vijandigheid zou worden beschouwd. Vanuit 1969 verwierf en adopteerde Anne veertien kinderen, die op Uptop woonden met andere kinderen die in The Family waren geboren maar niet door Anne waren geadopteerd. Ze werden opgevoed door de tantes in een strikt regime van yoga, meditatie, spirituele studie en vegetarisme, onderbroken door gewelddadige afranselingen, het toedienen van zowel voorgeschreven als illegale drugs, en bijna-verhongering. Het verhaal van de kinderen werd verteld toen Sarah Hamilton-Byrne een boek publiceerde, waarvan de titel verwijst naar het motto van The Family (waarin Anne's gehechtheid aan geheimhouding werd benadrukt), Unseen, Unheard, Unknown: My Life in The Family van Anne Hamilton-Byrne (1995). \

Toen Sarah Uptop verliet in 1987 met de hulp van vrienden die ze had ontmoet tijdens lessen in stijldansen (Cathy, Helen en hun moeder Erica), ging ze naar de politie. Na het horen van haar verhaal werd Uptop overvallen en werden de kinderen in hechtenis genomen. Drie jaar later betrapte 1990 Lex The Man op de advocaat Peter Kibby van The Family omdat hij op frauduleuze wijze een wettelijke verklaring had afgelegd, en Kibby werd vervolgens gedurende vier maanden geïnterviewd door Operation Forest (Johnston en Jones 2016: 134-35). Hij onthulde de processen waarmee Anne de kinderen had verworven die haar naam droegen, waaronder het vervalsen van geboortegegevens, het illegaal in beslag nemen van baby's van ongehuwde meisjes en psychiatrische patiënten, en Anne's gewoonte om zwangerschappen na te bootsen en het dragen van zwangerschaps-kleding lang voordat ze in de vruchtbare leeftijd was (wat werd geaccepteerd omdat ze er veel jonger uitzag dan zij). De kinderen, die vaak werden gefotografeerd in identieke, ouderwetse kleding, en met een identieke peroxided fair, zijn een herkenbaar beeld van de groep, [Afbeelding rechts], evenals de foto's van Anne in dure kleding en sieraden, glamoureus in haar beroemde blonde pruiken (Cusack 2016: 259). De kinderroutine bij Kai Lama, beschreven door Sarah Hamilton-Byrne, is een fascinerende bron voor de overtuigingen en praktijken van The Family. Het is echter belangrijk om op te merken dat er tot op heden geen academisch onderzoek naar The Family is en bronnen zijn beperkt tot ex-lid getuigenissen, gedrukte media rapporten, online podcasts en de documentaire en het boek geproduceerd door journalist Chris Johnston en filmmaker Rosie Jones in 2016. Het discours van 'sekten', charismatische leiders, controle, misbruik en misdaad komt regelmatig voor in verslaggeving van Anne Hamilton-Byrne en The Family. Er is beweerd dat Anne de kinderen "op raszuiverheid en deugdelijkheid van de voorraad" heeft onderzocht (Mikul 1999: 49).

Sarah beschreef de saaie, onveranderlijke routine bij Uptop die begon bij 6 AM. De kinderen maakten hun bedden en de jongens en meisjes douchten elkaar afwisselend. Er was een uur Hatha-yoga, een kwartier luisteren naar de preken van Anne of de leringen van Swami Muktananda, vijftien minuten mantra-chanten, vijftien minuten meditatie en vijftien minuten om het klaslokaal op te zetten. Het ontbijt was twee uur nadat ze opkwamen en was alleen fruit. Na het ontbijt was het drie uur schoolwerk met een korte pauze halverwege, dan een uur mediteren of spaceball spelen (een spel bedacht door Anne dat saai was om te spelen) en een kleine lunch met fruit en gestoomde groenten. De volgende drie en een half uur waren lessen, een korte pauze en het inpakken van het klaslokaal. Van 5 PM tot 9 PM mediteerden de kinderen, aten ze een 'neutrale vegetarische maaltijd', lazen ze spirituele teksten en deden ze hun huiswerk voordat ze naar bed gingen (Hamilton-Byrne 1995: 20-21). Sarah was de eerste die de aandacht vestigde op het voedingsschema waaraan kinderen werden blootgesteld. Jessie Meikle heeft betoogd dat wat zij termen "opgelegd anorexia" noemt, een controlemethode is in bepaalde "ideologische groepen", omdat het leden zwak en gedesoriënteerd maakt (Meikle 2005: 44). Sarah merkte dat op,

