Phillip Luke Sintiere

Lakewood Church

LAKEWOOD KERKTIJD

1921: John Osteen werd geboren in Parijs, Texas.

1944: John Osteen behaalde zijn Master of Religious Education aan Northern Baptist Theological Seminary.

1950: John Osteen werd predikant bij Central Baptist Church, Baytown, Texas.

1955: John Osteen neemt ontslag als predikant van Central Baptist Church.

1959: John en Dodie Osteen richten Lakewood Church op.

1961: John Osteen richtte de John Osteen Evangelical Association op en begon met publiceren Lof magazine.

1963: Joel Osteen werd geboren in Houston.

1972: Lakewood Church werd bekend als de ‘Oase van liefde’.

1979: Lakewood wordt een megakerk met meer dan 3,000 leden.

1981: Dodie Osteen kreeg de diagnose leverkanker.

1983: Joel Osteen startte de televisiemaatschappij van Lakewood via de John Osteen uitzending.

1986: Dodie Osteen publiceerde haar eerste boek, Genezen van kanker.

1988: Lakewood Church breidt haar aanbiddingscentrum uit tot meer dan 8,000 gelovigen; Lisa Osteen publiceerde haar eerste boek, 6 ligt in het duivelsgebruik om huwelijken te vernietigen.

1990: John Osteen publiceerde zijn laatste boek, Zeven eigenschappen van een gelovige man ; Lisa Osteen overleefde een pijpbomexplosie in de Lakewood Church.

1999: John Osteen stierf; Joel Osteen werd de hoogste minister van Lakewood.

2004: Joel Osteen publiceerde zijn eerste boek Word een betere jij.

2005: Lakewood Church verhuist locaties naar het voormalige Compaq Center.

2008: Victoria Osteen publiceerde haar eerste boek, Hou van je leven; Joel en Victoria Osteen gepubliceerd Hoop voor vandaag, een welvaartsevangeliestudiebijbel.

2012: Lisa Osteen komt uit Je bent gemaakt voor meer !: Hoe word je alles waar je voor gemaakt bent.

2014: Joel Osteen begon met hosten Joel Osteen Radio op SiriusXM.

2016: Dodie Osteen gepubliceerd If My Heart Could Talk: A Story of Family, Faith, and Miracles.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

John Osteen, geboren in 1921 in Parijs, een klein stadje in de noordoostelijke hoek van de staat, groeide op tijdens de Grote Depressie in Fort Worth, net buiten Dallas. Op aandringen van een goede vriend, Sam Martin, werd John rond zijn achttiende christen. Gedreven door een evangelische ijver om de boodschap van Jezus te verkondigen, begon hij onmiddellijk met prediken. Al snel verliet John Fort Worth voor Siloam Springs, Arkansas, waar hij de John Brown University bezocht, waarna hij een Master of Arts in Religieus Onderwijs voltooide aan het Northern Baptist Theological Seminary in Chicago. John's MRE-scriptie uit 1944 richtte zich op religieus onderwijs en Bijbelkennis in de plaatselijke gemeente, een benadering van spirituele geletterdheid die hij uitvoerde in verschillende van de gemeenten waar hij later predikant was in de omgeving van Houston (Sinitiere 2015).

Na het seminarie leidde John gemeenten in Californië en West-Texas, en reisde hij door de Lone Star State als rondtrekkende, reizende predikant. In 1950 verhuisde John naar Baytown, Texas, destijds een groeiende raffinaderijstad en voorstad ten oosten van Houston. Geïnstalleerd als predikant bij Central Baptist Church, verwelkomde John gedurende vijf jaar meer dan 1,000 leden en leidde hij een christelijk onderwijsprogramma. John, lid van de San Jacinto Baptist Association, predikte op de jaarlijkse bijeenkomsten van de Association en ondersteunde evangelisatie-activiteiten in Mexico. In 1955 nam Osteen ontslag bij Central Baptist, de scheiding die waarschijnlijk het gevolg was van huwelijkse conflicten die tot een scheiding leidde (Sinitiere 2015).

Hoewel het historische record zwijgt over de redenen voor John's scheiding, vond hij al snel weer liefde en trouwde eind jaren vijftig met een Baytown-verpleegster genaamd Dodie Pilgrim. John werkte destijds als bevoorradingsprediker in Houston, onder meer in de Hibbard Memorial Baptist Church. Rond dezelfde tijd verwelkomden hij en Dodie de eerste van vijf kinderen. Hun dochter Lisa had bij de geboorte ernstige gezondheidscomplicaties die haar spieren aantasten; radeloos baden de ouders voor haar herstel. In wanhoop wendden ze zich tot de leerstellingen van Pinksteren die de mogelijkheid van genezing en herstel beloofden. Na verloop van tijd verbeterde Lisa's gezondheid; een ontwikkeling die John en Dodie toeschreven aan goddelijke tussenkomst. De ervaring van Lisa's herstel tot volledige gezondheid leidde tot de Pinksterwending van Osteen en de geboorte van Lakewood Church (Sinitiere 1950; Osteen Comes 2015; Osteen 2012).

Het hernieuwde geloof van de Osteen bracht hen in verband met de neopentecostalbeweging van na de Tweede Wereldoorlog, een brede dwarsdoorsnede van christenen uit talrijke denominaties. Neopentecostals spraken over Gods activiteit in de wereld door de aanwezigheid van de Heilige Geest in het gewone leven van alledaagse christenen, spraken vaak in tongen en benadrukten de mogelijkheid van goddelijke genezing. Door de opkomende neopentecostale identiteit van John ontstond Lakewood Church in 1959. Zijn Southern Baptist-wortels boden brede toegang tot een netwerk van gelijkgestemde neopentecostale predikanten. Al snel raakte John bevriend met figuren als Oral Roberts en TL Osborn, spraakmakende neopentecostals uit Oklahoma, en werkte hij samen met evangelisatieorganisaties zoals de Full Gospel Businessmen's Fellowship International (FGBFI). In navolging van neopentecostal revivalisten zoals Roberts, werkte John in de vroege jaren zestig als een reizende evangelist. Terwijl John reisde, was een FGBMFI-collega genaamd Marvin Crow pastoor van Lakewood. John publiceerde ook tal van boeken zoals Hoe God mij doopte in de Heilige Geest en het vuur (1961) en De Bijbelse weg naar spirituele kracht (1968), teksten over neopentecostal experiences. Daarnaast richtte hij de John Osteen Evangelistic Association (JOEA) op waarmee hij een driejarige looptijd publiceerde Lof magazine van 1963 naar 1965. De publicatie hielp informatie verspreiden over het JOEA, geld inzamelen en getuigenissen van neopentecostal Christians (Sinitiere 2015) verspreiden.

Ondertussen ging het werk van Lakewood Church door. De congregatie groeide exponentieel door de jaren zeventig, de toename van het aantal bezoekers als gevolg van de desegregatie van Houston en de bevolkingsgroei van de stad, waarvan sommige afkomstig waren van Latijns-Amerikaanse en Vietnamese immigranten, en een bredere expansie van de neopentecostal beweging. In 1970 was Lakewood een bonafide megakerk met ongeveer 1979 leden (Sinitiere 3,000).

