Rastafarianism

Rastafarianism

Naam: Rastafarians, Rastas of Ras Tafarians 1

Oprichter: Tafari Makonnen, pre-kronings titel van Zijne Keizerlijke Majesteit Keizer Haile Selassie I van Ethiopië. Selassie was echter meer de belichaming van het Rasta-geloof dan de werkelijke grondlegger van de religie. In werkelijkheid stond hij bekend als toegewijd aan het Ethiopisch Orthodoxe geloof, dat meer gebaseerd is op christendom in zijn theologie. 2

Geboortedatum: 1892

Geboorteplaats: Harer, Ethiopië

Jaar opricht: ongeveer 1930 3

Heilige of vereerde teksten: Bepaalde delen van de Bijbel worden als heilig beschouwd, maar de Rastafari's geloven dat sommige aspecten van de Bijbel zijn veranderd door "Babylon", dat de witte machtsstructuur is gaan vertegenwoordigen. Om de waarheid beter weer te geven, verwerpen Rastafari's de Bijbel die door de meeste christenen wordt gebruikt, en kiezen ze in plaats daarvan voor een "zwarte mannenbijbel", bekend als de Heilige Piby. 4 Rastafarians geven ook speciale betekenis aan het Ethiopische Heilige Boek, de Kebra Negast.

Grootte van groeps- en lidkenmerken: er zijn tussen 3,000 en 5,000 Rastafari's in de Verenigde Staten. Deze cijfers kunnen echter enigszins vervormd zijn als gevolg van het grote aantal mensen dat het uiterlijk van Rastafari's heeft aangenomen. 5 Wereldwijd is het totale aantal volgers ongeveer 1,000,000-mensen. 6

De meeste leden zijn mannelijk. Traditioneel speelden vrouwen een zeer ondergeschikte rol in het rastafarisme. Tot 1965 was het lidmaatschap in wezen een lagere klasse, maar dit is niet langer het geval. Ooit beschouwd als "producten van de sloppenwijk", zijn de Rasta's nu doorgedrongen tot de middenklasse. Momenteel is de overgrote meerderheid van de leden Afrikaans, maar er zijn ook Chinezen, Oost-Indiërs, Afro-Chinezen, Afro-Joden, mulatten en een paar blanken. Rastafari's zijn overwegend ex-christenen. 7

Geschiedenis

De oorspronkelijke Rasta's haalden hun inspiratie uit de filosofieën van Marcus Mosiah Garvey (1887-1940), die in de jaren twintig de Universal Negro Improvement Association (UNIA) promootte. Het belangrijkste doel van de organisatie was om zwarte mensen te verenigen met hun rechtmatige thuisland, Afrika. Garvey was van mening dat alle zwarte mensen in de westerse wereld naar Afrika moesten terugkeren, aangezien ze allemaal afstammen van Afrikanen. Hij predikte dat de Europese kolonisten, die het Afrikaanse continent hadden gefragmenteerd, de Afrikaanse bevolking op oneerlijke wijze over de wereld verspreidden. Het resultaat was dat zwarten zich niet politiek konden organiseren of zich sociaal konden uiten. Hun intellect was belemmerd door voortdurende Europese onderdrukking. Slavernij had zwarten een 'slavenmentaliteit' gegeven, zodat ze blanke racistische definities van zichzelf als inferieur waren gaan accepteren. Volgens Garvey waren zwarten in Amerika niet alleen fysiek onderdrukt, maar ook hun geest werd beïnvloed door jarenlange blanke ondergeschiktheid. De slavernij had hen zo slecht gedegradeerd dat ze zichzelf in feite als niet meer dan slaven beschouwden. 8

Als gevolg hiervan waren programma's gericht op de geleidelijke integratie van zwarten in de blanke samenleving waardeloos in Garvey's ogen. Zijn missie was om de verloren waardigheid van zwarten te herstellen door de banden met de blanke wereld te verbreken. Zoals hij op 3 augustus 1920 in de New York Times uitdrukte: “We zullen de vierhonderd miljoen negers van de wereld organiseren tot een enorme organisatie om de vlag van vrijheid te planten op het grote continent Afrika ... Als Europa voor Europeanen is, dan Afrika is voor de zwarte mensen van de wereld. " 9 Na bijna een decennium in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te hebben doorgebracht, keerde Garvey in 1927 terug naar Jamaica, waar hij zijn politieke opvattingen onder de zwarte arbeidersklasse verspreidde. Hij verzekerde zijn volgelingen: 'Niemand weet wanneer het uur van Afrika's verlossing komt. Het is in de wind. Het komt. Op een dag, als een storm, zal het hier zijn. " 10 Hij zei tegen zwarten dat ze 'naar Afrika moesten kijken voor de kroning van een koning om te weten dat je verlossing nabij is'. 11

