Onze-Lieve-Vrouw van Yankalilla

ONZE DAME VAN YANKALILLA


ONZE DAME VAN YANKALILLA TIJDLIJN

1857: De Christ Church werd opgericht in Yankalilla, Zuid-Australië.

1994: Het beeld van de Maagd Maria verschijnt door gips aan de voorkant van de kerk.

1995: De afbeelding werd ingelijst.

1996: Het heiligdom werd gezegend door de bisschop van The Murray [Zuid-Australië], bisschop Graham Walden; er is een pomp geïnstalleerd om toegang te krijgen tot wijwater.

1996: de eerste mis bij het heiligdom.

1997: wijzigingen in de afbeelding werden genoteerd; Christ Church werd geklasseerd als monumentaal pand.

2000: Een visioen van Maria werd gezien in de kerk.

2000: The Retreat Center geopend.

2001: De eerste Assumptiontide-bedevaart werd gehouden.

2002: Een roos is vernoemd naar het heiligdom genaamd Our Lady of Yankalilla Rose.

2003: Er werd een icoon van de pieta geschilderd.

2005: Christ Church wordt een pastoraal district; de functie van pastoor werd overbodig.

c2010: Genezingsmissen stopten en werden in plaats daarvan op de vierde zondag van de maand gehouden na de reguliere diensten.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Yankalilla is een klein stadje ten zuiden van Adelaide [Zuid-Australië]. De eerste steen voor Christ Church, een Anglicaanse kerk in Yankalilla, werd gelegd op november 8, 1856. In 1857 opende de kerk en werd een monumentaal pand in 1997. De kerk is belangrijk omdat het religieuze tradities weerspiegelt die door vroege kolonisten naar Zuid-Australië zijn gebracht (South Australian Heritage Places Database 2015).

In augustus leek 1994, een afbeelding van de Maagd Maria, die de baby Jezus vasthield, door pleisterwerk te verschijnen op een muur aan de voorkant van de kerk rechts van het altaar. Een parochiaan merkte het beeld voor het eerst op en gaf er uiteindelijk commentaar op aan de rector, pater Andrew Notere (oorspronkelijk Nutter), een inwoner van Canada wiens vader een Anglicaanse aartsbisschop was (Lloyd 1996a: 3). Er was een wachttijd om te zien of het beeld bleef en wanneer het gebeurde, werd het besproken in een kerkenraad. De Australische media namen een artikel op dat door Father Notere (Morgan 2007: 32) was voorbereid op het lokale diocesane papier.

Er is gesuggereerd dat het beeld het resultaat is van zoutvochtig of slecht pleisterwerk; “Hoewel een verschijning niet als authentiek hoeft te worden beoordeeld om het geloof en de toewijding van individuen te verdiepen” (Jelly 1993: 50). Wijzigingen aan de afbeelding zijn gemeld sinds deze voor het eerst verscheen. Sommige kijkers kunnen bijvoorbeeld een roos zien die onderaan verschijnt, terwijl anderen deze verband houden met lokale inheemse gebeurtenissen of de mogelijkheid dat een 'afbeelding van een derde persoon, mogelijk Mary Magdalene of Mary MacKillop, was in opkomst ”(Pengelley 1996: 3). Saint Mary MacKillop [1842-1909], de eerste Australische heilige [gecanoniseerd in 2010], was een lid van de Josephite-orde die een school in Yankalilla oprichtte.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het hedendaagse anglicanisme in Australië heeft zijn wortels in de Kerk van Engeland, te beginnen met vroege kolonisten uit Engeland aan het einde van de achttiende eeuw. De Anglicaanse Kerk in Australië volgt het Oude en Nieuwe Testament, de Religieuze artikelen en de Book of Common Prayer, die sindsdien is aangevuld met Een Australisch gebedenboek en later Een gebedenboek voor Australië (Frame 2007: 128-29). De kerkorganisatie bestaat uit bisschoppen, priesters en diakenen (Anglicaanse Kerk van Australië en). Er zijn drieëntwintig Anglicaanse bisdommen in Australië die zich op staatsgebaseerde wijze hebben ontwikkeld onder een nationale paraplu. In tegenstelling tot sommige andere delen van Australië was de Zuid-Australische kolonie gebaseerd op het ideaal van religieuze gelijkheid, zonder financiële bijdrage van de staat, en elke religie vestigde zich (Hilliard 1986b: 3). Dit werd later veranderd en in 1847 werd het Adelaide Diocese gevormd (Anglican Church of Australia General Synode: 4). De Church of England werd opgericht met de mening dat "als voorziening voor religie aan de wil van het volk werd overgelaten, er helemaal niets zou worden gedaan" (Hilliard 1986b: 5). Zuid-Australië heeft inderdaad een geschiedenis van vestiging door non-conformisten, in het bijzonder het methodisme, en dit kan ertoe hebben bijgedragen dat het anglicanisme in Zuid-Australië meer ritueel was gebaseerd om het meer onderscheidend te maken (Hilliard 1994: 11).

De provincie Zuid-Australië heeft drie bisdommen en The Diocese of The Murray, dat toezicht houdt op Yankalilla, heeft sinds het midden van de negentiende eeuw een geschiedenis van Anglo-katholicisme (Hilliard 1986a: 38; Frame 2007: 12, 57; Anglicaans Bisdom Adelaide zd). Geestelijken waren na de oprichting van de Zuid-Australische kolonie afkomstig uit Engeland (Frame 2007: 207) en opereerden onder auspiciën van de bisschop van Londen en later de bisschop van Calcutta (Anglican Church of Australia, General Synode nd: 4). In 1962 werd de Church of England in Australië opgericht, waardoor een zelfbesturend lichaam werd gecreëerd dat losstaat van de juridische banden met Engeland (Anglican Church of Australia General Synod nd: 5), en in 1981 werd het The Anglican Church of Australia (Anglican Algemene synode van de Church of Australia nd: 6).

Zo werden de eerste jaren van de christelijke kerk Yankalilla zwaar beïnvloed door de Engelse geestelijkheid door het Anglo-katholicisme en de Oxford-beweging. Dit was te zien in het soort diensten, de frequentie van communie en het kerkinterieur (Morgan 2007: 13). Daarnaast was er meer gebruik van rituelen, het dragen van gewaden en benadrukte het belang van vasten voorafgaand aan de communie (Hilliard: 44-46). Anglicanisme in Australië is gelabeld met "Hoge, brede of lage kerkafhankelijkheid of Anglo-katholieke, liberale of evangelische partijen" (Frame 2007: 213). Zuid-Australische landgebieden in het bijzonder waren conservatief (Hilliard 1994: 12), en in dit opzicht kan Christ Church Yankalilla het best worden beschreven als zijnde van een hoge kerkoriëntatie (Morgan 2015).
De volkstelling van 1844 wees uit dat landelijke gebieden in Zuid-Australië, zoals Yankalilla, een groot aantal Anglicanen telden (Hilliard 1986b: 11, 25). Het huidige anglicanisme in Australië heeft echter te kampen met een afname van het aantal bezoekers, waarbij de bevolking misschien minder geïnteresseerd is in kerkelijke instellingen (Frame 2007: 132). Men zou dan kunnen stellen dat het soort diensten dat een mengeling van eredienststijlen omvatte, dat werd gebruikt toen bedevaartdiensten werden gestart in Yankalilla na de opkomst van het beeld, zowel anglicanen als niet-anglicanen naar de kerk zou kunnen brengen en hen zou aanmoedigen om met Anglicanisme en de parochie. Hoewel er in het begin van de twintigste eeuw voorbeelden waren van promotie van de Maagd Maria, werd deze activiteit als niet-anglicaans beschouwd (Hilliard 1994: 14). Frame merkt op dat kritiek op pluralisme of diversiteit in het Australische anglicanisme zou worden opgelost door "een hernieuwde omhelzing van het gereformeerde katholicisme" (Frame 2007: 229).
RITUELEN / PRAKTIJKEN

Christelijke pelgrimsoorden kunnen worden gezien in termen van lokale geschiedenis en huidige sociale trends, evenals eerdere religieuze cultuur. Toen de beelden voor het eerst verschenen, werden links gesuggereerd naar een Aboriginal corroboree (dansceremonie) site waar Aboriginal bloedbaden plaatsvonden, hoewel er geen enkel bewijs lijkt te zijn om dit te bevestigen. Met betrekking tot Saint Mary MacKillop kan dit worden toegeschreven aan een verzoening van "het koloniale verleden en het koloniale heden" (McPhillips 2006: 149). McPhillip is van mening dat deze link kan worden toegeschreven aan de vurigheid die de heilige omringde vanaf haar zaligverklaring, terwijl de inheemse link een pelgrimsoord is naar voorchristelijke heiligheid en verbonden is met de verzoening van de Aboriginals (McPhillips 2006: 149).