In hetzelfde decennium nam Lakewood de slogan "Oasis of Love" over, een uitdrukking die de sociale oriëntatie van de congregatie van acceptatie en openheid voor mensen van alle achtergronden onthulde. John zette zijn band met de FGBMFI voort door te prediken op haar outreach-evenementen en preken te publiceren in haar tijdschrift, Stem. Bovendien sloeg John's schrijfwerk in de jaren zeventig op volle toeren met boekdelen zoals Er is een wonder in je mond (1972); Rivers of Living Water: A Baptist Preacher's Experiences met de kracht die komt door de Heilige Geest (1975); De bekentenissen van een Baptistenprediker (1976); Hoe Satans nederlaag aan te tonen (1978); en Hoe de voordelen van de wil te claimen (1978). Deze titels weerspiegelden Johns voortdurende connectie met neopentecostalisme. Zijn boeken in de jaren 1970 vertoonden echter ook taal en concepten die verband hielden met het welvaartsevangelie. Een boodschap die de betekenis van materiële verworvenheid en spirituele expansie vormgeeft tot goddelijke zegen, de welvaartsleringen van predikanten zoals Kenneth Hagin, beïnvloedden Johns boodschap van goddelijke genezing en positieve belijdenis (Bowler 2013).

Groei typeerde ook de expansie van Lakewood in de jaren tachtig, met name dankzij de inspanningen van John's zoon Joel (geb. 1980). Na een jaar aan de Oral Roberts University te hebben doorgebracht, keerde Joel terug naar huis in Houston en begon hij de televisiemaatschappij van Lakewood, die de John Osteen uitzending naar duizenden huizen in het hele land en over de hele wereld. Ook resulteerden numerieke congregationele groei en een groter budget in de fysieke uitbreiding van Lakewood Church in 1988. John's boeken tijdens dit decennium benadrukten het thema van verbetering en tweede kansen, een klassiek kenmerk van neopentecostalisme (bijv. Ontvang de Heilige Geest [1980]), terwijl ze ook zijn toewijding aan het prediken van het welvaartsevangelie verder verduidelijkten. Het ABC van Geloof (1981) en Geestelijk voedsel voor overwinnend leven (1985) bevorderden bijvoorbeeld positieve belijdenis door christenen aan te moedigen om mondeling bijbelverzen over geestelijke overwinning te reciteren, een praktijk die goddelijke activiteit symboliseerde. Naast boeken werd Johns toewijding aan een positieve belijdenis een integraal onderdeel van Lakewood's wekelijkse aanbidding. In het begin van het decennium begon John de praktijk om zijn Bijbel in de lucht te heffen om een ​​positieve belijdenis uit te voeren, gericht op de christelijke geschriften. John riep terwijl de gemeente met hem mee zong: „Dit is mijn bijbel. Ik ben wat het zegt dat ik ben. Ik kan doen wat het zegt dat ik het kan. Vandaag zal ik het Woord van God leren. Ik beken stoutmoedig: mijn geest is alert, mijn hart is ontvankelijk. Ik zal nooit hetzelfde zijn. Ik sta op het punt het onvergankelijke, onverwoestbare Woord van God te ontvangen. Ik zal nooit hetzelfde zijn. Nooit nooit nooit. Ik zal nooit meer dezelfde zijn in Jezus 'naam. Amen ”(Bowler 2013; Sinitiere 2015 : 51 ).

Gezondheidsproblemen met zijn hart en nieren vertraagden John aanzienlijk tijdens de 1990s. Dientengevolge, in het vroege 1999, de weekvoordat hij stierf vroeg John Joel [Afbeelding rechts] om te prediken in Lakewood. Joel gehoorzaamde, en later dat jaar, temidden van de familie Osteen die rouwde om Johns dood en uitkijkend naar de toekomst van Lakewood, werd hij de fulltime predikant van Lakewood. Zijn 'Vision Day'-preek van oktober 1999 was een eerbetoon aan de invloed van John in Lakewood, terwijl het de mogelijke toekomst van de kerk wierp in termen van de sociale programma's van de congregatie (bijv. Jobtraining, leiderschapsseminars, christelijk onderwijs) en neopentecostale gastpredikers zoals Joyce Meyer (Sinitiere 2015).

Toen Joel groeide in de rol van Lakewood's senior minister, voegde zijn vrouw Victoria zich bij hem als co-pastor. Bovendien schoot de uitgesproken vorm van zijn algehele boodschap begin 2000 wortel. Joel bleef Lakewood's bijbelse bekentenis uiten, een weerspiegeling van de invloed van zijn vader. Voortbouwend op zijn bekendheid met de leringen van welvaartsevangelist Joyce Meyer en leiderschapsadviseur en predikant John Maxwell, handhaafde Joel de leringen van het welvaartsevangelisme in het bijzonder door middel van preken en boeken over positief denken en positieve belijdenis. Terwijl Joel's achternaam hem erkenning bezorgde in neopentecostal-omgevingen, werd de naam Osteen in 2004 een herkenbaar merk met de publicatie van zijn eerste boek, Je beste leven nu. Een New York Times bestseller, Osteen's boek promootte de praktijk van het produceren van positieve zelfbeelden en het formuleren van zelfbevestiging om eigenwaarde en eigenwaarde op te bouwen. Een verschijning uit 2005 op Larry King Live plaatste de gezichten van Joel en Victoria voor het eerst voor een nationaal publiek; latere optredens in King's show, en later Piers Morgan, versterkte de status van Osteen als een van Amerika's meest herkenbare predikanten. Het jaar van Joel's inaugurele verschijning op Larry King Live, Washington Post schrijver Lois Romano noemde Osteen 'de glimlachende prediker'. De bijnaam bleef hangen, en het diende ook als een letterlijk gezichtsgebaar dat Osteen's boodschap over positiviteit en persoonlijke verbetering communiceerde (Romano 2005: A01; Einstein 2008; Sinitiere 2015).

Terwijl Joel doorgaf met het uitzenden van Lakewood-diensten op televisie via de Joel Osteen uitzendingen en een centrale rol spelen in de religieuze omroep van de kerk, de opkomst van zijn openbare carrière gevolgd door de opkomst van sociale media. Een welvaartsminister met bijna twee decennia aan televisie- en uitzendervaring voor hij werd fulltime predikant, herkende Osteen de nieuwe kansen van de eenentwintigste eeuw en plaatste zijn boodschap met voordeel op tal van digitale modaliteiten zoals Facebook, Instagram en Twitter. In 2014 trad Osteen toe tot SiriusXM en begon met hosten Joel Osteen Radio (Sinitiere 2015).

Hoewel expansie de geschiedenis van Lakewood Church typeerde tijdens de ambtsperiode van John, is het aanzienlijk gevorderd tijdens de eerste jaren van Joels werk in de bediening. Het aantal aanwezigen nam toe tot het punt dat Lakewood in 2005 verhuisde naar een nieuw gebouw in Greenway Plaza, een zaken- en winkelgebied dicht bij het centrum van Houston. Het Compaq Center, de voormalige thuisbasis van de Houston Rockets van de National Basketball Association en locatie voor concerten en andere entertainmentevenementen, werd de nieuwe Lakewood Church, een sportarena die omgebouwd werd tot megakerk met 16,000 mensen. [Afbeelding rechts] De glimlachende predikant legde het historische moment vast toen hij tijdens het openingsweekend van juli 2005 zei: "Al bijna dertig jaar hebben ze in dit gebouw tot kampioenen op het sportveld gekroond, maar ik denk dat we de komende dertig jaar dat kunnen. kroonmensen kampioenen in het leven. We gaan ze laten weten dat ze overwinnaars zijn en geen slachtoffers; we gaan ze laten weten dat ze alle dingen door Christus kunnen doen ”(Martin 2008; Sinitiere 2015: 183).

Van een nieuwe thuisbasis in Lakewood, sinds 2004 Joel zijn welvaart evangelieonderwijs heeft verspreid via een lange lijst van best verkochte boeken die Word een betere jij: 7-toetsen voor het verbeteren van uw dagelijks leven (2007); Het is jouw tijd: activeer je geloof, verwezenlijk je dromen en verhoog je in Gods gunst (2009); Ik verklaar: 31 belooft om over je leven te praten (2012); Fresh Start: The New You Starts Today (2015); en Think Better, Live Better: een overweldigend leven begint in uw gedachten (2016). Joels gepubliceerde boeken thematiseren verschillende dimensies van zijn welvaartsevangelie; sommige richten zich op positief denken vanuit een resoluut geloof in positieve voorzienigheid, terwijl anderen de nadruk leggen op positieve belijdenis samen met een positieve zelfhouding, gezondheid en fitheid (Sinitiere 2015) .

Lakewood, een megakerk met een geschiedenis die meer dan een halve eeuw omspant, is vandaag de dag de grootste megakerk in de Verenigde Staten met meer dan 40,000 leden en bezoekers. Lakewood's gemeente heeft ook een van de meest raciaal en etnisch diverse bijeenkomsten van het land, hoewel het leiderschapsteam grotendeels blank is en voornamelijk uit Osteen-familieleden bestaat. Gelegen in de meest diverse grootstedelijke gebieden van het land, is er ook de 8,000 leden tellende Iglesia Lakewood, de Spaanstalige gemeente van de kerk onder leiding van Danilo en Gloriana Montero (Henderson 2012; Sinitiere 2015).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

In de kern neemt Lakewood Church evangelische theologische leringen over. Het begon als een evangelische gemeente en blijft toegewijd aan evangelische paradigma's die zijn gericht op bijbelse autoriteit, Jezus Christus als redder, de noodzaak van bekering, de noodzaak om te evangeliseren en de invloed van de Heilige Geest. De nadruk op de Heilige Geest verwijst ook naar Lakewood's neopentecostal oriëntatie. Tijdens de ambtsperiode van Johannes, een focus op het door de Heilige Geest geprivilegieerde spreken in tongen, de verkondiging van profetie en aanspraken op goddelijke genezing. Tijdens Joel's tijd heeft de nadruk op spirituele motivatie de nadruk gelegd op het spreken in tongen, bijvoorbeeld, hoewel Joels moeder Dodie Osteen en zus Lisa Osteen Comes explicieter waren in Lakewood's kernonderwijs over de Heilige Geest (Sinitiere 2015).

Terwijl Lakewood evangelische leringen weerspiegelt, heeft het ook het welvaartsevangelie lang omarmd. Bij wijze van definitie benadrukt het welvaartsevangelie goddelijk gesanctioneerde materiële accumulatie; biedt de vaste overtuiging dat generatieve menselijke actie door middel van gedachte en spraak (weergegeven als positief denken en positieve biecht) materiële omstandigheden kan veranderen; en spirituele materiële omstandigheden van zowel armoede als rijkdom. In combinatie met dergelijke onderscheidingen bevordert het welvaartsevangelie ook de mogelijkheid van een tweede kans, een spirituele make-over die het mogelijk maakt om de individuele religieuze identiteit opnieuw te maken of opnieuw vorm te geven (Bowler 2013; Sinitiere 2015).

Vanuit een historisch perspectief heeft het welvaartsevangelie negentiende-eeuwse wortels in de heiligheids- en nieuw-denkende stromingen en in de twintigste-eeuwse figuren zoals Oral Roberts, evenals collega Tulsan Kenneth Hagin, populariseerde de boodschap tijdens de post-wereld Oorlog II-periode in de context van groei in de voorsteden en economische expansie. De komst van televangelisatie in hetzelfde historische tijdperk, en de opkomst van netwerken zoals Trinity Broadcasting Network (TBN) en het Christian Broadcasting Network (CBN), hebben bijgedragen aan het populariseren van het welvaartsevangelie, terwijl het ook heftige conflicten heeft veroorzaakt door televangelistschandalen van de 1980s ( Hladky 2012; Bowler 2013).

In de geschiedenis van Lakewood zijn John en Joel Osteen de meest fervente voorstanders van het welvaartsevangelie. John's welvaartsevangelie, weerspiegeld in boeken zoals Er is een wonder in je mond (1972) De bekentenissen van een Baptistenprediker (1976), en Geestelijk voedsel voor overwinnend leven (1985) detailleerde zijn welvaartsfocus op positieve belijdenis, het verwoorden van bevestigende uitspraken en geschriften op basis van de overtuiging dat het spreken tot Gods activiteiten leidt. Bovendien concentreerde het welvaartsevangelie van Johannes zich op goddelijke genezing als een spiritueel concept en een materiële realiteit, waarvan John geloofde dat Lisa herstelde van medische complicaties bij de geboorte, en later bevestigde Dodie's herstel van kanker in 1981 (Sinitiere 2015).

Joel's welvaartsevangelie (een boodschap beïnvloed door John, samen met Joyce Meyer en John Maxwell) presenteert vier onderscheidende ideeën. Net als zijn vader predikt Joël een positieve bekentenis, aanmoedigende uitspraken die bedoeld zijn om zelfrespect op te bouwen. Positief denken roept mentale energie en verbeeldingskracht op om persoonlijke verbetering te visualiseren. Joels voorzienigheid van positieve resultaten, een derde onderdeel van zijn welvaartsonderwijs, wijst op een calvinistisch determinisme dat de onvermijdelijkheid van een tweede kans belooft, een spirituele make-over die verbetering voorspelt. Ten slotte neemt zijn welvaartsevangelie van het lichaam de nieuwtestamentische taal van het menselijk lichaam over als Gods tempel om de praktische voordelen van lichaamsbeweging, voeding en calorie-inname voor een holistisch positief zelfbeeld te benadrukken (Sinitiere 2015).

Andere leden van de familie Osteen ondersteunen ook leringen over het welvaartsevangelie. Lisa Osteen Comes, een van Lakewood's pastors, [Afbeelding rechts] benadrukt haar presentatie van het welvaartsevangelie naar het concept van emotioneel herstel en psychologische heelheid, samen met goddelijke genezing. Door het overleven van gespierde uitdagingen bij de geboorte, beweerde ze: "Ik was het eerste wonder bij Lakewood Church." In de late 1980s, na het worstelen door de emotionele beroering van een scheiding, profiteerde ze van lessen over persoonlijke overwinning en overleving, samen met empowerment en aanmoediging door het cultiveren van gezonde relaties, of het nu gaat om een ​​vriendschap of een huwelijk. Lisa communiceerde deze ideeën in 6 ligt in het duivelsgebruik om huwelijken te vernietigen (1988) en Oppositie overwinnen: hoe te slagen in het doen van de wil van God (1990). Ze overleefde ook een pijpbomontploffing in 1990 toen ze een pakket op Lakewood Church opende, verdere validatie van goddelijke genezing die een integraal onderdeel werd van haar neopentecostale identiteit (Osteen komt 2012 tegemoet:22; Sinitiere 2015).

Dodie's [Afbeelding rechts] diagnose en de nederlaag van kanker in 1981 bevestigde niet alleen verder voor de Osteen's de geldigheid van goddelijke genezing, maar het dreef haar onderwijs over de centrale plaats van positieve bekentenis voort. In haar boeken Genezen van kanker (1986) en If My Heart Could Talk: A Story of Family, Faith, and Miracles (2016), vertelde ze het verhaal van hoe ze bijna elke dag in haar gevecht met kanker bijbelpassages over genezing opschreef en reciteerde. Gebaseerd op de overtuiging dat de letterlijke daad van het spreken van Gods woord helpt om de kracht ervan te versterken, bracht Dodie's recitatie van bijbelverzen een positieve bekentenis tot stand, een praktijk die ze toeschreef aan het in stand houden van haar leven (Sinitiere 2015).

Ten slotte presenteert Lakewood's co-pastor en Joels echtgenote Victoria Osteen ook haar welvaartsevangelie door middel van positieve bekentenis en positief denken. Echter, in preken en in haar boek uit 2008 Houd van je leven: leef gelukkig, gezond en heel ze stemt de boodschap af op gezonde heteroseksuele huwelijksrelaties, opvoedingspraktijken en uitingen van hoop, vreugde, inspiratie en aanmoediging geïllustreerd in het dagelijks levenervaringen voor, door en over vrouwen. Uniek, Victoria [Afbeelding rechts] bevordert geletterdheid als een welvaartsevangeliepraktijk door de publicatie van een jeugdliteratuurtrilogie, Mijn Happy Heart-boeken (2009), en twee kinderboeken in grote letters Onverwachte schatten (2009) en Gifts from the Heart (2010).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Binnenkomst in de fysieke ruimte van Lakewood weerspiegelt de grootsheid die een megakerk definieert, terwijl het ook de belangrijkste rituelen van zijn gemeentelijk leven. Aanbidding in een omgebouwde sportarena [Afbeelding rechts] genereert een geroezemoes van emoties en ervaringen rond muziek, gemeenschap en prediking. Een woensdagavonddienst, samen met een aanbiddingsbijeenkomst op zaterdagavond gevolgd door nog drie zondagsdiensten, waaronder Iglesia Lakewood, organiseert formele wekelijkse bijeenkomsten. Elke Lakewood-dienst begint ongeveer een half uur met lofmuziek, waarna bodes tienden en offergaven innen. Er is soms een getuigenis dat de periode van aanbiddingsmuziek overbrugt; Joel kan een bemoedigend verhaal vertellen dat een onderwerp in de liederen van die dag accentueert, of Victoria kan het belang van familierelaties en geloof in God onder woorden brengen. Na de muziek is er typisch een preek van een half uur waarin het welvaartsevangelie wordt uitgedrukt. Predikanten zoals Lisa Osteen Comes of Paul Osteen, evenals John Gray, delen preekarbeid met Joel. Af en toe hebben gastpredikers in Lakewood gepredikt, waaronder Joyce Meyer, TD Jakes en John Maxwell. Na de preek is er een tijd van individueel en gemeentelijk gebed waar leden getraind zijn in het beoefenen van bidden met de aanwezigen, of een bemoedigende uitspraak doen over moeilijke levenssituaties (Einstein 2008; Sinitiere 2015).

Historisch gezien heeft aanbiddingsmuziek ook Lakewood's boodschap van positief denken, positieve belijdenis, emotionele aanmoediging en spirituele tweede kansen geritualiseerd. Als televisieproducent was Joel nauw betrokken bij het ontwerp van Lakewood's podium in het voormalige Compaq Center. Met zijn team reconstrueerde de lachende predikant de arena om de breedst mogelijke camerahoeken voor het televisiepubliek te hebben, en creëerde hij zitplaatsen op de begane grond voor het hoofdpodium om de kijkervaring te maximaliseren, zowel ter plaatse als op het scherm. Het resultaat professionaliseerde Lakewood's televangelisatie verder en maximaliseerde de productie van zijn erediensten. Alles, van het creëren van een televisievriendelijk podium tot het gebruik van de nieuwste technische geluids- en opnameapparatuur, tot de enscenering van professionele muzikanten, beide weerspiegelden historische megakerk-architecturale patronen en voldeden aan de hedendaagse industrienormen. Hoewel Lakewood niet de enige megakerk is die de algehele prestatiewaarde van haar welvaartsboodschap krachtig professionaliseert, is het een model voor veel gemeenten die met Lakewood concurreren en streven naar de hoogten van haar productiepraktijk (Carney 2012; Bowler en Reagan 2014; Sinitiere 2015 ).

Een van de vroegste voorbeelden van de manier waarop muziek de kernleringen van Lakewood ritualiseerde, vond plaats in 1976 toen de aanbiddingsleider van de kerk, genaamd David Ingels, een lied schreef met de titel 'Oasis of Love'. Het beeldde Gods aanwezigheid van liefde en een tweede kans op persoonlijke redding uit als het antwoord op eenzaamheid en moeilijkheden. Sinds John vier jaar eerder de "oase van liefde" had bedacht, hielp Ingels 'volkslied bij het populair maken van wat bijna drie decennia lang de slogan van de kerk werd (Sinitiere 2015: 37).

Joel beschouwt aanbiddingsmuziek centraal in het programma van religieuze productie van een megakerk, en toen hij de hoofdprediker van Lakewood werd, schonk hij middelen en steun om de eredienst van de gemeente te versterken. Al vroeg in zijn ambtsperiode nam hij de bekende bekroonde muzikanten Cindy Cruse Ratcliff en Israel Houghton in dienst. Het interraciale duo bracht niet alleen professionele muzikanten naar het podium van Lakewood, ze brachten ook de kernboodschap van de kerk van positief denken en overtuigingen over Gods zegen, hoop en aanmoediging. Ratcliff zong bijvoorbeeld: "Ontdek de kampioen in jou", Lakewood's nieuwe slogan nadat Joel senior minister werd. Het nummer verwoordde positiviteit, kansen en mogelijkheden. "Totdat we de nieuwe horizonten zien, in de overtuiging dat het beste nog moet komen," zong ze, "je bent een overwinnaar, meer dan een overwinnaar, geroepen om een ​​kampioen in het leven te worden. . . Ontdek bij Lakewood de kampioen in jou. " Naast toonaangevende muziek tijdens kerkdiensten, soloprojecten door de jaren heen zoals die van Ratcliff Edge of the Universe (2015) hebben live opnames van Lakewood's aanbiddingsmuziek opgenomen. Bovendien leiden Houghton en Ratcliff soms de muzikale component van Lakewood's mobiele kerkdienst die bekend staat als "Night of Hope" -evenementen die in arena's en stadions door het hele land worden gehouden. Da'dra Crawford Greathouse en Steve Crawford, een echtpaar dat verbonden is met de evangeliegroep Anointed, nemen ook deel als enkele aanbiddingsleiders van Lakewood (Lee en Sinitiere 2009; Sinitiere 2015: 117).

Houghton [Afbeelding rechts] staat ook op zichzelf als een creatieve, muzikale uitdrukking van Lakewood's welvaartsevangelie. Daarnaast voor zijn liedjes past zijn biraciale identiteit en interculturele behendigheid binnen de multiculturele congregationele cultuur van de kerk. Volgens biografische geschriften veranderde Houghtons zelfbeeld toen hij inzag dat een groter doel in het leven voortkwam uit Gods goddelijke zegeningen van een liefdevolle relatie met de redding in Christus. Verlossing versterkte niet alleen de religieuze identiteit van Houghton, als het zijn muziek begon te voeden, gecommuniceerd in een bekend lied "Friend of God". Een gevarieerde combinatie van stijlen die variëren van R&B en jazz tot gospel en rock, Houghton en zijn muzikale groep bekend als New Breed bezielen liedjes met het welvaartsevangelie dat hoop op verbetering biedt, en de onvermijdelijkheid van goddelijke zegen, zelfs in het midden van moeite en moeilijkheid. Net zoals Ratcliff's teksten in "Discover the Champion in You" Lakewood's leringen weergalmden, zo herhaalden Houghton's liedjes de leringen van de glimlachende prediker over Gods gunst, hoop, emotionele heelheid en spirituele zelfverbetering. Samengevat, alle musici van Lakewood verwoorden het welvaartsevangelie in sonische vorm (Reagan 2015).

Buiten de aanbiddingsrituelen onderbroken door muziek en een preek, biedt Lakewood lessen religieus onderwijs voor deelnemers van alle leeftijden. Met name de kinderbediening van de congregatie heeft de Champions Club opgericht, een speciaal ontworpen klas om zintuiglijke betrokkenheid en fysieke activiteit aan te pakken voor kinderen met het autismespectrum. De lessen voor volwassenen behandelen onderwerpen die aanmoediging en advies bieden voor het dagelijkse christelijke leven, relaties, ongehuwde staat en spirituele hulp. Voor verrijking buiten de formele bijeenkomsten om, heeft Lakewood christelijk educatief materiaal gepubliceerd, zoals de boekjes Gods beloften voor een nieuw begin als Stichtingen: bouw je leven met Christus, evenals een kerkblog met korte, spiritueel getinte berichten die regelmatig worden geplaatst. Daarnaast heeft de kerk een video-curriculum geproduceerd zoals de dvd Sterk groeien: zes sleutels om te groeien in Christus voor zelfgestuurd leren (Sinitiere 2015).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Organisatorisch stond de familie Osteen aan het roer van Lakewood's leiderschap voor de hele geschiedenis van de kerk, met uitzondering van een paar jaar in de jaren zestig toen een pastor genaamd Marvin Crow de gemeente leidde terwijl John de wereld rondreisde als evangelist. Diverse pastorale functies (bijv. Senior, medewerker, assistent, enz.) Vormen lange tijd de hoogste leiding van Lakewood, die allemaal familieleden, inclusief schoonfamilie, hebben bekleed. Tijdens de ambtsperiode van Joël heeft de leiderschapskring van Lakewood zich buiten de familie uitgebreid. Er zijn betaalde managementfuncties buiten het uitvoerende leiderschapsteam die bijvoorbeeld toezicht houden op de faciliteiten van Lakewood of de veiligheid van de kerk regelen. Momenteel verordent Lakewood formeel geen functies als ouderling of diaken. Integendeel, getrainde vrijwilligers houden toezicht op zondagsschoolklassen, huisbeurzen en andere facetten van Lakewood's sociale programma's en outreach-activiteiten zoals daklozenbediening (Sinitiere 1960).

Tijdens de ambtsperiode van John was de rol van minister een expliciet gedefinieerde en titelloze functie. Terwijl de gemeente in de jaren tachtig en negentig in omvang groeide, bleven de rollen zoals die van geassocieerd predikant en uitvoerend directeur leiderschapsrollen formaliseren. In die tijd diende Lisa Osteen als Lakewood's assistent-predikant, wat betekende dat ze een deel van de wekelijkse prediking op zich nam. John's zoon uit zijn eerste huwelijk, Justin Osteen, assisteerde zijn vader in een leidinggevende functie tot John's dood in 1980. Tijdens de jaren tachtig en negentig werkte John's schoonzoon Gary Simons (getrouwd met John en Dodie's dochter April) als Lakewood's minister van jeugd en muziek. Hoewel ze geen formele titel als "co-pastor" had tijdens Johns tijd als Lakewood's predikant, vergezelde Dodie John op de kansel tijdens diensten. Ze vertelde vaak een getuigenis van aanmoediging door een kerklid of kijker die een verhaal over genezing of herstel had verteld. Op de John Osteen uitzending, Dodie voerde dezelfde functie uit (Sinitiere 2015).

Terwijl Joel de gewoonte voortzette om Osteen-familieleden in leidinggevende posities te hebben toen hij pastorale verantwoordelijkheden op zich nam in 1999, heeft hij ook kerkleiders aangenomen buiten de familiekring. Paul Osteen, Joel's oudere broer, verhuisde van Arkansas naar Houston om te assisteren na de dood van John. Paul, een arts, sloot zijn praktijk in Little Rock en gebruikte Houston als uitvalsbasis voor de medische missiereizen van hem en Lakewood naar Afrika en Haïti. Kevin Comes, Lisa's tweede echtgenoot en bouwexpert, werkte als manager van het gebouw van Lakewood, vooral toen de kerk het Compaq Centre verwierf en de sportarena in een kerk veranderde. Congregationele leiders buiten de familie Osteen waren onder meer Cindy Cruse Ratcliff en Israel Houghton. Toen de Spaanstalige gemeente van Lakewood in het begin van de jaren 2000 groeide, huurde Joel Marcos Witt in om het leiderschapsteam van Lakewood te versterken. Als dynamische predikant en bekroonde muzikant die een begrip was in Latijns-Amerika, verhoogde Witt het profiel van Lakewood binnen de grote Spaanstalige bevolking van Houston. Nadat Witt in 2012 fulltime terugkeerde naar de muziek, na een decennium aan Lakewood gewerkt te hebben, huurde Joel Danilo en Gloriana Montero in om toezicht te houden op de Spaanstalige bedieningen van Lakewood. Datzelfde jaar werd een Afro-Amerikaanse komiek en predikant genaamd John Gray een van Lakewood's geassocieerde pastors. Hoewel het leiderschapsteam van Lakewood voornamelijk Anglo was en grotendeels in handen blijft van familieleden van Osteen, is tijdens Joels ambtsperiode de leiderschapskring uitgebreid met predikanten buiten de familie en met verschillende raciale en etnische achtergronden (Sinitiere 2015; Gladwin 2015).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Lakewood's eerste publieke controverse tijdens de ambtsperiode van Joel Osteen vond plaats in 2005 na zijn verschijning op Larry King Live. In antwoord op King's vraag over de exclusieve beweringen van het christendom over redding in Jezus Christus, merkte Osteen op dat hij geloofde dat God het eeuwige lot van een individu bepaalde; hij stond erop dat zijn rol als predikant zich concentreerde op de bevordering van de reddingsboodschap van het christendom. Evangelische critici brulden van afkeuring en bekritiseerden daarna vele jaren Osteen voor wat zij als een mislukking beschouwden om een ​​prominente plaats te veroveren voor de specifieke articulatie van Jezus Christus. In antwoord op critici, kort na zijn Larry King Live interview Osteen publiceerde een verduidelijking van zijn theologische overtuigingen en verwoordde de leer van het christendom over redding in Jezus Christus. "Ik betreur het en bied mijn oprechte excuses aan dat ik onduidelijk was over datgene waaraan ik mijn leven heb gewijd", bekende Osteen. 'Ik geloof met heel mijn hart dat we alleen door Christus hoop op het eeuwige leven hebben', zei hij. "Ik geloof dat alleen Jezus Christus de enige weg naar verlossing is" (Osteen 2005; Sinitiere 2015:184-85).

Ondanks Osteen's follow-up over evangelische overtuigingen na zijn inaugurele rede Larry King Live Uiterlijk hebben zijn tegenstanders lang volgehouden dat het welvaartsevangelie niet afdoende worstelt met de menselijke eindigheid en daardoor de volledige betekenis van goddelijke genade door Jezus Christus ondermijnt. Hoewel veel van Osteen's critici deel uitmaken van de New Calvinist-beweging, een groep conservatieve evangelicalen die gefixeerd zijn op intellectuele theologie en leerstellige precisie, samen met de nadruk op Gods goddelijke macht, vertegenwoordigen andere bespotters een breed scala aan religieuze tradities (Sinitiere 2015).

Pastor Adam Key, lid van Psalm 24 Ministries, in 2007 gepubliceerd Your Best Lie Now: The Gospel Volgens Joel Osteen. De omslag van Key's boek is een mockup van een glimlachende Joel, net als de omslag van zijn eigen boek Je beste leven nu. In vetgedrukte, rode streken toont Key's omslag Osteen met duivelshoorns die uit zijn voorhoofd steken, en een sinister ogende sik roept visuele vergelijkingen op met Anton LaVey, de oprichter van de Kerk van Satan. [Afbeelding rechts] Naast Je beste leugen nu, Kwam Key opdagen en predikte buiten de Lakewood Church. Een YouTube-video van vijf minuten van Key's straatprediking laat de omslag van zijn boek prominent zien naast een groot bord waarop staat: "Joel LIGT tegen je." De video documenteert Lakewood security shadowing Key tijdens het leiden van voetgangers om een ​​mogelijke onenigheid te voorkomen. Ongeveer een minuut na het begin van de video roept een Afro-Amerikaanse vrouw Key's dag des oordeels prediking en schriftcitaten neer door hem eraan te herinneren dat die Lakewood-aanwezigen "God de lof en glorie geven" (Key 2007).

Hank Hannegraaff, auteur, christen-apologeet en gastheer van de radioshow Bijbel antwoord man, net als Key, stelt zijn kritiek op Osteen terug op de kwestie van de theologie. Hannegraaff, een oude criticus van het welvaartsevangelie, publiceerde in 2014 een boek dat specifiek over de leringen van Joël ging met de titel De osteenificatie van het Amerikaanse christendom. Hij schrijft:

“Osteenificatie is niets minder dan de grootschalige transformatie van het Amerikaanse christendom. . . Van Genesis tot Openbaring, Osteen gebruikt eenvoudig de Schrift om te communiceren wat hij maar wil. Zelfs mormonen of Jehovah's Getuigen behandelen de Schrift niet met zo'n minachting. Ze proberen op zijn minst te worstelen met de bijbelse talen. Osteen neemt de Engelse tekst niet zozeer serieus. Inderdaad, dat is wat de Osteenificatie van het christendom is. Het brengt de Schrift in overeenstemming met culturele normen in plaats van toe te staan ​​dat de duidelijke lezing van de tekst verandert. . . . Osteen's. . . Schriftuur. . . misbruikt de Schrift ”(Hannegraaff 2009, 2014a, 2014b; Sinitiere 2015:183).

Osteen's nieuwe calvinistische critici zijn onder meer de Californische fundamentalist John MacArthur, professor Michael Scott Horton van het Westminster Theological Seminary, de leider van de Southern Baptist R. Albert Mohler en rapper Shai Linne, een in Philadelphia gevestigde emcee. De focus van het nieuw-calvinisme op het leerstellige en intellectuele leven van de gereformeerde theologie richt zich, net als de kritiek van Hannegraff, op de welvaartstheologie van Osteen. Bijvoorbeeld in een 60 Minuten interview over Osteen beschrijft Horton het welvaartsevangelie als "suikerspin theologie" die de Bijbel leest "als een gelukskoekje." In dezelfde geest schreef Linne, die deel uitmaakt van een groep emcees die geassocieerd wordt met "Reformed rap", een lied waarin hij Osteen en andere welvaartsministers noemde als "Fal $ e Teacher $". In het lied benadrukt hij Jezus Christus en het evangelie, beweert hij dat geld de enige focus is van het welvaartsevangelie, en noemt het eerste boek van Osteen als corrupt en slecht: 'Het evangelie is dat Hij kwam om ons te verlossen van zonde / En dat is de boodschap voor altijd Ik zal schreeuwen / Als je nu je beste leven leidt / je bent op weg naar de hel ”(Sinitiere 2015: 189, 195).

Buiten evangelische kringen, theoloog en schrijver Jason Byassee in het hoofdmagazine Christian Century prijst Osteen's “multi-etnische bediening” maar noemt verschillende bedenkingen bij zijn welvaartsevangelie. 'Osteen's beloften van welvaart', stelt Byassee, 'kunnen de bagage psychologisch niet echt optillen. . . . [zonder zowel de hoogten als de diepten, het evangelie dat door de glimlachende prediker op het scherm wordt aangeboden, is gewoon steeds weer dezelfde gemeenplaats. " De kracht van positief denken en filosofie om nu het beste leven te bereiken, lijkt volgens Byassee het centrum van het christelijk geloof te missen: het lijden, de dood en de opstanding van Jezus. Een andere hoofdcriticus, Religie verzendt schrijver en minister Candace Chellew-Hodge, is sinds 2009 een van de meest uitgesproken tegenstanders, niet alleen over Osteen's aanhoudende affirmaties van geluk en overvloed, maar ook over zijn conservatieve overtuigingen over homoseksualiteit en huwelijksgelijkheid. Chellew-Hodge zette vraagtekens bij de bedoelingen achter Osteen's inaugurele gebed in 2010 voor Houston's openlijk homoseksuele burgemeester Annise Parker, terwijl ze ook zijn moraliserende bewering verweet dat homoseksualiteit 'niet Gods beste' is (Byassee 2005; Chellew-Hodge 2009, 2010, 2011, 2012) .

Dichter bij Houston woonde een groep predikanten van de Church of Wells, een fundamentalistische gemeente uit Oost-Texas, in juni 2015 een Lakewood-dienst bij en verstoorde de preek van Osteen voordat de veiligheid hen naar buiten escorteerde. Een handvol pastoors stond op en schreeuwde "valse profeet" in Osteen, noemde hem een ​​leugenaar, verkondigde het goddelijke oordeel over de glimlachende prediker en veroordeelde het welvaartsevangelie als tegengesteld aan bijbelse leer. Op grote schaal gerapporteerd in nationale nieuwsuitzendingen, weergalmden de hecklers al lang bestaande kritiek op Osteen's welvaartsevangelie, maar vertegenwoordigden ze ook nieuwe hoogten van kritiek door ontevredenheid te uiten tijdens een Lakewood Church-dienst. Uiteindelijk stonden de hecklers terecht voor het binnendringen en verstoren van de vrede. In juni 2016 sprak een jury uit Houston de mannen van alle aanklachten vrij (Carney 2015; Ohlheiser 2015; Ong 2015; Axford 2016).

Terwijl Joel de meest uitgebreide kritiek van Lakewood's tegenstanders heeft gekregen, is Victoria ook in het nieuws geweest vanwege controversiële acties en opmerkingen. Eind december 2005 hadden Joel en Victoria samen met hun twee kinderen een skivakantie gepland met Kerstmis. Het was het perfecte toevluchtsoord voor het welvaartsgospel-powerpaar. Ze keken uit naar rust, ontspanning en zalig door de hellingen van het poederachtige paradijs van Colorado te snijden. Zes maanden eerder had Lakewood de deuren van zijn nieuwe eredienstruimte geopend. De eisen van hun tijd waren toegenomen en de meedogenloze mediaverzoeken en kerkactiviteiten hielden het gezin erg druk. Ook waren Joel en Victoria hard aan het werk aan hun nieuwe boeken. In 2007 zou Joel publiceren Word een betere jij, zijn tweede boek, en het jaar daarop Victoria's Hou van je leven verscheen. Voordat het gezin uit Houston vertrok, brak er echter een geschil uit aan boord van hun continentale vlucht tussen Victoria en een stewardess genaamd Sharon Brown. Blijkbaar verzocht Victoria Brown om de tafel met dienblad of de armleuning van de eersteklas stoel waarin ze wilde gaan zitten op te ruimen, terwijl Brown erop stond dat Victoria haar fysiek duwde. De berichten over het conflict liepen uiteen; Wat de feiten ook mochten zijn, de familie Osteen schrapte uiteindelijk en Victoria betaalde een FAA-boete van $ 3,000. Brown diende vervolgens een aanklacht in tegen de beroemde minister voor tien procent van Victoria's nettowaarde, verzocht om excuses en eiste advieskosten. Brown beweerde dat de woordenwisseling lichamelijk en geestelijk trauma veroorzaakte. De zaak kwam uiteindelijk voor de rechter in augustus 2008, en een jury uit Houston ontdekte dat Victoria stewardess Brown niet had aangevallen. In commentaren na het proces schetste de advocaat van Brown Victoria als iemand die vond dat ze volgens een andere reeks regels kon leven, terwijl de advocaat van Osteen suggereerde dat het proces gewoon een poging was om geld van een beroemdheid te incasseren. De juryvoorman omschreef het proces als "een complete tijdverspilling", want hoewel hij en de juryleden het erover eens waren dat er een woordenwisseling plaatsvond, beschouwden ze het niet als een aanranding (Sinitiere 2015: 156-57).

Onmiddellijk nadat haar geschil met Brown openbaar werd, gaf Victoria een formele verklaring af. Ze beschreef het conflict als een "klein misverstand" en "een zeer ongelukkige gebeurtenis en ik heb er echt spijt van dat het gebeurde." Victoria vergeestelijkte de fracas door te zeggen: "Ik weet dat God me in de palm van Zijn hand heeft. . .Ik weet dat God ervoor zorgt dat alle dingen samen werken voor ons welzijn - en ik geloof echt dat we, wanneer we met tegenslagen worden geconfronteerd, allemaal beter en sterker naar voren komen dan vroeger. "Victoria weergalmde deze gevoelens in een 2006-uiterlijk op Larry King Live. Het vluchtgevecht, zei ze, leidde uiteindelijk tot haar ontdekking van een groter doel voor haar leven. "Ik realiseerde me dat het me sterker heeft gemaakt," pochte Victoria, "het heeft me dingen in me laten zien die ik nog nooit eerder heb gezien" (Sinitiere 2015: 157)

Victoria's volharding dat "God mij in de palm van Zijn hand heeft" en haar besluit dat "God ervoor zorgt dat alle dingen samenwerken voor ons welzijn", spreekt over hoe het welvaartsevangelie materiële realiteiten vergeestelijkt. Bovendien onthult Victoria's opmerking dat tegenslag zelfverbetering veroorzaakt, de belofte van het welvaartsevangelie van tweede kansen en een nieuw begin. Met andere woorden, als een voorstelling belichaamt en speelt Victoria de inhoud van haar welvaartsevangelie door onophoudelijk het idee te promoten dat problemen triomf veroorzaken en dat die verbetering onvermijdelijk werkelijkheid wordt als reactie op conflicten (Sinitiere 2015).

Een andere publieke controverse brak uit in de zomer van 2014 toen iemand een preekclip op YouTube plaatste waarin Victoria tijdens een Lakewood-dienst zei: "Ik wil ons allemaal aanmoedigen om te beseffen dat wanneer we God gehoorzamen, we het niet doen voor God . . . We doen het voor onszelf, omdat God genoegen schept als we gelukkig zijn. . . Doe gewoon goed voor jezelf. Doe het goede omdat God wil dat je gelukkig bent. Als je naar de kerk komt, als je Hem aanbidt, doe je het niet echt voor God. Je doet het voor jezelf, want dat maakt God blij. Amen?" De clip van dertig seconden ging viraal. Critici hebben Victoria's verklaring gepost en opnieuw gepost, getweet en geretweet, en veel evangelicalen waren boos van afkeuring, waaronder Southern Baptist-leider R. Albert Mohler, een oude criticus van het welvaartsevangelie. Op basis van een toch al ongunstige beoordeling van Joel, vonden de meeste critici van Victoria in haar woorden nog meer bewijs van theologisch bankroet (Sinitiere 2015: 158).

In antwoord op haar tegenstanders, gaf Victoria een verklaring van verduidelijking door aan de online nieuwsbron De Blaze, een conservatieve outlet opgericht door Glenn Beck. Ze gaf toe dat ze "beter gearticuleerd had kunnen zijn in mijn opmerkingen", maar zei nadrukkelijk: "Ik blijf bij mijn standpunt dat wanneer we God aanbidden en Hem gehoorzaam zijn, we er beter van zullen zijn." Op het punt van ongeloof deed ze de opmerkingen van de experts abrupt af als "belachelijk, en alleen de critici en cynici interpreteren mijn opmerkingen op die manier." Victoria wees naar kerkleden die 'uit de eerste hand de vreugde en overwinning van een eredienst in Lakewood Church hebben ervaren, en de eer, eerbied en dankbaarheid die we God tonen' als bewijs dat haar boodschap van geluk zijn oorsprong vond in goddelijke zegen in plaats van louter menselijk genot . Hoewel Victoria's antwoord op spotters in 2014 een afspiegeling was van haar openbare opmerkingen uit 2005, waren ze veel directer en confronterend. Tegelijkertijd bood Victoria's retort uit 2005, net als haar verklaring uit 2014, een culturele uitvoering van het welvaartsevangelie door te verwijzen naar geluk, overwinning en vreugde in verband met het ervaren van God temidden van moeilijkheden (Sinitiere 2015: 159).

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: foto van John Osteen.
Afbeelding #2: foto van Joel Osteen.
Afbeelding #3: foto van het Compaq Center-gebouw dat de nieuwe Lakewood-kerk is geworden.
Afbeelding #4: foto van Lisa Osteen komt.
Afbeelding #5: foto van Dodie Osteen.
Afbeelding #6: foto van Victoria Osteen, echtgenote van Joel Osteen.
Afbeelding #7: foto van het interieur van de Lakewood Church.
Afbeelding #8: foto van Israël Houghton in concert.
Afbeelding # 9: foto van de omslag van het boek van Adam Key, Je beste leugen nu.

REFERENTIES

Axeford, Will. 2016. "Resterende leden van de Church of Wells zijn in de zaak-Lakewood Church vrijgesproken." Houston Chronicle, Juni 24. Betreden via http://www.chron.com/houston/article/Remaining-Church-of-Wells-members-cleared-in-8323700.php op 3 2016 december.

Bowler, Kate. 2013. Blessed: A History of the American Prosperity Gospel. New York: Oxford University Press.

Bowler, Kate en Wen Reagan. 2014. "Bigger, Better, Louder: The Prosperity Gospel's Impact on Contemporary Christian Worship." Godsdienst en Amerikaanse cultuur 24: 186-230.

Byassee, Jason. 2005. "Wees vrolijk." Christian Century, Juli 12, 20-23.

Carney, Charity R. 2015. "De Church of Wells binnenviel Lakewood, of een Interruptiegebeurtenis." Godsdienst in de Amerikaanse geschiedenis, Juli 16, toegankelijk via http://usreligion.blogspot.com/2015/07/the-church-of-wells-invades-lakewood-or.html op 3 2016 december.

Carney, Charity R. 2012. "Lakewood Church and the Roots of the Megachurch Movement in the South." Southern Quarterly 50: 60-78.

Chellew-Hodge, Candace. 2012. "Kom op, Joel, wijk een beetje uit." Religie verzendingen, September 23. Betreden via http://www.religiondispatches.org/dispatches/candacechellew-hodge/6419/c_mon__joel__swerve_a_little_bit_ op 3 2016 december.

Chellew-Hodge, Candace. 2011. "'Living in Favor, Abundance, and Joy' (Tenzij je homo bent)." Religie verzendingen, Januari 25. Betreden via http://www.religiondispatches.org/dispatches/candacechellew-hodge/4099/_living_in_favor__abundance__and_joy___unless_you_re_gay op 3 2016 december.

Chellew-Hodge, Candace. 2010. "Joel Osteen en Annise Parker: Strange Stage-fellows." Religie verzendingen, Januari 12. Betreden via http://www.religiondispatches.org/dispatches/candacechellew-hodge/2180/joel_osteen_and_annise_parker__strange_stage_fellows op 3 2016 december.

Chellew-Hodge, Candace. 2009. "Is Joel Osteen, Succes Mag Cover Boy, Really 'God's Best',? " Religie verzendingen, November 19. Betreden via http://www.religiondispatches.org/dispatches/candacechellew-hodge/2045/is_joel_osteen__success_mag_cover_boy__really__god_s_best op 3 2016 december.

Komt, Lisa Osteen. 2012. Je bent gemaakt voor meer! New York: FaithWords.

Einstein, Mara. 2008. Brands of Faith: Marketing Religion in een commercieel tijdperk. New York: Routledge.

Gladwin, Ryan R. 2015. "Charismatische muziek en de pinksterbeweging van het Latijns-Amerikaanse evangelisme. Pp. 199-214 in The Spirit of Praise: Music and Worship in Global Pentecostal-Charismatic Christianity, bewerkt door Monique M. Ingalls en Amos Yong. University Park, PA: Pennsylvania State University Press.

Hannegraaff, Hank. 2014a. De osteenificatie van het Amerikaanse christendom. Charlotte, NC: Christian Research Institute.

Hannegraaff, Hank. 2014b. "Osteenificatie en wat het voorspeelt." Filosofische fragmenten, Maart 19. Betreden via http://www.patheos.com/blogs/philosophicalfragments/2014/03/19/osteenification-and-what-it-portends/ op 3 2016 december.

Hannegraaff, Hank. 2009. Christendom in crisis: 21st Century, Pp. xvi-xvii. Nashville, TN: Thomas Nelson.

Henderson, Matthew. 2012. "'Hoe de hemel eruit gaat zien': rassen- en etnische diversiteit in Lakewood Church." Universiteit van Houston. MA scriptie.

Sleutel, Adam. 2007. "Prediking buiten de Lakewood Church van Joel Osteen in Houston." Betreden vanaf http://www.youtube.com/watch?v=Nu9k60-GgVk op 3 2016 december.

Hladky, Kathleen. 2012. "I Double-Dog Dare You in Jesus 'Name !: Claiming Christian Wealth and the American Prosperity Gospel." Religie Kompas 6: 82-96.

Lee, Shayne en Phillip Luke Sinitiere. 2009. Holy Mavericks: Evangelical Innovators en de Spiritual Marketplace. New York: New York University Press.

Martin, William. 2008. "Premier." Pp. 63-88 in Southern Crossroads: perspectieven op religie en cultuur, uitgegeven door Walter H. Conser en Rodger M. Payne. Lexington: University Press of Kentucky.

Ohlheiser, Abby. 2015. "Mannen gearresteerd voor het lastigvallen van Joel Osteen's preek wilden 'Lakewood Church waarschuwen voor het komende oordeel'." Washington Post, Juni 30. Betreden via https://www.washingtonpost.com/news/acts-of-faith/wp/2015/06/29/six-men-accused-of-disrupting-joel-osteens-sermon-at-lakewood-church/?utm_term=.08acd8b20ed7 op 3 2016 december.

Ong, Czarina. 2015. "Joel Osteen Jeered; 6 Mannen gearresteerd voor storende Lakewood Church-service. ' Christianity Today, Juni 30. Betreden via http://www.christiantoday.com/article/joel.osteen.jeered.6.men.arrested.for.disturbing.lakewood.church.service/57577.htm op 3 2016 december.

Osteen, Dodie. 2016. If My Heart Could Talk: A Story of Family, Faith, and Miracles. New York: FaithWords.

Osteen, Joel. 2016. Think Better, Live Better: een overweldigend leven begint in uw gedachten. New York: FaithWords.

Osteen, Joel. 2015. Fresh Start: The New You Starts Today. New York: FaithWords.

Osteen, Joel. 2012. Ik verklaar: 31 belooft om over je leven te praten. New York: FaithWords.

Osteen, Joel. 2009. Het is jouw tijd: activeer je geloof, verwezenlijk je dromen en verhoog je in Gods gunst. New York: gratis pers.

Osteen, Joel. 2007. Word Better It: 7-toetsen voor het verbeteren van je dagelijks leven. New York: gratis pers.

Osteen, Joel. 2005. "Brief over het interview." Betreden vanuit http://www.joelosteenblog.com/2005/07/13/joel-osteens-letter-about-the-interview/ op 3 2016 december.

Reagan, Wen. 2015. "Gezegend om een ​​zegen te zijn: The Prosperity Gospel of Worship Music Superstar Israel Houston." Pp. 215-29 in The Spirit of Praise: Music and Worship in Global Pentecostal-Charismatic Christianity, bewerkt door Monique M. Ingalls en Amos Yong. University Park, PA: Pennsylvania State University Press.

Romano, Lois. 2005. "'The Smiling Preacher' bouwt voort op een groot aantal volgers." Washington Post, Januari 30. Betreden via http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A47023-2005Jan29.html op 20 2016 december.

Sinitiere, Phillip Luke. 2015. Redding met een glimlach: Joel Osteen, Lakewood Church en American Christianity. New York: New York University Press.

Geplaatst:
26 december 2016

Deel