Wegen was een zeer serieuze zaak - in het bijzonder serieus voor ons, want als zou worden aangenomen dat we teveel gewicht aan het trekken waren, zouden onze voedselrantsoenen worden verlaagd en dat was een vreselijke stelling, voedsel was het belangrijkste in ons leven. Wij meisjes bekeken de schalen met haat. Ze hebben onze ellendige levens nog erger gemaakt. Sommige meisjes probeerden zelfs te braken tijdens het wegen van ochtenden in een poging lichter te lijken (Hamilton-Byrne 1995: 22).

Meikle stelt voor dat Anne (een mollig kind met de bijnaam "Puddy" die wulps was ondanks liposuctieprocedures als een volwassene) haar eigen negatieve zelfbeeld projecteerde op de meisjes, die vaak last hadden van ondervoeding en gestolen voedsel, vogelzaad en grassen aten , om hun honger te stillen. Het gereguleerde leven op Uptop resulteerde in een groep van voortdurend hongerige en wanhopige kinderen; Sarah's account wordt bevestigd door de getuigenis van Anouree, een ander Family-kind (Marshall 2017: 73). Toen ze in hechtenis werd genomen, het jongste kind, dat Sarah "Cassandra" noemt (die toen elf was en anonimiteit van Johnston en Jones vroeg), "woog alleen 20 kilogram en was onder 120 centimeter ..." leek ze op een vier- of vijfentwintig -jarige 'zegt Sarah' (Johnston en Jones 2016: 105). Het kleine meisje groeide elf centimeter in haar eerste jaar van vrijheid, maar had weinig herinneringen aan haar moeilijke jeugd.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Het rituele leven van The Family was complex en werkte op verschillende manieren voor geselecteerde groepen binnen de organisatie. De bouw van de Santiniketan Lodge in Ferny Creek zorgde voor een theater voor Anne om haar kenmerkende mix van glamour en charisma te tonen. Hoewel zij en Bill vaak in het Verenigd Koninkrijk of in Amerika waren, werden er twee keer per week vergaderingen gehouden. Als Anne niet aanwezig was, luisterden de gelovigen naar haar preek, opgenomen op band. Carmel Bird, wiens gefictionaliseerde verslag van The Family vertelt over Petra Penfold Knight en Dr Irving Clay, de oprichters van de 'Hill House Brethren', een religieuze groep die kinderen steelt en in rode schoenen kleedt, stelt Petra voor als mooi, seksueel koud, gegeven aan het dragen van blauwe gewaden, en het betreden van een kamer vol toegewijden aan de begeleiding van Händel's "De aankomst van de koningin van Sheba" (Bird 1998: 223). De realiteit was dat Anne ook voorstander was van blauwe jurken en overdreven bescheiden was en niet bereid was ooit in een staat van uitkleden gezien te worden. Ze projecteerde deze preutsheid op de meisjes bij Uptop, die zich vies en seksueel moesten voelen over normale fysieke processen zoals rijping en menstruatie (Johnston en Jones 2016: 49). Anne ging de bijeenkomsten van The Family in Santiniketan Lodge binnen met het "Largo" -spel van Händel en deelde foto's van haarzelf uit om groepsleden te vereren in hun huizen.

De volgelingen van Anne Hamilton-Byrne gaven haar totale gehoorzaamheid. Het is moeilijk te begrijpen hoe dit is gebeurd, maar haar controle over de leden omvatte onder meer het verbreken van bestaande huwelijken en het verplicht stellen van nieuwe relaties. Van Anne werd aangenomen dat ze wonderen kon verrichten. In de vroege stadia van haar relatie met Raynor Johnson demonstreerde Anne haar macht door naar verluidt haar dochter Judith (later Natasha) te genezen, die een auto-ongeluk had gehad en bij wie een schedelbreuk en een beschadigd oog werd vastgesteld (Johnston en Jones 2016: 20) ). Raynor Johnson geloofde in de geestelijke hulp die Anne oefende, waardoor Judith het ziekenhuis eerder dan verwacht kon verlaten en volledig van haar verwondingen kon herstellen. De eerste relatie die Anne verbrak was tussen Trish Macfarlane en Don Webb, die moeilijkheden ondervonden na de dood van hun zoon Adrian in 1967. Anne beval dat Don introk bij Liz Whitaker (die moest scheiden van haar man Howard). Trish nam contact op met John Mackay. Johnston en Jones merken op dat Anne ook cosmetische chirurgie verplicht stelt voor vrouwelijke volgelingen en "andere cultvrouwen begonnen blonde pruiken te dragen, zoals Anne deed" (Johnston en Jones 2016: 41). Deze kunstmatig opgebouwde relaties waren zelden succesvol, maar hadden het effect dat individuen steeds nauwer aan Anne werden gebonden.

Het gebruik van hallucinogenen door familieleden kan met winst worden beschouwd als onderdeel van het rituele leven van de groep. Het lijkt erop dat ze vanaf de initiatie van Anne's eerste zeven volgers in 1963 psychedelische drugs in specifieke contexten toediende. Het is niet mogelijk om te weten of Anne zelf ooit drugs heeft gebruikt, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat ze altijd de baas was en het verlies van controle door de toegewijde haar greep op hen versterkte. Raynor Johnson schreef een uitgebreid verslag van zijn inwijding, waarin hij psychedelische drugs gebruikte en Anne tegenkwam als de Christus, bestaande in de hoogste bewustzijnsstaat:

Anne besloot naar die hoge bewustzijnsstaat te stijgen die bekend staat bij Meesters en Godbewuste zielen als "Samadhi" ... Haar gezicht werd voor mijn menselijke ogen bovennatuurlijk mooi en Ze sprak met autoriteit en goddelijke kracht zoals je je kunt voorstellen dat de Christus zou doen als je in de eerste persoon spreekt tot elke persoon daar. Langzaam rondkijken ... Ze zei: "Weet je wie ik ben? Ik en mijn Vader zijn één. Ik ga met je mee. Jullie zullen mijn goeroes zijn, jullie allemaal ... Ze zei dat hij nooit zo'n bezoek van haar als Jezus zou meemaken, maar om te weten dat zij Hem was, "de meester van meesters zelf" (Johnston en Jones 2017: 25-26 ).

Vanaf die dag nam Raynor vaak psilocybine of LSD in de aanwezigheid van Anne en knielde als haar voeten, ervarend Darshan (het bekijken van een godheid) tijdens deze "heilige uren." Anne vertelde hem dat de wereld zou eindigen in 1983, en dat haar goddelijke status en missie niet onthuld mogen worden, omdat de "krachten van het kwaad altijd op zoek waren naar manieren om de werk. Het plan voor haar was om ongezien, ongehoord en onbekend te werken "(Johnston en Jones 2017: 26).

Sarah Hamilton-Byrne's ervaring van de "doorgaande" inwijding, die ze op veertienjarige leeftijd onderging, was veel minder goedaardig dan die van Johnson. In 1984 heeft ze verschillende trauma's meegemaakt, waaronder: haar naam is veranderd van Andrée in Sarah; haar nationaliteit wordt veranderd van Australiër naar Nieuw-Zeelander; een triplet worden met twee jongens in The Family (hieronder besproken); en op reis naar Engeland voor haar "doorgaande" ritueel (Hamilton-Byrne 1995: 139). Ze beschreef de voorbereiding voor deze inwijding: lezen Yoga en de Bijbel; dagen van slaapgebrek; toast eten voor het ontbijt en gebaad worden door Anne; en wordt naar bed gebracht en gedoseerd met LSD en een andere onbekende pil. Sarah wist dat ze Anne moest herkennen als de Christus en andere aspecten van de inhoud van het 'doorgaande' ritueel, maar voelde alleen vreselijke angst. Na ongeveer vierentwintig uur gaf Anne haar meer LSD en daarna kon Sarah zich niet herinneren hoe lang ze gedrogeerd bleef. Ze zegt dat:

Anne kwam een ​​of twee keer binnen, en stuurde ook boodschappers om te zeggen dat ik me moest voorbereiden op een spirituele ervaring en dat ik me moest bekeren van mijn egoïsme en mijn slordige verlangen om verkracht te worden ... Uiteindelijk kwam Anne weer binnen en deed me krullen in een bal, zodat ik kon terugvallen naar de baby ... Ze gaf me wat meer LSD en vertelde me om te blijven werken en dat ik een goed inzicht zou krijgen in mijzelf ... De drugs maakten het moeilijk om te vertellen wat echt was en wat hallucinatie was. Ik weet niet zeker wat er daarna gebeurde. Ik herinner me dat de deur opende en er een dokter kwam ... Hij ging op het bed zitten. Hij zei dat ik slecht was ... onbewust wilde ik verkracht worden. Ik wist niet wat hij hiermee bedoelde ... Hij vertelde me dat hij me een operatie zou geven "om je ingewanden te vermengen, zodat je nooit kinderen zult krijgen" en dat ik nooit meer aan seks zou willen denken omdat Ik zou ziek zijn als ik het deed ... hij had een mes. Ik denk dat hij me heeft gesneden. Ik herinner me dat ik schreeuwde. Ik dacht dat ik het mes diep in me voelde. In de roodheid van de pijn hoorde ik Anne's gelach. Ze was in de kamer aan het kijken en daagde hem uit. Ik dacht dat ik haar hoorde schreeuwen: "Misschien zal dat je leren, hoer, jij slet. We zullen je geven wat je wilt. "Ik ben flauwgevallen (Hamilton-Byrne 1995: 144-45).

Het is duidelijk dat Sarah geen objectieve of oppervlakkige getuige is van het "doorgaande" ritueel, maar andere overlevenden, waaronder Anouree Treena-Byrne (wiens moeder werd behandeld met LSD in Newhaven en later zelfmoord pleegde) en Ben Shenton, wiens autobiografische memoires Leven achter de draad zal worden gepubliceerd in 2018, hebben haar account in grote lijnen bevestigd (McKenzie 2017; Marshall 2017). Treena-Byrne en Shenton zijn nu van middelbare leeftijd en behoren tot de meer 'succesvolle' van de overlevenden van The Family, die allebei zijn overgegaan naar nieuwe levens. Marie Mohr, de journaliste die The Family hardnekkig had onderzocht, werd een goede vriend van Sarah, die een tijdje bij haar inwoonde. Sarah, die medicijnen studeerde en als arts praktiseerde, werd door de andere kinderen bewonderd als een leider en later als een bevrijder, maar haar traumatische jeugd resulteerde in meerdere zelfmoordpogingen. In 2008 resulteerde een van deze pogingen in de amputatie van haar onderbeen. Ze stierf in 2016 en de precieze doodsoorzaak is niet onthuld. Haar begrafenis met een boeddhistisch thema werd bijgewoond door Mohr, Lex de Man en zijn collega Peter Spence, Anouree, Ben (nu een christelijke voorganger) en Leeanne, haar beste vrienden onder de kinderen van The Family. Michael Stevenson-Helmer, die loyaal blijft aan Anne, kwam de begrafenis verstoren, beschuldigde Sarah ervan een leugenaar te zijn en Annes goddelijkheid voor de laatste keer te verkondigen (Johnston en Jones 2016: 262-63).

