PierLuigi Zoccatelli

Oberto Airaudi

OBERTO AIRAUDI TIJDLIJN

1950 (29 mei): Oberto Airaudi werd geboren in Balangero, in de provincie Turijn, Italië.

1967: Airaudi publiceerde zijn eerste boek, Poesie dei miei sedici anni (Gedichten van een zestien jaar oud). Hij produceerde ook zijn eerste schilderij, Pensiero già arrivato ai primi segni ritrovati, collaudati in verità (Mijn gedachte is net aangekomen bij de eerste symbolen, en ze zijn herontdekt en bewezen waar).

1969: Hoewel de wettelijke leeftijd in Italië op dat moment eenentwintig was, diende Airaudi met succes een verzoekschrift in bij het Hof van Turijn om als negentienjarige leeftijd erkend te worden en te trouwen.

1975: Airaudi stopte met zijn activiteit als verzekeringsmakelaar en richtte in Turijn het Centro Ricerche e Informazioni Horus (Horus Onderzoeks- en Informatiecentrum) op, gewijd aan esoterie, natuurgeneeskunde en parapsychologie.

1970: Airaudi werd onderdeel van het artistieke avant-garde milieu in Turijn, en werd vooral beïnvloed door de Concrete Art Movement en door schilder Filippo Scroppo.

1975-1977: Airaudi bedacht voor het eerst het idee van een esoterische gemeenschap en begon land te kopen in de Valchiusella-vallei.

1979: De eerste gemeenschap van Damanhur wordt ingewijd.

1980 (ca.): Airaudi begon zijn kenmerkende "Selfic" -schilderijen te produceren.

1992: De tempels van de mensheid, jarenlang geheim gehouden, werden 'ontdekt' door de onthullingen van een ontevreden voormalig lid, en ze werden algemeen bekend.

1996: Met de afwikkeling van de overeenkomstige rechtszaken kregen Airaudi en Damanhur wettelijk het recht om de tempels van de mensheid open te stellen voor bezoekers.

2004 (september): De "selfic cabin", waar Airaudi's schilderijen werden tentoongesteld, werd ingehuldigd in de kunstgalerie Niatel in Vidracco, Piemonte.

2011 (mei): De eerste "selfic cabin" buiten Italië, bekend als de Hawks Hill Cabin, werd ingehuldigd in een privéwoning in de Scotts Valley, nabij Santa Cruz, Californië.

2013 (23 juni): Oberto Airaudi stierf in de kerngemeenschap Aval, gelegen in Cuceglio, in de provincie Turijn. Zijn volgelingen geloven dat hij blijft schilderen via student-mediums die Airaudi zelf heeft voorbereid.

BIOGRAFIE

Oberto Airaudi (1950-2013) [Afbeelding rechts] is vooral bekend als de oprichter van Damanhur, een federatie van gemeenschappen met onderscheidende spirituele leringen geïnspireerd door theosofie, de religie van het oude Egypte en de westerse esoterie. Ongeveer 600 'burgers' van Damanhur wonen in meer dan twintig gemeenschappen verspreid over de Valchiusella-vallei, dertig mijl buiten Turijn, Italië, en nog eens 400 wonen in de buurt, met 'centra' voor diegenen die geïnteresseerd zijn in Damanhur's wereldbeeld in verschillende Italiaanse en Europese steden, in de Verenigde Staten en in Japan.

Airaudi werd geboren in Balangero, in de provincie Turijn, Italië, op mei 29, 1950. Volgens zijn autobiografische geschriften (Airaudi 2011) en zijn volgelingen, had hij als kind al visioenen en wonderkinderen en was hij in staat om zijn vrienden te genezen. Hij was zeker vroegrijp, omdat hij op zijn zeventiende zijn eerste gedichtenbundel publiceerde en zijn eerste boek produceerde bekende schilderij. Hij gaf het de titel Pensiero già arrivato ai primi segni ritrovati, collaudati in verità (Mijn gedachte is net aangekomen bij de eerste symbolen en ze zijn herontdekt en waar gebleken). [Afbeelding rechts]

