Magnus Lundberg

Heilige Apostolische Katholieke Kerk Palmarian

HEILIGE APOSTOLISCHE KATHOLIEKE PALMARISCHE KERKTIJD

1946 (23 april): Clemente Domínguez Gómez werd geboren in Sevilla.

1968 (30 maart): Vier meisjes zouden de Maagd Maria hebben gezien in de Alcaparrosa. veld, net buiten Palmar de Troya, een stad in Spaans Andalusië.

1968 (vanaf april): verschillende andere mensen, de meesten van hen vrouwen, beweerden verschijningen op de site te hebben ontvangen. De verhalen trokken grote groepen mensen uit de regio, andere delen van Spanje en het buitenland.

1968 (15 oktober). Clemente Domínguez Gómez en zijn vriend Manuel Alonso Corral uit Sevilla bezochten de verschijningsplaats voor het eerst.

1969 (30 september). Clemente had zijn eerste visioen (van Christus en Padre Pio).

1969 (15 december). Clemente kreeg zijn eerste visioen van de Maagd Maria.

1970 (18 mei): De aartsbisschop van Sevilla, kardinaal José María Bueno Monreal, vaardigde een formele aanklacht uit tegen de verschijningen.

1972 (18 maart). De aartsbisschop van Sevilla herhaalde zijn veroordeling van de verschijningen en verbood alle soorten katholieke cultus op het Alcaparrosa-veld.

1972 (9 mei): Clemente verkondigde dat Paulus VI zou worden opgevolgd door zowel een echte paus als een tegenpaus.

1972: Clemente en zijn naaste volgelingen begonnen naar zichzelf te verwijzen als Mariale apostelen of Apostelen van het Kruis.

1974: Clemente en Manuel verwerven het Alcaparrosa-veld. Er werd een uitgebreider heiligdom en een omringende muur gebouwd.

1975 (december 22): een Palmariaanse religieuze orde, de Karmelieten van het Heilige Gezicht, werd opgericht.

1976 (1 januari): aartsbisschop Pierre-Martin Ngô-Dinh-Thuc Thuc wijdde vier priesters in Palmar de Troya, waaronder Clemente en Manuel.

1976 (11 januari): Thuc wijdde vijf bisschoppen in Palmar de Troya, waaronder Clemente en Manuel.

1976 (14 januari): aartsbisschop Bueno verklaarde de wijdingen onregelmatig en verklaarde de nieuw ingewijde bisschoppen geschorst.

1976 (15 januari): Alle betrokkenen bij de wijdingen werden door de pauselijke nuntius geëxcommuniceerd naar Spanje.

1976-1978: De Palmariaanse bisschoppen wijdden meer dan negentig bisschoppen.

1976 (29 mei): Palmariaanse bisschoppen waren betrokken bij een auto-ongeluk in Baskenland. Clemente raakte ernstig gewond en hij verloor zijn gezichtsvermogen.

1976 (augustus 4): Clemente ontving een bericht dat hij paus zou worden na de dood van Paulus VI.

1978 (6 augustus): paus Paulus VI stierf.

1978 (6 augustus): Terwijl hij in Bogotá, Colombia was, beweerde Clemente dat hij door Christus tot paus was gekroond en dat hij de naam Gregorius XVII had aangenomen.

1978 (9 augustus): Clemente was terug in Spanje en de Heilige Stoel werd formeel verplaatst van Rome naar Palmar de Troya. De Heilige Apostolische Katholieke Palmariaanse Kerk werd opgericht.

1978 (15 augustus): Gregorius XVII wordt tot paus gekroond door vier nieuw aangestelde kardinalen.

1980 (30 maart): De Palmarian Council wordt ingehuldigd. Na de openingssessie, de Palmarian Credo werd uitgebracht.

1983 (oktober 9): De veel kortere Latijn-Tridentijnse-Palmariaanse Mis-bestelling verving de traditionele Tridentijnse ritus.

1987 (november 2): het Spaanse Hooggerechtshof verleende de Palmariaanse kerk de officiële status als religieuze organisatie.

1992 (12 oktober): het Palmariaanse concilie wordt gesloten. De Verhandeling over de mis was het belangrijkste resultaat.

1997-2001: De eerste Palmariaanse synode werd gehouden. Heilige geschiedenis of Heilige Palmarian Bijbel was het belangrijkste resultaat.

2000 (november 5): Gregorius XVII excommuniceerde achttien bisschoppen en zeven nonnen. Sommigen van hen vonden een onafhankelijke Palmariaanse groep in Archidona, Andalusië.

2005 (21 maart): paus Gregorius XVII stierf.

2005 (24 maart): pater Isidoro María (Manuel Alonso) wordt tot paus gekroond en neemt Peter II aan als zijn pauselijke naam.

2011 (15 juli): Peter II stierf.

2011 (juli 17): Pater Sergio María, Ginés Jesús Hernández Martínez, werd gekroond tot de derde Palmariaanse paus. Hij nam Gregorius XVIII als zijn pauselijke naam.

2012 (6 januari): De tweede Palmariaanse Raad werd ingehuldigd.

2016 (22 april): Gregorius XVIII verliet het pausdom en de Palmariaanse Kerk.

2016 (23 april): De staatssecretaris, bisschop Eliseo María ‒ Markus Josef Odermatt ‒ wordt de nieuwe Palmariaanse paus ‒ Peter III.

2016 (27 april): De ex-paus, die nu zijn burgerlijke naam Ginés Jesús Hernández gebruikt, gaf zijn eerste interview met de Spaanse media en verklaarde dat hij de Palmariaanse kerk verliet nadat hij zich realiseerde dat het een hoax was en dat hij nu samenwoonde met een vrouw, Nieves Triviño.

2016 (2 mei): In zijn eerste apostolische brief informeerde paus Peter III de Palmariaanse gelovigen dat de ex-paus een "afvallige" en een "vervloekt beest" was en beschuldigde hij hem ervan geld en waardevolle spullen uit de kerk te hebben gestolen voordat hij vertrok.

2016 (29 juni): Peter III verklaarde dat de beslissingen van de Derde Palmarian Council van elke waarde verstoken waren vanwege de invloed van de ex-paus erop.

2016 (juli 16): Peter III werd tot paus gekroond in de basiliek in Palmar de Troya.

2016 (11 september): Ginés Hernández en Nieves Triviño zijn getrouwd.

2018 (10 juni): Hernández en Triviño klommen gemaskerd en bewapend over de muren van de kerk in Palmar de Troya. Een bisschop ontdekte ze. In een volgend gevecht raakte Hernández ernstig gewond, terwijl de bisschop en Triviño minder ernstig lichamelijk letsel opliepen.

2018 (13 juni): Hernández en Triviño werden gearresteerd wegens "gewapende overval met verzwarende omstandigheden". Na een eerste gerechtelijke procedure werden beiden in afwachting van hun proces naar de gevangenis gestuurd.

GROEP / OPRICHTER GESCHIEDENIS

Palmar de Troya, ongeveer veertig kilometer ten zuiden van Sevilla gelegen, werd gesetteld in de 1930s. Bij de late 1960s had de stad ongeveer 2,000-inwoners. Het had elektriciteit maar miste nog steeds een arts en stromend water. Het was ook geestelijk marginaal, omdat het geen priester of permanente kerkbouw had. Toen de predikant uit een naburige stad aankwam, werden religieuze diensten in een privéwoning of op een industriële locatie gehouden. Weinig stedelingen gingen regelmatig naar de mis, en Palmar de Troya werd beschouwd als iets van een zendingsveld.

In maart meldden 30, 1968, vier schoolmeisjes (Ana, Josefa, Rafaela en Ana) tussen de leeftijd van elf en dertien jaar het zien van een "zeer mooie dame" bij het plukken van bloemen door een mastiekboom (Lentisco) op het Alcaparrosa-veld, op minder dan een kilometer van het stadscentrum. [Zie de uitgebreide geschiedenis van de Palmarian Churchen het boek manuscript Een paus van hun eigen land] De vrouw werd geïdentificeerd als de Maagd Maria. Vanaf april 1968 beweerden andere mensen dat ze mystieke ervaringen dicht bij de mastiekboom hadden. Verschillende vrouwen en mannen vielen in trances, bewerend dat de Maagd Maria verscheen en met hen sprak. De meeste extatische personen waren geen inboorlingen van Palmar de Troya, maar kwamen eerder uit andere locaties in de nabije omgeving. De hemelse boodschappen die in dit vroege stadium bij Palmar de Troya werden ontvangen, waren vaak heel kort en algemeen. De Maagd vertelde de zieners dat alle mensen regelmatig Onze Vader en de rozenkrans moeten bidden en zich moeten bekeren tot het traditionele katholieke geloof. Dit waren de enige manieren om goddelijke ijver te kalmeren en de mensheid te redden. De verhalen over de verschijningen verspreidden zich snel naar andere delen van het land, en zelfs naar het buitenland. Groeiende massa's mensen bezochten de plek. Op bepaalde dagen, vooral op de vijftiende van elke maand waarin de Maagd gewoonlijk belangrijke uitspraken deed, telden ze in de duizenden.

Tegen het einde van 1969 was Clemente Domínguez y Gómez (1946-2005) een van de meest invloedrijke zieners van Palmar de Troya geworden. Later zouden velen hem zien als de ziener bij uitstek, terwijl anderen hem als nep zouden beschouwen of iets daartussenin. Nadat hij het priesterseminarie niet had ingehaald, werd hij een kantoorbediende. Hij werkte enige tijd voor een katholiek bedrijf in Sevilla, maar werd daarna ontslagen. Clemente was niet een van de pioniers, maar begon in de zomer van 1969, en bijna dagelijks ging hij samen met zijn vriend, de advocaat Manuel Alonso Corral (1934-2011) naar Palmar de Troya.

Volgens de officiële palmarian-hagiografie had Clemente een extatische ervaring op het Alcaparrosa-veld in augustus 15, 1969, en anderhalve maand later, op 30 in september, ontving hij zijn eerste visioen, van Christus en de onlangs overleden Italiaanse kapucijnaap Pio. In december 8 begon hij visioenen van de Maagd Maria te ontvangen. Zelfs als Clemente de ontvanger was van de hemelse mededelingen, was het zijn vriend Manuel Alonso, die ze op tape opnam, transcribeerde en aan pelgrims uitdeelde. Het is duidelijk dat Clemente de charismatische figuur en de ontvanger van de hemelse boodschappen was, terwijl Manuel de organisator was.

In verschillende verschijningen liet de Maagd en Christus hem weten dat er slechts één ware mis was, de Tridentijnse Latijnse ritus. De novus ordo massa uitgevaardigd in 1969 was niets minder dan godslastering. De Tridentijnse Latijnse ritus moet daarom worden hersteld. Andere opvallende thema's waren dat vrijmetselaars en communisten op alle niveaus de rooms-katholieke kerk hadden geïnfiltreerd. Niettemin, volgens Clemente, was paus Paulus VI vrij van schuld omdat hij gedrogeerd was en gegijzeld.

Tijdens de vroege 1970s bleef Clemente Dominguez nieuwe hemelse boodschappen ontvangen. Ze werden opgenomen door Manuel Alonso, opgeschreven, gekopieerd en verspreid. Sommige van hen werden in het Engels, Frans en Duits vertaald als onderdeel van de verspreiding van het nieuws buiten de Spaanse grenzen. Om missiereizen te kunnen maken en de beweging te institutionaliseren, was financiering nodig. Volgens getuigenissen was Manuel Alonso een zeer goede fondsenwerver die een aantal zeer rijke mensen overtuigde om grote bedragen bij te dragen. De toestroom van kapitaal betekende dat Clemente en Manuel ver naar beide kanten van de Atlantische Oceaan konden reizen. Vanaf 1971 trokken ze door West-Europa, naar de Verenigde Staten en naar verschillende landen in Latijns-Amerika om mensen te winnen voor de Palmariaanse zaak.

