Verlost christelijke kerk van God

DE VERRUIMDE CHRISTELIJKE KERK VAN GOD (RCCG)


GERETEED CHRISTELIJKE KERK VAN DE TIJDELIJKE GOD

1909 (juli5): Ogunribido Ogundolie Akindolie werd geboren op nummer 12 Odo-Alafia Street, Odojomu, Ondo State, Nigeria.

1927: Akindolie werd lid van de Church Mission Society (Anglican Communion) school om westers onderwijs te verwerven. Hij werd in hetzelfde jaar gedoopt en veranderde zijn naam in Josiah Olufemi Akindayomi.

1931: Akindolie verlaat de Church Mission Society om zich aan te sluiten bij de nieuw opgerichte Cherubim and Seraphim Society (C&S).

1941 (25 juli): Akindolie verliet de stad Ondo voor een lange trektocht naar Ile-Ife, een stad zestig kilometer verderop en in de Yoruba-kosmologie beschouwd als het 'centrum van de wereld'. bWerd een profeet van C&S in Ile-Ife.

1941: Josiah O. Akindayomi trouwde met Esther Egbedire; Ze verlieten Ile-Ife voor Lagos.

1948: Akindolie richtte "Egba Ogo Oluwa:" Society for the Glory of God (Prayer Fellowship) op, die de kern zou worden waarrond de toekomstige RCCG zou worden gebouwd.

1952: Akindolie werd geëxcommuniceerd door C&S wegens grove insubordinatie en voor het koesteren van onafhankelijke ambities als kerkleider.

1952: Egbe Ogo Oluwa wordt "Kerk van de Glorie van God", die later werd gewijzigd in De Verloste Kerk (Ijo Irapada).

1954: The Redeemed Church werd aangesloten bij de Apostolic Faith Mission of South Africa (AFM) en veranderde haar naam in de Redeemed Apostolic Mission.

1956: RAC verandert zijn naam nogmaals in The Apostolic Faith Mission of South Africa (Nigerian Branch). In hetzelfde jaar werd de naam opnieuw veranderd in de Apostolische Geloofsmissie van West-Afrika.

1960: De aansluiting bij de AFM van Zuid-Afrika wordt beëindigd vanwege het apartheidsbeleid van de Zuid-Afrikaanse regering. In hetzelfde jaar veranderde het zijn naam in The Redeemed Christian Church of God.

1975 (28 juni): Akindayomi reisde voor het eerst buiten Nigeria; hij bezocht Tulsa, Oklahoma in de VS.

1980 (november 2): Josiah O. Akindayomi stierf in Lagos, Nigeria.

1980 (december 6): Akindayomi werd begraven op de openbare begraafplaats Atan in Lagos.

1981 (20 januari): Dr. Enoch Adejare Adeboye (geb. 2 maart 1942; trad toe tot RCCG 1973), werd de leider van RCCG na een langdurige machtsstrijd.

2001 (10 januari): Esther Akindayomi, weduwe van Josiah Akindayomi, stierf in Lagos.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Redeemed Christian Church of God (RCCG) werd in 1952 in Ebute-Metta, de moerassige binnenwateren van Lagos, opgericht door dominee Josiah Olufemi Akindayomi, een 'apostel' en paus van de Heilige Orde van de Cherubijnen en Serafijnen Kerkbeweging (C&S). . Akindayomi werd geboren in 1909 in de stad Ondo (ongeveer 250 kilometer van Lagos) in een familie van aanbidders van Ogun , de Yoruba Orisa van ijzer en oorlog. Zijn gegeven namen bij de geboorte waren Ogunribido (Ogun heeft een plek om te wonen) Ogundolie Akindolie; hij groeide op om een ​​beroemd te worden babalawo (vader van geheimen / mysterie of waarzegger) en onisegun , traditionele medicijnman, evenals een boer. Over 1925 bekeerde hij zich tot de Church Mission Society (CMS), de voorloper van de Anglicaanse kerk in Nigeria, in zijn zoektocht naar westers onderwijs. Hij werd gedoopt en nam de namen Josiah Olufemi Akindayomi. Hoewel hij formeel nog een christen was, behield hij een geloof in Yoruba-goden en praktijken: "ondanks zijn CMS-lidmaatschap was Josiah op dit moment ook een praktiserend kruidkundige ( babalawo ) "(Olaleru 2007: 33, nadruk in origineel). Dit feit heeft het traject van zijn toekomstige spirituele zoektocht aanzienlijk bepaald.

Josiah Akindayomi bracht ongeveer vijf jaar door in de Anglicaanse kerk, waar hij al snel afstand deed van zijn zoektocht naar westerse geletterdheid, voordat hij zich omstreeks 1931 bij de C&S voegde als resultaat van zijn ontmoeting met een profetes van de kerk die later zijn geestelijke mentor zou worden. Als een gerenommeerd onisegun , Had Akindayomi deze bejaarde C & S-profetes in de maling genomen omdat ze zich met zijn zaken bemoeide. Hij had verwacht dat de profetes zou worden gebeten door een (mystieke) giftige slang als gevolg van de vloek die hij over haar had uitgesproken. Verscheidene dagen en weken gingen voorbij en niets van de verwachte ramp overkwam de profetes. Akindayomi confronteerde haar vervolgens met het onderzoeken van de bron van haar spirituele kracht om zijn onfeilbare mystieke krachten te weerstaan. De dame verzekerde hem van haar bescherming tegen het kwaad vanwege de kracht van het gebed dat haar omringde. De ontmoeting versnelde zijn terugkeer van het CMS naar het C&S. Hoewel de zoektocht naar het verwerven en manifesteren van macht door intens spiritueel engagement duidelijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor Josia's overstap naar de C&S, zou de latente of verre oorzaak zijn ontevredenheid kunnen zijn over de onvruchtbare, eentonige spiritualiteit en liturgie van de Anglicaanse Kerk.

Onder de voogdij van de oudere profetes die hij eerder had willen doden, groeide Akindayomi snel in zijn begrip van de spiritualiteit en doctrines van de C&S. In 1941, nadat zijn leertijd onder de profetes-mentor was geëindigd, verliet Akindayomi zijn familiehuis in de stad Ondo naar Ile-Ife, waar hij formeel werd ingewijd als een peripatetische profeet. Ile-Ife is een belangrijke stad in de kosmologie van Yoruba; het staat bekend om zijn spirituele betekenis als het centrum van de wereld. Vervolgens trouwde hij met een jonge vrouw, Esther Egbedire (overleden 10 januari 2001), die lid was van de plaatselijke gemeente van de C&S. Na zijn huwelijk en zijn verheffing tot de officiële positie van Woli (profeet) in het C&S, zette hij zijn spirituele migratie voort, dit keer naar Lagos. Hij beweerde dat God hem had opgedragen naar deze stad te verhuizen voor zijn fulltime profetische bediening. In Lagos verbleef hij op de berg Zion-tak van C&S, dezelfde parochie waar een van de medeoprichters van de C&S, Moses Orimolade Tunolase, een gemeente had geleid voordat laatstgenoemde op 19 oktober 1933 stierf (Omoyajowo 1982: 38; Ukah 2003: 51). De opvolger van Tunolase, Abraham William Onanuga, verwelkomde en moedigde Akindayomi aan, die al snel populariteit en faam verwierf als profeet en genezer. Zijn bekendheid trok al snel een kleine groep volgers die hij organiseerde in een Bfible-studiegroep genaamd Egbe Ogo Oluwa , de Glory of God Fellowship (GGF). De meeste leden van deze groep waren (voormalige) cliënten die baat hadden gehad bij de genezende gebeden van de profeet. Akindayomi verplaatste al snel de activiteiten van de GGF van het C&S kerkgebouw naar zijn privé appartement, wat het vermoeden wekte dat hij de intentie koesterde om zich los te maken van de C&S. Toen pogingen om hem ertoe te brengen de GGF onder het toezichtsgezag van de C&S te brengen, mislukten, werd hij in 1952 formeel geëxcommuniceerd, samen met alle leden van de GGF, wegens grove insubordinatie tot kerkelijk gezag van de C&S.

De oprichting van de Redeemed Christian Church of God is een direct gevolg van de excommunicatie van Akindayomi, samen met zijn kleine groep volgelingen, van de C&S in 1952. Toen hij uit de C&S verdreven werd, reconstrueerde hij snel de Glory of God Fellowship in een kerk, en veranderde de naam in de Glorie van God Kerk (IJo Ogo Oluwa) (GGC). In Nigeria is er een lange geschiedenis van "gemeenschapsgroepen" binnen grotere kerken die zich omvormen tot volwaardige kerken, zoals het geval was met de Precious Stone Society in Ijebu-Ode (een gebedsgemeenschapsgroep in de Anglicaanse Kerk) die veranderde in " Faith Tabernacle Church ”in 1922 (Ayegboyin en Ishola 1997: 65-69). De GGC was in alle opzichten een kerk zoals haar oudergroep (C&S): doctrine, liturgie en ethos, want het spirituele kapitaal van Akindayomi werd voornamelijk verworven in de C&S. Niet tevreden met zijn huidige naam, en leed aan een identiteitscrisis, werd de GGC veranderd in de Redeemed Church (RC) (IJo Irapada) later in 1952. Nogmaals, in 1954 wijzigde RC haar naam in de Redeemed Apostolic Church (RAC), een poging die duidelijk de onrust en bezorgdheid van de ontluikende groep aantoont om een ​​aparte identiteit te genereren die verschilt van haar Aladura-moederkerk. Vier jaar na de oprichting zocht de RAC en raakte aangesloten bij de Apostolic Faith Mission of South Africa (AFM), een gesegregeerde Pinkstergemeente van de Witte Missie, die gezamenlijk werd opgericht door John G. Lake en Thomas Hezmalhalch in 1908 (zie Heglesson 2006 ). De aansluiting was een strategie om respect te verwerven en om buitensporige controle en achterdocht door de koloniale regering van Lagos, die zichtbaar onzeker en ongemakkelijk was met inheems gestichte populaire christelijke gemeenten, af te weren. Met het begin van de aansluiting bij de AFM veranderde de RAC haar naam in de Apostolische Geloofsmissie van Zuid-Afrika (afdeling Nigeria). De aansluiting duurde van 1956 tot 1960, maar niet zonder een nieuwe naamswijziging halverwege de Apostolische Geloofsmissie van West-Afrika. De relatie met de AFM werd beëindigd toen Nigeria politieke onafhankelijkheid kreeg van Groot-Brittannië en vervolgens de politieke en culturele relaties met Zuid-Afrika verbrak vanwege het apartheidsbeleid van Zuid-Afrika. Na ontbinding met de AFM, vestigde de kerk zich uiteindelijk voor de Redeemed Christian Church of God (RCCG), een naam die ze nog steeds heeft. Volgens de kerklegende heeft God het op mysterieuze wijze aan Akindayomi geopenbaard in een visioen. Voor opkomende kerken is de claim van legitimiteit meestal geworteld in goddelijke autorisatie; "Sociale percepties van legitimiteit zijn… sleuteldeterminanten van het succes van religieuze start-ups" (Miller 2002: 440).

De RCCG is geëvolueerd tot de meest complexe pinksterorganisatie in Nigeria, een kerk van aanzien met vele doctrinaire, liturgische en historische lagen en tinten (Adeboye 2007). Het is voortgekomen uit een Aladura-kerk, met de nadruk op gebed en vasten en andere spirituele technieken bij het omgaan met crises in het leven. (Aladura is een Yoruba-woord dat "eigenaren van gebeden" betekent). Op een vergelijkbare manier leende het actief zoveel van klassieke pinksterkerken, zoals de Assemblies of God Church (AOG), de Four Square Gospel Church, de AFM en de Faith Tabernacle. Sinds de oprichting zijn de sociale, liturgische en leerstellige identiteiten van het ene decennium in het andere veranderd; redelijkerwijs kan worden gesteld dat de RCCG elke vijf jaar verandert (organisatorisch, doctrinaal, liturgisch en economisch). Toegenomen complexiteit is een manier waarop de kerk worstelt met uitbreiding, concurrentie en rijkdom. Om haar zelfinzicht te verdiepen en respectabel te lijken, cultiveerde de RCCG de doctrines van andere bloeiende klassieke pinksterkerken eromheen; van 1952 tot 1982 keurde het het zondagsschoolhandboek van de AOG goed en gebruikte het als zijn eigen handboek. Het was pas in 1982 toen het zijn eigen ontwerp ontwierp onder de opvolger van Akindayomi, Enoch Adejare Adeboye. In de jaren zeventig stabiliseerde de RCCG zich en kon Akindayomi de eerste lichting opgeleide leden aantrekken. In 1970 reisde hij naar Tulsa, Oklahoma, om een ​​Pinksteropwekkingsevenement bij te wonen, samen met zijn toekomstige opvolger, Enoch Adeboye. Dat was zijn eerste reis buiten Nigeria. In 1975 bracht hij opnieuw een bezoek aan de VS voor een soortgelijk evenement. Deze bezoeken aan de VS markeerden het begin van de leerstellige, liturgische en sociale heroriëntatie van de RCCG, weg van zijn oorspronkelijke nadruk op heiligheid of wereldverwerpende pinkstergeestelijkheid naar welvaart, deze wereldse, sociaaleconomische aanpassing en onderdompeling die bloeide onder Josiah's opvolger. Naast een bezoek aan de VS ging Josia voor zijn dood op bedevaart naar Jeruzalem en Rome.

Akindayomi stierf op November 2, 1980, na 28 jaren van stichten, leiden en transformeren van een Aladura-kerk naar een klassieke Pinkstergemeente. In de kerk die hij stichtte en leidde, was financiële inzameling tijdens diensten niet toegestaan; vrouwen en mannen werden gescheiden tijdens aanbidding; vrouwen mochten geen make-up en broeken dragen en moesten hun hoofd bedekken terwijl ze in de kerk waren. Belangrijker is dat vrouwen geen leiderschapsrol uitoefenden en niet als pastor of diakens werden geordend. De emotioneel geladen, sobere, wekelijkse aanbiddingsdiensten waarbij leden huilden en langdurig hard hoorden verdiend de kerk twee sobriquets: "de huilende kerk" (Ijo elekun) en "de kerk van degenen die snikken" (ijo awon to sunkun ), Deze praktijken en doctrines maakten de RCCG effectief om een ​​nichemarkt te cultiveren. Het werd, in de woorden van een van zijn senior pastors (die nu lid is van zijn Besturende Raad, het hoogste orgaan van de kerk) "een stamkerk" gevuld met "oude, ongeletterde, arme leden" die bijna uitsluitend van Yoruba extractie. Bij de dood van de oprichter had de RCCG eenendertig kleine gemeenten verspreid in Lagos en andere Yoruba-gebieden, waarvan de totale bevolking ongeveer honderd of minder schommelde.

De RCCG heeft eigenlijk een dubbele basis: het werd historisch gevonden door Josiah Akindayomi (de profeet-genezer) en werd opnieuw opgericht door zijn opvolger, die de hele structuur, organisatie, doctrines en rituelen van de kerk opnieuw chariseerde. Akindayomi was opgevolgd door een jonge universitair docent, Enoch Adejare Adeboye, die op 20, 1981 in januari aantrad na een langdurig en bitter leiderschapgevecht met twee andere oudere deelnemers. De leidersstrijd verdeelde de kerk in drie facties, elk geleid door een van de deelnemers. De RCCG bloeide op terwijl de andere twee in de loop van de tijd verdorden. 2, 1942, geboren op 1973, precies een decennium voor de oprichting van de RCCG, Adeboye opnieuw verbonden met de Anglicaanse kerk in 1964. Hij studeerde aan de universiteit van Ife (nu Obafemi Awoluwo University, OAU) van 1967 tot 1967, waar hij een BSc-graad in wiskunde behaalde in 1967. Hij bracht enkele jaren door aan de Universiteit van Nigeria, Nsukka, in het oosten van Nigeria, vlak voor de Nigeriaanse burgeroorlog (1970-1969) maar kon zijn studies niet afmaken als gevolg van het conflict. Hij verhuisde naar de universiteit van Lagos, waar hij eerst een Master of Science (MSc) diploma in toegepaste wiskunde behaalde in 1975, en een doctoraat met een proefschrift over hydrodynamica in 2008. Vervolgens doceerde hij enige tijd aan de Universiteit van Lagos voordat hij toetrad tot de Universiteit van Ilorin (Ukah 2009; Bible-Davids, 2011; Faseke XNUMX). (Vanwege zijn intieme relatie met het Nigeriaanse universitaire systeem, heeft hij onlangs een leerstoel in de wiskunde aan vier universiteiten in het land, namelijk de Universiteit van Ibadan, de Obafemi Awolowo Universiteit, Ile-Ife, de Universiteit van Lagos en de Universiteit van Nigeria, Nsukka.)

Hij werd lid van de RCCG in 1973 nadat zijn vrouw, Folu Adeboye, zich bij de groep had aangesloten als gevolg van haar zoektocht naar spirituele oplossingen voor enkele existentiële kwellingen. Als de best opgeleide persoon in de kerk in die tijd, werd hij de vertaler / tolk voor de oprichter (van Yoruba tot Engels) en zijn rechterhand of vertrouweling. Hij steeg snel in rang en werd tot predikant gewijd in 1977, slechts vijf jaar nadat hij lid werd en zonder naar een bijbelschool of seminarie te gaan. Hij had een praktische mentorrelatie met Akindayomi, die duidelijk zijn voorkeur voor hem liet zien boven andere geschikte kandidaten voor leiderschap van de kerk. Hij nam ontslag als docent in 1984, drie jaar nadat hij was opgestegen naar de topleiderspositie van de kerk. De taak van het transformeren van de fortuinen, doctrines en rituele praktijken van de RCCG viel op Adeboye die met overwerk de kerk succesvol heeft omgedoopt, uitgebreid en letterlijk heeft gedoft. In 1981, toen hij het hoofd van de kerk aannam, werd het gekarakteriseerd als "een stamkerk" van negenendertig kleine parochies met ongeveer honderd leden; in 2014 heeft de RCCG echter 32,036-gemeenten of -vertakkingen in 170-landen, met een ledenaantal over de hele wereld van enkele miljoenen. (De kerk beweert zeven miljoen leden te hebben in Afrika, een cijfer dat moeilijk te verifiëren is, gezien het probleem van meerdere kerkelijke voorkeuren onder Pinksterkristenen.) Om het proces van rebranding te starten, ging de nieuwe leider naar de jaarlijkse Kenneth Hagin Sr. (1917-2003) jeugdkamp in Tulsa, VS; Hagin wordt algemeen beschouwd als de "vader" of pionier van het geloof of het prosperity-evangelie (McConnell 1987; Harrison 2005; Lee 2005: 99). Hij reisde ook naar onder andere de Yoido Full Gospel Church van David Yonggi Cho in Zuid-Korea, waar hij ideeën en praktijken (zoals het huiscelsysteem) opnam om de kerk te laten groeien en intern en extern te transformeren. Hij creëerde twee verschillende soorten congregaties naast de negenendertig kleine, etnische parochies die hij had geërfd. De oude congregaties noemde hij 'Klassieke Parochies', zijn twee nieuwe soorten parochies die hij respectievelijk noemde: 'Modelparochies' (gemaakt in 1988) en 'Unity Parishes' (gemaakt met 1997). Alle drie de typen blijven bestaan, elk voorstander van verschillende aspecten van RCCG of Akindayomi's spiritualiteit. In september nam 1988, Adeboye RCCG mee naar universiteitscampussen door RCCG Campus Fellowships op te richten. Hij rekruteerde jonge, goed opgeleide, opwaarts mobiele personen die in de 1990s de voetsoldaten van de kerk werden en zijn ideologie naar de werkplek en de markt voerden en waar ze ook naartoe reisden. Hij promootte de kerk in een stroom van mediaproducties (radio, televisie, audio- en videocassettes, cd's en dvd's, satelliettelevisie-uitzendingen, enz.), En rekruteerde actief (via een parakerkgroep genaamd 'Christ the Redeemer's Friends Universal (CRFU) , opgericht in 1990) de zeer rijken van de samenleving, zoals captains of industries, en verbroedering met de politiek machtigen zoals presidenten en federale ministers van staat. Hij rekruteerde de belangrijkste en meest invloedrijke zakelijke adverteerder / marketeer in Nigeria, een gepensioneerde directeur van Nigeria Breweries plc, Felix Ohiwerei, om de belangrijkste programma-marketeer van de kerk te worden. Vanaf de 1990s werd de RCCG het platform om consumentenproducten te promoten en campagne te voeren voor politieke functies (Ukah 2006). Multinationale ondernemingen en financiële conglomeraten zoals Guinness, Proctor & Gamble en Unilever financierden gezamenlijk de massaprogramma's en in ruil daarvoor de marketeer hun goederen en diensten tijdens dergelijke evenementen.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Omdat de RCCG een snelle seizoensgebonden rebranding ondergaat, veranderen haar doctrines in de loop van de tijd van het ene accent naar het andere. Hoewel het een evangelische christelijke organisatie is, staat haar leerstellige universum zowel in de kosmovisie van Yoruba als in de joods-christelijke wereldbeschouwing. De RCCG is zowel christelijk als Yoruba tegelijk; officieel voelt het geen spanning of tegenspraak in dit structurele dubbele bewustzijn. Bij de oprichting in 1952 omvatte het alle kenmerken van het Aladura-christendom en spiritualiteit, zoals het geloof in visioenen en dromen als kanalen van goddelijke communicatie, de kracht van gebed om genezing, profetie en voorspelling te bewerkstelligen, en de spirituele werkzaamheid van heilige voorwerpen, zoals gewijd water, kaarsen, heilige heuvels, rivieren en plaatsen. Bovendien besteedde de kerk in wording aandacht aan de spirituele behoeften van vrouwen, wetende dat het beschermheerschap van de vrouw cruciaal is voor het al dan niet slagen van elke religieuze onderneming. Terwijl de kerk begon met een systematische toe-eigening van doctrine door middel van formele en informele relaties met pinksterformaties, zoals de AFM van Zuid-Afrika, begon ze geleidelijk haar Aladura-identiteit af te werpen en tegelijkertijd een openlijke zelfpresentatie van de pinksterbeweging aan te nemen. Akindayomi liet bijvoorbeeld de titel van profeet (woli) (geërfd van de C&S) vallen en nam de titel van 'eerwaarde' aan. Evenzo stopte hij met het dragen van het lange witte gewaad dat kenmerkend is voor een profeet in de C&S en begon hij zich te kleden in formele pakken en een hoed. In de jaren zeventig was de fundamentele pinksteroriëntatie van de kerk bijna voltooid, samen met veel stress op de geestelijke behoeften van vrouwen.

In 2005 verwoordde het RCCG-leiderschap wat het sindsdien massaal heeft gepropageerd als zijn "Visie en Mission Statement".

De belangrijkste reden om deze punten te stroomlijnen, is dat het geloofssysteem van de kerk gedurende de laatste drie decennia van de geschiedenis van de RCCG heen en weer geslingerd was van heiligheid naar welvaart, naar mirakel tot economische empowerment en politiek interventionisme, omlijst door patriottisme. Hoewel gewoonlijk "RCCG Vision / Mission Statement" genoemd (in het enkelvoud), is dit een set van zes onderling samenhangende verklaringen die zijn ontworpen om de geloofsovertuigingen van de kerk te benadrukken in het tijdperk van zijn snelste expansie en doctrinaire verzwakking of equivocation. Deze verklaringen zijn als volgt:

​ Om de hemel te maken

​ Om zoveel mogelijk mensen mee te nemen

​ Om een ​​lid van de RCCG te hebben in elke familie van alle naties

​ Om nummer 1 te bereiken, zal heiligheid onze levensstijl zijn

​ Om de nummers 2 en 3 hierboven te bereiken, zullen we kerken planten binnen vijf minuten loopafstand in elke stad en stad van ontwikkelingslanden en binnen vijf minuten rijden in elke stad en stad van ontwikkelde landen

​ We zullen deze doelstellingen nastreven totdat elke natie ter wereld is bereikt voor Jezus Christus, onze Heer.

De RCCG beweert sterk dat haar kernopvattingen op de Bijbel gebaseerd zijn. De Bijbel is de constitutie van de kerk en het kanon van het geloof; het is onfeilbaar, geopenbaard en geïnspireerd door de Heilige Geest. De kerk gelooft in de Drie-eenheid (God de Vader als Schepper; God de Zoon als de Verlosser van de mensheid, en God de Heilige Geest als de reiniger van mensen) en de kracht van de Heilige Geest om in de huidige tijd wonderen te verrichten. Geloof in wonderen van verlossing, van genezing (dat wil zeggen, genezing zonder medicijnen) en van rijkdom staan ​​voorop in de leerstellingen ervan. De kerk gelooft in drie soorten dopen: de waterdoop, de doop door de Drie-eenheid en de doop door de Heilige Geest. Verder gelooft de kerk in de kracht van gebeden, berouw en herstel als teken van berouw. De profetische traditie zit diep in de geschiedenis, overtuigingen en praktijken van de RCCG; de leider presenteert zichzelf als een orakelpersoon die goddelijke bedoelingen uitzendt naar de gemeenschap van gelovigen, inclusief politici en sociaal machtige individuen. Apocalyptische en eschatologische doctrines, zoals het geloof in de duizendjarige regering van Christus, de komende verdrukking die voorafgaat aan de wederkomst van Christus, eeuwige straf (letterlijk in de hel gemaakt van brandende zwavel) na het laatste oordeel (bestaande uit drie soorten: van gelovigen) , van naties en van ongelovigen) en de opkomst van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zijn specifieke onderdelen van populaire doctrines in de RCCG. Satan, de duivel, demonen, heksen en een overvloed aan andere boze en kwaadaardige geesten zijn net zo echt in RCCG als de Heilige Geest en de kracht van zijn leider om wonderen te verrichten. De kerk gelooft in monogame huwelijken; echtscheiding is alleen mogelijk bij overspel; hertrouwen ook na echtscheiding is alleen mogelijk bij overlijden van een gescheiden partner. De kerk leert dat een toegewijde christen geen kleding van het andere geslacht mag dragen, geen grapjes mag maken, geen dwaze grappen mag maken of onnodig schulden moet maken. Een opgedragen christen is dood in Christus en voor deze wereld dient hij zich bij het aanbidden van de doden af ​​te scheiden van de dingen van deze wereld. Het aanbidden van de doden betekent ook het volgen van traditie of culturele levensstijl. Kinderen moeten op de achtste dag na de geboorte in de kerk worden opgedragen, en zondag is een heilige dag die wordt gedefinieerd als de dag des Heren en de eerste dag van de week. Kerkleiders en degenen met geestelijk gezag moeten in alle dingen gehoorzaamd worden als de wil van God, aangezien rebellie tegen kerkdienaren rebellie tegen de wil van God is.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De geschiedenis van de RCCG is het meest spectaculaire voorbeeld van het proces van religieuze rebranding als een effectieve concurrentiestrategie in Nigeria. Een dergelijke organisatorische zelf-heruitvinding is niet beperkt tot het maken van nieuwe doctrines over de kracht van religiositeit om welvaart en welvaart te produceren, maar ook om nieuwe rituelen en sociaal-economische praktijken uit te vinden die de grens tussen religie en economie of politiek effectief vervagen. Net als zijn doctrines zijn RCCG-ritueelepraktijken meerlagig, variërend van religieuze activiteiten die wekelijks plaatsvinden in plaatselijke gemeenten tot die welke op nationaal niveau op maandelijkse basis of jaarlijks plaatsvinden. Maandelijkse en jaarlijkse religieuze evenementen worden gehouden in het uitgestrekte Redemption Camp, een gebedsruimte die langzaam en gestaag verandert in de eerste religieus gestichte stad in Nigeria (meer hierover hieronder). Er zijn ook rituelen die zijn gekloond en geëxporteerd van het Nigeriaanse hoofdkantoor naar andere regionale centra zoals Londen, Amsterdam, New York of Berlijn.

Zondag is een heilige dag voor de kerk waarop de belangrijkste wekelijkse rituele dienst wordt gehouden. De dienst, die tussen de twee en drie uur duurt, bestaat uit lof- en aanbiddingssessies, een preek naar keuze van de hoofdpastor, gebeden en offertoriumsessies. Afhankelijk van de predikant en de behoeften van de kerk, kan de financiële incasso meer dan eens plaatsvinden, soms vier keer in een enkele gebeurtenis. Dinsdagen zijn gewijd aan een bijbelstudiedienst genaamd "Digging Deep"; terwijl donderdagen zijn voor een speciale bevrijdingsdienst genaamd "Faith Clinic." Beide evenementen vinden plaats in de late avonduren om de arbeiders de gelegenheid te geven aanwezig te zijn. "Let's-Go-A-Fishing" is een evangelisatieprogramma dat in de week van Pasen en Kerstmis wordt gehouden. De RCCG viert Pasen of Kerstmis niet in de traditionele christelijke zin, maar wijdt deze periodes eerder aan het "winnen van zielen" tot Christus of aan bekeringsdrives.

Verreweg het meest populaire ritueel evenement in de RCCG is de Holy Ghost Service (HGS), die voor het eerst werd gehouden in maart, 1986 en wordt gehouden elke laatste vrijdag van de maand. De leider van de kerk geeft aan dat de selectie van de laatste vrijdag van de maand goddelijke inspiratie was; het is echter ook zo dat dit specifieke weekend ook het moment is waarop salarissen en lonen worden betaald in Nigeria voor werknemers en werknemers, waardoor het de financieel aantrekkelijkste periode van de maand wordt voor de kerk om tienden en andere financiële collecties aan te vragen grote klantenkring. Het is een nachtwake-evenement dat begint bij zonsondergang op vrijdag tot in de kleine uurtjes van zaterdag en de aanwezigheid op HGS varieert van 200,000 tot 500,000. (In de publiciteit van de kerk wordt soms beweerd dat er een miljoen of meer aanwezigen aanwezig zijn, maar dit is fysiek onmogelijk omdat het er isnergens in Nigeria dat die capaciteit heeft om een ​​miljoen mensen tegelijk te huisvesten.) Omdat de huidige leider van RCCG in maart werd geboren, wordt HGS in maart als 'Special' getagd en duurt het een week in plaats van een nacht en twee dagen net als de rest van de evenementen van het jaar. De populariteit van HGS heeft ertoe geleid dat het werd geëxporteerd naar andere landen en universiteitscampussen, waar het 'Campus Holy Ghost Service' wordt genoemd. Nauw aansluitend op de structuur van HGS, en gebruik makend van de populariteit ervan, is het Heilige Geest Congres (HGC), een jaarlijkse versie van HGS. Oorspronkelijk genaamd Holy Ghost Festival, werd de eerste viering van HGC gehouden in december 1998. Het was aanvankelijk een enkele avond, maar is sindsdien uitgebreid tot een volledige week van activiteiten. Soms beweert RCCG zelfrapportage dat het bijwonen van HGC de grootste religieuze gemeente ter wereld is; deze eer behoort echter toe aan de Maha Kumbh Mela, de massale hindoeïstische bedevaart in de stad Allahabad in Noord-India. Deze pelgrimstocht omvat meer dan achtenvijftig vierkante kilometer en er zijn meer dan veertig miljoen pelgrims bij betrokken. Het belangrijkste jaarlijkse evenement van de kerk is haar Nationale Conventie, een periode voor de leiding en haar leden om samen te komen, een gemeenschappelijke visie te delen en vooruit te plannen voor de activiteiten van het volgende jaar. De jaarlijkse conventie vindt midden augustus plaats en duurt een week. Divine Encounter is een ritueel evenement dat speciaal is ontworpen om te voorzien in de behoefte van vrouwen aan kinderen. Het wordt een uur lang op de eerste maandag (ochtend) van elke maand gehouden. Er is ook een ministersconferentie die twee keer per jaar wordt gehouden (mei en augustus) wanneer predikanten van de kerk samenkomen om het kerkelijk leven te bespreken en om zichzelf te disciplineren en op te frissen. Gezien het enorme aantal rituele evenementen verspreid over de kalender, is het redelijk om te concluderen dat de RCCG een activistische religie is die veel tijd, toewijding, energie en geld vraagt ​​van haar leden en beschermheren.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De RCCG begon als een egalitaire beweging van twaalf individuen rond het leiderschap en de spirituele middelen van een afvallige profeet van C&S. Naarmate de kerk zich echter uitbreidde, heeft ze haar leiderschap bureaucratisch gemaakt en geherstructureerd tot bijna exclusief door mannen gedomineerd en ultrahiërarchisch. Officieel zegt de kerk dat de Heilige Geest haar leider is; het zijn echter menselijke leiders die de instructies uitvoeren die met heilige autoriteit zijn bekleed. Aan de top van de piramide van autoriteit staat de General Overseer (GO), Enoch A. Adeboye, wiens woorden wet zijn met goddelijke goedkeuring. (De GO wordt liefdevol "Daddy GO" genoemd, en alle predikanten worden door hun gemeenteleden aangesproken als "Daddy" of "Mummy", afhankelijk van hun geslacht.) De GO bekleedt een ambt voor het leven, terwijl alle andere predikanten (behalve mama GO ) moeten op zeventigjarige leeftijd met pensioen gaan. In principe is de Raad van Bestuur van de kerk de volgende machtigste entiteit in de kerk; in de praktijk is het echter de echtgenoot van de GO, mevrouw Foul Adeboye, die de officiële titel "de moeder-in-Israël" draagt ​​(of de goede naam van mama GO). Als een teken van respect voor gezag en als gerontocratische eerbied, nemen alle predikanten van de kerk haar in acht. De Raad van Bestuur bestaat uit achttien hooggeplaatste, lang dienende predikanten. In 1981 werd een bureau van plaatsvervangend algemeen opzichter opgericht; de titel van het ambt werd veranderd in “Assistant General Overseer: in 1997. In 2002 werden zes kantoren van Assistant General Overseers opgericht en vervuld door toppastors. De kerk heeft een reeks "Speciale Assistenten van de Algemene Opziener" (SATGO's), waarvan het aantal van tijd tot tijd varieert. Ooit was er maar één SATGO's, maar in 2014 is het aantal verhoogd naar ninetten; de zeven nieuwe toevoegingen zijn regionale coördinatoren die verantwoordelijk zijn voor RCCG Global Regions: Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Europa, Noord-Afrika, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten / Azië. Hoewel de spirituele, administratieve en financiële macht geconcentreerd is in de persoon en het ambt van de GO, geeft de uitbreiding van de bestuursraad de spanning aan die bestaat tussen de neiging om charisma te monopoliseren door het te concentreren in één persoon (de GO) en op één plek. (het Redemption Camp) en de toenemende invloed van de buitenlandse missies van de kerk in het mobiliseren van middelen en het besluitvormingsproces van de kerk. Er is ook een nieuwe administratieve eenheid, genaamd World Advisory Council (WAC), die elk jaar in december bijeenkomt tijdens de HGC. Zoals de naam al aangeeft, heeft het tot taak de raad van bestuur te adviseren en voorstellen te doen voor zijn overwegingen. De WAC bestaat uit alle voormalige en huidige leden van de raad van bestuur en alle huidige en voormalige speciale assistenten van de GO.

De kleinste eenheid van bestuur in de RCCG is de 'House Fellowship', waarvan een reeks een parochie vormt. Een parochie van RCCG kan zo klein zijn als zeven personen of zo groot als enkele duizenden. Als een kwestie van beleid, de meerderheid is echter erg klein. Een aantal parochies vormen een 'Gebied', terwijl sommige 'Gebieden' een 'Zone' vormen. In volgorde van complexiteit en opgaande kracht vormen een reeks 'Zones' een 'Provincie', terwijl een groep 'provincies' verzinnen een "Regionaal". Elke eenheid wordt geleid en gecontroleerd door een voorganger (officieel "pastor-in-charge van parochie / gebied / regio / zone / provincie" genoemd) die ondergeschikt is aan en verantwoording aflegt aan de officier boven hem. Vanaf het midden van 2014 waren er achtentwintig provincies in Nigeria en meer dan 20,000-parochies.

De RCCG is duidelijk de rijkste religieuze organisatie in Nigeria. Om dit in historisch perspectief te plaatsen: in 1981 kon de kerk haar arbeiderssalaris van minder dan N 300 niet betalen, maar wel N 300 miljoen aan een dagevenement in 1999 en een Gulfstream 4XP van vierentwintig miljoen US dollar (N 4b). jet voor zijn leider in 2009. Het is de grootste eigenaar van privé-eigendom in het land. De RCCG heeft ook de grootste religieuze site, The Redemption Camp, in Nigeria. In 2012 was het meer dan 1,540 hectare groot, een aanzienlijke toename ten opzichte van 770 hectare in 2010. Het Redemption Camp is de grootste fysieke ruimte gewijd aan religie in Afrika. De kerk breidt agressief haar landbezit uit om tegemoet te komen aan haar visie om een ​​stad van God te bouwen die als geen ander in Nigeria zal zijn. Wat begon als een gebedskamp in 1983 (slechts 14.25 hectare groot) omvat nu meer dan 2,500 verschillende gebouwen (waarvan 956 bungalows en 562 duplexen, vijftien toegewijde religieuze gebouwen, 336 chalets of hostels of slaapzalen, 184 kantoren en 170 zijn onvoltooide constructies die nog in aanbouw zijn). Het Redemption Camp heeft ongeveer 20,000 inwoners, en het is de locatie van een auditorium van 750 bij 1,000 meter. Het herbergt ook de universiteit van de kerk (Redeemer's University), een moederschap en vijf banken, naast andere structuren. Het kamp is zelfvoorzienend: het levert ongeveer 8,800,000 liter water per dag voor zijn inwoners en 10.4 megawatt elektriciteit uit twee gasturbines die in 2010 zijn gebouwd. Het kamp is verdeeld in tweeëntwintig zones met meer dan negen woonwijken voor leden-eigenaren. Volgens de kerkwet mogen alleen kerkleden wooneenheden kopen en binnen de muren van het kamp wonen (Ukah 2014). Ongeveer veertig procent van de wooneenheden wordt gebouwd en is volledig eigendom van leden. De rest is gebouwd en is eigendom van hypotheekmaatschappijen die volledig eigendom zijn van de kerk en die hun eigendommen verkopen aan in aanmerking komende leden. De prijzen van de units variëren van N12.5 miljoen (€ 63.500) voor een appartement met drie slaapkamers tot N18.5 miljoen (€ 93,900) voor een duplex met drie slaapkamers. Een halfvrijstaande bungalow met drie slaapkamers kost N10 miljoen (€ 47,970); een twee-slaapkamer twee-onder-een-kap is te koop voor N7 miljoen (€ 33,579); een halfvrijstaande één-slaapkamer wordt verkocht voor N4 miljoen (€ 19,188). Naarmate het lidmaatschap van de kerk toeneemt, verandert het ook het stadslandschap als een getuigenis van zijn economische en politieke macht en kracht. Van een kerk van heiligheid veranderde de RCCG gestaag in een eigendomskerk, zwaar geïnvesteerd in de onroerendgoedmarkt van Nigeria en in materiële accumulatie, zelfs wanneer het eerste geloofsartikel 'de hemel maken' is (Ukah 2014).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

