Massimo Introvigne David G. Bromley  

Lü Yingchun - Zhang Fan Group

LÜ YINGCHUN - ZHANG FAN GROEP TIJDLIJN

1959 (oktober 8): Zhang Lidong werd geboren in Shijiazhuang, Hebei, China.

1975 (8 maart): Lü Yingchun werd geboren in Yantai City, Shandong, China.

1984 (24 oktober): Zhang Fan, dochter van Zhang Lidong, werd geboren in Shijiazhuang, Hebei, China.

1990 (23 augustus): Zhang Qiaolian, de toekomstige minnaar van Zhang Lidong, werd geboren in Shijiazhuang, Hebei, China.

1996 (1 maart): Zhang Hang, dochter van Zhang Lidong, werd geboren in Shijiazhuang, Hebei, China.

1998: Lü Yingchun begon te geloven dat ze in de Bijbelse positie van de "eerstgeboren zoon" was. Later realiseerde ze zich dat dit betekende dat ze "God Zelf" was.

Begin jaren 2000: Lü Yingchun leidde een studiegroep in Zhaoyuan. Ze verspreidde haar messiaanse claims ook via internet.

2001 (12 september): Zhang Duo, zoon van Zhang Lidong, werd geboren.

2002: Zhang Fan wordt toegelaten tot het Beijing Broadcasting Institute (in 2004 omgedoopt tot de Communication University of China).

Midden jaren 2000: Zhang Fan, en mogelijk Lü Yingchun, lazen een boek met de titel 七 雷 发声 (The Seven Thunders Sound), waarvan de auteurs een koppel waren van Baotou, Inner Mongolia: Li Youwang en Fan Bin.

2007: Zhang Fan leest een boek waarvan ze de titel later herinnerde Gods Verborgen werk (神 隐秘 的 做功), mogelijk een gepirateerde of geïmiteerde versie van Het Verborgen werk Gedaan door God (神 隐秘 的 作工) uitgegeven door de kerk van de almachtige God, maar het lukte haar niet om contact op te nemen met die kerk.

2008 (oktober): Zhang Fan zag de activiteiten van Lü Yingchun op internet en nam contact met haar op. Ze bezocht haar later in Zhaoyuan.

2009: Zhang Fan bekeerde haar moeder, Chen Xiujuan, en, via haar, haar vader Zhang Lidong, haar zus Zhang Hang en haar achtjarige broer Zhang Duo tot de groep van Lü Yingchun.

Eind 2009: Zhang Fan leende 50,000 RMB van haar moeder om de verhuizing van de auteurs van de Zeven donderslagen boek, Li Youwang en Fan Bin, van Baotou tot Zhaoyuan, waar ze zijn gaan leven met en worden gesteund door de familie Zhang. Fan Longfeng werd ook een deel van de binnenste cirkel van de groep.

2010: Lü Yingchun gaat samenwonen met Zhang Fan.

2011: Zhang Fan noemde Li Youwang een "boze geest" (邪灵), en hij en zijn vrouw verlieten de groep in Zhaoyuan en verhuisden naar Dongyin, Shandong. Fan Longfeng werd ook geïdentificeerd als een "boze geest" (邪灵) en werd uit de groep verdreven.

2014 (op of rond 20 mei): Lü Yingchun en Zhang Fan kondigden aan dat ze de twee getuigen van het boek Openbaring waren en beiden God waren. Ze identificeerden ook Chen Xiujuan, de moeder van Zhang Fan, als een "boze geest" (邪灵), en stuurden haar uit haar huis en uit de groep. Zhang Fan en Lü Yingchun lieten Zhang Lidong zijn geliefde, Zhang Qiaolian, verwelkomen in het ouderlijk huis en lieten haar toe in hun groep.

2014 (mei 27): Zhang Fan en Zhang Lidong hebben de familiehond Luyi vermoord, een gebeurtenis die ze als zeer belangrijk beschouwden.

2014 (28 mei): Op initiatief van en geholpen door Zhang Fan, sloeg Zhang Lidong Wu Shuoyan dood in een McDonald's-restaurant in Zhaoyuan, Shandong, China. Ook aanwezig waren Lü Yingchun, Zhang Hang, Zhang Qiaolian en de dertienjarige broer van Zhang Fan, Zhang Duo.

2014 (mei 29): De Chinese politie beweerde materiaal van de Kerk van Almachtige God te hebben gevonden in het huis van Zhang Lidong.

2014 (31 mei): een video van een interview met Zhang Lidong werd uitgezonden door CCTV, de nationale televisie van China.

2014 (1 juni): Zhang Lidong en Zhang Fan werden geïnterviewd door Phoenix Satellite TV.

2014 (augustus 21): Het proces tegen degenen die werden beschuldigd van de moord op McDonald's vond plaats bij het Intermediate People's Court in Yantai, Shandong.

2014 (oktober 11): Zhang Lidong en Zhang Fan werden ter dood veroordeeld door de Yantai Intermediate People's Court. Lü Yingchun werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. Zhang Hang werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en Zhang Qiaolian tot zeven jaar.

