Bethel Church (Redding, Californië)

TELIJN VOOR BET) KERKEN

1951: Bill Johnson werd geboren in Minnesota.

1952: Verschillende gezinnen in Redding, Californië, ontmoetten elkaar in een privéwoning met de Assemblies of God-predikant Robert Doherty.

1953: De groep groeide en verhuisde naar Eagles Hall in Yorba Street.

1954: De groep bleef groeien, verhuisde naar de Zevende-dags Adventistenkerk en vroeg om opname bij de Assemblies of God als Bethelkerk.

1964: Het eigendom van Bechelli Lane wordt verworven en de nieuwe faciliteit wordt ingewijd.

1966: Doherty wordt overgeplaatst. Vic Trimmer, evangelist uit Kansas, werd gebeld.

1968: Trimmer wordt opnieuw toegewezen. Earl Johnson van Downey California werd gebeld.

1978: Johnson's zoon, Bill, werd geroepen naar Mountain Chapel in Weaverville, Californië. Hij accepteerde op voorwaarde dat hij onder leiding van zijn vader bleef. Hij kwam dicht bij John Wimber van de Vineyard Church.

1982: Earl Johnson wordt overgeplaatst. Val Munson werd geroepen om hem te vervangen.

1984: Ray en Rebecca Larson werden geroepen om Munson te vervangen. De kerk groeide tot een geschatte opkomst van 2,000 en verhuisde naar de huidige locatie (College View Road).

1996: Bill Johnson werd geroepen om de Larsons te vervangen. Hij accepteerde op voorwaarde dat de focus van de kerk op opwekking zou liggen. Bovennatuurlijke opwekkingsgebeurtenissen begonnen kort daarna, gevolgd door het vertrek van ongeveer de helft van de gemeente. Diensten werden verkleind.

1998: De School of Supernatural Ministry onder leiding van Kris Vallotton, senior assistent-pastor, werd opgericht.

2006: De gemeente verzocht om vrijlating uit de Assemblies of God. Het verzoek werd ingewilligd.

2008 (ongeveer): De kerk opende een tweede campus, met een geschat bezoekersaantal van 8,000.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

John Lepinski biedt een nuttige samenvatting van Bethel Redding (Lepinski 2010: 31). Wat de Bethelkerk werd begon met een paar gezinnen die in een privéwoning samenkwamen met de voorgangers van Assemblies of God, Robert Doherty. Vroeger trad Bethel het gebruikelijke pad van de ontwikkeling van een Assemblies of God-missie in. Naarmate de congregatie groeide, ging het naar steeds grotere faciliteiten. In 1954 vroeg de ontluikende gemeente aan de Assemblies of God om officieel lid te worden. De acceptatie werd verleend en de kerk bleef zich ontwikkelen. Een decennium later verwierf de groep onroerend goed en droeg haar eerste faciliteit op. Twee jaar later werd pastor Doherty door de Assemblies of God opnieuw toegewezen aan administratieve taken als assistent-toezichthouder voor het district.

Dit was een zeer goede start voor een kerkplant in Noord-Californië, maar niet uitzonderlijk in de kerkelijke 1950s. Pastor Vic Trimmer, een evangelist uit Kansas, verving Doherty in 1968 en de kerk bleef groeien. Twee jaar later werd Trimmer opnieuw toegewezen en vervangen door Earl Johnson of Downey, Californië. Johnson, oorspronkelijk uit Minnesota en uit een familie van predikanten, bracht zijn zoon Bill, toen zeventien, die al snel een jeugdminister voor de kerk werd, de vijfde generatie ministers in de familie Johnson.

De vroegste leden van het gezin waren lid van de Zweedse Mission Covenant Church, maar de ouders van Earl Johnson waren pastors bij de Assemblies of God. De vrouw van Earl Johnson, Darliene, kwam ook uit een pastoraal gezin en hun kinderen en kleinkinderen zijn ook allemaal betrokken bij de bediening. Maar het was Bill die het actieve ministerie het snelste achtervolgde. Hij trouwde met een andere jeugdminister, Brenda (Beni), en werd toen in zijn eigen recht geroepen tot Mountain Chapel in Weaverville, Californië. Brenda sloot zich aan bij zijn bediening op Weaverville (Johnson 2001: 26)

