Wicca

WICCA

WICCA TIMELINE

1951 De hekserijwetten van 1735, die de praktijk van hekserij in Groot-Brittannië tot een misdaad hadden gemaakt, werden afgeschaft.

1951 Het Witchcraft Museum op het eiland Man werd geopend met steun van Gerald Gardner.

1954 Gardner publiceerde het eerste non-fictieboek over Wicca, Hekserij vandaag .

1962 Raymond en Rosemary Buckland, ingewijde Witches, kwamen naar de Verenigde Staten en begonnen anderen op te leiden.

1971 De eerste feministische coven werd in Californië gevormd door Zsuzsanna Budapest.

1979 Starhawk gepubliceerd The Spiral Dance: De wedergeboorte van de oude religie van de grote godin .

1986 Raymond Buckland publiceerde het Compleet boek met hekserij.

1988 Scott Cunningham gepubliceerd Wicca: een gids voor de solitaire beoefenaar .

2007 Het leger van de Verenigde Staten stond toe dat het Wicca-pentagram op graven op militaire begraafplaatsen werd geplaatst.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Gerald Gardner, een Britse ambtenaar, wordt gecrediteerd voor de oprichting van Wicca, hoewel sommige meningsverschillen blijven kolkenrond of dat waar is. Gardner beweerde dat hij was ingewijd in de New Forest Coven, door Dorothy Clutterbuck in 1939. Leden van deze coven beweerden dat hun een traditionele Wicca-coven was waarvan de rituelen en gebruiken sinds de christelijke tijden waren doorgegeven.

In 1951 werden wetten die de praktijk van hekserij in Engeland verbieden ingetrokken en kort daarna, in 1954, publiceerde Gardner zijn eerste non-fictieboek, Hekserij vandaag (Berger 2005: 31). Zijn account kwam ter sprake, eerst door een Amerikaanse beoefenaar Aiden Kelly (1991) en vervolgens door anderen (Hutton 1999; Tully 2011) Hutton (1999), een historicus die het meest uitgebreide boek schreef over de ontwikkeling van Wicca, beweert Gardner dat deed iets dieper dan alleen het codificeren en openbaar maken van een verborgen oude religie: hij creëerde een nieuwe levendige religie die zich over de hele wereld heeft verspreid. Gardner werd hierbij geholpen door Doreen Valiente, die veel van de poëzie schreef die in de rituelen werd gebruikt, en daardoor bijdroeg aan een meer spiritueel ontroerende poëzie (Griffin 2002: 244).

Sommige studenten van Gardner of studenten van degenen die door hem zijn opgeleid, zoals Alex en Maxine Saunders, creëerden variaties op het spirituele en rituele systeem van Gardner, en spoorden nieuwe sekten of vormen van Wicca aan om zich te ontwikkelen. Vanaf het begin waren er sommigen die beweerden geïnitieerd te zijn in andere covens die al eeuwen ondergronds waren geweest. Geen van deze oogstte het succes van Gardner's versie of het onderzoek. Het is zeer waarschijnlijk dat sommigen van hen werden beïnvloed door veel van dezelfde sociale invloeden die Gardner hadden geïnformeerd, inclusief de westerse occulte of magische traditie, folklore en de romantische traditie, vrijmetselarij en de lange traditie van dorpsmensen-genezers of wijzen ( Hutton 1999).

Men geloofde dat de Britse immigranten Raymond en Rosemary Buckland Wicca naar de Verenigde Staten brachten. Maar de geschiedenis is eigenlijk complexer, omdat er aanwijzingen zijn dat kopieën van Gardner's fictieve verslag van Witchcraft en zijn non-fictieboek, Hekserij vandaag werden overgebracht naar de Verenigde Staten voorafgaand aan de komst van de Bucklands (Clifton 2006: 15). Niettemin waren de Bucklands belangrijk bij de invoer van de religie toen ze de eerste Wiccan-coven in de Verenigde Staten creëerden en anderen initieerden. Eens op Amerikaanse bodem werd de religie aantrekkelijk voor feministen die op zoek waren naar een vrouwelijk gezicht van de goddelijken en milieuactivisten die werden aangetrokken door de viering van de seizoenschommelingen. Beide bewegingen hebben op hun beurt bijgedragen aan het transformeren van de religie. Hoewel de Godin werd gevierd, had de coven onder leiding van de Hogepriesteres Gardner geen feministische vorm van spiritualiteit ontwikkeld. Het was bijvoorbeeld gebruikelijk dat de Hogepriesteres moest aftreden toen ze niet langer jong was (Neitz 1991: 353).

Miriam Simos, die schrijft onder haar magische naam, Starhawk, speelde een belangrijke rol in het brengen van feminisme en feministische zorgen naar Wicca. Ze werd ingewijd in de Fairie Tradition of Witchcraft en in de Feminist Spirituality-groep van Zsuzsanna Budapest. Starhawk's eerste boek, The Spiral Dance: The Rebirth of the Ancient Religion of the Great Goddess (1979), die beide onderdelen van haar opleiding samenbracht, verkocht meer dan 300,000 exemplaren (Salomonsen 2002: 9). In dezelfde periode ging de religie van een mysteriereligie (een waarin heilige en magische kennis is gereserveerd voor ingewijden), met een focus op vruchtbaarheid, naar een op aarde gebaseerde religie (een religie die de aarde kwam zien als een manifestatie van de Godin - levend en heilig) (Clifton 2006: 41). Deze twee veranderingen hielpen om de religie aantrekkelijk te maken voor degenen die geraakt waren door feminisme en milieubewustzijn, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland. De verspreiding van de religie werd verder geholpen door de publicatie van relatief goedkope boeken en tijdschriften en de groei van internet.

Aanvankelijk beweerden de Bucklands, volgens Gardner's dictaat, dat een neofiet moest worden opgeleid door een derde graad Wiccan, iemand die in een coven was getraind en drie niveaus of graden van training had doorlopen, vergelijkbaar met die in de vrijmetselaars. Raymond Buckland heeft hier echter zijn standpunt van veranderd. Hij publiceerde uiteindelijk een boek en creëerde een video waarin hij uitlegt hoe individuen zelf kunnen initiëren. Anderen, met name Scott Cunningham, schreven ook how-to-boeken die resulteerden in zelfinitiatie die gebruikelijk werd. Wicca: een gids voor solitaire praktijken (Cunningham 1988) alleen al heeft 400,000-kopieën verkocht. Zijn boek en andere how-to-boeken hebben bijgedragen aan het voeden van de trend naar de meeste Wiccans die alleen oefenen. Het grote aantal websites en de groei van paraplu-groepen (groepen die informatie verstrekken, open rituelen en soms religieuze retraites, festivals genoemd) maken het mogelijk voor Wiccans en andere heidenen om contact te houden met anderen, ongeacht of ze oefenen in een coven of alleen. De groei van deze boeken en websites heeft ertoe bijgedragen dat Wicca minder een mysterieuze religie is geworden. Aanvankelijk was het in het verbond dat esoterische kennis werd onderwezen, vaak als geheime kennis die alleen kon worden doorgegeven aan anderen die in de religie werden ingewijd. Weinig of geen van de rituelen of kennis is nu geheim.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Geloof in Wicca is minder belangrijk dan de ervaring van het goddelijke of magie. Het is gebruikelijk dat Wiccans zeggen dat ze niet in de Godin (n) en God (en) geloven; ze ervaren ze. Het is door middel van rituelen en meditatie dat ze deze ervaring van het goddelijke krijgen en magische daden verrichten. De religie is niet-leerstellig, met de Wicca Rede "Doe wat je wilt, zolang je geen kwaad doet" als de enige harde en snelle regel. De religie bestond volgens Gardner in heel Europa vóór de komst naar het christendom. In de presentatie van Gardner, balanceert de Godin en de God wat hij mannelijke en vrouwelijke energieën noemde. Groepen, ook wel covens genoemd, zijn ideaal om dat evenwicht na te bootsen door te bestaan ​​uit zes vrouwen en zes mannen met een extra vrouw die Hogepriesteres is. Een van de mannen in de groep dient als de Hogepriester, maar de Priesteres is de groepsleider. In werkelijkheid hebben weinig covens dit exacte aantal deelnemers, hoewel de meeste kleine groepen zijn (Berger 1999: 11-12).

De rituele kalender is gebaseerd op een landbouwkalender die de nadruk legt op vruchtbaarheid. Deze nadruk komt tot uiting in het veranderen
relatie tussen de Godin en de God zoals afgebeeld in de rituelen. De godin wordt als eeuwig beschouwd, maar verandert van de meid, naar moeder, naar crone; dan keert ze in de spiraal van de tijd als een jonge vrouw terug in de lente. De God wordt midden in de winter geboren uit de moeder, wordt haar partner in de lente, sterft om de groei van gewassen in de herfst te verzekeren; dan wordt hij herboren in de winterzonnewende. De God wordt afgebeeld met hoorns, een teken van mannelijkheid. Het beeld is een oud beeld dat werd omgezet naar het beeld van de duivel binnen het christendom. Alle godinnen worden beschouwd als aspecten van de ene godin, net zoals alle goden worden verondersteld aspecten van de ene God te zijn.

Het beeld van Wicca als de oude religie, geleid door vrouwen, die de vruchtbaarheid van het land, dieren en mensen vierde, werd genomen door Gardner van Margaret Murray (1921), die het voorwoord van zijn boek schreef. Ze argumenteerde dat de heksenprocessen een aanval waren op beoefenaars van de oude religie door het christendom. Gardner nam van Murray het beeld van heksen uit het verleden als genezers die hun kennis van kruiden en magie gebruikten om individuen in hun gemeenschap te helpen omgaan met ziekte, onvruchtbaarheid en andere problemen. In de tijd dat Gardner aan het schrijven was, werd Murray beschouwd als een expert in de heksenprocessen, hoewel haar werk vervolgens werd aangevallen en niet langer wordt geaccepteerd door historici.

Magische en magische praktijken zijn geïntegreerd in het geloofssysteem van Wiccans. Het magische systeem is gebaseerd op het werk van Aleister Crowley, die westerse esoterische kennis codificeerde. Hij definieerde magie als het veranderen van de werkelijkheid naar de wil. Magische praktijken zijn gewaxt en afgenomen in het Westen, maar zijn nooit verdwenen (Pike 2004). Ze zijn terug te voeren tot de twaalfde-eeuwse kredieten van de Cabbala en oude Griekse gebruiken door het christendom en waren belangrijk tijdens de wetenschappelijke revolutie (Waldron 2008: 101).

Binnen de Wicca-rituelen wordt aangenomen dat een vorm van energie wordt opgewekt door middel van dansen, zingen, mediteren of drummen, wat kangericht op een oorzaak, zoals iemand genezen of een baan vinden, een parkeerplaats of een huurappartement. Er wordt aangenomen dat de energie die een individu uitzendt, driemaal zal terugkeren naar hem / haar en daarom is de meest voorkomende vorm van magie helende magie. Het uitvoeren van genezing helpt beide om aan te tonen dat de Heks magische kracht heeft en dat hij / zij deze voorgoed gebruikt (Crowley 2000: 151-56). Voor Wiccans wordt de wereld als magisch beschouwd. Er wordt algemeen aangenomen dat de Godin of de God een individu een teken kan sturen of hun richting kan geven in het leven. Deze kunnen komen tijdens een ritueel of meditatie of in de loop van het dagelijks leven als mensen oude vrienden ontmoeten of iets in het zand op het strand vinden waarvan zij geloven dat het van belang is. Magie is daarom een ​​manier om contact te maken met het goddelijke en met de natuur. Magie wordt gezien als onderdeel van de natuurlijke wereld en indicatief voor de verbinding van individuen met de natuur, met elkaar en met het goddelijke.

Wiccans houden van oudsher een Book of Shadows, inclusief rituelen en magische bezweringen die voor hen hebben gewerkt. Het is gebruikelijk dat de Hogepriesteres en Hogepriester, leiders van de coven, hun Schaduwboek delen met degenen die ze initiëren, waardoor ze sommige rituelen volledig kunnen kopiëren. Elk Book of Shadows is uniek voor de Wiccan die het heeft gemaakt en is vaak een kunstwerk op zich.

De meeste, hoewel niet alle, Wiccans geloven in reïncarnatie (Berger et al. 2003: 47). Men denkt dat de doden naar Summerland gaan tussen levens in, een plek waar hun ziel of essentie een kans heeft om na te denken over het leven dat ze hebben geleefd voordat ze weer bij de wereld kwamen om hun spirituele groei voort te zetten. Karma van hun acties uit het verleden zal hun plaatsing in hun nieuwe leven beïnvloeden. Maar in tegenstelling tot oosterse concepten van reïncarnatie die de wens benadrukken om deze cyclus van geboorte, dood en reïncarnatie te beëindigen, wordt de terugkeer naar het leven positief beoordeeld door Wiccans. Het innerlijke wezen kan opnieuw communiceren met diegenen die belangrijk waren in vorige levens, spiritueel leren en evolueren.

RITUELEN

Binnen Wicca zijn rituelen belangrijker dan overtuigingen, omdat ze de beoefenaar in contact brengen met spirituele of magische elementen. De belangrijkste rituelen betreffen de cirkel van het jaar (de acht sabbats die het hele jaar door zes weken uit elkaar liggen) en worden uitgevoerd op de zonnewendes, equinoxen en wat bekend staat als de kruisdagen tussen hen in. Deze herdenken het begin en de hoogte van elk seizoen en de veranderende relatie tussen de God en de Godin. Geboorte, groei en dood worden allemaal gezien als een natuurlijk onderdeel van de cyclus en worden gevierd. De veranderingen in de natuur worden verondersteld te worden weerspiegeld in de levens van individuen. Samhain (uitgesproken als Sow-en), die plaatsvindt op oktober 31 st, wordt beschouwd als het Wicca-nieuwjaar en is van bijzonder belang. De sluiers tussen de werelden, die van de levenden en die van de geest, worden verondersteld bijzonder dun te zijn deze avond. Wiccans vinden dit de gemakkelijkste tijd van het jaar om contact te hebben met de doden. Dit is ook een tijd waarin mensen magisch bezig zijn om hun leven te bevrijden van gewoonten, gedragingen en mensen die niet langer een positieve kracht in hun leven zijn. Iemand kan bijvoorbeeld een ritueel uitvoeren om uitstelgedrag te elimineren of om hen te helpen hun energie te verzamelen om een ​​doodlopende baan of een doodlopende relatie te verlaten. In het voorjaar vieren de sabbats de lente en de vruchtbaarheid in de natuur en in het leven van mensen. Er is altijd een balans in rituelen tussen de veranderingen in de natuur en de veranderingen in het leven van individuen (Berger 1999: 29-31).

Esbats, de viering van de maancycli, zijn ook van belang. Het tekenen van de maan, mogelijk het bekendste ritueel binnen Wicca vanwege een boek met die titel door Margot Adler (1978, 1986), houdt een aanroep in waarbij de godin of haar krachten de hogepriesteres binnengaan. Gedurende de duur van het ritueel wordt zij de geïncarneerde Godin (Adler 1986: 18-19). Dit ritueel wordt gehouden op de volle maan, die wordt geassocieerd met de godin in haar fase als moeder. Nieuwe manen of donkere manen, die worden geassocieerd met het hoofd, worden ook meestal gevierd. Minder vaak wordt een ritueel gehouden voor de halve maan of de eerste maan. Er zijn ook rituelen voor huwelijken (aangeduid als handfastings); geboorten (Wicanings); en het veranderen van status van deelnemers, zoals volwassen worden of ouder worden of een oud wijf worden. Rituelen worden gehouden voor initiatie en voor diegenen die eerste, tweede of derde graad Wiccans of Witches worden. Rituelen kunnen ook om persoonlijke redenen worden gedaan, inclusief rituelen voor genezing, voor hulp bij een bepaald probleem of probleem, voor het vieren van een gelukkig evenement of voor het danken van de goden voor hun hulp.

Wiccans voeren hun magische en heilige riten uit in een rituele cirkel die is gemaakt door de ruimte te "snijden" met een athame (ritueel mes). Omdat Wiccans normaal gesproken geen kerken hebben, moeten ze heilige ruimte creëren voor het ritueel in wat normaal een alledaagse ruimte is. Dit gebeurt in covens door de Hogepriesteres en Hogepriester die rond de cirkel lopen terwijl ze de athames voor zich uitstrekken en chanten. Deelnemers visualiseren een blauw of wit licht dat straalt in een bol om een ​​veilige en heilige plek te creëren. De hogepriesteres en hogepriester roepen dan de wachttoren binnen of roepen deze aan, dat wil zeggen de krachten van de vier richtingen (oost, zuid, west en noord) en de goden die bij elk van die richtingen horen. Ze consecreren normaal gesproken de cirkel en de deelnemers met elementen die aan elk van deze richtingen zijn gekoppeld, die op een altaar in het midden van de cirkel worden geplaatst (Adler 1986: 105-106). Altaren zijn meestal versierd om het gevierde ritueel weer te geven. Bijvoorbeeld, in Samhain, wanneer de dood wordt gevierd als onderdeel van de cyclus van het leven, kunnen afbeeldingen van overleden familieleden en vrienden het altaar versieren; op mei (mei 1 st) zouden er verse bloemen en vruchten op het altaar staan, symbolisch voor nieuw leven en vruchtbaarheid.

Als de cirkel eenmaal is gegoten, wordt gezegd dat deelnemers zich tussen de werelden bevinden in een veranderde bewustzijnsstaat. De rite voor de bepaalde viering wordt dan uitgevoerd. De cirkel dient ook om energie te bevatten die is opgebouwd tijdens de riten totdat deze klaar is om te worden vrijgegeven in wat bekend staat als de Kegel van Kracht. Zingen, dansen, mediteren en chanten kunnen allemaal door Wiccans worden gebruikt om tijdens een ritueel kracht te verhogen. De kegel van kracht wordt vrijgegeven voor een doel gesteld door de Wiccan beoefenaars. Er kan een gemeenschappelijk doel zijn, zoals het helen van een bepaalde persoon of het regenwoud, of elke persoon kan zijn eigen specifieke magische doel hebben (Berger 1999: 31). De ceremonie wordt afgesloten met een beker wijn die wordt verhoogd en een athame erin wordt gedoopt, die de vereniging tussen de godin en de god symboliseert. De wijn wordt vervolgens rond de cirkel doorgegeven met de woorden "Blessed Be" en gedronken door de beoefenaars. Taarten worden gezegend door de Hogepriesteres en Priester; ze worden ook doorgegeven met de woorden "gezegend" en vervolgens gegeten (Adler 1986: 168). Soms worden rituelen naakt uitgevoerd (skyclad) of in rituele gewaden, afhankelijk van de Wicca-traditie en de plaats waar het ritueel wordt uitgevoerd. Openlucht- of openbare rituelen worden gewoonlijk uitgevoerd in gewaden of straatkleren. Aan het einde van de riten wordt de Cirkel geopend en worden de Wachttorens symbolisch weggehaald. Traditioneel delen mensen een maaltijd, omdat eten wordt gezien als nodig is voor deelnemers aan de grond (dwz hen helpen een magische staat te verlaten en terug te keren naar de wereld van de wereld).

Solitaire beoefenaars kunnen zich bij andere Wiccans of Pagans voegen voor de sabbats of esabats of alleen de rituelen uitvoeren. Sommige groepen bieden openbare rituelen, vaak in een gehuurde ruimte in een liberale kerk of in de achterkamer van een metafysische boekhandel. Als de beoefenaar alleen een ritueel doet, passen ze het ritueel aan als dat nodig is. Boeken en sommige websites bieden suggesties om solitaire beoefenaars in staat te stellen deze rituelen individueel uit te voeren.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Volgens de American Religious Identity-enquête in 2008 zijn er 342,000 Wiccans in de Verenigde Staten. Dit komt overeen met het aantal tiener- en opkomende volwassen Wiccans in The National Survey of Youth and Religion (Smith with Denton 2005: 31; Smith with Snell 2009: 104). Veel experts geloven dat dit aantal te klein is, gebaseerd op boekverkopen van Wicca-boeken en verkeer op paganistische websites. Niettemin is de religie een minderheidsreligie. Wiccans leven in de Verenigde Staten, met de grootste concentratie in Californië, waar tien procent van alle Wiccans wonen. Het District of Columbia en South Dakota hebben het laagste percentage, waarbij een tiende van een procent van de Wiccans in een van die gebieden woont (Berger niet gepubliceerd).

Er is geen enkele leider voor alle Wiccans of Witches. De meeste zijn er trots op dat ze geen leider hebben. Traditioneel wordt Wicca in covens onderwezen, maar een groeiend aantal Wiccans zijn zelf-geïnitieerd, omdat ze de religie voornamelijk hebben geleerd uit boeken en in de tweede plaats van websites. Sommige mensen zijn zeer gerespecteerd en bekend binnen de gemeenschap, voornamelijk vanwege hun schrijven. Miriam Simos, die onder haar magische naam Starhawk schrijft, wordt de beroemdste heks van het Westen genoemd (Eilberg-Schwatz 1989). Haar boeken hebben een belangrijke invloed gehad op de religie, en zij was de oprichter en een van de leiders van haar traditie, The Reclaiming Witches. Zelfs degenen die haar boeken niet hebben gelezen, kunnen door de ideeën worden beïnvloed, omdat ze zo vaak onderdeel zijn geworden van het kerndenken van velen in de religie. Er zijn enkele heidense overkoepelende organisaties, zoals het Verbond van de Godin (CoG), EarthSpirit Community en Circle Sanctuary die festivals organiseren, open rituelen hebben voor de grote sabbats, een webpagina met informatie verschaffen en discriminatie bestrijden voor alle heidenen. Normaal gesproken vragen ze een kleine vergoeding voor lidmaatschap en andere kosten voor open rituelen en het bijwonen van het festival. Niemand hoeft lid te zijn en er is een groeiend aantal Wiccans die geen lid zijn van een organisatie. Niettemin blijven deze groepen belangrijk en veel van hun leiders zijn bekend binnen de grotere heidense gemeenschap.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Er is een langdurig debat tussen beoefenaars over de heilige geschiedenis van de groep zoals gepresenteerd door Gardner. Hoewel de meeste Wiccans het nu beschouwen als een fundamentele mythe, gelooft een kleine maar vocale minderheid dat het letterlijk waar is. Verschillende academici, zoals Hutton en Tully, hebben hun geloofsbrieven en werk ter discussie gesteld door beoefenaars die het niet eens zijn met hun historische of archeologische bevindingen. Hutton (2011: 227) beweert dat degenen die kritiek hebben op hem en anderen die Gardner's aanspraak op een ononderbroken geschiedenis tussen de oudheid en de huidige praktijken van Hekserij in twijfel hebben getrokken, geen nieuw bewijsmateriaal hebben verstrekt om hun beweringen te ondersteunen. Hutton (2011, 1999), Tully (2011) en anderen merken op dat er enkele elementen zijn van continuïteit tussen pre-christelijke en huidige praktijken, met name in termen van magische overtuigingen en praktijken, maar dat dit niet wijst op een ongebroken religieuze traditie of praktijk. Hutton debatteert dat sommige elementen van vroegere Heidense praktijken werden opgenomen in Christendom en wat bleven als folklore en door creatief Gardner geabsorbeerd. Wicca-praktijken worden door hem en anderen op basis van vroegere praktijken geïnformeerd, maar dat betekent niet dat degenen die in de vroegmoderne periode als heksen zijn geëxecuteerd, beoefenaars van de oude religie waren zoals Margaret Murray beweerde of dat de huidige beoefenaars zich in een ononderbroken lijn van pre- -Christian Europeanen of Britten.

Hoewel Wicca de afgelopen twintig jaar is geaccepteerd, blijft het een minderheidsreligie en moet het blijven vechten religieuze vrijheid. Wiccans heeft een aantal rechtszaken gewonnen waardoor het pentagram een ​​geaccepteerd symbool is op graven op militaire begraafplaatsen en, recentelijk in Californië, de erkenning dat Wicca-gevangenen moeten worden voorzien van hun eigen geestelijkheid (Dolan 2013). Desalniettemin blijft er sprake van discriminatie. Op zondag 17 bijvoorbeeld bespotten 2013 Friends of Fox ankers Wicca toen ze rapporteerden dat de universiteit van Missouri alle vakanties in Wicca erkende (in werkelijkheid werden alleen de Sabbats erkend). De drie ankers gingen verder om te verkondigen dat Wiccans spelers van kerkers en draken waren, of twee gescheiden vrouwen van middelbare leeftijd die op het platteland wonen, halfvrouwen zijn en als wierook. Dit portret is zowel vernederend als onnauwkeurig, omdat uit al het onderzoek blijkt dat de meeste Wiccans vrouwen zijn, maar dat ze de neiging hebben in stedelijke en voorstedelijke gebieden te wonen en net zo jong zijn als middelbare leeftijd, en de neiging hebben om beter opgeleid te zijn dan het algemene Amerikaanse publiek ( Berger 2003: 25-34). Na een protest voornamelijk geleid door Selena Fox van Circle Sanctuary, verontschuldigde het netwerk zich. Desondanks zijn de meeste Wicca's van mening dat negatieve beelden, zoals die op Fox-nieuws worden gepresenteerd, vaak voorkomen en de kansen op promoties van mensen en hun vermogen om werk te nemen om hun religieuze feestdagen te vieren, kunnen beïnvloeden. Er lijkt echter een verschuiving te zijn van Wiccans die worden gezien als gevaarlijke duivelsaanbidders, omdat ze als dom maar onschadelijk worden beschouwd. Veel Wiccans hebben gewerkt om hun religie te laten erkennen als een legitieme en serieuze praktijk. Ze zijn actief in interreligieuze werken en nemen deel aan het Wereldparlement voor Godsdiensten.

REFERENTIES

Adler, Margot. 1978, 1986. De maan naar beneden halen. Boston: Beacon Press.

Berger, Helen., A. 2005. "Hekserij en neopaganisme." Pp 28-54 in Witchcraft and Magic: Hedendaags Noord-Amerika, bewerkt door. H elen A. Berger, 28-54. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.

Berger, Helen A. 1999. Een gemeenschap van heksen: hedendaags neo-paganisme en hekserij in de Verenigde Staten. Columbia, SC: The University of South Carolina Press.

Berger, Helen A. ongepubliceerd "The Pagan Census Revisited: a international survey of Pagans.

Berger, Helen. A., Evan A. Leach en Leigh S. Shaffer. 2003. Stemmen uit de Pagan Census: Contemporary: een nationale enquête over heksen en neo-paganisten in de Verenigde Staten. Columbia: SC: The University of South Carolina Press.

Buckland, Raymond. 1986. Buckland's complete boek of hekserij. St. Paul, Mn: Llewellyn-publicaties.

Clifton, Chas S. 2006. Her Hidden Children: The rise of Wicca and Paganism in America. Walnut Creek, CA: AltaMira Press.

Crowley, Vivianne. 2000. "Genezing in Wicca." Pp. 151-65 binnen Daughters of the Goddess: Studies over genezing, identiteit en empowerment, bewerkt door Wendy Griffin. Walnut Creek, CA: AltaMira Press

Cunningham, Scott. 1988. Wicca: een gids voor de solitaire beoefenaar. St. Paul, MN: Llewellyn-publicaties.

Dolan, Maura. 2013 "Rechtbank herleeft rechtszaak op zoek naar wicca-aalmoezeniers in vrouwengevangenissen" Los Angeles Times , Februari 19. Toegankelijk via http://latimesblogs.latimes.com/lanow/2013/02/court-revives-lawsuit-over-wiccan-chaplains-in-womens-prisons.html in maart 27, 2013.

Eilberg-Schwatz, Howard. 1989. "Heksen van het Westen: Neo-paganisme en godinnenverering als verlichtingsreligies." Journal of Feminist Studies of Religion 5: 77-95.

Griffin, Wendy. 2002. "Goddess Spirituality and Wicca." Pp 243-81 in Haar stem, haar geloof: vrouwen spreken over wereldreligies, uitgegeven door Katherine K. Young en Arvind Sharma. Boulder, CO: Westview Press.

Hutton, Ronald. 2011 "Revisionisme en contrarevisionisme in heidense geschiedenis" De granaatappel12: 225-56

Hutton, Ronald. 1999. The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft. Oxford: Oxford University Press.

Kelly, Aiden. A. 1991. Crafting the Art of Magic: Book I. St. Paul, MN: LLewellyn-publicaties.

Murray, Margaret A. 1921, 1971. The Witch-Cult in West-Europa. Oxford: Clarendon Press.

Neitz, Mary-Jo. 1991. "In Goddess We Trust." Blz.353-72 in In Gods We Trust uitgegeven door Thomas Robbins en Dick Anthony. New Brunswick NJ: Transaction Press.

Pike, Sarah. M. 2004. New Age en Neopagan Religions in America . New York: Columbia University Press.

Salomonsen, Jone. 2002. Enchanted Feminism: The Reclaiming Witches of San Francisco. Londen: Routledge Press.

Smith, Christian met Melinda. L. Denton. 2005. Soul Searching: The Religious and Spiritual Lives of American Teenagers. Oxford: Oxford University Press.

Smith, Christian met Patricia Snell. 2009. Souls in Transition: The Religious and Spiritual Lives of Emerging Adults. Oxford: Oxford University Press.

Starhawk. 1979. The Spiral Dance. San Francisco: Harper & Row Publishers

Tully, Caroline. 2011. "Onderzoek naar het verleden is een vreemd land: cognitieve dissonantie als reactie van beoefenaars van heidenen op academisch onderzoek naar de geschiedenis van heidense religies." Paper gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Religion, Orlando, FL.

Waldron, David. 2008. The Sign of the Witch: Modernity and the Pagan Revival. Durham, NC: Carolina Academic Press.
Auteur:
Helen A. Berger

Geplaatst:
5 april 2013

 

 

 

Deel