Urantia

Urantia

Naam: Urantia Broederschap (spreek uit: you-ran'-sha)

Oprichter: Dr. William S. Sadler

Geboortedatum: 1875 (overleden 1969)

Geboorteplaats: Chicago

Jaar (s) Opgericht: 1950-1955

Heilige of vereerde teksten: het Urantia Boek is de heilige tekst. De Urantia Foundation beweert dat het boek door veel verschillende religies als een spirituele gids wordt gebruikt. Het heeft meer dan 2,000 pagina's en is verdeeld in 200 individuele essays met informatie over God, andere bovennatuurlijke wezens, de geschiedenis van de aarde en de rest van het universum, de ontwikkeling van de mensheid, en het doel, de geschiedenis en de boodschap van Jezus Christus. Het is verdeeld in vier secties: Deel I: Centraal en Superuniversa; Deel II: The Local Universe; Deel III: De geschiedenis van Urantia; Deel IV: Het leven en de leer van Jezus.

Groepsgrootte: er is geen record van een exact aantal, maar een totaal van 250,000 Urantia-boeken is gepubliceerd. Urantia is volledig gebaseerd op Het Urantia Boek dat lezers niet vereist om zich bij een bepaalde kerk aan te sluiten of zich aan bepaalde normen te houden. Het Urantia-boek is een gids die beschikbaar is voor alle religies, dus de grootte van de groep die het boek leest, kan behoorlijk groot zijn. Veel services zijn on-line beschikbaar voor diegenen die geïnteresseerd zijn in Urantia.

Geschiedenis

Sadler gaf les aan de Post-Graduate School of Medicine aan de Chicago University, en gedurende dertig jaar was hij docent Pastorale Counseling aan het McCormick Theological Seminary. Hij was ook de auteur van talrijke boeken. Tijdens de jaren '20 en '30 raakte hij geïnteresseerd in een van zijn ongebruikelijke gevallen. Deze patiënt kwam naar hem toe nadat zijn vrouw hem had verteld dat hij in zijn slaap had gepraat en leek te hebben gepraat voor verschillende bovensterfelijke persoonlijkheden die openbaarders worden genoemd. De contactpersoon sliep volledig tijdens de transmissie en had weinig of geen interesse in het proces toen hij wakker was. Uit deze sessies kwam Het Urantia Boek naar voren. Sadler organiseerde een groep om het materiaal te bespreken dat van deze patiënt en anderen in 1934-1935 was verzameld. De groep heette het Forum. De Urantia Foundation, geleid door een bestuur van vijf leden, werd in het jaar 1950 opgericht als een educatieve groep zonder winstoogmerk.

overtuigingen

Het Urantia-boek is de basis van overtuigingen van de Urantia Foundation. Het boek beschrijft Urantia als een oude naam voor de planeet Aarde. Er zijn vijf epochale gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid; de vierde is het leven van Christus en de vijfde epochale openbaring is het Urantia Boek. Het boek presenteert geen complete religie. Urantia heeft geen geestelijkheid of een geloofsbelijdenis waarin men moet geloven, noch heeft het een gedragscode. Er zijn veel leringen over het Urantia-boek.

Deel I bestaat uit 31 artikelen en beschrijft de aard van de Godheid, de realiteit van het Paradijs, de organisatie en werking van het centrale universum en de superuniversa, de persoonlijkheden van het groot universum en de hoge dichtheid van evolutionaire modellen. Deze boeken zijn opgesteld door 24 spirituele bestuurders die handelden met een mandaat van hoge godheidsautoriteiten, ook wel bekend als de "Ancients of Days", waarin werd aangegeven dat ze dit in het jaar 1934 na Christus op de planeet Urantia deden.

Deel II, dat uit 25 artikelen bestaat, beschrijft het Plaatselijk Universum, dat het werk is van de Schepper-Zoon van de Paradijs-Orde van Michael. Het bestaat uit 100 systemen van sterrenbeelden, elk met 100 systemen van bewoonde werelden. Elk systeem zal uiteindelijk ongeveer 1,000 bewoonde bollen bevatten. Urantia (aarde) behoort tot het plaatselijk universum. Michael, de Zoon van God en de Zoon des Mensen (ook wel bekend als Jezus van Nazareth), is de soeverein van Urantia's plaatselijk universum. In het centrale universum is de Universele Vader (God) een persoonlijk aanwezige figuur. De Vader wordt in soevereine universa vertegenwoordigd door soevereine zonen. Hij is echter nog steeds aanwezig in de geest van zijn sterfelijke kinderen door zijn „inwonende geest” of „Gedachtenrichters”.

