Karma Lekshe Tsomo

Sakyadhita-beweging

SAKYADHITA BEWEGINGSTIJD

1987: Sakyadhita International Association werd opgericht aan het einde van de eerste internationale conferentie over boeddhistische vrouwen, Bodhgaya, India.

1988: Eerste Sakyadhita North American Conference, Santa Barbara, Californië.

1991: Tweede Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Bangkok, Thailand.

1993: Derde Sakyadhita Internationale Conferentie over boeddhistische vrouwen, Sri Lanka.

1995: Vierde Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Leh, Ladakh.

1996: Second Sakyadhita North American Conference, Claremont, Californië.

1997: Vijfde Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Phnom Penh, Cambodja.

2000: Zesde Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Lumbini, Nepal.

2002: Zevende Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Taipei, Taiwan.

2004: Achtste Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Seoul, Zuid-Korea.

2005: Derde Sakyadhita North American Conference, Northampton, Massachusetts.

2006: Negende Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Kuala Lumpur, Maleisië.

2008: Tiende Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Ulaanbataar, Mongolië.

2009: Elfde Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Ho Chi Minh City, Vietnam.

2011: Twaalfde Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Bangkok, Thailand.

2013: Dertiende Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Vaishali, India.

2015: Veertiende Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Yogyakarta, Indonesië.

2017: Vijftiende Sakyadhita International Conference on Buddhist Women, Hong Kong.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Sakyadhita International Association of Buddhist Women is een wereldwijde alliantie die werd opgericht bij de sluiting van de eerste internationale conferentie over boeddhistische vrouwen, gehouden in Bodhgaya, India, in 1987, onder het beschermheerschap van Zijne Heiligheid de veertiende Dalai Lama (1935), die was ook de keynote speaker. Het initiatief voor de conferentie kwam van de Duitse non Ayya Khema (1923-1997); de Amerikaanse non Karma Lekshe Tsomo (geboren 1944); en de Thaise professor Chatsumarn Kabilsingh (geboren 1944, nu Bhikkhunī Dhammananda). De organisatie streeft ernaar boeddhistische vrouwen uit verschillende landen en tradities te verenigen, hun welzijn te bevorderen en hun werk ten behoeve van de mensheid te vergemakkelijken.

Sakyadhita (wat 'Daughters of the Buddha' betekent) heeft momenteel ongeveer 2,000-leden in vijfenveertig landen over de hele wereld. Het lidmaatschap staat open voor vrouwen en mannen, leken en gewijd. Ongeveer twintig procent van de leden identificeert zich als monastiek, en tachtig procent doet dat niet. Nationale vestigingen van Sakyadhita zijn gevestigd in Canada, Frankrijk, Duitsland, Korea, Nepal, Spanje, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Nieuwe vestigingen worden momenteel gevormd in Australië, Indonesië, Maleisië, Mongolië, Rusland en Vietnam.

De missie van Sakyadhita is om een ​​internationale alliantie van boeddhistische vrouwen tot stand te brengen om harmonie en dialoog tussen de boeddhistische tradities en andere religies te bevorderen; om het geestelijke en seculiere welzijn van de vrouwen van de wereld te bevorderen; om te werken voor gendergelijkheid in boeddhistische opvoeding, training, institutionele structuren en monastieke wijding; om onderzoek en publicaties over onderwerpen die van belang zijn voor boeddhistische vrouwen aan te moedigen; om medelevende sociale actie te bevorderen ten bate van de mensheid; en om wereldvrede te bevorderen door de leer van de Boeddha.

