Necedah-schrijn

NECEDAH SHRINE
(KONINGIN VAN DE HEILIGE ROZENKRACHT, MEDIATRIX VAN VREDESGRAAF)
 


NECEDAH SHRINE TIMELINE

1909 (juli 31): Mary Ann Van Hoof (née Anna Maria Bieber) werd geboren in Philadelphia, Pennsylvania.

1934: Mary Ann trouwde met Godfred "Fred" Van Hoof. Ze kregen zeven kinderen.

1949 (november 12): Van Hoof kreeg een visioen van een lange vrouwenfiguur die haar slaapkamer binnenkwam en bij haar bed stond.

1950 (februari 9): Senator Joseph McCarthy uit Wisconsin kondigde aan dat communisten het State Department waren geïnfiltreerd.

1950 (7 april): Op Goede Vrijdag zag Van Hoof een kruisbeeld in haar kamer beginnen te gloeien. Ze hoorde de stem van Maria, die haar de opdracht gaf naar de pastoor te gaan met het verzoek dat iedereen elke avond om acht uur de rozenkrans moest bidden. Mary kondigde aan dat ze weer zou verschijnen "waar en wanneer de bloemen bloeien, bomen en gras groen zijn."

1950 (28 mei): Van Hoof ervaart haar eerste visioen van Maria. De plaats van de verschijning, een groep van vier essenbomen, werd bekend als 'The Sacred Spot'. Maria beloofde de komende twee dagen terug te komen (29 en 30 mei) en op 4 juni (Drievuldigheidszondag), 16 juni (Het Feest van het Heilig Hart), 15 augustus (Het Feest van de Assumptie) en 7 oktober (Het Feest van van de rozenkrans).

1950 (4 juni): Achtentwintig mensen arriveerden op de boerderij van Van Hoof om getuige te zijn van de verschijning van Van Hoof.

1950 (15 juni): Een team van priesters bezocht het huis van Van Hoof. Ze waren sceptisch over haar beweringen.

1950 (16 juni): 1,500 mensen arriveerden om getuige te zijn van een verschijning. Sommigen verklaarden dat de verschijning hen van ziekte had genezen. Pater Lengowski, de pastoor, liet bewakers bij het huis plaatsen om vreemden buiten te houden. De kanselarij van het bisdom La Crosse drong aan op terughoudendheid en zei dat er geen uitspraak zou worden gedaan over de verschijningen voordat een grondig onderzoek was afgerond.

1950 (juni): Henry Swan, president van de Necedah Chamber of Commerce, organiseerde pelgrims in een groep genaamd "The Necedah Committee" om de verschijningen te promoten.

1950 (9 augustus): John Patrick Treacy, bisschop van La Crosse, Wisconsin, geeft een verklaring af die katholieken ontmoedigt om de verschijning op 15 augustus bij te wonen.

1950 (15 augustus): 100,000 mensen kwamen samen om de verschijning te zien. Verslaggevers kwamen uit Newsweek, Tijd, Leven, als The New York Times. 

1950 (oktober 4): Vader Lengowski wordt overgebracht naar Wuerzburg, Wisconsin, vijfenzeventig mijl verwijderd van Necedah. Zijn steun aan Van Hoof speelde waarschijnlijk een rol bij zijn transfer.

1950 (7 oktober): 30,000 pelgrims arriveerden voor Mary's laatste aangekondigde verschijning. Kardinaal Samuel Stritch van Chicago had katholieken uit Chicago verboden aanwezig te zijn, wat resulteerde in geannuleerde charterbussen en een aanzienlijk kleinere menigte.

1950 (november): Van Hoof meldde symptomen van stigmata. Dit werd geïnterpreteerd als boete voor degenen die geen acht sloegen op de boodschap van Maria tijdens de verschijningen.

1951: De stigmata-achtige symptomen gingen door tot de vasten en de advent van 1951. Vanaf de advent kondigde Van Hoof ook aan dat ze geen voedsel meer kon eten en leefde op een vloeibaar dieet.

1951 (28 mei): bisschop Treacy stuurt Van Hoof een brief waarin ze haar beveelt de beelden die bij haar heiligdom horen te verwijderen en te stoppen met het verspreiden van literatuur over haar visioenen. Van Hoof weigerde.

