Onze Lieve Vrouw van Bayside

ONZE DAME VAN BAYSIDE TIMELINE

1923 (12 juli): Veronica Lueken werd geboren.

1968 (juni 5): Sirhan Sirhan vermoordde Robert Kennedy. Deze gebeurtenis was gekoppeld aan het begin van Lueken's eerste mystieke ervaringen.

1970 (18 juni): De Maagd Maria verschijnt voor het eerst aan Lueken in de St. Robert Bellarmine's Church.

1971-1975: "The Battle of Bayside" vond plaats. Deze periode zag escalerende spanningen tussen de volgelingen van Lueken en de Bayside Hills Civic Association. Waken zouden duizenden mensen trekken. Op het hoogtepunt van de controverse waren tot 100 politieagenten nodig tijdens wake om de vrede te bewaren.

1971 (maart 31): Monseigneur Emmet McDonald van de St. Robert Bellarmine's Church schreef bisschop Francis J. Mugavero, waarin hij om zijn hulp vroeg bij het verwijderen van de beweging van Lueken.

1973: Een Canadese groep genaamd de Pilgrims of Saint Michael begon Lueken te steunen. Ze brachten busladingen pelgrims uit Canada om de wake bij te wonen en publiceerden de boodschappen van Lueken in hun nieuwsbrieven, Vers Demain als Michael Fighting .

1973 (7 maart): een nieuwe komeet werd waargenomen door de Tsjechische astronoom Lubos Kohoutek. Baysiders interpreteerde de komeet Kohoutek kort als de "Ball of Redemption" zoals beschreven in de visioenen van Lueken.

1973 (29 juni): Onder druk van de Bayside Hills Civic Association en de parochieraad van St. Robert Bellarmine, vormde bondskanselier James P. King een commissie om de visioenen van Lueken te onderzoeken. De commissie las transcripties van Lueken's berichten uit de hemel en concludeerde dat haar visioenen "volledige authenticiteit missen".

1973 (november 27): het bisdom verwijderde het Mariabeeld uit St. Robert Bellarmine's in een poging de wake te stoppen. Pelgrims reageerden door hun eigen standbeeld van glasvezel mee te nemen.

1974 (29 januari): De jongste zoon van Lueken, Raymond, werd neergeschoten en omgekomen bij een jachtongeval terwijl hij kampeerde met vrienden in de staat New York nabij Callicoon. Lueken werd teruggetrokken na zijn dood.

1974 (juni 15): de zeventienjarige Daniel Slane verloofde een pelgrim in een verhitte discussie. Terwijl hij terugliep naar zijn auto, werd hij twee keer in de rug gestoken. De kerkelijke autoriteiten beweerden dat zijn aanvaller een pelgrim van Sint-Michiel was die in een bus stapte en met succes naar Canada ontsnapte.

1975 (22 mei): Lueken en haar volgelingen gingen akkoord met een schikking om de wake te verplaatsen naar Flushing Meadows Park. Op 26 mei werd de eerste wake gehouden in Flushing Meadows Park.

1975 (14 juni): de Bayside Hills Civic Association organiseerde een ‘Dag van de jubel’ om de verwijdering van de pelgrims te vieren.

1975 (27 september): Lueken bracht een bericht over waarin hij een "bedrieger paus" aankondigde, een communistische agent wiens uiterlijk door middel van plastische chirurgie was aangepast om op Paulus VI te lijken.

1977: De pelgrims van Sint-Michiel trokken hun steun in. Hun officiële reden om te vertrekken had te maken met de vraag of vrouwelijke pelgrims blauwe of witte baretten moesten dragen. Hun werkelijke motivatie lijkt echter te zijn geweest dat de beroemdheid van Lueken hun beweging was gaan overschaduwen. De beweging van Lueken werd opgenomen als "Our Lady of the Roses Shrine" en begon met het produceren van een eigen nieuwsbrief. Het bleef groeien.

1983 (juni 18): Naar schatting 15,000 pelgrims van over de hele wereld kwamen bijeen in Flushing Meadows Park voor de dertiende verjaardag van de eerste verschijning van Maria in Bayside.

