Leah Hott David G. Bromley

Zondag vergadering

ZONDAG MONTAGE TIJDLIJN

2013 (6 januari): Sanderson Jones en Pippa Evans organiseerden de eerste zondagse assemblagedienst in Islington, Noord-Londen.

2013 (5 mei): als gevolg van het aantrekken van een groot publiek na de lancering in januari, verhuisde de Sunday Assembly naar Conway Hall.

2013 (30 juni): De eerste internationale bijeenkomst van de Sunday Assembly werd gehouden in New York City.

2013 (juli): Jones en Evans hebben plannen aangekondigd voor kerkuitbreiding.

2013 (22 oktober): de 40 dates en 40 nachten-tour begon.

2013 (november): Sunday Assembly beleefde een schisma.

2015. Sunday Assembly heeft de status van goed doel gekregen.

2016: Het New York City-hoofdstuk van de Sunday Assembly is gesloten.

2019: Er verscheen een reeks mediaberichten waarin de strijd van de Sunday Assembly werd beschreven om de levensvatbaarheid van de organisatie te behouden.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Sunday Assembly is niet de eerste goddeloze kerk in de westerse wereld. Nick Spencer, onderzoeksdirecteur van Theos, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde denktank voor religieuze en sociale kwesties, heeft de kerk vergeleken met de 'ethische vakbonden' die eind negentiende eeuw werden gevormd om tegemoet te komen aan de groeiende populariteit van atheïsme. Evenzo wordt de Sunday Assembly vergeleken met Auguste Comte's “Religie van de mensheid'En de bijbehorende kerken die in de late negentiende en vroege twintigste eeuw zijn gebouwd (Addley 2013; Wheeler 2013). Terwijl vergelijkbaar Humanist en Unitaristisch kerken bestaan ​​nog steeds in het hele Westen, Sanderson Jones merkt op dat hun bijeenkomsten ‘stoer’ zijn en vroeg zich vaak af: “Waarom klappen en dansen mensen in vredesnaam niet rond en springen op en neer ...?” (Donaldson James 2013). Verder, aangezien steeds meer mensen zichzelf beginnen te identificeren als hebbende "geen religie", een aantal dat in Engeland en Wales met 6,000,000 is toegenomen in het afgelopen decennium, schrijven Jones en Evans een groot deel van de belangstelling voor en exponentiële groei van de kerk toe aan een behoefte aan een goddeloze gemeente in een steeds goddelozer wordende westerse wereld (Addley 2013).

Sanderson Jones en Pippa Evans, stand-up comedians en oprichters van de Sunday Assembly Church, ontmoetten elkaar in 2011 nadat beiden waren geboekt voor een comedyshow in Somerset in Zuidwest-Engeland. De twee deelden een autorit van drie uur waarin ze hun niet-religieuze overtuigingen en de gebeurtenissen bespraken die hen vanuit hun christelijke achtergrond stuurden (Hines 2013). Toen Jones tien jaar oud was, stierf zijn moeder, een tweeënveertigjarige zondagsschoolleraar met vijf kinderen, aan kanker. Hij heeft nagedacht over haar dood en verklaard dat hij niet kon doorgronden waarom zijn christelijke God zijn moeder zou laten sterven.

Hij begon zijn geloof in twijfel te trekken en liet het na een tijdje volledig varen, waardoor hij naar verluidt tijdelijk niet meer met zijn verlies om kon gaan: 'Het verlies van het geloof betekende dat ze twee keer moest sterven ... Een keer toen ze naar de hemel ging en toen ik me realiseerde dat de hemel dat niet deed bestaat niet. " Deze ervaring dwong hem zijn begrip van sterfelijkheid te reconstrueren, en uiteindelijk zijn gevoelens van woede verschoven naar een van dankbaarheid dat hij ‘ooit door haar geliefd was’ (Donaldson James 2013). Jones heeft het geloof uit zijn jeugd nooit teruggekregen en riep zichzelf vervolgens uit tot atheïst. Maar uit deze vroege ervaring behield hij waardering voor het leven, de meest centrale leerstelling van de Sunday Assembly.

Hoewel er minder is opgetekend over Evans 'afscheiding van het geloof, heeft ze commentaar geleverd op haar religieuze verleden. Ze groeide op in de christelijke traditie en bleef enige tijd christen. Nadat ze, zoals Evans opmerkte, "besloot dat er waarschijnlijk geen God was", begon ze een gevoel van verlies te voelen, niet voor haar jeugdreligie maar voor het gemeenschapsgevoel dat haar voormalige kerk bood (Hines 2013). Het was dit gedeelde sentiment tussen Evans en Jones dat leidde tot de geboorte van de Sunday Assembly, destijds een atheïstische kerk.

De eerste vergadering van de Sunday Assembly vond plaats op januari 6, 2013 in een voormalige kerk in Islington, Noord-Londen, en trok ongeveer 240-atheïsten aan. [Afbeelding rechts] Deze eerste dienst, met een lezing van kinderboekenschrijver Andy Stanton, trok veel media-aandacht en leidde tot verschillende uitlopergroepen in heel Londen. Deze omvatten de "No-Bible Bible Group", een atheïstisch georiënteerde boekenclub, en "Life Anonymous", een discussiegroep gericht op het delen van alledaagse dilemma's (Hines 2013). In juni 2013 waren er meer dan 600 gemeenteleden bij de maandelijkse diensten. Door deze snelle groei kon de Sunday Assembly, die was verhuisd naar de York Hall van Benthal Green in Londen, nieuwe leden huisvesten. De groep heeft vervolgens diensten gehouden in Conway Hall, naar verluidt 's werelds oudste vrijdenkenorganisatie en geschiedenis van belangenbehartiging van seculier humanisme.

Sunday Assembly hield zijn eerste internationale dienst op juni 30, 2013 op Tobacco Road, een bar in Manhattan, New York. Tussen 100 en 200 waren niet-gelovigen aanwezig (Lee 2013; Cheadle 2013). De volgende maand kondigden Jones en Evans hun plannen aan om hun kerk in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië verder uit te breiden tijdens hun tournee “40 Dates en 40 Nights” die begon op 22, 2013. De twee kondigden plannen aan voor een tweede tournee in december en de oprichting van Sunday Assembly-kerken over de hele wereld ("40-datums en 40-nachten" 2013; Hallowell 2013).

Ondanks het dynamische eerste jaar van de Sunday Assembly waren er tegenslagen. Het meest opvallende was dat er een schisma was toen verschillende leden van de Raad van Bestuur van New York City, die geïnteresseerd waren in een meer openlijk atheïstische oriëntatie dan de Assembly aanbood, de Assembly verlieten om The Godless Revival te vormen. Deze spanning is blijven bestaan ​​in de geschiedenis van de groep (Bullock 2017).

Verder, na het nogal gunstige begin, begon de Sunday Assembly problemen met lidmaatschap en groei tegen te komen:

Sunday Assembly heeft de afgelopen jaren een aanzienlijk verlies gemeld in het totale aantal deelnemers - van ongeveer 5,000 maandelijkse bezoekers in 2016 tot ongeveer 3,500 in 2018. Het aantal hoofdstukken is gedaald van 70 drie jaar geleden tot ongeveer 40 dit jaar (Matthew 2019).

Het inaugurele hoofdstuk in de VS werd gesloten na slechts drie jaar geschiedenis.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

In het begin was atheïsme de meest fundamentele overtuiging die de Sunday Assembly-kerk definieerde. Hoewel dit de basis legde voor de kerk en haar boodschap en haar aanzienlijk onderscheidt van andere georganiseerde religieuze bijeenkomsten, is ongeloof in een God of goden alleen niet het centrale thema van de kerkleringen. Zoals Jones heeft verklaard, omdat "atheïsme saai is" en mensen hun leven niet rond ongeloof moeten organiseren, is er een aparte filosofie ontstaan ​​uit de implicaties van een goddeloos universum (Cheadle 2013). De kerk leert in wezen dat dit huidige leven het enige is dat beschikbaar is voor alle voelende wezens en dat de houding ten opzichte van dit idee moet worden verschoven van negativiteit en hopeloosheid naar die welke de menselijke ervaring kunnen verheffen. Jones en Evans beweren dat het leven als een geschenk moet worden gevierd. Andere fundamentele overtuigingen die op de officiële website van de groep ('Over' 2013) worden vermeld, zijn die Sunday Assembly:

?? Is 100% viering van het leven. We worden uit het niets geboren en gaan naar het niets. Laten we er samen van genieten.

Heeft geen leer. We hebben geen vaste teksten, dus we kunnen gebruik maken van wijsheid uit alle bronnen.

Heeft geen godheid. We doen niet bovennatuurlijk, maar we zullen je ook niet vertellen dat je het bij het verkeerde eind hebt.

Is radicaal inclusief. Iedereen is welkom, ongeacht hun overtuigingen - dit is een plaats van liefde die open en acceptabel is.

Is vrij om deel te nemen, zonder winstoogmerk en vrijwilligerswerk. We vragen om donaties om onze kosten te dekken en ons maatschappelijk werk te ondersteunen.

Heeft een gemeenschapsmissie. Door onze Action Heroes (jij!) Zullen we een kracht voorgoed zijn.

Is onafhankelijk. We accepteren geen sponsoring of promoten externe bedrijven, organisaties of services

??Is hier om te blijven. Met uw betrokkenheid maakt The Sunday Assembly de wereld een betere plek

We zullen je niet vertellen hoe je moet leven, maar zullen proberen je te helpen het zo goed mogelijk te doen

En onthoud punt 1 ... De Sunday Assembly is een viering van het enige leven dat we kennen dat we hebben.

Jones heeft verklaard dat een oprechte waardering voor het leven en een effectieve viering van zijn gave 'zo transcendent is als elke god' (Donaldson James 2013). Zoals een Sunday Assembly het verwoordde:

Het is [de SA over liedjes zingen en een beetje vreugde delen en wat koffie drinken en met mensen praten. Dat is wat kerken doen, maar ze mengen zich in de boodschap dat het niet kan zonder religie - die religie en dogma en god en Jezus en Allah ... het is volkomen overbodig voor de behoefte dat mensen deel moeten uitmaken van een gemeenschap ( 2017: 17).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Jones en Evans richtten de Sunday Assembly op over het geloof in het inherente welzijn van de kerk en het feit dat atheïsme, net als religie, een geloofssysteem is met betrekking tot de bovennatuurlijke en overkoepelende krachten van het universum, zij het een goddeloze. Dus, net als hun religieuze tegenhangers, zouden atheïsten een middel moeten hebben waarmee ze hun overtuigingen kunnen samenstellen en in praktijk kunnen brengen (Hines 2013). Zondagse assemblagediensten lijken daarom in veel opzichten op die van traditionele, religieuze kerkdiensten. Afbeelding rechts] Een typische bijeenkomst begint met een korte inleiding door de oprichters en een aankondiging van het thema of de focus van de dienst, met onderwerpen als 'verwondering', 'dankbaarheid' en die van de eerste bijeenkomst in januari ' begin. " Dit wordt gevolgd door een live optreden van een band met verschillende liedjes, waarbij de gemeente meedoet met zingen, klappen en stampen. Verslagen van aanwezigen hebben de muziek gemeld, variërend van nummers van The Beatles, Stevie Wonder, Oasis, Queen en Nina Simone. Gemeenteleden richten hun aandacht dan op een gastspreker. Docenten variëren van wetenschappers en economen tot komieken, auteurs en dichters. Onder hen waren personen zoals natuurkundige Dr. Harry Smith, Chris Stedman van de Humanist Community of Harvard, Michael De Dora van het Center for Inquiry en kinderboekauteur Andy Stanton, die sprak op de dienst in New York. Elke dienst beschikt over minimaal één, maar vaak meerdere sprekers. Na afloop van de laatste spreker worden gemeenteleden gevraagd om deel te nemen aan een reflectiemoment over het thema van de dienst. Een verzamelbord wordt vaak gepasseerd als kerkgangers in gesprek gaan, wat het einde van de dienst markeert (Knowles 2013; Lee 2013; Mosbergen 2013; Wheeler 2013; Hines 2013). Terwijl de Sunday Assembly een kerkachtige dienststructuur heeft gehandhaafd waarrond een gemeenschap kan worden opgebouwd, vinden de leden de afwezigheid van de theologische dimensie bevrijdend. Zoals een lid opmerkte: "Er is geen aanbidden, er is geen hiërarchie, er is geen dogma… Dat is het mooie van SA, het houdt echt vast aan het humanisme en de waarden van secularisme ”(Smith 2017: 18-19). Een ander zei: 'Ik heb een gevoel van ontzag en verwondering over het universum zonder het gevoel te hoeven hebben dat het speciaal voor mij is gemaakt, of dat ik schulden heb bij iemand die het heeft gemaakt, of een van de gebruikelijke dingen die daarbij horen. [religie] '(Smith 2017: 21).

