Massimo Introvigne

Unification Movement Schismatic Groups (2012-present)

UNIFICATION MOVEMENT TIMELINE

1920 (6 januari, maankalender: de datum wordt herdacht in de Unificatie-beweging volgens de maankalender): dominee Sun Myung Moon werd geboren in Chŏngju, in het huidige Noord-Korea.

1943 (6 januari, maankalender: de datum wordt herdacht in de Unification-beweging volgens de maankalender): Hak Ja Han werd geboren in Sinli, in het huidige Noord-Korea.

1960 (11 april, zonnekalender: deze datum en alle datums hierna, zonnekalender): Reverend Moon trouwde met Hak Ja Han, zijn tweede vrouw, in Seoul, Korea. Ze werden bekend als "Ware Ouders" in de Unificatiebeweging.

1961 (27 januari): Ye Jin (Nina) Moon, het eerste kind van Reverend Moon en Hak Ja Han, werd geboren

1962 (29 december): Hyo Jin (Stephen) Moon, het tweede (en eerste mannelijke) kind van de True Parents, wordt geboren.

1965 (14 augustus): In Jin (Tatiana) Moon werd het vierde kind van de True Parents (als we de derde meegerekend, Hye Jin, die in 1964 op jonge leeftijd stierf) geboren.

1966 (december 4): Heung Jin (Richard) Moon, het vijfde kind van de True Parents, wordt geboren.

1969 (25 mei): Hyun Jin (Preston) Moon, het zevende kind van de True Parents, wordt geboren.

1970 (juli 17): Kook Jin (Justin) Moon, het achtste kind van de True Parents, wordt geboren.

1976 (juli 11): Sun Jin (Salina), het tiende kind van de True Parents, wordt geboren.

1979 (26 september): Hyung Jin (Sean) Moon, het twaalfde kind van de True Parents, wordt geboren.

1984 (januari 2): Heung Jin (Richard) Moon stierf bij een auto-ongeluk.

1987 (31 maart): Hyun Jin Moon trouwde met Jun Sook, dochter van dominee Chung Hwan Kwak, een van de meest prominente ouderen van de Unificatiebeweging.

1996: Reverend Moon lanceert de Family Federation for World Peace and Unification (FFWPU), met dominee Kwak als president.

1998: Hyun Jin Moon wordt aangesteld als vice-president van FFWPU.

1998: Nansook Hong, ex-vrouw van Hyo Jin Moon, legt zijn tekortkomingen bloot in een sensationeel boek.

2006: dominee Sun Myung Moon verhuisde van Seoul naar de heilige grond van Chung Pyung, het theater van de mediamieke verschijnselen van Hyo Nam Kim, een vrouw die de geest van de overleden moeder van de vrouw van dominee Moon kanaliseert.

2008 (17 maart): Hyo Jin Moon stierf.

2008: Hyun Jin Moon werd in de meeste van zijn leidinggevende posities in de Unification Movement vervangen door zijn jongere broer Hyung Jin Moon, die president werd van FFWPU.

2009: Hyun Jin Moon lanceerde in Manilla de Global Peace Foundation, als een onafhankelijk alternatief voor de door de FFWPU gecontroleerde Universal Peace Federation.

2010-2011: Hyun Jin Moon en zijn volgelingen vormden in de omgeving van Seattle de Blessed Family Community, later Blessed Family Association.

2012: In Jin Moon heeft ze ontslag genomen uit haar posities in de Unification Movement na geschillen met haar moeder, verergerd door het feit dat haar relatie met FFWPU-muzikant Ben Lorentzen publiekelijk bekend werd. Ze zou later van haar man, Jin Sung Pak, scheiden en met Lorentzen trouwen.

2012 (3 september): Reverend Moon stierf in Chung Pyung, Korea.

2012: Mevr. Moon begon Hyung Jin Moon en zijn broer Kook Jin Moon te verwijderen uit hun leidinggevende posities in de Unificatiebeweging.

2013: Hyung Jin Moon richtte, met de steun van zijn broer Kook Jin, de Sanctuary Church op als een aparte organisatie van FFWPU.

2015: Sun Jin Moon wordt aangesteld als president van FFWPU.

2015: mevrouw Hak Ja Han Moon brak met Hyo Nam Kim, het Chung Pyung-medium, die haar eigen afzonderlijke beweging lanceerde.

2016: Aanhangers van Hyun Jin Moon hebben de Family Peace Association opgericht als een aparte organisatie van FFWPU.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS 

Reverend Sun Myung Moon, de oprichter van de Unification Movement, stierf op 3 september 2012 in Cheung Pyung, Korea. Zoals vaak gebeurt in religieuze groeperingen, splitste de beweging zich op in rivaliserende facties, hoewel de conflicten hun oorsprong hadden in gebeurtenissen die voorafgingen aan de dood van dominee Moon.

De schisma's in de Unificatiebeweging waren geworteld in tegenstrijdige aanspraken op autoriteit, voornamelijk door (a) de weduwe van dominee Moon, Hak Ja Han; (b) de oudste overlevende zoon van dominee Moon, Hyun Jin (Preston) Moon; (c) een groep individuen ("de geestelijken") die wettelijke institutionele controle hebben over verschillende grote organisaties die zijn opgericht door Reverend Moon; (d) de jongste zoon van de oprichter, Hyung Jin (Sean) Moon; en (e) Hyo Nam Kim, een medium dat beweerde de geest van de schoonmoeder van dominee Moon te kanaliseren en een aanzienlijke bekendheid verwierf in de beweging.

Reverend Moon (1920-2012) had veertien zonen en dochters uit zijn 1960-huwelijk met Hak Ja Han, zijn tweede vrouw nadat hij was gescheiden van Sun-Kil Choi (1925-2008), met wie hij in 1945 was getrouwd. Hak Ja Han wordt in de Unificatie-beweging de "Ware Moeder" en Maan de "Ware Vader" genoemd. Hun familie, inclusief hun veertien "Ware Kinderen", wordt de "Ware Familie" genoemd en zijn rol is centraal in het geloof van de Unificatie-beweging, waar Reverend Moon wordt beschouwd als de "derde Adam" (de "tweede Adam" is Jezus Christus) (Chryssides 1991).

De "echte kinderen" omvatten zeven zonen en zeven dochters, waarvan er één kort na de geboorte stierf in 1964. Het eerste ware kind is een dochter geboren in 1961, Ye Jin (Nina) Moon. Het oudste mannelijke ware kind was Hyo Jin (Stephen) Moon (1962-2008). Ruim voor 1998, toen een sensationeel boek van zijn ex-vrouw Nansook Hong de verenigingsbeweging (Hong 1998) beschadigde, werd het duidelijk dat Hyo Jin Moon persoonlijke problemen had en geen potentiële opvolger van zijn vader was.

Het op één na oudste mannelijke ware kind was Heung Jin Moon (1966-1984), wijd vereerd in de Unification Movement als een jonge man met een spirituele neiging op hoog niveau. Hij werd gedood bij een auto-ongeluk op de leeftijd van zeventien. Volgens Unification theology speelt Heung Jin Moon een cruciale rol in de spirituele wereld. In 1988 beweerde een lid van de verenigingskerk uit Zimbabwe, Cleophas Kundiona, een incarnatie van Heung Jin Moon en werd hij als zodanig geaccepteerd door eerwaarde en mevrouw Moon en de kerkleiding, voordat hij controversieel werd vanwege zijn gewelddadige en onvoorspelbare gedrag en uiteindelijk worden afgewezen door de beweging.

De dood van Heung Jin Moon en de problemen van Hyo Jin Moon hebben Hyun Jin Moon verlaten als het oudste mannelijke ware kind dat het best geschikt is voor volgt zijn vader op in een leidende positie. Hyun Jin Moon werd geboren op 25 mei 1969, en als tiener werd hij door zijn vader voorbereid om een ​​toekomstige leider in de Unificatiebeweging te worden. Op kerstavond 1986, op zeventienjarige leeftijd, verloofde Hyun Jin zich met Jun Sook Kwak, die die dag negentien werd. [Afbeelding rechts] De twee trouwden op 31 maart 1987 en kregen later negen kinderen. Jun Sook was de dochter van dominee Chung Hwan Kwak, een van de meest prominente oudsten van de Unificatiebeweging en een van de meest vertrouwde metgezellen van dominee Moon gedurende het grootste deel van diens leven.

Voorbereiding op leiderschap omvatte onder meer de indicatie van dominee Moon dat zijn zoon Hyun Jin, een veelbelovende voetballer uit de middelbare school, zijn sportactiviteiten zou moeten overschakelen op paardrijden. Hij deed dit met succes en maakte deel uit van het Koreaanse nationale paardensportteam op zowel de Olympische Spelen van Seoul (1988) als van Barcelona (1992). In 1998 behaalde Hyun Jin Moon een MBA-graad aan de Harvard Business School. Hij heeft ook een BA in geschiedenis van Columbia University en een MRE van Unification Theological Seminary. Hij heeft een eredoctoraat van de Sun Moon University, de geaccrediteerde universiteit die wordt beheerd door de Unification Movement in Korea (op basis waarvan hij normaal gesproken "Dr. Moon" wordt genoemd) en een ereprofessoraat van Uni-Anhanguera in Brazilië. Zelfverzekerd in zijn zoon, kende dominee Moon hem institutionele verantwoordelijkheden toe op verschillende gebieden van de Unificatiebeweging. Hij besloot in 2000 ook dat Hyun Jin de eerste persoon op aarde zou worden die van hem en zijn vrouw het recht zou erven om de huwelijkszegening te schenken, het centrale sacrament van de Unificatiebeweging.

In 1994 riep dominee Moon het einde van het tijdperk van de Unification Church uit en in 1996 lanceerde hij de Family Federation for World Peace and Unification (FFWPU), met dominee Kwak als president. In 1998 werd Hyun Jin Moon aangesteld als vice-president van FFWPU. Tijdens de grote inauguratieceremonie in New York, bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld, verkondigde dominee Moon dat zijn zoon zijn missie zou voltooien en grotere werken zou verrichten dan hijzelf, verwijzend naar Hyun Jin als de vervulling van de 'Drie Grote Koningschap' (twee generaties van een familie geworteld in God) en de "Vierde Adam". De benoeming van Hyun Jin Moon en de verhuizing van de Unification Church naar de Family Federation schokte de organisatie tot in haar kern, aangezien het werd geïnterpreteerd als een radicale verandering van een 'kerk' naar een 'beweging', dat wil zeggen van een sektarisch naar een niet-sektarisch model, en was een belangrijke reden voor de verschillende schisma's die volgden. Het legde bloot wat de volgelingen van Hyun Jin later zagen als de bedoeling van dominee Moon om zijn ultieme spirituele autoriteit door te geven aan de meest geschikte zoon en niet aan zijn vrouw, en om elke erfenis van de administratieve orde uit het tijdperk van de Unification Church te ontmantelen.

Tussen 2000 en 2001 werd Hyun Jin Moon voorzitter van de Collegiate Association for the Research of Principles (CARP) en de Youth Federation for World Peace. In 2001 richtte hij Service for Peace op. In 2006 werd hij voorzitter van UCI, een in de VS gevestigde non-profitorganisatie die een deel van de activa van de beweging controleert. In 2007 werd hij co-voorzitter van de Universal Peace Federation en begon hij Global Peace Festivals te organiseren.

Hyun Jin Moon's aanname van al deze posities maakte deel uit van een poging van dominee Moon om de kerkstructuur van de afgelopen veertig jaar te ontmantelen en om kernposities in de Unificatiebeweging over te dragen aan de "1.5 generatie", bestaande uit jonge leiders van in de veertig. Moon geloofde dat zijn zoon Hyun Jin, die zelf deel uitmaakte van deze generatie, de jongere leiders gemakkelijker zou beheren. In feite verzetten ze zich tegen de autoriteit en hervormingen van Hyun Jin, veroordeelden hem bij dominee Moon als onorthodox en vergiftigden ze uiteindelijk de relatie van Hyun Jin met zijn ouders.

Unification Theological Seminary professor en geleerde van de Unification-beweging Mike Mickler, zelf lid van de tak van mevrouw Moon die nu vijandig staat tegenover Hyun Jin Moon, gelooft dat laatstgenoemde de uitspraken van dominee Moon na 1994 zonder meer aanvaardde dat dit nu een kerk maar een associatie ', terwijl het in feite de bedoeling was van de oudere Moon om een' creatieve spanning 'tussen de religieuze en niet-sektarische modellen in stand te houden. Toen, zo betoogt Mickler, met de oprichting van het Chung Pyung-heiligdom en de kroningen van hemzelf en zijn vrouw als Koning en Koningin van de Vrede, Reverend Moon nogmaals de nadruk legde op het religieuze thema, werd het uit elkaar gaan met zijn zoon Hyun Jin onvermijdelijk (Mickler 2013, 48 -50). Hyun Jin daarentegen blijft volhouden dat zijn vader nooit van plan was een religie te stichten en dat de kroningsceremonies bedoeld waren als een kroning van God door vertegenwoordigers op aarde in plaats van een verschuiving terug naar een sektarisch perspectief.

