Willow Creek Church


Willow Creek Community Church

Oprichter: Bill Hybels

Geboortedatum: 1952

Geboorteplaats: Kalamazoo, Michigan

Jaar opgericht: 1975, South Barrington, Illinois

Beknopte geschiedenis: Hybels richtte de Willow Creek Community Church op in een poging om een ​​"comfortabele plek" te bieden voor buitenkerkelijken om meer te weten te komen over het christendom. De weekenddiensten in de kerk zijn geen erediensten, maar urenlange presentaties en artistieke interpretaties van het evangelie. Met behulp van professionele geluids- en podiumapparatuur wordt hedendaagse muziek, drama en video gebruikt om bezoekers te interesseren voor het christendom. De preek van een half uur, waarin vaak de nadruk wordt gelegd op het nut van geloof in het dagelijks leven, is opgebouwd rond actuele gebeurtenissen en thema's die de typische levensstijl van buitenwijken domineren. In plaats van nieuwkomers te bekritiseren, probeert Willow Creek hen te overtuigen met seculiere trekkingen als relatieadvies, recreatieve voorzieningen en een niet-religieuze auditorium. Andere aspecten van de bediening zijn onder meer een doordeweekse eredienst, duizenden kleine groepsstudies gerangschikt volgens demografie, en evangelische trainingscursussen.

Heilige of vereerde teksten: de Bijbel. Momenteel gebruiken ze de nieuwe internationale versie.

Groepsgrootte: Met iets meer dan 2,000 geregistreerde leden en 15,000 bezoekers per weekend is Willow Creek de op een na grootste kerk in Amerika (net na Houston's Second Baptist Church). De kerk heeft ook de Willow Creek Association ontwikkeld, een netwerk van 1,400 kerken in Amerika en daarbuiten, met wie ze haar Seeker-vriendelijke methoden deelt.

overtuigingen

De gemakkelijke stijl van Willow Creek, bewust gestructureerd om buitenkerkelijken zich op hun gemak te laten voelen, zou kunnen suggereren dat dit een liberale protestantse groepering is. In feite is hun bijbelse leer in wezen evangelisch. De kerk ondersteunt algemene evangelische christelijke overtuigingen, vooral de bijbelse leerstellingen, inclusief het belang van het erkennen van het zondige karakter van de mensheid. Ze geloven dat de Bijbel het geïnspireerde woord van God zonder fouten is. Toch is de stijl van presentatie aan "zoekers" niet zwaar voor specifieke theologische dogma's. En ze wijken af ​​van de meer traditionele gevestigde christelijke kerken omdat ze tot geen enkele denominatie behoren, en ze gebruiken "zoekerdiensten" in plaats van traditionele aanbidding om het Woord over te brengen.

Problemen / Controverses

De Kerk is bekritiseerd door evangelische predikers en theologen, omdat men denkt dat ze alleen "licht" christendom aanbieden, zonder strikte eisen voor deze-wereldse gedragscodes, en voor een afwezigheid van buitenaardse leiding. Critici voeren verder aan dat de moderne marketingtechnieken van Willow Creek geen neutrale leveranciers van het evangelie zijn. Deze technieken, zo wordt beweerd, "verwateren" het ware Evangelie. Willow Creeks 'gebrek aan sterke morele verantwoording en diepgaande bijbelse verkenning is dus een vertekende weergave van de strengheid van het christelijke leven.

Willow Creek krijgt ook kritiek omdat het zich richt op slechts één populatie: babyboomers uit de hogere middenklasse. Hybels heeft gezegd dat evangelicalen moeten proberen te evangeliseren "mensen met wie je een weekend zou willen doorbrengen". Andere critici stellen dat hun focus te naar binnen gericht is en geen betrekking heeft op grotere sociale problemen. De kerk heeft actieve vrijwilligersprogramma's die zich bezighouden met een breed scala aan activiteiten, waaronder de distributie van voedsel en ondersteuning van overzeese missies. Ze hebben ook een netwerk van leden die zich vrijwillig inzetten om auto's te repareren. Toch is het beeld van Willow Creek Community Church er een van een country club-omgeving voor mensen die over het algemeen goed opgeleid en financieel comfortabel zijn.

Bibliografie

Hybels, Bill en Lynne Hybels. 1995. Herontdekking van de kerk: het verhaal en de visie van de gemeenschapskerk van Willow Creek. Grand Rapids, MI: Zondervan.

"Veelgestelde vragen over de Willow Creek Community Church." Uittreksel uit boek in: The Atlantic Monthly.

Pritchard, Gregory A. 1995. Willow Creek Seeker Services: een nieuwe manier om kerk te doen. Chicago, Illinois: Baker Books.

Sargent, Kimon H. 2000. Zoekerkerken: traditionele religie op een niet-traditionele manier promoten. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press.

Sargeant, Kimone H. 1996. Geloof en vervulling. University of Virginia, Department of Sociology. PhD-proefschrift.

Trueheart, Charles. 1996. 'Welkom in de volgende kerk.' The Atlantic Monthly. (Augustus). 37-58.

Gemaakt door Laura Kaczorowski
In combinatie met haar Honours Thesis
Lentetermijn, 1997
University of Virginia
Laatst gewijzigd: 09 / 05 / 01

 

 

Delen