Earl Johnson en zijn gezin waren veertien jaar lang werkzaam in de Bethelkerk, een uitzonderlijk pastoraat. Nadat Earl Johnson was geroepen voor administratief werk en pensionering, werd de kerk eerst geleid door Val Munson en vervolgens door Ray en Rebecca Larson. Ze moeten succesvolle voorgangers zijn geweest: door 1984 was de kerk gegroeid tot een wekelijkse aanwezigheid geschat op 2,000 en verplaatst naar zijn huidige faciliteit. In elk geval zijn zowel Munson als de Larsons doorgegaan met succesvolle evangelisatiecursussen.

Bethel Church, zoals het vandaag bekend is, is formeel ontstaan ​​toen het Bill en Beni Johnson opdroeg terug te keren. [Afbeelding rechts]Bethel1 Bill Johnson had het een voorwaarde gemaakt voor zijn oproep dat Bethel zich zou verbinden tot een permanente focus op opwekking.

Toen hij in Mountain Chapel was, was Bill Johnson in contact gekomen met John Wimber van Vineyard Churches en lijkt hij sterk beïnvloed te zijn door hem. Johnson had ook contacten met de heroplevingsorganisatie in Toronto, waaronder zijn leider John Arnott. Beide organisaties waren (en zijn nog steeds) deels bekend om bovennatuurlijke gebeurtenissen (Johnson 2015: 2).

Bovennatuurlijke gebeurtenissen begonnen kort na de komst van Johnson, en ongeveer de helft van de congregatie vertrok. De vertrekken beperkten de activiteiten in de kerk, waardoor de diensten op zondag van twee naar één afnamen. Ondanks de tegenslag zette Johnson door en de gemeente begon al snel weer te groeien. De nadruk op bovennatuurlijke gebeurtenissen, of 'tekenen en wonderen', ging door en twee jaar later begon de kerk aan een school van bovennatuurlijke bediening. Johnson begon met netwerken met andere kerken, eerst in de VS en vervolgens in het buitenland (met name in het VK), door meer te helpen bij het promoten en ontwikkelen van meer bovennatuurlijke bedieningen.

Door 2006, de nadruk op het bovennatuurlijke en het netwerken, vaak over confessionele lijnen, overtuigde Johnson en zijn congregatie ervan dat hun oproep voldoende anders was dan die van de Assemblies of God die de kerk smeekte om te worden vrijgelaten van die denominatie. Hun verzoek werd ingewilligd.

Als een niet-confessionele kerk is Bethel blijven groeien en netwerken benadrukt. Door 2008 had de kerk een geschatte aanwezigheid van 8,000 en opende een andere campus (Winters 2010: 1).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Bethel Church in Redding, Californië, althans sinds 1996, is een zeer charismatische christelijke kerk geweest, stevig gelokaliseerd binnen de Nieuw-Apostolische Reformatie (NAR), de Woord van Geloofsbeweging, de "tekenen en wonderen" -traditie en Dominion-theologie. Het legt sterk de nadruk op de bovennatuurlijke aspecten van deze posities (Silva 2013: 2).

De NAR is een beweging die beweert dat apostelen en profeten in de kerk worden hersteld en zij zullen de kerk naar de overwinning leiden. De sleutelfiguur in deze beweging is C. Peter Wagner, voormalig Fuller Seminary professor en leider van de Global Harvest Ministries, die hij heeft genoemd. Bill Johnson wordt beschouwd als een apostel (Winters 2010; Boyd 2010).

De Beweging van het Woord van Geloof wordt soms aangeduid als "noem het en claim het", maar de nadruk (tenminste op Bethel) ligt meer op het bereiken van een sterk geloof (Garcia 2013: 1-3).

De "tekenen en wonderen" -beweging beweert dat het evangelie het meest effectief aan ongelovigen wordt gebracht wanneer het vergezeld gaat van bovennatuurlijke "tekenen". Deze beweging wordt vaak geïdentificeerd met John Wimber van de Vineyard Churches, evenals de Toronto Airport Revival. De benadering houdt meestal ook verband met een nadruk op buitenbijbelse openbaring en profetie (Garcia 2013: 1-3; Johnson nd: 2).