1952 (april): bisschop Treacy vroeg Van Hoof zich te melden bij Marquette University Medical University voor een tiendaags medisch onderzoek. Het examen viel samen met de Goede Week (7-12 april). De resultaten van deze tests overtuigden de kerkelijke autoriteiten ervan dat Van Hoofs ervaringen niet bovennatuurlijk waren.

1954 (22 augustus): Van Hoof meldde dat Mary wilde dat haar twee naaste volgelingen, Henry Swan en Clara Hermans, een verslag van hun beweging zouden schrijven.

1955: Swan stelde verslagen op van Van Hoofs verschijningen en haar lijden tijdens de vasten en advent.

1955 (juni): bisschop Treacy veroordeelde officieel de verschijning in Necedah.

1959: Swan bewerkte vier delen met de titel Mijn werk met Necedah uitgegeven door Van Hoofs volgelingen via de corporatie "For My God and My Country."

1960 (19 juli): Godfred Van Hoof stierf aan leukemie.

1964: bisschop Treacy stierf en werd opgevolgd door Frederick W. Freking.

1969 (september): Frederick W. Freking gaf opdracht tot een nieuw onderzoek van het heiligdom.

1970: bisschop Freking herhaalt Treacy's veroordeling van Van Hoof en haar beweging.

1975: bisschop Freking plaatst Van Hoof en zes van haar volgelingen onder een verbod. Van Hoofs volgelingen kregen in hun parochie geen sacramenten.

1977: Er wordt een nonnenorde opgericht die bekend staat als The Sisters of the Seven Dolors of the Sorrowful Mother. Ze creëerden de Seven Dolors of Our Sorrowful Mother Infants Home om ongehuwde moeders te dienen en voor ongewenste baby's te zorgen.

1978: Van Hoof trouwde met Ray Hirt.

1979 (mei): Er werd aangekondigd dat het heiligdom van Necedah was ingewijd door Edward Stehlik, een aartsbisschop van de Noord-Amerikaanse oud-katholieke kerk, Ultrajectine.

1981 (januari): Stehlik verliet de Amerikaanse National Catholic Church, keerde als leek terug naar de rooms-katholieke kerk en veroordeelde de verschijning in Necedah als bedrog. Francis diBenedetto, een bisschop van de Oud-Katholieke Kerk, volgde hem op als administratief leider van het heiligdom.

1982: Queen of the Holy Rosary School werd opgericht in de buurt van het heiligdom.

1983: diBenedetto keerde ook terug naar de rooms-katholieke kerk en hekelde de verschijning in Necedah als bedrog. Veel leden van het heiligdom liepen over met het verlies van deze bisschoppen.

1984 (18 maart): Mary Ann Van Hoof stierf. Enkele honderden volgelingen bleven in Necedah en bleven het heiligdom promoten.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Mary Ann Van Hoof [Afbeelding rechts] werd geboren Anna Maria Bieber in Philadelphia, Pennsylvania. Ze was een van de zeven kinderen en vier van haarbroers en zussen woonden nog steeds in 1950 toen haar carrière als ziener begon. (Zimdars-Swartz 1989: 40). Mary Ann werd katholiek gedoopt maar werd niet opgevoed in de kerk. Haar jeugd was een ongelukkige en ze werd herhaaldelijk geslagen door haar vader. Verschillende van haar latere berichten van Mary lijken te zinspelen op dit misbruik. Met betrekking tot één bericht verklaarde Van Hoof: "Zij [Mary] zei dat ik een ongelukkig kind was, altijd mishandeld, verkeerd begrepen" (Queen of the Holy Rosary Middelares of Peace Shrine 2014: 20).

Het gezin verhuisde naar Kenosha, Wisconsin, waar Anna Maria een achtste klas volgde. Haar moeder, Elizabeth, was een Hongaarse immigrant en een spiritist. Elizabeth sloot zich aan bij de Kenosha Assembly of Spiritualists en was van 1945-1948 vice-president. Hoewel Anna Maria nooit lid was van de ledenlijsten van de groep, nam ze naar verluidt deel aan spiritistische bijeenkomsten (Zimdars-Swartz 1989: 41).

Volgens een kerkonderzoek waarover pater Claude H. Heithaus verslag deed, verhuisde Van Hoof op achttienjarige leeftijd naar Philadelphia en werkte hij als serveerster. