Oasis Network

OASIS-NETWERK


OASIS NETWERKTIJD

2009: Mike Aus verliet zijn positie als predikant van de Living Word Lutheran Church in Katy, Texas.

2010-2012 (maart): Aus diende als predikant bij Theophilus Church in Katy, Texas.

2012 (september): Aus richtte de Houston Oasis op.

2014 (april): Kansas City Oasis hield zijn eerste zondagse bijeenkomst.

2014: Aus en Stringer richten het Oasis Network op.

2015 (oktober): de Oasis Network Podcast is gestart op Soundcloud en iTunes.

2016 (februari): Cache Valley Oasis begon met het houden van diensten.

2016 (maart): Utah Valley Oasis begon diensten te houden.

2016 (april): Wasatch Back Oasis begon met het houden van diensten.

2016 (15 mei): Salt Lake Oasis en Northern Wasatch Oasis begonnen met het houden van diensten.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Het Oasis Network is opgericht door Mike Aus en Helen Stringer. Aus, geboren in Baltimore, Maryland, studeerde aan de Universiteit van Michigan, samen met acht anderen, stichtte de eerste kerk in wat werd het Oasis-netwerk, Houston Oasis, in Houston, Texas. Alvorens de oase van Houston te vestigen, had Aus ongeveer twintig jaar als een lutherse predikant gediend, eerst in de progressieve, niet-denominatie levende lutherse kerk van Word in Katy, Texas en vervolgens, voor een korte tijd, in Theophilus Church in Katy, Texas ( Chitwood 2013; Sanburn 2014).

Na een bijna twintig jaar durende carrière nam Aus [Afbeelding rechts] ontslag als zijn voorganger bij Living Word Lutheran Church in 2009. Volgens Mike Rinehart, bisschop van de Texas-Louisiana Gulf Synode van de ELCA, nam ontslag toen hem werd meegedeeld dat hij "zou worden verwezen naar de disciplinaire commissie" (Chitwood 2013). Aus, die op dat moment getrouwd was, stond op het punt te worden onderzocht omdat hij seksuele relaties had met ten minste drie getrouwde vrouwen (Chitwood 2013). Tussen 2010 en maart 2012 was Aus predikant van de Theophilus Church (Theophilus 2012). Hij schreef vaak verhalen voor de Theophilus Blog en was te zien in veel video's van de groep, voornamelijk opnames van zijn preken (Theophilus 2012).

Aus meldt dat hij altijd twijfels had gekoesterd over zijn geloof. Hij noemt zichzelf een "cafetaria-christen" en heeft nooit in de hel geloofd (Sanburn 2014). Voor hem ging de kerk over de gemeenschap die de kerk aanbood. Terwijl zijn twijfels aanhielden, begon Aus te overwegen de bediening te verlaten. Zijn eerste stap was om lid te worden van het Clergy Project, een online netwerk van predikanten die hun twijfels over hun geloofstradities deelden (Sanburn 2014). De publieke transformatie van Aus 'leven en carrière vond plaats toen hij op MSNBC's verscheen Met Chris Hayes (2012). Tijdens die show, en hoewel nog steeds voorganger van Theophilus Church, verklaarde Aus publiekelijk dat hij niet langer in een oppergod geloofde (Silva). Kort na zijn aankondiging stortte de Theophilus Church, die toen net onder 100-leden was, ineen en sloot de deuren (Theophilus 2012).

Aus vormde de Houston Oasis in september 2012 als een gemeenschap voor Houston-atheïsten via een lokale atheïst Meetup-groep (Houston Oasis nd; Sanburn 2014). De eerste vergadering trok ongeveer veertig aanwezigen (Chitwood 2012). Aanwezigheid is uitgegroeid tot net onder 100, waarbij sommige services goed over 100 gaan en honderden anderen deelnemen aan de e-maillijst (Winston 2013).

Het concept van een netwerk ontstond met de oprichting van de Kansas City Oasis door Helen Stringer [afbeelding rechts] in 2014. Stringer [afbeelding rechts] groeide op in een protestants gezin en woonde de North Central University in Minnesota, een pinksterinstituut, bij. Later behaalde ze een Master in Human Services and Counseling (Campolo 2015; Kendall 2014). Naar eigen zeggen had Stringer ook haar religieuze geloof verloren, maar miste ze de gemeenschap die ze had genoten door het lidmaatschap van de kerk. Zoals ze zich herinnert: "Het is allemaal net ontrafeld in een kwestie van drie of vier jaar." Geconfronteerd met het verlies van gemeenschap, zocht ze een alternatief. Ze meldt dat “het tot me doordrong dat er een manier moest zijn om een ​​ondersteunende en multigenerationele gemeenschap te creëren zonder alle dogma's en uitsluiting die veel religieuze gemeenschappen domineren. Mijn familie miste al het geweldige dat religieuze gemeenschappen bieden, zoals menselijke gemeenschap, verbinding, gedeelde levenservaringen en ondersteuning ”(Eveld 2015). Na tevergeefs te hebben gezocht naar een reeds bestaande groep van het soort dat ze voor ogen had, nam Stringer contact op met Mike Aus in Houston Oasis en gebruikte hij het organisatiemodel dat hij had gemaakt om een ​​Oasis in Kansas City op te richten. Volgens Stringer trok de eerste bijeenkomst van Kansas City Oasis ongeveer 120 mensen, en ongeveer 200 mensen wonen regelmatig vergaderingen bij (Campolo 2015).

Nu ze twee zeer vergelijkbare groepen hebben opgericht en zich realiseerden dat er misschien andere mensen zijn met hetzelfde verlangen om een ​​groep voor niet-religieuze mensen te starten, werkten Aus en Stringer samen om het Oasis Network te vormen. Een van de doelen van het Oasis-netwerk is inderdaad om andere groepen te helpen bij het organiseren en opzetten van een oase in hun gebied (Stringer 2014). Alle locaties volgen hetzelfde organisatiemodel en presenteren een gecoördineerde uitstraling door middel van vergelijkbaar ontworpen websites. Het doel van alle leden van het netwerk is, in Stringer's woorden “om niet-religieuze en niet-gelieerde mensen samen te brengen in een medelevende omgeving, om de menselijke ervaring te vieren, en om zich geïnspireerd en bekrachtigd te voelen (United Coalition of Reason 2016).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Het Oasis-netwerk is opgebouwd rond vijf basisregels: mensen zijn belangrijker dan overtuigingen, mensen zijn in staat om de werkelijkheid te begrijpen via rede in plaats van openbaring. Menselijke problemen kunnen alleen door mensen worden opgelost, menselijke betekenis wordt bereikt door een verschil in de wereld te maken, en iedereen moet worden geaccepteerd voor wie ze zijn en dienovereenkomstig anderen op dezelfde basis accepteren. Deze zes 'kernwaarden' zijn uitgewerkt op de website Network Oasis (Oasis Network en)

Mensen zijn belangrijker dan overtuigingen
Door de geschiedenis heen hebben overtuigingen, dogma's en ideologieën mensen verdeeld en zijn ze de bron geweest van oorlogen, vervolging en andere conflicten. De Oasis-beweging waardeert het welzijn van mensen boven elk abstract geloof, dogma, theologie of filosofie. Onze gemeenschappelijke menselijkheid is voldoende om ons samen te binden in een zinvolle gemeenschap. (En ja, we zijn ons er volledig van bewust dat dit ook een overtuiging is - maar we vinden het prima met een beetje ironie in ons leven!)

De werkelijkheid is bekend door de rede
De meeste religies beweren speciaal inzicht te hebben in de aard van de werkelijkheid op basis van openbaringen van bovennatuurlijke wezens. Als een seculiere beweging engageren de Oasis-gemeenschappen zich om de werkelijkheid te onderzoeken en te begrijpen op basis van empirisch bewijs en rationeel discours.

Menselijke handen lossen menselijke problemen op
De uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd, worden grotendeels door mensen zelf gecreëerd. We wachten niet op goddelijke tussenkomst. Als de wereld een betere plek moet worden voor alle mensen; het is aan ons om het te laten gebeuren door middel van onze collectieve wijsheid, middelen en inspanningen.

Betekenis komt van een verschil maken
Oasis-gemeenschappen bestaan ​​niet alleen om aan de behoeften van hun leden te voldoen of om de Oasis-beweging te bestendigen. In plaats daarvan zijn Oasis-gemeenschappen toegewijd aan serviceprojecten en maatschappelijke betrokkenheid die het leven van anderen op lokaal, nationaal en internationaal niveau verbeteren.

Accepteer en wordt geaccepteerd
Oase gemeenschappen streven ernaar om plaatsen van acceptatie voor alle mensen te zijn. We omarmen en vieren de mensheid in al haar verscheidenheid en we koesteren een omgeving van mededogen en vriendelijkheid zonder rekening te houden met ras, etniciteit, seksuele geaardheid en gezinsstructuur. ("Core Values")

In een van haar media-interviews (Campolo 2015) wees Stringer erop dat Oasis Network niet anti-theïst is, maar eerder is gebouwd op een alternatief, positief concept van gemeenschap en acceptatie en van het begrijpen van de wereld via rede en de wetenschappelijke methode. Ze erkent openlijk dat terwijl de groep is "voor mensen die niet in de kerk passen en gemeenschap willen," tegelijkertijd niet iedereen erin zal passen. Mensen die op zoek zijn naar een bovennatuurlijke verklaring zullen het niet vinden in Oasis.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Hoewel Oases geen religieuze organisaties zijn, houden ze wekelijks bijeenkomsten op zondagochtend om de gemeenschap te bevorderen en families toe te staan ​​om samen vergaderingen bij te wonen. Stringer (2014) schrijft: "religieuze gemeenschappen verbinden jonge ouders, nemen ouderen in dienst, verrijken tieners en nog veel meer."

De bijeenkomsten beginnen met diverse, originele muziek uitgevoerd door lokale musici (Pluralism Project 2013). Het muzikale intermezzo wordt gevolgd door het 'Community-moment'. Gedurende deze tijd kan iedereen die aanwezig is maximaal twintig minuten spreken over een onderwerp van zijn keuze. Elke week is er een andere spreker met een andere stijl en boodschap. De volgende tien minuten worden besteed aan "mixen en mengen" met een kopje koffie. De hoofdpresentatie tijdens de bijeenkomst kan een lid van de groep of een gastspreker zijn; in de vroege dagen van Houston Oasis was de spreker vaak Mike Aus. De onderwerpen die aan bod komen, bestrijken een breed scala, waaronder seculier humanisme, evolutionaire psychologie, empathie en verhalen van mensen die hun kerk hebben verlaten. De bijeenkomst wordt afgesloten met muziek van de artiest van de week. Oasis biedt ook activiteiten voor kinderen tijdens vergaderingen.

 

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Elke Oasis [Afbeelding rechts] is onafhankelijk, met een eigen oprichter en een bestuursorgaan. Oasis Network en elke Oasis-locatie zijn 501c non-profits, charitatieve maar niet religieuze organisaties. Helen Stringer is de mede-oprichter en president van Oasis Network; Mike Aus is de mede-oprichter van Oasis Network. Alle Oasis-groepen volgen dezelfde gedragscode en hebben bijna onderling verwisselbare websites. De gedragscode verbiedt verschillende vormen van verbale en fysieke intimidatie, discriminatie, storend gedrag en illegale activiteiten (Kansas City Oasis nd)

Het Oasis Network is snel aan het uitbreiden. Er zijn nu acht Oasis-groepen opgericht: Houston, Kansas City, Toronto en vijf in Utah. Andere groepen bevinden zich in de ontwikkelingsfase: een in de staat Washington en Ontario, Canada en twee in Texas (Eveld 2015). Aus en Stringer adviseren en begeleiden de ontwikkeling van nieuwe groepen en bieden "starterskits" aan teams die een nieuwe Oasis willen bouwen (Campolo 2015).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Het Oasis-netwerk heeft sinds het begin relatief bescheiden uitdagingen ondervonden. Mike Aus 'controversiële geschiedenis bij Living Word Lutheran Church lijkt hem niet te hebben gevolgd in het Oasis-project. En het Oasis-project zelf, gebouwd op de visie van een seculiere gemeenschap, heeft niet hetzelfde soort weerstand opgeroepen als groepen die hun atheïstische houding benadrukken, hebben ervaren.

Hoewel het vrij zeldzaam is, is er enige terugslag geweest vanuit sommige sectoren van de christelijke gemeenschap, waar atheïsme als afvalligheid wordt beschouwd. In een reactie op innovaties zoals Oasis waarschuwde pastoor Ken Silva (2012): "Combineer dit [toenemende syncretisme] met degenen die de realiteit hebben verlaten om mentaal offroad te gaan naar het Wonderland van  Humpty Dumpty-taal  en we hebben het recept voor verwarring en afvalligheid. '  

Er is ook enige kritiek op het concept van het creëren van wat Sanborn (2014) omschreef als "een kerk die geen kerk is", dat is gericht op de opkomende Sunday Assembly-traditie. Zoals Sanborn (2014) opmerkte: “… het concept van een atheïstische kerk - en zelfs de term zelf - is voor velen in de beweging een gruwel. Sommigen geloven dat het teveel lijkt op wat ze in de eerste plaats loochenen. Komiek en erkende atheïst Bill Maher heeft dit thema ook opgepikt, waarschuwend voor atheïstische bijeenkomsten die lijken op traditionele kerken, door te stellen dat “het het hele punt van atheïsme ondermijnt, omdat de reden waarom mensen samen moeten komen in religie juist is omdat het onzinnig is. , ”Mike Aus heeft direct gereageerd op dit soort kritiek:“ Er zijn veel mensen in de beweging van het vrije denken die zeggen: Nou, dit bootst gewoon de kerk na…. Maar als we geen reguliere menselijke gemeenschap en steun bieden voor ongelovigen zou het schadelijk zijn voor de beweging. "

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: foto van Mike Aus, oprichter van de Houston Oasis in Houston, Texas

Afbeelding #2: Foto van Helen Stringer, oprichter van de Kansas City Oasis.

