Massimo Introvigne

Daesoon Jinrihoe

DAESOON JINRIHOE TIJDLIJN *

* (Alle datums verwijzen naar de maankalender, die wordt gebruikt door Daesoon Jinrihoe)

1871 (september 19): Kang Il-Sun (later bekend als Kang Jeungsan, 姜 甑: we geven de versie van de hoofdnamen in het Chinees aan in plaats van Koreaanse Hangul-tekens, aangezien dit het gangbare gebruik in de beweging is) werd geboren in Gaekmang -ri, Wudeok-myeon, Gobu-gun, provincie Noord-Jeolla (het huidige dorp Sinsong, Sinwol-ri, Deokcheon-myeon, stad Jeongeup in de provincie Noord-Jeolla), Korea.

1891: Kang Jeungsan trouwde met een dame uit de prefectuur Gimje genaamd Jeong.

1894: Kang Jeungsan begint met het runnen van een dorpsschool in het huis van zijn zwager.

1895 (december 4): Jo Cheol-Je (later bekend als Jo Jeongsan, 趙鼎 山) werd geboren in Hoemun-ri, Chilseo-myeon van Haman-gun, provincie Zuid-Gyeongsang (het huidige Hoemun-dorp, Hoesan-ri, Chilseo- myeon van Haman-gun, provincie Zuid-Gyeongsang), Korea.

1897-1900: Kang Jeungsan reisde drie jaar door Korea.

1901 (juli 5): Volgens zijn volgelingen veroordeelde Kang Jeungsan de goddelijke wezens van hemel en aarde en opende hij de Grote Dao in de Daewonsa-tempel.

1907 (december 25): Kang Jeungsan werd gearresteerd door de Japanse politie op verdenking van het opzetten van een leger tegen Japan. Hij werd op 4 februari 1908 vrijgelaten.

1908: Kang Jeungsan opende de "Donggok Clinic" in Donggok-ri van Jeonju-gun (het huidige Cheongdo-ri, Geumsan-myeon van Gimje City), in de provincie Noord-Jeolla, Korea.

1909 (28 april): Jo Jeongsan volgde zijn vader naar Mantsjoerije, waar hij moest vluchten vanwege zijn anti-Japanse activiteiten.

1909 (24 juni): Kang Jeungsan stierf.

1917 (10 februari): Jo Jeongsan beweerde dat hij een openbaring van Kang Jeungsan had ontvangen, ontwaakt was voor de "Grote Daesoon-waarheid" en daardoor Kang was opgevolgd in de orthodoxie van de religie. Tussen 1919 en 1925 betwistten andere volgelingen van Kang Jeungsan de bewering van Jo Jeongsan en richtten ze afzonderlijke takken op.

1917 (november 30): Park Han-Gyeong (later bekend als Park Wudang, 朴 牛 堂) werd geboren in Banggok-ri, Jangyeon-myeon van Goesan-gun, in de provincie Noord-Chungcheong, Korea.

1917-1918: Een vroege vorm van de religieuze orde werd opgericht door Jo Jeongsan op het Anmyeon-eiland Seosan-gun (het huidige Anmyeon-eup van Taean-gun), in de provincie Zuid-Chungcheong, Korea.

1925: Jo Jeongsan richtte Mugeukdo op in Gutaein (het huidige Taein-myeon van Jeongeup City), de provincie Noord-Jeolla, Korea.

1941: Jo Jeongsan ontbond Mugeukdo, als gevolg van het Japanse edict dat de ontbinding van Koreaanse religieuze bewegingen beval die het gezag van de Japanse keizer niet erkennen in de context van de Tweede Wereldoorlog.

1945: Na de nederlaag van Japan in de Tweede Wereldoorlog hervatte Jo Jeongsan zijn religieuze activiteiten.

1948: Jo Jeongsan herstelde het hoofdkantoor van Mugeukdo in Busan, provincie Zuid-Gyeongsang (het huidige Busan Metropolitan City, Korea) en hervormde de organisatie.

1950: De naam van Mugeukdo werd veranderd in Taegeukdo.

1957: Jo Jeongsan definieerde de rituelen en regels van Taegeukdo.

1958 (6 maart): Jo Jeongsan benoemde Park Wudang tot zijn opvolger voordat hij stierf.

1967-1968: Sommige leden van Taegeukdo betwistten de autoriteit van Park Wudang. Als gevolg daarvan verliet hij het hoofdkwartier van Taegeukdo in Busan en splitste de beweging zich op in twee facties.

1969: Park Wudang creëerde een nieuwe religieuze orde, bekend als "Daesoon Jinrihoe" (大 巡 眞 理會), en verzamelde een aantal leiders en volgelingen uit Taegeukdo. Het hoofdkantoor was gevestigd in Junggok-dong, Seongdong-gu (het huidige Junggok-dong, Gwangjin-gu) van Seoul, Korea.

1984: De Daejin Educational Foundation werd opgericht. Daejin High School werd geopend.

1986: Een grootschalig cultuurtempelcomplex werd ingehuldigd in Gangcheon-myeon van Yeoju-gun (het huidige Yeoju-stad), in de provincie Gyeonggi, Korea.

1989: Op het eiland Jeju werd nog een tempel gebouwd, de Jeju Training Temple.

1991: Daejin University werd opgericht in Seondan-ri van Pocheon-gun (het huidige Seondan-dong, Pocheon City), Korea.

1992: Het Pocheon Cultivation Temple Complex werd gebouwd in Pocheon-gun (het huidige Pocheon City), en de oprichting van de Daejin Medical Foundation volgde daarna.