1986: bisschop Mugavero vaardigt een sterk geformuleerde verklaring uit waarin hij stelt dat de visioenen van Lueken onjuist zijn. Het werd naar bisdommen in de Verenigde Staten gestuurd en naar conferenties van bisschoppen over de hele wereld.

1995 (3 augustus): Veronica Lueken stierf.

1997 (november): Een schisma tussen Veronica's weduwnaar Arthur Lueken en heiligdomregisseur Michael Mangan verdeelde de Baysider-beweging. Beide facties begonnen op zoek te gaan naar middelen, volgers en toegang tot de wake-site in Flushing Meadows Park.

1997 (24 december): een rechter kende Arthur Luken de naam "Our Lady of the Roses Shrine" toe, evenals alle activa en faciliteiten. Mangans groep richtte zijn eigen organisatie op, genaamd "Saint Michael's World Apostolate."

1998: De New York Parks Department bemiddelde een deal waardoor beide groepen de toegang tot het park konden delen.

2002 (28 augustus): Arthur Lueken stierf. Vivian Hanratty werd de nieuwe leider van "Our Lady of the Roses Shrine." Our Lady of the Roses Shrine en Saint Michael's World Apostolate bleven rivaliserende wake houden in Flushing Meadows Park.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De verschijningen in Bayside begonnen met Veronica Lueken, een rooms-katholieke huisvrouw uit Bayside, New York, die een
Marian ziener. Lueken's eerste mystieke ervaringen volgden op de moord op senator Robert Kennedy op 5 juni 1968. De volgende dag, terwijl Kennedy in het ziekenhuis lag, bad Lueken voor zijn herstel toen ze zich omringd voelde door een overweldigende geur van rozen. Hoewel de senator die avond laat stierf, bleef de onverklaarbare geur van rozen haar achtervolgen. Al snel zou ze wakker worden en ontdekken dat ze poëzie had geschreven waarvan ze zich het schrijven niet kon herinneren. Ze had tot St. Theresia van Lisieux gebeden om senator Kennedy te redden en vermoedde dat Therese op de een of andere manier de ware auteur van deze gedichten was. Ze besprak deze ervaringen met de priesters in haar parochiekerk, St. Robert Bellarmine's, maar ze vond dat ze haar niet serieus namen. Haar man, Arthur, ontmoedigde ook elke discussie over wonderen.

Die zomer werden haar visioenen donkerder. In de lucht boven Bayside zag ze een visioen van een zwarte arend schreeuwen: "Wee, wee, wee de bewoners van de aarde!" Ze raakte ervan overtuigd dat deze angstaanjagende visioenen een naderende ramp betekenen. Ze schreef kardinaal Richard Cushing in Boston en waarschuwde hem dat er iets vreselijks zou gebeuren. Ze voelde ook dat haar groeiende gevoel van gevaar op een of andere manier verband hield met het Tweede Vaticaans Concilie dat in 1965 was afgesloten. Lueken was van mening dat de kerk de katholieke tradities had afgewend die ze sinds haar jeugd had toegepast. In 1969 schreef ze een brief aan paus Paulus VI en vroeg hem om zich te verzetten tegen de hervormingen van de Raad.

In april, 1970, verscheen de Maagd Maria aan Lueken in haar appartement. Ze kondigde aan dat ze op St. Robert zou verschijnen
Bellarmine's kerk in Bayside "als de rozen in bloei staan." In de nacht van 18 juni 1970 knielde Lueken alleen in de regen terwijl hij de rozenkrans bad voor een standbeeld van de Onbevlekte Ontvangenis buiten haar kerk. Hier verscheen Maria aan Lueken en leerde haar dat ze een bruid van Christus was, dat ze weende om de zonden van de wereld en dat iedereen terug moest naar het opzeggen van de rozenkrans. Lueken kondigde aan dat er op het kerkterrein een nationaal heiligdom zou worden gebouwd en dat Maria daar voortaan op elke katholieke feestdag zou verschijnen. In de loop van de volgende twee jaar voegde een kleine groep volgelingen zich bij Lueken in haar wake voor het standbeeld. Bij elke verschijning bracht Lueken een 'boodschap uit de hemel', door haar gesproken door Maria, evenals een groeiende groep heiligen en engelen. Deze berichten bevatten typisch jeremiades over het gewicht van Amerika's zonden en waarschuwingen voor een komende tuchtiging (Lueken 1998: deel 1).

In 1973 trokken de visioenen van Lueken de aandacht van The Pilgrims of Saint Michael, een conservatieve katholieke beweging uit Quebec. De pelgrims werden ook wel "de witte baretten" genoemd vanwege de hoeden die ze droegen. Net als Lueken werden ze verstoord door de hervormingen van Vaticanum II. De Witte Baretten verklaarden dat Lueken “de ziener van de tijd” was en drukten haar boodschappen uit de hemel af in hun nieuwsbrief. Ze begonnen ook met het organiseren van bussen die honderden pelgrims vervoerden om wake bij de parochiekerk van Lueken bij te wonen. De berichten van Lueken begonnen te duiden op wereldwijde samenzweringen, een komende nucleaire oorlog en een hemellichaam genaamd "The Fiery Ball of Redemption" dat binnenkort de aarde zou treffen en vernietiging zou veroorzaken op de hele planeet.

De kerkelijke autoriteiten tolereerden de activiteiten van Lueken al drie jaar, maar haar groeiende beweging veroorzaakte een crisis. De kerk van St. Robert Bellarmine was aan alle kanten omgeven door privéwoningen en de Bayside Hills Civic Association (BHCA) was geschokt door de menigten pelgrims die in hun rustige buurt waren neergedaald. De bewoners maakten bezwaar tegen de wake die vaak tot middernacht duurden. Pelgrims, zo beweerden ze, vertrapten hun verzorgde gazons en dreven de eigendomswaarden van hun huizen naar beneden. De BHCA oefende een enorme druk uit op de parochie en het bisdom Brooklyn om Lueken en haar volgelingen te redden (Caulfield 1974).

Toen een haastig onderzoek door het bisdom meldde dat haar ervaringen niet bovennatuurlijk waren, werd Lueken gevraagd te stoppen met het houden van haar wake bij St. Robert Bellarmine's. Toen ze weigerde, begonnen diocesane ambtenaren haar wake met een megafoon te onderbreken, een brief van de bisschop voor te lezen en alle loyale katholieken te bevelen niet deel te nemen. Lueken en haar volgelingen antwoordden dat een dergelijke tactiek alleen maar bewees hoe ver een satanische samenzwering zich door de kerk had verspreid sinds Vaticanum II. De BHCA begon tegenwaken te houden en pelgrims lastig te vallen. De situatie werd gevaarlijk en steeds meer politieagenten werden gestuurd om de vrede te bewaren. Verschillende bewoners werden gearresteerd wegens wanordelijk gedrag en mishandeling van politieagenten. Enkelen werden zelfs in het ziekenhuis opgenomen na gewelddadige confrontaties met politie of pelgrims. Deze gebeurtenissen werden "The Battle of Bayside" genoemd (Cowley 1975). De situatie werd uiteindelijk opgelost in 1975 toen het Hooggerechtshof van New York een bevel uitvaardigde dat Lueken verbood haar wakes te houden bij St. Robert Bellarmine's (Thomas 1975; Everett 1975). De avond voordat Lueken instemde met het bevel, ontving Lueken een bericht van Maria en Jezus om de wake te verplaatsen naar Flushing Meadows Corona Park (Lueken 1998 vol. 3, pp. 106-07).