Hoewel op dat moment de wettelijke leeftijd in Italië eenentwintig was, diende Airaudi op negentienjarige leeftijd met succes een verzoekschrift in bij de rechtbank om Turijn als meerderjarig te erkennen en te trouwen. Hij werd de jongste erkende verzekeringsmakelaar in de regio, maar hij bleef ook sterk geïnteresseerd in alternatieve spiritualiteit en genezing. In 1975, nadat hij zijn activiteit als verzekeringsmakelaar had opgegeven, richtte Airaudi in Turijn het Centro Ricerche e Informazioni Horus (Horus Onderzoeks- en Informatiecentrum) op, gewijd aan esoterie, natuurgeneeskunde en parapsychologie, en werd een populaire esoterische docent in de regio. Tussen 1975 en 1977 bedacht Airaudi voor het eerst het idee van een esoterische gemeenschap en begon hij land te kopen in de Valchiusella-vallei. In 1979 werd de eerste gemeenschap van Damanhur ingewijd en Airaudi's sociale en spirituele experiment groeide uiteindelijk uit tot de grootste New Age-esoterische commune in Europa. Het omvat nu scholen voor kinderen (Introvigne 1999a) en een aanzienlijk aantal tweede generatie leden. In Damanhur nam Airaudi de naam Falco Tarassaco aan. In het Italiaans betekent Falco "havik" en "Tarassaco" is Italiaans voor Taraxacum officinale, de gewone paardebloem, die genezende eigenschappen heeft.

Hoewel de gemeenschap, of liever gemeenschappen, van Damanhur vaak is beschreven door geleerden van nieuwe religieuze bewegingen en opzettelijke gemeenschappen en journalisten (zie bv. Berzano 1998; Merrifield 1998; Introvigne 1999b), heeft Airaudi's artistieke activiteit minder aandacht gekregen. Airaudi beschouwde zichzelf echter altijd als een kunstenaar en als een gemeenschapsleider, en kunst speelt een centrale rol in de spiritualiteit van Damanhur (Zoccatelli 2016).

Voordat hij Damanhur oprichtte, maakte Airaudi deel uit van de artistieke avant-garde van Turijn. Hij werd vooral beïnvloed door de Concrete Art Movement. Deze Italiaanse beweging werd in 1948 opgericht om non-figuratieve kunst te promoten, in het bijzonder kunst met een sterke nadruk op abstractie, vrij van imitatie en verwijzing naar de buitenwereld. De term 'Concrete Art' werd in Frankrijk bedacht door de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg (geboren Christian Emil Marie Küpper, 1883-1931), nauw verbonden met de De Stijl (The Style) kunstbeweging, ook bekend als Neoplasticism, en sterk beïnvloed door theosofie. Hoewel van Doesburg geen lid was van de Theosophical Society, kende hij de theosofie via de belangrijkste kunstenaar en theoreticus van De Stijl, de Nederlandse schilder Piet Mondriaan (1872-1944), die zijn hele leven lid was van de Society.

Een onderzoek van Airaudi's vroege schilderijen toont de invloed aan van Filippo Scroppo (1910-1993), een pastoor van de Waldenzen Kerk, de oudste Italiaanse protestantse denominatie, en een prominente vertegenwoordiger van de Concrete Art-beweging in Turijn [Afbeelding rechts]. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de jonge Airaudi en de Concrete Art-schilders deel uitmaakten van hetzelfde Turijnse avant-garde-milieu en een gemeenschappelijke interesse in theosofie deelden. Na de oprichting van Damanhur, was Airaudi's artistieke creativiteit voornamelijk gewijd aan de bouw van de ondergrondse tempels van de mensheid, waarvan het bestaan ​​meer dan twaalf jaar geheim werd gehouden door Damanhur. Pas in 1992 ontdekten de media en de Italiaanse autoriteiten de ondergrondse tempel door de onthullingen van een ontevreden ex-lid. Belasting- en bestemmingsautoriteiten beweerden dat het illegaal was gebouwd en dreigden het te vernietigen. De rechtszaken werden echter in 1996 geregeld en vanaf dat moment had Damanhur wettelijk het recht om zijn tempel te behouden en open te stellen voor bezoekers. In de eerste jaren van media-aandacht na de ontdekking van de tempel verwelkomde Damanhur 50,000 bezoekers per jaar. Meer recentelijk is het aantal gestabiliseerd rond de 20,000 (zie Esperide Ananas en Stambecco Pesco 2009).

De Tempels of Humankind zijn een groot ondergronds complex met een fantastische collectie rijkelijk versierde kamers en galerijen. Het is een ondergronds kunstwerk, volledig gebouwd of liever uitgegraven en met de hand gedecoreerd. Het omvat kamers die bekend staan ​​als de Zaal van Water, de Hal van de Aarde, de Hal van Bollen, de Spiegelzaal, de Hal van Metalen, de Blauwe Tempel en de Labyrint. Zoals Introvigne en Zoccatelli in 2010 opmerkten, “voor de inwoners van Damanhur is de tempel veel meer dan een middel om hun artistieke creativiteit uit te drukken; het is een 'mystieke pool', waar ritueel werk plaatsvindt ten behoeve van de hele mensheid. Een aantal verschillende rituelen drukken een wereldbeeld uit dat gebaseerd is op de heiligheid van de natuur, karma, reïncarnatie en de traditie van de westerse esoterie ”(Introvigne en Zoccatelli 1010: 853). [Afbeelding 4 rechts]

Kunst in het algemeen staat centraal in de spirituele ervaring van Damanhur. In de filosofie van Airaudi wordt kunst gezien als een unieke drager van spirituele leringen. 'Ik maak schilderijen', zei Airaudi, 'omdat er dingen zijn die ik alleen op deze manier kan schrijven. Met mijn 'Selfic' Paintings probeer ik een esthetisch beeld te geven van mijn esoterische boodschap ”(Arciere Aglio 2006: 5).

"Zelf schilderen" is de naam die Airaudi aan zijn eigen kunst gaf. In feite is Selfica een van de meest eigenaardige overtuigingen binnen het filosofische en spirituele systeem van Damanhur. De woorden "Self" en "Selfica" maken geen deel uit van de Italiaanse taal. 'Zelf' is natuurlijk een Engels woord. Airaudi leende het, maar veranderde de betekenis ervan om de spiraal aan te duiden als een fundamentele levensvorm. Voor de Damanhur-gemeenschap is Selfica ook een gebied van spiritueel onderzoek en een wetenschap, waarmee Damanhurianen contact proberen te maken met energieën en intelligente wezens van andere dimensies en planeten. Ze gebruiken rituelen en "Selfic machines" om de speciale energie te mobiliseren die hoort bij de spiraalvorm. Ze geloven dat de wetenschap van Selfica bekend was in de oude Egyptische, Etruskische, Keltische en Minoïsche culturen.

De basis van Selfica is het idee dat de spiraalvorm is begiftigd met speciale krachten. Apparaten en "machines" ("Selfs"), gebaseerd op de spiraalvorm en opgebouwd uit bepaalde metalen, kleuren, speciale inkten en mineralen, zijn gebouwd in Damanhur om als katalysatoren te worden gebruikt om krachten en wezens uit andere bestaansgebieden aan te trekken. Het opbouwen van een zelfstructuur, zo leert Airaudi, is als het construeren van lichamen die deze krachten en wezens kunnen claimen als hun eigendom en gebruik. Het is ook een esthetische en artistieke ervaring.

Airaudi's Selfic-schilderijen zijn op hun beurt niet alleen kunstwerken. Volgens Damanhurian Esperide Ananas (geboren Silvia Buffagni), Damanhurianen nemen de namen van bloemen en / of dieren wanneer ze lid worden van de gemeenschap). Deze werken worden 'gedefinieerd als' zelfschilderijen ', omdat ze zijn gebaseerd op wat volgens hem [Airaudi] een oude kunst was die' intelligente 'energieën overbrengt via tweedimensionale vormen gecreëerd door tekens en kleuren' '(Esperide Ananas 2004: A II ). Van selfische schilderijen wordt aangenomen dat ze hun eigen aura's hebben die de ruimte om hen heen beïnvloeden. De grootte van het Selfic-schilderij is belangrijk, omdat het de omvang van de aura-effecten bepaalt. [Afbeelding 5 rechts]

In Airaudi's Selfic-schilderijen wordt de functie die spiralen van draad vervullen in de "Selfic-machines" uitgevoerd door kleuren, die drie dimensies in twee vertalen. Selfische schilderijen, meende Airaudi, “worden actief gehouden door licht en de aandacht van hun waarnemers. De kleuren, vormen en tekens zijn levend, levend en voortdurend in transformatie. Ze projecteren signalen en informatie naar de omgeving en de kijker ”(Esperide Ananas 2004: A II).

De sleutel voor het lezen van selfische schilderijen wordt gegeven door Airaudi's combinatie van kleuren, vormen en titels, waarbij de laatste altijd in poëtische vorm wordt uitgedrukt. Bijna alle Selfic-schilderijen vertonen verschillende kenmerken wanneer ze onder verschillende lichtomstandigheden worden bekeken. Daglicht en ultraviolet licht onthullen bijvoorbeeld verschillende lagen, en bijgevolg verschillende betekenissen in elk schilderij. Wanneer selfische schilderijen naast elkaar worden geplaatst, creëren ze effecten die verschillen van die van een enkel schilderij, omdat ze in symbiose "leven" en met elkaar in wisselwerking staan ​​in de geest van de toeschouwer.

Damanhurianen leggen uit dat een maximale versterking van de functies van de schilderijen kan worden bereikt binnen een Selfic-cabine. Het is een structuur die is gecreëerd door de vertoning van ten minste drieëndertig Selfic-schilderijen, indien mogelijk uit verschillende periodes, met verschillende thema's en formaten, samen met een bolvormige Selfic-machine die een 'Sferoself' wordt genoemd. De Selfic-machine bestaat uit draadspiralen en een bol die een “speciale alchemistische vloeistof” bevat (Selet online catalogus nd). De Niatel-galerij, gelegen in de stad Vidracco, in het kunst- en wellnesscentrum dat door de gemeenschappen voor het publiek geopend is, genaamd Damanhur Crea, herbergt een permanente tentoonstelling van Selfic-schilderijen. Bekend als "Niatel, Galleria dei Quadri Selfici di Oberto Airaudi" (Niatel, Galerij van Oberto Airaudi's Selfic Paintings), is het de meest complexe "Selfic cabin" ter wereld. Volgens Esperide Ananas, die al meer dan twintig jaar in Damanhur woont, waar ze onderzoek doet op het gebied van Selfica, “is een Selfic-hut een echte toegangspoort tot hogere energieën en intelligenties, een ruimte voor het versterken van therapeutische effecten en de ideale plek. om te werken aan percepties, dromen, en een staat van verhoogde integratie en mentale harmonie te bereiken ”(Esperide Ananas 2013: 189).

Naast de hut die in Damanhur is gemaakt op basis van de permanente tentoonstelling van Airaudi's Selfic-schilderijen, zijn er wereldwijd nog andere hutten in de Verenigde Staten, Japan en Kroatië. De eerste buiten Italië, bekend als de Hawks Hill Cabin, werd eind mei 2011 geopend in een privéwoning in Scotts Valley, in de bergen achter Santa Cruz, Californië. De Hawks Hill Cabin wordt het hart van een Damanhuriaanse gemeenschap die regelmatig samenkomt voor meditatie en onderzoek, en wordt door de Californische gebruikers de "Selfic Temple" genoemd.

Hoewel Airaudi duizenden schilderijen produceerde, bood hij nooit een directe uitleg van hun betekenissen. Hij echter altijd schreef een 'verhaal' op de achterkant van het doek van een schilderij, dat verder gaat dan een titel en de kijker begeleidt bij het lezen en interpreteren van het werk. In 2000 schilderde Airaudi wat ik persoonlijk beschouw als zijn meesterwerk en zijn beste Selfic-werk. [Afbeelding 6 rechts] Het begroet nu bezoekers in de permanente tentoonstelling van Selfic-schilderijen in Damanhur. De titel of het verhaal luidt als volgt:

Alle hemelen in uw handen, net als de schaduwen die de universa bezitten. We zullen nieuwe evenwichten en krachten hebben om te verkennen. De geometrieën, in beweging, zullen een avontuur hebben, de sterren zullen schijnen in de extreme en koude duisternis en zullen nieuwe werelden verwarmen. In jou, synchrone bewegingen, gereflecteerde gedachten, zullen magische acts zich ontwikkelen. Ik ben de zichtbare sleutel, de mystieke deur naar de binnenhemel. Ik verwelkom en reflecteer, pulseer en combineer frequenties tot ik buiten tijden, van tijd bereik. Aeonische intelligenties helpen om korte handelingen, aarzelingen, hints van macht moeilijk te begrijpen, voor nu. Vloeibare dichtheden wachten van boven af, ongeduldige spirituele wezens komen en gaan uit deze geboortekamer, ze trekken golven-ziel aan, voor jou. De harten (waar harten zijn) verslaan gepaste ritmes, rituelen, bewegingen, ze ordenden gedachten en theurgische magie. Ik ben, waargenomen, de deurfrequentie die zich half sluit, en dat het gevoelige weet te dansen, nog steeds aarzelend. Het is dit het juiste gedrag. Alle hemel in uw handen nu, net als de schaduwen die de universums bezitten ... (Tempia Valenta 2004: AIII).

De Selfic Paintings van Oberto Airaudi kunnen op twee niveaus worden gelezen. Enerzijds was Airaudi geen amateurkunstenaar en is zijn werk een legitiem onderdeel van de Turijnse avant-garde van de twintigste eeuw, uitgedrukt in stromingen als de Italiaanse versie van Concrete Art. Airaudi's schilderijen staan ​​open voor iconografische lezingen van kleuren en vormen, die parallellen vinden in de Concrete Art-stijl die afkomstig is van Theo van Doesburg en die door Filippo Scroppo en anderen gaan. Aan de andere kant is de emic lezing door Damanhurians van de Selfic schilderijen minder geïnteresseerd in hun artistieke stijl en bronnen. Voor de leden van de Damanhur-gemeenschap zijn Airaudi's Selfic-schilderijen spirituele artefacten en rituele objecten. Net als de gecompliceerde Selfic-machines, worden Airaudi's schilderijen beschouwd als portalen die intelligente energieën kunnen aantrekken en uiteindelijk de wereld kunnen redden van een naderend onheil door de mystieke kracht van de spiraalvorm.

De creatie van zelfportretten in Damanhur eindigde niet bij Airaudi. Alvorens te sterven, instrueerde Airaudi een geselecteerde groep studenten, om op te treden als medium en om samen te schilderen geleid door zijn geest na zijn dood. De schilderijen die ze produceren zijn ondertekend door "Oberto Airaudi door zijn mediums."

AFBEELDINGEN**
** Alle afbeeldingen zijn klikbare koppelingen naar vergrote weergaven.

Afbeelding #1: foto van Oberto Airaudi.

Afbeelding #2: foto van Pensiero già arrivato ai primi segni ritrovati, collaudati in verità (Mijn gedachte is net aangekomen bij de eerste symbolen en ze zijn herontdekt en waar gebleken).

Afbeelding # 3: een van Airaudi's vroege schilderijen die de invloed van Filippo Scroppo op zijn werk aantonen.

Afbeelding #4: foto van een van de kamers in The Temples of Humankind, een enorm ondergronds complex bestaande uit een fantastische verzameling rijkelijk versierde kamers en galerijen.

Afbeelding # 5: foto van een van Airaudi's Selfic-schilderijen.

Afbeelding # 6: foto van een van Airaudi's meest opmerkelijke Selfic-schilderijen.

REFERENTIES

Airaudi, Oberto. 2011. Verhalen van een alchemist: de buitengewone jeugdjaren van de grondlegger van Damanhur in 33 Tales. Vidracco, Italië: Niatel.

Arciere Aglio [Gianluca Gallerani]. 2006. I Quadri Selfici di Falco. Raccolta ragionata delle conoscenze attuali, dalle serate ei corsi di Oberto Airaudi. Niet-gepubliceerde typoscript voor interne circulatie in de Damanhur-gemeenschap.

Berzano, Luigi. 1998. Damanhur. Popolo e comunità. Leumann. Turijn: Elledici.

Esperide Ananas [Silvia Buffagni]. 2013. Spirals of Energy: The Ancient Art of Selfica. Vidracco: Devodama.

Esperide Ananas [Silvia Buffagni] en Stambecco Pesco [Silvio Palombo]. 2009. The Traveler's Guide to Damanhur: The Amazing Northern Italian Eco-Society. Berkeley: North Atlantic Books.

Esperide Ananas [Silvia Buffagni]. 2006. Damanhur: Tempels of Humankind. New York: CoSM Press.

Esperide Ananas [Silvia Buffagni]. 2004. "La Pittura Selfica - Selfic Painting." Pp. AI-AII in Tempia Valenta 2004.

Introvigne, Massimo. 1999a, "Kinderen van de ondergrondse tempel: opgroeien in Damanhur." Pp. 138-49 in Kinderen in nieuwe religies, bewerkt door Susan J. Palmer en Charlotte Hardman. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press.

Introvigne, Massimo. 1999b. "Damanhur: een magische gemeenschap in Italië." Pp. 183-94 in Nieuw Religieuze bewegingen: uitdaging en reactie, bewerkt door Bryan Wilson en Jamie Cresswell. New York: Routledge.

Introvigne, Massimo en PierLuigi Zoccatelli. 2010. "Damanhur." Pp. 852-54 in Religions of the World: A Comprehensive Encyclopedia of Beliefs and Practices, Volume II, onder redactie van J. Gordon Melton en Martin Baumann, Second Volume. Santa Barbara, CA: ABC-Clio.

Merrifield, Jeff. 1998. Damanhur: The Real Dream. Londen: Thorsons.

Selet. nd "Spheroself." In Selet, online catalogus. Betreden via http://www.sel-et.com/en/products-eng/high-technology-selfica/spheroself-detail op 12 maart 2017.

Tempia Valenta, Eraldo, ed. 2004. Quadri Selfici di Oberto Airaudi. Turijn: Il Mettifoglio.

Zoccatelli, PierLuigi. 2016. "'Alle hemelen in uw handen:' Oberto Airaudi en de kunst van Damanhur." Pp. 145-62 binnen Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions 19: 145-62.

Geplaatst:
18 maart 2017

Delen