In 1930 werd Prins Ras Tafari Makonnen tot nieuwe keizer van Ethiopië gekroond. Bij zijn kroning claimde hij voor zichzelf de titel van keizer Haile Selassie (Kracht van de Drie-eenheid) I. Deze aankondiging was een monumentale gebeurtenis die vele zwarten in Afrika en Amerika jaren eerder zagen als de vervulling van Garvey's profetie. 12 Na de kroning van Selassie kreeg de Rastafari-beweging een aanhang en begon officieel. 13 Ironisch genoeg was Selassie zelf nooit een Rastafarian, en niemand is er echt zeker van wat hij ooit van zijn aanhang heeft gedacht. 14Ook opmerkelijk is het feit dat Garvey zelf weliswaar geen bewonderaar was van Haile Selassie, en hij ging zelfs zo ver dat hij de Ethiopiërs aanviel als "gekke fanatici". 15

Hoewel Leonard Howell is uitgeroepen tot de eerste Rastafari-prediker in Jamaica, bestonden er in de jaren dertig minstens drie andere Rastafari-groepen. Hoewel elke groep een andere stijl van aanbidding voorstelde en de onderscheidende aspecten van de Rasta "doctrine" benadrukte, waren er verschillende gemeenschappelijke thema's die deze facties verenigden. Ten eerste veroordeelden alle vier de groepen de koloniale samenleving van Jamaica. Ten tweede geloofden ze allemaal dat repatriëring naar Afrika de sleutel was om onderdrukking te overwinnen. Vervolgens pleitten al deze groepen voor geweldloosheid. Ten slotte aanbaden alle vier de groepen de goddelijkheid van Haile Selassie I. De vier vroege Rastafari-groepen weerspiegelden de geschiedenis van de beweging van diversificatie en gebrek aan gecentraliseerd leiderschap. 16

In 1935 viel het Italiaanse leger Ethiopië binnen. Deze gebeurtenis trok brede aandacht voor de incompetentie van het Selassie-regime, dat de Ethiopische boeren verarmd, ongeschoold, ongetraind in militaire dienst en totaal onvoorbereid op oorlog had achtergelaten. Bovendien bleef de economische crisis van Jamaica erger worden. Zwarte arbeiders, geplaagd door ondervoeding en lage lonen, wendden zich tot praktische actie in plaats van religie als een vorm van verzet. Aangespoord door deze ontwikkelingen werd de Rastafari-beweging steeds meer gepolitiseerd. In de jaren '1940 en '1950 van de vorige eeuw versterkten de leiders hun verzet tegen de koloniale staat door de politie te trotseren en illegale straatmarsen te organiseren. 17

Halverwege de jaren vijftig werden de rastafari's door velen in Jamaica gezien als bebaarde drugsverslaafden, een nationale doorn in het oog of een 'cultus van verschoppelingen'. 18 Er waren frequente botsingen tussen Rastafari's en de politie, en rastafari's werden gezien als zwarte racisten die over de blanke wilden regeren. 19 Hoewel de Rastafari-beweging inderdaad raciale trots promootte, vormde het in feite weinig bedreiging voor de heersende klasse van Jamaica. Grotendeels lagere klasse, politiek passief en geweldloos, de meeste Rastafari's waren alleen toegewijd om leden naar Afrika te repatriëren en de goddelijkheid van Haile Selasie I te aanbidden. Rastafari's vermeden de politieke wereld voor meditatie en gebed. 20 Desondanks werden Rastafarian demonstraties tegen segregatie en zwarte armoede tijdens de 1960s gewelddadig onderdrukt door de Jamaicaanse politie en het leger. Verschillende rastafari's werden gedood tijdens dergelijke schermutselingen en honderden anderen werden gearresteerd en vernederd door gedwongen te zijn hun dreadlocks af te sluiten. 21 Kortom, in de periode van 1930 tot mid-1960s was het Rastafarianisme weinig meer dan een lokale Jamaicaanse religieuze stroming. Niet alleen ontwikkelde zich geen Rastafari-kerk in Jamaica, maar er bestond zelfs geen overeenstemming over de basisleer of een canon van de Schrift. 22

Haile Selassie bezocht Jamaica op 21 april 1966, terwijl het land te midden van een aanhoudende nationale sociale crisis verkeerde waarin Rasta's door de meerderheid werden gezien als een revolutionaire dreiging die onschadelijk moest worden gemaakt. Tijdens deze eerste en laatste reis naar Jamaica ontmoette Selassie verschillende Rastafari-leiders. Het bezoek leidde tot twee diepgaande ontwikkelingen binnen de Rastafari-beweging. Ten eerste overtuigde Selassie de Rastafari-broeders ervan dat ze "niet moesten proberen naar Ethiopië te emigreren voordat ze de bevolking van Jamaica hadden bevrijd". 23 Ten tweede wordt vanaf die dag 21 april gevierd als een speciale heilige dag onder Rastafari's, "Grounation Day". 24

In 1968 startte docent van de Jamaicaanse universiteit Walter Rodney de Black Power Movement, die de ontwikkeling van Rastafarianism in het Caribisch gebied aanzienlijk heeft beïnvloed. Black Power was een oproep aan zwarten om de kapitalistische orde omver te werpen die voor blanke overheersing zorgde, en om hun levensstijl in het beeld van zwarten te herontwikkelen. In Dominica, Grenada en Trinidad en Tobago speelden rastafari's een belangrijke rol in de radicaal-linkse politiek. In Jamaica werd de Rastafari-weerstand tot uitdrukking gebracht door een verscheidenheid aan culturele vormen. 25

Het Rastafari-beeld onderging in de jaren zeventig een belangrijke transformatie. Terwijl Rasta's in de jaren zestig negatief werden ervaren, werden ze in de jaren zeventig meer een positieve culturele kracht en droegen ze bij aan de kunst en muziek van Jamaica (vooral reggae). Eind jaren zeventig symboliseerde met name een reggaemuzikant, Bob Marley, de waarden en overtuigingen van Rasta. Maar meer dan dit, Marley speelde een katalysatorrol in de Rastafari-beweging wereldwijd. Zijn populariteit zorgde voor een divers publiek voor Rasta-berichten en -concepten, en zijn muziek vatte de essentie van Rasta-ideologieën samen. 26

In augustus stierf 27, 1975, Haile Selassie en er volgde een enorme geloofscrisis. 27 Met zijn dood kwamen verschillende vormen van rationalisatie van veel Rastafari's. De reacties met betrekking tot Selassie's dood varieerden van "zijn dood was een verzinsel" tot "zijn dood was onbeduidend omdat Haile Selassie slechts een personificatie van God was" 28. Veel Rastafarians geloofden dat zijn dood werd opgevoerd door de media in een poging om hun geloof naar beneden te brengen, terwijl anderen beweerden dat Haile Selassie I op het perfecte vlees was voortgedwaald en op het hoogste punt van de berg Sion zit waar hij en keizerin Menen wachten de tijd van het oordeel. 29 Er zijn echter anderen die heel logisch waren in hun benadering van het theologische probleem rond de dood van de keizer. Ze zagen de dood van Selassie als niets veranderen, behalve dat hun God niet langer fysiek aanwezig was. Zulke Rastafari's beweerden dat Hij alomtegenwoordig van geest is en bezocht de wolken met de hemelse scharen. 30

Rastafari's kwamen in grote aantallen naar de Verenigde Staten als gevolg van de algemene migratie van Jamaicanen in de jaren zeventig. Ze brachten een beeld van geweld met zich mee, en frequente nieuwsberichten melden gedetailleerde moorden gepleegd door personen die als rastafari zijn geïdentificeerd. De relaties met de blanke cultuur waren sindsdien gespannen en weerspiegelden het Rasta-concept van 'Dread', een term die wordt gebruikt om de confrontatie te beschrijven van mensen die worstelen om een ​​ontkende raciale zelfheid te behouden. De meeste Rastafari's zijn pacifisten, hoewel veel steun voor de beweging voortkwam uit intense anti-blanke sentimenten. In werkelijkheid is geweld beperkt tot individuen en losjes gedefinieerde groepen. Er is zelfs gesuggereerd dat Rastafari's vaak negatief worden bekeken in de media, omdat veel jonge Jamaicaanse Amerikanen de uiterlijke verschijning van Rasta's hebben aangenomen zonder Rastafari-overtuigingen en levensstijlen over te nemen, 31 waardoor de Rasta-cultuur verkeerd wordt weergegeven.

Sinds de jaren tachtig is de Rastafari-beweging steeds seculierer geworden. Veel symbolen van de beweging hebben hun religieuze en ideologische betekenis verloren. Bovendien is de invloed van de Rasta-ideologie op de stedelijke jeugd in Jamaica aanzienlijk afgenomen. De Rasta-kleuren (rood, groen en goud), waarin alle Rastafari-banieren en artefacten zijn geverfd, zijn grotendeels ontdaan van hun ideologische betekenis en worden nu door iedereen gedragen. Verder worden dreadlocks nu gedragen als een trendy kapsel door zowel zwarten als blanken in Jamaica en in het buitenland.

De versoepeling van de Rastafari-ideologie heeft er ook toe geleid dat vrouwen steeds meer uitgesproken zijn in de beweging. Vrouwen waren traditioneel verboden om een ​​belangrijke rol in rituelen te spelen; van hen werd verwacht dat ze volledige eerbied betonen aan mannen. Eerder mochten menstruerende vrouwen niet koken, en in bepaalde gebieden waren rastafari-vrouwen afgezonderd van sociaal contact. 32 In de afgelopen tien jaar zijn sommige vrouwen echter begonnen te protesteren en de patriarchale overtuigingen en conventies van de beweging te trotseren. 33 Als een teken van verandering zijn Rastafari-vrouwen vrij uitgesproken tegen deze overtuigingen en praktijken, en sommigen hebben dergelijke conventies getrotseerd als het bedekken van hun dreadlocks of het dragen van alleen enkellange jurken in het openbaar. Niettegenstaande deze recente ontwikkelingen, behoudt de Rastafari-beweging grote morele autoriteit als gevolg van haar baanbrekende standpunt over kwesties van raciale identiteit en kleurvooroordeel. 34

overtuigingen

Zoals Dr. EE Cashmore opmerkte: “Het geloofssysteem van Ras Tafari was zo vaag en losjes gedefinieerd, zelfs bij de aanvang, vanwege het ontbreken van een enkele gezaghebbende stem, dat wat een aanvaardbare doctrine moest zijn, grotendeels een kwestie was van individuele interpretatie. " 38 Echter, ondanks die bewering, gaf Leonard Howell in de vroege geschiedenis van de beweging de Rastafari's zes fundamentele principes:

Haat voor het witte ras.

De complete superioriteit van de zwarte race.

Wraak op blanken vanwege hun verdorvenheid.

De ontkenning, vervolging en vernedering van de regering en de juridische lichamen van Jamaica.

Voorbereiding om terug te gaan naar Afrika, en

Erkenning van keizer Haile Selassie als de Allerhoogste en enige heerser over zwarte mensen. 39

Verder zijn er drie overheersende concepten die essentieel zijn voor Rastafarian overtuigingen:

Babylon: "Babylon" is de Rastafari-term voor de blanke politieke machtsstructuur die het zwarte ras eeuwenlang in bedwang heeft gehouden. In het verleden beweren Rasta's dat zwarten fysiek werden vastgehouden door de ketenen van slavernij. In het heden hebben Rasta's het gevoel dat zwarten nog steeds worden tegengehouden door armoede, analfabetisme, ongelijkheid en bedrog door de blanke man. De inspanning van het rastafarisme is om te proberen zwarten aan hun afkomst te herinneren en hen te laten opstaan ​​tegen dit Babylon. 40

Ik en ik: dit concept is "het belangrijkste theoretische instrument geworden, afgezien van de Babylonische samenzwering in het Rastafari-repertoire." 41 Cashmore legt uit: “Ik en ik is een uitdrukking om het concept van eenheid, de eenheid van twee personen, te totaliseren. God is dus in ons allemaal en we zijn in feite één volk. Ik en ik bedoelen dat God in alle mensen is. De band van Ras Tafari is de band van God, van de mens. Maar de mens zelf heeft een hoofd nodig en het hoofd van de mens is Zijne Keizerlijke Majesteit Haile Selassie I van Ethiopië. " 42

Jah: De Rastafari-naam voor God is Jah. De aanwezigheid van Jah in zijn kinderen en in de wereld is de triomf over de beproevingen van het dagelijks leven. 43 Met name Ethiopië, en Afrika in het algemeen, wordt beschouwd als de hemel van Rastas op aarde. Er is echter geen leven na de dood of hel zoals het christendom gelooft. 44

Rastafarians hebben de taalsyntaxis op andere manieren geherdefinieerd, waardoor ze impedantie geven aan grotere logische constructies door bepaalde terminologie opnieuw te definiëren. Specifieke voorbeelden binnen de Rasta-cultuur van deze herdefinitie van taal zijn:

'Overstijgend' vervangt 'begrijpen' om een ​​verlichting aan te duiden die iemand in een betere positie plaatst.
- "Irie" is een term die wordt gebruikt om acceptatie, positieve gevoelens aan te duiden of om iets goeds te beschrijven.
- "Livication" wordt vervangen door het woord "toewijding" omdat Rasta's toewijding associëren met de dood.
- "Onderdrukking" wordt gebruikt in plaats van "onderdrukking", de logica is dat de druk wordt uitgeoefend vanuit een machtspositie om het slachtoffer neer te halen.
- "Zion" wordt gebruikt om de hemel of Ethiopië te beschrijven, in tegenstelling tot de algemene associatie van de term met Europese religieuze culten. 45

Ook van belang voor de Rastafari's ...

Kleuren: De bepalende kleuren van de Rastafari-religie zijn rood, goud en groen. Deze kleuren zijn afkomstig van de Garvey-beweging. De kleur rood symboliseert het bloed dat martelaren hebben vergoten in de geschiedenis van de Rasta's. Het geel vertegenwoordigt de rijkdom van het vaderland. Groen staat voor de schoonheid en vegetatie van Ethiopië, het beloofde land. Soms wordt zwart gebruikt om de kleur van Afrikanen weer te geven, voor wie 98% van de Jamaicanen afstamt. 46

Ganja (marihuana): In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, roken vrome rasta's marihuana niet recreatief, en sommigen gebruiken het helemaal niet. De meeste Rastafari-leraren hebben echter gepleit voor het gecontroleerd ritueel roken van ‘wisdomweed’ om religieuze redenen of om te helpen bij meditatie. 47 Het gebruik van dit kruid is zeer uitgebreid onder de Rasta's, niet alleen om spirituele redenen zoals in hun Nyabingi-feest, maar ook voor medicinale doeleinden. De volgende zijn enkele bijbelse teksten die Rastas omarmen als redenen die Jah gaf voor het gebruik van het kruid: 48

"... je zult het kruid van het veld eten." (Genesis 3:18)
"... eet elk kruid van het land." (Exodus 10:12)
"Beter is een diner met kruiden waar liefde is, dan een vastgelopen os en haat daar mee." (Spreuken 15:17)
"Hij maakt het gras voor het vee en het kruid voor de dienst van de mens." (Psalm 104: 14)

Leeuw: Een van de meest prominente symbolen onder de Rastafari's is de leeuw. De leeuw vertegenwoordigt Haile Selassie I, de Veroverende Leeuw van Juda. In Jamaica kan het worden bekeken op huizen, vlaggen, in hun tabernakels en op vrijwel elke andere plaats waar Rastafari's connecties hebben. Het verschijnt zelfs in hun illustraties, in hun liedjes en in hun poëzie. De leeuw vertegenwoordigt niet alleen de Koning der Koningen, maar de mannelijkheid van de beweging. De Rasta's stimuleren de geest van de leeuw op de manier waarop ze hun dreadlocks dragen en op de manier waarop ze lopen. Voor het grote publiek staat het symbool van de leeuw voor kracht, kennis en agressie. 49

Dieet: De echte Rasta's eten alleen I-tal voedsel. Dit is uniek voedsel omdat het nooit chemicaliën raakt en volledig natuurlijk is. Het eten is gekookt, maar geserveerd in de meest rauwe vorm mogelijk, zonder zouten, conserveermiddelen of kruiden. Toegewijde Rastafarians zijn daarom volledig vegetariër. De voorkeuren voor drinken liggen bij alles dat kruiden bevat, zoals thee. Drank, melk, koffie en frisdranken worden als onnatuurlijk beschouwd. De term I-tal eten wordt snel populair in Jamaica. 50

Dreadlocks: De dreadlocks op het hoofd van een Rasta symboliseren de Rasta-wortels en vormen een contrast met het rechte, blonde lokken van de blanke man. Dreads schilderen niet alleen de erfenis van de Rastafari af, maar hun versiering wordt ondersteund in de Bijbel: "Ze zullen geen kaalheid op hun hoofd maken, noch de hoek van hun baard afscheren, noch enige insnijding in het vlees maken" (Leviticus 21 : 5). De manier waarop het haar van de Rasta's groeit, is het symbool van de Leeuw van Juda gaan vertegenwoordigen. Verder zijn dreadlocks gekomen om de rebellie van het systeem en de "juiste" manier om haar te dragen uit te beelden. 51 Onlangs zijn dreadlocks het onderwerp geweest van controverse op Amerikaanse scholen en op de werkplek. De gigantische Amerikaanse supermarktketen Safeway werd aangeklaagd door een werknemer die beweerde dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan racisme toen het hem ervan weerhield zijn haar in dreadlocks te dragen. 52 Ook mochten acht Lafayette, LA, kinderen, wiens Rastafari-waarden hen verbood hun dreadlocked haar te knippen, onlangs weer naar school mochten gaan nadat ambtenaren een schoolregel verbood met uitsluiting van "extremen in haarstijlen". Volgens de rechtszaak was het gezin de grondwettelijke rechten op vrije meningsuiting en de vrije beoefening van de Rastafari-religie ontzegd. 53

Organisatie

Rastafari wordt beschreven als een acefale beweging. Met andere woorden, de religie heeft geen duidelijk omschreven leider. Er zijn groepen, quasi-groepen en individuen die onafhankelijk blijven ondanks het delen van de kernovertuigingen. Bijeenkomsten beginnen over het algemeen als informele straatbijeenkomsten die de aandacht trekken en escaleren tot religieuze diensten. Met uitzondering van twee zeer georganiseerde sekten, de Bobos en de Twaalf Stammen van Israël, behoren de meeste broeders niet tot een formele organisatie. Ze weigeren hun vrijheid en autonomie op te geven door lid te worden van een organisatie. Deze waarde van vrijheid van uiterlijke beperking komt tot uiting voor de meerderheid van Rastafari in een organisatie die het "Huis van Nyabinghi" wordt genoemd. Dit concept van "House" is ontstaan ​​in de jaren 1950, toen Rastafari's zichzelf opsplitsten in twee orden van Huizen: The House of Dreadlocks en het House of Combsomes, dat wil zeggen, degenen die hun haar kammen. Sinds de jaren zestig is het House of Combsomes verdwenen en blijft alleen het House of Dreadlocks over. Elke dreadlocked Rastafari heeft het recht om deel te nemen aan de formele rituelen en beraadslagingen van het Huis. 35

Het Huis wordt gerund door een "Assembly of Elders", die theoretisch uit XNUMX leden bestaat, maar over het algemeen veel minder. Ouderdom is samengevat als een combinatie van sluwheid en vindingrijkheid met initiatief en vertrouwen, maar het vermijden van egoïsme, willekeur of verwaandheid. Men wordt geen ouderling door benoeming of verkiezing. De ouderlingen houden toezicht op de zaken van het Huis, zoals het plannen van liturgische evenementen, het beslechten van geschillen of het benoemen van delegaties als dat nodig is. Buiten de Assembly of Elders is er echter geen lidmaatschap van specifieke Huizen als zodanig. Alle Rasta's zijn vrij om te komen of te blijven, om hun mening te geven of te zwijgen, om financieel bij te dragen of contributie in te houden. Men behoudt het lidmaatschap van het huis door gewoon een Rastafari te zijn. Op hun beurt zijn alle leden gelijk, ongeacht leeftijd, bekwaamheid of doel. Niettemin maakt deze losjes gedefinieerde structuur een verenigde, georganiseerde religieuze beweging vrijwel onmogelijk. 36

De beoefening van het Rastafari-geloof is niet zo gestructureerd als de meeste andere wereldreligies. De meeste aanbidding vindt plaats tijdens rituelen. Rastafari-rituelen zijn van twee basistypen: redeneren en de 'binghi'. De redenering is een informele bijeenkomst waar een kleine groep broeders in het algemeen de heilige wiet, ganja, rookt en in discussie gaat. Hij wiens eer het is om de pijp of kelk aan te steken, reciteert een kort gebed terwijl alle andere deelnemers hun hoofd buigen. Eenmaal aangestoken, wordt de pijp tegen de klok in rond de cirkel geleid, totdat alle mensen hebben gerookt. Het redeneren eindigt wanneer de deelnemers een voor een hun pet opzetten en vertrekken.

De "nyabinghi", of "binghi" in het kort, is een dans die het hele jaar door bij speciale gelegenheden wordt gehouden. Over het algemeen markeert de viering de kroning van Zijne Keizerlijke Majesteit (2 november), de ceremoniële verjaardag van Zijne majesteit (6 januari), het bezoek van Zijne majesteit aan Jamaica (25 april), de persoonlijke verjaardag van Zijne majesteit (23 juli), de emancipatie uit de slavernij (1 augustus). ), en de verjaardag van Marcus Garvey (17 augustus). Aangenomen wordt dat het woord "binghi" van koloniale Afrikaanse oorsprong is, oorspronkelijk verwijzend naar een geheime order die beloofde "dood te brengen aan zwart-witte onderdrukkers". Tegenwoordig zijn deze dansen puur ceremoniële vieringen en duren ze soms meerdere dagen. In Jamaica brengen "binghis" honderden Rastafari's uit heel Jamaica samen. Ze kamperen in tenten op land dat eigendom is van de gastheer Rastas. Er wordt 's nachts formeel gedanst in een speciaal voor de gelegenheid ingerichte tabernakel. De Rasta's zingen en dansen op hun kenmerkende ritme tot in de vroege uurtjes van de ochtend. Overdag "rusten en redeneren". 37

Bibliografie

Boeken:

Barrett, L. 1988. Rastafarians: Sounds of Cultural Dissonance. Boston: Beacon Press.

Barrett, L. 1977. The Rastafarians: The Dreadlocks of Jamaica. Kingston, Jamaica: Sangster's Book Stores, Ltd.

Cashmore, E. 1984. De Rastafarians. Londen: minderheidsrechtengroep.

Cashmore, E. 1979. Rastaman: De Rastafarian-beweging in Engeland. Londen: G. Allen en Unwin.

Chevannes, B. 1998. Rastafari en andere Afrikaans-Caribische wereldvisies. New Jersey: Rutgers University Press.

Chevannes, B. 1994. Rastafari: Roots and Ideology. Syracuse: University Press van Syracuse.

Clark, P. 1994. Black Paradise: The Rastafarian Movement. San Bernadino: Borgo Press.

Hausman, G. 1997. The Kebra Negast: The Book of Rastafarian Wisdom and Faith From Ethiopia and Jamaica. New York: St. Martin's Press.

Lewis, W. 1997. Soul Rebels: The Rastafari. Illinois: Waveland Press.

Melton, J. 1996. Encyclopedia of American Religions, 5th Edition. Detroit: Gale Research.

Morrish, I. 1982. O beah, Christus, en Rastaman: Jamaica en zijn religie. Cambridge: James Clarke & Co.

Owens, J. 1979. Dread: The Rastafarians of Jamaica. Londen: Heinemann Press.

Ringenberg, R. 1978. Rastafarianisme, een zich uitbreidende Jamaicaanse cultus. Jamaica: Jamaica Theologisch Seminarie.

Spencer, W. 1999. Dread Jesus. Londen: vereniging voor het bevorderen van christelijke kennis.

Artikelen:

Campbell, H. 1980. "Rastafari: Culture of Resistance." Race en klasse 22 (1), blz.1-22.

Deutsche Press-Agentur: San Francisco. 9 december 1999. "Supermarkt in Tangle Over Employee's Dreadlocks."

Jet 98 (19). 16 oktober 2000. "Rastafari-kinderen in Louisiana mogen dreadlocks dragen op school."

King, S. 1998. "International Reggae, Democratic Socialism, and the Secularization of the Rastafarian Movement, 1972-1980." Populaire muziek en samenleving 22 (3), pp.39-64.

Meer, Obiagele. 1998. "Religie, patriarchaat en de status van Rastfariaanse vrouwen" in Peter B. Clarke (red.) Nieuwe trends en ontwikkelingen in Afrikaanse religies. Westport, CT: Greenwood Press. blz. 141-158.

Landman-Bouges, J. 1977. "Rastafari-eetgewoonten." Cajanus, 9 (4), blz.228-234.

Patterson, O. 1964. "Ras Tafari: The Cult of Outcasts." New Society (1), blz. 15-17.

Rowe, M. 1980. "The Women in Rastafari." Carribean Quarterly, 26 (4), blz.13-21.

Simpson, G. 1985. "Religion and Justice: Some Reflections on the Rastafari Movement." Phylon 46 (4), blz. 286-291.

Simpson, G. 1955. "Political Cultism in West Kingston, Jamaica." Sociale en economische studies 4 (1), pp.133-149.

Van De Berg, William R. 1998. "Rastafari Perceptions of Self and Symbolism" in Peter B. Clarke (red.) Nieuwe trends en ontwikkelingen in Afrikaanse religies. Westport, CT: Greenwood Press. blz. 159-175.

Referenties

Opmerking: volledige referenties zijn hierboven te vinden. Paginanummers voor websites werden gevonden door de informatie van de ULR van de links hierboven te printen en vervolgens het aantal pagina's te tellen.

 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 1
 • The Rastafarian Religion http://www.aspects.net/~nick/religion.htm, p. 1
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 1
 • The Rastafarian Religion http://www.nd.edu/~theo/glossary/rastafarianism.html, p. 1
 • Melton, J. Encyclopedia of American Religions, 5th Edition. p. 1754
 • Rastafari http://swagga.com/rasta.html, p. 2
 • Barrett, L. The Rastafarians: The Dreadlocks of Jamaica. p. 2-3
 • The Rastafarians door Dr. EE Cashmore http://www.aros.net/~hempower/angels/him/rasta02b.html, p. 1
 • The Rastafarians door Dr. EE Cashmore http://www.aros.net/~hempower/angels/him/rasta02b.html, p. 1
 • The Rastafarians door Dr. EE Cashmore http://www.aros.net/~hempower/angels/him/rasta02e.html, p. 1
 • Rastafarians http://www.africana.com/tt_010.htm, p. 2
 • Rastafarians http://www.africana.com/tt_010.htm, p. 2
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 2
 • Rastafarianism http://www.kheper.auz.com/topics/religion/Rastafarianism.htm, p. 1
 • Een schets van de geschiedenis van Rastafari http://www.cc.utah.edu/~jmr08860/rasta1.html, p. 2
 • King, S. International Reggae, Democratic Socialism, and the Secularization of the Rastafarian Movement, p. 51-52
 • Rastafarians http://www.africana.com/tt_010.htm, p. 2
 • Patterson, O. Ras Tafari: The Cult of Outcasts, p. 16
 • Simpson, G. Political Cultism in West Kingston, Jamaica, p. 134-135
 • King, S. International Reggae, Democratic Socialism, and the Secularization of the Rastafarian Movement, p. 52
 • Rastafarians http://www.africana.com/tt_010.htm, p. 3
 • Een schets van de geschiedenis van Rastafari http://www.cc.utah.edu/~jmr08860/rasta1.html, p. 2
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 2
 • Een schets van de geschiedenis van Rastafari http://www.cc.utah.edu/~jmr08860/rasta1.html, p. 4
 • Rastafarians http://www.africana.com/tt_010.htm, p. 3
 • The Rastafarians door Dr. EE Cashmore http://www.aros.net/~hempower/angels/him/rasta02e.html, p. 2
 • Rastafarianism http://www.kheper.auz.com/topics/religion/Rastafarianism.htm, p. 1
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 2
 • The Rastafarian Religion http://www.aspects.net/~nick/religion.htm, p. 1
 • Morrish, I. Obeah, Christ, and Rastaman: Jamaica and its Religion. p. 90
 • Melton, J. Encyclopedia of American Religions, 5th Edition. p. 1754
 • Chevannes, B. Rastafari en andere Afrikaans-Caribische wereldvisies. p. 15
 • Rastafarians http://www.africana.com/tt_010.htm, p. 4
 • Chevannes, B. Rastafari en andere Afrikaans-Caribische wereldvisies. p. 16
 • Chevannes, B. Rastafari en andere Afrikaans-Caribische wereldvisies. p. 16
 • Chevannes, B. Rastafari en andere Afrikaans-Caribische wereldvisies. p. 31
 • Chevannes, B. Rastafari en andere Afrikaans-Caribische wereldvisies. p. 17-18
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 2
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 3
 • The Rastafarian Religion http://www.aspects.net/~nick/religion.htm, p. 1
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 3
 • Rastafarianisme: een overzicht http://home.computer.net/~cya/cy00081.html, p. 3
 • Owens, J. Dread: The Rastafarians of Jamaica. p. XIII
 • Rastafarianism http://www.kheper.auz.com/topics/religion/Rastafarianism.htm, p. 1
 • Het fenomenale succes van Rastafarianism als een transformerend cultureel model http://www.afrikan.net/fnx452.html, p. 3
 • The Rastafarian Religion http://www.aspects.net/~nick/religion.htm, p. 2
 • Een schets van de geschiedenis van Rastafari http://www.cc.utah.edu/~jmr08860/rasta1.html, p. 6
 • The Rastafarian Religion http://www.aspects.net/~nick/religion.htm, p. 2
 • Barrett, L. The Rastafarians: The Dreadlocks of Jamaica. p. 142
 • The Rastafarian Religion http://www.aspects.net/~nick/religion.htm, p. 2-3
 • The Rastafarian Religion http://www.aspects.net/~nick/religion.htm, p. 3
 • Deutsche Press-Agentur. Supermarkt in Tangle Over Dreadlocks van werknemer, p. 1
 • Jet. Rastafari-kinderen in Louisiana mogen dreadlocks dragen op school, p. 1

Gemaakt door Kyle Littman
Voor Soc 257: nieuwe religieuze bewegingen
Fall Term, 2000
University of Virginia
Laatst gewijzigd 05 / 10 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen