David G. Bromley

Oscar Wilde Tempel

OSCAR WILDE TEMPLE TIMELINE
1797: De Duane Street Methodist Episcopal Church werd opgericht.

1854 (oktober 16): Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde werd geboren.

1900 (november 30): Oscar Wilde stierf aan meningitis in Parijs, Frankrijk.

1952: David McDermott werd geboren in Hollywood, Californië.

1958: Peter McGough werd geboren in Syracuse, New York.

1980: McDermott & McGough begonnen hun artistieke samenwerking.

2005: De kerk van het dorp werd opgericht.

2017: Wilde behoorde tot de naar schatting 50,000 mannen die gratie kregen voor zijn overtreding (grove onfatsoenlijkheid met mannen), die in het VK als een misdaad werd geëlimineerd

2017 (september-december): McDermott & McGough onthulden de Oscar Wilde-tempel in de Church of the Village.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

David McDermott werd geboren in 1952 in Hollywood, Californië en Peter McGough werd geboren in 1958 in Syracuse, New York. [Afbeelding rechts] Hoewel beiden studenten waren aan de Universiteit van Syracuse, ontmoetten ze elkaar pas enkele jaren later in New York. Ze begonnen samen te werken als artiesten in 1980. Het paar kreeg publieke zichtbaarheid in de 1980s vanwege hun unieke benadering van kunst en leven, en het Victoriaanse tijdperk herscheppend in zowel hun kunst als hun persoonlijke leven. As Green (2013) beschrijft hun levensstijl:

Ze waren de dandy's van Avenue C, rondzwervend in jasjes met opengewerkte jassen, hoge hoeden en afneembare gesteven kragen. Ze maakten schilderijen op de ouderwetse manier, gekleed in een smok en gebruikmakend van lijmpoederlijm primer en lood gesso op linnen geplakt, in plaats van genaaid, op brancards die ze in de vuilnis vonden. Ze werkten hun werk terug naar de vroege 1900s, of eerder ... Zelfs hun leefgebieden waren in de verleden tijd, met 19-eeuws meubilair en behang, verlicht door kaarsen en vaak zonder warmte of loodgieterij.

Ze verwezen naar hun illustraties als 'tijdkaarten' en een 'tijdportaal'. Ze planden de oprichting van de Oscar Wilde-tempel gedurende twee decennia.

De Oscar Wilde-tempel eert de Ierse auteur en toneelschrijver Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde, een iconoclastische, flamboyante figuur en productief auteur, journalist en toneelschrijver (Belford 2000; Ellmann 1988; Friedman 2014; Kaufman 1999). [Afbeelding rechts] Een van zijn meest bekende werken is Het portret van Dorian Gray als Het belang van ernst. Wilde werd geboren in een prominente familie in Dublin, Ierland, de tweede van drie kinderen. Hij ging naar het Trinity College in Dublin en vervolgens naar Magdalen College in Oxford, waar hij zich begon te identificeren met de esthetiek en decadentiebewegingen. Wilde ontmoette en trouwde later met Constance Lloyd. Het echtpaar had twee zonen. Terwijl hij getrouwd was, begon Wilde een relatie met Michael Ross.

Wilde werd een tijdlang gebufferd voor stigmatisering door zijn roem en rijkdom. Toch blijkt zijn kwetsbaarheid uit het feit dat zijn plotselinge publieke ondergang plaatsvond op een moment dat hij op een golf van aanzienlijke bekendheid reed. Zijn problemen begonnen toen hij juridische aanklachten tegen John Douglas, de markies van Queensbury, die de vader was van zijn partner, Lord Alfred Douglas, wegens criminele smaad. De vader had Lord Alfred Douglas over de relatie aangesproken en had direct gedreigd Wilde te ontmaskeren voor het plegen van sodomie. Wilde reageerde op de bedreigingen door juridische aanklachten in te dienen tegen de John Douglas wegens criminele smaad. Hoewel Wilde uiteindelijk de aanklachten wegens smaad liet vallen, werd hij vervolgens zelf gearresteerd en beschuldigd van grove onfatsoenlijkheid tegenover mannen. Hij koos ervoor om terecht te staan ​​in plaats van Engeland naar Frankrijk te verlaten. In de rechtbank, geconfronteerd met bewijs van zijn homoseksuele levensstijl, had Wilde geen berouw:

Gevraagd door aanklager Charles Gills om de "liefde die zijn naam niet durfde te spreken" te definiëren tijdens zijn beruchte proces voor sodomie en grove onfatsoenlijkheid, antwoordde Oscar Wilde: "Het is prachtig, het is prima, het is de edelste vorm van genegenheid. Er is niets onnatuurlijk aan. Het is intellectueel, en het bestaat herhaaldelijk tussen een oudere en een jongere man, wanneer de oudere man intellect heeft en de jongere man alle vreugde, hoop en glamour van het leven voor zich heeft. Dat het zo zou zijn, begrijpt de wereld niet. De wereld spot ermee en plaatst er soms een in de schandpaal. "In zijn weigering om naar Parijs te vluchten, zijn seksualiteit te verbergen of te verlagen, maakte Wilde zichzelf in wezen een martelaar. Oscar Wilde stierf voor onze zonden (Colluci 2017).

Na langdurige gerechtelijke procedures werd Wilde schuldig bevonden; het vonnis werd bijgewoond door harde veroordeling door de rechter en publieke vernedering en censuur. Hij werd veroordeeld tot het wettelijke maximum van twee jaar strafrechtelijke arbeid. Het leven in de gevangenis eiste zijn gezondheid en geest. Tijdens zijn gevangenschap beschrijft Wilde deze ervaringen in "De Profundis" (1897) en "The Ballad of Reading Gaol" (1898).

Wilde verliet Groot-Brittannië onmiddellijk en permanent na zijn vrijlating uit de gevangenis. Voor de drie resterende jaren van zijn leven, leefde Wilde een verarmd bestaan ​​in Parijs, had weinig middelen van steun en weinig verdedigers. Hij kreeg hersenvliesontsteking en stierf aan meningitis op November 30, 1900. Onlangs was Wilde een van de ongeveer 50,000-mannen die gratie hadden betuigd voor eerder gecriminaliseerd homoseksueel gedrag (Bowcott 2017). De algemene wet waaronder Wilde gratie kreeg (de 2017 Policing and Crime Act) was gebaseerd op gratie verleend aan Alan Turning, die beroemd werd omdat hij Duitse geheime militaire codes in de Tweede Wereldoorlog had geschrapt, maar later zelfmoord pleegde nadat hij was veroordeeld wegens "grove onfatsoenlijkheid" .”

MISSION / FILOSOFIE

Voor ontwerpers McDermott & McGough belichaamt Wilde de onderdrukking van seksuele expressie van LBGT en de strijd tegen vervolging. Het vieren van Wilde's leven verankert de LGBT-strijd voor bevrijding in het Victoriaanse tijdperk, ruim voor Stonewall (Small 2017). Zoals Greenberger (2017) het stelt: “Gedwongen om zijn homoseksualiteit het grootste deel van zijn leven te onderdrukken, wordt Wilde in het stuk van McDermott & McGough gepresenteerd als een soort martelaar - een ziel die leed om wat hij geloofde en wie hij was. " Daarom, hoewel gepresenteerd in een kerkelijk heiligdom, is de Oscar Wilde-tempel ontworpen om "een plaats te zijn die vrij is van religieuze doctrine, ter ere van een historische figuur die een keerpunt is geweest die pionierde in de lange strijd voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders - een strijd die de grotere inspanning van ons land heeft doorkruist om de diepe diversiteit die de samenleving sterker maakt en het leven van alle mensen verrijkt te erkennen, accepteren, omarmen en kracht te putten ”(Greenberger 2017). Hoewel de tempel ontworpen is om vrij te zijn van "religieuze leerstellingen", is er een aanzienlijke religieuze symboliek. Zoals Burton (2017) opmerkt:

En hoewel de Oscar Wilde-tempel technisch gezien geen religieuze aanbiddingsruimte is, biedt deze zeker ruimte voor LGBTQ-mensen - van wie sommigen misschien zijn uitgesloten van traditionele religieuze instellingen - om deel te nemen aan daden en rituelen die zeker als religieus gekwalificeerd kunnen worden ... Hier , ze kunnen nadenken over de ervaringen van helden en martelaren in hun eigen traditie, door Wilde te volgen via zijn eigen "kruiswegstappen", net zoals een christen dat zou kunnen doen in een meer traditionele kerk, gemeenschapsfeest viert en belangrijke levensrituelen markeert: van geboorte tot dood.

ORGANISATIE

De Oscar Wilde-tempel wordt gehost in de United Methodist Church of the Village, gevestigd in New York Greenwich dorp. De Church of the Village werd gevormd in 2005 door een fusie van drie United Methodist kerken: Nations, Metropolitan-Duane, [Afbeelding rechts] en Washington Square. De Metropolitan-Duane United Methodist Church, waar de congregatie bijeenkomt, is een historische kerk die uiteindelijk zijn wortels terug gaat vinden in de Duane Street Methodist Episcopal Church, die werd opgericht in 1797 (New York City Chapter of the American Guild of Organists website nd ). De Church of the Village beschrijft zichzelf als "een progressieve, radicaal inclusieve en anti-racistische United Methodist kerk." Haar missie "omvat het vieren van menselijke diversiteit en het omarmen van radicale inclusiviteit." De kerk verwelkomt "mensen van elke kleur, nationaliteit, seksuele geaardheid , genderidentiteit, expressie, economische status en mentale en fysieke vermogens "(Church of the Village website nd). De kerk organiseerde het stamhoofdstuk van Ouders en vrienden van lesbiennes en homo's in 1973.

De Oscar Wilde-tempel werd geïnstalleerd in de Church of the Village als een samenwerkingsproject tussen de kerk en het Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender Community Center van New York City. De tempel bevindt zich in de Russell-kapel van de kerk en werd in september 2017 onthuld. De tempel is ontworpen om de Victoriaanse omgeving uit de jaren 1880 te herscheppen waarin Wilde leefde en werkte:

Speciaal gemaakte stoffen wandbekleding, architectonische en decoratieve details, meubels en verlichting zijn voorbeelden van de langdurige praktijk van het kunstleven die het duo heeft beschreven als een 'tijdsexperiment', waarin de grenzen van chronologie, kunstgeschiedenis en culturele identiteit strategisch worden opgeschort. om de geest van kijkers open te stellen voor universele thema's, esthetische ontdekkingen en spirituele zijwegen (The Oscar Wilde Temple nd).

In het midden van het scherm staat een vier voet standbeeld van Oscar Wilde. Aan de flank van het standbeeld worden schilderijen ("stations") herschapen Wilde door arrestatie, berechting en opsluiting. Een tweede alter ego eert personen die worden voorgesteld als "martelaren" van homofobie en aids. Bij de tweede alter zijn portretten van McDermott & McGough van enkele van de bekendere van deze personen: Alan Turing, Harvey Milk, Marsha P. Johnson, Brandon Teena, Xulhaz Mannan en Sakia Gunn.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: foto van David McDermott en Peter McGough.
Afbeelding #2: foto van Oscar Wilde.
Afbeelding #3: foto van de Metropolitan-Duane United Methodist Church.
Afbeelding #4: foto van de Oscar Wilde-kapel in de dorpskerk.

REFERENTIES

Belford, Barbara. 2000. Oscar Wilde: A Certain Genius. New York: willekeurig huis.

Bowcott, Owen. 2017. "UK geeft postume gratie voor duizenden homo's." The Guardian, Januari 31. Betreden via https://www.theguardian.com/world/2017/jan/31/uk-issues-posthumous-pardons-thousands-gay-men-alan-turing-law.

Burton, Tara. 2017. "De Oscar Wilde-tempel in New York maakt een heilige uit een LGBTQ-ikoon." Vox, September 14. Betreden via https://www.vox.com/identities/2017/9/14/16290048/new-york-oscar-wilde-temple-lgbtq-mcdermott-mcgough op 4 oktober 2017.

Colucci, Emily. 2017. "Elke heilige heeft een verleden en elke zondaar heeft een toekomst: aanbidden bij McDermott & McGough's The Oscar Wilde Temple." Smerige dromen, September 17. Betreden via https://filthydreams.wordpress.com/2017/09/17/every-saint-has-a-past-and-every-sinner-has-a-future-worshiping-at-mcdermott-mcgoughs-the-oscar-wilde-temple/ op 3 oktober 2017.

Ellmann, Richard. 1988. Oscar Wilde. New York: Alfred A. Knopf

Friedman, David. 2014. Wilde in Amerika. New York: WW Norton.

Groen, Penelope. 2013. "Wonen in Sepia." New York Times, Januari 30. Betreden via http://www.nytimes.com/2013/01/31/garden/to-peter-mcgough-living-in-an-earlier-era-is-art.html op 3 oktober 2017.

Greenberger, Alex. 2017. "McDermott & McGough openen tempel opgedragen aan Oscar Wilde in de Church of the Village in New York." Betreden vanaf http://www.artnews.com/2017/07/19/mcdermott-mcgough-to-open-temple-dedicated-to-oscar-wilde-in-new-yorks-church-of-the-village/ op 27 2017 september.

Kaufman, Moises. 1999. Gross Indecency: The Three Trials of Oscar Wilde. New York: Dramatistische spelservice.

New York City Chapter of the American Guild of Organists website. nd Toegankelijk van
http://www.nycago.org/Organs/NYC/html/ChurchoftheVillage.html on 27 September 2017.

Klein, Zachary 2017. "Een Queer-tempel in New York is een eerbetoon aan Oscar Wilde. ' Artsy, September 12. Betreden via https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-queer-temple-new-york-pays-tribute-oscar-wilde op 3 oktober 2017.

Teamgalerij. nd "Hollywood (homoseksueel) hoopvol." Betreden vanuit http://www.teamgal.com/exhibitions/367/hollywood_homosexual_hopeful on 26 September 2017.

De Oscar Wilde Temple-website. nd "The Temple." Betreden vanuit https://www.oscarwildetemple.org/the-temple/ op 27 2017 september.

Geplaatst:
5 oktober 2017

 

 

Deel