RCCG wordt geconfronteerd met waar veel "succes" -organisaties mee te maken hebben: het probleem van de freeriders. Veel mensen sluiten zich aan bij de kerk om te oogsten van de oogst van successen of om hun onrechtmatig verkregen rijkdom te verbergen of worden simpelweg geassocieerd met het verhaal van een succesvolle organisatie. Evenzo heeft de kerk veel rijke individuen aangetrokken die een deel van hun rijkdom bijdragen aan de financiering van de activiteiten van de kerk en daarom een ​​speciale behandeling eisen. Het kerkleiderschap verleent deze rijke individuen de speciale behandeling die ze eisen, tot wrok van al lang bestaande maar arme leden die worden genegeerd of naar de achtergrond worden gedegradeerd. Heiligheid wordt opnieuw geïnterpreteerd in financiële termen: geld hebben of rijk zijn is op zichzelf een teken van gerechtigheid en goddelijke goedkeuring, wat geen verdere uitleg vereist (Ukah 2011). De kerk wordt ook geconfronteerd met een zelfgemaakte paradox: het was een woordafwijzende organisatie die voorheen wereldse beroepen zoals het leger of onethische zaken, zoals de productie en marketing van tabak en alcohol, schuwde, maar het is nu een alliantie met grote bedrijven, ongeacht wat ze bezig zijn met produceren en vermarkten. Evenzo is de kerk een toevluchtsoord voor machtige, dubieuze en moreel bankroete politici die worden beschouwd als primair verantwoordelijk voor het beheersen van de politieke en financiële problemen van Nigeria. Er is ook een waarneembare spanning tussen de wereldwijde aspiratie of aanspraak op macht van de kerk en haar diepgewortelde Yoruba-karakter. Dit komt tot uiting in rituelen en in de samenstelling van de leiders, van wie negentig procent afkomstig is van Yoruba-extractie. Bovendien zijn voor veel Nigeriaanse pinksterorganisaties overgangsperiodes voor leiderschap momenten van monumentale crisis; RCCG overleefde zo'n crisis in 1980/1981. Een nieuwe overgangsperiode nadert met het vorderen van de leeftijd van zijn huidige leider. Veel aspirant-kandidaten, waaronder enkele leden van Akindayomi's kinderen, komen tevoorschijn en verdringen zich voor bevoorrechte posities om te strijden om macht en autoriteit. Vechten om te leiden RCCG gaat niet alleen over het leiden van een spirituele of religieuze entiteit; het is in letterlijke en praktische termen om de totale controle te hebben over een indrukwekkende economische en politieke organisatie en imperium dat zich uitstrekt van de westkust van Afrika tot de kusten van Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en China. Met zijn enorme rijkdom en bezit is het duidelijk dat de leiderschapspositie in de kerk nu aantrekkelijker is dan ooit. Naarmate de Nigeriaanse diaspora echter groeit en institutionaliseert, wordt ook verwacht dat de RCCG zijn mondiale buitenposten, zijn rijkdom en macht consolideert, ondanks deze uitdagingen.

REFERENTIES

Adeboye, Olufunke. 2007. "'Arrowhead' of Nigerian Pentecostalism: The Redeemed Christian Church of God, 1952-2005." pneuma 29: 24-58.

Ayegboyin, Deji en S. Ademola Ishola. 1997. Afrikaanse inheemse kerken: een historisch perspectief. Lagos: Greater Heights Publications.

Bijbel-Davids, Rebecca. 2009. Enoch Adeboye: Father of Nations. Londen: Biblios Publishers.

Faseke, Modupeolu, ed. 2011. Enoch Adejare Adeboye @ 70: The Story Behind the Glory, Lagos: CIBN Press Ltd.

Harrison, Milmon F. 2005. Righteous Riches: The Word of Faith Movement in Contemporary American Religion. New York: Oxford University Press.

Hegelsson, Kristina. 2006. “ Walking in the Spirit ": The Complexity of Belonging in Two Pentecostal Churches in Durban, Zuid-Afrika. Uppsala: DICA.

Lee, Shayne. 2005. TD Jakes: America's New Preacher. New York: New York University Press.

McConnell, DR 1987. Een ander evangelie: een historische en bijbelse analyse van de moderne geloofsbeweging. Peabody, MA: Hendrickson Publishers.

Miller, Kent D. 2002. "Concurrerende strategieën van religieuze organisaties." Strategisch managementjournaal 23: 435-56.

Olaleru, Olanike. 2007. Het zaad in de grond: het verhaal van de oprichting van de verloste christelijke kerk van God. Lagos: Father of Light-publicaties.

Omoyajowo, Akinyele J. 1982. Cherubim en Seraphim: de geschiedenis van een Afrikaanse onafhankelijke kerk. New York: Nok Publishers International.

Ukah, Asonzeh. 2003. De verlost christelijke kerk van God (RCCG), Nigeria . Lokale identiteiten en globale processen in Afrikaanse pinkstergemeenschappen. PhD dissertation, University of Bayreuth, Duitsland.

Ukah, Asonzeh. 2014. "Reddesing Urban Spaces: The Ambivalence of Building a Pentecostal City in Lagos. Pp. 178-97 in Globale Gebeden Eigentijdse Manifestaties van de Religieuzen in de Stad, "Bewerkt door Jochen Becker, Katrin Klingan, Stephan Lanz en Kathrin Wildner. Zurich: Lars Műller Publishers.

Ukah, Asonzeh. 2011. "God Unlimited: economische transformaties van hedendaagse Nigeriaanse pinkstergemeenschappen." Pp. 187-216 in Economie van religie: antropologische benaderingen , uitgegeven door Lionel Obadia en Donald C. Wood. Bingley, VK: Emerald Group Publishing Limited.

Ukah, Asonzeh. 2008. Een nieuw paradigma van Pinksterkracht: een onderzoek naar de verloste christelijke kerk van God in Nigeria. Lawrenceville, NJ: Africa World Press.

Ukah, Asonzeh. 2006. "Branding God: reclame en de pinksterindustrie in Nigeria." Liwuram Journal of the Humanities 13: 83-106.

Ukah, Asonzeh. 2004. "Pinksterbeweging, religieuze expansie en de stad: les uit de Nigerian Bible Belt." Pp. 415-41 binnen Tussen Verzet en uitbreiding: verkenningen van lokale vitaliteit in Afrika, bewerkt door Peter Probst en Gerd Spittler. Münster, Duitsland: Lit Verlag.

Auteur:
Asonzeh Ukah

Geplaatst:
1 september 2014

 

Deel