Sakyadhita werkt op het eerste niveau en biedt een internationaal communicatienetwerk onder boeddhistische vrouwen. De organisatie bevordert onderzoek en publicaties over de geschiedenis van boeddhistische vrouwen en andere interessante onderwerpen. Het ondersteunt boeddhistische vrouweninitiatieven, waaronder onderwijsprojecten, retreatfaciliteiten, opleidingscentra, schuilplaatsen voor vrouwen, sociale welzijnsprojecten en activiteiten op het gebied van sociale rechtvaardigheid. Het bevorderen van gelijkheid en het creëren van kansen voor vrouwen in alle boeddhistische tradities moedigt lokale conferenties en discussiegroepen aan. Het doel is om de 300,000,000-boeddhistische vrouwen ter wereld te helpen werken aan vrede en sociale rechtvaardigheid. (Het aantal boeddhistische vrouwen zou zo hoog kunnen zijn als 600,000,000 wereldwijd, als de Volksrepubliek China is inbegrepen.)

Tweejaarlijkse internationale conferenties [Afbeelding rechts] brengen leken en nonnen uit verschillende landen en tradities samen om hun onderzoek en ervaringen te delen en om projecten aan te moedigen om de omstandigheden voor boeddhistische vrouwen te verbeteren, vooral in ontwikkelingslanden. Er zijn conferenties gehouden in Bodhgaya, India (1987); Bangkok, Thailand (1991); Colombo, Sri Lanka (1993); Leh, Ladakh, India (1995); Phnom Penh, Cambodja (1997-1998); Lumbini, Nepal (2000); Taipei, Taiwan (2002); Seoul, Zuid-Korea (2004); Kuala Lumpur, Maleisië (2006); Ulaanbaatar, Mongolië (2008); Ho Chi Minh-stad, Vietnam (2010); Bangkok, Thailand (2011); Vaishali, India (2013); Yogyakarta, Indonesië (2015); en Hong Kong (2017). [Afbeelding rechts] Deze conferenties bevatten artikelen, workshops en uitvoeringen over onderwerpen die relevant zijn voor boeddhistische vrouwen. De wereldwijde bijeenkomsten staan ​​open voor iedereen, ongeacht geslacht, etniciteit of religie. Het thema van de eerste conferentie in Bodhgaya was 'Boeddhistische nonnen in de samenleving'. Vervolgconferenties hebben zich toegespitst op thema's als 'Boeddhistische vrouwen in de moderne samenleving' " Vrouwen en de Kracht van Compassie, "" Vrouwen in het Boeddhisme: eenheid en diversiteit, "" Vrouwen als vredestichters "," Discipline en praktijk van boeddhistische vrouwen in het verleden en heden "," Boeddhistische vrouwen in een globale multiculturele gemeenschap "," Boeddhisme in transitie : Traditie, veranderingen en uitdagingen, "" Eminente boeddhistische vrouwen "," Boeddhisme aan de basis "," Mededogen en sociale rechtvaardigheid "en" Hedendaagse boeddhistische vrouwen: contemplatie, culturele uitwisseling en sociale actie. "De keynote spreker bij de eerste conferentie in Bodhgaya was Zijne Heiligheid de veertiende Dalai Lama. Keynote speakers op latere conferenties hebben hoogwaardigheidsbekleders zoals Ranasinghe Premadasa, president van Sri Lanka; Hare Majesteit Rani Sarla, koningin van Ladakh; Hare Majesteit de koningin Norodom Sihanouk, koningin van Cambodja; Annette Shu-lien Lu, vice-president van de Republiek China; en prinses Srirasmi Suwadee van Thailand, evenals geleerden en beoefenaars zoals Bhikkhunī Kwangwoo Sunim, Anne Carolyn Klein, Paula Arai, Sharon Suh, Reverend Shundo Aoyama, Bhikkhunī Myeong Seong Sunim, C. Julia Huang, Bhikṣunī Thich Nu Khiet Minh, en Bhikṣunī Karma Lekshe Tsomo.

Sakyadhita heeft aanleiding gegeven tot een aantal projecten om het welzijn van boeddhistische vrouwen te bevorderen. Ze bevatten:

Sakyadhita Training- en Meditatiecentrum, Katubedda, Moratuwa, Sri Lanka (Sakyadhita-website 2015).

Dit centrum werd opgericht om onderwijs en training te bieden aan nonnen die hogere ordeningen als a willen ontvangen bhikkhunī (volledig geordende non). Het biedt training in meditatie, monastieke discipline, leiderschap, counseling, gezondheidszorg en empowerment en bereidt nonnen voor op de bredere gemeenschap. De nonnen leiden Dhamma (Dharma) klassen voor kinderen, zeven-daagse meditatiecursussen maandelijks, counseling voor meisjes in correctionele instellingen, evenals religieuze ceremonies.

Jamyang Foundation (Website van Jamyang Foundation 2016).

Stichting Jamyang heeft twaalf onderwijsprojecten voor meisjes en vrouwen in de Indiase Himalaya, drie basisscholen voor meisjes in Bangladesh en Sanghamitra Foundation in Bodhgaya geïnitieerd en ondersteund. De projecten bieden algemene educatie, boeddhistische studies in filosofie en debat, en training in gezondheidszorg, milieubewustzijn en andere onderwerpen. Zes nonnen van Jamyang Chöling Institute (Jamyang Chöling Institute Website nd), nabij Dharamsala, India, het eerste project dat werd opgericht, voltooiden hun studies in de boeddhistische filosofie en ontvingen de geshema diploma in Mundgod, Zuid-India, in 2016 (website van Jamyang Chöling Institute nd).

Sanghamitra Institute, Bodhgaya, India (website Sanghamitra Institute)

Sanghamitra Institute is een centrum voor leren, cultuur en de empowerment van vrouwen en meisjes. Het instituut biedt onderwijsprogramma's voor kinderen en nonnen uit de Himalaya-regio tijdens de wintermaanden. Het startte een alfabetiseringsprogramma voor lokale 120-kinderen in 2011, programma's voor gezondheidszorg in 2014 en programma's voor lokale dorpsvrouwen in 2014. Een community healthcare clinic voor vrouwen en meisjes is momenteel in aanbouw.

Sakyadhita Nunnery School (Sagaing, Myanmar)

Deze school, formeel bekend als Sakyadhita Tilashin Sathin-daik, werd opgericht in 1998 onder het beschermheerschap van Hiroko Kawanami, een lid van Sakyadhita. De school biedt monastieke training en onderwijs in Pāli en boeddhistische geschriften voor nonnen, ook wel Birmaan genoemd tilashin. De nonnenklas werd opgericht door drie non-leraren en is nu de thuisbasis van bijna 200 tilashin die doorgaans acht leefregels en veel aanvullende trainingsregels volgen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

In de zesde eeuw voor Christus bevestigde de Boeddha het gelijke potentieel van vrouwen en mannen om bevrijding te bereiken. Deze bevestiging vormde een significante afwijking van de heersende opvattingen die vrouwen voornamelijk in termen van hun reproductieve functie en capaciteit voor productieve arbeid definieerden. De bhikkhunī sangha (gemeenschap van boeddhistische nonnen, bhikkhunī in Pāli, bhikṣunī in het Sanskriet) werd opgericht door Mahāprajāpatī, de tante en pleegmoeder van de Boeddha. Sinds het begin is het boeddhisme uniek geweest in het herkennen van het gelijke spirituele potentieel van vrouwen en mannen. Ondanks deze egalitaire filosofie, blijven ongelijke sociale structuren bestaan ​​in de meeste boeddhistische culturen van vandaag. Vandaag de bhikṣunī sangha  overleeft in de eerste plaats in drie tradities (Chinees, Koreaans en Vietnamees, alle Mahayana-boeddhisten), maar er zijn pogingen ondernomen om de volledige wijding voor nonnen te doen herleven in India, Indonesië, Nepal, Sri Lanka, Thailand en elders.

