St. Jude

SAINT JUDE DE APOSTEL


ST. JUDE TIMELINE

Einde van 1 eeuw BCE Judas Thaddeus werd geboren in Galilea.

27 CE Jezus Christus werd gekruisigd; na de hemelvaart begonnen Judas en de andere apostelen hun zendingsreizen.

28 CE Jude genas koning Abgar van Edessa en bekeerde hem en veel van zijn onderdanen.

50 CE Jude woonde de Apostolische Raad in Jeruzalem bij.

62 CE Jude keerde terug naar Jeruzalem vanwege evangelisatie om te helpen bij de verkiezing van Simeon als tweede bisschop van Jeruzalem na de dood van de eerste, hun broer James.

65 CE Jude werd gemarteld in Beiroet, Libanon door een boze heidense menigte.

Middeleeuwen De toewijding aan St. Jude werd langzaam uitgebreid.

1548 (september 22) Paus Paulus III verleende een plenaire inzending aan een pauselijke brief aan allen die Saint Jude bezoeken bij zijn tombe op zijn feestdag, oktober 28.

De 20 eeuwse toewijding aan Sint Judas nam aanzienlijk toe.

1960 (oktober 28) St. Jude's heiligdom in Pakshikere, Karnataka, India werd ingewijd door de bisschop van Mangalore, Rt. Dr. Raymond D'mello.

2008 (november) Het aartsbisdom van Mexico heeft een verklaring afgelegd waarin de relatie tussen Sint Jude en de bescherming van misdadigers en drugsbaronnen wordt ontkend.


OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS


Hoewel details over het leven van Sint Judas grotendeels onbekend blijven, getuigen aanhangers dat hij een van de twaalf apostelen was, een van de naaste volgelingen van Christus. Volgens de legende werd Saint Jude in Galilea geboren in een joods gezin. Zijn vader, Cleophas, stierf als martelaar omdat hij vurig de opstanding van Christus verkondigde. De moeder van Judas, Maria van Cleophas, was een nicht van Maria, de moeder van Jezus. Ze staat aan de voet van het kruis tijdens de kruisiging met de Maagd Maria en Maria Magdalena in Johannes 19:25. In Mattheüs 27:56 en Marcus 15:40 kijken zij en Maria Magdalena samen met andere vrouwen op afstand naar Jezus 'dood. Judas heeft waarschijnlijk zowel Aramees als Grieks gesproken en als boer gewerkt. Hij was waarschijnlijk ongeveer even oud als Jezus. De historicus van de vroegchristelijke kerk, de heilige Hegesippus, vermeldt de betrokkenheid van twee kleinzonen van de heilige Judas bij een incident in de tweede eeuw, dus de heilige was getrouwd en had ten minste één kind ("Het leven van St. Judas" z).  

Het wordt algemeen aangenomen dat Judas ook de broer of neef van Jezus was. Sint Judas was de broer van de heilige Jacobus de Minder, de heilige Simeon en de heilige Jozef; allen dienden als leden van de twaalf naaste discipelen van Jezus en worden de adelphoi van Jezus. De Griekse term vertaalt letterlijk naar "broer"; vertalers en tolken hebben echter in verschillende contexten een breed scala aan begrepen betekenissen van "broeders" voortgebracht. Onder de 343 keer dat in het Griekse Nieuwe Testament voorkomt, adelphos is geïnterpreteerd om verschillende graden van relatie te beschrijven, fysiek en spiritueel. In bepaalde contexten is de term vertaald als 'lid van dezelfde religieuze gemeenschap', vooral 'medechristen', zoals in Handelingen 6: 3 en 1 Korinthiërs 5:11. Het gebruik ervan met betrekking tot Judas in Mattheüs 13:55 luidt echter: "zijn niet zijn broers [adelphoi] James en Joseph en Simeon en Judas [Judas]? " is waarschijnlijker een vermelding van familierelatie (Attridge 2006). In deze context wordt "broeders" geïnterpreteerd als "natuurlijke broers en zussen", "stiefbroers" en "neven en nichten". Daarom wordt algemeen aanvaard dat Judas een zekere familierelatie met Jezus had, waarschijnlijk door bloed, en dat andere leden van het gezin aan het evangelie deelnamen. Ongeacht hoe de heilige Judas verwant was aan Jezus, neef of broer, de nauwe band tussen de heilige en Christus wordt getoond in de iconografie, die vaak de heilige toont met een afbeelding van Christus in zijn hand, die hij vaak tegen zijn hart houdt.

In het Grieks wordt de naam Ioudas vertaald met zowel 'Judas' als 'Judas', die beide varianten zijn van 'Juda', een van de twaalf stammen van Israël die later het zuidelijke koninkrijk werden tijdens de verdeelde monarchie (922-722 vGT). ). Juda betekent "lof zij God"; de namen Judas en Judas vertalen zich grofweg naar "dank", "geven" en "lof". In de Griekse nieuwtestamentische vertaling van Matteüs wordt de heilige Lebbeus genoemd en in de Latijnse Vulgaat Thaddeus. Deze worden vaak aan het einde van zijn naam toegevoegd om hem verder te onderscheiden van andere personen met dezelfde naam. De achternaam Thaddeus betekent 'moedig' of 'liefhebbend'. Zo duidt zijn naam zijn houding aan als hulp aan de hulpelozen. Naar verluidt heeft Christus gezegd dat "hij zich het meest bereid zal tonen om hulp te bieden" en, volgens aanhangers, is Christus 'verklaring al generaties lang vervuld, aangezien getrouwe katholieken zich in tijden van nood tot de heilige hebben gewend ("National Shrine of St. Jude ”e).

Er wordt vaak expliciet geprobeerd om Sint Judas, die zowel Judas als Judas wordt genoemd, openlijk van Judas Iscariot te scheiden, de apostel herinnerd door velen als de verrader van Christus. Zo wordt hij onder andere aangeduid als 'Saint Jude, not the Iscariot', 'Saint Jude Thaddeus', 'Jude, brother of Jesus', Jude of James 'of gewoon' Saint Jude the Apostle '. Dit onderscheid is te zien in het Evangelie van Johannes 'vertelling van het Laatste Avondmaal. Nadat Jezus de apostelen had verteld dat hij hen zou verlaten en toch zou terugkeren naar degenen wier hart voor Hem openstond, stelde de heilige Judas een vraag. “Judas (niet de Iskariot) zei tegen hem: 'Heer, hoe komt het dat u uzelf aan ons openbaart en niet aan de wereld?' Jezus antwoordde hem: 'Zij die van mij houden, zullen mijn woord houden, en mijn Vader zal van hen houden, en wij zullen naar hen toe komen en bij hen wonen' ”(Johannes 14: 22-23).

De details van het zendingsleven van Judas Thaddeus zijn onduidelijk; hij zou echter een actieve rol hebben gespeeld bij het verspreiden van het christendom na de passie en opstanding van Christus. Hevig evangeliserend, zocht hij bekering uit de heidenen. Teksten van Nicephorus, Isidore, Fortunatus en martyrologieën uit de oudheid beweren dat de heilige overal in de oostelijke mediterrane wereld evangeliseerde. In verschillende legendes wordt beschreven dat hij op verschillende tijdstippen met de heilige Simeon en de heilige Bartholomeus door het oude land reisde om het evangelie of 'het goede nieuws' (van het Griekse euaggelion) van Jezus Christus te verspreiden. Er wordt gezegd dat Judas en Simeon wonderen, genezingen en exorcismen van heidense afgoden hebben verricht. Volgens de legende zorgden de heiligen ervoor dat demonen op de vlucht sloegen en afgodische beelden instortten. Er zijn legendes die beweren dat Thaddeus het christelijke evangelie verdedigde vanuit Libië, via Palestina, Mesopotamië, Parthië en zelfs tot in Armenië.

De bekendste remedie van Saint Jude is die van koning Abgar van Edessa rond 29 CE. Volgens de legende stuurde de koning een bericht naar Jezus met het verzoek om Hem te komen genezen van zijn melaatsheid. Toen Jezus zei dat Hij nog niet kon komen, misschien om het geloof van de koning te testen, stuurde Abgar een kunstenaar om terug te keren met een beeld van Christus, zodat hij op zijn minst naar Hem zou kunnen kijken. Toen hij naar het aangezicht van Christus keek, was de kunstenaar overweldigd en niet in staat om enige reproductie voort te brengen van de pracht die hij zag. Jezus drukte vervolgens, ontroerd door mededogen, zijn gezicht op een doek en bewaarde Zijn beeld voor de troost van de koning. Jezus instrueerde het heilige gelaat teruggedragen te worden naar Edessa, samen met de boodschap dat iemand zou arriveren om hem te genezen. De koning was in de ban van het beeld en wachtte reikhalzend op de komst van de genezer. Na Christus 'hemelvaart rond 28 CE, stuurde de apostel Sint-Thomas Saint Jude om de missie te voltooien. Jude reisde naar Edessa en genas de koning met de kracht van de Heilige Geest. Nadat hij van zijn melaatsheid genezen was, werden koning Abgar en veel van zijn onderdanen volgers van Christus, verbaasd door het heilige gelaat en de manier waarop de Heilige Geest binnen Sint Judas bewoog om het evangelie van Christus te helen en zo welsprekend te verlichten. Iconografie van Saint Jude beeldt gewoonlijk de heilige af die dit beeld van het goddelijke aangezicht dicht bij zijn hart houdt terwijl hij het om zijn nek draagt. Het gouden beeld van Christus 'aangezicht is symbolisch voor de sublieme aard van de Zoon, de genezende krachten van de Geest, de evangelisatiemissies van Judas en de hechte relatie tussen de heilige en de Verlosser.

Na de martelaarsdood van Sint Jacobus, de eerste bisschop van Jeruzalem, keerde Judas terug naar Jeruzalem om te helpen bij de verkiezing van zijn broer Saint Simeon als nieuwe bisschop in 62 CE. Het kan zijn dat rond deze periode Thaddeus een epistel schreef die wijd toegeschreven werd aan hem, de nieuwtestamentische letter van Judas, waarvan de oorspronkelijke ontvanger onbekend is. De heilige vervolgde zijn zendingsreizen na het slagen voor de verkiezing van zijn tweede broer tot bisschop van Jeruzalem. De overlevering houdt in dat Sint Jude het martelaarschap leed door een boze heidense menigte in Parthia. Sommige legendes zeggen dat hij doodgeknuppeld was en zijn hoofd verbrijzeld met een brede bijl, anderen zeggen dat hij met pijlen was doodgeschoten. Verschillende legendes voegen de onthoofding van de apostel heilige toe na zijn dood. Enige tijd na zijn martelaarschap werden de overblijfselen van de heilige naar Rome getransporteerd en tot rust gebracht in een crypte onder de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Hoewel hij waarschijnlijk vastgehouden werd in de vroege kerk, begon de verering van de heilige Judas Thaddeus pas in de middeleeuwen. In een tijd die geteisterd werd door armoede en ziekte, wendde de desolate zich vaak tot de kerk. De leken verschenen laag voor de bevoorrechte, en schijnbaar heiligere, priesters. Katholieken, wanhopig op zoek naar spirituele leiding en bevrijding, richtten hun aandacht op de apostelen en baden vurig voor hun voorspraak in hun pleidooien voor goddelijke hulp. Vanwege zijn omgang met Judas Iscariot en de onbeschikbaarheid van de bijbel of bijbelse les voor de meeste katholieken, keerden mensen zich tot alle andere apostelen alvorens hun toevlucht te nemen tot Judas. Het is misschien om deze reden dat Judas de heilige werd om zich aan te klagen toen alle andere hulpbronnen faalden, toen de dingen hopeloos leken.

In een pauselijke brief over 22 uit september, 1548, verleende paus Paulus III volledige aflaten aan alle personen die Saint Jude Thaddeus bij zijn graf bezochten op zijn feestdag, oktober 28. In tegenstelling tot gedeeltelijke aflaten werd verondersteld dat plenaire aflaten een persoon volledig ontsloeg van alle verplichtingen van tijdelijke straf. Het verlenen van dergelijke aflaten was uiterst zeldzaam. Thaddeus-toewijding zorgde dus op unieke wijze voor de mogelijkheid om een ​​zondeloos, zorgeloos bestaan ​​te leiden; bij de dood kan men de straf in het vagevuur omzeilen en onmiddellijk naar de tegenwoordigheid van God worden gebracht.

In tijden van massale wanhoop was de toewijding tot de heilige Judas groot. Oorlog en economische verwarring van de moderne wereld zijn historisch gezien
zorgde ervoor dat veel katholieken hun aandacht richtten op Thaddeus in de hoop op opluchting. Na enkele eeuwen van schaarse toewijding, begon Sint Judas grote aantallen aanhangers te ontvangen in de twintigste eeuw. Devotion to Saint Jude werd geïntensiveerd te midden van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), de Grote Depressie (1929-1939) en de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Ondanks het trage begin is de toewijding tot Saint Jude zeer populair geworden bij actieve katholieken. De populariteit van de heilige wedijvert vaak met die van de Maagd Maria.

In recente generaties hebben verschillende gebieden in het zuiden van de wereld te maken gehad met economische en politieke onrust. Beide zijn zeer duidelijk in Mexico. Gewone Mexicanen raken steeds meer getroffen door natuurrampen, ziekten en infecties, de uitputting van hulpbronnen, politieke instabiliteit en een afname van het toerisme en de economische crisis. De criminaliteitscijfers zijn al enkele decennia snel gestegen. Met name de drugshandel heeft een sterk verhoogd letsel en sterftecijfer als gevolg van moorden, ontvoeringen en bendegeweld. Zowel de Mexicaanse regering, die niet reageerde en niet effectief was in het herstellen van de rampzalige omstandigheden van de armen, en de rooms-katholieke kerk, die niet langer de activistische bevrijdingstheologische beweging binnen haar gelederen ondersteunt, hebben bijgedragen tot een doordringend gevoel van machteloosheid onder de verarmde Mexicanen . Tegelijkertijd leiden degenen die betrokken zijn bij de drugshandel, die het doelwit zijn van de Mexicaanse politie en het leger, een reeks federale drugscontrolebureaus in de VS en concurrerende bendes, ook gevaarlijke en gewelddadige levens. Daarom vinden we ironisch genoeg beide een beroep op Saint Jude, de heilige van uitzichtloze situaties, om een ​​manier te zijn om een ​​gevoel van empowerment en controle te creëren. Terwijl Sint Judas vereerd is over een breed spectrum van katholieken in Mexico, is toewijding bijzonder intens in de verarmde barrios. Als gevolg hiervan ontvangt zelfs de Maagd van Guadalupe, patroonheilige van Mexico, niet zoveel verering in haar thuisland als San Judas.


DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Heiligverklaarde Heiligen, diegenen die officieel erkend zijn door de Rooms-Katholieke Kerk, worden geacht een bijzonder verheven plaats in de Hemel te hebben op grond van hun heilige daden of voorbeeldig geloof. Ze worden met eerbiedig respect behandeld en dienen als modellen voor een leven in Christus en als tussenpersoon tussen mensen en God. Volgens de Heilige Stoel is "het uiteindelijke doel van de verering van de heiligen de glorie van God en de heiligmaking van de mens door zijn leven volledig in overeenstemming te brengen met de goddelijke wil en door de deugd na te streven van degenen die de voornaamste discipelen van de Heer waren" ( Vaticaan 2001: 2,6,212). Dit betekent dat daden en gebeden van verering altijd uiteindelijk op God gericht zijn en verering is duidelijk theologisch te onderscheiden van aanbidding. Niettemin speelt, zoals met andere heiligverklaarde heiligen, St. Jude een centrale rol in de dagelijkse religieuze plechtigheden van ontelbare rooms-katholieke gelovigen. Een onderscheidend kenmerk van de verering van St. Jude is dat hij op grote schaal is aangenomen als een volksheilige in Mexico door een aantal marginale achtergestelde groepen. Een dergelijke verering wordt door het Rooms-Katholieke leiderschap verworpen.

