Saddleback Community Church

GEMEENSCHAPSKERK ZATERDAL


TIJDSLIJN ZAAD

1954 (januari 28) Richard Duane Warren werd geboren in San Jose, Californië.

1972 Warren studeerde af van de middelbare school en schreef zich in aan de California Baptist University in Riverside.

1973 Warren ontmoette WA Criswell nadat hij hem had horen prediken in San Francisco.

1979 Warren ontving een Master of Divinity van het Southwestern Baptist Theological Seminary in Fort Worth, Texas en verhuisde vervolgens met zijn vrouw Kay naar Saddleback Valley, Californië.

1980 (Paaszondag) Warren leidde Saddleback Church's eerste dienst in de Laguna Hills High School-auditorium.

1990s Saddleback Community Church's lidmaatschap bereikte 10,000-leden en de kerk begon met de bouw van zijn huidige faciliteit.

1995 Warren's boek, De doelgerichte kerk, werd uitgebracht.

2002 Warren's boek, Het doelgerichte leven, werd uitgebracht.

2005 Warren lanceerde zijn Peace-plan om armoede, analfabetisme en ziekten in ontwikkelingslanden over de hele wereld te bestrijden.

2005 Warren kreeg de naam '100 meest invloedrijke mensen ter wereld' van TIJD.

2009 (januari) Warren leverde de zegening tijdens de presidentiële inauguratie van president Barack Obama.

GESCHIEDENIS

Richard Duane Warren, die zichzelf gewoonlijk aanduidt als Rick Warren, is in januari 28, 1954 in San Jose, Californië geboren uit Jimmy en Dot Warren. Jimmy Warren was een Baptistenprediker, die tijdens zijn carrière zeven kerken begon en Dot een high was school bibliothecaris. Rick Warren groeide op in Redwood Valley en bracht zijn tienerjaren door in Ukiah, Californië. Hij woonde Ukiah High bij, waar hij de eerste christelijke organisatie oprichtte, The Fishers of Men Club. Warren studeerde af in 1972. Hij trouwde met Elizabeth K. Warren en het echtpaar kreeg drie kinderen in een levenslang huwelijk. Het paar heeft onthuld dat beide aanvankelijk niet aangetrokken waren tot de ander, maar iedereen voelde dat God de ander als hun partner had uitgekozen. Rick Warren voorgesteld op hun tweede date. Volgens biografische verslagen waren de twee virtuele vreemdelingen ten tijde van hun huwelijk en "Ze hadden ook een vreselijke huwelijksreis en leden intens aan misverstanden en andere huwelijksproblemen in het begin van hun huwelijk. De stress van de huwelijksproblemen in combinatie met Rick's werklast was zo slecht dat hij in het ziekenhuis belandde. Ondertussen zei Kay dat ze niet geloofde in echtscheiding, dus voelde ze dat ze was veroordeeld tot een leven van lijden "(Vu 2009; Sheler 2009).

Warren verhaalt dat hij "Gods roeping tot bediening voelde als een tiener en begon te spreken als een jeugdevangelist terwijl ik nog op de middelbare school zat. Tegen de tijd dat ik 19 was, had ik opwekkingsbijeenkomsten gepredikt in ongeveer 50-kerken "(Women's Missionary Union nd). Warren citeert zijn 1973 ontmoeting met WA Criswell, pastor van de First Baptist Church of Dallas, als instrument in zijn beslissing om pastor te worden. Na naar Criswell te hebben geluisterd om te praten in het Jack Tar Hotel in San Francisco, stond Warren in de ontvangende rij om de beroemde baptistenpastor te ontmoeten. Na het schudden van Warren's hand riep Criswell naar verluidt: "'Jongeman, ik voel me geleid om je de handen op te leggen en voor je te bidden!'" En bad toen: "Vader, ik vraag dat je deze jonge predikant een dubbel deel geeft van jouw Geest. Moge de kerk die hij pastors uitgroeien tot tweemaal zo groot als de kerk in Dallas. Zegen hem zeer, o Heer '"(Vrouw's Zendingsunie nd)

Warren ging door met het behalen van een Bachelor of Arts aan de California Baptist University in Riverside, een Master of Divinity van het Southwestern Baptist Theological Seminary in Fort Worth, Texas, en een Doctor of Ministry diploma van Fuller Theological Seminary in Pasadena, Californië. Hij heeft op het seminarie gemeld dat hij "de visie had om een ​​kerk te bouwen voor mensen die niet naar de kerk gaan. Hij voelde dat God hem vertelde dat de kerk op een dag 20,000-mensen zou hebben en op een 100-hectare groot terrein zou zijn "(Vu 2009). Warren vatte zijn kerkgroeistrategie in het abstracte samen aan zijn 1993-these bij Fuller Theological Seminary, Nieuwe kerken voor een nieuwe generatie: kerkplanten om babyboomers te bereiken. Een case study: The Saddleback Valley Community Church. Hij schreef: "We moeten nieuwe kerken stichten om deze nieuwe generatie Amerikanen te bereiken. Er zullen nieuwe kerken nodig zijn die de Baby Boom-mindset begrijpen en die met opzet zijn ontworpen om aan hun behoeften, voorkeuren en interesses te voldoen. "

In 1979, Rick en Kay Warren verhuisden naar Saddleback Valley, Californië, met al hun bezittingen achterin een U-Haul-truck. Warren verklaarde dat hij "een plek wilde creëren waar de pijnigen, de depressieven, de verwarde mensen liefde, acceptatie, hulp, hoop, vergeving en aanmoediging kunnen vinden" (Rick Warren nd). Wat de Saddleback-kerk werd, begon als een bijbelstudie met slechts één andere familie die in het appartement van de Warrens bijeenkwam. Deze bijbelstudiegroep groeide uiteindelijk uit tot 250-individuen. Op Paaszondag organiseerde Saddleback Community Church in 1980 zijn eerste openbare dienst, met 205-deelnemers. Later dat jaar begon Warren diensten te leiden voor zijn congregatie in een gehuurde gymzaal. In het volgende decennium gebruikte hij tientallen locaties om zijn congregatie te huisvesten, variërend van auditoria tot tenten en bioscopen (Gladwell 2005). Hij 'is echter uitgebrand door te proberen zijn kudde bij elkaar te houden. Hij stortte vervolgens in het midden van zijn preek op een zondag in en viel in een depressie. Warren bracht het jaar erop naar op zoek naar een manier om mensen te helpen zonder opnieuw overweldigd te raken "(Steptoe 2004). Het was dit moment dat de aanzet gaf tot Warren's creatie van zijn beroemde doelgerichte bediening.

De kerk bleef de komende twintig jaar groeien, met een lidmaatschap van 10,000 door de 1990s. Saddleback heeft uiteindelijk ontwikkelde zich tot een van de meest prominente megakerken in Amerika, met een 10,000 kernlidmaatschap voor de persoon en een wekelijkse aanwezigheid van meer dan 20,000 "dat bijeenkomt in een 3,500-zitplaatsvereringscentrum in Lake Forest, Californië (Watson en Scalen 2011). Er zijn meer dan 50,000-mensen op de rollen van de kerk, en de website van de kerk ontvangt elke dag enkele honderdduizenden hits.


DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Rick Warren is vooral bekend om zijn "doelgerichte" concept, dat hij op verschillende manieren heeft ontwikkeld. Hij stelt dat God vijf doelen voor het leven van ieder individu heeft gecreëerd. Ze zijn "om plezier aan hem te brengen, om een ​​deel van zijn familie te zijn, om zoals hij te worden, om hem te dienen en om hem met anderen te delen. De beloning voor het naleven van deze voorschriften, belooft Warren, is verminderde stress, scherpere focus, vereenvoudigde beslissingen, meer betekenis en een betere voorbereiding op de eeuwigheid "(Steptoe 2004). Hij heeft ook vijf "fundamentele doelen" voor een kerk gedefinieerd: aanbidding, gemeenschap, discipelschap, bediening en evangelisatie. Daarnaast zijn er vijf 'Global Goliaths' die kerken tegenwoordig confronteren. Twee interne problemen zijn spirituele leegte en egocentrisch leiderschap; drie maatschappelijke problemen zijn extreme armoede, pandemische ziekte en analfabetisme. Warren's doelgerichte bediening streeft ernaar om deze en andere problemen zowel binnen de kerk als in de grotere gemeenschap aan te pakken.

In zijn boeken beweert Warren dat elke kerk ook een doelbewustheidsverklaring moet hebben, en vraagt ​​"lezers om na te gaan welk doel hun kerken leidt. Als ze niet kunnen zeggen wat het is, moedigt hij hen aan om een ​​ecclesiaal doel te definiëren op basis van de Schrift "(Byassee 2004). Saddleback's doelbewustheidsverklaring is "mensen naar Jezus brengen en lid zijn van zijn familie, hen christelijke volwassenheid ontwikkelen en hen toerusten voor hun bediening in de kerk- en levensmissie ter wereld om Gods naam groot te maken" (Rick Warren nd) .

Door zich te concentreren op het leven van een doelgericht leven, vermijdt Warren het traditionele evangelische concept van zonde, dat hij zonde definieert als gewoon een gebrek aan spirituele volwassenheid (Myev 2009). Iemand kan volwassener worden door voortdurende spirituele groei. In plaats van te zondigen, wat een gevoel van schuld en falen oplevert, benadrukt Warren de verleiding. Iedereen, inclusief Jezus, heeft te maken gehad met verleiding, wat Warrant beweert geen teken van zwakte is, maar een mogelijkheid tot beter gedrag (Warren 2002: 202-206).

Warren heeft ook een onderscheidende benadering van het prediken van het evangelie. Hij benadrukt het belang van het aantrekken van nieuwe leden van de kerk, naar het voorbeeld van de bedieningen van Jezus en Paulus: "Volgens Warren is de manier om deze bediening van Jezus en Paulus te imiteren, om de 'gevoelde noden' van mensen te ontmoeten en in te voeren de kerk door middel van een niet-bedreigende evangelische dienst die alleen goed nieuws presenteert, omdat mensen de hele week genoeg slecht nieuws hebben gehad "(Byassee 2004). Net als bij de meerderheid van de evangelische kerken, is er de nadruk op het delen van het evangelie met zoveel mogelijk mensen (Grote Commissie), hetgeen wordt weerspiegeld in de nadruk op de groei van het ledenbestand van de kerk. Warren maakt zijn preken tegen een nominale vergoeding beschikbaar via een website die hij heeft ingesteld voor voorgangers; de website ontvangt elke dag enkele honderdduizenden hits (Gladwell 2005).

RITUELEN

Kerkdiensten op Saddleback combineren evangelische christelijke en megakerk elementen. Aangezien Saddleback is aangesloten bij de Southern Baptist Convention, beantwoorden de kerkelijke sacramenten zich aan typische evangelische praktijken maar weerspiegelen ze ook de minimalistische liturgie.van de Southern Baptist-traditie. Inderdaad, "Warren waarschuwt tegen kerken die 'mystieke religieuze symbolen in hun gebouwen overdrijven' (Byassee 2004). Als een megakerk belichamen Saddleback-services ook het niet-confessionele, megachurch-formaat. Megachurches worden meestal gedefinieerd als kerken die gemiddeld 2,000-deelnemers wekelijks bezoeken en een aantal esthetische, liturgische en administratieve kenmerken delen (Bird en Thumma 2011; Thumma en Davis 2007; Chaves 2006). Ze hebben "meerdere religieuze innovaties opgenomen, waaronder belangrijke veranderingen in het architecturale ontwerp van het eredienstcentrum, traditionele rituele praktijken, hiërarchische kerkstructuren en het gebruik van nieuwe marketingtechnieken" (Watson en Scalen 2011). Zoals Trueheart (1996) het zegt: "Geen spitsen. Geen kruisen. Geen gewaden. Geen administratieve kragen. Geen harde banken. Geen knielen. Geen Bijbels gobbledygook. Geen gebedsleven. Geen vuur, geen zwavel. Geen pijporgels. Geen sombere achttiende-eeuwse hymnen. Geen gedwongen plechtigheid. Geen opsmuk van zondag. Geen verzamelplaten. De traditionele kerkdienststijl wordt veranderd door preken in te korten en de tijd en ruimte voor muziek, dramatiseringen en visualisaties door film- en powerpointpresentaties te vergroten. Megachurches bieden ook een scala aan andere functies, zoals cafés en coffeeshops, boek- en videotheken en kinderopvangdiensten (Twitchell 2004, geciteerd in Watson en Scalen 2011). Preekstoelleden worden vaak verwijderd om te voorkomen dat er een ongepast pastoraal gezag ontstaat.

Saddleback's Worship Center biedt onderdak aan 3,000-aanbidders en beschikt over een opgehangen houten kruis en enorme videoschermen. Hoewel de kerk Southern Baptist is, is er geen aansluiting zichtbaar op de kerkborden of het gebouw (Byassee 2004). Zoals Gladwell (2005) opmerkt: "Saddleback ziet eruit als een universiteitscampus, en het hoofdheiligdom lijkt op het gymnasium van de school. Parkeren is er in overvloed. De stoelen zijn comfortabel. Er zijn overal luidsprekers en televisieschermen die de aanbiddingsdienst uitzenden, en alle deuren staan ​​open, zodat iedereen op elk moment in de anonimiteit van de enorme drukte kan glippen. "Als een megakerk biedt Saddleback een scala aan aanbidding services: "In het weekend kiezen 20,000-leden en -medewerkers op zes verschillende tijden uit diensten en 10 verschillende locaties op de campus - sommige met live speakers, sommige op een gesloten tv-circuit - met een verscheidenheid aan aanbidding en muziekstijlen, variërend van stille hymnes in een intieme 'unplugged'-setting voor een tentenbijeenkomst die een dakverhogende gospelzang biedt' (Steptoe 2004). Bijvoorbeeld, aanbidders kunnen kiezen uit diensten met hard rock, gospel, traditionele hymnes en Hawaiiaanse muziekstijlen; als alternatief biedt het Terrace Café de mogelijkheid om diensten op live-televisiemonitoren te bekijken (Myev 2009). Buiten het aanbiddingcentrum biedt een gevarieerd aanbod van stands workshops over onderwerpen variërend van ouderschap en huwelijksversterking tot gezinsbudgetplanning en herstel van middelenmisbruik. Er zijn ook aparte, op leeftijd gesorteerde voorzieningen voor kinderen. Bijvoorbeeld, de middelbare school studentenfaciliteit, de studentenzone, heeft een eigen eredienst met studie- en recreatieruimte, een café en een speelhal. Het kindercentrum bevat een bijbels thema-speeltuin en videogames.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Warren werd een zeer zichtbare, invloedrijke christelijke voorganger, meer als een product van zijn organisatie dan zijn theologische innovatie (Gladwell 2005; Maresco 2008). Onder zijn boeken is hij het best bekend voor twee best verkochte boeken, De doelgerichte kerk (1995) als Het doelgerichte leven (2002). Deze boeken genereerden wijdverspreide publieke en pastorale interesse in Warren's doelgerichte bediening en de rol van de megakerk in het Amerikaanse religieuze leven van de eenentwintigste eeuw. Samen hebben deze twee boeken tientallen miljoenen exemplaren verkocht. Het doelgerichte leven is vertaald in 56-talen en het boek is vergezeld van tijdschriften, kalenders en inspirerende berichten met doelgerichte thema's. Verkoop van Het doelgerichte leven verrijkt met 2005 toen een ontsnapte voortvluchtige die vier mensen had gedood, Brian Nichols, zeven uur lang Ashley Smith Robinson gevangen had gehouden voordat hij haar vrijliet nadat ze hem een ​​hoofdstuk uit Warren's boek 'How Real Servants Act' (Kelley 2010) had voorgelezen .

Zowel religieuze als seculiere organisaties hebben doelgerichte programma's en workshops georganiseerd, en meer dan vijftigduizend kerken over de hele wereld hebben "40 Days of Purpose" -programma's ondernomen die gebaseerd zijn op de structuur van het boek. Warren heeft het concept ook op andere manieren ontwikkeld. Hij heeft het "Speaking in Series" -programma opgezet dat de meeste kerkactiviteiten (preken, literatuur, kleine groepsactiviteit, serviceprojecten) rond een specifiek thema concentreert gedurende een periode van vier tot acht weken. Een ander gerelateerd programma is '40 Days of Community'. Saddleback-aanbidders wordt gevraagd om zichzelf in kleine groepen te organiseren, een project te selecteren dat de gemeenschap ten goede komt en vervolgens dat project gedurende veertig dagen te leiden. Projecten variëren van community cleanups en service in schuilplaatsen van de gemeenschap tot voedselritten en gebedsgroepen.

In de nasleep van zijn succes als auteur, verbood Warren eenzijdig zijn $ 110,000 jaarsalaris op te nemen van Saddleback en stuurde hij al zijn eerdere salarisbetalingen terug van de kerk. Bovendien doneren de Warrens alles behalve een klein percentage van hun royalty-inkomsten aan Saddleback en de charitatieve stichtingen die zij hebben opgericht. De liefdadigheidsinspanningen omvatten het bestrijden van armoede, analfabetisme en ziekte, met een bijzondere nadruk op AIDS (Steptoe 2004).

Saddleback is georganiseerd in een innovatieve, zakelijke stijl die het doelgerichte thema van Warren benadrukt. De principes van de organisatie omvatten het formuleren van een duidelijk organisatiedoel, het benadrukken van de levendigheid van de organisatie in plaats van groeien, innoveren in combinatie met het royaal lenen van anderen, het vermijden van dure infrastructuur, het aanbieden van deelnemers aan iets dat ze elders niet kunnen vinden, opzoeken van mensen die niet naar de kerk gaan ("Saddleback Sams") , leden uitdagen met toewijding en doelgerichtheid, geavanceerde technologie en methoden gebruiken en dingen doen die ertoe doen (Watson en Scalen, 2011). Forbes Magazine zei: "Was het een bedrijf, Saddleback zou worden vergeleken met Dell, Google of Starbucks" (Karlgaard 2004). Saddleback was de eerste kerk die op internet te zien was en gebruikt het volledige scala aan beschikbare technologie (podcasts en webcasts, YouTube en Myspace) om contact te houden met deelnemers in zijn wereldwijde netwerk. Via zijn conferenties en dvd-trainingen heeft Saddleback enkele honderdduizenden ministers over de hele wereld opgeleid (Warren 2007). De kerk wordt beheerd door honderden betaalde stafleden en enkele duizenden vrijwilligers die toezicht houden op de talloze ministeries en programma's van de kerk die opereren vanuit een kantoorgebouw in zakelijke stijl.

Van de leden wordt verwacht dat ze meer doen dan alleen de diensten bijwonen; er wordt van hen verwacht dat ze actief deelnemen aan de doelgerichte visie van de kerk. In feite schrapt Saddleback eigenlijk individuen van de rollen die niet in de richting van lidmaatschap gaan en deze groei bewijzen door convenanten te sluiten, royaal te geven en zich te ontwikkelen van leden tot ministers ”(Byassee 2004). Van leden die ernaar streven om zich tot predikanten te ontwikkelen, wordt verwacht dat ze deelnemen aan bedieningen zoals Warren's kerk-tot-kerk PEACE Plan, dat de vijf "Global Goliaths" aanpakt: pandemieën, analfabetisme, armoede, zelfzuchtige leiders en spirituele leegte. De oplossing voor deze programma's is PEACE, wat staat voor het bevorderen van verzoening, het toerusten van leiders, het helpen van de armen, het zorgen voor mensen die ziek zijn en het opleiden van de volgende generatie in ontwikkelingslanden over de hele wereld (Gramby-Sobukwe en Hoiland 2009). Warren wil dat elk van de 2,000 kleine groepen van Saddleback een dorp in een ontwikkelingsland adopteert, daar zendingsreizen maakt en educatieve en medische benodigdheden, samen met spirituele en financiële steun, naar de bewoners stuurt.

Saddleback is uitgegroeid tot een grote kerk en een internationaal netwerk. De kerk claimt veel meer dan 70,000-personen op hun kerkbroodje en meer dan 20,000-personen die op een gemiddelde zondag aanwezig zijn. Achter de Saddleback-campus zelf is de kerk het knooppunt van enkele duizenden 'thuisgroepen' die wekelijks samenkomen. Saddleback heeft ook de ontwikkeling van honderden andere kerken ondersteund.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Megakerken hebben in het algemeen aanzienlijke kritiek gekregen binnen de evangelische gemeenschap. Als een van de meest prominente megakerken is Saddleback vaak kritisch bekeken en bekritiseerd omdat het verzuimde zich aan de traditionele evangelische leer en praktijk te houden. Dennis Costella, de minister van de Fundamentele Bijbelkerk in Los Osos, Californië, verwerpt de doelgerichte bediening bijvoorbeeld gewoon als "een marketingstrategie" (Steptoe 2004; Costella 1998). Deze marketingstrategie is bekritiseerd als het reduceren van religie tot consumentenkeuzes en individuele behoeften, terwijl tegelijkertijd de gehechtheid van christenen aan woorden (Watson en Scalen 2011) wordt geschrapt. Vanuit het perspectief van critici verdorst Warren de fundamentele morele en religieuze verplichtingen van het ware christelijke pad. Simpel gezegd, een kerk is geen winkelcentrum waar consumenten religieuze goederen kiezen. Bennett (vgl.) Somt dit op als 'een pseudo-evangelie en verheerlijking van de mens prediken'. Er wordt beweerd dat het gebruik van geavanceerde technologie, zoals virtuele diensten, die trachten religieuze participatie te verbreden, in feite de verbinding tussen aanbidder en kerk (Watson en Scalen 2011). Warren wordt ook gekastijd omdat hij zich niet houdt aan een conservatiever pad op sociale kwesties. Hij steunde California Proposition 8, het huwelijk definiërend als tussen een man en een vrouw, maar hij is ook gekomen om de opwarming van de aarde, armoede en aids te bestrijden; reikende naar moslims; en tegen marteling. Dit conflict over de benadering van Warren heeft het niveau van de lokale kerk bereikt. Individuele kerken zijn verdeeld omdat traditionalistische leden van kerkelijke gemeenten zich verzetten tegen pogingen om innovaties van megakerken te implementeren (Sataline 2006; "Wall Street Journal Article" 2006).

Warren van zijn kant houdt vol dat hij niet in de steek laat, maar gewoon de fundamentele christelijke principes herschikt. Hij zegt: "Ik vertaal gewoon de waarheid in de taal van de 21e eeuw, en blijkbaar luisteren veel mensen." Hij verdedigt zijn methoden als "evangelisatiestrategieën, geen theologische compromissen", en stelt dat de onkerkelijken tot Christus hen moeten bereiken waar ze zijn, maar ze daar niet moeten laten (Warren 1995a: 199). Warren is ervan overtuigd dat de natie op de rand van een spiritueel ontwaken staat, omdat mensen de vervulling zoeken die ze niet krijgen van snelle banen en niet kunnen kopen met gouden kaarten. "De cultuur vraagt: 'Hoe vul ik dit gat in mijn hart?'", Zegt hij. "Ik denk dat God het antwoord is" (Steptoe 2004). Vanuit het perspectief van Warren, zelfs als er enkele compromissen in zijn benadering zijn, worden deze meer dan gecompenseerd door de successen bij het brengen van mensen tot Christus. Terwijl hij de kritiek op zijn methode heeft beoordeeld: "Je kunt geen reformatie hebben zonder dat iemand ertegen is", vertelde Warren aan de Associated Press. "Als ik geen verschil zou maken, zou niemand opletten" (Matta 2008). De groei van het aantal leden is dus een duidelijke demonstratie van zowel de waarheid van de evangelische boodschap als van zijn methode om die boodschap te verspreiden. Het is natuurlijk ook waar dat naarmate de groei van het kerklidmaatschap vertraagt, het succesargument dat Warren en andere megakerkleiders maken kwetsbaar wordt (Grossman 2008).

Hoewel Warren aanzienlijke kritiek heeft gekregen binnen de evangelische gemeenschap, heeft het zijn invloed nauwelijks verminderd. Het

Purpose Gedreven leven scoort zeer hoog in alle exemplaren verkocht in non-fictieboeken en is vertaald in 56-talen. Zijn doelgerichte programma's zijn overgenomen door meer dan 50,000-kerken over de hele wereld, en degenen die de filosofie en de bijbehorende werkwijzen hebben ontwikkeld, hebben vaak hoge percentages van lidmaatschapsgroei genoteerd. Zijn invloed is de religieuze sfeer ver overstegen. Warren leverde de aanroeping tijdens de 2004 presidentiële inauguratie na de 2004 verkiezing en de zegening tijdens de presidentiële inauguratie na de 2008 verkiezing. Hij is benoemd tot een van de meest invloedrijke Evangelicals van 25 (Steptoe 2005).

REFERENTIES

Byassee, Jason. 2004. "Waar is de kerk voor?" De christelijke eeuw. 9 maart 2004, pp. 28-32.

Bennett, Richard. nd "De aanbidding van de mens in het doelgerichte leven." Eternal Life Ministries. Betreden via http://www.eternallifeministries.org/rb_tpdl1.pdf.

Bird, Warren en Scott Thumma. 2011. Een nieuw decennium van megakerken: 2011 profiel van grote aanwezigheidskerken in de Verenigde Staten. Betreden via http://hirr.hartsem.edu/megachurch/megachurch-2011-summary-report.htm april 30, 2012.

Chaves, Mark. 2006. "All Creatures Great and Small: Megachurches in Context." Herziening van religieus onderzoek 47 (2006): 329-46.

Costella, Dennis. 1998. "An Analysis of Rick Warren's" Purpose Driven Church Growth Strategy. " Stichting Magazine (Maart april). Betreden via http://www.a-voice.org/discern/saddle.htm in maart 25, 2012.

Gladwell, Malcom. 2005. "The Cellular Church." New Yorker. 12 september 2005. Betreden via http://www.gladwell.com/2005/2005_09_12_a_warren.html on March 25, 2012.

Gramby-Sobukwe, Sharon en Tim Hoiland. 2009. "De opkomst van mega-kerkinspanningen in internationale ontwikkeling: een korte analyse en gebieden voor verder onderzoek." Transformation: An International Journal of Holistic Mission Studies. 2009 26: 104. Betreden via http://trn.sagepub.com/content/26/2/104 op februari 28, 2012.

Grossman Cathy Lynn. 2008. "Terwijl hun aantal blijft hangen, zoeken megakerken 'zoekers'." Verenigde Staten VANDAAG 8 september 2008. Betreden via http://www.usatoday.com/news/religion/2008-09-08-megachurches-numbers_N.htm in april 25 2012.

Karlgaard, Rich. 2004. "Doelgericht." Forbes 16 Februari 2004. Betreden via

http://www.forbes.com/forbes/2004/0216/039.html on March 25, 2012.

Kelley, Raina. 2010. "Ashley Smith Robinson." Nieuwsweek 20 / 10. Betreden via http://2010.newsweek.com/top-10/happiest-endings/ashely-smith-robinson.html in maart 5, 2012.

Matta, Hector. 2008. "Rick Warren's critici omvatten andere evangelicalen: velen vinden dat hij niet conservatief genoeg is, ook al noemen homo's hem vooroordeel." Associated Press 22 december 2008. Betreden vanaf http://www.msnbc.msn.com/id/28354114/ns/us_news-faith/t/rick-warrens-critics-include-other-evangelicals/#.T6BmPNnhd5J op mei 1, 2012.

Myev, Alexandra Rees. 2009. Een nieuw doel: Rick Warren, de Megachurch-beweging en de vroege Amerikaanse evangelische rede uit de vroege twintigste eeuw. Ph.D. Dissertation, Oxford, Ohio: Universiteit van Miami.

"Rick Warren." nd Betreden vanuit www.rickwarren.com, op februari 28, 2012.

Sataline, Suzanne. 2006. 'Vereration Gap.' Wall Street Journal 5 september 2006. Betreden via http://sataline.com/veneration-gap on April 28, 2012.

Sheler, Jeffrey. 2009. Prophet of Purpose: The Life of Rick Warren. New York: Dubbeldag.

Steptoe, Sonja. 2005. "The 25 Most Influential Evangelicals" Time 7 Februari 2005. Betreden via http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1972656_1972712_1973828,00.html op mei 1, 2012.

Steptoe, Sonja. 2004. "De man met het doel." Time. 21 maart 2004. Betreden via http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,603246,00.html op februari 28, 2012.

Thumma, Scott en David Travis. 2007. Verder Megachurch Myths: What We Can Learn from America's Largest Churches . San Francisco, CA: Jossey-Bass.

Trueheart, Charles. 1996. "De volgende kerk." The Atlantic Monthly 278 (augustus): 37-58.

Vu, Michelle. 2009. "Rick Warren Biography onthult Rocky Marriage, Depression." Christian Post 3 december 2009. Betreden via http://www.christianpost.com/news/rick-warren-biography-uncovers-rocky-marriage-depression-42115/ in maart 21, 2012.

"Wall Street Journal-artikel over Purpose Driven Resisters vertelt een deel van het verhaal." 2006. Lighthouse Trails Research Project 5 september 2006. Betreden via http://www.lighthousetrailsresearch.com/wsjarticle.htm april 29, 2012.

Warren, Richard. 1993. Nieuwe kerken voor een nieuwe generatie: kerkplanten om babyboomers te bereiken. Een case study: The Saddleback Valley Community Church. Pasadena: Fuller Theological Seminary.

Warren, Rick. 2007. "De kracht van parochianen." Forbes Magazine 5 mei 2007. Betreden via http://www.forbes.com/free_forbes/2007/0507/210.html.

Warren, Rick. 2002. Het Purpose Driven Life: waar ben ik hier in vredesnaam voor?. Grand Rapids, MI: Zondervan.

Warren, Rick. 1995. The Purpose Driven Church: groei zonder je boodschap en missie te compromitteren. Grand Rapids, MI: Zondervan ..

Watson, JB, Jr. en Walt Scalen, Jr. 2011. "Opvoeren van Jezus: Megachurches, de kerkgroeibeweging en beeldbeheer in consumentencultuur." Stephen F. Austin State University. Het jaar 2011-procedure van de ASSR-SW 11.

Woman's Missionary Union en benaderd vanuit http://web.archive.org/web/20071214010511/http://www.wmu.com/rickwarren/ op februari 28, 2012.

Auteurs:
David G. Bromley
Stephanie Edelman

Geplaatst:
2 mei 2012

 

 

 

 

Deel