In de afgelopen decennia is het feministische bewustzijn gegroeid en nemen vrouwen steeds meer leiderschapsrollen in boeddhistische organisaties. Conferenties, retraites en publicaties die focussen op spirituele beoefening en ervaringen van vrouwen komen steeds vaker voor, evenals vrouwelijke leerkrachten (zoals Khandro Rinpoche (oa 1967) en Jetsunma Tenzin Palmo (1943)), boeddhistische vrouwelijke wetenschappers (zoals als Judith Simmer-Brown, Rita Gross (1943-2015), Janet Gyatso (° 1949), Sarah Harding, Anne Carolyn Klein (° 1947), Miranda Shaw (° 1954), Jan Willis (° 1948)) en de eerste generatie van geshemas of vrouwelijke geleerden van boeddhistische filosofie in de Tibetaanse traditie. (De eerste geshema graden werden verleend door de veertiende Dalai Lama in 2016 aan twintig Tibetaanse nonnen). Met betere onderwijskansen en een groter feministisch bewustzijn, zijn boeddhistische vrouwen uitdagende veronderstellingen over de intellectuele en spirituele capaciteiten van vrouwen, gendergelijkheid, gender essentialisme en seksuele diversiteit, die aanleiding geven tot belangrijke debatten.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De levens van boeddhistische vrouwen variëren van traditie tot traditie en van land tot land. De dagelijkse devoties van de Lekenvrouwen kunnen bestaan ​​uit het maken van prostraties en offers aan de Boeddha voor een altaar in het huis, het omringen van tempels in de buurt, het aanbieden van voedsel en andere benodigdheden aan monastiek of de armen, het op pelgrimages gaan naar heilige boeddhistische locaties, en de reciterende geschriften, gebeden of mantra's. De dagelijkse praktijk van boeddhistische nonnen is vergelijkbaar, maar is over het algemeen intensiever. Nonnen stijgen 's morgens vroeg op voor chanten en meditatie, maken het kloosterterrein schoon, nemen een vroeg ontbijt (vaak vegetarisch) en dan besteden ze zich aan hun toegewezen taken. Deze taken kunnen meditatie, schriftstudies, lesgeven, counseling, administratief werk, interacties met leden van de gemeenschap en donoren omvatten, en andere praktische taken die betrokken zijn bij het runnen van een klooster. Verdere activiteiten worden wekelijks, maandelijks of jaarlijks gehouden. Speciale evenementen zijn onder andere devotionele oefeningen, schriftlezingen, sutra's zingen, meditatiecursussen, berouwrituelen, lessen en leringen voor de nonnen en de lekengemeenschap, en de herdenking van gebeurtenissen in het leven van de Boeddha of andere grote meesters.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Sakyadhita International is geregistreerd als een 501 (c) 3 non-profitorganisatie in de staat Californië sinds 1988 als een wereldwijde alliantie om te werken voor het welzijn van boeddhistische leken en nonnen. De leden van de organisatie kiezen om de vier jaar verkozenen op basis van nominaties uit het lidmaatschap. Officieren kunnen leken of gewijd zijn. Deze functionarissen initiëren en houden toezicht op onderzoek, publicaties, conferenties en andere activiteiten op vrijwillige basis.

Sakyadhita heeft nationale vestigingen in een dozijn landen gevestigd via een aanvraagprocedure. De nationale afdelingen kunnen hun eigen officieren kiezen, fondsen werven en activiteiten organiseren in overeenstemming met de belangen van hun nationale lidmaatschap.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Sakyadhita's doel was om genderongelijkheid in boeddhistische samenlevingen en gemeenschappen, en vooral in boeddhistische instellingen, aan te pakken. De tweejaarlijkse internationale Sakyadhita-conferenties hebben fora voorzien voor het aanpakken van deze ongelijkheden, het ontwikkelen van solidariteit en het voorstellen van mogelijke oplossingen, vooral met betrekking tot de toegang van vrouwen tot boeddhistische opvoeding, ordening en institutioneel leiderschap. Sakyadhita heeft onderzoek en geschriften gestimuleerd over onderwerpen gerelateerd aan boeddhistische vrouwen die een heroverweging hebben gemaakt van vooroordelen, verboden en andere obstakels die de volledige deelname van vrouwen aan het boeddhisme belemmeren. In sommige landen zijn er inspanningen geleverd om betere faciliteiten te creëren voor Boeddhistische opvoeding en meditatiebeoefening voor boeddhistische vrouwen, met name nonnen, maar er blijven schijnbare ongelijkheden bestaan. Een tekort aan gekwalificeerde leerkrachten en onvoldoende financiële steun blijft programma's voor vrouwen en meisjes verstoren. Deze structurele ongelijkheid bestendigt de benadeelde positie van vrouwen binnen de meeste boeddhistische tradities, vooral in ontwikkelingslanden. Kansen voor een hogere wijding als bhikkhunīs zijn geopend in Sri Lanka, maar zijn nog steeds gesloten voor vrouwen in Birma, Cambodja, Laos en nonnen van de Tibetaanse traditie. Een strategie van het nemen van zorgvuldige stappen om de afstamming van de volledige wijding in Sri Lanka te herstellen en langzaam naar Thailand te brengen is effectief geweest, maar staat nog steeds voor een sterke oppositie van conservatieve monniken in deze tradities.