Voor toegewijden is Sint Judas meer dan alleen een verre bemiddelaar tussen de mensheid en het Goddelijke; hij is een liefhebbende vriend, beschermer en gids, iemand die altijd aan zijn zijde blijft, vooral in de meest wanhopige situaties waarin iemand de meeste behoefte heeft aan emotionele en spirituele ondersteuning. Christus is de redder van de hele mensheid; Sint Judas is een beschermer van mensen in nood. Aanhangers wenden zich tot Saint Jude voor hulp bij een breed scala aan problemen, zoals drugs- en alcoholverslaving, onrustige persoonlijke relaties, werk en financiële problemen, geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen en alledaagse persoonlijke tegenslagen. Telkens wanneer de gelovigen de behoefte aan steun voelen, kunnen ze zich wenden tot de heilige en doorgaan met het leven met een hernieuwd gevoel van hoop en bescherming.

Heilige Jude wordt genoteerd als verdediger van zuiverheid; hij helpt bij het behouden of herwinnen van deugd. Dit kenmerk is waarschijnlijk te wijten aan zijn identificatie
met de Brief van Judas, die spreekt tegen immorele acties, vooral die van seksuele aard. Destijds hadden deze waarschuwingen hoogstwaarschijnlijk betrekking op heidense rituelen. Hij riep om reinheid in geloof, moraliteit en actie in een tijd waarin valse leringen en ketterse gedachten en daden de kerk bedreigden.

Saint Jude is ook de patroonheilige van ziekenhuizen, met name kinderziekenhuizen. Deze associatie met ziekenhuizen is waarschijnlijk te danken aan zijn genezingsbedieningen in de hele oude wereld, in het bijzonder aan zijn genezing van koning Abgar in Edessa, evenals aan zijn beschermheerschap als heilige om onmogelijke redenen. Om deze reden zijn kinderziekenhuizen vaak gewijd aan de heilige. Saint Jude's Children's Research Hospital is misschien wel het meest bekende instituut dat naar de heilige is vernoemd in de Verenigde Staten.

Thaddeus 'status als patroonheilige van wanhoop en zuiverheid zinspeelt op de naamgenoot van de heilige, Juda, "God zij dank". Nadat het zuidelijke koninkrijk Juda samen met de tempel was gevallen in 586 vGT, werd het Joodse volk gedwongen in Babylonische ballingschap te leven. Omdat ze de fysieke weergave van hun verbond met God, het Beloofde Land, verloren hadden, voelden veel Hebreeën zich verlaten en begonnen hun geloof in twijfel te trekken. Er kwamen vragen over reinheid, aanbidding en de wet waarop geen antwoorden waren. Als antwoord op de antwoorden van individuen en gemeenschappen op deze vragen, zagen velen de noodzaak in om het geloof van ketterij en onzuiverheden te zuiveren. Ze predikten het belang van terugkeer naar de wet en zuiver blijven in zowel geloof als daden. Net zoals het Hebreeuwse volk, in een onbekende wereld geworpen en gedwongen opnieuw te beginnen, klaagliederen zong, op zoek naar troost en bevrijding, bidden de aanhangers van de heilige Judas om de leiding en voorbede van de heilige tijdens onzekere tijden in hun leven. Net zoals leden van het gevallen Juda de noodzaak van reinheid en juist geloof en actie bepleitten, zo verdedigt de heilige Judas reinheid, geloof en actie.

In de afgelopen jaren is het bekend dat criminelen, vooral diegenen die betrokken zijn bij de drugshandel, de iconografie van San Judas gebruiken om te beschermen tegen de politie en andere rivalen (McCoy 2012; Valdemar 2010). Thaddeus 'iconografie wordt gezien als een symbool van loyaliteit en macht. Hij is daarom representatief voor kernidealen die te vinden zijn in het bende- en criminele leven. Loyaliteit aan de ene groep tegenover rivalen en het behouden van een gevoel van controlekracht in verder oncontroleerbare levensomstandigheden zijn fundamenteel voor dergelijke levensstijlen. San Judas Tadeo belichaamt deze idealen in de ogen van toegewijden, waarschijnlijk als gevolg van de roep van de Brief van Judas tot gehoorzaamheid onder Christus en de demonstraties van de macht door de Heilige Geest tijdens zijn zendingsreizen.

RITUELEN

28 oktober is het Sint-Judasfeest in de rooms-katholieke kerk. In de oosters-orthodoxe kerk is de corresponderende datum 19 juni. Op deze dag worden gebeden uitgesproken voor de heilige die men vereert, wordt de mis opgedragen in de naam van de heilige en kunnen speciale schriftplaatsen worden voorgelezen. Aanhangers mediteren over het leven en de leringen van Judas Thaddeus tijdens zijn Feestdag en moeten de lessen belichamen die van de heilige moeten worden geleerd om hun spirituele leven te verbeteren. Hoewel deze specifieke dagen voor de heilige op de kalenders van de rooms-katholieke kerk apart staan, is toewijding aan Sint-Judas het hele jaar door enorm populair. Aanhangers wenden zich dagelijks tot hem; zijn populariteit evenaart die van de Maagdelijke Moeder.

Hulp van de heilige kan worden opgeroepen door kaarsen en gebed. Aanhangers kunnen de H. Mis aan de heilige aanbieden of een triduum of noveen ter ere van hem voltooien. Een triduum is drie opeenvolgende dagen van mis of gebed; een noveen is negen. Bij het voltooien van een triduum of noveen ter ere van een bepaalde heilige, worden gebeden gewijd aan de ontvangende heilige, evenals de Vader, Zoon, Heilige Geest en Maagd Moeder, gesproken en gemediteerd. Men kan ook voorspraak van de heilige ontvangen door de eucharistie te volgen of door een andere met geloof vervulde taak binnen of buiten de kerk te vervullen ter ere van de heilige. Zulke taken omvatten naastenliefde, plichten vervullen binnen de kerk en werken van genade.

Heiligdommen zijn over de hele wereld aan Saint Jude gewijd. Ze dienen als pelgrimsoorden en bestemmingen voor brieven en ex-voto's, of dankbrieven aan de heilige. Regelmatige katholieke mis en speciale missen gewijd aan Judas worden ook gehouden, samen met speciale novenas of festivals. Overblijfselen van de heilige zijn te vinden in de Sint-Pietersbasiliek, Vaticaanstad; Rheims, Frankrijk; en Toulouse, Frankrijk.

Iconografie van Saint Jude beeldt de heilige vaak af in groene en witte bijbelse kleding. Hij heeft een gouden beeld van Christus verbonden
om zijn nek naast zijn hart. De halo van licht rond het hoofd van de heilige dient als een symbool van zijn heiligheid. In de ene hand heeft hij meestal een hellebaard of een herderstaf. De hellebaard symboliseert het martelaarschap van de heilige; het wordt genoteerd als het instrument van zijn dood in verschillende tradities. Het personeel van de herder staat symbool voor de waarschuwingen van de Brief van Judas tegen valse leraren en advies om moreel en geestelijk de weg van Christus te volgen, evenals zijn troost voor hen die de hoop verloren hebben. Het zinspeelt op de heilige die het verlatene en het verkeerde weer inleidt in juist geloof en actie en gevoel van hoop. Sint Judas wordt ook vaak afgebeeld met een vlam op zijn hoofd, die representatief is voor zijn aanwezigheid bij de andere apostelen op de Pinksterdag waarop Christus de Geest naar de apostelen stuurde zoals Hij beloofd had vóór Zijn hemelvaart. Zoals verteld in Handelingen 2, verzamelden de twaalf apostelen zich samen voor het Joodse feest, dat vijftig dagen na Pesach werd gevierd, en de Heilige Geest daalde op hen neer. Ze werden vervuld met de Geest en begonnen in tongen te spreken, gedoopt door de Heilige Geest. De apostel Petrus heeft de verwarde menigten uitgelegd dat zij door de Geest gemachtigd werden en predikten over Christus en Gods heilsplan door Hem. Verbaasd door zijn door de Geest aangedreven prediking, bekeerde de menigte zich en de apostelen doopten 3,000-mensen op deze Pinksterdag, vijftig dagen na de opstanding van Christus.

In het hedendaagse Mexico wordt San Judas speciaal geëerd op elke 28-dag van elke maand. Aanhangers brengen kaarsen, iconografie en gebeden en bedankt. De meesten dragen standbeelden van San Judas of andere afbeeldingen van de heilige om te worden gezegend en geestelijk opgeladen. Oktober 28 is een tijd van speciale viering. Veel toegewijden komen de avond tevoren aan in afwachting van de festiviteiten en zegeningen die moeten worden ontvangen. Ceremoniële dansen worden uitgevoerd voor Saint Jude-afbeeldingen met toegewijden die drummen terwijl ze gekleed zijn in traditionele inheemse kleding en make-up. Sommigen proberen zelfs zijn deugden te belichamen door zich te kleden als San Judas, lange witte tunieken aan te trekken met groene sjerpen gedrapeerd over de rechterschouder. Latijns-Amerikaanse artiesten hebben muziek gebruikt om hun toewijding aan San Judas Tadeo, mariachi-stijl, te tonen. Anderen hebben zelfs een rap- en hiphopnummer gemaakt ter ere van Saint Jude. Mi Santo San Judas Tadeo door Cano en Blunt, San Judas Rap door Cinco / Nueve, en Pa San Judas Tadeo behoren tot deze moderne devotionals.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Saint Jude wordt beschouwd als een heilige in de rooms-katholieke kerk, de anglicaanse kerk, de oosters-katholieke kerken, de oosters-orthodoxe kerk en de koptisch-christelijke kerk. Zijn invloed is wereldwijd geweest. Er zijn heiligdommen aan hem gewijd in Brazilië, Puerto Rico, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India, Sri Lanka, de Filippijnen en Australië. Bijvoorbeeld, opgericht door pater James Tort van de Claretian Missionaries in 1929 in een poging om de geest van zijn parochianen te verheffen, brengt The National Shrine of Saint Jude aanhangers en hun brieven van over de hele wereld naar de South Side van Chicago. Vijf keer per jaar vinden de plechtige noveen voor de heilige Judas plaats in het heiligdom, met een nog groter aantal aanhangers. Het heiligdom en de algemene toewijding aan de heilige werden vooral populair tijdens de tumultueuze periodes van de Grote Depressie (1929-1939) en de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) ("Nationaal Heiligdom van St. Judas" z). Halverwege de wereld, Rt. Rev. Dr. Raymond D'mello, bisschop van Magalore, opende op 28 oktober 1960 St. Jude's Shrine in Pakshikere, Karnataka in Zuidwest-India. De tempel was gebouwd op een afgelegen heuvel in een bosrijke omgeving en was aanvankelijk alleen te voet bereikbaar. Ondanks de zware inspanning die nodig was om het heiligdom te bereiken, trok het talrijke pelgrims naar het kleine gehucht ("St. Jude Thaddeus Church" 2010).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Er zijn een aantal kwesties rond St. Jude en verering van hem: zijn werkelijke identiteit en religieuze status, auteurschap van de Brief van Judas, en de aanneming van St. Jude als beschermheilige door onteigende en criminele elementen van de Mexicaanse bevolking.

Omdat de informatie over het leven en de bediening van Jude Thaddeus fragmentarisch is, komt veel van wat over hem wordt geloofd voort uit traditie en legende. Het resultaat is dat de verslagen over het leven van St. Judas vaag lijken of in detail verschillen. Jude Thaddeus was ook een marginale figuur in sommige historische perioden vanwege zijn naamsbinding met Judas Iskariot. Generaties lang werd hij alleen Thaddeus of Lebbeus genoemd als hij überhaupt werd genoemd. Vurige toewijding aan de heilige Judas was zeldzaam tot in de middeleeuwen, en de toewijding begon pas in de twintigste eeuw omhoog te schieten. Ten slotte wordt zijn status binnen de rooms-katholieke kerk soms verkeerd begrepen. Omdat de verering als heilige begon voordat de officiële heiligverklaringprocessen in de twaalfde eeuw werden ingesteld, werd Thaddeus in de rooms-katholieke traditie nooit officieel als heilige heilig verklaard. Voorafgaand aan de introductie van heiligverklaringprocedures waren zowel populaire bijval als priesterlijke goedkeuring voldoende om een ​​individu heilig te verklaren.

Er is discussie over of de Brief van Judas feitelijk is geschreven door Jude Thaddeus. Hoewel de auteur identificeert
zelf in de opening van de brief als Judas, dienaar van Christus en broeder van Jakobus, is geloofd dat het door iemand anders zou kunnen zijn geschreven. Judas was in de bijbelse tijden een veel voorkomende naam, vooral in joodse geslachten afkomstig uit de stam van Juda. Het was ook gebruikelijk in de oudheid voor een individu om hun geschreven werk toe te schrijven aan een ander om hun tekst autoriteit (pseudepigrafie) te geven. In dergelijke gevallen schrijft de oorspronkelijke auteur in de stijl van de geïmpliceerde auteur, vaak omvattend hun leringen uit eerdere geschriften. Individuen en gemeenschappen konden daardoor hun ideeën laten ontvangen door de stemmen van anderen die al in brede kring werden gewaardeerd. Er zijn andere bijbelse voorbeelden. Van de veertien nieuwtestamentische letters die aan Paulus zijn toegeschreven, worden er bijvoorbeeld slechts zeven als authentiek beschouwd als Pauline, zes worden betwist en beschreven als Deutero-Pauline en men wordt verworpen als echt Pauline. Ondanks deze argumenten heeft onderzoek aangetoond dat het voor Jude Thaddeus volledig mogelijk is om de oorspronkelijke auteur van de Brief van Judas te zijn. De brief kan daarom een ​​van de vroegste christelijke geschriften zijn uit de joods-christelijke gemeenschap van het Palestina uit de eerste eeuw, bezeten door de canon.

Het meest controversiële aspect van de verering van St. Jude is zeker de recente groei in toewijding door Mexicaanse drugsdealers, criminelen en gemarginaliseerde jongeren. Leden van deze groepen bidden vaak tot Saint Jude en tonen de iconografie van de heilige om zichzelf en hun koopwaar te beschermen tegen rivalen en wetshandhaving (Leem 2001). Altaren inclusief beelden van de heilige in een breed scala aan maten en stijlen, samen met votiefkaarsen zijn alledaags. Afbeeldingen van de heilige zijn ook te vinden op dashboards, ramen, sieraden, kleding en tatoeages. Voorbeelden zijn er in overvloed. In augustus 2004 werd een huis in Mexico-Stad dat door een drugskartel werd gebruikt als laboratorium voor drugsverwerking, overvallen door het Mexicaanse leger. Er werden verschillende Saint Jude-amuletten ontdekt, samen met een amulet voor Santa Muerte, alcohol, computers en pornografie (Freese 2013). In januari 2006 werden in Nuevo Laredo, Mexico, naast een heiligdom voor Sint-Judas, drie mannen geëxecuteerd, hun lichamen in een vrachtwagen geplaatst en de vrachtwagen in brand gestoken als waarschuwing door een drugsbende, wiens beschermheilige Sint-Jude was. , naar een ander ("Nuevo Laredo Gunmen" 2006). Op 16 maart 2012 stopte de staatspolitie een chauffeur in wat werd beschreven als een routinematige verkeersstop nabij Moriarty, New Mexico aan de Interstate 40. Toen de chauffeur argwanend handelde, gingen de agenten verder onderzoek doen. Een getrainde hond op zoek naar drugs leidde de politieagenten naar 300 pond marihuana die in een propaantank was gestopt. Tussen de verborgen stenen marihuana zat een Saint Jude-gebedskaart die daar was geplaatst, vermoedelijk ter bescherming (Westervelt 2012; Sergio 2012).

Als beschermheilige van verloren doelen dient Sint Judas als een niet-veroordelende beschermer en spirituele bondgenoot. In deze context heeft Sint Judas
vaak een populaire heilige van revalidatieprogramma's en zelfhulpontwikkeling. Met het personeel van zijn herder is hij er om te luiden
verloren individuen terug op het juiste morele pad. Sommige katholieke priesters in Mexico hebben geprobeerd de verering van St. Jude te gebruiken als een weg terug naar meer sociaal aanvaardbaar gedrag. De meeste jonge volwassenen die betrokken zijn bij criminele acties, met name de drugshandel, komen voort uit door armoede geteisterde achtergronden. Gezien de gevestigde verering van St. Jude onder gewone katholieken, is het niet verrassend dat veel jongeren zijn opgegroeid met de hulp van de heilige Jude in wanhopige en uitzichtloze situaties. Tijdens de maandelijkse vieringen van Sint-Judas kunnen groepen jongeren worden gezien die met chemicaliën doordrenkte doeken of weefsels buiten bepaalde kerken in armoedige gebieden inademen. Voorafgaand aan het binnengaan van de deuren met hun Sint-Judasstandbeelden om hun toewijding aan de heilige te geven, krijgen deze jongeren high op inhalanten, die waarschijnlijk een meer ontroerende spirituele ervaring met God zullen krijgen.

San Hipolito is vooral populair vanwege de maandelijkse toewijding van Saint Jude bij enkele van de armste barrios in Mexico-Stad ontevreden jeugd leeft. Veel aanwezigen erkennen openlijk een persoonlijke band met criminele activiteiten en drugsgebruik. Ze dragen hun Sint-Judasbeelden in de kerk om toewijding aan de heilige te geven. Ze brengen de beelden om hen te laten zegenen en hen toe te staan ​​spiritueel op te laden zodat de kracht van Sint Judas krachtig blijft. Dominee Rene Perez van de San Hipolito-kerk hoopt deze populaire toewijding onder deze onrustige jeugd te kanaliseren naar meer orthodoxe praktijken. Pater Frederick Loos ging nog een stap verder. Hij geeft preken aan groepen toegewijden die grotendeels bestaan ​​uit gemarginaliseerde jongeren bij maandelijkse devotionalediensten van Saint Jude in de San Hipolito-kerk. Pater Loos maakt gebruik van krachtige gelijkenissen met moderne gelijkenissen die aanwezigen helpen het evangelie te relateren aan hun huidige leven. Hij ziet zulke actie als nodig is om contact te maken met de jeugd. Zoals hij zei: "Wanneer je naar China gaat, moet je Chinees spreken. Als je met kinderen praat, gebruik je hun idioom. Ik denk niet dat God beledigd is als het hen dichter bij hem brengt "(Lacey 2010). Door te praten met de jeugd in barrio-jargon, probeert Reverend Loos te profiteren van de geloofsbehangers die al beweren. Ondanks het zware drugsgebruik buiten de deuren van de kerk, beweren zowel Reverends Loos als Perez dat dergelijke activiteit ophoudt bij binnenkomst. Geneesmiddelen worden verzameld in verzamelmanden van degenen die bereid zijn hun verslavingen op te geven ten gunste van een meer spiritueel en zuiver leven. Dominee Loos steekt dan de aangeboden medicijnen in brand (Bronsnan en Szymaszek. 2010). Deze daad verbindt symbolisch de afstand van ondeugden tot het doopvuur van de Pinksterdag. Vanuit een leerstellig standpunt worden de jongeren gereinigd van hun vorige levens en bereid om in het evangelie te leven, net zoals de heilige Judas, die zij in hun armen houden, werd gereinigd door de Geest en hem voorbereidde op zijn zendingsreizen.

Hoewel er zulke gevallen zijn van pogingen om ontevreden jongeren in de kerk op te nemen, heeft de rooms-katholieke kerk meestal eenvoudig elke associatie van St. Judas met het beschermen van criminele activiteiten afgewezen als een aantasting van de apostelheilige, beschermheer van de zuiverheid. Judas predikte de weg van het evangelie te volgen en de brief van Judas beschrijft het belang van leven in overeenstemming met het geloof. Bovendien zou Judas, opgevoed als een jood uit de eerste eeuw, hebben geloofd in daden die alleen in overeenstemming waren met de Hebreeuwse wet (Torah) en ethiek, net als Jezus. In november 2008 heeft het aartsbisdom Mexico een verklaring uitgegeven waarin wordt ontkend dat de heilige betrokken is bij de bescherming van criminelen. Het verduidelijkte: "Op geen enkele manier zou deze heilige voor God in de hemel voorbede doen voor degenen die in strijd handelen met de geboden van Christus, de voorschriften van U overtreden, u zult niet doden, u zult niet stelen, u zult geen overspel plegen" ("Aartsbisdom van Mexico City 2013). Vanuit een officieel rooms-katholiek standpunt is elke conclusie dat de heilige Judas Thaddeus goddelijke bescherming biedt aan misdadigers dus fundamenteel in strijd met het zendingswerk en de leer van de heilige. Veel gewone katholieken delen het officiële perspectief. Bijvoorbeeld wanneer geïnterviewd door National Geographic over de misdadige verering van San Judas, een vrome katholiek aanhanger van de heilige Judas, Daniel Bucio, zei: 'Ze bezoedelen de naam van Onze Lieve Heer en ook de heilige Judas - die hier niets mee te maken hebben drugshandel ding "(Guillermoprieto 2010).

