Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp

ONZE DAME VAN GOEDE HULP


ONZE DAME VAN GOEDE HULP TIJDLIJN

1831 (30 januari): Marie Adele Joseph Brise werd geboren in Dion-le-Val, Brabant, België.

1855: Brise en haar familie emigreerden van België naar Wisconsin.

1859 (oktober): Brise had drie visioenen van de Maagd Maria waarin haar werd verteld les te geven
kinderen over God.

1859: Brise's vader bouwde de eerste heiligdomkapel op de plaats van de verschijning.

1867: De eerste school, St. Mary's Academy, werd gebouwd op de plaats van de kapel; de school werd officieel geopend in 1869.

1871 (oktober 8): Brise leidde een gebedswake rond de kapel tijdens de brand in Peshtigo. Alle vijf hectare van het kapelterrein waren ongedeerd terwijl het omliggende land werd verwoest.

1896 (juli 5): Adele Brise stierf.

1933: De school wordt verbouwd tot het tehuis voor kreupele kinderen.

1941: De huidige kapel wordt gebouwd.

1953: Het tehuis voor kreupele kinderen wordt gesloten en de pre-noviciaat middelbare school wordt opgericht.

1968: De middelbare school wordt gesloten. Zusters Franciscanessen bleven het heiligdom beheren

1970: Het terrein wordt een huis van gebed.

1992-2002: The Carmelite Sisters uit Grand Rapids, Michigan namen de verantwoordelijkheid voor het heiligdom op zich.

2002: Het plaatselijke bisdom neemt de controle over het heiligdom weer over.

2009 (9 januari): bisschop David Ricken stelt een commissie in om de oorspronkelijke claims van de verschijning van Brise te bestuderen.

2010 (8 december): De site werd geverifieerd en was de eerste die werd erkend door de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Marie Adele Joseph Brise werd geboren in Lambert en Marie Brise in Dion-le-Val, Brabant, België in januari, 30, 1831. Als een kind ze
en verschillende vrienden beloofden zich bij een religieuze orde aan te sluiten. Brise bleef echter bij haar ouders wonen in een relatief arm gezin tot 1855 toen het gezin naar Amerika emigreerde. Het gezin kocht een 240-hectare land om zichzelf te onderhouden. Vier jaar later, in oktober, 1859, kort na de Mariaverschijningen in Lourdes, had Brise de eerste van drie verschijningservaringen. Ze droeg graan naar een molen in Champion, Wisconsin toen de Maagd Maria aan haar verscheen: "Ze zag een dame gehuld in oogverblindend wit, met een gele sjerp om haar middel en een sterrenkroon rond haar hoofd die tussen twee bomen stond, een een esdoorn, de ander een hemlock "(Shrine 2010). Brise vond de ervaring angstaanjagend. Op zondag, oktober 9, vond de tweede verschijning plaats toen Brise naar Mass in Bay Settlement liep, een aangrenzend gebied, met twee metgezellen. Alleen Brise heeft de verschijning direct ervaren. Eindelijk, toen ze naar huis liep vanuit de kerk, beleefde Brise een verschijningsfiguur op dezelfde plaats voor een derde en laatste keer. Mary identificeerde zichzelf als de "Koningin van de hemel" en vertelde Brise dat ze de kinderen moest leren hoe ze hun leven voor God moesten leven. Vanaf die dag wijdde Brise haar leven aan de leer van het katholieke geloof aan jongeren
kinderen. De kapel werd al snel vergezeld door een school, St. Mary's Academy, in 1867 (Mann 2011). Brise had tegen die tijd veel leerlingen verzameld en begon ze les te geven bij Onze Lieve Vrouw van Goede Bijstand.

Enkele jaren nadat de school was gebouwd, vloog een vernietigend vuur door de omgeving. In oktober 8, 1871, zochten veel van de burgers en landeigenaren in de omgeving bescherming op het kapelterrein van wat bekend werd als het vuur van Peshtigo. Deze mensen vergezelden Brise in een processie rond het terrein van de kapel om hen te beschermen. Tegen de ochtend waren de vlammen gedoofd door de regen en Onze Lieve Vrouw van Goede Hulp bleef onaangeroerd. Dit werd door velen als een wonder beschouwd, vooral gezien het feit dat de aangrenzende gebieden waren verschroeid door de vlammen en dat 2,000 dood was gevonden (Kasten 2010).

Na de dood van Brises in 1896 werd ze begraven nabij de oorspronkelijke verschijningsplaats. Op dat moment het lot van de gebedsplaats en school leek onzeker. De school leed zonder haar aanwezigheid en werd overgedragen aan zuster Pauline LaPlante, een origineel lid van de zusters van St. Franciscus van het Heilig Kruis van de Nederzetting van de Baai (Kasten 2010). Ze werkte om de school voort te zetten tot haar dood in 1926 (Mann 2011). In de volgende jaren veranderde de school verschillende keren van hand en gezicht. In 1933 werd het verbouwd tot Home of Crippled Children en toen in 1953 stopte bisschop Paul Rhode het huis en veranderde het in een pre-noviate high school voor de Bay Settlement Sisters. In 1990 werd het een Huis van Gebed voor de Bay Settlement Sisters tot 1990 toen het bisdom controle over het terrein kreeg. Het bisdom bekeerde het pand tot een schrijn en verwelkomde het in een groep Karmelitische zusters die de Karmel van de Heilige Naam van Jezus oprichtten in 1992 (Kasten 2010). Tien jaar later trok de Carmel door naar het landelijke Denemarken.

Op dat moment was de OLVrouw van Goede Hulp nog steeds belangrijk in de lokale gemeenschap, maar er was zeer weinig nationale of internationale aandacht. De bisschoppen van Green Bay steunden het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp als een plaats van gebed, maar er was nooit enige formele erkenning of verklaring met betrekking tot de verschijningen. Dit veranderde in januari 9, 2009 toen bisschop David Ricken een formeel onderzoek naar de verschijningen opende. Minder dan twee jaar later verklaarde hij dat de verschijningen die aan Adele Brise waren gegeven, inderdaad het geloof waard waren en substantie van bovennatuurlijk karakter toonden (Sly 2010).


DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Adele Brise was de enige visionair bij OLVrouw van Goede Hulp. Ze rapporteerde geen andere visioenen of verschijningen voor of na die drie op de plek die bekend zou worden als Onze Lieve Vrouw van Goede Hulp. Het was tijdens de derde verschijningsgebeurtenis, die plaatsvond terwijl Brise naar huis terugkeerde van de kerk dat ze haar spirituele missie ontving (Shrine 2010; Kasten 2010). Brise meldde dat ze de figuur vroeg: "In Gods naam, wie ben jij en wat wil je van mij?" Mary vertelde Brise naar verluidt toen dat zij de Koningin van de hemel was en Brise een missie had toegewezen: “Ik ben de Koningin van de hemel die bidt voor de bekering van zondaars, en ik wens dat u hetzelfde doet. U hebt vanmorgen de heilige communie ontvangen en dat is goed. Maar je moet meer doen. Doe een algemene bekentenis en bied de communie aan voor de bekering van zondaars. Als ze zich niet bekeren en geen boete doen, zal mijn Zoon verplicht zijn hen te straffen. " Mary geeft dan meer specifieke instructies: "Verzamel de kinderen in dit wilde land en leer ze wat ze moeten weten voor redding." Toen Brise vroeg hoe ze deze missie met weinig kennis zou kunnen volbrengen, antwoordde Maria: “Leer hun hun catechismus, hoe ze zichzelf moeten ondertekenen met het kruisteken en hoe ze de sacramenten kunnen benaderen; dat is wat ik wil dat je doet. Ga en vrees niets. Ik zal je helpen."

De religieuze activiteit bij Onze Lieve Vrouw van Goede Hulp is geworteld in de katholieke leer. Zoals gebruikelijk bij veel verschijningsgroepen, is het doel van deze gebedssite om terug te keren naar wat wordt beschouwd als Gods leringen. Brise kreeg de opdracht om kinderen te leren God lief te hebben en te aanbidden. Dat waren haar enige instructies, en ze volgde ze op en probeerde ze uit te breiden tot de hele gemeenschap.

De site is als een plaats van wonderen beschouwd en een gestage stroom van gelovigen komt dagelijks om de Maagd Maria te aanbidden en te petitioneren. Velen die de site hebben bezocht, hebben getuigd dat ze zijn genezen van hun gebreken of problemen hebben opgelost waarvan ze niet het gevoel hadden dat ze er eerder iets aan konden doen ('Marian Apparitions' 2010). Het bekendste wonder van Onze Lieve Vrouw van Goede Hulp is het overleven van de Peshtigo-brand van oktober 8, 1871. Hoewel het hele land rondom de gebedsruimte en school in dit verwoestende vuur werd verwoest, werd het terrein van de kapel en iedereen op hen in de problemen gebracht.

Na het valideren van de site in 2010, verklaarde bisschop Ricken dat "Zuster Adele's eigen leven een van de meest overtuigende getuigenissen was van de geldigheid van de verschijning" (Mann 2011). De hare was inderdaad een levenslange toewijding aan de boodschappen die Mary haar had gestuurd. Hij geloofde ook gedeeltelijk in deze verschijningen omdat Brise er nooit van probeerde te profiteren. Ze zocht geen aandacht of compensatie. In plaats daarvan probeerde ze te leven zoals haar was opgedragen en ging ze verder dan haar plicht. Ten slotte werd de geldigheid van de site mede door de daadwerkelijke melding bevestigd. Bisschop Ricken verklaarde dat de eenvoud en duidelijkheid van de boodschappen hun waarheid sprak. De instructies waren "eenvoudig, maar zeer beladen met de belangrijkste boodschap van het evangelie en met de leringen van de kerk" (Mann 2011). Deze berichten in combinatie met het grote aantal mensen dat getuigde dat ze op de site waren genezen of geholpen, leidden tot de validatie van Onze Lieve Vrouw van Goede Hulp.


RITUELEN / PRAKTIJKEN

Mensen uit verschillende lagen van de bevolking en delen van het land komen elke dag bij Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp samen om te bidden en te aanbidden. Massa is vier keer per dag in de kapel voor wie meer wil dan alleen individuele reflectie ter plaatse. Pelgrims getuigen van de buitengewone kwaliteiten van de site: “'Het is ongelooflijk - ze is hier, je voelt het gewoon', zei mevrouw Banda na een gebed in de crypte kapel, naar verluidt ter plaatse van de verschijningen. Toen ze langs een Mariabeeld in het wit kwamen, precies zoals beschreven door mevrouw Brise, werd mevrouw Banda overmand door emoties, huilend en knuffelend haar moeder. De twee gingen terug om nog wat te bidden ”(Eckholm 2010). Een andere pelgrim zei: "Er is hier veel kracht ... Je kunt de aanwezigheid van Maria voelen, en het voelt alsof ze naar je luistert" (Eckholm 2010). Veel krukken en wandelstokken worden achtergelaten in de crypte van het heiligdom. De eigenaren van deze items laten hen zeggen dat ze hun hulp niet langer nodig hebben.

Elk jaar zijn er verschillende evenementen ter ere van de site en de Maagd Maria. Op 8 in oktober komen pelgrims samen om de processie van het terrein dat begon tijdens het vuur in Peshtigo te herhalen. In mei is er een jaarlijkse openluchtmis met een andere processie naar de kapel. Deze traditie is opgericht door Norbertine Fr. Bernard Pennings in 1895 (Kasten 2010). Ten slotte is een buitengewoon populaire traditie de jaarlijkse mis op het feest van Maria Hemelvaart. Dit evenement vindt plaats op augustus 15 en van 's ochtends tot' s avonds staan ​​auto's in de rij naast het heiligdom.


ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Binnen enkele dagen na het laatste visioen van Brise in 1859, bouwde haar vader, Lambert Brise, een kleine kapel van tien bij twaalf voet op de plaats van de verschijning. De kapel werd in 1861 vergroot tot vierentwintig bij veertig voet; een derde kapel van baksteen werd opgetrokken in 1880.

Na de instructies die ze in 1859 van Maria had gekregen, begon Brise, op achtentwintigjarige leeftijd, het katholieke geloof te onderwijzen aan alle kinderen die ze kon bereiken. Verschillende jonge vrouwen sloten zich bij haar aan om "een gemeenschap van (seculiere) Franciscanen van de Derde Orde" te vormen en richtten in 1869 de St. Mary's Academy op (Shrine 2010). De kleine groep kinderen groeide uiteindelijk uit tot vijfennegentig kinderen. Brise ontving geen formele financiering voor deze school, maar vertrouwde op donaties. Soms moest ze zelfs bedelen om voorraden en geld voor de school. Brise bleef resoluut in haar missie tot aan haar dood in 1896.

Helaas, zonder de aanwezigheid van de Brise, haperde het leiderschap op de school. Een tijdlang werd de school ondergebracht bij Sr. Pauline LaPlante. LaPlante was een van de oorspronkelijke leden van de gemeenschap en ze leidde de school met bijna dezelfde toewijding als Brise had gehad van 1902 tot haar dood in 1926. In die tijd werd de school verschillende keren verbouwd. Het werd een tehuis voor kreupele kinderen in 1933, een pre-noviaat middelbare school voor de Bay Settlement Sisters in 1953 en, ten slotte, een site voor de Karmel van de Heilige Naam van Jezus in 1992. Nadat de zusters Karmelieten in 2002 verder gingen. , werd de site gerestaureerd tot een kapel en een heiligdom gewijd aan de verschijningen die Brise meer dan 150 jaar eerder was tegengekomen (Kasten 2010). Hoewel de site informele steun had gekregen van lokale bisschoppen tijdens haar geschiedenis als bedevaarts- en gebedssite, werd ze pas formeel bekrachtigd in 2009 toen bisschop David Ricken opdracht gaf tot een onderzoek naar de authenticiteit van de oorspronkelijke verschijningen. In de daaropvolgende twee jaar onderzochten theologen de beschikbare historische documenten: “We hadden schriftelijke getuigenissen, enkele mondelinge getuigenissen - later opgeschreven, plus veel documentatie - brieven tussen zuster Adele en de bisschop, enz.
Bisschop Ricken heropent "(Kim 2011).

Nog geen twee jaar later verklaarde Ricken met zekerheid dat de site inderdaad kon worden gevalideerd als een bovennatuurlijke en religieuze site("Wisconsin Site" 2011). Hij verklaarde: 'Ik verklaar met morele zekerheid en in overeenstemming met de normen van de kerk dat de gebeurtenissen, verschijningen en toespraken die in oktober 1859 aan Adele Brise werden gegeven, blijk geven van een bovennatuurlijk karakter, en ik keur deze verschijningen hierbij als waardig goed. van geloof (hoewel niet verplicht) door de christelijke gelovigen ”(“ Mariale verschijningen ”2010).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Vanaf het begin kreeg Brise weinig hulp of erkenning. Haar vader bouwde zelf het oorspronkelijke heiligdom op de plek van de verschijningen. Brise was ook de enige die haar school begon en de plaatselijke kinderen hielp. St. Mary's academy, een kostschool, werd gebouwd in 1867. Binnen vijf jaar waren er bijna honderd studenten ingeschreven. Ze leunde zwaar op haar geloof en de weinige donaties die ze ontving. Soms, als de school weinig geld had en benodigdheden nodig had, ging Brise smeken om het geld dat ze nodig hadden. Nadat Brise stierf, nam de magere steun die er ooit was af en vervaagde.

De school en het terrein gingen van hand tot hand totdat uiteindelijk, in 2009, bisschop David Ricken een onderzoek startte naar de authenticiteit van de verschijningssite. Voordat de site werd onderzocht, zouden dertig tot vijftig mensen per dag de reis maken naar OLVrouw van Goede Hulp (Keen 2011). Toen bisschop Ricken echter aankondigde dat de site 'goedgekeurd' en 'waardig geloofwaardig was door de christelijke gelovigen', schoot dat aantal per dag omhoog naar ongeveer 500-mensen (Mann 2010). Met de toegenomen visitatie werden twee priesters fulltime toegewezen aan het heiligdom (Keen 2011).

Er zijn in de pers verdenkingen geuit dat het onderzoek van het bisdom getimed was om de aandacht af te leiden van de gevallen van priester seksueel misbruik die toen de katholieke kerk teisterde. Bisschop Ricken reageerde op deze beschuldigingen: "Mensen hebben honger naar het spirituele, en hier in onze achtertuin was een bron om in die behoefte te voorzien." Vervolgens sprak hij de verwachting uit dat het heiligdom een ​​bron van hoop en genezing zou worden (Eckholm 2010). Wat de verdiensten van de vermoedens en aantijgingen ook mogen zijn, de verklaring van bisschop Ricken van "morele zekerheid" heeft een nieuw leven en erkenning gegeven aan Onze Lieve Vrouw van Goede Hulp ("Wisconsin Site" 2011).

REFERENTIES

Eckholm, Erik. 2010. "Wisconsin op de kaart om met Maria te bidden." New York Times , December 23. Betreden via http://www.nytimes.com/2010/12/24/us/24mary.html?_r=0 op 22 2013 november.

Kasten, Patricia. 2010. "Onder leiding van Mary leerde Adele Brise kinderen over het katholieke geloof."   Het Kompas , December 9. Betreden via http://www.thecompassnews.org/news/local/1794-guided-by-mary-adele-brise-taught-children-about-catholic-faith.html op 31 oktober 2013.

Scherp, Judy. 2011. "Faithful Trek to Wisconsin Shrine."   USA Today , September 22. Betreden via http://usatoday30.usatoday.com/news/religion/story/2011-09-22/wisconsin-virgin-mary-shrine/50519566/1 on 20 November 2013 .

Kim, Susan. 2011. "Officiële heilige plaats nabij Green Bay." Betreden vanuit http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.620wtmj.com%2Fnews%2Flocal%2F115996504.html&ei=yLeSUp6YI4uikQeCqoGICg&usg=AFQjCNET9GWym9VHvgT10dawcHCxTLnUIg&sig2=STdBrHBGxoAfK1eyI4km1w&bvm=bv.56988011,d.eW0 op 22 2013 november.

Mann, Benjamin. 2010. "Wisconsin Chapel goedgekeurd als eerste Amerikaanse Mariaverschijningssite."   Catholic News Agency ., December 9. . Web. 01 Nov 2013.

"Mariaverschijningen in het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand goedgekeurd door bisschop Ricken." 2010.  DA MIHI ANIMAS , December 8. Betreden via http://salesianity.blogspot.com/2010/12/marian-apparitions-at-shrine-of-our.html op 20 2013 november.

Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop. 2010. "Een korte historische account." Betreden vanuit http://www.gbdioc.org/images/stories/Evangelization_Worship/Shrine/Documents/Shrine-History-Brief.pdf op 28 2013 november.

Sly, Randy. 2010. "Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hulp ontvangt het decreet van de bisschop van Green Bay." Katholiek online . December 11. Betreden via http://www.catholic.org/hf/faith/story.php?id=39511 op 01 2013 november.

"Plaats in Wisconsin door katholieke leiders als 'heilig' beschouwd." 2011.  Tijden van Seattle , Februari 14. Toegankelijk via http://seattletimes.com/html/nationworld/2014222320_apusholysitegreenbay.html op 20 November 2013.

Auteurs:
David G. Bromley
Caitlin St. Clair

Geplaatst:
1 december 2013

 

Deel