Palmar de Troya behoorde tot het aartsbisdom van Sevilla en het werd al snel duidelijk dat de Palmarians niet konden rekenen op enige steun van de aartsbisschop, kardinaal José María Bueno Monreal, die de hervormingen van Vaticanum II volledig omarmde en systematisch uitvoerde. Dus was hij zeker geen ideale partner voor een groep traditionalisten, die de Raad als de hoofdwortel van het kwaad zagen. Twee jaar lang heeft aartsbisdom Bueno echter geen officiële verklaringen afgelegd over de gebeurtenissen, maareen gestage stroom pelgrims bleef naar Palmar de Troya komen. Naar verluidt waren er op 40,000 mei 15 maar liefst 1970 mensen aanwezig. Drie dagen na deze recordhoogte publiceerde Bueno een document waarin hij kort commentaar gaf op de gebeurtenissen. Hij nam geen blad voor de mond toen hij beweerde dat het tekenen waren van "collectieve en bijgelovige hysterie". De kern van de verklaring van aartsbisschop Bueno over Palmar de Troya werd herhaald in 1972. In een decreet verbood hij expliciet alle vormen van openbare erediensten op het veld van Alcaparrosa en beval hij rooms-katholieke priesters om niet aanwezig te zijn, laat staan ​​om er religieuze diensten te vieren.

Er zijn echter duidelijke aanwijzingen dat individuele katholieke priesters aanwezig waren in Palmar de Troya, zowel voor als na de aanklacht van de aartsbisschop, en dat vanaf 1969 regelmatig Tridentijnse missen op de plaats werden gevierd. De ondersteunende groep bestond uit zowel Spanjaarden als buitenlanders, die kritisch waren over de postconciliaire ontwikkelingen. Toch waren de zieners en leiders van de groeiende beweging begin jaren zeventig leken. Omdat ze succesvol waren in hun inspanningen om geld in te zamelen, konden Clemente en Manuel in 1970 de verschijningssite verwerven en zo de beweging controleren. Na de aankoop bouwden ze een wat uitgebreider heiligdom, aanvankelijk een hangaarachtige constructie.

In een visie aan Clemente op november 30, 1975, de Maagd Maria en Christus kondigde de aanstaande basis aan van een nieuwe religieuze orde die alle bestaande zou vervangen. De nieuwe orde van Palmarian, de Karmelieten van het Heilig Gezicht, werd inderdaad opgericht op 22 december, 1975. Het omvatte vier klassen van leden: priesters, broeders, zusters en tertiaries. De Palmarians misten natuurlijk nog hun eigen priesters, en aartsbisschop Bueno van Sevilla zou er geen voor hen voorschrijven. Niettemin was het noodzakelijk voor de groep om apostolische successie te kunnen claimen.

De oplossing voor het wijdingsprobleem kwam met de Vietnamese aartsbisschop Pierre-Martin Ngô-Dinh-Thuc (1897-1984). Na een van de Vaticaanse II-sessies was hij niet in staat geweest om naar zijn geboorteland terug te keren en woonde hij daarom in Italië. Thuc werd ingewijd bisschop in 1938 en werd aartsbisschop van Hue in 1960. Terwijl hij in Europa woonde, werd hij vervangen in Hue en in plaats daarvan benoemd tot titulair aartsbisschop van Bulla Regia. Hij diende echter eigenlijk als assistent-pastoor in een kleine Italiaanse stad, van streek en verbijsterd door de veranderingen in de postconciliaire kerk. Aartsbisschop Thuc kwam naar Palmar de Troya door bemiddeling van Maurice Revaz, die canoniek recht doceerde aan het seminarie van de traditionalistische Society of Pius X in Ecône. Revaz overtuigde Thuc ervan dat hij door de Maagd was gekozen om de katholieke kerk van het verderf te redden. De Vietnamese prelaat reisde daarom op korte termijn af naar Sevilla en Palmar de Troya. Op nieuwjaarsavond in 1976 wijdde hij Clemente Dominguez, Manuel Alonso en twee andere mannen tot het priesterschap. De priesterwijdingen waren echter slechts de opmaat. Minder dan twee weken later, op 11 januari 1976, wijdde Thuc vijf van de Palmariërs toe, waaronder opnieuw Clemente en Manuel. Met de bisschoppelijke wijdingen hadden de Palmariërs hun veelgevraagde apostolische opvolging veiliggesteld en konden ze zelf bisschoppen gaan maken.

Hoewel de plaatselijke hiërarchie traag commentaar had geleverd op de verschijningen, was hun reactie op de wijdingen en toewijdingen onmiddellijk. Na de bisschoppelijke toewijdingen heeft aartsbisschop Bueno hen onregelmatig verklaard en alle betrokkenen geschorst een divinis en dus uitgesloten van het uitvoeren van enige administratieve handelingen, terwijl ze opnieuw de vermeende verschijningen in Palmar de Troya hekelen. Op 15 van januari ging de pauselijke nuntius, Luigi Dadaglio, naar Sevilla waar hij de bisschoppen van Palmaria en aartsbisschop Thuc excommuniceerde uit de tijd van de heiligverklaring ( ipso facto ) bij afwezigheid van de nodige vergunningen van de Heilige Stoel en het gewone. In september verklaarde 1976, de Heilige Congregatie voor de Geloofsleer in Rome, de geestelijken opgeschort ipso iure (volgens de canonieke wet), maar maakte geen duidelijke verklaring over de vraag of de toewijdingen ongeldig of substantieel geldig waren, hoewel niet toegestaan.

Bij 1976 hadden de Palmarians al een snelgroeiende kerkelijke hiërarchie ontwikkeld en in minder dan twee jaar wijdden ze eenennegentig bisschoppen. De meesten waren afkomstig uit Ierland en Spanje, terwijl anderen afkomstig waren uit een aantal landen in Amerika en Europa. De normale procedure in deze periode was dat Clemente beweerde een privéverschijning van de Maagd of Christus te hebben ontvangen, hem vragend om meer bisschoppen te wijden. In de berichten werd ook duidelijk aangegeven wie bisschoppen moesten worden. Een effect van deze modus operandi was dat mannen die als broeders binnenkwamen in de Karmelieten van het Heilig Gelaat binnen enkele maanden, weken of zelfs dagen bisschoppen konden worden. Een kleine minderheid van de geconsacreerde bisschoppen van Palmarius was of was rooms-katholieke priesters, anderen hadden een seminarie gevolgd, terwijl de meeste jonge leken waren. In deze tijd beschouwden de Palmariërs zichzelf niet als een afzonderlijke kerk, maar als een van de weinige echte aanhangers van de Rooms-Katholieke Kerk.

Aan het begin van de 1970s beweerde Clemente Domínguez al dat paus Paulus VI zou worden opgevolgd door zowel een echte paus als een antipope. In 1976 werden de berichten nog concreter en er werd gesuggereerd dat er een tijd zou zijn waarin de katholieke kerk niet meer Romeins zou zijn. Wat de status van paus Paulus VI betreft, veranderden de verhalen van Palmarian in de loop van de tijd. Sommigen beweerden dat hij gedrogeerd was of een gevangene was en werd vervangen door een acteur. Tegelijkertijd werd beweerd dat Paulus VI daar spoedig persoonlijk zou aankomen om zijn trouwe bisschoppelijke universiteit te leiden, en zo de curie van Rome te ontvluchten.

Paus Paulus VI stierf in augustus 6, 1978. Op dat moment was Clemente samen met een groep bisschoppen in Bogotá. Enkele uren na dedood van Paul VI, beweerde Clemente paus te zijn geworden door directe goddelijke tussenkomst, door de naam Gregorius XVII aan te nemen. Toen hij in augustus 9 terugkeerde naar Sevilla, verklaarde hij dat de Heilige Stoel was verhuisd van Rome naar Palmar de Troya. Het Romeinse tijdperk van de kerk was voorbij en de heilige katholieke apostolische palmarian kerk werd opgericht.

Activiteiten van de kerk van de kerk waren op geen enkele manier beperkt tot Spanje. In de vroege 1980s waren er missionaris-bisschoppen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland, Groot-Brittannië, Nigeria maar ook in de Verenigde Staten, Canada en in verschillende landen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika, met name Argentinië, Mexico, Costa Rica , Peru, Chili en Colombia. In Oceanië waren er gemeenschappen in Australië en Nieuw-Zeeland. Sommige van deze plaatsen hadden afzonderlijke kapellen en plaatselijke geestelijken. Op de meeste locaties vormden Palmarians echter zogenaamde 'cenacles' in privéwoningen en werden ze op frequente basis bezocht door geestelijken. Het is moeilijk om het lidmaatschap van de late 1970s en vroege 1980s te schatten, maar het moet een paar duizend zijn geweest.

Geen officiële documenten tonen de algemene ledenveranderingen in de Palmariaanse Kerk. Toch zijn er voor bisschoppen interne gegevens die een duidelijke indicatie geven. In totaal waren 192 mannen gewijd Palmariaanse bisschop tussen 1976 en de dood van Gregorius XVII in 2005. Gedurende deze drie decennia hebben niet minder dan 133 de orde verlaten of zijn ze verdreven, zevenentwintig stierven in functie en slechts tweeëndertig bisschoppen bleef bestaan ​​vanaf 2005. De vrouwelijke tak van de orde, die op het hoogtepunt meer dan honderd nonnen omvatte, was in 2005 waarschijnlijk gedaald tot dertig of veertig, en de achteruitgang is voortgezet. Tijdens het bestaan ​​van de Palmariaanse kerk hebben veel bisschoppen, priesters, nonnen en leken de kerk vrijwillig verlaten of geëxcommuniceerd, terwijl er nieuwe mensen zijn binnengekomen. Toch, behalve in het allereerste begin, waren de meeste nieuwe leden kinderen van Palmariaanse paren en geen mensen van buitenaf.

Eind jaren negentig en begin jaren 1990 was een zeer turbulente tijd in de kerk, vol afscheidingen en verdrijvingen. De crisis had niet alleen te maken met de nieuwe leerstellingen van de kerk, maar ook met het gedrag van de paus en andere leiders. De moraal van de paus werd een appel van onenigheid. In 2000 legde Gregorius XVII blijkbaar een openbare verklaring af, waarin hij bekende dat hij in zijn tijd als leider van de orde tegen de gelofte van kuisheid had gezondigd. Bij dezelfde gelegenheid bekende hij ook buitensporige drink- en eetgewoonten. In een preek drie jaar later verwees de paus duidelijk naar zijn eerdere afwijkende gedrag, maar beweerde hij dat hij zijn wegen had hersteld.

Het vijf-volume Heilige geschiedenis of de Palmarian-Bijbel, gedrukt in 2001, werd een ander zeer ernstig punt van onenigheid. Het was een grondige en zeer gedetailleerde bewerking van de bijbelboeken op basis van de voortdurende privéopenbaring aan Gregorius XVII. Het doel van de herziening was om de ware betekenis van de teksten vast te stellen, precies zoals de goddelijke auteur ze had opgevat. Toen de nieuwe Bijbel openbaar werd gemaakt, kregen de gelovigen de opdracht hun traditionele Bijbels te vernietigen en alleen de Palmariaanse versie te lezen. Kritiek op deze ontwikkeling leidde tot verdere afscheidingen en excommunicaties.

Interessant genoeg was er op het moment van de afscheidingen en uitwijzingen tegen het einde van het millennium een ​​kenmerk van pauselijk religieus gedrag dat veranderde. Niet sinds de Palmarian Council werd ingewijd in 1980, toen het lesgeven meer geformaliseerd en geïnstitutionaliseerd was geworden, als Gregorius XVII was gevallen publiek extase, het ontvangen van hemelse boodschappen voor de ogen van de gelovigen. Toch gebeurde het opnieuw na 2000.

Deze publieke extases waren zeker een manier om te bewijzen dat Christus en de Maagd aan de kant van Gregorius stonden en zo zijn pauselijk gezag verdedigden. Volgens de paus stonden de getrouwe leden van de zichtbare kerk onder zijn absolute heerschappij op het punt de ark van redding binnen te gaan, waarvan de deuren spoedig zouden worden gesloten. Volgens hem is de militante kerk minuscuul, maar ze bestaat uit de enige mensen die de goddelijke (en pauselijke) wil gehoorzamen.

De Heilige Week in 2005 was een cruciale tijd in de geschiedenis van de Palmarian Church, terwijl Gregory XVII in maart 21 stierf. Bij zijn dood daar was geen conclaaf omdat hij zijn opvolger al pater Isidoro María (Manuel Alonso) had genoemd. De laatste werd gekroond op 24 in maart en nam Peter II als zijn pauselijke naam. In zijn eerste apostolische brieven verdedigde de nieuwe paus zijn positie als de ware opvolger van Gregorius XVII de Zeer Geweldige, die onmiddellijk heilig verklaard was. Peter II heeft nooit beweerd privé-verschijningen te ontvangen en zag zichzelf vooral als de verdediger van de leerstellingen van Palmaria.

Onder Peter II werd de Palmariaanse kerk meer gesloten en exclusief dan ooit tevoren, zelfs al was het een kwestie van graad en niet van aard. Boodschappen over de noodzaak om met de omringende wereld te breken en volgens strikte Palmarische normen te leven, waren aanwezig in elke apostolische brief. Bij een aantal gelegenheden herhaalde Peter II het idee dat de Palmarian Church de enige hoop is in een wereld die volledig wordt gedomineerd door Satan. Niet alleen de 'afvalligen', maar ook lauwe leden werden ervan beschuldigd de kerk van binnenuit te vernietigen. Tijdens het pausdom van Peter II is het aantal gedetailleerde voorschriften aanzienlijk toegenomen, en veel van de oudere zijn zelfs strenger geworden. Veel hebben met kleding te maken. Er zijn veel andere regels die Palmarians onderscheiden van wat zij zien als de totale morele verdorvenheid van de omringende wereld. Leden van de kerk mogen niet deelnemen aan algemene verkiezingen of de kerkgebouwen van andere denominaties betreden. Ze zijn ook verboden om doopsels, bruiloften of begrafenissen bij te wonen van niet-Palmarianen, inclusief naaste familieleden. Nog verdergaand is het algemene verbod om te praten met mensen die niet op de Palmariaanse manier gekleed zijn, of niet-Palmarianen in het algemeen. Leden moeten hun televisietoestellen, video's, mobiele telefoons en computers vernietigen om niet te worden besmet door de "weerzinwekkende morele melaatsheid die in de wereld heerst", zoals de paus het verwoordde.

Het was altijd moeilijk om precies te weten hoe de Palmarians in staat waren om dergelijke substantiële fondsen bijeen te brengen ondanks het feit dat ze eenvrij kleine organisatie. Tijdens de 1970s, 1980s en tot op zekere hoogte in de 1990s, was de Palmarian-kerk erg rijk vanwege substantiële, min of meer vrijwillige donaties van leden en weldoeners. Mensen betaalden een deel van hun salaris aan de kerk en het werd de begunstigde in laatste testamenten en testamenten. Met het geld verwierven de leiders ongeveer tien gebouwen in het stadscentrum van Sevilla, dat als hoofdkwartier en kloosters diende. Ze waren ook in staat om de enorme kerk te bouwen op de verschijningsplaats, de kathedraal-basiliek van Onze gekroonde Maagd van El Palmar, een van de grootste tempels gebouwd in het twintigste-eeuwse Spanje. Samen de weelderige religieuze parafernalia bewaard binnen de Basiliek, zijn de kosten minstens 100,000,000 Euro's, en waarschijnlijk veel meer. Door de dalende inkomens in de late 1990s, verkochten de Palmarians hun resterende gebouwen in 2003 in Sevilla. In die tijd vertrok de geestelijkheid naar Palmar de Troya, waar de order zo'n twintig huizen had gekocht in de 1970s. Nieuwe gebouwen werden gebouwd op de kathedraal. Palmar de Troya werd zo het wooncentrum van de kerk, niet alleen het spirituele.

Na zes jaar in functie stierf Peter II op 15 juli 2011. Zijn opvolger was bisschop Sergio María, de voormalige militaire officier Ginés Jesús Hernández Martínez (geb. 1959). Hij werd op 3 maart 2011 publiekelijk benoemd tot de opvolger van Peter II. De nieuwe Palmariaanse paus was gekroond op juli 17, met de naam Gregory XVIII. Kort na de kroning riep de nieuwe paus een nieuwe Palmarian Council bijeen om in januari 2012 te beginnen. Tijdens het pontificaat van Gregorius XVIII lijkt de Palmariaanse economie aanzienlijk te zijn verbeterd. Na tien jaar lang stil te staan, versnelden de werkzaamheden aan de kathedraal, en door 2014 was het bouwwerk dat in 1978 begon voltooid.

In april verliet 22, 2016 en Gregory XVIII plotseling het pausdom en de Palmarian-kerk. Hij legde geen enkele verklaring af voor de gemeenschap of de kerkleden in het algemeen, maar liet alleen een briefje achter met de mededeling dat hij het vertrouwen had verloren. Hij ging bij een vrouw wonen, Nieves Triviño, een voormalige non van de Palmarian, met wie hij al enige tijd een affaire had. In april 23 werd 2016, Gregory's staatssecretaris, de Zwitserse bisschop Eliseo María-Markus Josef Odermatt, paus onder de naam Peter III. In zijn eerste pastorale brieven aan de Palmarian-gelovigen, verklaarde Peter III de ex-paus een "afvallige" en een "vervloekt beest", die had geprobeerd de hele kerk te vernietigen. Hij beschreef het pontificaat van Gregorius als tirannie. Peter III beschuldigde Hernández ook van het stelen van geld, sieraden en een luxe BMW (de "pausmobiel").

Tussen april en juni 2016 gaf Ginés Hernández verschillende interviews met Spaanse media, waarin hij verklaarde dat de Palmarian-kerk een uitgebreide hoax was, gebouwd op leugens, maar dat hij het pas onlangs had gerealiseerd. Hij gaf echter geen aanwijzingen over wat voor soort informatie hij had aangetroffen. In september trouwde 2016, Hernández en Triviño. Vlak voor de bruiloft, het geposeerde semi-naakt voor een Spaans mannenmagazine.

