Stephanie Edelman David G. Bromley

Universal Life Church


DE UNIVERSAL LIFE CHURCH (ULC) TIJDLIJN

1911 (23 juli): Kirby J. Hensley werd geboren.

1959: Hensley richtte de 'Life Church' op.

1962: De Universal Life Church wordt opgericht.

1999: Hensley's vrouw, Lida, neemt het presidentschap van de kerk op zich.

2006: Hensley's zoon, Andre, nam het kerkpresidium op zich na de dood van Lida Hensley.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Kirby J. Hensley werd geboren op juli 23, 1911 in de bergen van North Carolina. Hij groeide op in een baptistenfamilie. Hensley stopte na de derde klas met school en leerde nooit lezen of schrijven, maar hij bleef zijn godsdienstleer door zijn leven volgen. Hensley was oorspronkelijk gewijd als Baptistenprediker, maar werd later lid van een Pinkstergemeente, predikend in Oklahoma en Californië. Na zich te hebben laten ontgoochelen met het pinksterkonakter, bestudeerde Hensley verschillende jaren verschillende religieuze tradities.

Na een scheiding van zijn eerste vrouw ontmoette Kirby zijn tweede vrouw, Lida, in North Carolina en trouwde hij. Het echtpaar verhuisde vervolgens naar Modesto, Californië, waar, volgens de website van de kerk, "Henley begon te worstelen met het idee om een ​​kerk voor alle mensen te vormen" (Universal Life Church website nd). Henley's vestigde aanvankelijk zijn "Life Church" in de garage naast zijn huis. Gedurende deze tijd diende Lida als secretaris van de kerk, naast het werken in een nabijgelegen Campbell Soup-fabriek. Op 2 mei 1962 richtte Hensley de Universal Life Church op met een partner, Lewis Ashmore, die als vice-president diende. Hensley was de dominante aanwezigheid in de ULC en diende als predikant en voorzitter van de Raad van Bestuur tot hij in 1999 overleed. Lida nam het presidentschap op zich en diende tot haar eigen dood in 2006. De zoon van de Hensley, Andre, volgde zijn ouders op als president.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De ULC-website vat de overtuigingen van de kerk als volgt samen:

De Universal Life Church heeft geen traditionele doctrine. Wij als organisatie geloven in wat juist is. Ieder individu heeft het voorrecht en de verantwoordelijkheid om te bepalen wat goed is voor zichzelf, zolang het geen inbreuk maakt op de rechten van anderen. We staan ​​niet tussen jou en je God. Wij zijn actieve voorstanders van het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika ”(Universal Life Church nd).

Het centrale uitgangspunt van de ULC is daarom 'doe wat goed is', zolang dit anderen niet schaadt en haar leden sterke voorstanders zijn van vrijheid van godsdienst. De belangrijkste manier waarop de kerk heeft gekozen om de vrijheid van godsdienst te bevorderen, is door ervoor te zorgen dat "alle wettelijke en sociale privileges die traditioneel door mannen van het kleed worden genoten - het recht om onder hen huwelijken te sluiten - voor iedereen beschikbaar moeten zijn" (Mead 2007).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De Universal Life Church voert verschillende keren per week wijdingen uit. De ordening was oorspronkelijk gratis, maar nu rekent de kerk een vergoeding voor de wijding en vereist de toekomstige ministers om een ​​aanvraag in te dienen. De kerk waakt erover om op haar website te vermelden dat de wijdingstoepassingen worden beoordeeld en niet automatisch worden verleend. Na hun opdracht zijn de ULC-ministers geautoriseerd door de kerk om bruiloften, begrafenissen, doopdiensten en kerkdiensten te houden. Volgens Andre Hensley gaf de kerk maandelijks 4,000-wijdingscertificaten uit en had 18,000,000 wereldwijd door 2004 (Myers 2004) geordend.

De kerk biedt ook verschillende andere graden. Volgens Mead kunnen "ULC-ministers een van de ongeveer honderdvijftig religieuze titels aanvragen, waaronder kardinaal, Lama, eerwaarde moeder, Swami, magiër, martelaar, godin, engel of apostel van nederigheid" (Mead 2007). Tot de geavanceerde graden van de kerk behoren ook Doctor of Universal Life of zelfs Doctor of Divinity, die de ULC in de late 1960s beroemd heeft uitgegeven aan journalist Hunter S. Thompson. Het verkrijgen van deze graden houdt over het algemeen in dat je cursussen volgt en slaagt voor een examen.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Het hoofdkantoor van de ULC-kerk bevindt zich in Stanislaus County, Modesto, Californië; er zijn lokale gemeenten in de VS, Canada en een aantal andere landen over de hele wereld. De hoofdkwartierkerk, die door een staf van zes wordt beheerd, houdt wekelijkse kerkbedieningen en verstrekt ordinatiecertificaten. De kerk biedt plaats aan honderdvijftig mensen bij haar wekelijkse diensten. Tijdens zijn leven was Kirby Hensley zowel de minister als de president van de raad van bestuur. Het leiderschap van de kerk is sinds haar oprichting als Hensley's vrouw binnen de familie Hensley gebleven en zijn zoon is hem daarna opgevolgd. De ULC is lid van het Comité van NGO's bij de Verenigde Naties.

ULC kende een schisma over financiële en juridische kwesties in 2006. Het resultaat was een nieuwe kerk, het Universal Life Church-klooster, dat vergelijkbare diensten verleent aan de ouderkerk. Deze sectaire uitloper beweert meer dan 20,000,000 nieuwe ministers te hebben gewijd (Burke 2007).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Kort na zijn oprichting raakte de kerk verwikkeld in politieke controverses, omdat de zogenaamde ontwerp-verzetsbewaarders de ULC-predikanten probeerden te worden in de verkeerde veronderstelling dat de ministeriële status hen zou vrijstellen van militaire dienst. Abbie Hoffman promootte deze tactiek in zijn 1971-boek, Steel dit boek.

