Sathya Sai Baba

Sathya Sai Baba

Letterlijke betekenis: "Sathya" betekent "waarheid". "Sai Baba" betekent "goddelijke moeder / vader van alles".

Oprichter: Sathya Sai Baba

Geboortedatum: november 23, 1926

Geboorteplaats: Puttaparthi, Zuid-India

Jaar opgericht: Sathya Sai Baba verklaarde zijn religieuze missie in oktober, 29, 1940.

Heilige of vereerde teksten: Sai Baba en zijn volgelingen citeren en bestuderen de Koran, de islamitische religieuze tekst, maar wat nog belangrijker is, ze volgen teksten uit de Veda's. De Veda's zijn oude geschriften bestaande uit vier verhalen geschreven door grote zieners. (Murphet, 1978: 288) De Upanishads, religieuze verhalen in de Veda's en de Purana's, aanvullingen op de Veda's, samen met vele andere geschriften beïnvloeden de leer van Sai Baba. Deze teksten bevatten verschillende thema's uit religieuze activiteiten, mythologie van de goden, filosofie, geschiedenis, politieke verhandelingen, vermakelijke religieuze volksverhalen en andere verhalen die de toewijding tot de goden benadrukken. (Rigopoulos, 1993: 261-263)

Groepsgrootte: in 1993 meldde Rigopoulos dat er bijna tien miljoen toegewijden waren. (p.377) Tegenwoordig zijn er 1,200 Sai Baba-centra voor het promoten van de religie in verschillende 137-landen. Een andere bron zegt dat er in verschillende landen meer dan 6500 Sai Baba Centres zijn. Een paar goeroes zoals Narayana Baba hebben verschillende reizen gemaakt naar Europa en de Verenigde Staten om de missie van Sai Baba te verspreiden. Hoewel het in de VS geen grote populariteit bereikte, waren de goeroes nog steeds in staat om veel van de religieuze concepten te onderwijzen. (Rigopoulos, 1993: 375)
Meer recent, in 1967, werden lezingen over Sai Baba gegeven aan de Universiteit van Californië en begon de belangstelling voor deze groep. Tijdens de jaren zeventig groeide het tempo van de beweging en Melton meldt een groeiend aantal groepen in Noord-Amerika, vooral in de Verenigde Staten. Bovendien vormde de groep van Sai Baba een SAI-stichting in Californië en ze publiceren daar ook een Sathya Sai-nieuwsbrief. (Melton, 1970: 1996)

Geschiedenis

De familie van Shirdi Sai Baba was gelovig in de hindoeïstische traditie; zijn oorspronkelijke naam was Sathya Narayan Raju. Kort nadat hij was geboren, zegt de legende dat er vreemde dingen in zijn huis begonnen te gebeuren, zoals muziekinstrumenten die alleen speelden en een cobra-slang die naast het kind verscheen, wat hem geen kwaad deed.
Toen hij veertien werd, riep Sathya Narayan Raju uit dat hij de incarnatie was van Sai Baba uit het dorp Shirdi en vanaf toen ging hij met die naam. Deze eerste Sai Baba, een heilige man en wonderdoener, legde de basis voor de eenheid tussen moslim en hindoe en werd beïnvloed om de hindoe-tradities te onderwijzen en bepaalde delen van de tekst te benadrukken. Voor zijn dood in 1918 had hij uitgeroepen dat hij acht jaar later zou worden herboren; de tweede Sai Baba werd precies acht jaar later geboren. De huidige Sai Baba moest dus zijn missie voortzetten om mensen tot God te richten en hen aan te sporen morele levens te leiden en een wereldgemeenschap op te bouwen die gebaseerd is op vrede (Robinson, 1976: 4-9).

overtuigingen

Sathya Sai Baba gelooft dat hij een reïncarnatie is van Shirdi Sai Baba, die acht jaar voordat Sathya Sai Baba werd geboren stierf en die de geboorte van Sathya Sai Baba voorspelde. Hij gelooft sterk in de ene God en moedigt anderen aan om dit te doen door toewijding. De meeste van zijn ideeën zijn gebaseerd op de hindoeïstische traditie, maar hij hanteert een meer praktische benadering; hij breidt de context uit met het doen van vrome werken en het helpen van de wereld. Daarom doen hij en veel van zijn volgelingen vrijwilligerswerk in India en andere landen. Hieronder staan ​​meer details van zijn overtuigingen.

Toewijding aan de Guru en God

In de Sai Baba-traditie is er maar één ware God, hoewel hij door veel namen wordt genoemd: Allah door de moslims, Krishna of Vishnu door de hindoes, of Heer door de christenen. Het maakt niet uit wat mensen hem noemen, zolang ze maar in hem geloven, omdat alleen een onreligieuze persoon ongelijk heeft. Sai Baba verwelkomt dus alle religies en moedigt eenheid aan, hoewel hij voornamelijk zijn ideeën uit het hindoeïsme haalt.

Guru is een Sanskriet (oude Indiase taal) woord dat leraar betekent. In dit geval is Sai Baba de leraar die zijn volgelingen op het pad van God leidt. Volgers moeten toegewijd zijn en vertrouwen hebben in de Guru. Ze moeten ook puja, religieuze offers zoals voedsel, aan God aanbieden. Er is een spirituele vooruitgang, of een band van de goeroe en discipel, in het proces van Bhakti; Bhakti is wanneer God communiceert met de toegewijde en de toegewijde deelneemt aan de liefde door zichzelf alleen aan God aan te bieden. Sai Baba is een goddelijke incarnatie, zoals we allemaal zijn, (niet God zelf) die voorbestemd is om de tussenpersoon te zijn in dit proces. Toewijding aan God is vooral belangrijk en het kan in vele vormen komen. De formulieren zijn:

Gods naam, of mantra's, vele malen herhalen.
2) Heilige teksten lezen of luisteren naar religieuze gesprekken.
3) Gods hymnen zingen terwijl hij over zijn heldendaden praat.
4) Diepe contemplatie of meditatie genaamd dhyana.
5) Overtredingen uit de Bijbel murmelen.
6) Zachtjes zitten en de geest vrijmaken om moksha te bereiken.
(Rigoplouso, 1993: 270-285)

De kennis om verlichting te bereiken

Verlichting is waar de meeste Sai Baba (en hindoeïstische) volgelingen naar streven. Verlichting is een spiritueel proces waarin de toegewijde “één met God” is en eeuwig leven zal hebben als hij sterft. Om verlichting te krijgen, moet de volgeling een vroom geloof hebben en berusting hebben tegenover de goeroe; richt al zijn gedachten, gevoelens en daden op God; hij kan zichzelf niet langer als een individu zien of materiële beloningen bedenken; handelen alsof hij totaal kwetsbaar is voor de genade van God; en geef alle materiële dingen op en leef in bijna armoede. Sai Baba bedelt zelf soms om eten en woont in oude hutten in heel India.

Kennis van God of religie is de belangrijkste waarde die een persoon kan hebben. Iemand kan niet slim worden door materiële onderwerpen zoals de wetenschappen te kennen, maar hij kan alleen slim worden door de Schriften te lezen en deze te volgen. Verlichting en toewijding aan God kennen is de ultieme kennis. Het vlees en de lichamen van mensen zijn niets; het is hun eeuwige geweten dat telt, en als ze het op God richten, zullen hun gedachten en daden nobel zijn. Sai Baba moedigt mensen zelfs aan om anderen te helpen, meer dan alleen maar zitten en bidden. Sai Baba moedigt mensen sterk aan om elke dag moreel en goed gedrag te volgen en de waarden van waarheid, correct gedrag, vrede, onbaatzuchtigheid, geweldloosheid en moraliteit te volgen. Daarom geloven de volgelingen van Sai Baba sterk in het doen van goede daden. (Rigoplouso, 1993: 285-290)

Sai Baba's overtuigingen door actie

Sai Baba gelooft dat goed handelen en mensen helpen belangrijker is dan gaan zitten en gewoon God prijzen. Alle volgers moeten met liefde, zorg en onbaatzuchtigheid handelen en zich inzetten om mensen te helpen. Sai Baba moedigt het helpen van hulpelozen en behoeftigen over de hele wereld sterk aan. Hij concentreert zijn werk voornamelijk in India, maar hij is naar Afrika gereisd om werk te doen. Hij heeft scholen en ziekenhuizen geopend en heeft geholpen om voedsel en water naar de behoeftigen in India te vervoeren. Hij heeft ook verschillende andere ontelbare werken en verschillende gemeenschapsprojecten voor India voltooid op het gebied van onderwijs, gezondheid en het onderwijzen van mensen in de Sai Baba-religie. Hij heeft ook een ashram, een complex voor het bevorderen van religieuze studies en onderwijs. Hij gelooft niet in het krijgen van verdienste of lof voor zijn werk. Zijn grotere doelen zijn om een ​​spirituele verandering teweeg te brengen in elke man in de hele wereld om in God te geloven. Hij wil een wereldgemeenschap bouwen gebaseerd op vrede en liefde waar mensen elkaar helpen door samen te werken. God zal het wezen zijn dat alle mensen van de wereld in één "gezin" bindt. (Robinson, 1976: 138) Tegenwoordig werken alle centra in de 137 landen om de religie te promoten en goede daden te verrichten.

Sai Baba's wonderen

Omdat Sai Baba beweert dat hij een reïncarnatie is, kan hij ook bepaalde prestaties verrichten om zijn goddelijkheid te bewijzen. Hij kan de doden opwekken, gouden dingen uit zijn hand produceren, herstellen van ernstige ziektes en giftige beten en extreem zieke mensen genezen. Religieuze getuigen claimen andere specifieke voorbeelden, zoals het omzetten van water in olie, slapen op een plank die wordt vastgehouden door draden die aan het plafond zijn opgehangen en het maken van munten door simpelweg te spreken. Sai Baba zegt dat de ziel van de oorspronkelijke Sai Baba hem helpt deze prestaties te verrichten; deze ideeën en heldendaden maakten altijd deel uit van de oorspronkelijke Hindi-traditie. (Narasimhaswamiji, 1966: 48)

Conclusie

Daarom is de groep van Sai Baba niet alleen een religieuze sekte, maar zij komen de wereld ten goede via hun liefdadigheidswerk. Het is een uitgaande en delende sekte gebaseerd op toewijding, geloof en liefde. Hun toewijding aan God motiveert hen om te dienen. Zoals Sathya Sai Baba zegt: “Er is maar één religie, de religie van liefde. Er is maar één taal, de taal van het hart. Er is maar één ras, het ras van de mensheid. Er is maar één God, en Hij is alomtegenwoordig. "

Hedendaagse problemen

Er zijn verschillende rapporten die aangeven dat de bewering van Sai Baba om magische trucs te kunnen uitvoeren onjuist is. Committees for the Investigation of Claims of the Paranormal die zijn uitvoeringen op video hebben opgenomen, concluderen dat het simpele goocheltrucs zijn.

Bibliografie

Hardgrove, Anne. 1994. "Het leven en de leer van Sai Baba of Shirdi." The Journal of Asian Studies. Nov. p. 1306.

Kamath, MV en VB Kher. 1991. Sai Baba van Shirdi: een unieke heilige. Bombay: Jaico Publishing House.

Kirkland, R. 1997. "Religies van India in de praktijk." Tijdschrift van de American Academy of Religion. 65 pagina's 230-234.

Melton, J. Gordon. 1996. Encyclopedie van Amerikaanse religies. Detroit: Gale. p. 868.

Murphet, Howard. 1978. Sai Baba Avatar. India: Macmillan Company of India Limited.

Myers, Helen. 1994. "Zingen met Sai Baba: The Politics of Revitalization in Trinidad." Amerikaanse etnoloog. Nov. p. 1099.

Narasimhaswamiji, HH 1966. Ervaringen van toegewijden met Sri Sai Baba. Mylapore: All India Sai Samaj.

Rigopoulos, Antonio. 1993. Het leven en de leer van Sai Baba van Shirdi. New York: State University of New York.

Ruhela, SP en Duane Robinson. 1976. Sai Baba en zijn boodschap. Delhi: Vikas Publishing House Pvt Ltd.

Contactgegevens :

14849 Lull Street

Van Nuys, Californië 91405

Gemaakt door Flora Ng
Soc 257: Nieuwe religieuze bewegingen
Fall Term, 1997
University of Virginia
Laatst gewijzigd: 07 / 24 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel