David G. Bromley Michaela Crutsinger

De satanische tempel

DE TIJDELIJKE SATANISCHE TEMPEL

2012: De eerste openbare aanwezigheid van wat The Satanic Temple werd, vond plaats met het plaatsen van een Facebook-pagina om een ​​geplande documentaire te promoten.

2013 (januari): De Satanic Temple organiseerde een bijeenkomst ter ondersteuning van de gouverneur van Florida, Rick Scott, ter ondersteuning van het gebed op scholen.

2013 (juni): De Satanic Temple begon geld in te zamelen voor zijn "Adopt-a-Highway" -campagne.

2013 (juli): Leden van The Satanic Temple voerden een roze mis op in Meridian, Mississippi, bij het graf van de moeder van de oprichter van Westboro Church, Fred Phelps.

2013: Doug Mesner erkende dat Lucien Greaves zijn bewegingsidentiteit was.

2013-2014: In Michigan organiseerden zowel de nationale als de plaatselijke The Satanic Temple oppositie tegen het homohuwelijk en tegen religieuze feestdagen in de openbare ruimte.

2013-2014: De Satanische Tempel protesteerde tegen de verspreiding van bijbels in de openbare scholen van Florida en de vertoning van een kerststal in het Capitool.

2014 (januari): The Satanic Temple kondigde plannen aan om een ​​satanisch monument te bouwen voor het Oklahoma Statehouse nadat de staat de installatie van een Ten Commandments-monument in 2012 had toegestaan.

2014 (mei): Er ontstond publieke controverse toen The Satanic Temple werd uitgenodigd om een ​​Black Mass-ritueel uit te voeren aan de Harvard University in samenwerking met de Harvard Extension Cultural Studies Club.

2014 (mei): De Satanische Tempel vierde de "Dag van de Beschermde Kinderen" om te protesteren tegen lijfstraffen op scholen.

2014 (juni): Lucien Greaves kondigde aan dat zowel het heteroseksuele als het homohuwelijk sacramenten zijn.

2014 (september): The Satanic Temple kondigde plannen aan om zijn eerste "kapittelzaal" in Detroit, Michigan te vestigen.

2014 (22 september): er werd een zwarte mis gehouden in Oklahoma City.

2015 (juni): het Hooggerechtshof van Oklahoma State oordeelde dat het standbeeld van de Tien Geboden van het Capitool moest worden verwijderd.

2018: Interne verdeeldheid binnen The Satanic Temple leidde tot een aantal kapittelonttrekkingen.

2018: De Baphomet die de Satanic Temple op het Capitol-terrein in Oklahoma moest plaatsen voordat het Ten Commandments-beeld werd verwijderd, verscheen in Arkansas.

2018 (december): Het Michigan-hoofdstuk van de tempel installeerde vlak voor de feestdagen een sculptuur met een satanisch thema in het staatshuis.

2019: De Satanische Tempel kreeg de status 501 (c) (3).

2019 (April 19): De documentaire Hail Satan? ging in première tijdens het Sundance Film Festival. Wereldwijde rechten werden gekocht door Magnolia Pictures.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Satanic Temple is mede opgericht door een persoon die publiekelijk bekend staat als Lucien Greaves en Malcolm Jarry (identiteiten die zullen worden gebruikt voor de doeleinden van dit profiel). Beide hebben om verschillende redenen hun wettelijke namen gecamoufleerd en organisatorische persona's aangenomen, en dus is er voor beide zeer weinig persoonlijke informatiegeschiedenis beschikbaar. Er is veel discussie over de "ware" identiteit van beide individuen (Merlan 2014; Shieldwall-netwerk 2018). Lucien Greaves is publiekelijk geïdentificeerd als Doug Mesner, maar er wordt ook beweerd dat zijn geboortenaam Douglas Misicko is. Malcolm Jarry is naar verluidt documentairemaker Cevin Soling.

Malcolm Jarry wordt vermeld als mede-oprichter van The Satanic Temple, maar Greaves is de belangrijkste openbare woordvoerder van de groep. Er is weinig bekend over het persoonlijk van Greaves geschiedenis. Hij wordt verondersteld te zijn opgegroeid in Detroit en meldt dat hij later naar de universiteit van Harvard ging, waar hij cognitieve wetenschappen studeerde (hoewel er geen officieel bewijs van zijn inschrijving lijkt te zijn). Hij [Afbeelding rechts] raakte geïnteresseerd in het onderzoeken van heksenjachten en verschillende vormen van satanisme, en zoals hij het uitdrukte: "Ik heb eigenlijk een lange achtergrond in het bestuderen van heksenjachten en het idee van satanisme" (Gremore 2013). Volgens Greaves 'ben ik opgegroeid in de schaduw van wat bij sociologen nu bekend staat als' de satanische paniek '- een beschamende episode van heksenjacht in de moderne tijd. Ik was geschokt door talkshowverhalen over moorddadige satanische sekte-hordes overdag. Ik werd later erg nieuwsgierig naar de kwestie van de waarheid van de samenzweringsclaims, en ik begon dit na te streven als een actieve studie ”(Bugbee 2013). Deze interesse leidde er in 2009 toe dat hij een conferentie over 'Ritual Abuse / Mind-Control' in Connecticut bijwoonde, waar

Ik luisterde naar 'experts' die ingaan op hun overtuigingen in Satanic Ritual-misdaden. Ik dacht dat ze een randgroep zouden zijn van waanbeeldende mensen die vasthouden aan ongelooflijke overtuigingen en niemand anders dan zichzelf pijn zouden doen. Wat ik in plaats daarvan vond, was een verwrongen subcultuur van erkende therapeuten en hun cliënten, die een pseudowetenschappelijk geloof onderschrijven in 'dissociatieve amnesie': de theorie dat sommige gebeurtenissen - met name seksueel misbruik - zo uniek traumatisch kunnen zijn dat het bewuste verstand het niet kan bevatten en dus worden die herinneringen 'onderdrukt'.

De Satanische Tempel heeft de afgelopen jaren haar organisatorische agenda verruimd, maar de groep blijft de claims van satanisch ritueel misbruik bestrijden door haar Gray Faction-initiatief. Het doel van de Grijze factie wordt als volgt beschreven (

Gray Faction is een campagne van The Satanic Temple die het verleden en de huidige impact van de Satanic Panic documenteert, blootlegt en tracht tegen te gaan, terwijl hij op agressieve wijze probeert een einde te maken aan pseudowetenschappelijke praktijken in de geestelijke gezondheidszorg die bijdragen aan schadelijke conspiracistische duivelse panische waanideeën.

De belangen van Greaves zijn altijd meer politiek dan religieus geweest. Greaves heeft geschreven voor de Sceptische onderzoeker, Dagelijkse Kosen Atheïst Nexus (Resnick 2014).

DOCTRINES / RITUELEN

Voor The Satanic Temple is Satan, metaforisch, "The Eternal Rebel" en wordt hij gebruikt om repressieve autoriteit en maatschappelijke normen te weerstaan ​​(Radford 2014; "The Satanic Temple" zd). De website van de Satanic Temple stelt dat zijn organisatorische missie is "om welwillendheid, vriendelijkheid en empathie onder alle mensen aan te moedigen" en somt zeven fundamentele principes op ("The Satanic Temple" en).

Men moet ernaar streven om met compassie en empathie te handelen naar alle wezens in overeenstemming met de rede.

De strijd om gerechtigheid is een voortdurend en noodzakelijk streven dat de overhand moet hebben op wetten en instituties.

Iemands lichaam is onschendbaar, alleen onderworpen aan de eigen wil.

De vrijheden van anderen moeten worden gerespecteerd, inclusief de vrijheid om te beledigen. Opzettelijk en onrechtvaardig inbreuk maken op de vrijheden van een ander is afzien van het uwe.

Overtuigingen moeten in overeenstemming zijn met ons beste wetenschappelijke inzicht in de wereld. We moeten ervoor waken wetenschappelijke feiten niet te vervormen om in overeenstemming te zijn met onze overtuigingen.

Mensen zijn feilbaar. Als we een fout maken, moeten we ons best doen om dit recht te zetten en eventuele schade die is veroorzaakt, op te lossen.

Elk principe is een leidend principe ontworpen om nobility te inspireren in actie en gedachte. De geest van mededogen, wijsheid en rechtvaardigheid moet altijd de overhand hebben op het geschreven of gesproken woord.

De tempel is nogal volhardend over zijn atheïstische houding en zijn verhevenheid van zelf-soevereiniteit boven de aanbidding van een religieuze leider, historisch of hedendaags, ingebed in een religieuze traditie, of wat het beschouwt als "bovennatuurlijk bijgeloof" (Panne 2014). Volgens haar is "Satan het ultieme icoon voor de onbaatzuchtige opstand tegen tirannie, vrij en rationeel onderzoek en het verantwoord nastreven van geluk" ("The Satanic Temple Adopt-A-Highway Campaign" 2013). Zoals Greaves de zaak heeft samengevat, is "Satan" [gewoon] een metaforische constructie waarmee we ons werk in een context plaatsen "(Bugbee 2013). "Waarheid" blijft altijd voorlopig en afhankelijk van toekomstige wetenschappelijke bevindingen. De bredere missie van The Satanic Temple is "pleiten voor al diegenen die ten onrechte worden belasterd, gedemoniseerd of gemarginaliseerd - het slachtoffer zijn geworden van complottheoretici en dogmatische bovennaturalisten" (Bugbee 2013).

De groep heeft geen regelmatige bijeenkomsten waar rituelen worden gehouden en er is discussie over of er een formeel organisatieritueel moet zijn. Er is ongemak met het aannemen van het soort organisatorische kenmerken waar de Tempel zich tegen heeft verzet. Burton (2017) rapporteert dat

TST is vaak verdeeld tussen degenen die de beeldspraak van het satanische ritueel omarmen, om politieke of persoonlijke redenen, en degenen die de pracht en praal vinden die hen afleiden; de organisatie neemt geen formele houding aan maar is momenteel niet officieel gastheer.

Voor het heden is de groep in elk geval geneigd betrokken te zijn bij verschillende soorten protestgebeurtenissen die georganiseerd kunnen zijn in een rituele opzet, maar politiek en oppositioneel van aard zijn. De Satanic Temple heeft bijvoorbeeld Black Mass en Pink Mass-evenementen opgevoerd als platforms ter ondersteuning van homorechten en oppositie tegen religieuze voorstellingen op het openbare plein.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Satanische Tempel [Afbeelding rechts] lijkt te zijn ontstaan ​​uit een project, waarvoor Greaves werd ingeschakeld als adviseur, om een ​​politieke "mockumentary" te produceren die de scheiding tussen kerk en staat zou behandelen. Het lidmaatschap van een organisatie staat wereldwijd open voor iedereen die de zeven principes aanvaardt en ofwel werkt met of zich identificeert met de activiteiten van de groep.

De Satanic-tempel opereerde aanvankelijk via internet en had geen fysieke ontmoetingslocatie waar regelmatig activiteiten werden gehouden. In 2016 heeft Greaves echter de overname aangekondigd van een internationaal hoofdkantoor in Salem, Massachusetts dat aan de groep is geschonken (DeVito 2016). Twee jaar later werd het gebouw, dat vroeger een uitvaartcentrum was, opnieuw ingericht en werd een heropening gevierd. Het hoofdkantoor bestaat uit een klein museum over de geschiedenis van het satanisme, heksenjachten en morele paniek.

In september, 2014, kondigde de groep plannen aan om zijn eerste 'chapter house' te bouwen in Detroit, Michigan, waar Greaves zijn jeugd doorbracht. De vertegenwoordiger van de Tempel verklaarde: "Het plan is om het kapittelhuis gedurende bepaalde geplande uren aan het publiek te openen. Het biedt literatuur voor bezoekers, evenals een ontmoetingsruimte, en voert traditionele diensten uit zoals huwelijken en begrafenissen "(" Devil in Detroit "2014). Aanvullende hoofdstukwoningen in andere steden waren op dat moment ook in de planningsfase (Allen 2014). Bij 2018 rapporteerde de Tempel zeventien hoofdstukken in de Verenigde Staten. Het is niet verrassend dat de meeste kapittelleden relatief jonge tot volwassen volwassenen van middelbare leeftijd zijn die niet langer verbonden zijn met de christelijke religieuze traditie (Burton 2017). Natuurlijk onderhoudt de groep een actieve aanwezigheid op de website, organiseert ze projecten en vormt ze lokale hoofdstukken.

De organisatie ondersteunt haar projecten gedeeltelijk door donaties. Voorgestelde bedragen voor verschillende doeleinden variëren van tien dollar tot tienduizend dollar, met een bijdrage van honderd dollar die de titel 'Luciferiaanse activist' verdient. De groep ondersteunt ook enkele projecten via afzonderlijke project fundraisers.

De hoge mate van publieke zichtbaarheid die de groep heeft bereikt, is voornamelijk het resultaat van georganiseerde projecten, die vaak breed uitgemeten worden in de media en die de organisatorische prioriteiten weerspiegelen (Levy 2014; Smith 2014). Haar projecten hebben inderdaad nationale aandacht getrokken en in verschillende gevallen aanzienlijke controverses veroorzaakt. Vanaf 2013 begon The Satanic Temple met het organiseren van een reeks projecten die de belangrijkste bron van de publieke identiteit van de groep zijn geworden. Enkele vroege voorbeelden zijn de volgende:

In juni begon 2013, de Satanic-tempel geld in te zamelen voor zijn campagne 'Adopteer-a-snelweg'.

In januari 2013 organiseerde de tempel een bijeenkomst voor een wetsvoorstel in Florida, gepromoot door gouverneur Rick Scott, dat gebed op openbare scholen zou toestaan. De Satanische Tempel zette de bedoeling van de gouverneur (het toestaan ​​van christelijk gebed) op zijn kop door het initiatief te steunen, zodat schoolkinderen in Florida ook gelijke toegang zouden hebben tot satanische overtuigingen en praktijken.

In juli 2013 voerden leden van de groep een 'Pink Mass' uit in Meridian, Mississippi, bij het graf van Catherine Johnston, de moeder van Westboro Baptist Church-leider Fred Phelps, om te protesteren tegen de activiteiten van de kerk.

In 2013-2014 protesteerden zowel nationale als lokale The Satanic Temple-organisaties tegen de oppositie tegen het homohuwelijk en religieuze feestdagen in de openbare ruimte in Michigan.

In 2013-2014 protesteerde The Satanic Temple tegen de verspreiding van bijbels op openbare scholen in Florida en tegen de vertoning van een kerststal in het Capitool.

In januari kondigde 2014, The Satanic Temple plannen aan om een ​​satanisch monument te bouwen voor het staatshuis van Oklahoma nadat de staat de installatie van een Ten Commandments-monument in 2012 toestond.

In mei werd 2014, The Satanic Temple uitgenodigd om een ​​Black Mass-ritueel uit te voeren aan de Harvard University in samenwerking met de Harvard Extension Cultural Studies Club.

In mei heeft 15, 2014, The Satanic Temple aangekondigd en zijn eigen feestdag gevierd, Protect Children Day.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De controverses waarin The Satanic Temple betrokken was, begonnen met de oprichting van de groep, die verkeerd werd toegeschreven als onderdeel van de oppositionele agenda van de tempel (Shurter nd). Volgens de website van de groep werd The Satanic Temple opgericht door Neil Bricke, die een Facebook pagina voor de organisatie in 2012. Op de website van The Satanic Temple staat: "In 2012 besloot Neil Bricke, opgegroeid in een multigenerationele Satanic Temple-traditie van aanbidding, met de zegeningen van zijn mede-satanische toegewijden, om officieel de Satanic Temple te stichten" (SMART nd). Lucien Greaves kondigde aan dat Bricke in januari 2013 zou spreken op een bijeenkomst ter ondersteuning van gouverneur Rick Scott; Bricke is echter nooit meer in het openbaar verschenen sinds die aankondiging en bestaat vrijwel zeker niet. Het lijkt er eerder op dat de Lucien Greaves de spot drijven met Neil Brick, die Stop Mind Control en Ritual Abuse Today (SMART) oprichtte. Op de website van de groep staat dat

SMART ritueel misbruik nieuwsbrief werd in 1995 opgericht door Neil Brick. Het doel van SMART is om ritueel misbruik en kindermishandeling te helpen stoppen en om diegenen te helpen die ritueel zijn misbruikt. We werken aan dit doel door informatie te verspreiden over de verbindingen tussen geheime organisaties, ritueel misbruik en mind control, door genezing aan te moedigen van de schade die is aangericht door kindermishandeling, ritueel misbruik en mind control, en door overlevenden aan te moedigen om te netwerken '' (SMART nd) .

Greaves is een vastberaden tegenstander van groepen die zichzelf presenteren als organisaties ter ondersteuning van ritueel misbruik.

Als een groep die zich identificeert in satanische beelden, heeft de Satanische Tempel dat ook
vaak in verband gebracht met de Kerk van Satan. Greaves erkent het werk van Anton LaVey [Afbeelding rechts] maar distantieert ook de Tempel van LaVeyan Satanisme. Greaves heeft verklaard dat “LaVey een uitstekend startpunt is, maar zijn werk was een product van zijn tijd, en het is gepast om het opnieuw vorm te geven aan de realiteit van vandaag. LaVey was actief in een tijd waarin de Verenigde Staten zich decennia lang in een disfunctionele spiraal van toenemend geweld bevonden. Als gevolg hiervan neigde LaVey's retoriek naar de politiek van de sociaal-darwinistische politiestaat. " In de huidige samenleving, stelt Greaves, "vinden we ook dat sociaal darwinisme, geïnterpreteerd in brute, strikt eigenbelangrijke termen, contraproductief is en gebaseerd op een simplistische verkeerde interpretatie van de evolutietheorie." Sommige leden zijn zo ver gegaan dat ze de Kerk van Satan simpelweg "alt-rechtse neonazi's" noemen (Burton 2017). Wat Greaves betreft, hij heeft geconcludeerd dat we het beter doen als we in groepen werken, waar altruïsme en mededogen worden beloond. Wij zijn sociale dieren ”(Bugbee 2013). Van haar kant verwerpt de Kerk van Satan ook The Satanic Temple. Magus Peter Gilmore verklaarde dat "de Kerk van Satan alleen de term" Satanist "op zichzelf toepast; de anderen worden "duivelsaanbidders of demonolators, geen satanisten" genoemd en concludeerden dat "we niets waardevols zien in de acties van dit handjevol individuen" (Allen 2014). Een woordvoerder van een andere satanische groep, Temple of Satan, die Satan eert als een godheid, nam aanstoot aan de atheïstische houding van The Satanic Temple: "Een atheïst is wat?" ze zei. 'Ze geloven nergens in, in geen enkele religie - dus waarom gebruiken ze daarvoor een religie? Dat is hypocriet, het is een oxymoron en het is zelfs niet geloofwaardig ”(Allen 2014). Ze zei verder: “Ze kunnen, en doen ze ook niet, spreken namens de rest van de satanische gemeenschap, die geloven in de schepper, die we Satan noemen… degene die ouder is dan het christendom…. eerste scheppings-epos, die de draak Tiamat voor de mensheid vocht ”(DeVito 2014).

Een van de minder controversiële projecten die door The Satanic Temple werd gelanceerd, was een poging om genoeg geld op te halen voor "adoptie".snelweg ”in New York City. [Afbeelding rechts] Het adopt-a-highway-programma zou ervoor gezorgd hebben dat de groep een deel van de openbare weg tot twee jaar zou onderhouden en verfraaien. De Satanic Temple hoopte dit project te gebruiken om het bewustzijn over religieuze diversiteit te vergroten. De groep verklaarde: “De campagne zal meer doen dan onze snelwegen schoon houden. Het zal helpen om een ​​duidelijke boodschap naar de wereld te sturen die de Amerikaanse religieuze meervoudigheid opnieuw bevestigt ”(“ The Satanic Temple Adopt-a-Highway Campaign ”2013). De groep haalde tussen 10 juni en 15 augustus 2013 iets meer dan tweeduizend dollar op, ver onder het doel van vijftienduizend dollar. Als het doel was bereikt en als het New York Department of Transportation het plan had goedgekeurd, zouden de fondsen voor de campagne zijn gebruikt. In het geval dat de afdeling het project niet goedkeurde, moesten de fondsen de betwisting van dat besluit ondersteunen. De organisatie bood verschillende aanmoedigingsniveaus voor donaties, variërend van tien dollar, waarvoor de donor een knop zou krijgen, tot tienduizend dollar, waarvoor de donor een volledig 'lidmaatschapspakket' zou ontvangen, inclusief de mogelijkheid om de locatie van en om deel te nemen aan de volgende Pink Mass die The Satanic Temple uitvoerde ("The Satanic Temple Adopt-A-Highway Campaign" 2013). In 2018 ontving The Satanic Temple een Adopt-A-Highway-project op Route I-10 in Arizona, dat de groep vervolgens 'Road to Hell' noemde (McCloskey 2018).