Het rituele leven van de groep was beperkt in die zin dat het voornamelijk ging om het lezen van neo-hindoeïstische teksten, mediteren en yoga doen, het vereren van foto's van Anne in hun huiselijke context, en het luisteren naar Anne's 'verhandelingen' in persoon of in opgenomen vorm op Santiniketan Lodge. De inwijding of "doorgang" was de meest extreme ervaring die leden van The Family hebben ondergaan, en het diende om ze te binden aan Anne. Het innemen van hallucinogenen was een gewoonte waar leden regelmatig mee bezig waren, en de visioenen die ze ontvingen werden gezien als bewijs van de waarheid van Anne's leringen.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De familie werd bestuurd door Anne Hamilton-Byrne, met seniorleden waaronder haar John the Baptist, Raynor Johnson, haar meest vertrouwde psychiater, Howard Whitaker en de hoofdaankondiger van The Family, Peter Kibby. Het is moeilijk om duidelijk alle machtslijnen te zien die leiden tot een beter begrip van de beweging. Anne's man Bill was het onderwerp van genegenheid voor veel van de kinderen die dachten dat hij hun biologische vader was. Het was de leden echter duidelijk dat knappe, goedgeklede Bill geen echte macht had en Anouree Treena-Byrne is zo ver gegaan dat hij hem 'een ander slachtoffer' van Anne noemde (Marshall 2017: 74). Het lijkt erop dat de familie in de 1960s niet zo autoritair of hard was als later werd en dat het alleen in 1969 was dat Anne van plan was de kinderen werden onthuld. Het leven onder leiding van de kinderen van Kai Lama werd gedomineerd door dieetbeperkingen en onderwijsspecificaties, hierboven genoemd. In 1984, [Afbeelding rechts] Het gezin liet Kai Lama registreren als een school, Aquinel College in 1984 en de kinderen werden gecoacht om de jaarlijkse inspectie te doorstaan, zodat ze konden worden onderwezen door The Family-leden Helen en Leon Dawes en vlieg onder de radar (Hamilton-Byrne 1995: 97). De leden van The Family hebben het grootste deel van hun inkomen aan Anne overgedragen, wat verklaart waarom ze zo rijk werd toen de groep nooit meer dan een paar honderd leden had (Mikul 1999: 49).

Anne was betrokken bij complexe juridische misleidingen, zoals het wijzigen van de namen en geboortedata van de kinderen en van andere familieleden. Dus Beryl Hubble, de jongste dochter van Raynor Johnson, stond bekend als Christine Fleming, en veranderde haar naam wettelijk in Anne Hamilton-Byrne om op frauduleuze wijze documenten als Anne te kunnen ondertekenen. Sarah vermeldt dat:

Misschien om uit te leggen waarom we allemaal zo dicht in grootte en leeftijd waren, creëerde Anne groepjes drieling en tweeling, die zouden worden veranderd wanneer het haar uitkwam. Ik was bijvoorbeeld een 'single' totdat ik over 7 ging, en toen besloot ze dat ik de tweeling van Stephen was. Stephen en ik waren op dit moment erg hecht. Hij was aangeboren blind geboren en met een vorm van autisme betekende dat dat hij pas heel laat leerde spreken ... Ik denk dat omdat ik hem had leren kennen ... Anne besloot dat we een tijdje een tweeling zouden moeten heten. Dit duurde ongeveer een jaar of twee, toen besloot ze dat ik weer een 'single' was. Eindelijk, toen ik 14 was, werd ik een triplet met Luke en Timothy (Hamilton-Byrne 1995: 10).

Sarah en haar triplet "brothers" zouden zijn geboren in Auckland, Nieuw-Zeeland. Deze passage toont Anne's macht over feiten, en haar vermogen om de werkelijkheid naar believen te veranderen. Ze leerde een versie van de werkelijkheid die weinig leek op de levens van haar volgelingen. Ze zei dat wreedheid een zonde was: "Als iemand wreed kan zijn, kunnen ze beter God Almachtige vragen om ze nu te nemen. Laat ons op geen enkele manier of op enig niveau pijn doen of lijden ... de dood heeft de voorkeur "(Johnston en Jones 2017: 45).

Toch zijn er andere aspecten van Anne's karakter en leven in The Family die aandacht verdienen. Veel commentatoren hebben opgemerkt dat honden en katten vooral geliefd waren bij Anne. Er waren altijd grote aantallen honden op de verschillende eigenschappen van Anne en nog grotere aantallen katten. Sarah Hamilton-Byrne beschrijft de dood van een hond genaamd Joshua op de volgende manier, wat wijst op het geloof van Anne in reïncarnatie voor zowel dieren als voor mensen:

Hij werd naar Anne's kamer gebracht en drie dagen lang moesten we om hem heen zitten in een wake, biddend naast de dode hond, met wierook brandende en de "Largo" van Handel op de achtergrond. Het was midden in de zomer en na een paar dagen begon Joshua te stinken. Bij zonsopgang op de vierde dag begroeven we hem in de tuin, een ritueel dat verondersteld werd zijn ziel gemakkelijker naar het volgende niveau te laten gaan. Dit ritueel werd waargenomen bij alle dieren die stierven op het hoogste punt (Hamilton-Byrne 1995: 83).

Deze interesse in dieren, in het bijzonder katten en honden, weerspiegelde Annes interesse in oosterse religies en geeft een voorbode van de evolutie van de Santiniketan Park Association (een juridische entiteit die werd opgericht toen Anne en Bill in de staat New York woonden na de invallen van Operatie Forest in 1987). dierenwelzijnsgroep Life for All Creatures, nu gevestigd in Crowther House (een van de voormalige residenties van Anne) en geregistreerd op naam van The Family-leden Tim Mackay en David Munroe (en eerder gekoppeld aan Helen McCoy) (Johnston en Jones 2016: 244- 45).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De bekendheid van The Family met de berichtgeving in de media begon in 1980 toen een klein meisje genaamd Kim Halm, tien jaar oud, vermist werd. Haar moeder Patricia Halm was lid van The Family en haar vader Hans Halm ging naar de politie om zijn dochter terug te krijgen. De zaak ging naar de rechtbank en twee van Anne's volgelingen, advocaat Peter Kibby en dokter Christabel Wallace, hebben beiden tegen Hans Halm getuigd. De rechter oordeelde dat ze de vragen niet eerlijk beantwoord hadden, en beval Patricia Halm om Kim terug te geven, en gaf een bevel voor haar arrestatie. Johnston en Jones stellen dat "een week later, in september 1983, moeder en dochter werden gevonden in Auckland, Nieuw-Zeeland; ze gebruikten de namen Jeannette Berger en Jeannette De Haven en gebruikten een motel als contactadres "(Johnston en Jones 2016: 56). Kim Halm was door haar moeder ontvoerd, dus de zaak leidde niet tot een onderzoek naar The Family. Het volgende jaar, 1984, was belangrijk omdat de Victoriaanse adoptiewetgeving werd gewijzigd om adoptiekinderen toegang te geven tot geboorteaktes. Na de 1987-aanval op Uptop kreeg een adoptiewerker genaamd Bryan Cussen de taak om de geboorteleden van de kinderen te vinden. Hij werd bijgestaan ​​door Marie Mohr, die een telethon riep om vrouwen in Victoria te vragen hun verhaal te vertellen, en de toenmalige premier, John Cain, liet een onderzoek instellen naar de juridische processen van adoptie (Johnston en Jones 2016: 74-77).

Operation Forest ging door met het onderzoeken van The Family en beschuldigde twee leden van drugsdelicten nadat "twee kilo marihuana" werd gevonden op een eigendom van de groep (Johnston en Jones 2016: 144). Sinds ongeveer 1970 toen Howard Whitaker The Family verliet, waren oude en belangrijke leden vertrokken. Dit werd intenser na de 1987-invallen en tegen de tijd dat Anne en Bill werden berecht, was de groep aanzienlijk kleiner, met weinig of geen kans op nieuwe leden. Peter Kibby, Barbara Kibby, Trish Macfarlane en anderen gaven Lex de Man en zijn team alle informatie die ze nodig hadden. Anne en Bill Hamilton-Byrne werden uitgeleverd door de Verenigde Staten nadat ze door XBI werden gearresteerd in Hurleyville, New York, op 4 in juni, 1993 en in hechtenis werden gehouden. Johnston en Jones melden dat vijftig leden van The Family elkaar hebben ontmoet in de Santiniketan Lodge om te bespreken hoe ze met de crisis kunnen omgaan. De Amerikaanse autoriteiten lieten de Hamilton-Byrnes op borgtocht vrij, en Lex de Man vloog naar de VS om hen naar huis te begeleiden. De proef vond plaats in november 1993, en de geregistreerde veroordelingen waren voor kleine vergrijpen en ze betaalden elk een boete van $ 5,000 (Johnston en Jones 2016: 233).

Anne verscheen een paar keer in de media en vertelde de beschuldigingen die tegen haar waren ingebracht. Ze vertelde Ranald Macdonald, een ABC-interviewer, dat ze geen godsdienstleraar was, dat ze nooit drugs had gebruikt, dat ze yoga had geleerd en bij Newhaven had gewerkt, en dat ze was benaderd om de adoptie van "een stel gehandicapten te regelen. kinderen "(Johnston en Jones 2016: 236). De Family-kinderen waren boos over de milde behandeling die zij en Bill ontvingen (wat te wijten was aan het feit dat een rechtbank in Melbourne geen aanklachten kon horen die onder de jurisdictie van Nieuw-Zeeland vielen), hoewel sommigen loyaal bleven. Bill Hamilton-Byrne stierf in 2001, en door 2004 was Anne in een verpleeghuis, gediagnosticeerd met dementie.

In 2017 was de belangrijkste uitdaging voor The Family dat Anne Hamilton-Byrne zesennegentig jaar oud was en leed aan dementie. De groep was gekrompen tot enkele loyale volgers die voor haar zorgen, waaronder Michael Stevenson-Helmer, de neef van Sir Zelman Cowen (1919-2011), de voormalige gouverneur-generaal van Australië. Stevenson-Helmer zei dat Anne in het Christusbewustzijn woont en macht heeft; hij verwierp de medische diagnose van dementie. Hij vertelde Johnston en Jones:

De mensen die denken dat ze dement is, begrijpen niet waar ze vandaan komt ... Ze komen af ​​en toe binnen als hun dagboek hen toestaat, en Anne wil ze daar niet hebben of wil niet met ze praten, of ze trekt zich terug in een innerlijke wereld waar ze niet communiceert. Ze denken dat het dementie is, maar dat is het niet. Het is een andere dimensie. Ik kan niet begrijpen wie sommige mensen haar in iets negatiefs willen veranderen (Johnston en Jones 2016: 245-46).

Sinds de release van Chris Johnston en Rosie Jones 'boek en documentaire over The Family in het late 2016, zijn de kinderen van de groep (vooral Anouree, Ben en Leeanne) in de pers verschenen, waaronder Australische kranten en tijdschriften, en internationale publicaties. Overweldigend herhalen deze artikelen dezelfde beperkte informatie en voegen ze weinig toe aan wat bekend is over The Family (zie Connaughton 2017; Marshall 2017; Johnston 2017; McKenzie 2017). Anne Hamilton-Byrne was vele jaren voorafgaand aan haar dood in 2019 niet in staat om haar geadopteerde kinderen, haar aanklagers en het publiek iets te vertellen over haar bedoelingen, motieven of overtuigingen (Cowie en Hope 2019). De release van Ben Shenton's boek zal bijdragen aan de primaire literatuur over The Family, maar academische behandelingen van deze fascinerende beweging moeten nog worden ondernomen.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: foto van Anne Hamilton-Byrne.
Afbeelding #2: foto van de gezinskinderen.
Afbeelding #3: foto van Kai Lama.

REFERENTIES

Bird, Carmel. 1998. Rode schoenen. Milsons Point: Random House Australia.

Connaughton, Maddison. 2017. "Een kijkje in Mot Notorious Cult, The Family, Australië." Vice, September 26. Betreden via https://www.vice.com/en_au/article/d757dy/a-look-inside-australias-most-notorious-cult-the-family op 21 2017 december.

Cowie, Tom en Zach Hope. 2019. "Anne Hamilton-Byrne, leider van de beruchte sekte The Family, sterft op 97-jarige leeftijd." De leeftijd, Juni 14. Betreden via https://www.theage.com.au/national/victoria/anne-hamilton-byrne-leader-of-notorious-cult-the-family-dies-at-97-20190614-p51xs7.html op 15 juni 2019.

Cusack, Carole M. 2016. 'The Cultic Milieu in Australia: Deviant Religiosity in the Novels of Carmel Bird.' Pp. 253-68 in The Free Mind: essays en gedichten ter ere van Barry Spurr, uitgegeven door Catherine A. Runcie. Sydney: Edwin H. Lowe Publishing.

Hamilton-Byrne, Sarah. 1995. Unseen, Unheard, Unknown: My Life Inside The Family of Anne Hamilton-Byrne. Ringwood: Penguin Australia.

Johnston, Chris. 2017. "Familiebanden." Sydney Morning Herald, Februari 9. Betreden via http://www.smh.com.au/interactive/2017/family-ties/ op 20 2017 december.

Johnston, Chris en Rosie Jones. 2016. The Family. Melbourne en Londen: Scribe.

Jones, Rosie. 2017. The Family. Melbourne: documentaire Australië.

Marshall, Debi. 2017. "Child of the Cult." Australian Women's Weekly. Februari, 70-74.

McKenzie, Elizabeth. 2017. "Ben Shenton, Survivor of the Cult The Family." ABC Ballarat, Juli 23. Betreden via http://www.abc.net.au/local/stories/2013/07/23/3809241.htm op 21 2017 december.

Meikle, Jessie. 2005. "Opgelegd anorexia: een model van dieetbeperkingen in vier ideologische groepen." Cultic Studies Review 4: 41-61. Betreden via http://www.icsahome.com/articles/imposed-anorexia-a-model-of-dietary-restriction-in-four-ideological-groups op 20 december 2017).

Mikul, Chris. 1999. Bizarisme: Strange Lives, Cults, Celebrated Lunacy. Manchester, Verenigd Koninkrijk: Headpress / Critical Vision.

Parnaby, Owen. 2007. "Johnson, Raynor Carey (1901-1987)." Australisch woordenboek van biografie, Volume 17. Melbourne: Melbourne University Press. Betreden via http://adb.anu.edu.au/biography/johnson-raynor-carey-12700 op 20 2017 december.

Polcyn, Greg en Vanessa Richardson. 2017a. E7 "The Family" - Anne Hamilton Byrne Deel 1. Cults: Society & Culture. Betreden via https://www.stitcher.com/podcast/parcast/cults/e/51966284 op 20 2017 december.

Polcyn, Greg en Vanessa Richardson. 2017b. E8 "The Family" - Anne Hamilton Byrne Deel 2. Cults: Society & Culture. Betreden via https://www.stitcher.com/podcast/cults/e/52049275?autoplay=true op 20 2017 december.

Staal, Sarah. 2017. "De familie." Laten we het over sekten hebben, September 16. Betreden via http://www.ltaspod.com/1 op 20 2017 december.

Tempest, Clive. 2004. "Lang, Barry (1926-2003)." Obituaries Australië. Canberra: National Center of Biography, Australian National University. Betreden via http://oa.anu.edu.au/obituary/long-barry-17273/text29057 op 20 2017 december.

Geplaatst:
3 januari 2017

Deel