REFERENTIES

“Aartsbisdom Mexico-Stad Kwesties Verduidelijking over St. Jude en de 'St. Dood'." 2008. Catholic News Agency, 3 november. Betreden via Catholicnewsagency.com op 24 mei 2013.

Attridge, Harold W., Wayne A. Meeks en Jouette M. Bassler, eds. 2006. HarperCollins Study Bible: New Revised Standard Version with the Apocriefe / Deuterocanonical Books. San Francisco: HarperOne.

Bronsnan, Greg en Jennifer Szymaszek. 2010. Streetwise Saint sluit zich aan bij de drugsoorlog in Mexico . The New York Times. Betreden via http://www.nytimes.com/video/2010/07/07/world/americas/1247468383624/streetwise-saint-joins-mexico-drug-war.html op 24 mei 2013.

Butler, Alban. 1866. Het leven van de vaders, martelaren en andere belangrijke heiligen. Volume 3. Dublin: J. Duffy.

Castellotto, Angello. 1964. St. Jude - Helper in grote nood. Met kerkelijke goedkeuring in Sydney: Society for Scholarly.

Freese, Kevin. en "The Death Cult of the Drug Lords Mexico's patroonheilige van misdaad, criminelen en de onteigenen." Foreign Military Studies Office. Foreign Military Studies Office, Fort Leavenworth, Kansas. Betreden via http://fmso.leavenworth.army.mil/documents/Santa-Muerte/santa-muerte.htm on 24 May 2013.

Guillermoprieto, Alma. 2010. "Troubled Spirits." National Geographic Magazine, Mei. Toegankelijk via http://ngm.nationalgeographic.com/2010/05/mexico-saints/guillermoprieto-text op 24 Mei 2013 ..

Lacey, Marc. 2010. "Gods taal spreken, met een gangster-dialect." Mexico Stad dagboek. Juli 7. Toegankelijk via http://www.nytimes.com/2010/07/08/world/americas/08mexico.html?_r=0 op 24 Mei 2013.

Leem, Susan. 2001. "De plaatsvervangende heiligen van de drugshandel: een interview met de Amerikaanse maarschalk Robert Almonte." On Being, Augustus 7. Betreden via http://blog.onbeing.org/post/8596728718/the-substitute-saints-of-drug-trafficking-an-interview op 24 mei 2013.

"Het leven van Saint Jude." nd St. Jude Thaddeus Life & Biography. Betreden via http://www.stjude.net/life_of_st_jude.htm op 24 mei 2013.

"Mattheüs 13:55 Bible Lexicon." nd Bijbel Lexicon. Bible Suite van Biblos. Betreden via http://biblehub.com/matthew/13-55.htm op 24 mei 2013.

McCoy, Juanita S. 2012 "Ken je Narco's Saints." Houston Media, September 12. Betreden via http://www.houstonpress.com/2012-09-13/news/narco-saints/ op 24 mei 2013.

"Nationaal heiligdom van St. Jude." nd Shrineofstjude.claretians.org. Nationaal heiligdom van Sint-Judas. Betreden via http://shrineofstjude.claretians.org/site/PageServer?pagename=ssj_homepage op 24 mei 2013.

"Nuevo Laredo-schutters dumpen lichamen in drugsoorlog." 2006. De Houston Chronicle. Betreden via http://www.chron.com/news/nation-world/article/Nuevo-Laredo-gunmen-dump-bodies-in-drug-war-1853232.php op 24 mei 2013.

"Saint Jude Thaddeus." nd SaintsSQPNcom. Betreden via http://saints.sqpn.com/?s=Jude+thaddeus&searchsubmit= op 24 Mei 2013.

Sergio, Chapa. 2012. "$ 233,000 aan marihuana gevonden in San Judas Tadeo-standbeelden." Vallei centraal , Januari 24. Betreden via http://www.valleycentral.com/news/story.aspx?id=711479#.UaH1T0qWeSo op 24 mei 2013.

“St. Jude Thaddeus Church & Shrine, Pakshikere. " 2010. Betreden vanaf http://www.stjudepakshikere.org/ op 24 mei 2013.

Valdemar, Richard. 2010. "Patron Saints of the Mexican Drug Underworld." Politierecht Handhavingsmagazine, Juni 1. Betreden via http://www.policemag.com/blog/gangs/story/2010/06/patron-saints-of-the-mexican-drugs-underworld-part-one.aspx op 24 mei 2013.

Vaticaanstad, Congregatie voor de goddelijke aanbidding en de discipline van de sacramenten. “Directory over volksvroomheid en de liturgie. Principes en richtlijnen. " De Heilige Bekijk . 2001. Betreden via http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/ccdds/documents/rc_con_ccdds_doc_20020513_vers-direttorio_en.html op 24 mei 2013.

Westervelt, Celina. 2012. "Holy Saint verbindt kartel met Drugsbuste." KRQE Nieuws 13. Betreden via http://www.krqe.com/dpp/news/crime/holy-saint-ties-cartel-to-drug-bust op 24 mei 2013.

Auteurs:
David G. Bromley
Elizabeth Phillips

Geplaatst:
26 mei 2013

 

 

Deel