In juni klommen 10, 2018, Ginés Hernández en Nieves Triviño over de hoge muur rond het kerkgebouw in Palmar de Troya. Hun gezichten waren bedekt en ze waren bewapend met minstens één mes. Ze droegen ook apparatuur die kan worden gebruikt om deuren en sluizen te openen. Het was het misuur en de monniken, nonnen en leken bevonden zich in de kathedraal. Ze werden echter ontdekt door een bisschop van Palmarian. Toen viel Hernández de bisschop met een mes aan, althans bedreigde hij, en in het daaropvolgende tumult raakten ze alle drie gewond. Terwijl de bisschop en Triviño een kleine schadevergoeding ontvingen, werd Hernández in de borst gestoken. Al geruime tijd was zijn toestand kritiek. Een paar dagen later werden zowel Hernández als Triviño echter gearresteerd wegens 'gewapende overval met verzwarende omstandigheden', en na rechtszittingen werden beiden naar de gevangenis gebracht in afwachting van het proces.

Vandaag (2018) blijft het aantal leden van de kerk in Palmarian laag, waarschijnlijk ergens tussen 1,000 en 1,500. De meesten wonen in Spanje, Ierland en Nigeria, maar er zijn ook kleine Palmarian-gemeenschappen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en verschillende landen in Latijns-Amerika. Halverwege 2016 liet paus Peter III de gelovigen weten dat de religieuze gemeenschap van Palmarian tweeëndertig broeders (bisschoppen) omvatte, van wie er slechts zeven hun geloften hadden afgelegd in de laatste twee decennia. De nonnen telden veertig, maar slechts een tiende van hen had zich in de afgelopen twintig jaar aangesloten en hun gemiddelde leeftijd was bijna zestig jaar. Hoewel er geen exacte gegevens beschikbaar zijn, is het aantal monniken en nonnen door 2018 enigszins afgenomen, voornamelijk als gevolg van sterfgevallen en het ontbreken van nieuwe roepingen. Kortom, de Palmarian Church ervaart een lidmaatschapscrisis.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Net als de rooms-katholieke kerk, houden de Palmarianen vast dat Christus zeven sacramenten heeft ingesteld. Niettemin leren ze ook dat in deze eindtijd de verkiezing tot het pausdom een ​​achtste, onzichtbare sacrament is, rechtstreeks verleend door Christus. Een origineel aspect van die Palmariaanse sacramentele theologie is dat de Maagd een druppel van haar bloed "troostert" naar de gelovigen bij de doop of conversie. Deze daling kan worden versterkt, verminderd of geheel verdwijnen, afhankelijk van de morele status van het individu. De sacramenten zetten ook een troon in en versterken een stuk van Christus 'hart in de gelovigen.

De doop is de deur naar de kerk en de andere sacramenten, en kinderen worden bij voorkeur binnen acht dagen na hun geboorte gedoopt. Door de doop ontvangt het kind (of de volwassene) de bloeddruppel van Maria, die de erfzonde wegneemt. De Palmariaanse doop heeft een onuitwisbaar karakter, maar de kracht van de bloeddruppel kan worden verzwakt. Het sacrament van de bevestiging zou idealiter zeer kort na de doop moeten worden bediend. Het versterkt de bloeddruppel en maakt het individu sterker in zijn of haar strijd tegen Satan. Als iemand een hoofdzonde begaat, verdwijnt de bloeddruppel van Maria. Belijdenis is de manier om weer in de staat van genade te komen.

De eucharistie is misschien wel het belangrijkste sacrament voor de Palmarianen. In zijn eerste pauselijke decreten in 1978 verklaarde paus Gregorius XVII dat de enige rite die moest worden gebruikt, de Tridentijnse mis van Pius V was, uitgevaardigd in 1570. Kort daarna introduceerde hij echter verschillende nieuwe elementen, en in oktober 9, 1983, stelde de paus een nieuwe, veel kortere Palmarian-massabestelling in die zich concentreert op offertorium, wijding en opofferingsgemeenschap door de priester. In het kort, elke geestelijke zou verscheidene massa's per dag moeten lezen; in feite lezen ze massa's en niet individuele massa's. Volgens de leer van de Palmaria, het lichaam, de ziel en het bloed van Christus als Maria is aanwezig in het geconsacreerde brood en de wijn. Communie moet alleen op de tong worden genomen en de ontvanger moet geknield zijn bij het ontvangen van het avondmaal.

Het vijfde sacrament van de kerk, de laatste zalving, versterkt de relatie van de gelovige met Christus en Maria en vergroot de bloeddruppel van de Maagd. In de Palmariaanse kerk zijn er drie graden van priesterwijding: diaken, priester en bisschop. Bij de wijding wordt de priester bewoond door de ziel van Christus, gezien in de vorm van een stralend kruis. Het zevende Palmariaanse sacrament is het huwelijk. De belangrijkste reden is om kinderen, nieuwe leden, aan de kerk te geven. Toch heeft maagdelijkheid de voorkeur.

Door de jaren heen heeft de Palmarische kerk een zeer groot aantal mensen heilig verklaard. Net in de periode tussen 1978 en 1980 werden sommige door 1,400 genoemde personen heiligen verklaard door Gregory XVII. De heiligen zijn van vele soorten. Ze kwamen uit veel verschillende delen van de wereld en stierven tussen de elfde eeuw en de mid-1970s. Toch was de grote meerderheid Spaans. Een belangrijke categorie van de Palmariaanse heiligen zijn bisschoppen, priesters en nonnen die zijn gedood tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Onder de heiligen heilig verklaard in 1978 was ook de onlangs overleden Spaanse leider Francisco Franco, maar andere twintigste-eeuwse rechtse politici zoals de fascistische leider José Antonio Primo de Rivera waren ook verheven tot de altaren. Engelse martelaren, gedood tijdens de zestiende en zeventiende-eeuwse vervolging van katholieken, vormen een andere omvangrijke groep, evenals zendelingen die stierven als martelaren in China en Indochina. Gregory XVII heiligde ook een "ontelbare" groep Ierse martelaren, gedood vanwege hun katholieke geloof.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Bij de oprichting in 1978 had de Palmarian-kerk, officieel bekend als Santa Iglesia Católica Apostólica y Palmariana en Orden Religiosa de los Carmelitas de la Santa Faz en Compañía de Jesús y María, al een ontwikkelde, topzware organisatiestructuur, geleid door de paus. De paus heeft absolute macht in de kerk. Hij is de Hogepriester, de Vicaris van Christus en de opvolger van de heilige Petrus. Hij is onfeilbaar wanneer hij doctrines verkondigt en de hoogste geestelijke en tijdelijke autoriteit in het universum heeft. Toch is het duidelijk dat de eerste Palmarian-paus, Gregory XVII en Manuel Alonso (Pater Isidoro María) nauw met elkaar samenwerkten. Clemente / Gregorius was de "stemdoos" van de hemel en charismatische leider, terwijl Manuel / Isidoro Maria de eminente grijns was door wie alle boodschappen voorbijgingen.

Vanaf 1976 wijdden de Palmaren een groot aantal bisschoppen. Palmariaanse priesters bestonden, maar ze waren duidelijk in de minderheid door bisschoppen. Bij de oprichting van de kerk in 1978 werden de meeste bisschoppen benoemd tot kardinaal, die lid waren van een curie, geleid door staatssecretaris, pater Isidoro María. Nummer drie in de hiërarchie was de vice-secretaris van staatssecretaris Elias María, die dat zou blijven tot aan zijn dood in 1997. Een vierde invloedrijke leider was pater Leandro, Camilo Estévez Puga, die stierf in 1999. In 1987 kondigde paus Gregorius aan dat sinds 1978 had hij 1995 bisschoppen tot kardinaal verheven. Van de bisschop-kardinalen waren sommigen vicarissen die over het algemeen belast waren met liturgie, cultus, roepingen, missies, geloofsbevordering en de inquisitie, en sommigen werden gekozen tot aartsbisschoppen, patriarchen of aartspatriarchen. Niettemin onderdrukte Gregorius XVII in 2000 de kardinaal en in het jaar 2005 benoemde hij pater Isidoro María als zijn opvolger. Na de dood van Gregory in 2011 werd hij paus, onder de naam Peter II. Tijdens het pontificaat van Peter II was pater Sergio María staatssecretaris en werd hij gekozen als zijn opvolger. Bij de dood van Peter in 2016 volgde hij hem op als paus en nam Gregorius XVIII als zijn pauselijke naam. In april XNUMX verliet Gregorius XVII het pausdom en de Palmariaanse Kerk. Hij werd toen opgevolgd door zijn staatssecretaris, bisschop Eliseo María, die paus Peter III werd.

In de beginjaren waren er ongeveer honderd nonnen in de Karmelitische Orde van het Heilig Gezicht, die een leven leefden in een strikte omgeving. Ze werden geleid door een moeder-overste, gezien als de co-generaal van de Orde. De beschikbare bronnen zeggen weinig over hun rol.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

In de late 1970s en vroege 1980s publiceerden Spaanse kranten een reeks getuigenissen van voormalige bisschoppen van de Palmarian-kerk. In staat zijn om een ​​inside-perspectief te bieden, vertelden ex-leden over een zeer strikt leven gebaseerd op blinde gehoorzaamheid aan superieuren. Natuurlijk stonden de paus en zijn naaste mannen bovenaan, gevolgd door andere kardinalen. De hoogste leiders leidden een behoorlijk luxueus leven, eten en leefden goed. De gewone bisschoppen, priesters en met name de niet-gewijde broeders leefden in zuinige omstandigheden. De dagen volgden een strikt en repetitief plan, en de leden van de orde werden constant gecontroleerd, beroofd van slaap en kregen te weinig te eten. Psychologische en fysieke mishandeling was gebruikelijk.

Hoewel geestelijken pas om half negen 's ochtends wakker werden, gingen hun activiteiten vaak door tot heel laat in de avond. Na de mis bijgewoond te hebben en een licht ontbijt te hebben gehad, gingen de broeders in de rij van hun klooster naar het hoofdkwartier in Sevilla, waar een appèl was en waar ook de publieke kritiek op de individuele monnik een rol speelde. Daarna begonnen de lessen liturgie en Spaans, aangezien de meeste leden buitenlanders waren. In de late namiddag vertrokken alle nonnen en geestelijken, maar over het algemeen niet de paus, naar Palmar de Troya. Er waren nieuwe missen en vrome praktijken, zoals het bidden van de boetebediende rozenkrans en het mediteren over de kruiswegstaties. Over het algemeen keerden ze na middernacht terug naar Sevilla, maar vaak zetten ze hun gebeden enkele uren in de stad voort. Daarna kregen de broeders een paar uur slaap tot de volgende dag begon.

Hoewel de Palmariaanse gebouwen in Sevilla er van buiten vrij elegant uitzagen en centraal gelegen waren, woonden de gewone geestelijken en nonnen in vervallen kamers. Verschillende soorten ziekten, zowel van fysieke als psychologische aard, kwamen veel voor. Regelmatig moesten de broeders midden in de nacht van het ene gebouw naar het andere verhuizen, volgens de inhoud van de visioenen van de paus. In 1981 verdwenen dit soort verschijningen echter en werd hun woonruimte stabieler.

In latere jaren zijn er veel getuigenissen van ex-Palmarianen die de kerk hebben verlaten, vaak als tieners. Als 'afvalligen' mogen ze geen contact hebben met familieleden die in de kerk blijven. Totaal mijden is de norm.

