G. William Barnard

Santo Daime


SANTO DAIME TIJDLIJN

1890 Raimundo Irineu Serra, beter bekend als "Master Irineu", grondlegger van de Santo Daime-traditie, werd geboren in Brazilië.

(c.) 1914 Irineu Serra dronk voor het eerst ayahuasca in de Amazone-grens van Brazilië, Bolivia en Peru.

1930 Het eerste 'werk' of ritueel (werken) van de Santo Daime vond plaats in Rio Branco, Brazilië.

1965 Sebastião Mota de Melo (algemeen bekend als "Padrinho Sebastião") ontmoette Mestre Irineu voor de eerste keer.

1971 Mestre Irineu stierf.

1975 CEFLURIS hield zijn eerste officiële werk bij Colônia Cinco Mil.

1982 Céu do Mar, de eerste kerk van de Santo Daime in het zuiden van Brazilië, geopend onder leiding van Paulo Roberto Silva e Souza.

1983 werd Céu do Mapiá geopend, dat later het officiële hoofdkantoor van CEFLURIS werd.

1990 Padrinho Sebastião stierf. Zijn zoon, Alfredo Gregório de Melo (Padrinho Alfredo), nam het bevel over CEFLURIS op zich.

2009 Een Amerikaanse districtsrechter oordeelde dat het de DEA uitdrukkelijk verboden is "het sacramentele gebruik van Daime-thee te bestraffen" door beoefenaars van de Santo Daime in Oregon.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

In december werd 15, 1890, Raimundo Irineu Serra, afstammeling van slaven en oprichter van de Santo Daime-traditie, geboren in São Vicente de Férrer, in de noordoostelijke staat Maranhão, Brazilië. [Afbeelding rechts] (Irineu Serra's verjaardag werd traditioneel beschouwd als 1892, maar een recent ontdekte doopakte vermeldt de datum als 1890.) (Moreira en MacRae 2011: 70.) In 1909 verliet Irineu Serra zijn door droogte geteisterde vaderland en per boot naar de staat Acre in het Amazonegebied van Brazilië gereisd, op zoek naar werk als rubberen tapper. Tussen 1910 en 1912, kort na aankomst in Acre, vond Irineu Serra werk bij de Commission of Limits (Comissão de Limites) die de grenzen tussen het grondgebied van Acre en Peru en Bolivia wilden bepalen. (Moreira en MacRae 2011: 82).

In 1914, in het grensstadje Brasileia, ontmoette Irineu Serra twee broers, Antônio en André Costa, ook uit Maranhão. (Moreira en MacRae 2011: 86.) Antônio Costa vertelde Irineu Serra over ayahuasca, nadat hij was geïntroduceerd aan de thee door een Peruaanse "ayahuasquero" bekend als Don Crescêncio Pizango. (MacRae 1992: 48.) Ayahuasca is een psychoactieve thee gemaakt van een wijnstok (Banisteriopsis caapi) en een blad (Psychotria viridis) die werd gebruikt door inheemse en mestizo-volken in de regio. Volgens traditionele verslagen, kort na zijn eerste ontmoeting met ayahuasca, tijdens een intense visionaire ervaring (miração) die plaatsvond terwijl ayahuasca alleen in het bos werd genomen gedurende een acht dagen durende vasten, zag Irineu Serra de maan op hem afkomen, met een adelaar in het midden. Vanuit de maan verscheen een vrouwelijke spirituele figuur, die in eerste instantie Clara heette en die later werd geïdentificeerd als de koningin van het bos en onze lieve vrouw van de conceptie, aan hem en gaf hem zijn missie om een ​​nieuwe religieuze beweging in te wijden. (Couto 1989: 52.) Irineu Serra's eerste hymne, White Moon (Lua Branca), verwijst naar deze ervaring. Het duurde echter tientallen jaren voordat de Santo Daime zoals deze vandaag wordt beoefend vorm kreeg.

In zijn vroege tijd in het Amazonegebied, had Irineu Serra uitgebreid contact met inheemse en mestizo-volken, niet alleen om ayahuasca te leren maken, maar ook om verschillende geneeswijzen te beheersen. (Carioca nd) Ergens rond 1916 begon Irineu Serra, terwijl hij in Brasiléia woonde, deel te nemen aan ayahuasca-ceremonies met een groep die hij waarschijnlijk mede-oprichter was geworden van de Costa-broers, bekend als de "Cirkel van Regeneratie en Geloof" (Circulo de Regeneração e Fé). Irineu Serra verliet uiteindelijk echter de CRF vanwege de zware vervolging die het van de lokale autoriteiten ontving, evenals waarschijnlijk vanwege geschillen die hij had met Antônio Costa. (Dawson 2007: 71.) De splitsing van Ireneu Serra van de CRF viel samen met zijn scheiding van Emília Rosa Amorim, de moeder van zijn enige zoon, Vacírio Genésio, geboren in 1918, en zijn tweede kind, een dochter, Valcirene, die laat stierf in 1919. (Moreira en MacRae 2011: 112.)

Al vroeg in 1920 verhuisde Irineu Serra naar Rio Branco, waar hij terugkeerde naar de militaire dienst en toetrad tot de Força Policial (Moreira en MacRae 2011: 112). Irineu Serra bleef in de Força Policial tot 1932, met pensioen gaan met de rang van korporaal (MacRae 1991: 50.) Voor de resterende jaren van zijn leven ondersteunde Irineu Serra zichzelf vooral als een landbouwkundige.

Tegen de vroege 1930's begon Irineu Serra bekend te worden als Master Irineu (Mestre Irineu) en de sacramentele drank die wordt geconsumeerd in de "werken" / rituelen (jobs) begon te worden aangeduid als de Santo Daime, wat in het Portugees het "heilige" (Santo) betekent "geef me" (Daime), zoals in "geef me Licht, geef me liefde", aanroepingen die vaak worden aangetroffen in Santo Daime rituelen (Dawson 2007: 72). In mei vond 26, 1930, de eerste officiële trabalho van de Santo Daime religie plaats, in het huis van Mestre Irineu, met alleen Irineu en twee andere deelnemers (Fróes 1986: 37).

Tijdens de volgende decennia begonnen steeds meer mensen deel te nemen aan de Santo Daime ceremonies, niet alleen getrokken door de kracht van de drank, maar ook door de helende krachten van Mestre Irineu. De religie met Santo Daime begon geleidelijk vorm te krijgen, met verschillende liturgische vormen die opkwamen voor rituelen die gericht waren op genezing, meditatie en gemeenschappelijke viering. In 1937 trouwde Mestre Irineu met Raimunda Marques Feitosa en werd vervolgens in 1955 van haar gescheiden. Hij huwde opnieuw een jaar later met de vrouw die momenteel de leider is van een belangrijke tak van de Heilige Top (Alto Santo) afstamming van de Santo Daime, Peregrina Gomes Serra ("Genealogie" en).

In 1961, althans gedeeltelijk als een manier om zijn nieuwe religie te helpen sociale legitimiteit te krijgen, sloten veel van de belangrijkste discipelen van Mestre Irineu, waarschijnlijk op zijn verzoek, zich aan bij de esoterische cirkel van de communie van het denken (Círculo Esotérico da Comunhão do Pensamento), een spirituele organisatie opgericht in de São Paulo in 1909 die een verscheidenheid aan leringen verspreidde uit yoga, theosofie en spiritisme (Moreira en MacRae 2011: 296). Verschillende kenmerken van de liturgie van de Santo Daime zijn terug te voeren op deze associatie, zoals reguliere sessies op de vijftiende en de dertigste van elke maand; bepaalde belangrijke gebeden; en de principes van Harmonie, Liefde, Waarheid en Gerechtigheid als fundamentele doctrines (Moreira en MacRae 2011: 304.) Er wordt ook gezegd dat Mestre Irineu geletterd werd door het lezen van de Esoteric Circle-tijdschriften die elke maand naar hem en zijn medewerkers werden gestuurd (Carioco nd).

In 1963, het hoofdkwartier van de Esoteric Circle, na het verwerpen van de oorspronkelijke naam die Mestre Irineu voor zijn organisatie had voorgesteld, Free Center (Centro Livre), suggereerde in plaats daarvan de naam Centrum van Geestelijke Straling van het Niveau van het Goddelijk Licht (Centro de Irradiação Mentale Tattwa Luz Divina). Mestre Irineu accepteerde deze suggestie. Maar ergens in de buurt van 1970 ontdekte Mestre dat het leiderschap van de organisatie in São Paulo niet wilde dat Daime werd bediend tijdens de Esoteric Circle-bijeenkomsten in Rio Branco. Mestre Irineu antwoordde prompt en zei: "Als ze mijn Daime niet willen, willen ze me ook niet. Ik ben de Daime en de Daime ben ik. "Na het breken uit de Esoterische Cirkel, begon Mestre Irineu naar zijn centrum te verwijzen als het Centrum van Universele Christelijke Verlichting (Centro de Illuminação Cristã Universal), een naam die eerder was voorgesteld door de Esoteric Circle-leiding in São Paulo, en die de naam was waarmee zijn centrum vele jaren daarna bekend was (Moreira en MacRae 2011: 297-304).

In 1965 ontmoette Sebastião Mota de Melo, beter bekend als Padrinho Sebastião, Mestre Irineu voor de eerste keer (Fróes 1986: 54). Geboren op 7 oktober 1920 in de staat Amazonas, Padrinho Sebastião was een rubber tapper en kano maker. [Afbeelding rechts] Hij was ook een spiritistische genezer die twee bekende entiteiten in de Kardec-spiritistische lijn channelde, dokter José Bezerra de Menezes en professor Antônio Jorge. In 1959 verhuisde hij zijn familie naar de vijfduizend kolonie (Colonia Cinco Milo), een plaats buiten Rio Branco waar familieleden van zijn vrouw, Rita Gregório, al woonden (MacRae 1992: 56). Padrinho Sebastião, die bleef dienen als geestelijk genezer, ontwikkelde een ernstige en chronische leveraandoening en uiteindelijk bezocht hij Mestre Irineu op zoek naar genezing. Padrinho Sebastião kreeg een complete remedie na één sessie van het drinken van de Daime. Tijdens deze sessie ervoer hij zichzelf buiten zijn lichaam, terwijl hij het op de grond zag liggen, terwijl twee mannen, "schitterend als vuur", zijn skelet en organen tevoorschijn haalden en vervolgens een haak gebruikten, "drie nagelgrote insecten" ze zeiden dat ze verantwoordelijk waren voor zijn ziekte (Polari 2010: 76-77). Na deze sessie begon Padrinho Sebastião werken bij te wonen in Alto Santo, een stuk land net buiten Rio Branco dat door de gouverneur van Acre in 1945 aan Mestre Irineu was gegeven en dat de nieuwe locatie van het centrum van Mestre Irineu werd (Dawson 2007 : 72). Padrinho Sebastião stond al snel op in de kerkhiërarchie, en met toestemming van Mestre Irineu richtte hij al snel een aangesloten Santo Daime-centrum op in Colônia Cinco Mil. (Padrinho Sebastião en veel van zijn volgelingen zouden echter vaak uren wandelen om belangrijke "festivalwerken" bij te wonen in Alto Santo).

Na de dood van Mestre Irineu in 1971 bleven Padrinho Sebastião en zijn volgelingen verbonden aan de Alto Santo-organisatie, hoewel in de loop van de tijd de druk tussen de twee groepen toenam. Ze splitsten elkaar uiteindelijk in 1973 na een geschil over hoe te reageren op vervolging door lokale autoriteiten, een splitsing die werd geformaliseerd door de oprichting van The Eclectic Centre of Flowing Universal Light Raimundo Irineu Serra of CEFLURIS, (Centro Ecléctico da Fluente Luz Universal Raimundo Irineu Serra), die zijn eerste officiële werk in 1975 had in Colônia Cinco Mil (Dawson 2007: 75).

Na een periode van snelle expansie in de late 1970's, verhuisde Padrinho Sebastião, samen met zijn familie en over 100-volgelingen, naar 1980 naar een afgelegen locatie in de staat Amazonas die bekend kwam te staan ​​als River of Gold (Rio de Ouro). Honderden van zijn volgelingen bleven echter in Colônia Cinco Mil. De Rio de Ouro-site was aanbevolen door het Institute of Colonization and Agricultural Reform, of INCRA, (Instituto de Colonização en Reforma Agrária). Na bijna drie jaar dwangarbeid, opruimen van het land, het bouwen van huizen, het beginnen te bewerken en het extraheren van latex uit rubberbomen, beweerden vertegenwoordigers van een bedrijf uit het zuiden van Brazilië eigenaar te worden van het gebied. Daarom zijn 1983, Padrinho Sebastião en een kleine groep van zijn volgers, wederom naar aanleiding van de suggestie van INCRA, in januari verhuisd naar een ander gebied, ook in de staat Amazonas, dit keer diep in het bos aan de oevers van de Mapiá Igarapé, een kleine welvarende van de rivier Purús. Tijdens het volgende jaar vestigden 300-leden zich op de locatie, die bekend werd als Sky of Mapiá (Céu do Mapiá) (Schmidt 2007: 57).

In 1982 begon de uitbreiding van de Santo Daime-traditie buiten het Amazonegebied met de oprichting van Sky of the Sea (Ceu do Mar) in Rio de Janeiro door Paulo Roberto Silva e Souza. Meer Santo Daime centra werden snel gevestigd in en rond Rio de Janeiro, en in de volgende jaren verspreidde de Santo Daime traditie zich naar vele andere stedelijke gebieden in Brazilië. (Schmidt 2007: 59-60).

In 1990 stierf Padrinho Sebastião, en zijn zoon, Alfredo Gregório de Melo (algemeen bekend als Padrinho Alfredo) kreeg de leiding over CEFLURIS. In de jaren die volgden, werden Santo Daime-groepen met een band met CEFLURIS opgericht op veel locaties in Latijns-Amerika, Europa, Japan en de Verenigde Staten.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Hoewel er geen universeel verplicht gestelde doctrines zijn in de Santo Daime-traditie, zijn er toch veel overtuigingen die, op zijn minst informeel, de meeste beoefenaars van de Santo Daime het erover eens zouden zijn. Deze overtuigingen komen vooral voort uit de verschillende hymnencollecties (hinario's) van Santo Daime-ouderlingen (bijv. Mestre Irineu, Padrinho Sebastião en anderen). Van de hinarios wordt gezegd dat ze zijn 'ontvangen' van de 'astrale', de hogere spirituele dimensie van de werkelijkheid (Cemin 2006: 265). Bepaalde thema's verschijnen vaak in deze hinarios, thema's die kunnen worden herleid tot de belangrijkste hinario, "The Cross" (O Cruzeiro) van Mestre Irineu. Bijvoorbeeld, de goddelijke aanwezigheid waarvan gezegd wordt dat hij incarneert in de Daime wordt genoemd Juramidamen wordt begrepen als de geest van de Christus zelf. Als zodanig wordt Juramidam gezien als een goddelijk wezen dat redt, onderwijst, geneest en Licht en Kracht en Liefde brengt naar de gemeenschap (Irmandade), de broers en zussen van de Daime-community (MacRae 1992: 53).

Daimista-kosmologie is complex. In veel opzichten is de Santo Daime een synthese van het christendom en verschillende inheemse en mestizo geloofsovertuigingen en gebruiken. Samen met een soort animistische nadruk op de spirituele aanwezigheid van de zon, maan, sterren, aarde, wind, zee, evenals een bijna polytheïstische herkenning van een veelheid van goddelijke wezens (Seres Divinos) bevolken van de astrale (spirituele) wereld, er is ook een sterke focus in de hymnes op de figuren van de "Goddelijke Eeuwige Vader", de "Maagdelijke Soevereine Moeder" en "Jezus Christus de Verlosser" (Dawson 2007: 73). Er is ook een nadruk op verschillende katholieke heiligen. St. Johannes de Doper is vooral belangrijk, gezien het feit dat veel Daimistas binnen CEFLURIS-kerken geloven dat Padrinho Sebastião een reïncarnatie was van zijn geest (Dawson 2007: 76). Geënt op deze hybride structuur, zijn er ook een aantal neo-esoterische overtuigingen, zoals het geloof in karma, reïncarnatie en spirituele evolutie. Deze overtuigingen geven het inzicht dat onze huidige ervaring van de wereld illusoir is; en de panentheïstische notie dat een goddelijk ("ik ben") Zelf in elke persoon woont en het hele universum doordringt. De liefdevolle aanwezigheid en kracht van de Goddelijke Moeder wordt ook herhaaldelijk bevestigd in de hymnes, zozeer zelfs dat Gods aard zelf vaak lijkt te worden begrepen als tegelijkertijd mannelijk en vrouwelijk (MacRae 1992: 54).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De focus van Santo Daime ritueel "werken" draait om verschillende hymaarcollecties, ofwel hele hinario'ss of selecties van diverse hymnes. Na een gemeenschappelijke recitatie van bepaalde gebeden, voornamelijk ontleend aan het katholicisme en de esoterische cirkel, en een rituele dienst aan de Daime, worden deze hymnen gezongen in de rituele ruimte (hal). [Afbeelding rechts] In het midden van de salão staat een altaar (mesa), soms een vierkante of rechthoekige tafel, of in toenemende mate binnen CEFLURIS-kerken, een tafel in de vorm van een zespuntige davidster. In het midden van de mesa is een kruis (reis) met een tweede, kortere, horizontale balk die evenwijdig loopt aan de oorspronkelijke dwarsbalk. Sommige Daimistas zeggen dat deze tweede dwarsbalk de tweede komst van de Christus vertegenwoordigt, die wordt beschouwd als de geboorte van het universele Christusbewustzijn in elke persoon, een transformatief proces dat door de Daime wordt gefaciliteerd en versneld (Polari 2010: xxv ). Ook op de mesa is een assortiment van kaarsen, bloemen en afbeeldingen van verschillende goddelijke wezens en / of Daime-ouderlingen.

De belangrijkste "festivalwerken" herdenken de katholieke religieuze feestdagen, de verjaardagen van Daime-ouderlingen of andere momenten van gemeenschappelijke viering. Deze werken worden vaak genoemd hinario's, omdat de hele hinario van één of meer Daime-ouderlingen gezongen zal worden, of bailados (danst) in dat ze rond bepaalde eenvoudige danspassen centreren. Deze werken beginnen meestal 's avonds en duren vaak de hele nacht; ze worden onderbroken door een pauze die ergens in het midden van de nacht van een uur tot twee uur duurt. Daime wordt meerdere malen bediend tijdens het ritueel, mannen en vrouwen staan ​​aan de tegenovergestelde zijden van de salão om een ​​klein kopje van het avondmaal te ontvangen. Tijdens deze werken waren de "geüniformeerden" (fardado's) die de ingewijde leden van de kerk zijn, draag het witte uniform (farda branca). [Afbeelding rechts] Voor de vrouwen is dit een vrij complexe outfit, bestaande uit een lange witte plooirok met daarop een kortere groene plooirok, een witte blouse met lange mouwen versierd met verschillende linten en pinnen, evenals een eenvoudige tiara bovenop hun hoofd. Voor de mannen is farda branca een wit pak en een broek, een marineblauwe stropdas en een kleine zespuntige ster die op de borst is vastgemaakt (Dawson 2007: 74). De leden zijn ook georganiseerd in strikte, bijna militaire formatie in rijen rond de mesa, gerangschikt op kenmerken zoals hun geslacht (mannen aan de ene kant van de salão, vrouwen aan de andere kant), lengte, leeftijd en burgerlijke staat. Met uitzondering van korte pauzes, wordt van iedereen verwacht dat hij op zijn of haar plaats blijft, heen en weer dansen naar bepaalde eenvoudige, vooraf bepaalde stappen, voor ergens tussen zes en twaalf uur. Gedurende deze tijd zingen ze de hymnes van de hinario, begeleid door de muziek van gitaren en andere instrumenten, zoals de fluit of accordeon, en de ritmische percussie van rammelaars (maracas). [Afbeelding rechts] Idealiter voelen ze de extatische en opbeurende stroom van de stroom (stroom) van Force (Força) waarvan wordt gezegd dat het zowel horizontaal circuleert in cirkelvormige golven rond de salão en verticaal, omlaag van het astrale naar deze aarde (Dawson 2007: 76).

De concentratie (concentração) is een ander belangrijk werk van Santo Daime. Het eerste officiële werk van Daime was inderdaad een concentração (Fróes 1986: 37). Leden van de kerk dragen blauwe uniformen (farda azul) tijdens dit werk, evenals tijdens de meeste genezingswerken en de Heilige Mis. Voor vrouwen is farda azul een witte blouse, blauwe stropdas en een lange geplooide marineblauwe rok. Voor de mannen is farda azul een wit overhemd, een marineblauwe broek, een marineblauwe das en de ster op de borst (Dawson 2007: 74). In grotere Daime-kerken vinden de concentratiewerken plaats op de vijftiende en de dertigste van elke maand. Ze duren ongeveer vier uur en combineren verschillende selecties van hymnes en verschillende gebeden, met lange perioden van meditatieve stilte en ten minste twee porties van Daime. Concentraties vinden zittend plaats, met uitzondering van het laatste deel van het werk wanneer leden worden gevraagd te blijven staan ​​tijdens het zingen van de laatste twaalf hymnes van Mestre Irineu's Reis. Deze staan ​​bekend als de Hinos Novos van de Cruzerinhoen ze worden geacht de sommatie te vertegenwoordigen van de leringen van de Santo Daime-traditie. (MacRae 1992, 86.) De concentratie / meditatie-tijdsperiode zelf loopt vaak langer dan een uur en vindt plaats in volledige stilte. De verwachting is dat de aandacht van de Daimista naar binnen is gekeerd en dat hij / zij zal proberen zijn / haar geest tot rust te brengen en zich open te stellen voor wat de Daime brengt. Dit kan krachtige visionaire ervaringen zijn (mirações).

Hoewel Daimistas soms terughoudend zijn om te praten over hun mirações met anderen, zijn de rapporten die vaak zijn verzameld benadrukken dat mirações geen statische visioenen zijn (Schmidt 2007: 167). In plaats daarvan nemen de deelnemers deel aan een dynamisch proces dat de ontplooiing van verbluffend mooie geometrische patronen [afbeelding rechts] in het bewustzijn van de deelnemer kan omvatten; levendige interacties met een breed scala aan niet-fysieke wezens; reist naar talloze, uiterst diverse, spirituele dimensies van de werkelijkheid; en de transfiguratie van de natuurlijke wereld, gezien als schijnend met goddelijk licht (Shannon 2002: 17-19). Mirações kan ook de overdracht van diepgaande metafysische inzichten inhouden. Een Amerikaanse vrouw beschreef haar eerste keer dat ze de Daime dronk en zei:

"Ik heb het nog nooit meegemaakt. . . zo'n diepe innerlijke vervoering en vrede. Het was alsof ik het middelpunt was waaromheen alles heen en weer bewoog - de spirituele kern in het hart van de materiewereld, het prisma van het Licht waarin en waardoor het zich ontvouwende, goddelijke spel van het Bewustzijn opkwam en verzakte, zich manifesteerde en oploste de wereld van vorm en illusie. . . . Verbazingwekkende inzichten over de verenigde aard van het bewustzijn en de materie en specifieke richtlijnen over mijn persoonlijke levensmissie ontstonden spontaan: alles gebeurde in een dergelijke harmonie en perfectie "(Persoonlijke communicatie).

Misschien wel de meest plechtige van de Santo Daime rituelen is de Santa Missa (Heilige Mis). Het wordt ofwel op de eerste zondag of de maandag van de maand gezongen, afhankelijk van de afstamming van de kerk, of op specifieke dagen die verband houden met de dood van leden van de gemeenschap of op de verjaardagen van de dood van vooraanstaande Santo Daime-ouderlingen. De Santa Missa, na een recitatie van de katholieke rozenkrans en de consumptie van Daime (Daime wordt niet gedronken door leden van de Alto Santo-lijn tijdens de Heilige Mis) richt zich primair op tien hymnes die zich bezighouden met het onderwerp van de dood, hymnes die gezongen worden terwijl je staat, zonder enige instrumentale begeleiding (Cemin, 2006: 274). Tussen elke hymne worden ook drie Onze vaders en Weesgegroeten gereciteerd, evenals andere katholieke gebeden.

Zowel Mestre Irineu als Padrinho Sebastião stonden bekend als krachtige spirituele genezers, en dus is het niet meer dan logisch dat helende werken een ander belangrijk onderdeel zijn van het Santo Daime ritueelrepertoire. Daimistas hebben de neiging om te geloven dat ziekte, fysiek of mentaal, typisch de manifestatie is van een onderliggende spirituele onbalans. Deze onevenwichtigheid komt voort uit het resterende effect van acties in vorige levens en / of wordt beïnvloed door iemands huidige mentale of emotionele toestand (Dawson 2007: 82). Hoewel Daimistas vaak standaardgeneesmiddelen zal gebruiken, evenals een breed scala aan alternatieve therapieën, wordt in bepaalde opzichten begrepen dat het drinken van Daime inherent genezing is, in zoverre dat het een krachtige context biedt waarin individuen zichzelf spiritueel kunnen reinigen, evenals inzicht krijgen in de onderliggende oorzaken van hun tegenslagen (Schmidt 2007: 128). Vanaf het begin werden echter specifieke tijden gereserveerd voor werken die waren gewijd aan de fysieke en emotionele genezing van iemand in de gemeenschap. Tijdens de eerste decennia van de ontwikkeling van de gemeenschap van Mestre Irineu vonden bijvoorbeeld elke woensdag concentratiewerken plaats met een specifieke genezingsintentie. Hoewel sommige geleerden hebben betoogd dat tijdens deze vroege periode vaak mediamieke manifestaties plaatsvonden tijdens deze genezingswerken, begon Mestre Irineu geleidelijk de aanwezigheid van dit soort Afro-Braziliaanse activiteiten geleidelijk af te bouwen (Labate en Pacheco 2011: 83). In plaats daarvan begon hij de nadruk te leggen op genezingsmodaliteiten in esoterische contexten (bijvoorbeeld de Esoteric Circle-bijeenkomsten), zoals het uitstralen van astrale energie (irradiação) (Dawson 2007: 83). Op dit moment neigt de Alto Santo-lijn van Santo Daime ertoe het mediumschap te kleineren, terwijl de CEFLURIS-lijn, die meer openlijk eclectisch van aard is, steeds meer omarmde mediamieke invloeden heeft, bijvoorbeeld getrokken uit de populaire Afro-Braziliaanse religie, Umbanda (Dawson 2013 : 26-30). Binnen CEFLURIS-contexten bestaat er een grote verscheidenheid aan genezingswerken waarin mediumschap vrij prominent aanwezig is. Een medium kan bijvoorbeeld verschillende "hogere" spirituele wezens bevatten die proberen te helpen in de genezingssessies. Als alternatief zou het medium "lijdende geesten" kunnen manifesteren die, naar men zegt, tot de werken komen aangetrokken door het licht van de Daime, op zoek naar de spirituele "naastenliefde" die daar wordt aangeboden (Schmidt 2007: 162).

De rituele voorbereiding van de Daime zelf (Feitio), is misschien wel het belangrijkste ritueel binnen de Santo Daime, omdat het produceert de sacramentele drank die de draaischijf is waarrond alle Santo Daime rituele activiteiten draaien. Een rigoureuze, complexe procedure die zich meestal uitstrekt over een periode van ergens tussen meerdere dagen tot ruim een ​​week, de feitio is uiterst arbeidsintensief en veeleisend. Mannen zijn verantwoordelijk voor het oogsten, snijden, schrapen en beuken van de Banisteriopsis caapi wijnstok (genoemd Jagube or Cipó door Daimistas), omdat het duidelijk is dat de jagube wordt geassocieerd met mannelijke energie. Op hun beurt zijn het meestal de vrouwen die de bladeren van de plant verzamelen en schoonmaken Psychotria viridis struik, bekend als "koningin" (koningin - of chacrona) van Daimistas), waarvan wordt gedacht dat het vrouwelijke energie manifesteert (Dawson 2007: 77). Deze twee ingrediënten worden vervolgens geplaatst, in afwisselende lagen, in een grote metalen pot die is gevuld met vers water. De jagube en rainha worden vervolgens enkele uren gekookt door mannen totdat de vloeistof ongeveer een derde van het oorspronkelijke volume is. Deze vloeistof wordt afgetapt en opzij gezet. Wanneer er genoeg van deze vloeistof is gemaakt, wordt deze over een vers gegoten gelaagdheid van jagube en rainha en nog enkele uren gekookt totdat de persoon die de leiding heeft over het proces de beslissing neemt dat Daime is gemaakt. Deze Daime zelf wordt vervolgens vaak gekookt en nog een paar keer verkleind, waardoor verschillende concentraties Daime ontstaan, brouwsels die vervolgens worden gekoeld, gebotteld en zorgvuldig geëtiketteerd. [Afbeelding rechts] Gedurende het hele proces worden gezangen vaak gezongen, zij het in een nogal ad hoc manier, en Daime wordt vaak aan de deelnemers geserveerd. Het feitio wordt beschouwd als een echt alchemistisch proces, waarbij de elementen vuur en water samengaan met de mannelijke en vrouwelijke energieën van de jagube en rainha. De mentale en emotionele energieën van de deelnemers zouden ook samengaan met de Daime, vandaar de herhaalde nadruk op stilte, gerichte en respectvolle aandacht en harmonie, om een ​​materiële ondergrond te produceren die in staat is om het goddelijke Wezen dat de Daime is, te incarneren ( Dawson 2007: 78-79).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De dood van Mestre Irineu in 1971 werd vrij snel gevolgd door een reeks institutionele geschillen en schisma's, met als gevolg een verbijsterend en complex web van groepen dat omwille van de eenvoud vaak wordt teruggebracht tot twee hoofdlijnen. Alto Santo is een cluster van kerken, voornamelijk gelegen in de staat Acre. De andere groep groepen bestaat uit de kerken in Brazilië en over de hele wereld die zijn aangesloten bij CEFLURIS (Labate en Pacheco 2011: 71).

Van deze twee lijnen is CEFLURIS numeriek veel prominenter en organisatorisch divers, maar het is nog steeds relatief klein. Volgens een recente schatting is het aantal gebruikers van ayahuasca in Brazilië niet meer dan 11,000 (Labate 2006: 202). Met de legale creatie van CEFLURIS in 1989, met het hoofdkantoor in Céu do Mapiá, werden een reeks statuten en bureaucratische structuren geformuleerd om een ​​aantal fundamentele institutionele conformiteit te brengen met de verschillende kerken en groepen die bij deze organisatie zijn aangesloten. Niettemin blijft CEFLURIS een evoluerende, gedecentraliseerde en diverse organisatie, waarbij veel lokale leiders soms bestaande ritueel vormen aanpassen en / of goddelijke inspiratie opdoen voor de komst van nieuwe rituele structuren (Dawson 2007: 93-96). Deze innovaties creëren op hun beurt vaak sterke antagonistische reacties door degenen binnen CEFLURIS die proberen de traditionele integriteit en zuiverheid van de beweging te handhaven in het aangezicht van wat lijkt op rituele afwijkingen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

In 1985 werd, vanwege de toenemende zichtbaarheid van het gebruik van ayahuasca in de stedelijke gebieden van Brazilië, een afdeling van het ministerie
van gezondheid geplaatst Banisteriopsis caapi op de lijst van wettelijk verboden stoffen, maar zonder het vereiste overleg met de Federal Narcotics Council of CONFEN. Na een petitie van vertegenwoordigers van de União do Vegetal, een andere ayahuasca-gebaseerde religie in Brazilië die probeerde om de uitspraak te vernietigen, CONFEN richtte een werkgroep op om de implicaties van ayahuasca-consumptie in Brazilië te onderzoeken (Dawson 2007: 70). Na twee jaar onderzoek, waaronder uitgebreide bezoeken aan tal van União do Vegetal en Santo Daime-centra, bracht CONFEN zijn bevindingen uit op augustus 26, 1987. CONFEN merkte op dat ayahuasca al vele decennia door ayahuasca-religies werd gebruikt zonder merkbare sociale schade, en feitelijk dat dit gebruik leidde tot meer sociale cohesie en persoonlijke integratie. CONFEN raadde daarom aan ayahuasca te verwijderen van de lijst met verboden stoffen van de overheid. Hoewel verschillende latere klachten leidden tot een reeks overheidsonderzoeken, blijft het rituele gebruik van ayahuasca legaal in Brazilië (MacRae 1992: 75).

Internationaal varieert de juridische status van de Santo Daime-traditie van land tot land. In februari 21, 2006, werd de wettelijke status van het religieuze gebruik van ayahuasca in de Verenigde Staten bevestigd toen het Supreme Court unaniem in het voordeel van de UDV oordeelde. (Bronfman 2011: 299). Hierop volgend oordeelde 19, 2009, een Amerikaanse districtsrechter dat de DEA expliciet werd verboden "het sacramentele gebruik van Daime-thee te benadelen" door beoefenaars van de Santo Daime in Oregon (zaak 1: 08-cv-03095-PA Document 161). De juridische status van de Santo Daime in andere staten in de VS blijft echter onduidelijk. De Santo Daime-kerk is legaal in Nederland, maar de legaliteit ervan in andere landen (bijv. Spanje, Engeland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Canada) wordt nog steeds betwist, met wisselend succes.

In september heeft 27, 2006, CONAD (de politieke opvolger van CONFEN) een document goedgekeurd dat in november 11, 2004 door een multidisciplinaire werkgroep (Grupo Multidisciplinar de Trabalho) bestaande uit vertegenwoordigers van de União do Vegetal, Santo Daime (zowel de lijnen Alto Santo als CEFLURIS) en Barquinha (een andere ayahuasca-religie), evenals onderzoekers uit verschillende vakgebieden. In dit document schetsten de verschillende ayahuasca-religies de normen en procedures die verenigbaar zijn met het religieuze gebruik van ayahuasca, en boden ze een handvest aan van ethische richtlijnen die de productie en het transport van ayahuasca proberen te reguleren en ongepast gebruik voorkomen (Labate, MacRae en Goulart 2010: 6). De goedkeuring van CONAD is geformaliseerd in januari 1, 2010, waardoor het juridisch bindend is in heel Brazilië. (Resolutie #1 van het Publicatieblad van de natie - Diário Oficial da União - Sectie 1, pagina 57-60).

Niettemin blijven er veel interne geschillen tussen de verschillende ayahuasca-religies in Brazilië bestaan. Een van de belangrijkste twistpunten komt voort uit de felle tegenstand van de União do Vegetal, Barquinha en de Alto Santo-lijn van de Santo Daime tot het eerdere gebruik van cannabis door CEFLURIS-kerken in religieuze contexten. CEFLURIS Daimistas verwijst naar cannabis als "Santa Maria." Padrinho Sebastião maakte kennis met deze "leraar-fabriek" in het midden van de 1970 door de stedelijke "backpackers" die Colônia Cinco Mil bezochten. Hij beweerde uiteindelijk dat Santa Maria de vrouwelijke tegenhanger van de Daime was en dat Santa Maria tijdens Santo Daime-rituelen, met name concentraties (MacRae 1992: 58.), Werd geconsumeerd. Latere overvallen en wettelijke dreigementen door de autoriteiten leidden er uiteindelijk echter toe dat CEFLURIS officieel verklaarde dat Santa Maria niet was goedgekeurd voor ritueel gebruik, een verbod dat tot op de dag van vandaag doorgaat (Dawson 2013: 57.)

AFBEELDINGEN
Afbeelding # 1: Raimundo Irineu Serra, grondlegger van de Santo Daime-traditie.
Afbeelding # 2: Padrinho Sebastião.
Afbeelding # 3: Santo Daime rituele ruimte (salão).
Afbeelding # 4: De witte uniformen gedragen tijdens Santo Daime-rituelen.
Afbeelding # 5: zingen van de hymnen van de hinario.
Afbeelding # 6: voorbeeld van Santa Daime mirações.
Afbeelding # 7: de rituele voorbereiding van de Daime.
Afbeelding # 8: Boiling of the Daime.
Afbeelding # 9: de ayahuasca-plant.

 REFERENTIES

Bronfman, Jeffrey. 2011. "De rechtszaak van de União do Vegetal vs de regering van de Verenigde Staten." Pp. 287-300 in De internationalisering van Ayahuasca , uitgegeven door Beatriz Caiuby Labate en Henrik Jungaberle. Berlijn: Lit Verlag.

Carioco, Jairo da Silva. en "Persoonlijke verslagen van de Santo Daime-leer". Betreden vanaf http://afamiliajuramidam.org/english/personal_accounts/jairo_carioca.htm op 15 2012 december.

Cemin, Arneide. 2006. "The Rituals of Santo Daime: 'Systems of Symbolic Constructions'." Pp. 256-85 in Veldwerk in religie, bewerkt door Beatriz Caiuby Labate en Edward MacRae. Londen: Equinox.

Couto, Fernando da La Rocque. 1989. Santos e xamãs . Dissertação (Mestrado em Antropologia) - Universidade de Brasília.

Dawson, Andrew. 2007. New Era - New Religions: Religious Transformation in Contemporary Brazil. Burlington, Vermont: Ashgate Publishing.

Dawson, Andrew. 2013. Santo Daime: A New World Religion. Londen: Bloomsbury.

Fróes, Vera. 1986. Santo Daime Cultura Amazônica: História do Povo Juramidam. Manaus, Brazilië: Suframa.

"Genealogie van de Santo Daime-doctrine." nd Betreden vanuit http://afamiliajuramidam.org/english/the_children_of_juramidam/genealogy.htm#genealogia op 13 2012 november.

Labate, Beatriz Caiuby. 2006. "Braziliaanse literatuur over Ayahuasca-religies." Pp. 200-34 in Veldwerk in religie, bewerkt door Beatriz Caiuby Labate en Edward MacRae. Londen: Equinox.

Labate, Beatriz Caiuby, Edward MacRae en Sandra Lucia Goulart. 2010. "Braziliaanse ayahuasca-religies in perspectief." Pp. 1-20 in Ayahuasca, Ritueel en religie in Brazilië, bewerkt door Beatriz Caiuby Labate en Edward MacRae. Londen: Equinox.

Labate, Beatriz Caiuby en Gustavo Pacheco. 2011. "The Historical Origins of Santo Daime: Academics, Adepts, and Ideology." Pp. 71-84 in De internationalisering van Ayahuasca, uitgegeven door Beatriz Caiuby Labate en Henrik Jungaberle. Berlijn: Lit Verlag.

MacRae, Edward. 1992. Guided by the Moon: Sjamanisme en het rituele gebruik van Ayahuasca in de Santo Daime religie in Brazilië. Betreden via www.neip.info op 20 januari 2013.

Moreira, Paulo en Edward MacRae. 2011. Eu Venho de Longe: Mestre Irineu e seus companheiros. Salvador, Brazilië: EDUFBA-UFMA-ABESUP.

Polari de Alverga, Alex. 2010. De religie van Ayahuasca: de leer van de kerk van Santo Daime. Rochester, Vermont: Park Street Press.

Schmidt, Titti Kristina. 2007. Moraliteit als praktijk: de Santo Daime, een eco-religieuze beweging in het Amazone-regenwoud. Ph.D proefschrift, Universiteit van Uppsala, Zweden.

Shannon, Benny. 2002. The Antipodes of the Mind: In kaart brengen van de fenomenologie van de Ayahuasca-ervaring. New York: Oxford University Press.

Publicatie datum:
3 juni 2013

 

 

Deel