Hoewel kerkdiensten doorgaans elke eerste zondag van de maand worden gehouden, organiseert de Assembly ook de hele maand door evenementen, zoals voedseldrives en hulpbijeenkomsten. Deze omvatten een oogstfestival, dat werd gehouden op 15 september 2013, en een viering ter gelegenheid van het begin van de 40 Dates en 40 Nights Roadshow, genaamd de "Global Mega Party" ("Blog" 2013). Na gemodelleerd te zijn naar een christelijke kerk, zouden de oprichters uiteindelijk willen dat de kerk huwelijks-, geboorte- en doodsrituelen uitvoert (Donaldson James 2013). De website van de Sunday Assembly biedt een gedetailleerde beschrijving van het motto van de groep: "Beter leven, vaak helpen, meer afvragen" en hoe hun wekelijkse diensten, evenals kerkactiviteiten, hen in staat stellen die missie te vervullen ("Over" 2013):

•Leef beter . We streven ernaar om inspirerende, tot nadenken stemmende en praktische ideeën te bieden die mensen helpen om de levens te leiden die ze willen leiden en de mensen te zijn die ze willen zijn

•Hulp vaak . Assemblies zijn gemeenschappen van acties die levens van het doel bouwen, ons allemaal aanmoedigen om iedereen te helpen die het nodig heeft om elkaar te ondersteunen

Vraag me meer af . Hoorzitting gesprekken, zingen als een, luisteren naar lezingen en zelfs het spelen van games helpt ons om verbinding te maken met elkaar en de geweldige wereld waarin we leven.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Sunday Assembly werd aanvankelijk geregistreerd als een commanditaire vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een gelieerd bedrijf van maatschappelijk belang. Als een kerk die beweert niet-religieus te zijn, stond de groep voor een ongewone uitdaging. In 2015 kreeg de groep echter de status van liefdadigheidsinstelling, wat belastingvoordelen oplevert die vergelijkbaar zijn met die in de VS die door de Internal Revenue Service een charitatieve status krijgen.

De Sunday Assembly werd gemodelleerd naar een traditionele christelijke kerk, en Jones en Evans handhaven de
idee dat, geheel in tegenstelling tot het algemeen aanvaarde atheïstische ongeloof in georganiseerde religie, "'organisatie een van de beste dingen van religie is'" (Hines 2013). De visie van de oprichters voor de Sunday Assembly is om “een goddeloze gemeente te hebben in elke stad, stad en dorp die er een wil” (“Ongeveer” 2013). Er werden Sunday Assembly-kerken opgericht in New York en Melbourne, en het plan van Jones en Evans was om te helpen bij het stichten van kerken bij elk van hun stops tijdens de '40 Dates and 40 Nights'-tour, die steden als Edinburgh, Cambridge, Dublin omvatte, Washington, DC, Los Angeles, Vancouver en Sydney. Toen deze nieuwe kerken voet aan de grond kregen in hun respectieve steden, merkte Jones op dat er binnen de Assemblies geen kern van controle was. Hij en Evans beweren dat kerken onafhankelijk van elkaar georganiseerd zullen worden, terwijl ze nog steeds onder de verenigende titel, principes en relatieve dienstformule van de Sunday Assembly zullen vallen. Verder, terwijl ze diversiteit aanmoedigen en suggesties doen voor de algehele verbetering van de organisatie, behouden de oprichters het vermogen om te herinneren aan het vermogen van een individuele kerk om zichzelf een Sunday Assembly-kerk te noemen, mocht deze te ver afwijken van de missie en leidende principes van de groep (“ Accreditatieproces van de Sunday Assembly ”2013; Hines 2013). Jones en Evans voorspelden aanvankelijk een toename van 1,000 vergaderingen binnen het decennium. Bovendien kondigde Jones plannen aan om uiteindelijk een openbare school op te richten, gefinancierd door de Sunday Assembly.

Jones en Evans noemen het vermogen van internet om grote hoeveelheden informatie in korte tijd te communiceren als een belangrijke factor in de aanvankelijk snelle en groeiende populariteit van de kerk. De website van de groep bevat een blog waar de oprichters volgers informeren over aanstaande kerkevenementen en manieren waarop ze bij activiteiten kunnen worden betrokken. Jones en Evans livestreamen ook assemblagediensten vanuit hun gemeente in Londen en lanceerden op 20 oktober 2013 een online inzamelingsactie waarmee gemeenteleden geld kunnen doneren om de '40 dates en 40 nachten'-tour te financieren terwijl de incassokosten worden geminimaliseerd ('What Are We Raising Money Voor? ”2013). De website bevat ook een link met de titel "Start Your Own", die informatie bevat over hoe geïnteresseerde partijen "hun eigen Assembly kunnen creëren, terwijl ze trouw blijven aan de geest en waarden van De zondagvergadering "(" Richtlijnen "2013).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De Sunday Assembly, evenals de oprichters ervan, hebben gedurende de korte geschiedenis van de groep gestage tegenstand ondervonden. Jones en Evanshebben gemeld dat ze haatmail hebben ontvangen, inclusief verzoeken om de locatie van groepsevenementen te veranderen van een ontheiligde kerk naar een meer neutrale locatie. Aan deze pleidooien kwam een ​​einde toen de Assembly begon samen te komen in de York Hall van Benthal Green in Londen. De groep ontmoette ook maar één demonstrant op de locatie van hun dienst in New York. [Afbeelding rechts]

Hoewel de redenering achter hun oppositie aanzienlijk verschilt, hebben zowel ongelovigen als religieuze aanhangers hun bezorgdheid geuit over het feit dat de Sunday Assembly probeert het atheïsme in een religie te veranderen door het traditionele kerkformaat en de traditionele organisatie te volgen. Een Londense katholieke priester erkent weliswaar het belang van communicatie met atheïsten, maar heeft opgemerkt dat het stichten van "een kerk zoals elke andere religieuze denominatie te ver gaat" (Mosbergen 2013). Atheïstische tegenstanders hebben hun bezorgdheid geuit over de organisatie, evenals de schijnbaar afgeleide filosofie van de groep, waarbij ze beweren dat het gevaarlijk dicht bij het worden van een religie komt te staan ​​die haar eigen “ethische code en zelfbenoemde hogepriesters” bezit (Wheeler 2013). Sommige critici zijn nog een stap verder gegaan en uitten hun angst dat de groep op een sekte zou gaan lijken en zetten vraagtekens bij de mate van betrokkenheid van Jones bij de groep, door hem te vergelijken met een charismatische prediker.

Jones heeft echter al deze aantijgingen ontkend en in een interview verklaard dat "het echt niets met mij te maken heeft, het is het idee dat geweldig is ... En het is zeker geen sekte, ze splitsen mensen af ​​van hun families en ze zijn niet transparant . Geen van beide is op ons van toepassing ”(geciteerd door Hines 2013). Bovendien heeft Jones de intentie uitgesproken om zijn rol in de diensten te verkleinen zodra de kerk meer gevestigd wordt (Wheeler 2013).

Kerkbezoekers hebben ook commentaar geleverd op het geschil, waarbij een in het bijzonder betoogde dat een georganiseerde bijeenkomst van atheïsten niet noodzakelijkerwijs de intentie weerspiegelt om er een religie van te maken, [Afbeelding rechts] met de mededeling: “Ik denk niet dat religie een monopolie zou moeten hebben op gemeenschap. Ik hou van het idee van een seculiere tempel, waar atheïsten kunnen genieten van de voordelen van een geïdealiseerde, traditionele kerk - een gevoel van gemeenschap, een tot nadenken stemmende dienst, een geplande periode van rust, gemakkelijke toegang tot mogelijkheden voor gemeenschapsdienst, groepszang ... zonder de stekende oplegging van God ”(Rees 2013).

Een derde bron van kritiek is het kennelijk gebrek aan diversiteit onder kerkgangers. Rapporten hebben beschreven dat de gemeente voornamelijk bestaat uit jonge blanken uit de middenklasse, die vraagtekens zetten bij het vermogen van de groep om een ​​breder scala aan niet-gelovigen aan te spreken, maar ook als elitair aan de kaak stellen. Jones heeft deze beschuldigingen erkend door te stellen dat hoewel hij groepsactiviteiten niet als exclusief van aard beschouwt, hij en Evans verwachten na te gaan hoe hun goddeloze bijeenkomst internationaal zal worden ontvangen (Addley 2013).

Misschien wel de belangrijkste uitdaging waarmee de Sunday Assembly wordt geconfronteerd, is het huidige vermogen om het lidmaatschap en de groei te ondersteunen. Mahta (2019) en Hill (2019) merken op dat Sunday Assembly met een aantal organisatorische levensvatbaarheidsproblemen wordt geconfronteerd: gebrek aan een institutioneel ondersteuningssysteem, afwezigheid van een groepscultuur (verschillende visies of wat een alternatieve kerk zou moeten zijn), problemen bij het genereren van financiering, haar beroep richtend op religieuze "nones" die weinig interesse in religie hebben, is de aanvankelijke golf van berichtgeving in de media bij het bijwonen van de nieuwigheid van de Sunday Assembly nu verdwenen. Zoals Hill (2019) opmerkte:

Toen ze in hun vroege jaren zo snel groeiden, werden deze gemeenten zwaar bedekt door media. "De hete nieuwe atheïstische kerk," strompelde een 2013 Daily Beast kop over Sunday Assembly. Huffington Post merkte op dat het aantal vergaderingen in een enkel weekend in 2014 was verdubbeld. De berichtgeving in de media benadrukte de hoge energiediensten van de nieuwe gemeenschap, de feestelijke boodschap en de topvertalingen van popliederen zoals 'Livin' on a Prayer '.

Zoals Hill (2019) concludeerde: "Het bouwen van een duurzame gemeenschap van niet-gelovigen, zo blijkt, is ingewikkelder dan alleen God uit de weg ruimen." Op dit punt moet nog worden bepaald of Sunday Assembly en soortgelijke nieuwe groepen tijdelijke experimenten zullen zijn met alternatieve religie of meer permanente kenmerken van het religieuze landschap.

AFBEELDINGEN
Afbeelding #1: Sanderson Jones en Pippa Evans.
Afbeelding #2: de eerste vergadering van de Sunday Assembly op 6 januari, 2013.
Afbeelding #3: een zondagse assemblagedienst.
Afbeelding #4: logo van Sunday Assembly.
Afbeelding #5: een demonstrant van de Sunday Assembly.
Afbeelding #6: een demonstrant van de Sunday Assembly.

REFERENTIES

"Over." 2013. SundayAssembly.com. Betreden via http://sundayassembly.com/about/ op 19 oktober 2013.

Addley, Esther. 2013. "Atheist Sunday Assembly vertakt zich in de eerste uitbreidingsgolf." The Guardian. Betreden via http://theguardian.com/world/2013/sep/14/atheist-sunday-assembly-branches-out op 15 oktober 2013.

"Blog." 2013. SundayAssembly.com. Betreden via http://sundayassembly.com/blog/ op 19 oktober 2013.

Bullock, Josh. 2017. De sociologie van de zondagvergadering: 'Behoren zonder geloven' in een postchristelijke context. Ph.D. proefschrift, Kingston University London.

Cheadle, Harry. 2013. "Kan een Atheïstische kerk niet-gelovigen mooier maken?" Vice.com. Betreden via http://www.vice.com/read/can-an-atheist-church-make-nonbelievers-nicer op 15 oktober 2013.

Donaldson James, Susan. 2013. "Zondagse vergadering: goddeloze dienst die naar een 'kerk' bij u in de buurt komt." ABCNews.com. Betreden via http://www.abcnews.go.com/US/sunday-assembly-godless-service-coming-church/story?id=20421596 op 15 oktober 2013.

'Richtlijnen'. 2013. SundayAssembly.com. Betreden via http://sundayassembly.com/sunday-assembly-everywhere/sunday-assembly-everywher-guidelines/ op 19 oktober 2013.

Hallowell, Billy. 2013. "Atheïsten kondigen wereldwijde 'missionaire' tour aan om goddeloze kerkgemeenten over de hele wereld op te richten." TheBlaze.com. Betreden via http://www.theblaze.com/stories/2013/09/16/atheists-set-to-go-on-global-missionary-tour-to-establish-godless-church-congregations-around-the-world/ op 16 oktober 2013.

Hines, Nico. 2013. "Sunday Assembly is the Hot New Atheist Church." The Daily Beast. Betreden via http://www.thedailybeast.com/articles/2013/09/21/sunday-assembly-is-the-hot-new-atheist-church.html on October 15 2013.

Jones, Sanderson. 2013. "Zondagvergadering Accreditatieproces." SundayAssembly.com. Betreden via http://sundayassembly.com/accreditation-process/ op 19 oktober 2013.

Jones, Sanderson. 2013. "Waar halen we geld voor op?" SundayAssembly.com. Betreden via http://sundayassembly.com/what-are-we-raising-money-for/ op 19 oktober 2013.

Knowles, David. 2013. "Exclusief: Britse Aatheist Group die zich wil uitbreiden, zal de preek organiseren in de City Dive Bar." NYDailyNews.com. Betreden via http://www.nydailynews.com/new-york/british-atheist-group-host-sermon-city-dive-bar-article-1.1373821 op 15 oktober 2013.

Lee, Adam. 2013. "De zondagse vergadering komt naar New York." Patheos.com. Betreden via http://www.patheos.com/blogs/daylightatheism/2013/07/the-sunday-assembly-comes-to-new-york/ op 15 oktober 2013.

Matthew. 2019. "Atheïstische" kerken "nemen ook af." Patheos.com, 22 juli. Betreden vanaf https://www.patheos.com/blogs/accordingtomatthew/2019/07/atheist-churches-are-declining-as-well/ op 7 / 25 / 2019.

Mehta, Hemant. 2019. "Veel seculiere" kerken ", die ooit deel uitmaakten van een groeiende beweging, worstelen." Patheos.com., Juli 22. Toegankelijk vanaf https://friendlyatheist.patheos.com/2019/07/22/many-secular-churches-once-part-of-a-growing-movement-are-struggling/ op 25 juli 2019.

Mosbergen, Dominique. 2013. "Atheist Church 'Sunday Assembly' is de eerste in zijn soort in Groot-Brittannië." The Huffington Post. Betreden via http://huffingtonpost.com/2013/01/08/atheist-church-sunday-assembly_n_2432911.html op 15 oktober 2013.

Rees, Ed. 2013. "Sunday Assembly" Atheïsten hebben verkeerd idee over kerk. De Augusta Chronicle. Betreden via http://chronicle.augusta.com/life/your-faith/2013-10-04/sunday-assembly-atheists-have-wrong-idea-about-church on 15 October 2013 .

Smith, Jesse. 2017. ”Kan het seculiere het doel zijn van geloof en erbij horen? The Sunday Assembly. " Kwalitatieve sociologie 40: 83-109. Betreden via https://www.researchgate.net/publication/312316636_Can_the_Secular_Be_the_Object_of_Belief_and_Belonging_The_Sunday_Assembly op 25 juli 2019.

Wheeler, Brian. 2013. "Wat gebeurt er in een atheïstkerk?" BBC News Magazine. Betreden via http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21319945 op 15 oktober 2013.

Publicatie datum:
26 oktober 2013

 

 

Deel