In deel III beschrijven de 63-kranten de geschiedenis van Urantia. Rond 1,000,000,000 jaar geleden bereikte Urantia zijn huidige omvang. Dit deel beschrijft de geschiedenis van de planeet, haar geologische ontwikkeling, de vestiging van het leven, de evolutie en geschiedenis van de mens, evoluerende beschavingen, menselijke instituties en regeringen. Het bespreekt ook het concept van de Drie-eenheid, de evolutie van religie, de inwonende geest van God, overleving van de persoonlijkheid en de zelfschenking van Christus Michael.

Boek IV, het laatste boek, bestaat uit 77 artikelen die het leven en de leer van Jezus beschrijven. Het beschrijft de kinderjaren, jeugd, vroege reizen, persoonlijke en openbare bediening, de twaalf discipelen en zijn proces, dood en opstanding.

Opmerkingen: Veel concepten in Het Urantia Boek zijn direct herleidbaar tot eerdere werken, waaronder geschriften van Zevende-dags Adventisten. Urantia is betrokken geweest bij verschillende rechtszaken. In 1991 vervolgde de Urantia Foundation Kristin Maaherra voor een schending van het auteursrecht en in 1996 vervolgden ze de Fellowship Uversa Press en de Jesusonian Foundation wegens inbreuk op het handelsmerk. Urantia heeft de naam Urantia en het Concentric-Circles-symbool (een grote blauwe cirkel met twee kleinere cirkels erin) gedeponeerd en geregistreerd. Het symbool Concentric-Circles staat op de banner van Michael.

De International Urantia Association (IUA), georganiseerd door de Urantia Foundation, is een ledenorganisatie voor lezers. Het is een taakgerichte, sociale en dienstverlenende organisatie die is opgericht om een ​​nadere studie van Het Urantia Boek en de ordelijke verspreiding van zijn leringen te bevorderen. De activiteiten van IUA zijn bedoeld om de leerstellingen van het Boek, voornamelijk mondeling, persoonlijk, op een rustige manier zoals die van Jezus te verspreiden. IUA verwijst lezers ook door naar studiegroepen, reageert op vragen van lezers, sponsort bijeenkomsten, seminars, conferenties en ontwikkelt onderwijs- en leiderschapsvaardigheden. De Urantia Foundation publiceert tweemaal per jaar het Urantiaans Nieuws.

In april 1996 hield de Urantia Foundation haar allereerste Vertalersconferentie in Parijs, Frankrijk. Ze concentreerden zich op de ontwikkeling van een woordenboek met termen die uniek zijn voor het Urantia Boek, de standaardisatie van computers, software, opmaak, tot stand brengen van e-mailcommunicatie, vertaling van de moeilijkste concepten in het boek, en het belang en de dynamiek van het hebben van een vertaalteam. Het Urantia Boek is vertaald in tien talen, waaronder de volgende: Frans, Fins, Spaans, Russisch, Nederlands, Koreaans, Zweeds, Ests, Duits en Italiaans. Frans, Spaans en Fins zijn beschikbaar in gedrukte vorm voor het publiek en de andere zeven talen zijn opgesteld. Urantia stelt diensten gemakkelijk online beschikbaar. Veel van deze diensten worden aangeboden op de onderstaande pagina's, zoals deelname aan studiegroepen en studiehulpmiddelen.

Bibliografie

Gardner, Martin. 1995. Urantia: The Great Cult Mystery. Amherst, NY: Prometheus Books.

De Urantia Foundation. 1955. Het Urantia-boek. Chicago.

Bereid door Michelle Sheble
Nieuwe religieuze bewegingen
Fall Term, 1996
University of Virginia
Laatst gewijzigd 07 / 25 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel