Massimo Introvigne

Family Peace Association

FAMILIE VREDE ASSOCIATIE TIJDLIJN

1969 (25 mei): Hyun Jin (Preston) Moon, het zevende kind van dominee Sun Myung Moon en zijn tweede vrouw, Hak Ja Han, werd geboren.

1998: Hyun Jin Moon wordt aangesteld als vice-president van de Family Federation for World Peace and Unification (FFWPU), de belangrijkste organisatie van Reverend Moon's Unification Movement.

2009: Hyun Jin Moon scheidde van FFWPU na conflicten met zijn moeder, Hak Ja Han.

2010-2011: Hyun Jin Moon en zijn volgelingen vormden in de omgeving van Seattle de Blessed Family Community, later de Blessed Family Association.

2016: Aanhangers van Hyun Jin Moon hebben de Family Peace Association opgericht als een aparte organisatie van FFWPU, met Youngjun Kim als president.

2017: Jinman Kwak volgt Youngjun Kim op als president van de Family Peace Association.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Family Peace Association (FPA) is een van de groepen die voortkwam uit de strijd om de opvolging van Reverend Sun Myung Moon (1920-2012) als hoofd van de Unificatie-beweging, en voor het bepalen van de missie en het doel van de Family Federation for World Peace and Unification (FFWPU), haar belangrijkste spirituele organisatie en de Universal Peace Federation (UPF), haar belangrijkste culturele organisatie. Deze controverses zijn geworteld in claims op autoriteit van verschillende leden van de Moon-familie en een groep leiders van organisaties binnen de beweging. Hoe de schisma's werden gegenereerd en de vroege carrière in de Unification Movement van Hyun Jin Moon wordt gedetailleerd beschreven in het profiel van de post-2012 (dwz na de dood van Reverend Moon) Unification Movement op deze website.

In 2016 werd FPA ingehuldigd door supporters van Dr. Hyun Jin (Preston) Moon, de oudste overlevende zoon van Reverend Moon. [Afbeelding rechts] Hij moet niet worden verward met zijn jongere broer, Hyung Jin (Sean) Moon, die een nieuwe splintergroep leidt in de Unification Movement, The Sanctuary Church. Hyun Jin (Preston) Moon wordt normaal gesproken "Dr. Hyun Jin Moon "door zijn volgelingen op basis van een eredoctoraat dat hij behaalde aan de Sun Moon University, de geaccrediteerde universiteit die wordt beheerd door de Unification-beweging in Korea, in 2005. Hij behaalde ook een MBA-graad aan de Harvard Business School en een BA in Geschiedenis aan Columbia University.

In 2009 was Hyun Jin Moon gescheiden van FFWPU, waar hij eerder belangrijke leidinggevende posities bekleedde, en vormde in de omgeving van Seattle de Blessed Family Community, later Blessed Family Association. [Afbeelding rechts] Hyun Jin Moon geloofde dat FPA in feite de Family Federation for World Peace and Unification (FFWPU) verving als de legitieme erfgenaam van de nalatenschap van dominee Moon. Hij was van mening dat de FFWPU had gefaald in haar universele, niet-sektarische missie om op God gerichte, ethische samenlevingen te realiseren en was omgevormd tot gewoon een andere religieuze denominatie, iets wat Hyun Jin beweert dat dominee Moon nooit gewild heeft.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

FPA ziet God als "de ultieme bron van geluk, vrijheid, vrede en mensenrechten" (Family Peace Association 2016a). Ieder mens moet zijn of haar karakter en vermogen om lief te hebben ontwikkelen door middel van een persoonlijke relatie met God en die liefde naar elkaar uitbreiden. Mensen kunnen als eeuwige spirituele wezens alleen betekenis en waarde in zichzelf vinden door een moreel en deugdzaam leven te leiden. Een belangrijk punt bij het ontwikkelen van iemands unieke individuele persoonlijkheid en het realiseren van iemands persoonlijke potentieel is het vervullen van de door God gegeven verantwoordelijkheid door morele keuzes te maken en te handelen in harmonie met de 'universele principes en waarden die God heeft vastgesteld aan het begin van de schepping'. Voor FPA is dus "het menselijke deel van de verantwoordelijkheid" cruciaal voor de verwezenlijking van het Koninkrijk van God op aarde, hoewel "Gods deel van de verantwoordelijkheid" (uitgedrukt door Gods voorzienigheidswerk op aarde) de belangrijkste component vertegenwoordigt (Gezinsvrede Vereniging 2016a).

Voor FPA heeft de traditionele uitgebreide familie (man-vrouw-kind en drie generaties grootouders, ouders en kinderen) een hogere status dan enige andere instelling of organisatie, inclusief elke kerk of religie. Het wordt gezien als de "school van liefde" omdat het, wanneer het op Gods liefde gericht is, de bouwsteen wordt van vreedzame gemeenschappen, naties en een vreedzame wereldorde.

Het gezin wordt beschouwd als de centrale eenheid van de samenleving, omdat het de volledige uitdrukking van Gods mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten belichaamt, die tot uiting komen in de eenheid van man en vrouw als een complementair paar in het huwelijk, evenals in een reeks onderlinge relaties tussen echtgenoten, grootouders en broers en zussen die de ontwikkeling van karakter effectief bevorderen. De meest fundamentele eigenschap van op God gerichte gezinnen, en wat hen tot een geheel bindt, is de praktijk van 'ware liefde', wat 'leven voor het belang van anderen' betekent. Zulke gezinnen worden beschouwd als de kern van Gods eigen natuur en zijn centrale ideaal; ze worden beschouwd als het model van de liefdevolle relaties die nodig zijn voor "de vreedzame, ideale wereld" (Family Peace Association 2016b). Een gedetailleerde behandeling van de betekenis van het gezin van drie generaties voor maatschappelijke stabiliteit en vernieuwing is te vinden in hoofdstuk vier van het boek van Hyun Jin Moon Koreaanse droom (2016 [Koreaanse editie, 2014]). Het boek behandelt de mogelijkheid en de spirituele betekenis van een vreedzame hereniging tussen Noord- en Zuid-Korea. Het genoot een aanzienlijk succes in Zuid-Korea en werd door de Korea Printing and Cultural Art Award Committee verkozen tot Boek van het Jaar in de categorie "Sociaal".

Men kan de vraag stellen of FPA een religieuze organisatie is. FPA definieert zichzelf niet als een kerk, maar als een beweging van ideale gezinnen, niet allemaal met dezelfde religieuze overtuigingen en praktijken. Het kernlidmaatschap van de FPA deelt echter bepaalde ideeën over de messiaanse rol van dominee Moon en zijn afkomst, en beschouwt het handhaven van veel van de oorspronkelijke ceremonies die door dominee Moon zijn ingesteld als belangrijk.

In interviews die de auteur in 2016 in de omgeving van Seattle en in Korea hield, was het typische antwoord dat FPA een 'geloofsgemeenschap' is in tegenstelling tot een kerk, en staat open voor alle gezinnen die een leven willen leiden dat 'op God is gericht'. "FPA beweert dat haar filosofie en activiteiten gebaseerd zijn op universele principes en waarden, die naar verluidt de kernleer van Reverend Moon vertegenwoordigen, evenals van andere wereldreligies.

'Volg uw geweten' is een antwoord dat vaak wordt ontvangen in de interviews van de auteur over leerstellige vragen. Maar niet zonder precedenten in andere tradities: zie bijvoorbeeld in de katholieke kerk de gewetensanalyse door John Henry Cardinal Newman (1801-1890). De FPA gelooft dat het geweten bepaalde universele waarheden in zichzelf omvat, die ook de kernleer zijn van Reverend Moon's Goddelijk principe. Ze omvatten het primaat van onzelfzuchtige liefde, het traditionele gezin als een door God ingestelde instelling, en harmonie met en ethisch meesterschap over de natuur. Toen ik vroeg wat een lid van FPA kenmerkt, was een typisch antwoord: 'een verlangen om de visie en missie van FPA te ondersteunen en de doctrine van FPA te onderbouwen, zoals uiteengezet in de ongewijzigde Eight Great Textbooks of the late Reverend Moon, in jezelf, iemands familie, grotere gemeenschap en in zijn land en de wereld. "

RITUELEN / PRAKTIJKEN

FPA-activiteiten omvatten educatieve en workshopprogramma's voor kinderen, tieners, universiteitsleeftijden en jonge professionals; [Beeld rechts] seminars en begeleiding voor huwelijk en gezin; outdoor-avonturenworkshops; jeugdleiderschapsopleiding; lokale gemeenschap en wereldwijde serviceprojecten.

De FPA gaat door met het beoefenen van de belangrijkste rituelen en sacramenten die zijn ingesteld door Reverend Moon, inclusief dagelijkse studies van een reeks heilige geschriften (de 'oorspronkelijke acht leerboeken'), de huwelijksceremonie van de zegen en de viering van de vier belangrijkste heilige dagen: True God's Day ( nu in de FFWPU de "Hemelse Ouders Dag" genoemd), de Dag van de Ware Ouders, de Dag van de Ware Kinderen en de Dag van alle Dingen (dwz van de Schepping). Het onderhoudt ook de Seong Hwa begrafenisceremonie, geboorte- en kinderschoenen, het ritueel gebruik van kaarsen en het gebruik van “heilig zout” voor zuivering. In principe zijn er geen specifieke rituelen voor FPA. De rituelen en sacramenten zijn die van de eenmakingbeweging zoals gedicteerd door dominee Moon, waarbij de veranderingen en hervormingen die zijn ingevoerd door mevrouw Moon, die de FFWPU kwam controleren na de dood van haar man, worden weggelaten.

FPA is, op het moment van schrijven (2017), bezig met een "wereldwijde zegeningsbeweging", waarmee het zijn netwerk van internationale families sterk wil vermenigvuldigen. De "Zegening" omvat een huwelijksritueel en een educatief seminarie over "God-gecentreerde familiewaarden." Tijdens de huwelijksceremonie verklaren paren dat ze zich inzetten voor het realiseren van "ideale families", dat wil zeggen gezinnen die onzelfzuchtige liefde jegens elkaar beoefenen en ten opzichte van elkaar andere families. De zegeningshuwelijksceremonie heeft de betekenis van "enten op de afstamming van God" en wordt beschouwd als de substantiële vervulling van de eucharistie geïnitieerd door Jezus Christus.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

FPA heeft nu enkele 2,000-leden. De grootste hoofdstukken zijn in Korea, Japan en in de VS, waar Jinman Kwak [Afbeelding rechts] fungeert als de tweede internationale president, als opvolger van de eerste president, Youngjun Kim. Jinman Kwak is een zoon van dominee Chung Hwan Kwak, die jarenlang een van de naaste adviseurs van dominee Moon was en ook de kant van Hyun Jin koos. Er zijn kleinere FPA-hoofdstukken in de Filippijnen, Mongolië, Taiwan, Nepal, Thailand, Maleisië, Duitsland, Kenia, Nigeria, Oeganda, Paraguay, Uruguay, Brazilië, Chili, Peru en Colombia.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De FPA ziet het als haar belangrijkste uitdaging om seculiere samenlevingen te overtuigen om te accepteren en te leven naar wat de FPA beschouwt als de kernprincipes en waarden die centraal staan ​​in alle religies, zoals het vasthouden aan een persoonlijke morele code die is geworteld in het geweten en universele, absolute waarden ; het respecteren van de heiligheid van het traditionele gezin; en ethisch leiderschap versterken. Door hulpverlening op basis van praktische oplossingen voor problemen waarbij het individu, het gezin en de sociale instellingen betrokken zijn, hoopt het op de uiteindelijke transformatie van de samenleving in een orde die overeenkomt met "Gods oorspronkelijke ideaal".

Ook op intern niveau heeft FPA zichzelf doelen gesteld die als vrij ambitieus kunnen worden beschouwd, aangezien het doel is om "de individuen en gezinnen te vormen die God wenst te zien", die volgens hoge morele normen zouden leven. In ruil daarvoor zouden de 'gezegende gezinnen' de 'innerlijke vrede en vrijheid als Gods zonen en dochters' bereiken, wat ook de toetssteen zou zijn voor maatschappelijke vernieuwing.

Dit alles is duidelijk niet gemakkelijk in een seculiere samenleving. In sommige landen is de FPA ook bekritiseerd door de anti-sektebeweging als onderdeel van de kritiek van laatstgenoemde op dominee Moon en zijn organisaties in het algemeen. Andere takken van de Unificatie-beweging betwist de legitimiteit van FPA als erfgenaam van de nalatenschap van dominee Moon.

AFBEELDINGEN

 Afbeelding #1: Hyun Jin (Preston) Maan en eerwaarde Sun Myung Moon.
Afbeelding #2: Hyun Jin Moon spreekt.
Afbeelding #3: workshop over de workshop voor de gezinsvrede in Kenia.
Afbeelding #4: Jinman Kwak, voorzitter van Family Peace Association.

REFERENTIES

Family Peace Association. 2016a. "Who We Are." Betreden vanuit http://familypeaceassociation.org/who-we-are/ op 9 maart 2017.

Family Peace Association. 2016b. "Filosofie van de Family Peace Association: universele principes en waarden." Typescript. Edmonds (Washington): Family Peace Association.

Moon, Hyun Jin Preston. 2016. The Korean Dream: A Vision for unified Korea. Bloomington, IN: Archway Publishing (Koreaanse editie, Seoul: Sodam Publishing Inc., 2014).

Geplaatst:
11 april 2017

Deel