2015 (2 februari): Zhang Lidong en Zhang Fan werden geëxecuteerd.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Lü Yingchun - Zhang Fan-groep was een kleine en kortstondige beweging; er zijn relatief weinig details beschikbaar over de geschiedenis en ontwikkeling (Introvigne 2017). De groep is samengevoegd met de kerk van de almachtige God, een kerk die door de Chinese regering werd aangevallen op hetzelfde moment dat de Lü Yingchun - Zhang Fan-groep naar voren kwam, zowel door de Chinese autoriteiten als in de media. Aangezien de geschiedenissen van de twee bewegingen met elkaar verweven zijn en hun identiteiten ten onrechte zijn gekoppeld, zal in dit profiel zorgvuldig worden gekeken naar de feitelijke en onjuiste verbanden tussen de twee bewegingen.

De meest relevante karakters binnen de groep waren de familie Zhang uit Shijiazhuang, in de provincie Hebei, en Lü Yingchun, een jonge vrouw die op 8 maart 1975 in Yantai City, Shandong werd geboren. Zhang Lidong werd geboren op 8 oktober. 1959 in Shijiazhuang, Hebei. Hij trouwde met Chen Xiujuan en het echtpaar kreeg drie kinderen: twee dochters, de oudste dochter Zhang Fan (1984-2015), geboren op 24 oktober 1984, en de jongste dochter Zhang Hang, geboren op 1 maart 1996, en een zoon , Zhang Duo, geboren op 12 september 2001 (Wang 2014).

Hoewel ze later ruzie kreeg met haar echtgenoot, die intussen een geliefde had gekregen genaamd Zhang Qiaolian, had Chen Xiujuan een relevante rol bij het ontstaan ​​van de religieuze belangen van de groep. Ze was lid van de Three Redemption Christ, of Mentuhui (门徒 会), de 'Association of Disciples', een nieuwe religieuze stroming gesticht door Ji Sanbao (1940-1997) in Shanxi in 1989. Ji, die prediker was geweest van de Pinkstergemeente van de Sabbatarennen, bekend als de ware Jezus kerk, presenteerde zichzelf als "God's stand-in" (shen de tishen, 神 的 替身) en het midden van de derde verlossing (Dunn 2015a: 35-39).

Lü Yingchun had al op vroege leeftijd messiaanse ambities. Zoals ze later tijdens de proef stelde:

Ik ben opgegroeid met de wetenschap dat ik 'God zelf' was. In 1998 las ik het woord 'eerstgeboren zoon' in een boek over 'Almachtige God'. Ik was ervan overtuigd dat ik zelf de 'eerstgeboren zoon' was. (...) Uiteindelijk ontdekte ik dat ik 'God zelf' was (Het Beijing News 2014).

"Eerstgeboren zoon" is een titel die in het Nieuwe Testament voor Jezus Christus wordt gebruikt (zie Hebreeën 1: 6; Openbaring 1: 5). Beginnend in de vroege 2000s leidde Lü Yingchun een studiegroep in Zhaoyuan. Ze verspreidde ook haar messiaanse beweringen via internet.

Zhang Fan bekende ook dat ze in 2007 'een exemplaar van het boek' Almachtige God 'bij ons op de stoep haalde' en het overtuigend vond '(The Beijing News 2014). In een interview zei ze dat het boek werd genoemd Gods verborgen werk (神 隐秘 的 做功). Het was mogelijk een gepirateerde of geïmiteerde versie van Het verborgen werk gedaan door God (神 隐秘 的 作工) uitgegeven door de kerk van de Almachtige God, tenzij ze de titel simpelweg verkeerd heeft geciteerd. Ze ontwikkelde wel interesse in de kerk van de almachtige God, maar slaagde er nooit in om contact op te nemen met de organisatie. "Ik heb nooit contact gehad met de kerk van de Almachtige God omdat ze erg geheimzinnig waren en ik ze niet kon vinden", verklaarde ze later (Phoenix Satellite TV 2014).

De bekering van Zhang Fan kwam toen ze Lü Yingchun op internet volgde en haar antwoorden vond op degenen die kritiek hadden op haar 'geweldig' (The Beijing News 2014). Ze reisde vervolgens naar Zhaoyuan om Lü te horen preken. Enthousiast over Lü, in de zomer van 2009 bekeerde ze haar moeder Chen Xiujuan en, via haar, haar hele familie, waaronder haar vader Zhang Lidong, haar zus Zhang Hang, en haar acht jaar oude broer Zhang Duo. Uiteindelijk verhuisde de hele familie Zhang naar Zhaoyuan, waar ze een gebouw met twee verdiepingen huurden. Eén verhaal was de hostie voor de textielindustrie en de andere voor de religieuze bijeenkomsten.

Voordat ze naar Zhaoyuan verhuisde, en nadat ze in 2002 was opgenomen als student van het Beijing Broadcasting Institute (omgedoopt in 2004, de Communication University of China), waar ze zou afstuderen in 2008, las Zhang Fan een boek genaamd The Seven Thunders Sound (七 雷 发声). In Zhaoyuan ontdekte ze dat het boek, dat mogelijk Lü Yingchun ook had gelezen, was geschreven door een stel uit Baotou, Inner Mongolia: Li Youwang en Fan Bin. Op dat moment waren Li en Fan in de gevangenis. Zhang Fan leende 50,000 RMB van haar moeder en stuurde ze naar Baotou zodat, na hun vrijlating uit de gevangenis, Li en Fan naar Zhaoyuan konden verhuizen en bij de familie Zhang konden blijven. Li en Fan "werden aangesproken als 'de twee getuigen' [uit Openbaring 11: 3-12] en Lü Yingchun en Zhang Fan werden 'de eerstgeboren zonen' genoemd door een groep die op dat moment uit twintig tot dertig gelovigen bestond (Xiao en Zhang 2014). Fan Longfeng werd ook onderdeel van de binnenste cirkel van de groep, en in 2010 begon Lü Yingchun met Zhang Fan samen te leven.