1993: Het hoofdkantoor wordt verplaatst naar Yeoju-gun (het huidige Yeoju City), provincie Gyeonggi, Korea.

1995: Het Geumgangsan Toseong Training Temple Complex werd gebouwd in Toseong-myeon van Goseong-gun, Gangwon Province, Korea.

1995 (4 december): Park Wudang stierf.

1997: Een gigantisch Maitreya Boeddhabeeld werd verankerd in het Geumgangsan-tempelcomplex in het Geumgang-gebergte, waar ook Park Wudang werd begraven.

1998: Bundang Jesaeng Hospital werd geopend in Seohyeon-dong, Bundang-gu van Seongnam City, provincie Gyeonggi, Korea.

1999-2000: Doctrinaire conflicten binnen de beweging over de verankering (vergoddelijking) van Park Wudang.

2009: Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation werd geopend in Gangcheon-myeon van Yeoju City, provincie Gyeonggi, Korea.

2013: er werd een centrale raad gehouden in de tempel van het hoofdkwartier van Yeoju om de interne geschillen op te lossen.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Daesoon Jinrihoe (uitgesproken als 'Daesoon-jill-lee-h'weigh', wat 'de gemeenschap van Daesoon Truth' betekent) is de grootste beweging onder ongeveer honderd groepen die in Korea is ontstaan ​​uit de activiteiten van Kang Il-Sun, bekend bij zijn discipelen als Kang Jeungsan (1871-1909). Kang's prediking wordt het best begrepen in de context van het religieuze bruisen dat zich aan het einde van de negentiende eeuw in Korea manifesteerde, als een reactie tegen zowel het buitenlandse imperialisme (Westers, Chinees en Japans) als het lijden van verarmde boeren in het kader van de rigide Koreaans klassensysteem.

De leidende profetische figuur die in deze periode in Korea opdook was Choi Je-Wu (1824-1864), die in 1860 beweerde een openbaring te hebben ontvangen, evenals een mystieke talisman en een mantra van "de Heer van de Negende Hemel" (Gucheon Sangje, 九天 上帝). Hij stichtte een nieuwe religie genaamd Donghak ("Eastern Learning", in tegenstelling tot "Western Learning", dwz het christendom) en begon volgelingen te verzamelen. Choi's achtergrond was neo-confucianistisch, maar zowel zijn idee van God, dat sommigen zagen als neigend naar het monotheïsme, als zijn progressieve sociale ideeën deden de autoriteiten vermoeden dat hij dicht bij het christendom stond, dat in die tijd in Korea verboden en vervolgd was. Hij werd geëxecuteerd in 1864, maar Donghak ging door en speelde een belangrijke rol in de boerenopstand van 1894, bekend als de Donghak-revolutie.

De Donghak-rebellen kwamen om een ​​aanzienlijk deel van het Koreaanse grondgebied te controleren, voordat ze werden verslagen door de Koreaanse regering, eerst ondersteund door Chinezen en vervolgens door Japanse troepen (Rhee 2007). Een bloedige repressie volgde, en Donghak werd gereorganiseerd als Cheondogyo, die beweerde een niet-politieke religieuze beweging te zijn, hoewel sommige van haar leiders een cruciale rol speelden in de strijd voor Koreaanse onafhankelijkheid van Japan. Cheondogyo blijft tot op de dag van vandaag aanwezig in zowel Zuid- als Noord-Korea (zie Lee 2016: 44-48).

Kang Jeungsan werd geboren in Gobu-gun, Jeolla Province (het huidige Deokcheon-myeon van Jeongeup City, North Jeolla Province, Korea) op 19 september 1871. Volgens de hagiografische verslagen van zijn volgelingen, omringden wonderbaarlijke verschijnselen zijn geboorte en kinderschoenen. Op twintigjarige leeftijd trouwde hij in 1891 met een dame uit de prefectuur Gimje genaamd Jeong (1874-1928) en begon hij een dorpsschool te runnen in het huis van zijn zwager, Jeong Nam-Gi. Hij had het boeddhisme, het confucianisme en het taoïsme bestudeerd en werd in de regio gerespecteerd als een man met goddelijke krachten. Naar verluidt had hij ook persoonlijk de beroemde geleerde van de Koreaan ontmoet En Ching (Book of Changes), Kim Il-Bu (1826-1898).

Kang voorspelde dat de Donghak-opstand in 1894 zou mislukken en haalde zijn volgelingen over om niet deel te nemen aan de gevechten. Met zijn nauwkeurige voorspelling van de nederlaag van Donghak, stelde Kang het idee voor dat de vernieuwing van de wereld zou worden bereikt met vreedzame middelen en dat gewapende revoluties contraproductief waren. Dit was de houding die hij vasthield toen hij werd geconfronteerd met de groeiende Japanse aanwezigheid in zijn land, wat zou leiden tot de annexatie van Korea door Japan in 1910.

Tussen 1897 en 1900, wandelde Kang drie jaar door Korea. In 1900 keerde hij terug naar huis om verder te gaan met wat hij als zijn missie beschouwde. Zijn discipelen geloven dat hij in de zomer van 1901 de Grote Dao van Hemel en Aarde opende via een negenenveertig dagen goddelijke Gongbu (dat wil zeggen niet-aflatende inspanningen die continu werden volbracht gedurende de negenenveertig dagen) in Daewonsa Temple in de Moak Mountain, North Jeolla Province, Korea, die hij op juli 5, 1901 concludeerde. Ze beweren dat hij tijdens deze periode van vasten ook het oordeel uitoefende over de goden die de leiding hadden over de voormalige wereld (Seoncheon). Van 1901 tot zijn overlijden in 1909, voerde Kang Jeungsan vele religieuze rituelen uit, bekend als "het opnieuw ordenen van het universum" (Cheonji Gongsa, 天地 公事), en verzamelde een aanzienlijk aantal discipelen.

In december werden 25, 1907, Kang Jeungsan en zijn volgelingen door de Japanse politie gearresteerd op beschuldiging dat ze een leger tegen de Japanse autoriteiten aan het oprichten waren. Ze werden later vrijgesproken van alle aanklachten en rond februari 4, 1908 uit de gevangenis vrijgelaten. Bevrijd uit de gevangenis bleef Kang zijn rituelen uitvoeren van het opnieuw ordenen van het universum, gericht op universele redding voor alle volkeren van de wereld, tot hij stierf op 24, 1909 in juni in de Donggok-kliniek die hij in 1908 had gevestigd (Chong 2016: 17 -58).

Rond september 1911, Goh Pan-Lye (Subu, letterlijk "Head Lady", 1880-1935), verzamelde een vrouwelijke leerling van Kang Jeungsan een aantal van zijn volgelingen om haar heen. Goh's mannelijke neef, Cha Gyeong-Seok (1880-1936), werd uiteindelijk de dominante kracht in haar religieuze orde en probeerde haar onder zijn controle te houden. In 1919 scheidde Goh zich van Cha en vestigde haar eigen religieuze orde, die na haar dood in 1935 opsplitste in verschillende rivaliserende facties. In de jaren twintig werd Cha's tak, bekend als Bocheonism ("Doctrine of Universal Heaven"), de grootste Koreaanse nieuwe religieuze beweging. Het daalde echter snel en splitste zich op zijn beurt in vele facties. Cha zelf verliet het geloof in Kang Jeungsan in 1920 en stierf in 1928.

De andere leidende leerling van Kang Jeungsan, Kim Hyeong-Ryeol (1862-1932), werd oorspronkelijk geassocieerd met Cha. In 1914 echter, als gevolg van interne geschillen, verliet hij de groep van Cha's en vestigde hij een onafhankelijke religieuze orde met de weduwe van Kang Jeungsan, Jeong. Al deze takken worden door Koreaanse geleerden 'Jeungsan-takken' genoemd, vanwege hun associatie met het geloof dat Jeungsan spiritueel verbleef in het Maitreya Boeddhabeeld in de Geumsansa-tempel op Moak Mountain (Lee 1967; Jorgensen 1999; Flaherty 2011: 334-38) .

Een andere grote tak ontstond in de jaren 1920 rond Jo Cheol-Je, bij zijn discipelen bekend als Jo Jeongsan (1895-1958). In tegenstelling tot de oprichters van andere takken, was Jo Jeongsan geen directe leerling van Kang Jeungsan, maar beweerde hij na zijn overlijden een openbaring van hem te hebben ontvangen. Jo Jeongsan werd geboren op 4 december 1895 in Hoemun-ri, Chilseo-myeon van Haman-gun, Zuid-Gyeongsang-provincie (het huidige Hoemun-dorp, Hoesan-ri, Chilseo-myeon van Haman, Zuid-Gyeongsang-provincie), Korea. Hij volgde zijn vader, die vanwege zijn anti-Japanse activiteiten naar Mantsjoerije moest vluchten. Kang Jeungsan en Jo Jeongsan hebben elkaar nooit ontmoet. Maar volgens diens discipelen zei Kang Jeungsan, toen hij op 28 april 1909 een trein zag passeren, die Jo Jeongsan op weg had naar Mantsjoerije, toen vijftien jaar oud, aan boord: „Een man kan alles doen op de leeftijd van 15 jaar. als hij in staat is om zijn identificatielabel (hopae) met hem." De discipelen van Jo Jeongsan geloven dat Kang Jeungsan hem door deze woorden als zijn opvolger herkende (Ko 2016).

Op 10 februari 1917, terwijl hij nog in Mantsjoerije was, beweerde Jo Jeongsan een openbaring te hebben ontvangen van Kang Jeungsan. Toen hij terugkeerde naar Korea, ontmoette hij de zus van Kang Jeungsan Seondol (ca. 1881-1942), die hem een ​​verzegelde envelop gaf die Kang had achtergelaten voor zijn opvolger. Hij zorgde ook voor de moeder Kwon (1850-1926) van Kang Jeungsan en zijn dochter Sun-Im (1904-1959). Later verliet Sun-Im echter Jo Jeongsan en vormde haar aparte tak. In de tussentijd had Jo Jeongsan in de jaren 1920-1930 met zijn volgelingen landaanwinningslandbouwprojecten opgezet op Anmyeon Island en Wonsan Island, terwijl hij werkte aan het opzetten van een religieuze organisatie, die hij uiteindelijk in 1925 oprichtte als Mugeukdo.

Mugeukdo bloeide en Jo Jeongsan's legitimiteit als de opvolger van Kang Jeungsan werd bevestigd door het verkrijgen van, naast de verzegelde envelop, een kabinet genaamd de 'Heilige Borst' (een verzameling heilige relikwieën die de voortzetting van een orthodoxe religieuze afstamming zouden verlenen) en de eigen botten van Kang Jeungsan. Als gevolg van zowel een edict uit 1936 dat een aantal Koreaanse religieuze bewegingen, door de Japanners bestempeld als 'pseudo-religies', ontbond, en de wet op de handhaving van de openbare orde van 1941, werd Jo Jeongsan gedwongen Mugeukdo in 1941 (Daesoon Institute of Religion and Cultuur 2016: 203-05).

Jo Jeongsan zette zijn religieuze activiteiten clandestien voort en, na de nederlaag van Japan in 1945, reconstrueerde hij Mugeukdo. In 1948 werd het nieuwe hoofdkantoor gevestigd in Bosu-dong van Busan City, South Gyeongsang Province (het huidige Bosu-dong, Jung-gu van Busan Metropolitan City), Korea. In 1950 veranderde Jo Jeongsan de naam van de bestelling in Taegeukdo. Na het definiëren van de rituelen en regels van Taegeukdo, wees Jo Jeongsan Park Han-Gyeong, later bekend als Park Wudang (1917-1995, of 1918-1996 volgens de zonnekalender), aan als zijn opvolger en stierf op 6 maart 1958. .

Park Wudang werd geboren op november 30, 1917 in Banggok-ri, Jangyeon-myeon van Goesan-gun, provincie Noord-Chungcheong. Hij werkte als onderwijzer op school en sloot zich in 1946 bij de beweging aan. Sommige leiders op het hoofdkantoor betwistten het gezag van Park Wudang, en deze conflicten brachten hem ertoe in 1968 Busan te verlaten en de beweging in Seoul te reorganiseren onder de naam Daesoon Jinrihoe in 1969. Het hoofdkwartier werd gebouwd bij Junggok-dong, Seongdong-gu (het huidige Junggok-dong, Gwangjin-gu) van Seoul.

Dankzij de inspanningen van Park Wudang maakte Daesoon Jinrihoe een snelle expansie door en werd het de grootste nieuwe religie van Korea. In 1986 werd een grootschalig tempelcomplex ingehuldigd in Yeoju-gun, provincie Gyeonggi [Afbeelding rechts] (het huidige Yeoju-stad), Korea, gevolgd door een andere tempel in Jeju in 1989. In 1991 werd de Daejin-universiteit opgericht in Pocheon-gun (het huidige Pocheon City), de provincie Gyeonggi, en werd een van de drie geaccrediteerde Koreaanse universiteiten die werden beheerd door nieuwe religieuze bewegingen (de andere behoorden tot de Unification Church en het Won Buddhism). In 1992 werd het Pocheon Cultivation Temple Complex gebouwd in Pocheon-gun (het huidige Pocheon City), en de oprichting van de Daejin Medical Foundation volgde daarna. In 1993 werd het hoofdkwartier van de beweging verplaatst naar Yeoju. In 1995 werd een andere tempel opgericht in Goseong-gun, in de provincie Gangwon (Daesoon Institute of Religion and Culture 2016: 205-206).

Park Wudang stierf op 4 december 1995 en er ontstonden conflicten tussen degenen die pleitten en degenen die zijn vergoddelijking. De conflicten zijn beklommen in 2000, en de volgorde was opgesplitst in twee facties. Met het verstrijken van de tijd zijn stappen ondernomen om deze conflicten op te lossen, met name via een centrale raad op het hoofdkantoor in Yeoju in 2013.

Deze grote crises na het overlijden van Park Wudang hebben de uitbreiding van de beweging niet gestopt. In 1997 werd een gigantisch Maitreya Boeddhabeeld verankerd in de Geumgangsan Toseong Training Temple, [Afbeelding rechts] een tempelcomplex voltooid in 1996 in het Geumgang-gebergte, waar Park Wudang ook werd begraven (Daesoon Institute of Religion and Culture 2010: 25 ). In 1998 werd het Bundang Jesaeng Hospital geopend, in 2007 gevolgd door de Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation (Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation 2016). De educatieve en liefdadigheidsactiviteiten van Daesoon Jinrihoe kwamen het publieke imago van de beweging ten goede, die in Korea steeds meer wordt beschouwd als een legitiem onderdeel van het religieuze pluralisme van het land.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Daesoon Jinrihoe is een beweging die gelooft in het bestaan ​​van een Allerhoogste God, Gucheon Sangje, de Heer van de Negende Hemel, die toezicht houdt op de schepping en verandering van alle dingen in Hemel en Aarde (Kim 2015). Daesoon Jinrihoe leert dat het universum in de loop van duizenden jaren in een ellendige toestand is afgedaald en "zijn vaste orde heeft verloren", met conflicten en grieven die op alle niveaus accumuleerden (Daesoon Instituut voor religie en cultuur 2010: 8-13). Op Aarde betrof dit het Westen en niet alleen het Oosten. Daesoon Jinrihoe gelooft dat de katholieke jezuïetenpriester, Matteo Ricci (1552-1610), tevergeefs heeft geprobeerd een aards paradijs te bouwen door zijn zendingswerk in China. Maar de reden dat hij niet slaagde, was te wijten aan de deplorabele gebruiken van het confucianisme van zijn tijd. Hij opende echter de grens tussen hemel en aarde, met als gevolg dat "de goddelijke wezens die niet in staat waren om hun eigen territoria binnen te gaan, daardoor vrij konden komen en gaan" (Daesoon Instituut voor religie en cultuur 2016: 212). Na zijn dood, zo leert de beweging, leidde Ricci de goden van de beschaving van het Oosten naar het Westen, die de bloei van de geavanceerde westerse culturen begunstigden. Ze ontwikkelden zich volgens een hemels model maar bezweek uiteindelijk aan materialisme, hebzucht en gebrek aan respect voor goddelijke wezens, wat leidde tot het vernietigen van de orde, het verdraaien van de Dao, en het verliezen van de ordinaire manier van menselijke zaken. Hierdoor raakten Hemel en Aarde in verwarring en crisis en kwamen ze op de rand van de vernietiging.

Zoals de crisis van de Voormalige Wereld (Seoncheon) ook uitgebreid naar de geestenwereld, alle goddelijke geesten, Boeddha's en Bodhisattva's smeekten Sangje om in te grijpen. Aanvaardend hun verzoeken, begon hij een "Great Itineration" (processie door het universum) een bezoek aan de drie rijken van de wereld (Hemel, Aarde en Mensheid), gericht op het oplossen van alle grieven en het inluiden van de komst van een glorieuze Later World (Hucheon) (Daesoon Instituut voor religie en cultuur 2014: 12-13). De overgang van de oude naar de nieuwe wereld wordt genoemd Gaebyeok (Great Transformation), een bekend millenair concept bekend in de Koreaanse religie. De overgang van een vroegere wereld naar een latere wereld werd voorspeld door Kim Il-Bu en verbonden met zijn voorspelling van een grote verandering in het universum, die gebaseerd was op zijn interpretatie van de En Ching. Daesoon Jinrihoe gelooft dat de nieuwe wereld die Kim Il-Bu heeft voorspeld, in feite degene is die is gecreëerd door Kang Jeungsan. Door Yin en Yang in evenwicht te brengen, zullen goddelijke wezens en menselijke wezens verenigd zijn en zal een 50,000-jaarlijk aards paradijs worden gevestigd, waar mensen een goede gezondheid, een lang leven en eeuwig geluk en rijkdom zullen genieten.

Het woord "Daesoon" verwijst naar Sangje's Grote Reis van de wereld, maar wordt door Daesoon Jinrihoe gebruikt met een veelvoud aan betekenissen, waaronder de kosmische beweging van de waarheid (Jinri), die de wereld doordringt. Tijdens zijn Great Itineration, gelooft de beweging, daalde Sangje af naar het Westen en kwam uiteindelijk naar Korea en ging het gouden beeld van Maitreya Boeddha binnen in de Geumsansa-tempel aan de Moak Mountain, North Jeolla Province. Daar openbaarde Sangje zijn leringen over de Grote Dao van verlossing aan Choi Je-Wu.

Omdat Choi Je-Wu echter niet in staat was om het systeem van het confucianisme te overwinnen en het nieuwe tijdperk te openen, trok Sangje zijn mandaat van hem terug. Choi Je-Wu werd gearresteerd en geëxecuteerd in 1864. Sangje incarneerde toen in 1871 als Kang Jeungsan (Daesoon Instituut voor religie en cultuur 2016: 212-13). Hij opende de wereld van wederzijdse weldadigheid van de latere wereld, die alle levende wezens zou redden, gedurende zijn negen jaar reordering van het universum van 1901 tot 1909 (zie Kim 2016). Om deze wereld echter volledig te realiseren, was de missie van Jo Jeongsan en Park Wudang, die ook met het hemelse mandaat waren uitgerust, noodzakelijk.

Het Jeon-Gyeong is de canonieke geschriften van Daesoon Jinrihoe en beschrijft het leven en de leringen van Kang Jeungsan en zijn herschikking van het universum. Andere takken van gelovigen in Kang Jeungsan hebben verschillende versies van de Schrift. De Jeon-Gyeong verduidelijkt de religieuze activiteiten van Sangje, de Heer van het Universum en de Ultieme Werkelijkheid. Het suggereert ook de leerstellingen, belijdenissen en doelstellingen van Daesoon Jinrihoe. In feite zijn deze leerstellingen strikt met elkaar verbonden en moeilijk afzonderlijk van elkaar te definiëren. Om hun begrip te vergemakkelijken, worden ze gepresenteerd als vier principes (zie Joo 2016; Baker 2016: 8-11).

De eerste is "de creatieve conjunctie van Yin en Yang" (Eumyang hapdeok, 陰陽 合 德). In de Former World ontstonden door de onderlinge conflicten tussen Yin en Yang allerlei confrontaties (zie Baker 2016: 9). Daesoon Jinrihoe probeert wederzijdse weldadigheid te bevorderen door samenwerking en harmonie van Yin en Yang (die ook op de Koreaanse vlag wordt afgebeeld).

Het tweede principe is "de harmonieuze vereniging van goddelijke wezens en mensen" (Sinin johwa, 神 人 調 化). Geest komt overeen met Yin en menselijke wezens met Yang. In de latere wereld zijn ze niet gescheiden. In de Koreaanse religieuze traditie in het algemeen zijn goden, geesten en mensen niet, in de woorden van de geleerde van de Koreaanse religies, Donald Baker, 'totaal verschillende soorten wezens' (Baker 2016: 9) en hun harmonieuze co-existentie wordt gezien als een wenselijk doel. Daesoon Jinrihoe beweert geschikte technieken aan te bieden om dit traditionele doel van de Koreaanse spiritualiteit te bereiken.

Het derde leerstuk van Daesoon-doctrine is "de oplossing van grieven voor wederzijdse heiligheid" (Haewon sangsaeng, 解冤 相 生). Grieven waren het belangrijkste probleem van de Voormalige Wereld, en ze strekten zich uit tot alle drie rijken, evenals tot goddelijke wezens (Baker 2016: 10, zie Kim 2016). Door zijn Great Itineration opende Sangje een weg om de grieven van de drie rijken op te lossen, die al eeuwenlang verzameld waren. Echter, om een ​​wereld zonder conflict te betreden, zullen mensen nu samenwerken door de waarheid te cultiveren en te verspreiden en het ontstaan ​​van nieuwe grieven te vermijden.

Het vierde principe is "de vervolmaakte eenwording met Dao" (Dotong jin'gyeong, 道 通 眞 境). Dit verwijst naar het besef van aardse onsterfelijkheid in een aards paradijs door de vernieuwing van de mens en de recreatie van de wereld (Baker 2016: 10-11). In feite zal de wereld één clan of familie worden, en de hele mensheid zal bestuurd worden zonder dwang en straf, volgens goddelijke wetten en principes. Ambtenaren zullen gematigd en wijs zijn en zullen onnodig autoritarisme vermijden. Mensen zullen vrij zijn van wereldse verlangens veroorzaakt door wrok, hebzucht en ontuchtigheid. De drie soorten rampen die uit water, vuur en wind komen, zullen uit de wereld verdwijnen. Mensen zullen vrijheid krijgen van ziekten en dood (ie eeuwige jeugd en onsterfelijkheid). Ze zullen vrij kunnen reizen waar ze willen, en hun wijsheid zal zo compleet zijn dat ze alle geheimen van heden, verleden en toekomst zullen kennen. En de hele wereld zal een aards paradijs zijn vol gelukzaligheid en vreugde (zie Kim 2015: 187-94).

RITUELEN / PRAKTIJKEN 

De beoefening ("cultivatie") van Daesoon Jinrihoe is samengevat in zijn geloofsbrieven, onderverdeeld in de vier hoofdmotto's en de drie essentiële attitudes. De vier hoofdmotto's zijn: de geest kalmeren, het lichaam kalmeren, respect voor de hemel en cultivatie (Daesoon Instituut voor religie en cultuur 2014: 17-18). De drie essentiële attitudes omvatten oprechtheid, respect en trouw.

De eerste en tweede kardinaal Mottos zijn "de geest stilhouden" (anshim) en "het lichaam stil te houden" (Anshin). Het lichaam manifesteert de geest en kan alleen tot rust worden gebracht door deze te beheersen, zelfbedrog en zinloze verlangens op te geven en de geest kalm te houden. Hierdoor zullen iemands manieren komen in overeenstemming met fatsoen en rede. Dit doel kan alleen worden bereikt door 'de hemel te vereren' (gyeongcheon), wat voor de beweging betekent "de Heer van de Negende Hemel respecteren" en zich bewust zijn van Sangje's constante aanwezigheid. Dit bewustzijn wordt verkregen door "cultivatie" (sudo).

De teelt omvat Gongbu (een specifiek getimed devotioneel bezweringsritueel gehouden in het Yeoju Headquarters Temple Complex,[Afbeelding rechts] waarvan wordt aangenomen dat het de opening van het komende Aardse Paradijs versnelt), spirituele training en gebed. Gongbu is verdeeld in sihak als sibeop, wat verschillende manieren zijn om bezweringen op specifiek aangewezen plaatsen en op bepaalde manieren te bezingen. Spirituele oefening verwijst naar het chanten van de Tae-eul mantra zonder een aangewezen plaats of tijd. Het gebed is verdeeld in dagelijks gebed en wekelijkse gebeden. Het dagelijkse gebed wordt uitgevoerd bij 1 AM, 7 AM, 1 PM en 7 PM. De wekelijkse gebeden of gebeden voor de vijfde dag van elke traditionele Koreaanse week (die uit vijf dagen bestaat), worden op een aangewezen plaats of thuis beoefend, bij 11 PM, 5 AM, 11 AM en 5 PM. Meer uitgebreid en collectief devotioneel aanbod (Chiseong) worden gehouden op de data van geboorte en dood van Kang Jeungsan, Jo Jeongsan en Park Wudang, en van grote religieuze gebeurtenissen in de geschiedenis van de beweging, evenals op data met betrekking tot seizoenafdelingen, met name de winterzonnewende, de zomer zonnewende en het begin van lente, zomer, herfst en winter.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Volgens de leer van Daesoon Jinrihoe omvat de opvolging van de orthodoxie van de beweging slechts drie leiders: Kang Jeungsan, Jo Jeongsan en Park Wudang.

Na het passeren van de laatste wordt de bestelling geleid via een commissiesysteem. De samenstelling van de orde regelt de vrij gecompliceerde organisatie van de beweging. Het hoogste gezag berust bij de Centrale Raad, die alle administratieve zaken bepaalt en de algemene gang van zaken in de beweging controleert. De vier afdelingen van de Board of Religious Order Affairs nemen de tempelzaken, de evenementen, de teelt en de studie van de leer voor hun rekening. Alle divisies en organisaties van Daesoon Jinrihoe worden gecontroleerd door de Raad van Audit en Inspectie, waarvan het Discipline Comité de schendingen van de grondwet beoordeelt en disciplinaire maatregelen kan nemen (Daesoon Institute of Religion and Culture 2010: 26-27).

De drie belangrijkste activiteiten van Daesoon Jinrihoe zijn onder meer verlichting en liefdadigheid, maatschappelijk welzijn, en onderwijs en opleiding (Daesoon Instituut voor religie en cultuur 2010: 36-41). De beweging houdt vol dat zeventig procent van het geld dat ze inzamelt, wordt besteed aan deze sociale activiteiten. De Daejin University Educational Foundation beheert de Daejin University [Afbeelding rechts] in Pocheon City en zes middelbare scholen in Korea. De Daejin University heeft ook twee nevencampussen in Harbin en Suzhou, in China, en haar educatieve prestaties zijn een bron van trots voor de leden van de beweging.

De Daejin Medical Foundation begon haar activiteiten in 1992 en het gerespecteerde Bundang Jesaeng-ziekenhuis in Bundang-gu van de stad Seongnam, de provincie Gyeonggi, werd opgericht in 1998. Er zijn nog twee ziekenhuizen in aanbouw. De Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation biedt lokale gezondheids- en welzijnsdiensten in het gebied rond het hoofdkwartier van de beweging in Yeoju, met bijzondere aandacht voor behandelingen en diensten voor ouderen. Het exploiteert Daejin ouderenverpleging faciliteiten, Daejin geriatrisch ziekenhuis, Daejin ouderenzorgcentrum en Daejin jeugdopleidingscentrum [Afbeelding rechts] (Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation 2016).

Naast de grote tempelcomplexen verspreidde Daesoon Jinrihoe zijn doctrines en rituelen door meer dan 200 Fellowshipgebouwen, zalen en meer dan 2,000 kleinere Centra voor de Verspreiding van Deugd over heel Zuid-Korea. Deze cijfers roepen de vraag op hoeveel leden de beweging heeft, een centrale vraag voor Daesoon Jinrihoe. De Koreaanse volkstelling in 1995 vond 62,000 Koreanen die Daesoon Jinrihoe als hun religieuze overtuiging noemden, en ze waren zelfs nog minder in de volkstelling van 2005. De beweging claimt nu zo'n zes miljoen volgers. Hoewel het laatste cijfer misschien ook louter sympathisanten omvat, werd het resultaat van de volkstelling duidelijk schromelijk onderschat en niet in overeenstemming met de menigten die zowel speciale ceremonies als de dagelijkse activiteiten bij duizenden Daesoon Jinrihoe-filialen in het hele land bijwoonden. Het lijkt duidelijk dat een groot deel van die bijna de helft van de Koreanen die volkstellingenvragenlijsten blijft beantwoorden door aan te geven dat ze niet tot een religie behoren, de vraag in feite opvatten als verwijzend naar de traditionele religies, en de figuur verbergt een aanzienlijk aantal volgers van de nieuwe religies, waaronder Daesoon Jinrihoe (Baker 2016: 1-2).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Kritiek op Daesoon Jinrihoe komt vooral van andere religies, andere gelovigen in Kang Jeungsan en enkele Koreaanse massamedia. Een paar westerse wetenschappers herhalen deze kritiek en bespreken op een negatieve manier de interne conflicten (zie bijv. Jorgensen 1999). De situatie wordt gecompliceerd door het feit dat de meeste documenten en teksten van Daesoon Jinrihoe niet in het Engels zijn vertaald en dat de buitenlandse activiteiten zeer beperkt zijn.

Dit is precies de belangrijkste uitdaging voor Daesoon Jinrihoe voor zijn toekomst. Niet alleen de afmetingen in Korea zouden internationale expansie tot een mogelijke ontwikkeling maken, maar de theologie van de beweging stelt Daesoon Jinrihoe duidelijk voor als een nieuwe religie die in staat is de hele wereld te leiden door een weg van verlossing en vrede. In tegenstelling tot Jeungsando, een andere tak van gelovigen in Kang Jeungsan die al een aanwezigheid heeft gevestigd in de Verenigde Staten en andere landen, heeft Daesoon Jinrihoe zijn activiteiten tot dusver grotendeels beperkt tot Zuid-Korea, met uitzondering van de twee bijkantoren van zijn Daejin Universiteit geopend in China en een kleine aanwezigheid in Washington DC Nu wil Daesoon Jinrihoe zich bezighouden met wereldwijde expansie, en dit is een doelwit waar de toegewijden van de beweging aandacht aan besteden. Voordat de beweging echter op volledige schaal probeert uit te breiden, is de eerste prioriteit van de beweging de vertaling van de gecompliceerde Koreaanse geschriften in andere talen. Bovendien is de beweging zich ervan bewust dat er interne veranderingen moeten plaatsvinden omwille van expansie. Nieuwe religies doorlopen dit proces doorgaans wanneer ze van binnenlandse naar wereldwijde bewegingen transformeren.

WOORDENLIJST

Anshim: 安心, de geest tot rust brengen.
Anshin: 安身, het lichaam tot rust brengen.
Cheonji Gongsa: 天地 公事, de herschikking van het heelal.
Chiseong: 致 誠, uitgebreide en collectieve devotionele aanbiedingen.
Daesoon Jinrihoe: 大 巡 眞 理會, de Fellowship of Daesoon Truth.
Dotong jin'gyeong: 道 通 眞 境, de geperfectioneerde eenwording met Dao.
Eumyang hapdeok: 陰陽 合 德, de creatieve combinatie van Yin en Yang.
Gaebyeok: 開闢, de grote transformatie.
Gongbu: 工夫, een specifiek getimed devotionele bezweringsritueel gehouden in het Yeoju Headquarters Temple Complex, waarvan wordt aangenomen dat het de opening van het komende Aardse Paradijs versnelt.
Gucheon Sangje: 九天 上帝, de Heer van de negende hemel.
Gyeongcheon: 敬 天, de hemel vereren.
Haewon sangsaeng: 解冤 相 生, de oplossing van grieven voor wederzijdse weldadigheid.
Hucheon: 後天, de latere wereld.
Jeon-gyeong: 典 經, de canonieke geschrift van Daesoon Jinrihoe.
Sa gangryeong: 四 綱領, de vier kardinale motto's.
Samyoche: 三 要 諦, de drie essentiële attitudes.
Seoncheon: 先天, de voormalige wereld.
Sibeop: 侍 法, een van de twee varianten van gongbu.
Sihak: 侍 學, een van de twee varianten van gongbu.
Sinin johwa: 神 人 調 化, de harmonieuze vereniging van goddelijke wezens en menselijke wezens.
Sinjo: 信條, geloofsbelijdenissen.
Sudo: 修道, teelt.
Tae-eul mantra: 太乙 呪, de belangrijkste bezwering gebruikt in Daesoon Jinrihoe.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: Cheonggyetap-pagode in het tempelcomplex Yeoju Headquarters.
Afbeelding #2: Het standbeeld van Maitreya in Geumgangsan Toseong Training Temple Complex.
Afbeelding #3: Yeoju Headquarters Temple Complex.
Afbeelding #4: Daejin University.
Afbeelding #5: Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation.

REFERENTIES

Baker, Don. 2016. "Daesoon Sasang: een typisch Koreaanse filosofie." Pp. 1-16 in Daesoon Academie van Wetenschappen, 2016.

Baker, Don. 2008. Koreaanse spiritualiteit. Honolulu: University of Hawai'i Press.

Chong, Key Ray. 2016. "Kang Jeungsan: Trials and Triumphs of a Visionary Pacifist / Nationalist, 1894-1909." Pp. 17-58 in Daesoon Academie van Wetenschappen, 2016.

Daesoon Academie van Wetenschappen (De) website. Betreden via http://www.daos.or.kr/ op 15 februari 2017.

Daesoon Academie van Wetenschappen (De) (red.). 2016. Daesoonjinrihoe: een nieuwe religie die voortkomt uit de traditionele Oost-Aziatische filosofie. Yeoju: Daesoon Jinrihoe Press.

Daesoon Instituut voor religie en cultuur. 2010. Daesoonjinrihoe: The Fellowship of Daesoon Truth. Yeoju: Daesoon Instituut voor religie en cultuur.

Daesoon Instituut voor religie en cultuur. 2016. "De geschiedenis en theologie van Daesoonjinrihoe." Pp. 199-216 in Daesoon Academy of Sciences, 2016.

Daesoon Instituut voor religie en cultuur. 2014. Een inleiding tot Daesoonjinrihoe. Tweede druk. Yeoju: Daesoon Instituut voor religie en cultuur, 2014.

Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation. 2016. Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation: Haewon-sangsaeng en Boeun-sangsaeng gebruiken om sociaal welzijn in actie te brengen. Yeoju: Daesoon Jinrihoe Welfare Foundation.

Flaherty, Robert Pearson. 2011. "Korean Millennial Movements." Pp. 326-47 in Het Oxford Handbook of Millennialism, uitgegeven door Catherine Wessinger. Oxford: Oxford University Press.

Joo, Soyeon. 2016. "Religious Belief System of Daesoonjinrihoe." Een paper gepresenteerd op CESNUR 2016 internationale conferentie, Pocheon City, Korea, 5-10 juli 2016. Betreden via http://www.cesnur.org/2016/daejin_soyeon.pdf op 15 februari 2017.

Jorgensen, John. 1999. "Millenarianism, Apocalypse and Creation in Contemporary Korean New Religions." Pp. 336-41 in Koppeling van Korea en Amerika aan de nieuwe eeuw: procedure van de eerste KSAA tweejaarlijkse conferentie, uitgegeven door Park Duk-Soo en Suh Chung-Sok. Sydney: University of New South Wales.

Kim, David W. 2015. "Sangje and Samkye: The Cosmology of Daesoon Jinrihoe in East Asian New Religions." The Journal of Daesoon Academy of Sciences 25: 189-229.

Kim, David W. 2014. "Daesoon Jinrihoe in Korean New Religious Movements." The Journal of Daesoon Academy of Sciences 24: 167-208.

Kim, Taesoo. 2016. “Onderzoek naar de relationele kenmerken van 'waken tegen zelfbedrog' in Daesoon Thought: Focusing on the 'Resolution of Grievances for Mutual Beneficence'. ”Een paper gepresenteerd op de internationale conferentie CESNUR 2016, Pocheon City, Korea, 5-10 juli 2016. Betreden vanuit http://www.cesnur.org/2016/daejin_taesoo.pdf op 15 februari 2017.

Ko, Namsik. 2016. "Studie over de relaties tussen Kang Jeungsan en Cho Jeongsan Beschreven in hoofdstuk twee van Doorgeven van de leer (Jeon-Gyeong)." Een paper gepresenteerd op CESNUR 2016 internationale conferentie, Pocheon City, Korea, 5-10 juli 2016. Betreden via http://www.cesnur.org/2016/daejin_sik.pdf op 15 februari 2017.

Lee, Gyungwon. 2016. Een inleiding tot nieuwe Koreaanse religies. Seoul: Moonsachul Publishing Co.

Lee, Kang-o. 1967. "Chungsan-gyo: zijn geschiedenis, doctrine en ritueel." Transacties van de Royal Asiatic Society, Korea Branch 43: 28-66.

Rhee, Hong Beom. 2007. Aziatisch millenarianisme: een interdisciplinaire studie van de opstanden van Taiping en Tonghak in een globale context. Youngstown, NY: Cambria Press.

Website van het Yeoju Headquarters Temple Complex. Betreden via http://eng.idaesoon.or.kr/ op 15 februari 2017.

Geplaatst:
17 februari 2017

 

 

Deel