In aanvulling op de vijf leefregels van een boeddhistische leek, handhaaft een beginnende non (of monnik) het celibaat en kan vijf andere voorschriften naleven: afzien van van ornamenten en cosmetica, zang en dans, hoge stoelen of bedden, ontijdig eten en omgaan met zilver of goud. De negen leefregels omvatten de acht leefregels, [Afbeelding rechts] plus een voorschrift om liefdevolle vriendelijkheid te genereren (Metta) voor alle levende wezens. De tien leefregels omvatten de acht leefregels, die het voorschrift scheiden om af te zien van zingen en dansen en van cosmetica en sieraden in tweeën. Het tiende voorschrift is om af te zien van het omgaan met zilver en goud. Eight- en nine-precept nonnen nemen dit laatste voorschrift niet, wat hen in staat stelt om met geld om te gaan. Nonnen die acht, negen of tien voorschriften respecteren, houden een niet-levensechte levensstijl aan, inclusief het celibaat. Ze vervullen een belangrijke rol in de samenleving als leraren, counselors en ethische voorbeelden, zelfs als ze er geen toegang toe hebben bhikṣunī wijding. Sommigen beweren dat hun status in de marge van de mannelijke kloosterinstelling hen meer autonomie biedt dan wanneer ze zouden worden gereguleerd door de acht gewichtige regels die ondergeschikt zijn bhikkhunīs naar bhikkus (monniken). De acht gewichtige regels voor bhikkhunīs omvatten vijf regels die hun afhankelijkheid van de bhikkhus: bhikkhunīs zijn verplicht om respect te betuigen aan monniken, hoe junior ook; om de wijding van beiden te zoeken bhikkhu als bhikkhunī saghas (de volgorde van volledig geordende nonnen); om een ​​uit te nodigen bhikkhu tweemaal per maand om vermaning te geven; om hun regens te laten terugtrekken op een locatie waar er een is bhikkhu; en, in het geval van een sanghavesesa belediging, worden hersteld door beide saghas.

Sakyadhita staat open voor alle vrouwen (en mannen), of ze nu leken zijn, gewijd, of "noch leken noch ingewijd." Hoewel de organisatie de aandacht heeft gevestigd op de afwezigheid van een hogere wijding voor vrouwen in de Theravada en Tibetaanse tradities, de uitdrukkelijke bedoeling van Sakyadhita is vanaf het begin geweest om boeddhistische vrouwen internationaal te verenigen. Het heeft daarom een ​​benadering gekozen die inclusief is en respect heeft voor de verschillende paden en levenskeuzes van vrouwen.

Naast het werken om kansen te openen voor vrouwen om de wijding te ontvangen, heeft Sakyadhita ernaar gestreefd om zowel seculiere als religieuze onderwijskansen voor boeddhistische vrouwen te bevorderen en te faciliteren. Het probeert de boeddhistische vrouwengeschiedenis te herstellen en de prestaties en het bereiken van vrouwen in boeddhistische samenlevingen te benadrukken wiens verhalen zijn genegeerd. Het wil ook onderzoek doen naar zaken die van belang zijn voor boeddhistische vrouwen, waaronder sociaal activisme, liefdadigheidsactiviteiten en strategieën om te onderhandelen over door mannen gedomineerde boeddhistische tradities en instellingen. Het doel is om het bewustzijn van het belang van gendergelijkheid in alle aspecten van de menselijke samenleving te vergroten door de ervaringen van boeddhistische vrouwen te documenteren.

Sakyadhita creëert forums voor de bespreking van controversiële kwesties, zoals racisme, seksisme, politieke en religieuze onderdrukking, uitbuiting van vrouwen en seksualiteit, inclusief seksueel misbruik. Een uitdaging is het vergroten van het bewustzijn bij meer bevoorrechte boeddhistische vrouwen, die mogelijkheden hebben voor onderwijs en hoger onderwijs, maar die zich mogelijk niet bewust zijn van de economische, sociale en politieke problemen die vrouwen in andere landen ondervinden.

De Sakyadhita-conferenties spelen een cruciale rol, niet alleen bij het overbruggen van de diverse boeddhistische tradities, maar ook in het overbruggen van de educatieve, economische, etnische, sociale en taalverschillen die bestaan ​​tussen boeddhistische vrouwen. [Afbeelding rechts] Educatieve en economische beperkingen hebben invloed op de meerderheid van boeddhistische vrouwen. Dit komt tot uiting in de uitdagingen van het vertegenwoordigen van boeddhistische vrouwen op internationale fora. Hoewel Sakyadhita bijvoorbeeld een raadgevende status heeft in de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC), zijn er maar een paar boeddhistische vrouwen die zowel Engelstalig als economisch in staat zijn om naar vergaderingen en conferenties te reizen. Sakyadhita's rol in het aanmoedigen en actief uitbreiden van onderwijskansen voor boeddhistische vrouwen is daarom cruciaal.

AFBEELDINGEN 

Afbeelding # 1: Culturele optredens zijn te zien op alle Sakyadhita-conferenties. Wilis Rengganiasih Endah Ekowati van Indonesië voert een lied uit met de titel "Samsara."
Afbeelding # 2: lokale en internationale organisatoren openen de 14th Sakyadhita International Conference over boeddhistische vrouwen in Yogyakarta, Indonesië, in 2015.
Afbeelding # 3: nonnen met acht voorschriften uit Myanmar en een Koreaan bhikkhunī doe de handen ineen om het welzijn van de Boeddhistische vrouwen in de wereld te bevorderen.
Afbeelding #4: Aziatische en westerse nonnen die in de Tibetaanse en Vietnamese tradities oefenen, mediteren samen op een culturele reis naar Borobudur, een boeddhistisch monument uit de negende eeuw op Java.

REFERENTIES

Jamyang Choling Institute. 2017. "Geshema Nuns van Jamyang Choeling." http://jamchoebuddhistdialectics.org/Geshema%20Nuns%20Jamyang%20Choeling.htm.

Website van Jamyang Chöling Institute. nd Toegankelijk via http://jamchoebuddhistdialectics.org/ op 3 september 2017.

Website van Jamyang Foundation. 2016. Betreden via  http://www.jamyang.org op 3 2017 september.

Sakyadhita website. 2015. Betreden via http://www.sakyadhita-srilanka.org/ op 3 2017 september.

Sanghamitra Institute (Bodhgaya, India) website. nd Toegankelijk van http://www.jamyang.org/pages/sanghamitra.php op 3 2017 september.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Fenn, Mavis L. en Kay Koppedrayer. 2008. "Sakyadhita: een transnationale ontmoetingsplaats voor boeddhistische vrouwen." Journal of Global Buddhism 9: 45-79.

Frans, Rebecca Redwood. 2013. "Daughters of the Buddha: The Sakyadhita Movement, Buddhist Law, and the Position of Buddhist Nuns." Pp. 371-89 in Feminisme, recht en religie, uitgegeven door Marie A. Failinger, Elizabeth R. Schiltz en Susan J. Stabile. Farnham, Surrey: Ashgate Publishing.

Mohr, Thea. 2002. Weibliche Identität und Leerheit: Eine ideengeschichtliche Rekonstruktion der buddhistischen Frauenbewegung Sakyadhita International. Frankfurt am Main: Peter Lang.

Sakyadhita Nieuwsbrief. Jaarlijks of vaker gepubliceerd van 1990 tot heden.

Tsomo, Karma Lekshe, ed. 2015. Compassie en sociale rechtvaardigheid. Proceedings van de 14th Sakyadhita International Conference on Buddhist Women. Yogyakarta: Sakyadhita. Verkrijgbaar bij http://sakyadhita.org/docs/resources/epublications/Compassion+SocialJustice-BOOKMARKED_SI14.pdf.

Tsomo, Karma Lekshe. 2014. Eminente boeddhistische vrouwen. Albany: State University of New York Press.

Tsomo, Karma Lekshe. 2012. Boeddhisme aan de basis. Proceedings van de 13th Sakyadhita International Conference on Buddhist Women. Delhi: Sakyadhita.

Tsomo, Karma Lekshe. 2011. Leidt tot bevrijding. Proceedings van de 12th Sakyadhita International Conference on Buddhist Women. Bangkok: Sakyadhita.

Tsomo, Karma Lekshe. 2010 / 1995. Boeddhisme door Amerikaanse vrouwenogen. Ithaca, NY: Snow Lion-publicaties.

Tsomo, Karma Lekshe. 2008. Boeddhisme in transitie: traditie, veranderingen en uitdagingen. Proceedings van de 10th Sakyadhita International Conference on Buddhist Women. Ulaanbataar: Sakyadhita.

Tsomo, Karma Lekshe. 2008. Boeddhistische vrouwen in een globale multiculturele gemeenschap. Kuala Lumpur: Sukhi Hotu Dhamma-publicaties.

Tsomo, Karma Lekshe. 2007. "Sakyadhita bedevaart in Azië: op het spoor van de boeddhistische vrouwenbeweging." Nova Religio 10: 102-16.

Tsomo, Karma Lekshe. 2006. Out of the Shadows: sociaal geëngageerde boeddhistische vrouwen in de internationale gemeenschap. Delhi: Sri Satguru-publicaties.

Tsomo, Karma Lekshe. 2004. Bridging Worlds: Boeddhistische vrouwenstemmen over generaties heen. Taipei: Yuan Chuan Press.

Tsomo, Karma Lekshe. 2004. Boeddhistische vrouwen en sociale rechtvaardigheid: idealen, uitdagingen en prestaties. Albany: State University of New York Press.

Tsomo, Karma Lekshe. 2000. Innovatieve boeddhistische vrouwen: zwemmen tegen de stroom. Surrey, Engeland: Curzon Press.

Tsomo, Karma Lekshe. 1999. Boeddhistische vrouwen in culturen: realisaties. Albany: State University of New York Press.

Tsomo, Karma Lekshe. 1988. Sakyadhita: dochters van de Boeddha. Ithaca, NY: Snow Lion-publicaties.

Wurst, Rotraut. 2001. Identität im Exil. Tibetisch-Buddhistische Nonnen und das Netzwerk Sakyadhita, Berlijn: Dietrich Reimer Verlag.

Video

Sakyadhita IAW 1988. Vrouwen in het boeddhisme: eenheid en diversiteit. 32minuut video. Verkrijgbaar bij https://www.youtube.com/watch?v=63VC52UHYZE. 9.26-minutenclip van dezelfde video beschikbaar op https://www.youtube.com/watch?v=Zk27nsr4f7A.

websites

Sakyadhita: internationale vereniging van boeddhistische vrouwen. http://www.sakyadhita.org/.

Sakyadhita USA. http://www.sakyadhitausa.org/index.html.

Sakyadhita Canada: Vereniging van boeddhistische vrouwen. https://www.sakyadhitacanada.org/.

Geplaatst:
3 september 2017

 

Deel