Dominionisme stelt voor dat God (door de zonde van Adam) de controle over de Aarde heeft verloren, die onder Gods controle teruggebracht zal worden door een grote eindtijdse opwekking onder leiding van een "Elia generatie van overwinnaars." Deze generatie zal Christusachtige krachten hebben en zal beheers de belangrijkste elementen van de samenleving en bereid de wereld voor op de wederkomst van Jezus. Bethel gelooft echter ook dat de mensheid goed is geboren, niet kwaadaardig. Sommige waarnemers hebben gesuggereerd dat deze standpunten in conflict zijn (Garcia 2013: 6-8; Lighthouse Trails 2914: 6; Boyd 2014: 6).

De kerk vertoont geen traditionele opvatting van geloofsovertuigingen op haar webpagina, maar algemeen wordt aangenomen dat deze de meeste conventionele christelijke overtuigingen, zoals de doop, het geloof in de Bijbel, en redding, accepteert, hoewel vijandige bronnen beweren dat de Bijbel is gedevalueerd . De "wat we geloven" -pagina is doorgegaan met het dragen van de geloofsovertuigingen van de Assemblies of God (Bethel Church nd).

Andere gepubliceerde overtuigingen omvatten de motto's "Wij houden van, wij maken discipelen" en "Christenen dienen op bovennatuurlijke wijze." Waarschijnlijk is de meest gebruikte motto "op aarde zoals in de hemel", wat weerklinkt "de Heilige Geest is onze ultieme gids" (Bethelkerk) nd).

De kerk ondersteunt de "Passion" vertaling van de Bijbel door Dr. Brian Simmons, een uitgebreid project om de Bijbel te vertalen met behulp van het NAR-vocabulaire. De kerk benadrukt ook extra-bijbelse openbaring en profetie (Boyd 2015: 12).

Een opvallend geloof van Johnson is dat Jezus op aarde van de goddelijkheid werd ontdaan en dat zijn wonderbaarlijke krachten dus volledig te danken waren aan zijn relatie met God. Hieruit volgt dat wonderbaarlijke krachten beschikbaar zijn voor ieder mens in een juiste relatie met God. Maar Johnson beweert ook dat "het verlossende werk van Christus ziekteverzuim biedt" (Lanigan 2014: 5; Garcia 2013: 3, 6). Bovendien stelt Johnson dat "alles wat we doen ofwel opwekking stimuleert of wordt gevoed door opwekking." Johnson definieert Bethel Redding als "een kerk waar bovennatuurlijke ontmoetingen met God regelmatig plaatsvinden, wonderen komen vaak voor en de gemeente heeft een aanstekelijke passie voor spirituele groei. "(Gemachtigd door Christus en 2).

De bovennatuurlijke verschijnselen die door de kerk en haar School of Supernatural Ministry worden ondersteund, zijn onder meer toegewijde 'dodenopbrengsteams' (waarvan bekend is dat ze in een mortuarium oefenen); weken (op het graf liggen om de zalving van de overledene over te dragen); een heilig relikwie museum gericht op hetzelfde doel; en "contemplatief gebed", beschreven als zijnde niet te onderscheiden van oosterse meditatie (Silva 2013b: 5; Lanigan 2014: 3-11; Boyd 2015: 1-2).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Bethel Church in Redding, Californië heeft een aantal rituelen en praktijken op verschillende locaties, maar de primaire zijn de wekelijkse aanbiddingsdiensten. Er zijn zeven diensten op zondag, vier op de campus van College View en drie op de campus Twin View. Er is ook een vrijdagavonddienst op de campus van College View (Lepinski 2010: 332).

Deze diensten volgen een patroon dat lijkt op een aantal kerken die op jongeren zijn gericht. De lichten zijn vrij zwak. De service is zeer informeel in zowel het plaatsen en kleden voor aanbiddingsleiders als aanbidders. De taal is eigentijds en bevat vocabulaire die niet acceptabel is in sommige andere kerken (Winters 2010: 3; Lepinski 2010: 91).

De service begint met ongeveer een uur "aanbidding", dat wil zeggen, muziek en zang geleid door een band en een zanger die voornamelijk originele muziek gebruikt. Bethel heeft zijn eigen muzieklabel en de kenmerkende (en repetitieve) muziek benadrukt eerder emotie dan inhoud. Bethel heeft ook een eigen mediabedrijf en gebruikt ondersteunende media zeer uitgebreid. Schermen tonen muziektekst en video's gedurende het grootste deel van de service. Waarnemers hebben verteld over ogenschijnlijk bovennatuurlijke gebeurtenissen in deze tijd, inclusief een waarneembare wolk boven het altaar (Bethel noemt het de "glorie wolk"), goudstof valt over de gemeente en veren vallen ("engelenveren"). Bethel beschouwt deze als aanwijzingen voor Gods aanwezigheid (Garcia 2013: 6; Winters 2010: 6-7).

Congregationele reacties omvatten schilderen, dansen (soms met vlaggen), spreken in tongen, vallen (verslagen in de geest), lachen, stuiptrekken, schokken, schudden en andere uitingen van emotionele reactie. [Afbeelding rechts] Bethel2.Bethel heeft gezegd dat "we aanbidden met extravagante vreugde en dankbaarheid." Worshipers, in plaats van kerkleiders, bepalen aanvaardbare vormen van respons (Winters 2010: 3; Garcia 2013: 2; Silva 2013: 1). Johnson's vrouw "Beni" staat bekend om het gebruik van een speciale stemvork en een kreet van "wakie-wakie" om "de engelen wakker te maken" (Garcia 2015: 2).

Na dat uur wordt een offer verzameld, en er is een "woord" van een aanbiddingsleider dat het lezen van de Schrift kan omvatten. Dit 'woord' (preek) is even informeel en wordt op een kalme, feitelijke manier afgeleverd. Aanvullende opmerkingen kunnen afkomstig zijn van alle aanbiddingsleiders (muzikanten) (A Socialspirituality 2013: 4). In sommige gevallen eindigt de dienst met de 'Vuurtunnel', een handschoen van aanbidders opgesteld voor een handoplegging voor genezing en bekering.

Naast de wekelijkse diensten heeft Bethel een aantal andere ministeries. Deze omvatten de School of Supernatural Ministry onder leiding van Chris Vallotton, een christelijke dagschool voor pre-K tot en met de achtste klas, en de School of Worship. Er zijn ook verschillende kleine groepen en klassen, een boekhandel, een koffiewinkel en gr2oups van de missie ("Rooftops and Rafters" 2013; School of Supernatural Ministry).

Het Alabaster Prayer House is een gebouw apart van anderen in de Bethel3.pngCollege View campus. [Afbeelding rechts] Het is de plaats van vele bovennatuurlijke activiteiten, waarvan de meeste geleid worden door Johnsons vrouw Brenda ("Beni"). Er zijn regelmatig gebedsgenezingssessies in de genezingskamers, en voor degenen die niet genezen zijn tijdens de gebedssessies, inweekgebed, Sozo-gebed en uiteindelijk Kundalini. (Winters 2010)

Dweilgebak impliceert zitten of liggen, soms met een kaars, en het verstand van alle andere gedachten opruimen. De aanhangers herhalen dan korte gebeden tot ze een of andere manifestatie van Gods aanwezigheid herkennen (zoals een briesje, een tintelende huid of een gevoel van warm of koud); ze weken dan in die aanwezigheid (Boyd 2015: 15).

Sozo (een Grieks woord voor vrijheid of redding) is een begeleid gebed en meditatieproces dat tot doel heeft innerlijke obstakels voor een intieme relatie met God te identificeren en te elimineren. Sozo vereist de aanwezigheid van een bemiddelaar of gids, die getraind is om deelnemers door een tijd van gebed en reflectie te leiden. Beni Johnson wordt gecrediteerd met de ontwikkeling van deze aanpak (Boyd 2015: 13; "Rooftops and Rafters" 2013; Sozo)

Kundalini is een oosters mystiek concept waarbij het vrijkomen van energie en veranderd bewustzijn wordt gezocht in yoga. Het maakt al eeuwenlang deel uit van het klassieke ontwaken van yoga, maar de werkgelegenheid binnen het christendom en westerse settings dateert grotendeels van de 1970s ("Rooftops and Rafters" 2013; Kundalini).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Bethel Church wordt meestal geïdentificeerd met zijn senior pastorale team van Bill en Brenda ("Beni") Johnson, maar de leiding en het personeel zijn uitgebreider (Bill Johnson nda). [Afbeelding rechts] Er zijn er twee