Afbeelding #3: afbeelding van het Oasis Network-logo.

REFERENTIES

Campolo, Bart. 2015. "Wonder vol Podcast # 6: Helen Stringer." Bart Campolo, Augustus 20. Betreden via http://bartcampolo.org/2015/08/wonder-full-podcast-6-helen-stringer op 26 mei 2016.

Chitwood, Ken. 2013. "Na de crisis vindt de Living Word Church zijn positie." Houston Chronicle, Mei 30. Betreden via http://www.houstonchronicle.com/life/houston-belief/article/After-crisis-Living-Word-church-finds-footing-4562492.php?t=b0274409f2 op 17 mei 2016.

Chitwood, Ken. 2012. "Kerk biedt heiligdom voor vrijdenkers." Houston Chronicle, Oktober 26. Betreden via http://www.chron.com/life/houston-belief/article/Church-offers-sanctuary-for-freethinkers-3982205.php op 17 mei 2016.

Eveld, Edward. 2015. "Atheïsten, agnosten, humanisten zoeken gemeenschap in Kansas City Oasis. Kansas City Star, Januari 10. Betreden via http://www.kansascity.com/living/star-magazine/article5568999.html op 18 juni 2016.

Houston Oasis. nd Houston Oase. Betreden via http://www.houstonoasis.org op 18 mei 2016.

Kansas City Oasis. nd "Gedragscode." Betreden via http://www.kcoasis.org/about-oasis/code-of-conduct/ op 18 juni 2016.

Kendall, Justin. 2014. "Helen Stringer bespreekt Kansas City Oasis in de vragenlijst van deze week." de Pitch. Augustus 27. Betreden via http://www.pitch.com/news/article/20564500/helen-stringer-discusses-kansas-city-oasis-in-this-weeks-pitch-questionnaire op 26 mei 2016. 

Oasis Network. nd "Core Values." Oasis-netwerk. Betreden via http://www.peoplearemoreimportant.org/about-oasis/ op 18 mei 2016.

Pluralism Project. 2013. "Houston Oasis Tracey Gee Community Center." Betreden vanuit http://pluralism.org/profile/houston-oasis-tracey-gee-community-center/ op 15 juni 2016.

Sanburn, Josh. 2014. Ongeloofssysteem. Atheïst "Kerken" Houd vast, zelfs in de Bijbelgordel. " Tijd tijdschrift, Augustus 4. Betreden via http://www.peoplearemoreimportant.org/wp-content/uploads/2015/08/Time-Nonbelief-System.pdf op 20 juni 2016.

Silva, Ken. 2012. "Pastor veranderde atheïst Mike Aus en zijn Houston Oasis 'Church.'" Ministeries op de hoogte brengen. Oktober 26. Betreden via http://apprising.org/2012/10/26/pastor-turned-atheist-mike-aus-and-his-houston-oasis-church/ op 19 mei 2016.

Stringer, Helen. 2014. "Guest Post: Helen Stringer in de identiteit van Oasis." Patheos, November 4. Betreden via http://www.patheos.com/blogs/wwjtd/2014/11/guest-post-helen-stringer-on-the-identity-of-oasis/ op 20 mei 2016.

Theofilus. 2012. Theophilus Blog, April 11. Betreden via https://theophilushouston.wordpress.com op 16 mei 2016.

United Coalition of Reason. 2016. "Interview: een oase voor niet-theïsten." United Coalition of Reason, februari 24. Betreden via http://unitedcor.org/interview-providing-an-oasis-for-non-theists/ op 18 juni 2016.

Met Chris Hayes . 2012. "Pastor komt naar buiten als niet-gelovige." MSNBC, Maart 24. Betreden via http://www.msnbc.com/up-with-chris-hayes/watch/pastor-comes-out-as-a-non-believer-44110403865 op 17 mei 2016 . 

Winston, Kimberly. 2013. "'Atheist Churches': Nonbelievers Find A Sunday-Morning Connection." Huffingtonpost, Maart 14. Betreden via http://www.huffingtonpost.com/2013/04/16/atheists-churches-nonbelievers-find-a-sunday-morning-connection_n_3096949.html op 17 mei 2016.

Auteurs:
David G. Bromley
McKenzie Uphoff

Geplaatst:
21 juni 2016

 

Deel