Sri Chinmoy

Sri Chinmoy

Oprichter: Chinmoy Kumar Ghose, bekend als Sri Chinmoy

Geboortedatum: 1931

Datum van overlijden: 2007

Geboorteplaats: Bangladesh

Jaar opgericht: 1964

Heilige of vereerde teksten: de Veda's, de Upanishads en de Bhagavad Gita zijn de heiligste en meest invloedrijke teksten die door Chinmoy en zijn volgelingen worden gebruikt. (Chinmoy, 1996) Daarnaast kunnen enkele van de vele boeken die zijn geschreven door Sri Chinmoy ook als heilig worden beschouwd.

Groepsgrootte: 5,000-volgers wereldwijd, 1,500 in de Verenigde Staten en 1,000 in Canada (Melton, 1996, p.876).

Geschiedenis

Sri Chinmoy werd wees op 12-jarige leeftijd. Op dat moment ging hij naar de Aurobindo Ashram, een spirituele gemeenschap in Zuid-India. Als kind had Chinmoy diepgaande mystieke ervaringen (Melton, 1991, p.96). Hij verbleef 20 jaar in de ashram en oefende meditatie en spirituele discipline. Daar bereikte hij het niveau van Nirvikalpa Samadhi dat “de hoogste mystieke staat is die compatibel is met functioneren in de fysieke wereld” (Jackson, p.3). In 1964 ontving hij een oproep van God die hem naar New York bracht. Drie jaar na zijn aankomst richtte hij het eerste Sri Chinmoy Center op. Tegenwoordig zijn er Sri Chinmoy-centra in 50 verschillende landen die tot doel hebben een plek te bieden voor meditatielessen en atletiekevenementen. (“Sri Chinmoy, de Componist”) Sri Chinmoy heeft de afgelopen 30 jaar in Jamaica, New York gewoond om wereldvrede te promoten en mensen te helpen zoeken naar innerlijke waarheid.

overtuigingen

Sri Chinmoy bracht 20 jaar door in de Aurobindo Ashram van Zuid-India, maar beschouwt zijn werk niet als een opvolging van dat van Sri Aurobindo Ghose, een bekende yogameester. Chinmoy legt sterk de nadruk op meditatie en streeft ernaar zijn leven te leiden als een voorbeeld van vrede. Wereldvrede, wereldwijde samenwerking, internationale harmonie en persoonlijke harmonie is waar hij naar streeft. Hij heeft zijn leven gewijd aan het verspreiden van de boodschap dat het niet alleen mogelijk is en ook het lot van de wereld om zich als gezin te verenigen en samen te streven naar vrede (Chinmoy, 1996, p.xi). Chinmoy beweert dat het zijn rol als spiritueel leraar is "zoekers te helpen zo te leven dat deze innerlijke rijkdom [vrede, vreugde, licht en liefde] hun leven kan verlichten". (Chinmoy, 1996, p.255) Chinmoy probeert zijn leven te verspreiden. boodschap via literatuur, muziek, kunst en atletiek (zie opmerkingen hieronder). Chinmoy legt een bijzondere nadruk op het overstijgen van zelfopgelegde beperkingen. Hij beweert niet de Allerhoogste Guru te zijn, maar hij beweert er wel in te geloven. Sri Chinmoy is niet zomaar een publieksgroep zoals het lijkt. Hij heeft vrome volgelingen die hij zijn kinderen noemt.

Het leven dat hij aanmoedigt voor zijn “kinderen” is er een van regelmatige meditatie, leven en werken in de wereld, vegetarisme en celibaat (Melton, 1996, p. 876). Chinmoy accepteert andere religies en manieren van leven, maar moedigt volgelingen sterk aan om te streven naar het bereiken van zijn idealen.

Opmerkingen: Sri Chinmoy wordt erkend als schrijver, muzikant, kunstenaar en atleet. Chinmoy heeft meer dan 1,300 boeken geschreven, waarvan de meeste transcripties zijn van zijn toespraken, verzamelingen van zijn poëzie of selecties van spirituele aforismen (Melton, 1991, p. 97). Als muzikant heeft Chinmoy sinds 470 ongeveer 1984 Vredesconcerten gegeven. (Volgens "The Brooklyn Website" p.1) Hij heeft tot nu toe ongeveer 13,000 liedjes geschreven en bespeelt minstens 70 verschillende muziekinstrumenten! (Jackson, p.3) Chinmoy heeft 5-1 / 2 miljoen "Dream-Freedom-Peace Birds" getrokken die over de hele wereld worden tentoongesteld. (Volgens "The Brooklyn Website" p.2) Chinmoy is waarschijnlijk het meest bekend vanwege het promoten van duurlopen en marathons wereldwijd. Hij richtte het Sri Chinmoy Marathon Team op dat jaarlijks ongeveer 500 races over de hele wereld organiseert. De reden om dit te doen is niet om geld in te zamelen (het is een non-profitorganisatie) maar om vrede over de hele wereld te bevorderen.

Een eer die aan Chinmoy wordt geschonken, is dat hij spiritueel adviseur van de Verenigde Naties is (Chinmoy, 1995). De afgelopen 23 jaar heeft hij elke dinsdag en vrijdag gebeds- en meditatiebijeenkomsten gehouden bij de VN (volgens “Sri Chinmoy” Hinduism Today Issue 94-02 p.1). Secretaris-generaal U Thant, een persoonlijke vriend van Chinmoy, nodigde Chinmoy oorspronkelijk uit om de wekelijkse meditaties aan te bieden (volgens "Nepals 'Monarch ..." Hinduism Today Issue 95-04, p.1)

Een andere methode die Chinmoy gebruikt om zijn vredesboodschap te verspreiden, is een ontmoeting met wereldleiders. Hij heeft in het verleden tientallen ontmoet en wordt beschreven als de internationale vredesambassadeur (Melton, 1996, p.876). Hij heeft een ontmoeting gehad met paus Paulus VI (volgens "Bomb Threats" webpagina p.1), Nepal's Monarch (King Birendra), (volgens "Nepals 'Monarch ..." Hinduism Today Issue 95-04, p.1) en Mikhail Gorbachev . Chinmoy is naar verluidt een goede vriend en vertrouweling van Michail Gorbatsjov.

Bibliografie

Chinmoy, Sri. 1995. The Garland of Nation-souls: complete gesprekken bij de Verenigde Naties. Deerfield Beach, FL: gezondheidsmededelingen.

Chinmoy, Sri. 1995. Heart Songs, Everyday Prayer & Meditaties. Minneapolis, MN: Hazeldon.

Chinmoy, Sri. 1996. Commentaren op de Veda's, de Upanishads en de Bhagavad Gita. New York: Aum Publications.

Hindoeïsme vandaag. 1995. "De monarch van Nepal wijdt een ongeschaalde piek aan vrede." Online beschikbaar op: http://www.spiritweb.org/HinduismToday/95-04-Nepals-Monarch.html

Jackson, Devon. 1996. "Bless You Sir, May I Jog Another?" Outside Magazine (oktober) Online beschikbaar op: http://outside.starwave.com/magazine/1096/9610febl.html

Melton, J. Gordon. 1996. The Encyclopedia of American Religions. Detroit: Gale Research. pp 875-76.

Melton, J. Gordon. 1991. Religious Leaders of America. Detroit: Gale Research. pp. 96-97.

Unie van internationale verenigingen. 1996. "The World Guide to Religious and Spiritual Organisations." New Providence, NJ: Munchen. p. 205.

Gemaakt door Victoria Johnston
Voor Sociology 257, Fall, 1997
Laatst gewijzigd: 07 / 18 / 01

 

 

 

 

Deel