Sommigen geloven dat de verwijzing naar de "zeven donderslagen" in de apocalyptische visies van Openbaring 10: 1-7 kan een verband aanduiden met de kerk van de almachtige God, maar de laatste is duidelijk niet de enige groep met een interesse in de christen Boek der Openbaringen en zijn symbolen, en noch het boek noch de auteurs worden vermeld in een van de talrijke bibliografieën en websites van de kerk. Het lijkt veiliger om te concluderen dat ze nog een andere onafhankelijke groep exploiteerden.

Gebeurtenissen die leidden tot de gruwelijke moord begonnen in 2011 toen Zhang Fan Li Youwang een "kwade geest" (邪灵) uitsprak, en hij en zijn vrouw verlieten de groep in Zhaoyuan en verhuisden naar Dongyin, Shandong. Fan Longfeng werd ook geïdentificeerd als een "kwade geest" (邪灵) en verdreven uit de groep (Xiao en Zhang 2014). Met het Li en Fan koppel uit beeld, waren Lü Yingchun en Zhang Fan vrij om geleidelijk te onthullen dat zij beiden de Twee Getuigen waren van het Boek Openbaring en God, hoewel een volledige onthulling aan hun kleine groep misschien pas in mei zou zijn gekomen 2014.

Rond mei 20, 2014, identificeerden ze ook Chen Xiujuan, de moeder van Zhang Fan, als een "boze geest" (邪灵) en verdreven haar uit de groep en uit het ouderlijk huis. Vervolgens vertelden ze Zhang Lidong, de vader van Zhang Fan, dat zijn huwelijk met Chen Xiujuan was geëindigd en hij "zijn ex-geliefde Zhang Qiaolian kon bellen zodat ze samen konden leven." Nu, "zij waren in plaats daarvan man en vrouw [van Chen Xiujuan]. Lü gaf ze elk een nieuwe spirituele naam. [Zhang Lidong] heette Adam en Zhang Qiaolian, Eve "(The Beijing News 2014). Zhang Qiaolian, die eerder niet bijzonder religieus was, verklaarde haar geloof in Lü Yingchun en Zhang Fan als de almachtige God, en werd aanvaard als lid van de groep.

In mei 28, 2014, was een van de brutaalste moorden in de geschiedenis van nieuwe religieuze stromingen gepleegd in een McDonald's-restaurant in Zhaoyuan, in de Chinese provincie Shandong [Afbeelding rechts]. Zes 'missionarissen' (Zhang Lidong, zijn dochters Zhang Fan en Zhang Hang, zijn zoon Zhang Duo, zijn geliefde Zhang Qiaolian, en Lü Yingchun) gingen het diner binnen en predikten hun religie en vroegen klanten hun telefoonnummers achter te laten voor verdere contacten. Wu Shuoyan (1977-2014), een verkoopassistent die in een nabijgelegen kledingwinkel werkt, weigerde haar nummer te geven. Ze werd uitgeroepen tot een "boze geest" (邪灵) en doodgeslagen met een zwabberhendel (Dunn 2015b, 204). Behalve de dertienjarige Zhang Duo werden ze allemaal gearresteerd en berecht door het Intermediate People's Court van Yantai in augustus 21, 2014. In oktober werden 11, 2014, Zhang Lidong en Zhang Fan ter dood veroordeeld. Lü Yingchun werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis. Zhang Hang werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en Zhang Qiaolian tot zeven jaar. In februari werden 2, 2015, Zhang Lidong en Zhang Fan uitgevoerd.

Op het moment van de moord was de Chinese regering bezig met een campagne om de Kerk van de Almachtige God, oftewel Eastern Lightning, een nieuwe religieuze beweging uit te roeien die in 1991 in China was geboren. De kerk van de Almachtige God priester (di administratief leider en woordvoerder van de Almachtige God) is Zhao Weishan (1951). De groep leert dat Jezus Christus als de geïncarneerde Almachtige God naar de aarde is teruggekeerd. Hoewel de beweging nooit haar naam of biografische gegevens vermeldt, en waarschuwt dat alle informatie die door externe bronnen wordt verstrekt verkeerd kan zijn, geloven de meeste geleerden dat het Almachtige God identificeert met een Chinese vrouw, Yang Xiangbin (b 1973) (Dunn 2015a, 2015b) . Om een ​​aantal redenen, samen met Falun Gong, kwam de Kerk van de Almachtige God om te incarneren voor de Chinese autoriteiten als het wezenlijke xie jiao (邪教) (Dunn 2015b: 21-23), een uitdrukking vaak vertaald als "kwaadaardige sekte", maar die sinds het midden van de Ming in China werd gebruikt met de betekenis van "heterodoxe leer" of "criminele religieuze beweging" (ter Haar 1992).

Records van een teleconferentie in juni 16, 2014, waar functionarissen van het Chinese Centraal Bureau voor de Preventie en Afhandeling van Cults (ook wel het Central 610 Office genoemd) de Kerk van de Almachtige God bespraken. Ze bevalen aan om "het typische geval van 'May 28 McDonald's Murder' in de ene hand vast te grijpen om de reactionaire aard, bedrieglijke trucs en serieuze bedreigingen van de sekte bloot te leggen, 'en' propagandistische buitenlandse propaganda-projecten '.