Deze site is bekend geworden als Het heiligdom van onze lieve vrouw van Yankalilla. Dit pelgrimscentrum heeft zich spontaan ontwikkeld en heeft dat ook gedaan ging door tot op de dag van vandaag. Veel voorkomende Maria-bedevaartmotieven zijn aanwezig, zoals wonderbaarlijke gebeurtenissen, genezing en boodschappen. Deze traditionele, hoge Anglicaanse kerk heeft het beeld in haar kerk aanvaard ondanks de algemene "protestantse visie [die] de neiging heeft om de gemeenschap van heiligen met de levenden te beperken en ziet niet gunstig uit naar de mogelijkheid van bovennatuurlijke tussenkomst van overleden heiligen" (Turner en Turner 1982: 145). Bij het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Yankalilla hebben bezoekers de kans om ervaringen te zien en ervaringen te hebben die ze niet in hun eigen parochies hebben. Interessant is dat de initiële rituelen bij het heiligdom werden getrokken uit charismatische, katholieke, anglicaanse en boeddhistische praktijken (Jones 1998). Deze nogal New Age-praktijken zouden bezoekers kunnen aantrekken die niet noodzakelijkerwijs aangetrokken worden tot een Anglicaanse kerk (Cusack 2003: 119). McPhillips beschouwt zo'n mix "in feite bevrijdt Mary in nieuwe gebieden van betovering" (McPhillips 2006: 149). Het veroorzaakte echter wel conflicten op parochie niveau (Jones 1998).

Pelgrimsmassa's om Zalf te Zegenen werden een aantal jaren bij Yankalilla op Zondagen gehouden bij 2: 00 PM, en naar schatting werd "1000-pelgrims naar Yankalilla" gegaan (Lloyd 1996b: 4). In ongeveer 2010 werden deze specifieke diensten stopgezet en de praktijk werd opgenomen als onderdeel van de normale kerkdienst elke vierde zondag. Dit gebeurde als gevolg van het feit dat de Christ Church ophield parochie te zijn en een pastoraal district te worden en omdat er geen priester was die in accommodaties naast de kerk woonde zoals eerder gebeurde (Gardiner 2015).

Heilig water kwam beschikbaar bij de Shrine voor aankoop nadat een pomp was geïnstalleerd tijdens 1996. Beken werden gerapporteerd "onder de verschijningsmuur, en een aantal stromen kwamen onder het altaar samen om drie kruisen te vormen" (Chryssides 1997: 16). Er zijn berichten geweest over de genezende krachten van het heilige water; het nu beschikbare water is echter alleen bedoeld voor zalving en heeft het label "Niet voor menselijke consumptie".

Een aantal andere veel voorkomende Mariamotieven zijn aanwezig geweest in Yankalilla, zoals bewegende beelden, foto's van Jezus, foto's van mysterieuze figuren die alleen op een foto te zien zijn, maar niet door kerkbezoekers, en figuren in de kerkomgeving. Bovendien werden berichten van Mary ontvangen; sommige van die berichten verwijzen naar Diana, Princess of Wales, indicatief voor een combinatie van zowel traditionele als New Age ideeën (McPhillips, 2015). In de rozentuin bij de kerk is een sculptuur geplaatst ter ere van de "plaats van de verschijning van Onze-Lieve-Vrouw, Paasmaandag 24 april 2000 om 6.40 uur." Meer recentelijk zijn er geen berichten of afbeeldingen gerapporteerd door huidige leden van de plaatselijke gemeente.

Een standbeeld van de Maagd Maria werd opgericht binnen de gronden van de kerk, en in de afgelopen jaren is dit beeld onderhouden door een aantal bezoekers afkomstig uit India, met name uit Kerala en Goa, terwijl anderen afkomstig zijn uit de Zuid-Australische Indiase gemeenschap (Gardiner 2015). Het bezoekersboek geeft aan dat pelgrims zowel lokaal, interstate als uit Europa, Zuid-Amerika en Azië komen. Deze bezoeken zijn misschien gewoon nieuwsgierig; echter, "een toerist is een halve pelgrim, als een pelgrim een ​​halve toerist is" (Turner 1978; 20)

Beelden binnen de kerk benadrukten aanvankelijk de Maagd Maria. De reorganisatie aan de voorkant van de kerk was een struikelblok voor parochianen (Jones 1998). Er werden spandoeken bij het altaar geplaatst, een witte banier die over het kruis boven het altaar was gedrapeerd en een "M" vormde, en de priester droeg gewaden die de verschijning van de Maagd Maria in Medjugorje weerspiegelden. Het altaargebied is nu vereenvoudigd en is duidelijker. Er blijft een houder voor votief kaarsen en een boek waarin pelgrims gebeden kunnen schrijven.

Bij de inhuldiging van de site als een heiligdom, werd een groot deel van een binnenmuur van de kerk gereserveerd voor pelgrims om briefjes te plaatsen die de hulp van de Maagd Maria vroegen. Dit gebied is inmiddels teruggebracht tot een klein bord. Pelgrims kunnen ook berichten schrijven in een boek dat naast het mededelingenbord is geplaatst. Deze aantekeningen onthullen de genezende krachten van Mary, en er is gerapporteerd dat "ongeveer 100 mensen zijn genezen" (Connolly 1997: 29). De berichten hebben ook betrekking op hulp en assistentie bij alledaagse zaken, zoals examens en verzoeken om permanent verblijf.

Aanvankelijk waren veel items beschikbaar voor pelgrims zoals ansichtkaarten, medailles, heilig water en een pelgrim-nieuwsbrief. Deze materialen zijn momenteel gereduceerd tot heilige kaarsen en water.

LEIDERSCHAP / ORGANISATIE

Op 15 december, 1996, de bisschop van The Murray, bisschop Graham Walden, zegende het heiligdom "met heilig water van een Anglicaanse internationale schrijn "(Smart 1996: 6 Innes 1996: 4). Deze zegening lijkt erop te wijzen dat er op het moment van de opkomst van het beeld officiële Anglicaanse steun en acceptatie was. Het is belangrijk dat wonderbaarlijke gebeurtenissen binnen de grenzen vallen van de traditionele religie waarmee het geassocieerd is. D e Maagd Maria is te vinden in Anglicaanse heiligdommen, zoals in Walsingham [Verenigd Koninkrijk], een site die jaarlijks door vele pelgrims wordt bezocht, en Christ Church Yankalilla is een hoge Anglicaanse kerk, die de verering van de Maagd Maria accepteert (Kahl 1998: 257) . Om deze heiligdommen te verbinden, hangt een pictogram gewijd aan Walsingham aan de muur van de kerk. Zo'n icoon, een afbeelding van een pieta (een beeld dat het beeld van de Maagd Maria op het dode lichaam van Jezus afbeeldt), kan bezoekers helpen het schijnbare beeld op de muur te zien (Morgan 2007: 31).

Tijdens zijn inclusie omarmde pater Notere enthousiast het schrijn, ondanks lokale tegenstand (Mullen 1999; Jones 1998). In 2005 eindigde de positie van priester bij Yankalilla en verliet vader Notere de parochie (Allison 2005: 3). Na zijn vertrek is de media-aandacht aanzienlijk afgenomen; echter, lokale parochianen hebben het heiligdom behouden en zorgen ervoor dat de kerk dagelijks geopend is voor diegenen die het beeld willen zien of willen mediteren en bidden.

Een religieuze gemeenschap die aanvankelijk bekendstond als de oase van vrede, maar later de dienaren van de nederigheid van Jezus en Maria werd genoemdwerd gevormd maar sinds ontbonden. De doelen van de gemeenschap waren om met pelgrims te werken en een helende geest bij het heiligdom te koesteren (Kahl 1998: 50). Een retraite centrum naast de kerk werd in 2000 gevestigd, maar de ruimte wordt nu gebruikt voor algemene parochie doeleinden (Morgan 2007: 33). Een Maori-groep zangers overwoog naar verluidt naar het gebied te reizen, getekend door het beeld. De groep trad toe tot een lokaal koor om een ​​CD te maken gewijd aan de Maagd Maria die op Yankalilla verscheen ("Choirs Combine" 2002: 14).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Christ Church Yankalilla verloor de diensten van Father Notere in 2005 en werd na een pastoraal district (Morgan 2007: 1) gediend door parttime en locale priesters die worden uitgedaagd door de vereiste reisafstanden (Gardiner 2015). Er zijn nog andere uitdagingen binnen het bisdom geweest met betrekking tot de positie van bisschop van het bisdom The Murray. Een van die kwesties was een vacature van drie jaar tot 2013 toen een bisschop werd aangesteld (Strathearn2013: 6). Bovendien heeft Yankalilla, net als veel andere reguliere kerken, een afname in opkomst ervaren.

Het beeld heeft de parochie financieel ondersteund door bezoekers, donaties en aankopen van kaarsen en wijwater (Morgan 2007: 33). Een grote uitdaging voor de lokale kerkleden was echter de tijd die besteed werd aan het omgaan met het heiligdom. De opkomst van het beeld betekende dat de parochieraad zich moest bezighouden met een aantal zaken, zoals toegang, bezoekers, veiligheid en aandacht van de pers (Morgan 2007: 32). Veel lokale parochianen vonden dat deze tijd in het algemeen en de lokale gemeenschap uit de parochie werd weggehaald, en als gevolg daarvan was er een verdeeldheid binnen de parochie. De lokale parochianen zijn niet intens betrokken bij het heiligdom en zij die het niet eens zijn met het heiligdom woont in andere parochies (Jones 1998).

Het heiligdom heeft fluctuerende aantallen meegemaakt bij de pelgrimsdiensten. Momenteel bezoeken pelgrims uit eigen beweging pelgrimsdiensten die samen met de reguliere diensten worden gehouden of de jaarlijkse pelgrimsdienst die jaarlijks in september wordt gehouden. Deze dienst die in september wordt gehouden, is populair bij pelgrims en trekt veel leden van de Indiase katholieke gemeenschap in Adelaide (Gardiner 2015). Ondanks de voorspelling van pater Notere in 2005 dat de kerk gesloten zou zijn (Notere 2005: 5), is ze elke dag open voor reflectie en gebed en wordt ze bijgewoond door enthousiaste lokale vrijwilligers.

REFERENTIES

"21e verjaardagsbal voor christelijke singles: geloofsartikelen." 2002. De adverteerder, Augustus 12, p.12.

Allison, Lisa. 2005. "Priester eist onbetaalde lonen." De adverteerder, Maart 30: 3.

Anglicaanse Kerk van Australië. en "Wie we zijn." Betreden vanaf http://www.anglican.org.au/home/about/Pages/who_we_are.aspx op 6 2015 november.

Anglicaanse kerk van de Australische generale synode. nd "Overzicht van de structuur van de Anglicaanse kerk in Australië." Betreden vanuithttp://www.anglican.org.au/home/about/Documents/1391%20Outline%20%20of%20the%20Structure%20of%20the%20Anglican%20Church%20of%20Australia%20-%20Website%20Version%20020713.pdf/ op 6 2015 november.

Anglicaans bisdom Adelaide. en "Over ons." Betreden vanaf http://www.adelaide.anglican.com.au/about-us/ op 6 2015 november.

"Choirs Combine to Religious CD maken." 2002. De adverteerder, Augustus 12, p. 14.

Chryssides, Helen. "Visions of Mary." 1997. Het Bulletin , September 2, p. 16.

Connolly, Paul. "Mary, Mary, On the Wall." 1997. Wie per week, Augustus 4, p. 29.

Cusack, Carole M. 2003. "The Virgin Mary at Coogee: A Preliminary Investigation." Australian Religion Studies Review 16: 116-29.

Frame, Tom. 2007. Anglicanen in Australië. Sydney: University of New South Wales Press Ltd.

Hilliard, David. 1994. "De anglo-katholieke traditie in het Australische anglicanisme." St Mark's recensie 158: 1-17.

Hilliard, David. 1986a. "De transformatie van het Zuid-Australische anglicanisme, c. 1880-1930.” Journal of Religious History 14: 38-56.

Hilliard, David. 1986b. Godsvrucht en Goede Orde: een geschiedenis van de Anglicaanse kerk in Zuid-Australië. Netley: Wakefield Press.

Innes, Stuart. 1996. "De belangstelling voor het 'genezende' water van de kerk groeit." 1996. De adverteerder, December 10, p. 4.

Jelly, Frederick M. 1993. "Discerning the Miraculous: Norms for Judging Apparitions and Private Revelations." Marian Studies 44: 41-55. Betreden via http://ecommons.udayton.edu/marian_studies/vol44/iss1/8 op 29 oktober 2014.

Jones, R. 1998. Yankalilla (televisiedocumentaire), SBS Independent.

Kahl, Janet. 2012. "Enkele recente trends in de studie van bedevaarten en toerisme." Literatuur en esthetiek 22: 257-70.

Kahl, Janet. 1999. "Miracle-afbeelding van Mary in Yankalilla." Australiam Religion Studies Review 12: 32-39.

Kahl, Janet. 1998. Virgin Territory: Mariology in Australia. Niet-gepubliceerde Honours IV-scripties, religiestudies, University of Sydney.

Lloyd, Paul. 1996a. 'Heilig of Hooey?' Adverteerder, December 14, p. 3.

Lloyd, Paul 1996b. "De puzzel van de bubbelende patronen?" De adverteerder, December 14, p. 4.

Maguire, Shane. 2005. "Een wonder of mythe in de kerk van Sleepy Town." De adverteerder, Maart 7, p. 28.

McPhillips, Kathleen. 2006. "Geloven in postmoderniteit: technologieën van betovering in hedendaagse Mariale toewijding." Pp. 147-58 in Populaire spiritualiteiten: de politiek van hedendaagse betovering, bewerkt door Lynne Hume en Kathleen McPhillips. Aldershot: Ashgate.

McPhillips, Kathleen met Rachel Kohn. nd Maagden, vampieren en superhelden. Betreden via http://www.abc.net.au/radionational/programs/spiritofthings/virgins-vampires–superheroes/3341180 op 31 juli 2015.

Morgan, Margaretha. 2007. Christ Church Yankalilla: 1857 tot 2007: een verhaal over verandering en continuïteit. Yankalilla: pastoraal district van Yankalilla.

Mullen, Mike. 1999. "Er was eens …" Times Globe, Oktober 1. Betreden via http://search.proquest.com/docview/423078804?accountid=32873 op 31 juli 2015.

Notere, Andrew. 2005. "Sluiting van People's Shrine Another Anglican Failure." De adverteerder, April 27, p. 20.

Onze-Lieve-Vrouw van Yankalilla Rose. nd Toegankelijk van http://corporateroses.com.au/recent_release_roses/ourl_lady_of_yankalilla_rose.htm op 30 juli 2015.

Pengelley, Jill. 1996, "Divine Help Finds 'Holy Water' Under Church." De adverteerder, August 21, p. 3.

Persoonlijke communicatie met Ann Gardiner op juli 31, 2015.

Persoonlijke communicatie met Margaret Morgan op juli 1, 2015 en september 28, 2015.

Slim, Nick. 1996. "Mass Marks Blessing of Yankalilla Shrine." De adverteerder, December 16, p. 6.

South Australian Heritage Places Database. 2015. Betreden via http://apps.planning.sa.gov.au/HeritageSearch/HeritageItem.aspx?p_heritageno=13211 op 14 augustus 2015.

Strathearn, Peric. 2013. "Drie jaar later krijgen Anglicanen een nieuwe bisschop." De Murray Valley Standard , Juli 4, p. 6.

Turner, Victor en Edith Turner. 1978. Beeld en bedevaart in christelijke cultuur. New York: Columbia University Press.

Turner, Victor en Edith Turner. 1982. "Postindustriële Maria-bedevaart." Pp. 145-73 in Mother Worship: thema en variaties, onder redactie van James J. Preston. Chapel Hill: University of North Carolina Press.

Auteur:
Janet Kahl

Geplaatst:
4 oktober 2015

 

Deel