In juli 2013 voerden leden van de groep in Meridian, Mississippi, een "Pink Mass" uit bij het graf van Catherine Johnston, de moeder van de leider van de Westboro Baptist Church, Fred Phelps. Greaves vertelde ABC News dat het evenement een anti-protest was, in reactie op het voornemen van de Westboro Church om te protesteren tegen de begrafenissen van degenen die werden gedood in de Bomaanslagen op de Boston Marathon. Tijdens het ritueel droeg Greaves een hoofdtooi van twee hoorns, en drie stellen, twee mannen en een vrouw, hadden seksuele relaties boven de grafsteen terwijl ze bijbelpassages lazen (Goldman 2013; Resnick 2014). [Afbeelding rechts] Na de ceremonie verklaarde de groep mevrouw Johnson met terugwerkende kracht lesbisch, en Lucien Greaves verklaarde dat het ritueel een viering van homoliefde vertegenwoordigde. Een woordvoerder van Westboro Baptist Church herhaalde het standpunt van de kerk dat homoseksualiteit een zonde is en dat de straf de dood is (Gremore 2013).

In mei 2014 werd The Satanic Temple uitgenodigd om een ​​Black Mass-ritueel uit te voeren aan de Harvard University in samenwerking met de Harvard Extension Cultural Studies Club (Laycock 2014). De Cultural Studies-club van de Harvard Extension School organiseerde een reeks educatieve evenementen waarin aspecten van andere culturen werden onderzocht, waaronder een Shinto-theeceremonie, een Shaker-tentoonstelling en een boeddhistische presentatie over meditatie. (Kuruvilla 2014). Maar liefst 60,000 mensen, waaronder Harvard-studenten, docenten en alumni, ondertekenden een online petitie waarin Harvard-bestuurders werden aangespoord om het evenement op de campus te weigeren. Hoewel de president van Harvard, Drew Faust, het evenement niet annuleerde en het recht van de student om het te sponsoren verdedigde, bestempelde hij de Black Mass als "flagrant respectloos en opruiend" (Lee 2014). Bestuurders van de Harvard Extension School verklaarden dat “ze de standpunten of activiteiten van een onafhankelijke studentenorganisatie zoals deze niet onderschrijven. "Maar we steunen de rechten van onze studenten en docenten om vrij te spreken en samen te komen" (Annear 2014). Het aartsbisdom Boston woog met een veroordeling van de gebeurtenis:

De katholieke gemeenschap in het aartsbisdom Boston geeft uiting aan haar diepe droefheid en sterke oppositie tegen het plan om een ​​"zwarte mis" te houden op de campus van de Harvard University in Cambridge. Voor het welzijn van de katholieke gelovigen en alle mensen geeft de kerk duidelijke leerstellingen over satanische aanbidding. Deze activiteit scheidt mensen van God en de menselijke gemeenschap, is in strijd met naastenliefde en goedheid, en het plaatst deelnemers gevaarlijk dicht bij destructieve werken van het kwaad ”(Annear 2014; Kuruvilla 2014).

In een poging haar uitnodiging te verdedigen, bracht de Harvard Extension Cultural Studies Club de volgende verklaring uit: "We organiseren een heropvoering van een historische gebeurtenis die bekend staat als een zwarte mis. De voorstelling is bedoeld om educatief te zijn en wordt voorafgegaan door een lezing die de geschiedenis, context en oorsprong van de zwarte mis. Terwijl een stuk brood wordt gebruikt bij de re-enactment, bevat de voorstelling ondubbelzinnig geen gewijde gastheer. Ons doel is niet om enige religie of geloof te kleineren, wat in strijd zou zijn met onze educatieve doeleinden, maar in plaats daarvan de geschiedenis van verschillende culturele praktijken te leren en te ervaren. Deze voorstelling maakt deel uit van een grotere inspanning om religieuze facetten te onderzoeken die de hedendaagse cultuur blijven beïnvloeden ”(Kuruvilla 2014). Uiteindelijk besloot de club het evenement op de campus te annuleren, maar The Satanic Temple dirigeerde nog steeds de Black Mass in de Hong Kong lounge op Harvard Square zonder sponsoring van de Club. De Club verklaarde wel dat “De Satanische Tempel ons heeft laten weten dat ze hun eigen zwarte massaceremonie zullen organiseren op een niet nader genoemde privélocatie om 'hun respect voor het satanische geloof opnieuw te bevestigen en om aan te tonen dat de krachtigste reactie op aanstootgevende uitspraken is om hen te schamen. die anderen marginaliseren door hun eigen woorden en daden voor zichzelf te laten spreken '… ”(Lee 2014; Lauerman 2014). Greaves verklaarde dat de zwarte mis alleen voor educatieve doeleinden zou worden gehouden en niet bedoeld was om de rooms-katholieke kerk te bespotten. De gemeenschap toonde haar afwijzing van het evenement met een mars van 1,500 personen van MIT naar St. Paul Church, waaronder de president van Harvard.

In mei 2014, kondigde The Satanic Temple de oprichting aan van een eigen feestdag, Protect Children Day, om jaarlijks te worden gevierd op 15 mei. De feestdag is bedoeld om te protesteren tegen lijfstraffen op scholen als onderdeel van een grotere missie om persoonlijke soevereiniteit te bevorderen. [Afbeelding rechts] Leerlingen doen mee door een voorbereide brief te downloaden van de Temple-website en deze op 15 mei aan hun schoolhoofden te bezorgen, waarin ze om religieuze redenen vrijstelling van lijfstraffen vragen. Als onderdeel van het Protect Children Project verspreidt de groep het bewustzijn over lijfstraffen, evenals eenzame opsluiting en beperkte toegang tot de badkamer op scholen. Mede-oprichter van Temple, Malcolm Jarry, verklaarde dat het project de basisprincipes van de tempel verdedigt: "onschendbaarheid van het menselijk lichaam, de controle over het lot, de vrijheid om zijn verlangens na te streven zonder gewelddadige tussenkomst en verzet tegen tirannieke machten en autoriteit" (Levy 2014).

Een andere controverse gegenereerd door The Satanic Temple begon in november 2012 toen een zes voet hoog standbeeld van de Tien Geboden werd opgericht buiten het capitolgebouw van de staat Oklahoma City (Smith 2014). Een republikein in het huis van Oklahoma van Afgevaardigden, Mike Ritze, sponsorde in 2009 een wetsvoorstel dat de staat toestemming gaf om geschonken displays op het Capitool te plaatsen. Vervolgens financierde hij persoonlijk het standbeeld van $ 10,000 en schonk het aan de staat. Het standbeeld werd in 2012 buiten het Oklahoma Statehouse geplaatst. American Atheists, een in New Jersey gevestigde organisatie, reageerde met een federale rechtszaak tegen de grondwettigheid van het standbeeld. De Satanische Tempel nam een ​​ietwat andere strategie aan en bouwde een twee meter hoge, bronzen Minotaurus samen met beelden van twee kinderen, een aan elke kant van de Minotaurus. [Afbeelding rechts] Het beeld was bedoeld om te dienen als een "testament voor de glorie van de Angel of the Bottomless Pit" (Smith 2014). De groep haalde $ 30,000 op voor ontwerp en constructie. In het geval dat het standbeeld met de tien geboden werd verwijderd, identificeerde The Satanic Temple andere mogelijke locaties voor de weergave ervan (Christian 2014; Resnick 2014). De Oklahoma Capitol Preservation Commission kondigde aan dat individuen en groepen vrij waren om toestemming aan te vragen voor het plaatsen van een tentoonstelling en dat aanvragen door de Commissie zouden worden beoordeeld. De Universal Society of Hinduism toonde ook belangstelling voor een tentoonstelling op de site. De staat schortte vervolgens de vergunningen voor vertoningen op totdat de rechtszaak over de tien geboden was afgehandeld. In juni 2015 oordeelde het Hooggerechtshof van Oklahoma in een 7-2-besluit dat de Tien Geboden "duidelijk religieus van aard zijn en een integraal onderdeel zijn van het joodse en christelijke geloof" en dat het standbeeld daarom van het Capitool moet worden verwijderd ( Murphy 2015).

Terwijl het geschil over de toepassing van The Satanic Temple voortduurde, hield een lokale satanische groep, Dakhma van de Angra Mainyu-kerk, die niet wordt geaccepteerd door The Satanic Temple, vervolgens op 22 september 2014 een zwarte mis in het OKC Civic Center. honderden anderen bleken te protesteren (Hope 2014; Blumberg 2014).

De Satanische Tempel is betrokken geweest bij verschillende geschillen in Michigan. De ene draait om een ​​homoseksueel huwelijk, waar gouverneur Rick Snyder tegen is. Greaves heeft verklaard dat het huwelijk een sacrament is, zowel heteroseksueel als homoseksueel, en heeft plannen aangekondigd om een ​​homohuwelijk in Michigan te houden op grond van religieuze vrijheid (Panne 2014). Dat heeft Greaves gezegd

In Michigan staat gouverneur Rick Snyder toe dat zijn afkeer van homoseksuelen zijn toetreding tot de grondwet overtroeft. Wat we graag zouden willen doen is Snyder leren over de grondwet, en hem leren over het eerste amendement door een homohuwelijk te sluiten in Michigan. Voor ons is het huwelijk een sacrament. We erkennen het, en we denken dat de staat het huwelijk zou moeten erkennen op grond van religieuze vrijheid. Iedereen die dat wil, kan contact opnemen en hun huwelijk laten trouwen door Lucien Greaves. We kijken ernaar uit om Michigan aan te pakken op het gebied van homorechten en hen de 21ste eeuw binnen te brengen (Panne 2014; Metro Times, 2014).

De plaatselijke Detroit-afdeling van The Satanic Temple, die beweert enkele tientallen leden te hebben, organiseerde een satanische kerstshow met de titel "The Greatest Gift is Knowledge" op het gazon van het Capitool. Zoals de plaatselijke kapittelleider opmerkte: "Wij geloven in een metaforische, literaire constructie van Satan", zei ze. "Hij is een symbool voor rebellie, een symbool van de menselijke natuur, de dorst naar kennis." De Michigan State Capitol Commission werd gedwongen de vertoning te accepteren nadat een christelijke groep toestemming had gevraagd om een ​​kerststal op het gazon te plaatsen (Hinkley 2014). Het Detroit-hoofdstuk bood aan om zijn verzoek in te trekken als de christelijke kerststal niet werd goedgekeurd voor weergave (Allen 2014). Het Capitol-personeel heeft gereageerd door borden op de site te plaatsen die publiekelijk aangeven dat “deze tentoonstelling geen eigendom is van, wordt onderhouden, niet wordt gepromoot, ondersteund door of geassocieerd is met de staat Michigan (Chappell 2014).

Een soortgelijke reeks controverses is opgetreden in Florida. De Satanic Temple diende een verzoek in bij het Orange County School Board in Florida om satanische literatuur in de openbare scholen te verspreiden als reactie op bijbelverspreiding door een christelijke groep. Net als in de zaak in Detroit, Michigan, was het grotere doel om alle religieuze materiële verspreiding in de openbare scholen te stoppen. Lucien Greaves heeft dat gezegd

We zouden nooit proberen een precedent te scheppen voor het verspreiden van ons religieuze materiaal in openbare scholen omdat we geloven dat onze grondwettelijke waarden beter gediend zijn door een sterke scheiding van kerk en staat te respecteren. Als een openbaar schoolbestuur religieuze pamfletten en volledige bijbels echter aan studenten laat verspreiden - zoals het geval is in Orange County, Florida - dan denken we dat het onze verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat deze studenten toegang krijgen tot een verschillende religieuze opvattingen, in tegenstelling tot standvastig blijven terwijl een religieuze stem het discours domineert en propaganda levert aan de jeugd (Strauss 2014; Joseph 2014).

In 2013 keurde het Florida Department of Management Services religieuze displays goed in de rotonde van het Capitool. Naast een christelijke groep creëerden twee atheïstische groepen en de Church of the Flying Spaghetti Monster displays. [Afbeelding rechts] In 2014, nadat zijn aanvraag was afgewezen, bedreigde de Satanic-tempel een rechtszaak tegen de staat Florida als overheidsfunctionarissen de toestemming ontvingen om een ​​engel te tonen die in de hel van de hel naast de christelijke kerststal viel ( Chumley 2014). Het dilemma voor de staat in deze zaak komt het meest rechtstreeks voort uit de zaak van het Hooggerechtshof, Rosenberger v. University of Virginia. In dat geval oordeelde de Supreme Court dat wanneer de staat een bepaalde vorm van expressie toestaat, hij niet kan kiezen of censureren wie de uitdrukking of hoe aanneemt (Stern 2014).

De Satanic Temple heeft gebruik gemaakt van het recente Hobby Lobby-besluit van het Hooggerechtshof om te proberen de door de staat gestelde "informed consent" -literatuurvereisten voor vrouwen die abortussen zoeken te verslaan. In de Hobby Lobby-uitspraak staat dat bedrijven die "nauw worden vastgehouden" en bezwaar maken tegen anticonceptie, niet verplicht kunnen worden om een ​​verzekering te bieden die abortussen dekt, zoals vereist door de Affordable Care Act, door een brief te verstrekken die vrouwen aan artsen kunnen geven om niet te worden overhandigd door de staat gemandateerde literatuur over "geïnformeerde toestemming" voordat een abortus wordt gezocht (Culp-Ressler 2014; Green 2014). Vijfendertig staten hebben wetten voor geïnformeerde toestemming die specifiek betrekking hebben op abortus. Volgens een woordvoerder van de tempel: "We zeggen dat we niet geloven dat de door de staat gemandateerde informatie een integraal onderdeel is van onze beslissingen over gezondheidszorg, en we vinden het dwingend en we zullen ook een vrijstelling zoeken" (Winston 2014). De woordvoerder zei verder: "Ons algemene doel is om toegang tot abortus te beschermen, maar we zijn ook geïnteresseerd in het bestrijden van gemandateerde echografie, recht-om-te-weten-wetten en alle dwingende, typisch religieuze mandaten van de staat" (Winston 2014) . De meeste deskundigen op het gebied van grondwettelijk recht geloven niet dat de legale uitdaging van de Satanische Tempels van waarde is.

De voortdurende reeks protestactiviteiten door The Satanic Temple heeft media-aandacht, publieke zichtbaarheid en controverse opgeleverd die de omvang en invloed van de groep ver te boven gaan, net als een van haar doelwitten, Westboro Baptist Church. De groep is een soort bliksemafleider geworden. Als de belangrijkste woordvoerder en meest zichtbare vertegenwoordiger van The Satanic Temple, blijft Lucien Greaves doodsbedreigingen ontvangen van conservatieve tegenstanders als reactie op tempelinitiatieven. Greaves heeft verklaard: “Ik heb zo veel doodsbedreigingen gekregen, ik ben er gewoon ziek van. Het is op een bepaalde manier verontrustend hoe de Fox News-menigte naar mij wijst ”(Metro Times 2014). De Satanische Tempel is alleen verbonden met gebeurtenissen die slechts tangentieel verband houden met zijn initiatieven. The Satanic Temple werd bijvoorbeeld meegesleept in een gebeurtenis waarbij een mentaal onstabiel individu de tien geboden-vertoning in Oklahoma vernietigde. Greaves reageerde op de gebeurtenis door te stellen dat "De Satanische Tempel geschokt was toen hij hoorde van de daad van destructief vandalisme dat vandaag op het 10 Geboden monument in Oklahoma is gelegd" en "Voor alle duidelijkheid:" De Satanische Tempel zal niet proberen zijn monument op te richten tenzij de 10 geboden is hersteld ”(Noland en Donley 2014; Kennelty 2014). In Florida probeerde een vrouw, die later werd beschuldigd van crimineel onheil, een vakantiedisplay van The Satanic Temple te vernietigen, waarbij ze verklaarde dat ze 'er niet meer tegen kon' (Rossman 2014). Gezien de activistische agenda van The Satanic Temple en de oppositie ertegen, leken dergelijke gebeurtenissen waarschijnlijk door te gaan.

Inderdaad, in 2018 verscheen de Baphomet die in het middelpunt van de controverse stond in het Capitool in Oklahoma, weer in Arkansas. De wetgevende macht van de staat Arkansas heeft een wetsvoorstel aangenomen waarmee de oprichting van een monument van de Tien Geboden wordt toegestaan. De wetgever kwam in een spoedzitting bijeen om de installatie van de Baphomet te blokkeren door gebruik te maken van een wettelijke bepaling die wettelijke sponsoring voor monumenten vereist. Een wetgever werd geciteerd die verklaarde: "Het zal een zeer koude dag in de hel worden voordat een aanstootgevend standbeeld ons zal worden gedwongen om permanent te worden opgericht op het terrein van het Arkansas State Capitol ..." (Selk 2018; Papenfuss 2018). De rechtszaak over het geschil gaat door.

Er zijn ook tal van andere initiatieven genomen (Burton 2018). Tempelleden in Texas dreigden bijvoorbeeld met gerechtelijke stappen als de staat zijn "foetale begrafenisregel" zou doorvoeren, waarbij officiële begrafenis of crematie van foetale resten van abortusprocedures werd voorgeschreven, omdat de foetus geen mensen zijn. Ter ondersteuning van LGBTQ-rechten profiteerde de Tempel van zijn reputatie als religie om bakkerijen die hadden geweigerd diensten te verlenen aan LGBTQ-stellen, te dwingen taarten met satanenthema te bakken. In december 2018 installeerde het Michigan-hoofdstuk van de Tempel een sculptuur met een satanisch thema in het staatshuis, net voor de feestdagen (Wamley 2018).

Het is onduidelijk welke niche The Satanic Temple zal gaan innemen in het Amerikaanse religieuze landschap. Aan de ene kant zijn er, als gevolg van onenigheid en een reeks interne geschillen binnen The Satanic Temple, een aantal kapittelonttrekkingen van de Tempel geweest. Tot op heden omvatten deze nieuwe onafhankelijke groepen Satanic Portland, Satanic Temple International in Londen, HelLA in Los Angeles, Crossroads Assembly in Dallas en League of Rebel Eve (LORE) in New York City ("Personal Communication" 2018). Aan de andere kant zijn er nieuwe hoofdstukken blijven ontstaan ​​en is het algemene lidmaatschap van de beweging toegenomen. En de tempel heeft wat gunstiger publiciteit gekregen omdat de politieke agenda, in plaats van het satanisme-thema, meer publieke aandacht heeft gekregen. Het meest opvallend in dit opzicht is de première van de documentaire in april 2019 Heil Satan? op het Sundance Film Festival, met filmrechten gekocht door Magnolia Pictures (Evans 2019; Kilday 2018).

AFBEELDINGEN
Beeld
#1: foto van Lucien Greaves.
Afbeelding #2: Het Satanic Temple-logo.
Afbeelding #3: foto van Anton LaVey.
Afbeelding # 4: foto van het bord "Adopt a Highway" van The Satanic Temple.
Afbeelding # 5: foto van het reclamebord van The Satanic Temple 'Protect Children Day'.
Afbeelding #6: foto van de zeven meter hoge, bronzen Minotaur vergezeld van beelden van twee kinderen, gemaakt als onderdeel van de weerstand van de Satanic-tempel tegen een weergave met tien geboden in Oklahoma.
Afbeelding #7: foto van de kerk van het vliegende spaghettimonster bij het capitolgebouw in de staat Florida.

REFERENTIES

Allen, Robert. 2014. "Detroit-satanisten zeggen dat ze geen dieren, mensen zullen opofferen." Detroit Free Press, September 6. Betreden via http://www.freep.com/story/news/local/2014/09/06/detroit-satanists-say-they-wont-sacrifice-animals-people/15161519/ op 2 januari 2014.

Allen, Robert. 2014. "Tea Party Satanist 'Bristles Over Detroit Temple's left-leaning Ways." Detroit Free Press, September 15. Betreden via http://www.freep.com/article/20140915/NEWS05/309150017/Tea-Party-Satanist-Detroit

Andersen, Travis en Derek Anderson. 2014. "Amid Outcry, Black Mass op Harvard wordt afgebeld." Boston Globe, Mei 13. Betreden via http://www.bostonglobe.com/metro/2014/05/12/cardinal-sean-malley-expresses-disappointment-harvard-decision-allow-black-mass-campus/tUjYx2817C65LAHousRIeP/story.html

Annear, Steve. 2014. "Harvard Group is gastheer van een re-enactment van een satanische zwarte mis." Boston Daily, mei 8. Betreden via
http://www.bostonmagazine.com/news/blog/2014/05/08/harvard-extension-cultural-studies-club-hosting-satanic-black-mass/

Blumberg, Antonia. 2014. "Katholieken komen bijeen om te protesteren tegen het 'zwarte mis'-evenement in Oklahoma City." Huffington Post, September 22. Betreden via http://www.huffingtonpost.com/2014/09/22/black-mass-protest- Oklahoman_5864216.html?utm_hp_ref=religion op 2 januari 2015.

Bugbee, Shane. 2013. "Ontmaskeren van Lucien Greaves, leider van de Satanische Tempel." Vice.com. Betreden via http://www.vice.com/read/unmasking-lucien-greaves-aka-doug-mesner-leader-of-the-satanic-temple op 2 januari 2014.

Burton, Tara Isabella. 2017. “Neem religie. Verwijder God. Voeg #resistance toe. Maak kennis met de Satanische Tempel. " Vox.com, Oktober 31. Betreden via https://www.vox.com/identities/2017/10/31/16560150/religion-god-resistance-satanic-temple?utm_source=Pew+Research+Center&utm_campaign=f7eacafe13-EMAIL_CAMPAIGN_2017_11_01&utm_medium=email&utm_term=0_3e953b9b70-f7eacafe13-399904145 op 1 2018 december.

Chappell, Bill. 2014. "Satanist en christelijke feestdag verschijnen om naar Michigan Capitol te gaan." NPR, December 17. Betreden via
http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2014/12/17/371503835/satanist-and-christian-holiday-displays-to-go-up-at-michigan-capitol
op 4 januari 2015.

Christen, Carol. 2014. "Satanic Temple's Statue of Satanic Figure Under Way for Oklahoma Capitol." Houston Chronicle, Mei 5. Betreden via http://www.chron.com/news/nation-world/article/Satanic-Temple-s-statue-of-Satanic-figure-under-5454360.php op 2 januari 2014.

Chumley, Cheryl K. 2014. "Satanists to Sue for 'Hell' Display at Florida Capitol." The Washington Times, December 4. Betreden via http://www.washingtontimes.com/news/2014/dec/4/satanists-to-sue-for-hell-display-at-florida-capit/ op 6 januari 2015.

Culp-Ressler, Tara. 2014. "Satanisten eisen religieuze vrijstelling van abortusbeperkingen, citeren Hobby Lobby Ruling." Denk Progress, Juli 28. Betreden via http://thinkprogress.org/health/2014/07/28/3464769/satanists-hobby-lobby-abortion/ op 4 januari 2014.

"Devil in Detroit: Satanic Group to Build Temple in Motor City." 2014. Rusland vandaag, September 7. Betreden via http://rt.com/usa/185684-satanists-detroit-temple-religious/ op 3 2014 december.

DeVito, Lee. 2014. "Rivaliserende Satanic Factions Feud in Detroit." Metrotimes, September 16. Betreden via http://www.metrotimes.com/Blogs/archives/2014/09/16/rival-satanic-factions-feud-in-detroit op 7 januari 2015.

DeVito, Leyland. 2016. "The Satanic Temple opende zijn nieuwe hoofdkantoor in Salem." Vice, September 23. Betreden via https://www.vice.com/en_us/article/4w5xz3/the-satanic-temple-opened-a-new-headquarters-in-salem op 20 augustus 2018.

Evans, Erica. 2019. “Sundance toont een film over satanisten. Wat
Heeft het te maken met religieuze vrijheid? " Deseret News, 30 januari. Betreden vanaf https://www.deseretnews.com/article/900053222/does-religious-freedom-require-making-room-for-satanism-sundance-film-explores-the-debate.html op 2 februari 2019.

Green, Emma. 2014. "Satanists Troll Hobby Lobby." De Atlantische, Juli 30. Betreden via  http://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/07/satanists-troll-the-hobby-lobby-decision/375268/ op 4 januari 2014.

Gremore, Graham. 2013. Lucien Greaves van Satanic Temple maakt zich geen zorgen over arrestatie en voelt zich "redelijk goed" over pronken met zijn genitaliën. " Queerty, Juli 26. Betreden via http://www.queerty.com/interview-satanic-temples-lucien-greaves-isnt-worried-about-arrest-feels-pretty-good-about-showing-off-his-genitalia-20130726/ op 2 januari 2014.

Hinkley, Justin A. 2014. "Satanic Holiday Display is coming to Capitol." Lansing State Journal, december 15. Betreden via http://www.freep.com/story/news/local/michigan/2014/12/15/satanic-temple-holiday-display-capitol-lansing/20445661/ op 2 januari 2015.

Hope, Heather. 2014. "Honderden opkomst om zwarte massa te betwisten die bij OKC Civic Center wordt gehouden." Betreden vanuit http://www.news9.com/story/26589945/hundreds-turnout-to-protest-black-mass-held-at-okc-civic-center on 2 January 2015 .

Joseph, Chris. 2014. "Satanische tempel om pamfletten uit te delen aan scholen in Florida." New Times Broward-Palm Beach, september 16. Betreden via blogs.browardpalmbeach.com/pulp/2014/09/satanic_temple_to_distribute_pamphlets_to_florida_schools.php?print=true op 3 januari 2014.

Kennelty, Greg. 2014. "Satanisten zetten het standbeeld van Oklahoma in de wacht nadat het christelijke standbeeld is vernietigd." Metaalinectie, Oktober 28. Betreden via http://www.metalinjection.net/satanism/satanists-put-oklahoma-statue-on-hold-after-christian-statue-destroyed op 2 februari 2019.

Kilday, Gregg. 2018. “Sundance: 'Gegroet Satan?' Documentaire opgepikt door Magnolia Pictures. " Hollywood Reporter, 29 november. Betreden vanaf https://www.hollywoodreporter.com/news/hail-satan-documentary-picked-up-by-magnolia-pictures-1164955 op 2 februari 2019.

Kuruvilla, Carol. 2014. "Satanisten gaan 'Black Mass' uitvoeren aan de Harvard University beweren dat ze niet in het bovennatuurlijke geloven." New York Daily News, Mag 9.

Lauerman, John. 2014. "Studenten van Harvard annuleren 'Satanic Black Mass' na Outcry. ' Bloomberg, Mei 12. Betreden via http://www.bloomberg.com/news/2014-05-12/harvard-won-t-halt-satanic-black-mass-planned-by-student-group.html op 2 januari 2015.

Laycock, Joseph. 2014. "Today's Satanic 'Black Mass' aan de Harvard Excites Conservatives." Religie verzendt, Mei 12. Betreden via http://www.religiondispatches.org/dispatches/josephlaycock/7870/today_s_satanic__black_mass__at_harvard_excites_conservatives/ op 5 januari 2014.

Levy, Emily. 2014. "The Satanic Temple, Now Wooing Kids and Moms." Vocativ, Mei 6. Betreden via http://www.vocativ.com/culture/religion/satanic-temple-now-wooing-kids-moms/ op 30 2014 november.

McCloskey, Jimmy. 2018. "Satanisten adopteren snelweg, maken hem schoon met hooivorken en noemen hem 'Road to Hell'." metro Yenisahra, Januari 31. Betreden via https://metro.co.uk/2018/01/31/satanists-adopt-highway-clean-pitchforks-brand-road-hell-7275873/

Merlan, Anna. "Trolling Hell: is de Satanic Temple een grap, het begin van een nieuwe religieuze beweging - of beide?" Village Voice, Juli 22. Betreden via https://www.villagevoice.com/2014/07/22/trolling-hell-is-the-satanic-temple-a-prank-the-start-of-a-new-religious-movement-or-both/ op 19 augustus 2018.

Metro Times. 2014. "Lucien Greaves of the Satanic Temple." Detroit Metro Times, Mei 27. Betreden via http://www.metrotimes.com/detroit/lucien-greaves-of-the-satanic-temple/Content?oid=2201492 op 14 januari 2014.

Murphy, Sean. 2015. "Oklahoma Court: tien geboden monument moet komen." Associated Press, 30 juni. Betreden vanaf http://bigstory.ap.org/article  /07c1ab083f96419baf5547a666004bd2/oklahoma-court-ten-commandments-monument-must-come-down?utm_source=Pew+Research+Center&utm_campaign=130333f5d9-Religion_Weekly_July_2_2015&utm_medium=email&  utm_term=03e953b9b70-130333f5d9-399904145 op 2 juli 2015.

Noland, L. en Andrew Donley. 2014. "Verdachte zegt dat Satan hem tegen het Oklahoma Ten Commandments Monument liet inslaan", KFOR-TB, 26 oktober.  http://www.metrotimes.com/detroit/lucien-greaves-of-the-satanic-temple/Content?oid=2201492 op 14 januari 2014.

Panne, Valerie. 2014. "Voor ons is het huwelijk een sacrament." Metro Times, Mei 29. Betreden via http://www.altweeklies.com/aan/to-us-marriage-is-a-sacrament/Story?oid=7696423 op 14 januari 2015.

Papenfuss, Mary. 2018. "De Baphomet van Satanic Temple roept de hel op over religieuze vrijheid in Arkansas." Huffington Post, Augustus 16. Betreden via https://www.huffingtonpost.com/entry/satanic-temple-baphomet-statue-arkansas_us_5b75eeffe4b0a5b1feb9596b op 20 augustus 2018.

Persoonlijke communicatie. 2018. "Persoonlijke communicatie met Joseph Laycock."

Radford, Benjamin. 2014. "Geen sympathie voor de duivel: waarom mensen bang zijn voor satanisme." Live Science, September 12. Betreden via http://www.livescience.com/47821-oklahoma-satanic-mass-fears.html op 30 2014 november.

Resnick, Gideon. 2014. "Wie zijn de 'satanisten' die een idool ontwerpen voor het Capitool van Oklahoma?" De Atlantische, Februari 4. Betreden via http://www.theatlantic.com/politics/archive/2014/02/who-are-the-satanists-designing-an-idol-for-the-oklahoma-capitol/283567/1 on 4 January 2014 .

Rossman, Sean. 2014. "Vrouw gearresteerd in aanval op Satanic Temple Display." Tallahassee Democraat, December 24. Betreden via http://www.tallahassee.com/story/news/local/2014/12/23/satanic-temple-display-damaged-woman-in-custody/20811197/ op 14 januari 2015.

Selk, Avi. 2018. "Een satanische idool gaat naar het Arkansas Capitol-gebouw." Washington Post, Augustus 17. Betreden via https://www.washingtonpost.com/news/acts-of-faith/wp/2018/08/17/a-satanic-idols-3-year-journey-to-the-arkansas-capitol-building/?utm_term=.43b0130025bd op 20 augustus 2018.

Shieldwall-netwerk. 2018. "Malcolm Jarry, de Satanische Tempel en de Joden." Het Roper-rapport. Betreden via https://theroperreportsite.wordpress.com/2018/08/18/is-the-satanic-temple-run-by-a-jew/ op 19 augustus 2018.

Shurter, David. nd "Waarom Lucien Greaves, Doug Mesner, auteur Debbie Nathan en The False Memory Pedophile Protection Squatter Matters van belang zijn." http://davidshurter.com/?p=3452 op 2 januari 2015.

Smith, Jonathan. 2014. "Hier is de eerste blik op het nieuwe Satanische monument dat wordt gebouwd voor het staatshuis van Oklahoma." Vice, Mei 1. Betreden via http://www.vice.com/read/heres-the-first-look-at-the-new-satanic-monument-being-built-for-oklahomas-statehouse op 6 januari 2014.

Stecklein, Janelle. 2014. "Plannen om satanische rituelen uit te breiden vanuit een huis in de buitenwijken, roepen publieke verontwaardiging op." Het Norman-transcript, Augustus 20. Betreden via http://www.normantranscript.com/news/article_59bb7b1c-28a4-11e4-ba3c-0019bb2963f4.html op 2 januari 2014.

Stern, Mark. 2014. "Devil's Advocates." Betreden vanaf http://www.slate.com/articles/news_and_politics/jurisprudence/2014/11/atheist_humanist_and_pastafarian_holiday_displays_on_public_land_satanic.html op 6 januari 2015.

Strauss, Valerie. 2014. "Satanic Temple Challenges Policy toestaan ​​dat religieuze materialen worden gedistribueerd op openbare scholen." Washington Post, november 17. Betreden via http://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/wp/2014/11/17/satanic-temple-challenges-policy-allowing-religious-materials-to-be-distributed-at-public-schools/ op 2 januari 2015.

De satanische tempel. 2013. "The Satanic Temple Adopt-a-Highway Campaign." Betreden vanuit http://thesatanictemple.tumblr.com/ op 14 januari 2015.

"The Satanic Temple." nd Betreden vanuit http://www.thesatanictemple.com/ op 5 januari 2014.

De satanische tempel. en "The Gray Faction." Betreden vanaf https://greyfaction.org/ op 1 2018 december.

Stop Mind Control en ritueel misbruik vandaag (SMART). nd Toegankelijk van https://ritualabuse.us/ op 3 2014 december.

Oppenheimer, Mark. 2015. "Een ondeugende doorn in de zijde van het conservatieve christendom." New York Times, 10 juli. Betreden vanaf http://www.nytimes.com/2015/07/11/us/a-mischievious-thorn-in-the-side-of-conservative-christianity.html?_r=0.

Wamsley, Laurel. 2018. "Satanische sculptuur geïnstalleerd in Illinois Statehouse, precies op tijd voor de feestdagen." NPR, 4 december. Betreden vanaf https://www.npr.org/2018/12/04/673422143/satanic-sculpture-installed-at-illinois-statehouse-just-in-time-for-the-holidays op 8 2018 december.

Winston, Kimberly. 2014. "De uitdaging van satanisten voor het beslissen over hobbylobby kan op juridische hindernissen stuiten." Washington Post, Juli 31. Betreden via http://www.washingtonpost.com/national/religion/satanists-challenge-to-hobby-lobby-ruling-may-face-legal-hurdles/2014/07/31/94fc1a56-18e6-11e4-88f7-96ed767bb747_story.html op 14 januari 2014.

Geplaatst:
15 januari 2015
update:
20 augustus 2018
update:
1 december 2018

Deel