Onmiddellijk na de moord op Wu Shuoyan hebben de Chinese politie en media de moord snel en incorrect toegeschreven aan de kerk van de almachtige God, en deze beschuldiging wordt nog altijd routinematig herhaald door internationale media. Als bewijs voor de beschuldiging vermeldden de Chinese media dat één dag na de moord de politie beweerde materiaal gevonden te hebben van de kerk van de almachtige God in het huis van de hoofdbeklaagde, Zhang Lidong (1959-2015) (Chen 2014), inclusief het boek De schuif Geopend door het lam (Phoenix Satellite TV 2014). Na nog eens twee dagen verscheen Zhang Lidong op CCTV, de Chinese staatstelevisie. Hij verklaarde dat hij werkloos was en dat hij Wu had gedood omdat ze een "boze geest" was (邪灵). Op de vraag wat zijn religie was, antwoordde Zhang: "Almachtige God" (全能 神) (CCTV 2014). [Afbeelding rechts]

Dit bewijsmateriaal bood een ogenschijnlijk direct verband tussen de moorden en de Kerk van Almachtige God. Een zorgvuldiger en afgemeten onderzoek zou in een andere richting hebben geleid. Geleerden en de regering zijn het er zelf over eens dat er honderdduizenden leden zijn, en dat miljoenen stukjes literatuur zijn verspreid, sommigen zelfs achtergelaten "op openbare locaties zoals treinstations die voorbijgangers kunnen ontdekken" (Dunn 2015b: 151). Het bezit ervan geeft dus nauwelijks aan dat iemand lid van de kerk is. Verder gebruikten Zhang Lidong en de andere leden van de groep vaak de term 'boze geest' (恶灵), die niet in de taal en literatuur van de Kerk van Almachtige God voorkomt, als synoniem voor 'boze geest' (邪) . Wanneer de term wordt gebruikt door de Kerk van Almachtige God, zijn er zeer specifieke regels om te bepalen of iemand bezeten is door een "boze geest" (邪灵). Deze regels zijn onverenigbaar met het feit dat het slachtoffer van de moord, Wu Shuoyan, tot een "boze geest" werd verklaard (邪灵) alleen gebaseerd op haar weigering om haar telefoonnummer op te geven.

Een tegen-verhaal ontstond in feite het uitdagen van de verbinding tussen de Kerk van de Almachtige God en de God en de Lü Yingchun - Zhang Fan-groep. Dit verhaal werd gesteund door de conclusie van de Australische geleerde Emily Dunn dat geen van degenen die de McDonald's binnenkwamen en verantwoordelijk waren voor de misdaad, op het moment van de moord lid was van de Kerk van de Almachtige God, maar eerder lid was van een andere , onafhankelijke groep (Dunn 2015b, 204).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Net als in andere Chinese nieuwe religies, was de kernovertuiging van de groep de messiaanse rol van het duo Lü Yingchun - Zhang Fan. De frequente verwijzingen naar de Boek der Openbaringen impliceerde dat er apocalyptische tijden aankwamen, met een laatste confrontatie tussen goed en kwaad. Degenen die de goddelijke rol van de twee jonge vrouwen zouden accepteren, "twee vlezige lichamen die dezelfde ziel delen" (The Beijing News 2014), zou worden opgeslagen. Dat we in de laatste dagen leven, legde Lü Yingchun uit, werd bevestigd dat het feit dat mensen tegenwoordig gemakkelijk en onbewust “Satans” handlangers zouden worden als ze de situatie niet begrepen en niet aan de kant van “God” zouden staan. Zodra dat gebeurde, zouden we nog meer aangevallen worden door de "duivel" (魔鬼) tijdens de strijd tussen twee geesten (The Beijing News 2014).

De Lü Yingchun - Zhang Fan-groep ging verder dan het profeteren van een naderende eindtijd en zichzelf benoemen als het exclusieve pad naar verlossing, een niet onbekende strategie van sommige radicaal nieuwe religieuze groepen. Twee extra posities die het aannam, waren cruciaal om de groep naar de gebeurtenissen te bewegen die haar uiteindelijke bestemming zouden bepalen. Ten eerste verbond de groep zich met de Kerk van Almachtige God door te beweren dat die kerk “nep” was en zelf authentiek en moreel superieur. Tijdens het proces legde Lü Yingchun duidelijk uit:

De staat noemde de nep 'Kerk van de Almachtige God' van Zhao Weishan als een xie jiaoen we labelen ze als 'boze geesten' (邪灵). Alleen Zhang Fan en ik, de 'eerstgeboren zonen', zouden de echte 'Kerk van de Almachtige God' kunnen vertegenwoordigen. Zhang Fan en ik zijn de unieke woordvoerders van de echte 'Almachtige God'. De regering heeft geklaagd tegen de Almachtige God waar Zhao Weishan in gelooft, niet de 'Almachtige God' die we noemen. Ze zijn nep 'Almachtige God', terwijl we de echte 'Almachtige God' zijn "(The Beijing News 2014).

Het is zelfs mogelijk dat Lü Yingchun zijn frustratie uitte over de aandacht van de staat voor de Kerk van Almachtige God in plaats van voor de Lü Yingchun-Zhang Fan-groep en uitnodigde tot het grotere profiel dat de onderdrukking van de regering zou brengen.

Wat de werkelijke bedoeling van Lü Yingchun ook was, er zou kunnen worden aangevoerd dat het strategisch verstandig zou zijn geweest om tijdens het proces elke relatie met de verboden organisatie van Zhao Weishan te benadrukken, gezien de vijandigheid van de Chinese rechtbanken jegens die kerk. Deze strategie zou het de beklaagden mogelijk hebben gemaakt te beweren dat ze niet volledig verantwoordelijk waren voor hun daden, aangezien ze waren gemanipuleerd door de "slechte" Kerk van Almachtige God. Een claim van verminderde verantwoordelijkheid zou de mogelijkheid hebben vergroot om aan de doodstraf te ontsnappen voor hun ernstigste misdrijf, moord. Na de verklaring van Lü Yingchun werd deze verdedigingslinie gesloten.

De tweede positie die de Lü Yingchun-Zhang Fan-groep aannam, was de verantwoordelijkheid voor het afdwingen van morele orde, niet alleen van binnen maar ook van buitenaf en niet alleen symbolisch maar fysiek. Tijdens het proces claimde Zhang Fan de status van "God zelf" en de autoriteit om "boze geesten te doden":

Tot nu toe zijn alleen mijn vader, mijn jongere broer, mijn jongere zus, Lü Yingchun, Zhang Qiaolian en ik aanhangers van de echte 'almachtige God'. In 2010 was ik de 'eerstgeboren zoon' van 'Almachtige God'. Ik werd 'God zelf' omdat ik in de hemel het gezag kreeg om deze boze geesten te doden (邪灵). Over God gesproken, dat wil zeggen: ik ben God in wezen. Lü Yingchun is ook God in wezen (The Beijing News 2014). [Afbeelding rechts]

Deze claim verhief de autoriteit van de Lü Yingchun-Zhang Fan-groep boven de staat door te claimen dat de onafhankelijke autoriteit dodelijk geweld zou gebruiken, een fundamentele claim van een uniek staatsgezag. De gezamenlijke aanspraken op exclusieve controle over spirituele verlossing en het absolute recht om dat proces met alle noodzakelijke middelen af ​​te dwingen, zowel intern als extern, vormden de weg voor confrontatie, waarbij het pad van onderhandelde overgave zo goed als gesloten was.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Retorische veroordeling van de conventionele samenleving komt relatief vaak voor onder nieuwe religieuze bewegingen, evenals scheiding van de conventionele samenleving en symbolisch protest. Wat de Lü Yingchun-Zhang Fan-groep onderscheidde, was een rituele radicalisering die parallel liep aan leerstellige radicalisering en even snel optrad. In feite begon de groep als een studiegroep van verschillende boeken, waaronder The Seven Thunders Sound. Deze oriëntatie veranderde echter zeer snel. In de dagen voorafgaand aan de moord op McDonald's bestonden de enige praktijken uit de geritualiseerde missionaire verspreiding van het geloof en de uitdrijving van "boze geesten" (邪灵). De laatste praktijk heeft een traditie in de Chinese religie, maar Lü Yingchun en Zhang Fan namen de autoriteit op zich om actief als "boze geesten" (邪灵) leden van de groep aan te duiden. Ze kregen niet gewoon te horen te vertrekken: blijkbaar waren er rituelen die werden gekenmerkt door toenemend geweld.

Een symbolische aflevering was het verbod op de moeder van Zhang Fan, Chen Xiujuan, uit het familiehuis van Zhang en uit de groep. Hoewel men cynisch kan concluderen dat de beweging werd ingegeven door de wens om Zhang Fan's vader Zhang Lidong, een loyale aanhanger van de twee "Goden", te belonen door hem te laten leven met zijn geliefde, Zhang Qiaolian, in plaats van met zijn vrouw, de uitzetting van Chen Xiujuan werd uitgevaardigd als een kosmisch drama.

Het drama begon zich te ontvouwen in de dagen voorafgaand aan het verbod toen Lü Yingchun en Zhang Fan aankondigden dat ze "snel de aarde zouden verlaten" en naar de hemel zouden terugkeren. Naarmate deze verwachting groeide, overtuigde Zhang Fan's overtuiging dat haar moeder "de koning van de slechte geesten" was (恶灵 之 王).

De 'boze geest' (邪灵) was bezig zijn werk aan ons uit te voeren. Ik zou mijn moeder vermoorden toen ik haar ontmoette. Ik was furieus nadat ik erachter was gekomen dat mijn moeder een 'kwade geest' was (邪灵) en haar een vreselijke dood wenste.

Hoewel Zhang Fan geen gebruik maakte van fysiek geweld tegen haar moeder, nam ze wel symbolisch geweld aan. "Woorden zoals 'wrede moord, brutale moord, dood de beesten' werden in mijn huis op de muur geschreven. Ik schreef die woorden, "herinnerde Zhang Fan (The Beijing News 2014).

Symbolisch geweld veranderde al snel in fysiek geweld en richtte zich eerst op de familiehond, genaamd Luyi. Lü Yingchun

identificeerde de figuur van Chen Xiujuan in de ogen van de hond, die werd opgevoed door Chen Xiujuan, maar nu werd het instrument van de 'demon' (恶魔), de vervanger van Chen Xiujuan. [...] Lü Yingchun wees naar de hond en schreeuwde: 'Chen Xiujuan, ik heb je geïdentificeerd!' [...]. Voor de 'demon' (恶魔) wordt verondersteld dat we hem dumpen of onmiddellijk doden (Xiao en Zhang 2014).

De aflevering over de hond lijkt misschien triviaal, maar Zhang Lidong wijdde er een aanzienlijk percentage van zijn verklaring aan tijdens de eendaagse proef waarbij hij geconfronteerd werd met de zeer reële mogelijkheid om ter dood te worden veroordeeld. Precies een dag voor de moord op McDonald's, voelde Zhang Fan dat er iets ernstig mis was met de hond.

Zhang Fan, meldde haar vader, vond Luyi onder de salontafel en haalde hem bij zijn staart naar buiten. Ze gooide de hond op de vloer van het trappenhuis voor de deur en Luyi kon daarna niet wegrennen, maar kroop in plaats daarvan. Zhang Fan sloeg de hond met een zwabber en brak het. De hond stopte met bewegen na een tijdje slaan, maar Zhang Fan zei: 'Zijn staart beweegt nog steeds.' Ik deed een stap naar voren en stampte de hond op zijn kop. Het bloedde overvloedig na een tijdje stampen, en ik vermoedde dat het dood was. Ik sleepte het toen bij zijn staart en gooide het in de vuilnisbak buiten het gebouw (The Beijing News 2014).

Zhang Fan voelde dat de brutale moord op de hond, die als een symbolisch substituut voor haar moeder diende, een gebeurtenis van religieuze betekenis was, de bevestiging van haar goddelijke status:

Vooral op de 26th, op de avond dat de hond werd gedood, was ik er nog zekerder van dat ik en Lü 'God zelf' waren. Vanaf die avond kreeg ik nog meer autoriteit van de hemel en voelde me vooral opgewonden. Ik had ooit het gevoel gehad dat ik God was toen ik tien jaar oud was, maar dat was slechts een gedachte die even in mijn hoofd flitste en ik vergat het daarna (The Beijing News 2014).

Het escalerende, religieus gerationaliseerde geweld mondde slechts een dag later uit in de moord op de ongelukkige verkoopster Wu Shuoyan, een complete vreemdeling die de groep voor het eerst ontmoette toen ze de McDonald's binnenkwamen. Haar simpele weigering om haar telefoonnummer te verstrekken, werd gezien als een slechte daad van kosmische betekenis, een onvergeeflijke zonde tegen 'God' zelf, en het teken dat de laatste strijd tussen 'God' en de 'demonen' was begonnen.

De bekentenis van Lü Yingchun tijdens het proces maakte de geestelijke betekenis van de misdaad zoals waargenomen door de groep expliciet: [Afbeelding rechts]

Zhang Hang vroeg die mevrouw om haar telefoonnummer, maar ze weigerde het haar te geven. Toen ik me daarvan bewust werd, ontdekte ik dat we waren aangevallen en gezogen door een 'slechte geest' (恶灵), waardoor we zwak en hulpeloos waren. Wij twee identificeerden haar als die 'goddeloze geest' (恶灵) en vervloekten haar met woorden. Niet alleen luisterde ze niet, haar aanval werd zelfs sterker. We zagen de lucht op haar lichaam haar rug en buik ronddraaien. Haar buik was opgezwollen en onze geest voelde dat haar zuigkracht sterker werd, en haar aanval ook. Mijn lichaam werd steeds zwakker. In de loop van de strijd zag ik Zhang Fan beetje bij beetje vallen, alsof er een 'slechte geest' (恶灵) was, die haar naar beneden trok. Ze schreeuwde uit alle macht, maar er kwam geen geluid uit haar mond. Ik kon alleen een hele zwakke schreeuw horen. Ik ging haar sleuren en riep naar Zhang Hang en zei: 'Waarom geloofde je niet? Waarom ben je niet verhuisd? Ik zag Zhang Fan daarna op haar hoofd en schouders stampen, en ik deed hetzelfde op haar heupen en billen. Tijdens de aanval van de 'demonen' (恶魔) op ons, werden Zhang Fan en ik zich er geleidelijk van bewust dat de vrouw moest sterven, anders zou het iedereen verslinden. Ik vertelde dus Zhang Lidong en de rest om haar te slaan totdat ze stopte met ademen. Anders zou, zolang ze adem heeft, de kracht van de aanval van de 'demonen' (恶魔) op ons geen enkel verzwakking veroorzaken, zelfs als haar lichaam zwak was en ze zich niet kon bewegen. Ik heb de mensen die ons kwamen tegenhouden gezegd: 'Degene die tussenkomt, zal sterven.' De botsing tussen de vrouw en ons was een strijd tussen twee geesten, 'God' en 'duivel' (魔鬼). De anderen konden het niet zien en ze konden het ook niet begrijpen. De politie kon het evenmin goed begrijpen (The Beijing News 2014).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Oorspronkelijk leidden Lü Yingchun en Zhang Fan de groep als "herders". In de laatste dagen van de groep getuigde Zhang Fan echter dat "in de Almachtige God organisatie, Lü Yingchun en ik de hoogste posities innemen. Wij zijn 'God zelf'. Mijn vader, jongere zus en broer, en Zhang Qiaolian zijn allemaal 'overpriesters' "(The Beijing News 2014).

Twee elementen zijn vermeldenswaard. De eerste is dat er geen kwalificatie nodig was voor het priesterschap, behalve het geloof in Lü Yingchun en Zhang Fan als de Almachtige God. Zelfs een dertienjarige jongen, zoals Zhang Duo, werd als een priester beschouwd. De tweede is dat, in tegenstelling tot de traditionele Chinese familiestructuur, in de Zhang-familie, die tegelijkertijd een micro-nieuwe religieuze beweging was, er geen patriarchale autoriteit of hiërarchie was bepaald door leeftijd. De vader, Zhang Lidong, moest de dochter Zhang Fan gehoorzamen zonder haar bevelen in twijfel te trekken. De goddelijke aanspraken ondermijnen volledig de traditionele orde, hoewel Zhang Lidong werd gecompenseerd met de toestemming van "God" (en door al zijn kinderen) om zijn geliefde thuis te verwelkomen, nadat zijn vrouw was verdreven en een boze geest had genoemd.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De Lü Yingchun - Zhang Fan-groep presenteert een informatief geval van snelle radicalisering en uiteindelijk van organisatorische teloorgang. De groep was klein en van korte duur, en daarom ontwikkelde ze nooit een volledig gevormd leerstellig systeem of leiderschap en organisatiestructuur. Veel van de kenmerken die zich ontwikkelden (heftige veroordeling van de conventionele samenleving, op handen zijnde eindtijdvoorspellingen, vermoeden van de hoogste morele autoriteit, geritualiseerde uitroeiing van het kwaad, charismatisch leiderschap, gezinsgericht leiderschap en interne machtsstrijd) waren niet buitengewoon voor religieus gebaseerde protestbewegingen. Wat meer ongebruikelijk was aan de Lü Yingchun - Zhang Fan-groep, was de orkestratie van een bepaald kosmisch drama, een drama dat gepaard ging met snelle radicalisering, de snelle overgang van symbolisch naar fysiek geweld en de opname van fysiek geweld in het kosmische drama dat het opbouwde. Dit proces bracht de groep in een positie en een moment waarop de voortzetting ervan onhoudbaar werd (Bromley 2002).

In dit kosmische drama begreep de groep dat ze een bestaand historisch verslag vertolkte dat in werkelijkheid in real time werd gecreëerd. Het construeerde tegelijkertijd activiteiten in het goddelijke rijk (de hemel) (de identiteiten en activiteiten van 'boze geesten' en het volgen van de aanwijzingen die uitgaan van het goddelijke rijk in het aardse rijk (het identificeren en uitroeien van 'kwade geesten'). natuurlijk door de status van de twee bewegingsleiders als zowel goddelijke rijks- als menselijke rijksactoren die daarom gelijktijdig of opeenvolgend in beide sferen konden opereren. Het was dit interactieve proces dat de groep langs het traject naar confrontatie en ondergang bracht, waarschijnlijk gefaciliteerd door zijn kleine grootte en vloeistofstructuur.

Het kosmische drama dat zich vrijwel zeker voordeed, was serendipitous en niet strategisch. Het was ook asymmetrisch omdat de staat uiteindelijk een machtsmonopolie bezat. Niettemin leidden de acties van de groepsleiders tot een steeds beperktere reeks opties voor de groep. De leiders hadden verklaard dat hun groep moreel en geestelijk superieur was aan de kerk van de almachtige God, waardoor de mogelijkheid om een ​​verminderde verantwoordelijkheid, slachtofferverhaal op te roepen, werd geëlimineerd. Ze gingen verder dan het claimen en uitoefenen van morele controle over leden (via een reeks uitzettingen) om controle te krijgen over niet-leden. En zij beweerden en beoefenden het recht om geweld te gebruiken ter bevordering van hun religieuze agenda, die een directe bedreiging vormde voor het staatsgezag. Ten slotte werd het gebruik van geweld door de groep op brute wijze uitgevoerd, in de openbare ruimte en met het oog op omstanders en videobewaking. Er was weinig ruimte voor alternatieve interpretaties van de feiten van de zaak. Op dit moment moest de staat alleen zijn eigen gezag herbevestigen en de voorgeschreven wettelijke rituelen inroepen.

Nu, zonder enige realistische mogelijkheid om te ontsnappen, waren de keuzes capitulatie voor de staat of voortdurende bewering van goddelijk geautoriseerde status en autoriteit en een voortzetting van het goddelijk geordende plan voor hun leven. Ze kozen voor het laatste. Inderdaad, de leiders hadden al aangekondigd dat ze binnenkort de aarde zouden verlaten en naar de hemel zouden terugkeren. Het is daarom niet verrassend dat op het Intermediate People's Court in Yantai op 21, 2014 in augustus en in de gevangenissen waar de beklaagden werden geïnterviewd, afgezien van Zhang Hang, de jongere zus van Zhang Fan, die zichzelf niet erg religieus verklaarde en met gemengde gevoelens over het hele verhaal (The Beijing News 2014), gaven alle andere verdachten geen spijt en deden niets om de zwaarste straffen te vermijden. [Afbeelding rechts] Dit omvatte zelfs Zhang Lidong, een man in zijn prime die welvarend was, hoewel hij zich ten tijde van de moord (CCTV 2014) werkloos verklaarde of ten volle zijn "Goden" bediende. Deze resolutie diende uiteindelijk de belangen van beide partijen: de staat heeft het gezag in deze wereld publiekelijk bevestigd; de groepsleiders stellen zichzelf buiten het gezag van de staat om de overwinning in de wereld daarbuiten na te streven.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: The McDonald's in Zhaoyuan.
Afbeelding #2: Zhang Lidong.
Afbeelding #3: Zhang Fan.
Afbeelding #4: de misdaad, zoals vastgelegd door een bewakingscamera.
Afbeelding #5: de vijf beklaagden die terecht zijn gekomen.

REFERENTIES

Bromley, David G. 2002. "Dramatic Denouments." Pp. 11-41 in Cults, religie en geweld, uitgegeven door David G. Bromley en J. Gordon Melton. New York: Cambridge University Press.

CCTV. 2014. "招远 案 杀人 嫌疑犯 采访 全程 - 我 感觉 很好 全能全能 信徒全能" (Oriental Horizons, The Whole Process of Interview with the Suspect of the May 28 Zhaoyuan Murder Case: "I Feel Pretty Good" - Aanhanger van de groep van de almachtige God). Mei 31, 2014. Betreden via https://www.youtube.com/watch?v=C4oZGaZky3g op september 10, 2017.

Chen, Lu. 2014. "Vragen gesteld over gewelddadig moorden in China, McDonald's." The Epoch Times, Juni 1. Betreden via http://www.theepochtimes.com/n3/709284-questions-raised-over-violent-killing-in-china-McDonald’s op september 10, 2017.

Dunn, Emily. 2015a. "Church of Almighty God / Eastern Lightning." Wereldgodsdiensten en Spiritualiteitsproject, Februari 19. Betreden via https://wrldrels.org/2016/10/08/church-of-almighty-god/ op september 10, 2017.

Dunn, Emily. 2015b. Bliksem uit het Oosten: heterodoxy en christendom in het hedendaagse China. Leiden: Brill.

Eastern Lightning. 2015. "Een uitgebreide blootstelling aan de Sinister Intention of the Evil CCP's high-profile openbare test over de psychopaten." Oktober 16, 2015. Betreden via https://easternlightning.wordpress.com/2015/10/16/an-extensive- exposure-to-the-sinister-intention-of-the-evil-ccps-high-profile-public-trial- on-the-psychopaths-2/ op september 10, 2017.

Guo, Baosheng. 2014. "警惕 以" 邪教 "名义 大规模 迫害 基督教" (Wees op uw hoede voor vervolging van het christendom in de naam van de "cults"). HRIC (mensenrechten in China) Tweewekelijks 133 (13 juni - 26 juni 2014). Betreden vanaf http://biweeklyarchive.hrichina.org/article/18374.html op 3 september 2017,

Introvigne, Massimo. 2017. "'Cruel Killing, Brutal Killing, Kill the Beast': Onderzoek naar de 'Cult Murder' van McDonald's uit 2014" in Zhaoyuan. " Het dagboek van CESNUR 1: 61-73.

"Nancy." 2014. "Zes mensen hebben de vrouw vermoord in McDonald's, 28 mei, China." CNN iReport, Juni 1, toegankelijk via http://ireport.cnn.com/docs/DOC-1139281 op 10 10 september.

Phoenix satelliet-tv. 2014. "社会 能见度 审判" 全能 神 "(Social Watch: Trial on" Almighty God ", 21 augustus. Betreden via https://www.youtube.com/watch?v=y-MY4XRLv70 op 10 2017 september.

ter Haar, Baarend J. 1992. The White Lotus Teachings in Chinese religieuze geschiedenis. Leiden: Brill.

The Beijing News. 2014. "山东 招远 血案 被告 自白: 我 就是 神" (De bekentenis van de verdachte van de moordzaak in Zhaoyuan, Shandong: "Ik ben God zelf") The Beijing News, Augustus 23. Samengesteld door Yang Feng. Betreden via http://news.sina.com.cn/c/2014-08- 22/123730728266.shtml op 10 2017 september.

Wang, Duruo. 2014. "内部 消息: 麦当劳 内 打死 美女 暴徒 是 公安局 长 孙宝东 帮凶" (Inside News: Violent Murderer Verantwoordelijk voor de schoonheidsdood bij McDonald's: verklaringen van Sun Baodong, het hoofd van het Public Security Bureau). Aboluowang.com, Juni 1. Betreden via http://www.aboluowang.com/2014/0601/402013.html op 10 2017 september.

Xiao, Hui en Zhang Yongsheng (met Han Xuefeng, Zhong Yuhao en Sun Beibe). 2014. "一个" 全能 神教 "家庭 的 发展 史" (Geschiedenis van de Familie van "De Groep van de Almachtige God"). The Beijing News, Augustus 22, 2014. Betreden via http://www.bjnews.com.cn/inside/2014/08/22/330806.html op 10 2017 september.

Xin, Shuyan. 2014. "辛 树 言: 中国 当局 何曾 尊重 过 宗教信仰 自由" (De Chinese autoriteiten respecteren nooit religieuze vrijheid). HRIC (mensenrechten in China) Biweekly 134 (juni 27-juli 10, 2014). Betreden via http://www.hrichina.org/chs/zhong-guo-ren-quan-shuang-zhou-kan/xin- shu-yan-zhong-guo-dang-ju-he-ceng-zun-zhong-guo-zong-jiao-xin/ op 10 september 10, 2017.

Geplaatst:
16 oktober 2017

 

 

 

 

Deel