Ondanks de algemene veroordeling van de buitenwereld, wilde de Palmarian-kerk religieus worden en officieel erkend worden groep. Na de afkondiging van de 1980 Spaanse wet op religieuze vrijheid, in 1981 en enkele malen later, dienden de Palmarianen een aanvraag in voor inschrijving in het officiële Spaanse register van religieuze verenigingen. Ze werden echter herhaaldelijk de inscriptie door het ministerie van Justitie ontzegd, onder andere omdat de term 'katholiek' werd gecontroleerd door de rooms-katholieke kerk. In latere toepassingen introduceerden ze daarom een ​​nieuwe officiële naam, Iglesia Cristiana Palmariana de los Carmelitas de la Santa Faz. In de officiële context gebruikte de kerk dus niet het etiket "Katholiek" maar eerder "Christelijk".

In 1985 gingen de Palmariërs tegen de besluiten van het ministerie in beroep bij het Spaanse Hooggerechtshof. Aanvankelijk oordeelde het Hof tegen hen. Op 2 november 1987 besloot het Hof echter dat de Palmariaanse kerk inderdaad in het register kon worden opgenomen, aangezien ze voldeed aan alle formele vereisten voor een religieuze vereniging. Deze beslissing werd gevolgd door veel kritiek in de Spaanse media en van enkele onderzoekers, die de Palmaren zagen als een gevaarlijke sekte en een verdachte zakenorganisatie, vooral geïnteresseerd in het verzamelen van rijkdom.

Hoewel Clemente Domínguez en de groep om hem heen de verschijningssite in 1974 fysiek overnamen en de snelle ontwikkeling van een beweging naar een eigen kerk domineerden, namen de meeste andere zieners duidelijk afstand van hen, omdat ze geen andere paus en een nieuwe kerk wilden. Tegenwoordig kan men een wit kruis zien met een afbeelding van paus Franciscus net buiten de hoge muren van de Palmariaanse kerk. Het is de Cruz Blanca: de verzamelplaats voor de zieners die niet tot de Palmariaanse kerk behoren en hun aanhangers. Volgens de eigen gegevens van de groep komen daar elke doordeweekse dag ongeveer een dozijn mensen samen om de rozenkrans te bidden. In het weekend kunnen er veertig personen aanwezig zijn. Met Pasen komen er echter wel een paar honderd bijeen op de plek, waaronder pelgrims uit het buitenland.

Volgens de website van de groep wordt het aantal verschijningen in de Cruz Blanca en in hun kapel, Santuario del Corazón de María, door de decennia heen geschat op ongeveer 10,000 tot nu toe. In het begin beweerden verschillende oude zieners hemelse berichten te ontvangen van de Cruz Blanca, waaronder Pepe Cayetano en Manuel Fernández, maar in latere jaren beweert alleen Rosario Arenillas berichten te ontvangen. Tot aan zijn dood in 2005 werd de groep geleid door Félix Arana, een voormalige rooms-katholieke priester, die in 1976 tot Palmariaanse bisschop werd gewijd. Hij behield het lidmaatschap echter maar een paar maanden en verzette zich toen tegen de beweging zoals die zich had ontwikkeld. Arana diende als de spirituele leider van de Cruz Blanca. Hij nam de berichten van de zieners op, transcribeerde, publiceerde en interpreteerde ze. Hij vierde ook dagelijks de Tridentijnse mis in de kapel.

Christus en de Maagd zijn degenen die het vaakst aan de zieners zijn verschenen door de Cruz Blanca, gevolgd door St. Jozef en Pater Pio. De berichten hebben vaak een duidelijke apocalyptische component. Ze zijn zeer kritisch over de moderne rooms-katholieke kerk en beweren dat deze na Vaticanum II bijna is verwoest en dat de meeste priesters en bisschoppen ketters zijn. Het valt de paus echter niet te verwijten, want zijn boodschappen worden vervalst door de curie. De Cruz Blanca beweert dus dat paus Johannes Paulus II en zijn opvolgers echte pausen zijn, maar dat ze enorm lijden vanwege hun trouw. Ze beweren dat de Heilige Stoel zal worden ingehaald door de Antichrist, en dat grote oorlogen en catastrofes zullen voorafgaan aan de wederkomst van Christus. In deze situatie is het de rol van de gelovige om te bidden voor de paus en de kerk, zodat het einde van de wereld wordt afgewend. De enige relatie van de Cruz Blanca-groep met de Palmariaanse kerk, door hen aangeduid als "de sekte van Clemente", is dat ze bidden voor hun terugkeer naar de rooms-katholieke kerk. Toch is, zoals te zien is, de inhoud van de berichten op Cruz Blanca vergelijkbaar met die van Clemente in de eerste helft van de jaren zeventig.

Een belangrijke stap in de geschiedenis van de Palmariaanse kerk werd gezet op november 7, 2000, toen Gregorius XVII niet minder dan achttien bisschoppen en zeven nonnen verdreef, beschuldigde hen van ketterij en van plannen om de paus omver te werpen. Een deel van de geëxcommuniceerden begon een onafhankelijke Palmarian-gemeenschap in Archidona, Andalusië, en anderen volgden ze later. Hoewel ze de vroege verschijningen van Clemente nog steeds als geverifieerd beschouwden en geloofden dat Gregory XVII inderdaad de ware paus was geweest, met de publicatie van de Palmarian Bible, of zelfs van de mid-1990s, waren ze hem gaan beschouwen als een gestoorde ketter die had zijn pauselijke autoriteit verloren. De dissenter-groep was zeer kritisch over het feit dat paus Gregorius de kardinaal in 1995 had onderdrukt. Nadere afgevaardigden verzetten zich tegen zijn beslissing in 2000 om Vader Isidoro María als zijn opvolger te kiezen, waardoor de mogelijkheid van een conclaaf werd weggenomen. Terwijl Gregory (en Isidoro María) als manifeste ketters werden beschouwd, geloofde de groep in Archidona dat de Heilige Stoel vacant was.

* Een uitgebreid profiel van de Heilige Apostolische Katholieke Kerk Palmarian, dat in-line verwijzingen en een volledige reeks referenties bevat, is beschikbaar in de sectie Artikelen / Papers van WRSP samen met het boekmanuscript, Een paus van hun eigen land: El Palmar de Troya en de Palmarian Church.

Post-datum:
28 september 2015

 

 

Deel