Tot 2008 werd Hyun Jin Moon algemeen erkend als de toekomstige opvolger van Reverend Moon. Vanaf dat moment zijn zijn relaties met de zijne ouders en broers en zussen zijn drastisch veranderd. In dat jaar voerden zijn moeder en enkele van zijn broers en zussen verschillende leiderschapswijzigingen en communicatiecampagnes door om de reputatie en invloed van Hyun Jin binnen de Unification-beweging te ondermijnen. [Afbeelding rechts] Hij werd in de meeste van zijn functies vervangen door zijn jongere broer Hyung Jin Moon. Zijn schoonvader, dominee Kwak, werd even verguisd en gedwongen af ​​te treden uit alle organisaties die door Hak Ja Han werden gecontroleerd. Hyung Jin werd bekend als Pastor Moon en werd ingehuldigd als internationaal president van FFWPU. Andere functies werden gegeven aan weer een andere broer, Kook Jin (Justin) Moon. De laatste werd geboren in 1970, veertien maanden na Hyun Jin.

In de chronologische volgorde van "True Children" werd hij gevolgd door Kwon Jin Moon (1975), die gedurende een aantal jaren als acteur in de populaire tv-serie onder de naam Nathaniel Moon werkte en pas sinds kort een speciale interesse in de Unificatie-beweging, en door Young Jin Moon (Philip, 1978-1999). Hij was ook geen speler in de opvolgingsstrijd en stierf in 1999 door zelfmoord te plegen of per ongeluk te vallen vanaf de zeventiende verdieping van een hotel in Las Vegas. Pastor Hyung Jin (Sean) Moon werd geboren in 1979 en was het laatste mannelijke kind van Reverend Moon.

Dominee Moon werd ontoegankelijk voor zijn zoon Hyun Jin en andere leiders nadat hij in 2006 op zesentachtigjarige leeftijd van Seoul naar de heilige grond van Chung Pyung verhuisde, het theater van de mediamieke verschijnselen van Hyo Nam Kim. Chung Pyung is een locatie die niet gemakkelijk bereikbaar was en ver verwijderd was van het leiden van de beweging. Het medium bracht de geest van Hak Ja Han's overleden moeder, Soon-Ae Hong (1914-1989), over. Hyo Nam Kim geloofde dat de familie en afstamming van mevrouw Moon op zichzelf een spirituele betekenis hadden, onafhankelijk van Reverend Moon. Kim's onthullingen kondigden Han's latere openbare proclamaties aan van haar ultieme autoriteit en voorzienige betekenis.

Zelfs vóór 2006 waarschuwde Hyun Jin Moon herhaaldelijk voor de mogelijkheid van het falen van het medium. Uiteindelijk gingen het medium en mevrouw Moon in 2015 uit elkaar, nadat mevrouw Kim beweerde dat ze dominee Moon zou channelen, en rond het medium werd weer een andere splintergroep geboren, die uiteindelijk enkele volgers zou verzamelen onder de Japanse tak van de Unificatiebeweging.

Met de publieke goedkeuring van Hak Ja Han als erfgenaam van dominee Moon, begon Hyung Jin (Sean) Moon onmiddellijk na zijn aanname van het leiderschap van FFWPU in 2008 met het deconstrueren van de gezinsgerichte structuur van FFWPU en het reconstrueren van de beweging als de Unification Church (of 'Unificationism ”Als religie), waarmee hij de Unificatiebeweging opnieuw presenteerde in de religieuze hiërarchische en sektarische termen waartegen zijn broer Hyun Jin zich verzette. Hyun Jin beweerde dat het, met het einde van het tijdperk van de Verenigingskerk in 1994, voor iedereen duidelijk had moeten worden, ook voor zijn broers, dat dominee Moon geen nieuwe denominatie wilde vestigen, maar eerder een grotere universele beweging van gezinnen.

Tussen 2006 en 2013 kreeg Kook Jin Moon, op basis van de invloed van Hak Ja Han, de leiding over de financiën van de beweging. Een oudere zus, In Jin Moon (Tatiana, geboren in 1965), werd naar de VS gestuurd om de rol van Hyun Jin Moon, die daar woonde, verder te marginaliseren. Er volgden campagnes waarin Hyun Jin werd bekritiseerd en rechtszaken over de controle over de VS en andere bezittingen van de Unification Movement, die nog steeds niet zijn opgelost. In 2012 moest Tatiana haar posities in de Unification-beweging echter neerleggen na geschillen met haar moeder, mevrouw Moon, verergerd door de openbare bekendmaking dat ze, ondanks dat ze getrouwd was met Jin Sung Pak, een relatie had met de muzikant van de Family Federation. Ben Lorentzen en hij was de vader van haar zesde zoon, Erik. Later scheidde Tatiana van haar man en trouwde met Lorentzen, die op haar beurt in 2013 was gescheiden van zijn vrouw Patricia tijdens een niet-kerkelijke ceremonie. Later verzoende ze zich enigszins met haar moeder.

Hoewel ze de twee jongere zonen, predikant Hyung Jin en Kook Jin, promoveerde, haalde ze allebei uit verschillende posities in 2012 en 2013 en deze twee broers creëerden vervolgens hun eigen onafhankelijke groep, de World Peace and Unification Sanctuary. Kerk. Deze twee jongere zonen blijven haar aanspraken op ultieme autoriteit als godslastering veroordelen.

In 2009 besloot Hyun Jin Moon om in Manilla de Global Peace Foundation (GPF) op te richten als alternatief voor de Universal Peace Federation (UPF), de meest brede inclusieve en niet-sektarische organisatie opgericht door Reverend Moon. Hyun Jin beweerde dat de laatste niet langer de oorspronkelijke niet-sektarische intentie handhaafde, zoals blijkt uit de inaugurele rede van zijn jongere broer Hyung Jin als president van UPF. Vanaf 2010-2011 verhuisde Hyun Jin Moon naar Seattle en zijn volgelingen begonnen met het vormen van "geen denominatie maar een vereniging" in de vorm van de Blessed Family Community, later Blessed Family Association. In 2016 heeft de Family Peace Association (FPA) werd ingehuldigd als een poging van Hyun Jin om de oorspronkelijke organisatie te vervangen die was opgericht door ds. Sun Myung Moon (Family Federation for World Peace and Unification - FFWPU). Hyun Jin geloofde dat de laatste zijn universele, niet-sektarische missie van het realiseren van op God gerichte, ethische samenlevingen had opgegeven, nadat hij door zijn moeder, zijn broer Hyung Jin en de geestelijken was afgeleid van het oorspronkelijke beoogde doel. Enkele belangrijke figuren in de geschiedenis van de Unificatiebeweging, zoals Chung Hwan Kwak en voormalig president van de Japanse Unificatiebeweging Takeru Kamiyama (1942-2016), evenals andere grote leiders, kozen de kant van Hyun Jin.

De leiders die de FFWPU controleren, hebben na de dood van dominee Moon publiekelijk de leer onderschreven dat mevrouw Moon de "Eniggeboren dochter van God" en dat ze de ultieme autoriteit bezit. Daarentegen gelooft de Family Peace Association dat het ultieme spirituele gezag in de Unification-beweging toebehoort aan de oudere True Son, dwz Hyun Jin Moon, zoals verklaard door zijn vader in Hyun Jin's vice-presidentiële inauguratie van 1998. Aan de andere kant erkent de Sanctuary Church Hyung Jin Moon als de opvolger van dominee Moon en 'de nieuwe koning van Cheon Il Guk' (Koreaans voor 'Koninkrijk van God'), met zijn vrouw als de nieuwe koningin, op basis van zijn deelname aan de kroningsceremonies van 2009 georganiseerd door zijn ouders. [Afbeelding rechts] Hyung Jin beschouwt deze kroningen als een politieke betekenis, zoals blijkt uit de zijne Grondwet van de Verenigde Staten van Cheon Il Guk, dat in artikel 1 stelt dat “de koning van Cheon Il Guk (CIG) het staatshoofd van de Verenigde Staten van CIG is. Het koningschap wordt nagelaten door de Heer van de Tweede Advent Moon Sun Myung [de eerste Koning] aan zijn zoon Moon Hyung Jin als tweede Koning, en vervolgens aan Moon Shin Joon [Hyung Jin's zoon, geboren op 22 maart 2004] als derde Koning ”(World Peace and Unification Sanctuary Church 2015: 6). FPA daarentegen houdt vol dat soevereiniteit in het Koninkrijk van God alleen van God is en dat er geen menselijke bemiddelaar vereist is.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Er zijn vijf fundamentele leerstellige verschillen tussen FPA, FFWPU en de Sanctuary Church. De FPA benadrukt dat leerstellige verschillen, in plaats van louter kwesties van leiderschap en autoriteit, de grondoorzaken zijn van het schisma in de Unification Movement. De Sanctuary Church ondersteunt een variatie op de FFWPU-theologie, die alleen de ultieme bron van autoriteit in de beweging vervangt en mevrouw Moon's aanspraken op een speciale rol als de "eniggeboren dochter van God" verwerpt.

Ten eerste beweren zowel de FPA als de Sanctuary Church dat de canon van de Heilige Schrift, zoals vastgesteld door Reverend Moon, onveranderlijk is. Ze hebben sterke kritiek op mevrouw Moon en FFWPU voor het vervangen van alle acht delen door drie nieuwe, waaronder een nieuwe editie van de Cheon Seong Gyeong (de centrale bloemlezing van de leer van dominee Moon), waarin ze beweren dat zeventig tot tachtig procent van de oorspronkelijke inhoud ontbreekt. Bovendien is FFWPU door de FPA veroordeeld voor het terugtrekken van deel 594 en verder van de 615 delen waarin de toespraken van dominee Moon zijn verzameld en voor het opnieuw uitgeven ervan, nadat passages die kritiek hadden op mevrouw Moon of op een positieve manier getuigden over de rol van Hyun Jin Moon. Uiteindelijk betreft het verschil opnieuw de rol van mevrouw Moon en haar autoriteit om de canon en de Schrift te veranderen, die zowel de FPA als de Sanctuary Church beschouwen als niet alleen gewetenloos, maar in strijd zijn met de uitspraken van dominee Moon dat hij 'acht leerboeken en lesmateriaal dat de mensheid tot in alle eeuwigheid kan gebruiken ”zonder de minste verandering. De FPA beweert echter dat dominee Moon heeft toegestaan ​​dat aanvullende verzamelingen van zijn woorden worden gepubliceerd, maar dat deze de originelen niet mogen vervangen.

Ten tweede ziet FPA, in tegenstelling tot FFWPU en Sanctuary Church, als het institutionele platform voor spirituele groei en ontwikkeling de gezinseenheid, en niet een kerk, hiërarchie of priesterschap. FPA benadrukt de verschillende rollen van elk lid in een gezin, evenals van de mannelijke en vrouwelijke geslachten, als zijnde kern van de leer van Sun Myung Moon en de fundamentele principes van de schepping. FPA beweert dat FFWPU, onder leiding van mevrouw Moon, dit kernprincipe verwart. Mevr. Moon, als "Ware Moeder" wordt verondersteld het centrum van eenheid in de "Ware Familie" te zijn, maar volgens de FPA verkeert dit gezin momenteel in verwarring vanwege haar verwaarlozing van haar hoofdverantwoordelijkheid als moeder en haar nieuwe theologie die claimt dat zij de "eniggeboren Dochter van God" is. Ondertussen blijft Sanctuary Church staan ​​op het absolute gezag van Hyung Jin Moon als de "Tweede Koning van Cheon Il Guk" en het enige instrument op Aarde van God en zijn vergoddelijkte vader.

Ten derde interpreteert FPA de leringen van dominee Moon in de zin dat, hoewel hij en mevrouw Moon de eerste ware ouders waren, uiteindelijk alle gezegende stellen ook echte ouders zouden kunnen worden, met een directe relatie tot God. De FPA beschuldigt zowel mevrouw Moon als Hyung Jin Moon ervan een religieuze mythologie te hebben gecreëerd waarin gezegende families niet rechtstreeks met God in verband kunnen worden gebracht, maar alleen door bemiddeling van "vergoddelijkte" dominee en mevrouw Moon. De Sanctuary Church benadrukt de goddelijke status van Reverend Moon als "dezelfde geest" als Jezus Christus, en Hyung Jin Moon wordt door deze factie geloofd als nu het aardse "vat" van God en de vergoddelijkte Reverend Moon nadat de laatste "was teruggekeerd. terug naar de Godheid ”(World Peace and Unification Sanctuary Church 2017).

Ten vierde, wie moet de Unification Movement leiden, is ook een omstreden kwestie, zoals hieronder beschreven in de sectie Organisatie / Leiderschap van dit profiel.

Ten vijfde, zoals eerder vermeld, streeft de FPA er niet naar om een ​​kerk te zijn, maar een beweging van ideale gezinnen, niet allemaal met dezelfde religieuze overtuigingen en praktijken. Aan de andere kant delen de kernleden van de FPA, evenals de leden van de Sanctuary Church, bepaalde ideeën over de messiaanse rol van dominee Moon en zijn afstamming, en beschouwen ze het behoud van veel van de oorspronkelijke ceremonies die zijn ingesteld door dominee Moon als belangrijk.

Het feit dat cruciale overtuigingen over dominee Sun Myung Moon (gedeeltelijk maar niet volledig) worden gedeeld door alle drie de takken (FFWPU, FPA en Sanctuary Church) zou in principe een verzoening tussen hen mogelijk kunnen maken. Hyun Jin is terughoudender dan zijn broer, Hyung Jin. die in het openbaar een venijnige aanval op mevrouw Moon heeft gericht. Hyun Jin heeft zijn moeder herhaaldelijk geschreven (Moon 2008, 2009, 2011, 2013) en heeft ontmoetingen met haar gehad, zonder een verzoening uit te sluiten. De nieuwe theologische ideeën over mevrouw Moon als de "eniggeboren dochter van God" en de steun van mevrouw Moon aan de rechtszaken die tegen haar eigen zoon Hyun Jin worden gevoerd, maken verzoening echter buitengewoon moeilijk.

Voor het beoordelen van de toekomst moet nog een ander echt kind worden overwogen: Sun Jin (Salina) Moon, geboren in 1976, de vierde dochter van Dominee en mevrouw Moon. [Afbeelding rechts] Ze werd in 2015 door mevrouw Moon ingehuldigd als internationaal president van FFWPU en is tevens voorzitter van de Hoge Raad van FFWPU. Hoe ze zich zal verhouden tot FFWPU-leiders buiten de Ware Familie en tot haar dissidente broers valt nog te bezien.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Zowel FFWPU als FPA handhaven de traditionele rituelen en sacramenten die worden aanbevolen door Reverend Moon. FPA handhaaft een "traditionalistische" oriëntatie en verwerpt alle veranderingen die door mevrouw Moon zijn geïntroduceerd na de dood van haar man als onecht. Deze veranderingen benadrukken de eigen messiaanse rol van mevrouw Moon als de 'eniggeboren dochter van God'.

The Sanctuary Church onderhoudt ook de traditionele kernrituelen en het sacrament van de vroege Unification Movement, minus de veranderingen die zijn geïntroduceerd door Mrs. Moon. Zijn diensten kwamen echter dichter bij de protestantse evangelische en pinkstergemeente, met een eerste preek gevolgd door liederen die vaak waren afgeleid van het muzikale erfgoed van het Amerikaanse evangelicalisme, hoewel sommigen uit de begintijd van Reverend Moon kwamen. De laatste, en zijn goddelijke rol, worden echter opnieuw gevierd in het laatste gebed.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Zoals gebeurde bij grotere religieuze groepen (de soennitisch-sjiitische verdeling komt meteen voor de geest), is het conflict tussen de verschillende takken ook tussen afkomst en hiërarchie. De FPA beweert dat autoriteit in de Unificatiebeweging wordt overgedragen via mannelijke afkomst, dwz van Reverend Moon op zijn oudste zoon. Het benadrukt ook de cruciale rol van de "centrale lijn" die voortkomt uit de "ware familie" van dominee en mevrouw Moon. Deze centrale familie wordt geacht erin geslaagd te zijn Gods familie te stichten, waar de familie van Adam en Eva tekortschoot. Verder stelt FPA dat de uiteindelijke legitimiteit berust op verdienste; mocht een sleutelfiguur van de voorzienigheid falen, dan wordt het gezag overgedragen aan een ander, in overeenstemming met Gods benoeming en aanvaarding door de mensheid, en met de vervulling van menselijke verantwoordelijkheid. FFWPU daarentegen introduceerde (in 2014), na het overlijden van de oprichter, een Cheon Il Guk Grondwet alle macht verwerven in een Hoge Raad van de kerk. FPA beschuldigt FFWPU van het degraderen van de rol van afstamming tot nietigheid en van het vertrappen van de principes van menselijke verantwoordelijkheid, vrijheid en zelfbeschikking door middel van zijn zelfbedienende grondwet. De geestelijken worden nu gepositioneerd door de Grondwet om het ultieme gezag te hebben, superieur aan het gezag van de Ware Kinderen, in geval van arbeidsongeschiktheid of overlijden van de drieënzeventigjarige Hak Ja Han.

Ondertussen benadrukte de Sanctuary Church, gebaseerd op de leringen van dominee Moon in sommige schriftstudiesessies in zijn latere jaren, het gezag van Hyung Jin Moon, verkregen door benoeming door zijn ouders. De Sanctuary Church staat erop dat de oudste zoon Hyun Jin door zijn ouders werd afgewezen en dat de jongste zoon Hyung Jin in zijn plaats werd benoemd. Van zijn kant ziet de FPA de tegenstrijdige verklaringen van dominee Moon over de opvolging als bewijs dat hij in zijn laatste jaren sterk werd gemanipuleerd door zijn familieleden en kerkleiders om zijn oudste zoon af te wijzen en de jongere te begunstigen.

In het filiaal van mevrouw Hyo Nam Kim [Afbeelding rechts] berust de autoriteit bij het medium zelf, waarvan wordt aangenomen dat het dominee Moon en  zend zijn boodschappen uit de geestenwereld.

Het lidmaatschap van de verschillende branches is moeilijk te beoordelen. FFWPU claimt wereldwijd zo'n 50,000 leden. De Sanctuary Church noemt het aantal van 10,000, maar inclusief degenen die haar activiteiten volgen via haar websites, een aantal dat zeker veel hoger is dan haar kernleden. FPA heeft ongeveer 2,000 kernleden over de hele wereld. Het aantal volgers van mevrouw Hyo Nam Kim kan in de honderden worden geschat. Er zijn ook verschillende andere kleine scheuringen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Het is moeilijk om te voorspellen hoe de situatie van de Eenwordingsbeweging zou evolueren, vooral na de dood van mevrouw Moon. Naast de hier beschouwde schismatiscategorieën zijn er ook een aantal kleinere schisma's die geen van de drie hoofdtakken als legitiem erkennen.

Anti-sekte blijft de Unificatiebeweging in het algemeen afwijzen als een 'sekte', terwijl in Zuid-Korea zowel de FFWPU als de FPA een zekere legitimiteit hebben verworven door hun culturele, educatieve en sociale activiteiten. Hyung Jin Moon en de Sanctuary Church hebben nieuwe controverses veroorzaakt met hun beslissing om zichzelf te positioneren als onderdeel van het Amerikaanse religieuze recht. Hun Grondwet van de Verenigde Staten van Cheon Il Guk is een politiek document. Los van zijn bewering dat Hyung Jin erkend moet worden als de koning van een toekomstige messiaanse staat, is het document een soort herziene Amerikaanse grondwet, waarin de nadruk wordt gelegd op de prioriteit van het individu boven de staat en de staten boven de federale regering. In zijn preken, bepleit Hyung Jin het recht van voorgangers en kerken om openlijk over politieke kwesties te praten, bekritiseert hij wat hij ziet als de socialistische neiging van de Amerikaanse linkerzijde en van de meeste hoofdkerken, en begroet Donald Trump en Europese rechtse politici zoals Marine Le Pen als werktuigen van God voor het verslaan van een internationaal 'liberalisme' dat de Kerk van het Heiligdom steeds meer beschouwt als een politieke manifestatie van Satan.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Betrokkenheid van Hyun Jin (Preston) Moon en Jun Sook Kwak, Christmas 1986.
Afbeelding #2: Hyun Jin Moon en Mrs. Hak Ja Han Moon.
Afbeelding #3: Hyung Jin (Sean) Moon and his wife.
Afbeelding #4: Hyo Nam Kim.
Afbeelding #5: Sun Jin (Salina) Moon.

REFERENTIES

Chryssides, George. 1991. De komst van Sun Myung Moon. Basingstoke en Londen: Macmillan.

Hong, Nansook. 1998. In the Shadow of the Moons: My Life in Reverend Sun Myung Moon's Family. Boston en New York: Little, Brown en Company.

Mickler, Michael L. 2013. "De Post-Sun Myung Moon Unification Church." Pp. 47-63 in Revisionisme en diversificatie in nieuwe religieuze bewegingen, bewerkt door Eileen Barker. Farnham, UK en Burlington, VT: Ashgate.

Moon, Hyun Jin. 2013. Brief van Hyun Jin Moon aan All Blessed Central Families over de betekenis van Foundation Day, februari 12, 2013. Seoul: Hyun Jin Moon Speech Publishing Committee.

Moon, Hyun Jin. 2011. Hyun Jin Moon's brief aan de Unification Community Worldwide, 26 november 2011.

Moon, Hyun Jin. 2009. Brief van Dr. Hyun Jin P. Moon tot Universal Peace Federation (UPF) Leiderschap, november 4, 2009. Seoul: Hyun Jin Moon Speech Publishing Committee.

Moon, Hyun Jin. 2008. Speciale brief van Hyun Jin Moon aan True Parents, March 23, 2008. Seoul: Hyun Jin Moon Speech Publishing Committee.

World Peace and Unification Sanctuary Church. 2017. "Zijn Jezus Christus en Ware Vader dezelfde geest?" Betreden vanuit https://www.youtube.com/watch?v=FwK9oazOqZc op 27 februari 2017.

World Peace and Unification Sanctuary Church. 2015. De grondwet van de Verenigde Staten van Cheon Il Guk. Newfoundland, PA: World Peace and Unification Sanctuary Church.

Geplaatst:
14 april 2017

Deel