De nieuwe wake-site was een monument dat markeerde waar het Vaticaanse paviljoen had gestaan ​​tijdens de Wereldtentoonstelling. Volgers hadden

kocht een glasvezelbeeld van de Maagd Maria dat voor wake naar het park werd gebracht. De drukte bleef alleen maar groeien. De pelgrims van Sint-Michiel trokken uiteindelijk hun steun terug en keerden terug naar Canada. Maar tegen die tijd hadden de volgelingen van Lueken hun eigen georganiseerde missie gecreëerd. De beweging creëerde het bedrijf "Our Lady of the Roses Shrine", dat een internationale mailinglijst van duizenden beheerde. Een groep genaamd de Orde van Sint-Michiel leidde de missionaire inspanningen van de beweging. Leden van de Orde, waaronder voormalige leden van de Pelgrims van Sint-Michiel, leefden in gemeenschap en besteedden al hun tijd aan het heiligdom. Op 18 juni 1983 kwamen vijftienduizend pelgrims van over de hele wereld bijeen in Flushing Meadows Park voor de dertiende verjaardag van de verschijning in Bayside.

Katholieken die in de boodschappen van Lueken geloofden, noemden zichzelf 'Baysiders' naar de oorspronkelijke locatie van de verschijning. Ironisch genoeg noemden de inwoners van Bayside, New York, zichzelf ook wel 'Baysiders'. Ze beschouwden de pelgrims als een binnenvallende en buitenlandse troepenmacht en waren in de war dat ze deze titel voor zichzelf zouden claimen. In de jaren tachtig werden onafhankelijke Baysider-chapters opgericht in de Verenigde Staten en Canada. De boodschappen van Lueken werden in vele talen vertaald en verspreid onder katholieke gemeenschappen op elk continent.

De Baysiders beweerden traditionele katholieken te zijn die loyaal zijn aan de kerkelijke wetten en de Heilige Stoel. Hun verzet tegen het bisdom Brooklyn zorgde echter dat veel katholieken hen beschouwden als een ongehoorzame en schismatische beweging. Kort na aankomst in Vlissingen Meadows, gaf Lueken een openbaring af die deze paradox oploste, althans voor haar volgelingen. Paus Paulus VI, die de hervormingen van Vaticanum II had goedgekeurd, was een bedrieger. De echte paus werd zwaar verdoofd gehouden door de samenzweerders, en de man die nu beweert dat hij Paulus VI was, was eigenlijk een communistische dubbelganger gemaakt met plastische chirurgie. De Baysiders waren niet in opstand tegen hun kerk, ze vroegen alleen de bevelen van samenzweerders en bedriegers die de kerkhiërarchie hadden geïnfiltreerd (Lueken 1998 deel 3, blz. 241).

In 1986 deed Francis J. Mugavero, bisschop van Brooklyn, een aankondiging waarin hij herhaalde dat de visioenen van Lueken vals enin tegenspraak met de katholieke doctrine (Goldman 1987). De bevindingen van Mugavero werden gestuurd naar driehonderd bisschoppen in de Verenigde Staten en honderd bisschoppenconferenties over de hele wereld. Ondanks deze afkeuring van de kerkelijke autoriteiten, identificeren de volgelingen van Lueken zich nog steeds als katholieken met een goede reputatie en verdedigen ze hun opvattingen onder verwijzing naar het canoniek recht. Zij stellen dat de visioenen van Lueken nooit een behoorlijk onderzoek onder leiding van een bisschop hebben gekregen, en dat het ontslag van Lueken door het bisdom daarom niet legitiem is. Als iemand de kerkelijke wet heeft overtreden, zo betogen ze, zijn het de modernisten die Lueken veroordeelde omdat ze de communie in de hand kregen en andere rituele overtredingen die indruisen tegen de lang gevestigde katholieke traditie.

Lueken bleef tot aan haar dood in 1995 regelmatig berichten uit de hemel geven. In totaal spraken Maria, Jezus en een verscheidenheid aan andere hemelse wezens meer dan 300 keer met haar. Deze berichten werden geconsolideerd in een canon die bekend staat als de Bayside Prophecies. Hoewel de drukte lang niet zo groot is als vóór de dood van Lueken, reizen Baysiders nog steeds naar Flushing Meadows, zo ver weg als India en Maleisië. Op internet zijn de berichten van Lueken onderdeel geworden van een groter milieu van complottheorieën en millennial speculatie. Baysiders wachten nog steeds op "The Chastisement", beschreven in de berichten van Lueken. Veel Baysiders geloven dat wanneer God de mensheid straft voor haar zonden, de kastijding twee vormen zal aannemen, Wereldoorlog III (die een grootschalige nucleaire uitwisseling zal omvatten) en een vurige komeet die zal botsen met de aarde en de planeet zal verwoesten.

Na de dood van Lueken bleef Our Lady of the Roses Shrine waken houden, de Bayside-profetieën promoten en coördineren
bedevaarten naar Flushing Meadows met volgers van over de hele wereld. Maar in 1997 vond er een schisma plaats tussen de directeur van het heiligdom, Michael Mangan, en de weduwnaar van Lueken, Arthur Lueken. Een rechter oordeelde in het voordeel van Arthur Lueken door hem tot president van Our Lady of the Roses Shrine (OLR) te verklaren en hem alle activa en faciliteiten van de organisatie toe te kennen. Onverschrokken vormde Mangan zijn eigen groep, Saint Michael's World Apostolate (SMWA). Beide groepen bleven aankomen op de heilige plek van de beweging in Flushing Meadows, waar ze rivaliserende waken hielden. Opnieuw werd er politie uitgezonden om de vrede te bewaren (Kilgannon 2003). Tegenwoordig is dit conflict tot een einde gekomen. Hun vieringen van katholieke feestdagen worden soms zo getimed dat er op een bepaalde dag slechts één groep in het park aanwezig is. Voor evenementen waarbij beide groepen aanwezig moeten zijn, zoals zondagochtend heilig uur, wisselen ze af welke groep toegang heeft tot het monument. De ene groep mag zijn Mariabeeld op het Vaticaanmonument plaatsen, de andere moet een nabijgelegen verkeerseiland gebruiken. De rivaliserende groepen hebben besloten dat het in ieders belang is om professioneel over te komen in het park.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De Bayside Prophecies vullen zes volumes en bevatten honderden berichten. Critici hebben opgemerkt dat een deel van dit materiaal vrij fantastisch lijkt, met duidelijke verwijzingen naar onderwerpen als UFO's, Sovjet-deathstralen en vampiers. Echter, zoals elke religieuze beweging met een heilige tekst, interpreteren de meeste Baysiders niet alle profetieën letterlijk of leggen ze evenveel nadruk op elke boodschap. In plaats daarvan zijn de profetieën een hulpbron waarop Baysiders putten om de wereld te begrijpen. Veel Baysiders interpreteren actuele gebeurtenissen als een ontvouwing van voorspellingen beschreven in de Bayside-profetieën.

Het belangrijkste geloof voor Baysiders is dat Veronica Lueken een speciale vrouw was en dat het monument in Flushing Meadows Park een heilige plaats is waar wakes moeten worden gehouden. Baysiders geloven ook dat de hervormingen van Vaticanum II ofwel een ernstige vergissing was of een opzettelijke poging om de kerk te ondermijnen, en dat Amerika in een staat van morele achteruitgang verkeert. Bovendien geloven de meesten dat hun vrijheden als Amerikanen en katholieken worden bedreigd door een duivelse wereldwijde samenzwering (Martin 2011). Terwijl Lueken stelde dat een communistische agent met succes VI VI imiteerde, is deze overtuiging niet essentieel voor de Baysider-wereldbeschouwing (Laycock 2014).

De Bayside-profetieën beschrijven ook een apocalyptisch scenario dat wordt beschreven als 'de straf'. Waarschuwingen van naderende rampen zijn sinds de negentiende eeuw een trope in Mariaverschijningen. Lueken's visioenen beschreven herhaaldelijk een vurig hemellichaam genaamd "The Ball of Redemption" (mogelijk een komeet, hoewel dit niet duidelijk is), dat zal botsen met de aarde en een groot deel van de bevolking zal doden. Haar visioenen beschrijven ook Wereldoorlog III, die een volledige nucleaire uitwisseling zal omvatten. Gruwelijke beschrijvingen van een nucleaire oorlog komen ook veel voor bij Mariaverschijningen sinds het begin van de Koude Oorlog. In tegenstelling tot het protestantse dispensationalisme, geloven Baysiders dat de straf door gebed kan worden uitgesteld. Wanneer profetieën niet uitkomen, nemen Baysiders vaak de eer op dat ze de wereld uitstel van oordeel hebben verdiend.

Sommige boodschappen van Lueken verwijzen ook naar een "Opname" waarin de gelovigen naar de hemel zullen worden opgenomen en de Tuchtiging zal worden bespaard (Lueken 1998 deel 4: 458). Vertegenwoordigers van Saint Michael's World Apostolate hebben uitgelegd dat dit idee niet hetzelfde is als protestantse noties van de Opname afgeleid van John Nelson Darby. Hoewel de meeste Baysiders geloven dat de tuchtiging uiteindelijk zal plaatsvinden zoals voorspeld, bouwen ze geen schuilkelders of slaan ze voorraden op. Sommigen hebben zelfs gesuggereerd dat de tuchtiging misschien niet in hun eigen leven zal plaatsvinden (Laycock 2014).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

De Baysiders blijven waken in Flushing Meadows Park op alle katholieke feestdagen. Ze houden ook een 'Sunday Morning Holy'Hour ”elke zondag dat is gewijd aan gebed voor het priesterschap. Deze evenementen worden gehouden rond een monument dat is gebouwd in Flushing Meadows Park als onderdeel van het Vaticaanse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling van 1964. Het monument, bekend als The Excedra, is een eenvoudige gebogen bank die lijkt op een uitrolbare rol. Tijdens wake wordt het monument omgetoverd tot een heiligdom. Bovenop de bank is een glasvezel Mariabeeld genesteld en omgeven door kaarsen, vlaggen die de Verenigde Staten en het Vaticaan voorstellen, en andere rituele voorwerpen. De gronden zijn ook ingewijd met wijwater.

Tijdens deze bijeenkomsten bidden pelgrims een speciale versie van de rozenkrans met het gebed tot Sint-Michaël en het Fatima-gebed. Ze reciteren ook katholieke litanie. Terwijl ze bidden, worden pelgrims aangemoedigd om te knielen, maar kunnen staan, zitten of lopen. Veel pelgrims brengen hun eigen stoelen naar het park of zachte voorwerpen zoals tapijtmonsters om als knielers te gebruiken.

Vikingen culmineren in een ritueel waarbij rozenkransen worden opgehouden om door Maria en Jezus gezegend te worden. Tijdens dit deel van het ritueel worden Jezus en Maria beschouwd als fysiek aanwezig in het park. Als zodanig wordt iedereen die in staat is om te knielen aangemoedigd om dit te doen. Er is een ontzagwekkende stilte als Baysiders hun rozenkransen uitstellen om gezegend te worden.

Hierna krijgt iedereen een kaars en een langstelige roos. (Rozen worden voor elke wake door Baysiders geschonken). De pelgrims heffen hun kaars op armlengte boven hun hoofd en zeggen: "Maria, het licht van de wereld, bid voor ons." De kaarsen worden neergelaten totdat ze gelijk zijn met het gezicht en de groep zegt: "Onze Lieve Vrouw van de Rozen, bid voor ons." Dan worden de kaarsen weer neergelaten totdat ze op gelijke hoogte zijn met het hart en de groep zegt: "Maria, hulp van moeders, bid voor ons." Dit patroon wordt meerdere keren herhaald. Dit ritueel is voortgezet sinds er wake werd gehouden in St. Robert Bellarmine's (Laycock 2014).

Na de wake worden de rozenkransen en rozen als gezegend beschouwd. Gezegende rozenblaadjes worden vaak geperst en gebruikt voor genezing. Veel Baysiders geven ze aan vrienden die ziek zijn of geestelijk gestoord. Een paar Baysiders hebben zelfs de rozenblaadjes gegeten volgens het ritueel, dat wordt beschouwd als een respectvolle manier om van een gezegend object af te komen.

Typische opkomst voor een wake kan slechts een dozijn tot drie dozijn mensen zijn. Sommige wakes, met name de jubileumwake die elke 18 in juni wordt gehouden, trekken echter nog steeds honderden pelgrims aan, waarvan sommigen van over de hele wereld komen. Priesters zijn vaak aanwezig tijdens grotere wakes. Deze priesters zijn meestal traditionalisten die vanuit een ander bisdom naar Flushing Meadows Park zijn gereisd. Ze zullen vaak klapstoeltjes achter de Exedra plaatsen waar ze tijdens de wake biechten.

Naast waken betreft een ander belangrijk aspect van de Baysider-cultuur 'wonderbaarlijke foto's'. De vorming van Lueken's beweging viel samen met de ontwikkeling van Polaroid-camera's. Veel pelgrims namen Polaroids tijdens de wakes en vonden afwijkingen in de film. De meeste van deze effecten zijn gemakkelijk toe te schrijven aan gebruikersfouten of aan omgevingslichtbronnen zoals kaarsen of autolampen. Sommige zijn echter spectaculairder en moeilijk uit te leggen. Deze anomalieën werden beschouwd als berichten uit de hemel (Wojcik 1996, 2009). Terwijl Lueken leefde, konden mensen haar hun 'wonderbaarlijke polaroids' brengen en zou ze de strepen en onscherpte interpreteren die op de film verschenen en hun symbolische betekenis vinden (Chute en Simpson 1976). Tegenwoordig hebben gewone Baysiders codes ontwikkeld om de anomalieën te interpreteren. Tijdens wakes nemen pelgrims veel foto's en blijven ze afwijkingen vinden. Hoewel digitale camera's worden gebruikt, geven sommige Pelgrims de voorkeur aan vintage Polaroid-camera's zoals die worden gebruikt tijdens de oorspronkelijke wake. Het ontdekken van een "boodschap uit de hemel" op een foto kan voor sommige Baysiders een bron van grote persoonlijke betekenis zijn.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Sinds het schisma van 1997 zijn de Baysiders verdeeld tussen twee rivaliserende facties die de toegang tot Flushing Meadows moeten delen Park. Saint Michael's World Apostolate is de grotere groep, die wordt geleid door Michael Mangan. Hoewel een rechtbank de naam "Our Lady of the Roses Shrine" toekende aan de weduwnaar van Veronica Lueken, kreeg Mangans groep meer steun van pelgrims en verwierf ze meer infrastructuur. Toen Our Lady of the Roses Shrine hun drukpersen niet kon onderhouden, regelde Mangans groep ze om ze te kopen. Het Wereldapostolaat van Sint-Michiel wordt geleid door een groep mannen, de lekenorde van Sint-Michiel, die samenleven in een religieuze gemeenschap. Ze worden ondersteund door talloze heiligdomwerkers die helpen geld in te zamelen, de boodschappen te verspreiden en wake te organiseren.

De kleinere groep wordt gerund door Vivian Hanratty, die oorspronkelijk de beweging van Lueken steunde door video's te produceren voor de New Yorkse UHF-televisiezender. Ze werd de leider van de groep na de dood van Arthur Lueken. Haar leiderschap is enigszins verrassend, aangezien de meeste Baysiders voorstander zijn van traditionele genderrollen en sterk gekant zijn tegen vrouwen die religieuze diensten leiden. Onze-Lieve-Vrouw van de Rozen-schrijn gelooft dat de kerkelijke autoriteiten op een dag zullen beseffen dat ze zich vergist hebben in de profetieën van Lueken. Op dat moment wordt het heiligdom overgedragen aan de kerk en is leiderschap van leken niet langer nodig (Laycock 2014).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Baysiders zijn politiek actief en sluiten zich aan bij andere conservatieve katholieken in zaken als abortusklinieken, films die zij als heiligschennend beschouwen en protesteren tegen de Affordable Care Act. Ze blijven ook een samenzweerderig wereldbeeld aanpassen. Onlangs heeft het Wereldapostolaat van Sint-Michiel een reeks besprekingen georganiseerd over de Verenigde Naties, die zij beschouwen als een instrument voor het creëren van een satanische wereldregering.

De Baysiders hopen nog steeds dat ze op een dag serieus genomen zullen worden door de kerkelijke autoriteiten. Ze hopen dat een meer gedetailleerd onderzoek zal worden gedaan naar Veronica Lueken en haar visies, evenals naar de bekeringen en wonderbaarlijke genezingen die naar verluidt hebben plaatsgevonden in verband met de verschijningen in Bayside en in Flushing Meadows Park.

REFERENTIES

Caulfield, William. 1974. "The Vigils." Bayside Hills Beacon, September, p. 3.

Chute, Suzann Weekly en Ellen Simpson. 1976. "Bedevaart naar Bayside: 'Our Lady of the Roses' komt naar Flushing Meadow." Paper gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Folklore Society, Philadelphia, PA, 11 november.

Cowley, Susan Cheever. 1975. "Onze lieve vrouw van Bayside Hills." Newsweek, Juni 2, p. 46.

Cuneo, Michael. 1997. The Smoke of Satan: Conservative and Traditionalist Dissent in Hedendaags Amerikaans katholicisme. New York: Oxford University Press.

Everett, Arthur. 1975. "Religieuze Street Vigils in NY Ended." St. Petersburg Times, Mei 24, p. 4-A.

Garvey, Mark. 2003. Waiting for Mary: America in Search of a Miracle. Cincinnati, OH: Emis Books.

Goldman, Ari L. 1987. "Bisschop verwerpt verschijning beweert." New York Times, Februari 15. Betreden via http://www.nytimes.com/1987/02/15/nyregion/religion-notes-for-cardinal-wiesel-visit-proved-a-calm-in-storm-over-trip.html op 11 april 2014.

Laycock, Joseph. 2014. The Seer of Bayside: Veronica Lueken and the Struggle for Catholicism. New York: Oxford University Press.

Kilgannon, Corey. 2003. "Visions of Doom Endure in Queens; Profetie en een breuk bij een altaar. ' New York Times , Oktober 9. Betreden via http://www.nytimes.com/2003/10/09/nyregion/visions-of-doom-endure-in-queens-prophecy-and-a-rift-at-a-shrine.html op 11 april 2014.

Lueken, Veronica. 1998. Virgin Mary's Bayside Prophecies: A Gift of Love, Volumes 1-6. Lowell, MI: These Last Days Ministries.

Martin, Daniel. 2011. Vaticanum II: een historisch keerpunt. Bloomington, IN: AuthorHouse.

Prijs, Jo-Anne. 1973. "Kerk verwijdert standbeeld in geschillen over visioenen." The New York Times, December 2, p. 158.

Thomas, Robert McG Jr. 1975. "Vrouw gaat akkoord met het veranderen van de locatie van de waken van de Maagd Maria." The New York Times, May 23, p. 41.

Wojcik, Daniel. 1996. Het einde van de wereld zoals wij die kennen: geloof, fatalisme en apocalyps in Amerika. New York: New York University Press.

Wojcik, Daniel. 1996. "Polaroids from Heaven: Photography, Folk Religion, and the Miraculous Image Tradition op een Marian Apparition Site." Journal of American Folklore , 109: 129-48.

Wojcik, Daniel. 2000. "Bayside (OLVrouw van de rozen)." Pp. 85-93 in Encyclopedie van het millennialisme en de millenniumbewegingen , bewerkt door Richard A. Landes. New York: Routledge.

Wojcik, Daniel. 2009. "Geesten, verschijningen en tradities van bovennatuurlijke fotografie." Visuele bronnen: een internationaal tijdschrift voor documentatie 25: 109-36.

Auteur:
Joseph Laycock

Geplaatst:
4 april 2014

 

 

Deel