Sinds de 1970s heeft de ULC juridische problemen ondervonden met betrekking tot zijn vrijgestelde status en de legitimiteit van zijn wijding. In 1974 vroeg de IRS zich af of de ULC in feite een legitieme kerk was en eiste belastingbetalingen van meer dan $ 10,000 dollars van het hoofdkantoor van Modesto. De kerk maakte bezwaar en bracht de zaak binnen Universal Life Church v. Verenigde Staten van Amerika. Aan het einde van de procedure ‘oordeelde de rechter in het voordeel van de ULC, waardoor de 501 (c) (3) belastingvrije status voor de organisatie werd bekrachtigd’ (Universal Life Church Legal Cases nd). In 1997, vijf jaar nadat de kerk faillissement aangevraagd, beval de IRS de kerk ooit om federale belastingen te betalen, wat de ULC ertoe bracht de IRS opnieuw aan te klagen. Dit keer oordeelde de rechtbank tegen ULC omdat het faillissement van de kerk de belastingvrije status van de kerk teniet had gedaan. Na deze juridische acties behandelt de IRS ULC nu als elke andere kerk, aangezien het de belastingvrije status van de kerk van jaar tot jaar bepaalt.

Een andere reeks controverses heeft plaatsgevonden op staatsniveau met betrekking tot het recht van de ULC-ministers om het huwelijk uit te voeren. Journalist Daniel Burke merkte op dat de ULC "een verwarde geschiedenis heeft met de huwelijkswetten van andere staten. De hoogste rechtscolleges van New York, Virginia en North Carolina hebben huwelijken teniet gedaan door leden van de Universal Life Church "(Burke 2007). De resultaten van rechtszaken over dit onderwerp zijn gemengd. In 2001 ondertekende de gouverneur van Utah, Mike Leavitt, wetgeving die bepaalt dat certificering, licentiestatus, ordinatie of enige andere goedkeuring die door een persoon wordt ontvangen door middel van een aanvraag via internet of per e-mail die beweert die persoon religieuze autoriteit te geven, ongeldig is. 2002). De staat Utah heeft ook een uitzondering gemaakt voor ULC-ministers die huwelijkshuwelijken verrichten. Utah assistent-procureur-generaal Joel Ferre betoogde dat: "Niets belet je om de naam van je hond over internet te sturen en ze als dominee in de kerk te laten ordenen" (Welling 2002). Nochtans beslisten de federale hoven in 2002 in Universal Life Church vs. State of Utah dat de ministers van de Universele Levenskerk doen hebben het recht huwelijken te officiëren. In Pennsylvania oordeelde een rechter in York County, Pennsylvania, dat ministers die geen 'regelmatig gevestigde kerk of congregatie hebben' geen huwelijken kunnen onderhouden volgens de staatswet '(Burke 2007). De uitspraak had het potentieel om huwelijken ongeldig te verklaren die waren belichaamd door door de ULC ingestelde ministers, en heeft geresulteerd in verzet van de American Civil Liberties Union.

Meer in het algemeen heeft de ULC te maken gehad met tegenstand van traditionele mainline denominaties die tegen het homohuwelijk zijn, omdat veel ULC-ministers worden geordend om huwelijken van hetzelfde geslacht te officiëren. Hensley trouwde zelf met een vrouwelijk paar op het 1971 Universal Life Church Festival. De kerk heeft ook negatieve berichtgeving in de media meegemaakt. Een 2011 New York Times artikel, bijvoorbeeld, verwees naar de ULC als "de McDonald's van de bruiloftsindustrie" (Rosenberg 2011), en een artikel in Knight Ridder meldde dat "hoofdleiders ineenkrimpen bij de get-it-quick-certificaten" (Myers 2004).

REFERENTIES

Burke, Daniel. 2007. "Vader. Rechter verklaart huwelijken door online ministers ongeldig. ' USA Today, Oktober 25. Betreden via http://wwrn.org/articles/26689/?&place=united-states&section=church-state op 13 2011 november.

Hoffman, Abbie. 2002. Steel dit boek. Cambridge, MA: Da Capo Press.

Mead, Rebecca. 2007. "The Groom Reaper." De New Yorker, Maart 26. Betreden via http://www.newyorker.com/talk/2007/03/26/070326ta_talk_mead op 13 2011 november.

Myers, Randy. 2004. "Met het web maakt $ 5 en vijf minuten een minister." Knight Ridder Kranten, Augustus 6. Betreden via http://wwrn.org/articles/3635/?&place=united-states&section=other-groups op 13 2011 november.

Rosenberg, Noah. 2011. "Iets over mij zorgt ervoor dat mensen willen trouwen." New York Times  Januari 7. Betreden via http://www.nytimes.com/2011/01/09/fashion/weddings/09fieldnotes.html op 13 2011 november.

Website van Universal Life Church Headquarters. nd Betreden vanuit http://www.ulchq.com/ op november 13.

Universal Life Church juridische zaken. nd Betreden vanuit http://www.ulccaselaw.com/ulc-leg.al-cases.php op 19 2011 november.

Welling, Angie. 2002. "Krijgt toewijzing door Net Legal." Deseret Nieuws, Januari 6. Betreden via http://wwrn.org/articles/3395/?&section=internet-related op 13 2011 november.

AUTEURS:
Stephanie Edelman
David G. Bromley

Publicatie datum:
december 2011

Deel