Bethel4leiderschapsteams: een Senior Team en een Core Leadership Team, met enige overlap tussen de teams. Zevenentwintig individuen zijn bij deze twee teams. Er zijn ook zeven paren geïdentificeerd als ouderlingen die enigszins oudere vrijwilligers lijken te zijn. Daarnaast zijn er docenten, muzikanten, media-professionals en niet-professionele medewerkers. De gemiddelde leeftijd van de twee leiderschapsteams lijkt eind dertig en veertig te zijn, met een aantal leiders die aanzienlijk ouder zijn (website Bethel Church nd).

Bill Johnson stamt af van een lange rij voorgangers. Zijn betovergrootvader was een benoemde minister van de Zweedse Mission Covenant Church in Northwestern Minnesota, waar Bill werd geboren. Latere generaties werden geroepen naar de Assemblies of God (Earl Johnson 2006).

Bill's vader, M. Earl Johnson, kwam naar Californië als minister van Assemblies of God; hij was voorganger van Bethel Church van 1968 tot 1982. Hij werd vervolgens door de vergaderingen opgeroepen voor administratieve taken (Bill Johnson nda). Tijdens zijn vaders jaren als voorganger, begon Bill Johnson te werken als jeugdpastor en vervolgens als alleenganger in de kerk. Hij ontmoette en trouwde later met Brenda, een andere jeugd- en alleenstaandenwerker op Bethel. Later nam ze de naam Beni aan, naar verluidt om de revivaliste Benny Hinn te eren. (Bill Johnson nda)

Na het voltooien van het onderwijs, werd het paar geroepen als pastors van Mountain Chapel in Weaverville, Californië. Ze bleven daar werken totdat ze geroepen werden om terug te keren naar Bethel in 1996. De Johnsons aanvaardden de oproep met de voorwaarde dat Bethel zich altijd op opwekking zou concentreren. (Bill Johnson nda)

Beni, die zegt dat ze een bepaalde roeping voelt om voorbeden te bidden, is verantwoordelijk voor het Gebedshuis en heeft zulke vormen van interventie geïntroduceerd als Sozo, Kundalini en verschillende methoden om engelen te wekken of te roepen. (Beni Johnson website nd)

Kris Vallotton en zijn vrouw Kathy staan ​​vermeld als assistent-voorgangers van Bethel Church. Kris is al meer dan dertig jaar medewerker van Bill Johnson. Samen met Johnson richtte Vallotton The School of Supernatural Ministry op. Hij staat ook bekend als een sterke voorstander van het Elija Generation- of Joel's Army-concept, evenals de overtuigingen van de dominionisten en spirituele oorlogsvoering in verband met dat concept.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Op basis van het aantal oppositionele websites lijkt het erop dat de Bethelkerk bijna evenveel critici heeft als leden. Deze kritiek kan begrijpelijk zijn, aangezien de meest onorthodoxe overtuigingen ofwel opwekkingen zijn van overtuigingen die kerkenraden in de tweede eeuw ketterij hebben verklaard of transplantaties uit oosterse of new-age en mystieke praktijken zijn. Andere kritiek weerspiegelt het succes van de kerk, zijnde dun gesluierde beschuldigingen van "schapen stelen" (inspanningen van een kerk om leden van andere kerken aan te trekken) (Rooftops and Rafters 2013; Boyd 2013: 233).

Waarschijnlijk de meest voorkomende kritiek is dat Bethel Kerk de rol van de Bijbel in haar overtuigingen en rituelen vermindert. Het is zeker waar dat leiders van de kerk in buitengewone mate afhankelijk zijn van profetie en extra bijbelse openbaring in hun proclamaties, en het is ook waar dat de kerk soms de Passie-vertaling van de Bijbel gebruikt, een versie die enigszins verschilt van meer gebruikelijke vertalingen en is specifiek bedoeld om het vocabulaire en de nadruk te leggen op kerken die behoren tot de Nieuw-Apostolische Hervorming. Zulke praktijken komen heel dicht bij het gnosticisme in hun afhankelijkheid van geheime of esoterische kennis (Boyd 2013: 233; Garcia 2015: 3).

Nauw verwant aan deze kritiek zijn diegenen die specifieke praktijken in vraag stellen, verwijzend dat die praktijken geen basis in de Bijbel hebben. Een breed scala aan praktijken is bekritiseerd, in de eerste plaats die acties die worden gezien als acties van God in het algemeen of van de Heilige Geest in het bijzonder. Voorbeelden hiervan zijn emotionele reacties in aanbidding zoals het spreken in tongen, lachen, het maken van dierengeluiden en vallen ("verslagen in de Geest"), beven, schokken en soortgelijk gedrag, evenals manifestaties als "glorie wolken", vallende goudstof en vallende "engelenveren", hoewel een aantal van deze praktijken in gebruik zijn in sommige kerken die de kritiek nivelleren (Winters 2010b).

Een ander gebied van kritiek heeft betrekking op praktijken die bedoeld zijn om een ​​bovennatuurlijke nabijheid met God aan te moedigen, waaronder sommigen die zijn geleend van de New Age mystieke praktijk. Sozo; Kundalini; pogingen om "engelen wakker te maken" (zoals stemvorken stemmen, "wakey wakey" verkondigen en de sjofar blazen); doorweekt gebed; en pogingen om de zalving van de doden over te brengen zijn allemaal veroordeeld als behorend tot Oosterse en New Age (niet-christelijke) overtuigingen (Garcia 2015). De zoektocht naar een individuele bovennatuurlijke ervaring van God is duidelijk een heropleving van Montaniasm, het geloofsysteem van de tweede eeuw dat op dat moment werd veroordeeld als ketterij (Roger 1999).

Andere praktijken, zoals teams die zich richten op het doden van doden, en de 'vuurtunnels' zijn specifiek bekritiseerd omdat ze geen christelijke of Bijbelse basis hebben, hoewel de verschillen tussen geloofsgenezing en geloofsverheffing van de doden niet helemaal duidelijk zijn. Evenzo kan de benadering met brandtunnels enigszins onconventioneel zijn, maar is niet wezenlijk anders dan de praktijken van veel oplevingsdiensten (Garcia 2015).

Een ander punt van kritiek betreft de heropleving van adoptie door Bill Johnson. Adoptionisme was een geloof in de eerste eeuw dat Jezus oorspronkelijk niet goddelijk was, maar door God werd aangenomen op basis van zijn getrouwe navolging van God, zelfs in de dood. In die tijd stond dit in contrast met de overtuiging dat Jezus altijd goddelijk was en alleen leek te zijn mens. In de Christologie van Bill Johnson verwerpt Jezus zijn goddelijkheid terwijl hij op aarde is en verricht hij wonderen alleen op basis van zijn relatie met God. Volgens deze gedachtegang volgt hieruit dat elke persoon in een juiste relatie met God in staat zou moeten zijn om wonderen te verrichten ("Adoptionisme" 2016).

Andere critici, die de betoog van Bethel Church opmerken dat sterk geloof genezing en gezondheid zou moeten bieden, hebben erop gewezen dat zowel Bill als Beni Johnson een bril dragen en zich hebben gewend tot conventionele medische praktijken voor de behandeling van andere gezondheidsproblemen.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: foto van Bill en Beni Johnson.

Afbeelding #2: foto van een eredienst in Bethel Church.

Afbeelding #3: Foto van albastgebedhuis.

Afbeelding #4: reproductie van het Bethel Church-logo.

REFERENTIES

"Adoptionisme." 2016. Nieuwe Wereld Encyclopedie. Betreden vanaf www.newworldencyclopedia.org/entry/Adoptionism op 12 april 2015.

AG, H. "Kundalini." Toegankelijk via https://www.themistica.com/mysticalarticles/k/kundalini.html in januari 26, 2016.

"Bill Johnson / Bethel Church, Redding, Californië." Apologetics Index. Betreden via http://www.apologeticsindex.org1399-bill-johnson op 30 2015 september.

"Bethel Church: een observatieverhaal over spiritualiteit in Redding, Californië." 2013. Asocialspirituality. Betreden via http://asocialspirituality.wordpress.com/2013/01/22/bethel-church-an-observatioal-notes-on-redding-california/ op 23 2015 september.

Bethel Church-website. 2017. "Services." Betreden vanuit  http://bethelredding.com/weekends op 14 september 14, 2015.

Bethel Church-website. 2017. "Wat we geloven." Toegankelijk vanaf http://bethel.org/about/ op 23 februari 2015.

Boyd, Sara. 2015. "De Nieuw-Apostolische Hervorming, Deel 3, De invloed van Bethel Church in Redding CA." Betreden via http://saraboyd.org op 12 2015 november.

Garcia, Holly S. 2015. "Bill Johnson, Jesus Culture and Bethel Church." Toegankelijk via https://shepherdguardian.wordpress.com/2013/09/05/heresy-alert op 30 september 2015.

Johnson, Beni website. nd Vreugde de hartslag. Betreden via https://www.google.cal#g=benij.org/heaven&gws_cd=cr op 13 2015 november.

Johnson, Bill. 2015. "Kindertijd." Betreden vanuit http://bjm.org/bill op 29 2015 september.

Johnson, Bill. 2006. "Bethel en de Assemblies of God." Betreden vanuit http://www.ibethel.org/churchlife/index.php?f=letter.html op 3 mei 2015.

Johnson, Bill. nda "Toegekend door Christus." Betreden vanuit http://www.empoweredbychrist.org/bill-johnson.html op 16 2015 november.

Johnson, Bil. ndb "Op aarde zoals het in de hemel is." Betreden vanuit http://www.ibethel.org op 13 November2015.

Johnson, M. Earl. 2000. "Een goddelijk erfgoed." Assemblies of God Heritage, p. 26. Betreden via http://ifphc.org/pdf/Heritage/2013.pdf op 19 2015 november.

Johnson, Phil. 2013. "Is er een baby in het charismatische badwater?" Betreden vanuit www.qty.org./resources/sermons/4/A/16 op 15 November2015.

Lanigan, Jon. 2014. "De New Age-eigenschappen van Bethel Church's Bill Johnson." Betreden vanuit http://lighthousetrailsresearch.com/blog/?p=1550 op 15 2015 november.

Lepinski, John Paul. 2010. "Betrekken van postmoderns in aanbidding: een studie van effectieve technieken en methoden die worden gebruikt door twee groeiende kerken in Noord-Californië." Ph.D. Dissertatie en projecten, Paper 332. Liberty University. Betreden via http://digitalcommons.liberty.edu/doctoral/332/ op 4 2015 november.

Daken en spanten. 2013a. "Kundalini - de valse Heilige Geest." Betreden vanuit https://rooftopsandrafters.wordpress.com/fire-tunnels-kundalini op 4 2015 november.

Daken en spanten. 2013b. "Mystiek en symboliek." Betreden vanaf https://rooftopsandrafters.wordpress.com/ op 4 2015 november.

Daken en spanten. 2013c. "School of Supernatural Ministry." Betreden vanuit https://rooftopsandrafters.wordpress.com/school-of-supernatural-ministry op 4 november 4 2015.

Daken en spanten. 2013d. "SOZO (& Healing Rooms)." Betreden vanaf https://rooftopsandrafters.wordpress.com/healing-rooms-sozo op 4 2015 november.

Roger, Pierce, ed. 1999. "The Tertullian Project: The Montanists." Betreden vanuit www.tertullian.org/montanism.htm op 19 april 2016.

Silva, Ken. 2013. "Jesus Culture – Of Bethel Church - And Practice Raising The Dead." Betreden vanaf http://appraising.org/2013/01/03/jesus-culture-of-bethel-church op 30 2015 november.

Winters, Amanda. 2010 (januari 18). "Faith Healings, Dead Raising Teams, onderdeel van Bethel Experience." Betreden vanuit www.redding.com/news/faith-healings-dead-raising-teams-part-of-bethel-experience-ep-377152  op 4 2015 november.

Winters, Amanda. 2010 (januari 19). "Bethel's 'tekens en wonderen' omvatten engelse veren, goudstof en diamanten." Betreden vanuit www.redding.com/news/bethels-signs-and-wonders-include-angel-feathers-gold-dust-and-diamonds-ep on 4 November 2015.

Geplaatst:
28 april 2017

 

 

Deel