temploe de Santa Muerte

TEMPLO DE SANTA MUERTE

TEMPLO DE SANTA MUERTE TIMELINE

14e eeuw: De Azteekse beschaving aanbad de godin van de dood.

18e eeuw: Tijdens de Spaanse koloniale periode was er plaatselijke verering van Santa Muerte op het platteland van Mexico.

2001: Het eerste openbare heiligdom voor Santa Muerte werd onthuld in Mexico-Stad.

2006: Het heiligdom Templo de Santa Muerte in Los Angeles wordt opgericht.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De huidige verering van Santa Muerte is terug te voeren tot de verering van de godin van de dood in de veertiende eeuw door de Azteekse beschaving en, later, tot de achttiende-eeuwse Spaanse koloniale periode, toen er plaatselijke toewijding was aan Santa Muerte. Sociale wetenschappers werden zich bewust van de lokale, grotendeels ondergrondse verering van Santa Muerte in de jaren veertig. Santa Muerte bleef decennia lang een ondergrondse figuur, vooral aantrekkelijk voor rurale, marginale groepen. Het was in 1940 dat het eerste openbare heiligdom voor Santa Muerte werd onthuld in de wijk Tepito in Mexico-Stad en twee jaar later kreeg de traditionele, Heilige Katholieke Apostolische Kerk, Mex-USA, tijdelijk officiële erkenning door de Mexicaanse regering.

De recente Mexicaanse geschiedenis werd gekenmerkt door een regerings- en fiscale crisis die hebben geleid tot werkloosheid, armoede, de erosie van overheidswelzijnsprogramma's en buitengewone ongelijkheid van welvaart tussen groepen met een hogere en een lagere status. Toevoegen aan deze instabiliteit is het geweld en de politieke destabilisatie die is ontstaan ​​door de groeiende macht en gewelddadige tactieken van de drugskartels. Deze combinatie van omstandigheden was een belangrijke factor in zowel de groeiende verering van Santa Muerte als een van de meesten

benadeelde elementen van de Mexicaanse bevolking en de grootschalige stroom van Mexicaanse immigranten naar Amerika. Sinds 2000 is er een buitengewone groei in het devotionalisme van Santa Muerte. Sterker nog, haar populariteit is gestegen tot een niveau dat het aantal Santa Muerte toegewijden nu wedijvert met die van St. Jude en zelfs La Virgen de Guadalupe. Schattingen van het aantal Santa Muerte-toegewijden lopen op tot vijf miljoen. Hoewel Santa Muerte controversieel is geworden vanwege verering door drugshandelaren en gedetineerden, heeft ze ook een aanhang onder degenen aan de andere kant van de drugsoorlogen (politie, soldaten en gevangenisbewakers) en ook in een brede dwarsdoorsnede van de Mexicaanse samenleving, met name jongere volwassenen.

Het is niet verwonderlijk dat de toegewijden van Santa Muerte royaal worden besprenkeld onder de miljoenen Mexicaanse immigranten die zijn aangekomen in de Verenigde Staten. Hoewel er kleine, particuliere heiligdommen van Santa Muerte zijn verspreid over de Verenigde Staten en Santa Muerte-devotionals te koop in Latino-markten in het hele land, is Los Angeles de thuisbasis van de eerste twee openbare heiligdommen van Santa Muete: Most Holy Death House of Prayer (Casa de Oracion de la Santisma Muerte) en Temple Saint Death (Templo Santa Muerte). Templo Santa Muerte werd opgericht in 2006 in het centrum van Los Angeles, Californië door professor Sisyphus Garcia (Lucino Garcia) en zijn vrouw, Professora Sahara.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De meeste toegewijden die de Templo de Santa Muerte bezoeken, beschouwen zichzelf als goede katholieken en vinden het prettig om ook Santa Muerte te vereren. De tempeldiensten lijken in sommige opzichten op traditionele katholieke diensten, zoals professor Sisyphus bijvoorbeeld de mis viert en rozenkransdiensten verricht. Voor katholieke kerkleiders maakt de verering van Santa Muerte natuurlijk een scherp onderscheid tussen de tempel en het orthodox-katholieke geloof en praktijk. Professor Sisyphus biedt een scala aan cursussen aan over onderwerpen als numerologie, parapsychologie, chakra's, vorige levens en magische therapie. Deze banen hebben geen duidelijke connectie met Santa Muerte, en hij doet weinig moeite om de twee met elkaar te verbinden. Hij zegt eenvoudig: “We spreken over God, over Jezus, maar we spreken ook over Santa Muerte ”(Holguin 2011). Als professor Sisyphus over Santa Muerte spreekt, benadrukt hij het geloof in haar als middel om de nodige gunsten te ontvangen. Zoals hij het verwoordt: "Als je in haar gelooft, zal zij je wensen vervullen ... Niet wat je wilt, maar wat je nodig hebt" (Saraswat 2013).

RITUALS / PRAKTIJKEN

Bezoekers van Templo Santa Muerte zijn zowel nieuwsgierigheidszoekers als toegewijden. De tempel biedt een scala aan riten die parallel lopen aan die in katholieke kerken, waaronder doop, huwelijk en communie. Professor Sisyphus biedt ook elke avond gebedsdiensten (Misas) aan. Professor Sisyphus en Professora Sahara leiden doorgaans diensten in conventionele, seculiere kleding, hoewel bekend is dat professor Sisyphus in een coyote-huid hoofdtooi verschijnt (Levoy 2009). Templo biedt ook genezings- en energieceremonies aan. Professor Sisyphus leidde bijvoorbeeld toegewijden naar Los Angeles National Forest om via een rivier contact te hebben met de natuur. Zoals hij de gelegenheid samenvatte: 'We praten met onze broer over de rivier, de energie van de bomen; we kunnen het gezang van de rivier horen. Niet het geluid van het water, nee. Niet het geluid van het water, maar de zingen van de rivier ”(Platner 2012). Naast de officiële ceremonies presenteren degenen die de tempel bezoeken Santa Muerte specifieke verzoeken om gunsten. Santa Muerte is uniek onder Mexicaanse volksheiligen in de maakbaarheid van haar imago. Toegewijden bidden daarom tot haar voor een verscheidenheid aan wensen en behoeften, variërend van zaken van het hart tot vergelding voor hun vijanden, en verwachten dat hun gebeden en gaven resultaten zullen opleveren. Zoals het geval is voor de meeste heiligdommen van Santa Muerte, laten toegewijden geschenken van items zoals geld, sterke drank, kaarsen en sigaretten achter nadat ze hun verzoek hebben gedaan. Het bezoek aan de tempel is gegroeid van slechts enkele tientallen tot enkele honderden naarmate de aanwezigheid en locatie van de tempel meer algemeen bekend zijn geworden (Platner 2012).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Templo Santa Muerte is gevestigd in 2006 en bevindt zich in een verbouwde winkelpui in het centrum van Los Angeles. Het gebouw herbergt zowel een tempel en een holistische medische en religieuze voorraadwinkel (botanica) met aanhangers, amuletten, rozenkransen, iconen en spreukenboeken (Platner 2012).

Er is weinig bekend over het leven van de oprichters en huidige managers van Templo Santa Muerte, professor Sisyphus (Lucino Garcia) en zijn vrouw, Professora Sahara. Beide zijn immigranten uit Mexico en zij beweren de peetzoon en de peetdochter van de Santa Muerte te zijn (Chesnut 2012: 89; Platner 2012). Professor Sisyphus emigreerde vanuit de staat Nayarit en was ooit een worstelaar. Hij beweert in een dertien-generatie lijn van medicijnmannen (brujos) te zijn en in de leer te zijn gegaan met twee sjamanen, van wie één hem leerde communiceren met Santa Muerte (Levoy 2009). Professora Sahara is opgegroeid in de staat Oaxaca. Ze vertelt dat ze op negenjarige leeftijd met Jezus sprak en later Jezus opnieuw ontmoette na een ernstig ongeluk. Ze kreeg van Jezus de opdracht om haar missie te beginnen en tenslotte, op haar zevenendertigste, ontmoette ze Santa Muerte en begon haar spirituele reis (Chesnut 2012: 90).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Santa Muerte heeft in Mexico zowel van de rooms-katholieke kerk als van de Mexicaanse regering een scherpe oppositie gekregen. De oppositie in de Verenigde Staten is veel gematigder geweest. Wetshandhavers hebben interesse getoond in Santa Muerte omdat sommige toegewijden uit de rijen van drugshandelaren komen. Er was inderdaad een grote wetshandhavingsconferentie in Los Angeles, gesponsord door de National Latino Peace Officers Association, waar politieambtenaren instructies kregen over heiligdommen, tatoeages, symbolen en hun band met bendes en drugshandelaren (Holquin 2011). In november, 2012, in Oxnard, Californië, een uur verwijderd van de Templo, werden menselijke resten en stukken van een Santa Muerte-altaar in een container gevonden. Wanneer dergelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, is er geen enkele aanwijzing dat de tempel op enige manier verband hield met illegale activiteiten.

De rooms-katholieke kerk is lang niet zo actief geweest in haar verzet tegen Santa Muerte in de VS als in Mexico. Het bisdom van Los Angeles heeft geen officieel commentaar gehad op Templo Santa Muerte (Holquin 2011). Een plaatselijke priester, pater Dario Miranda, die de St. Rose of Lima-kerk in Maywood leidt, heeft de toewijding van Santa Muerte aangeduid als "verkleed kwaad" en naar toegewijden van Santa Muerte als "verward en verkeerd geïnformeerd". In zijn woorden: "Dit is niet acceptabel", zei hij. “Dit is niet christelijk; het is zeker niet katholiek ”(Cadiz Klemack 2012).

Templo Santa Muerte heeft van haar kant geprobeerd een open, gastvrije sfeer te behouden met rituelen die toegankelijk zijn voor iedereen die geïnteresseerd is. Het altaar in de botanica staat open voor iedereen om hun spullen aan te bieden in ruil voor zegeningen. Professor Sisyphus stelt dat de tempel "de goede kant van Santa Muerte vertegenwoordigt en dat de meeste aanbidders normale, gezagsgetrouwe burgers zijn" (Holquin 2011).

REFERENTIES

Cadiz Klemack, John. 2012. "Saint or Satan ?: 'Angel of Death' Worshiped in LA." NBC Zuid-Californië , Mei 24. Betreden via http://www.nbclosangeles.com/news/local/Santa-Muerte-Catholic-Christian-Church-Religion-Cult-Melrose-Hollywood-Satanic-Angel-of-Death-153462975.html on 17 November 2013 .

Chesnut, R. Andrew. 2012. Toegewijd aan de dood: Santa Meurte, The Skeleton Saint . New York: Oxford University Press.

Holguin, Robert. 2011. Officieren in het hele land komen naar LA om meer te weten te komen over 'Saint Death'. " KABC-TV Los Angeles, CA, 17 mei. Betreden vanaf http://abclocal.go.com/kabc/story?section=news/local/los_angeles&id=8136835 op 26 2013 december.

Platner, Julie. 2012. "Gelovigen in Los Angeles in La Santa Muerte zeggen dat ze geen sekte zijn." De merkshow van Madeleine , Januari 10. Betreden via http://66.226.4.226/programs/madeleine-brand/2012/01/10/22062/los-angeles-believers-in-la-santa-muerte-say-they- op 28 2013 december.

Saraswat, Shweta. 2013 "Folk Saint Santa Muerte Alive and Well in LA." On Being , Februari 27. Betreden via http://www.onbeing.org/blog/folk-saint-santa-muerte-is-alive-and-well-in-la/5052 op 17 2013 november.

Suter, Leanne. 2012. "Human Remains, Santa Muerte Altar Gevonden in Oxnard Trash Bin." KABC-TV Los Angeles, ABC, november 15. Betreden via http://abclocal.go.com/kabc/story?id=8887246 op 28 2013 december.

“Templo Santa Muerte Los Angeles CA. 2010. Betreden vanaf http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.santamuerte.org%2Fsantuarios%2Fusa%2F3034-templo-santa-muerte-los-angeles-ca.html&ei=Xe6-UoaiG4fisAStqYGgDQ&usg=AFQjCNFTzyDPVvQIRVUHBOnW2Y7w7mbA9Q&sig2=kRk2C6At6WWS3gch5LmO6Q&bvm=bv.58187178,d.cWc op 28 2013 december.

Auteur:
David G. Bromley

Geplaatst:
28 december 2013

 

Deel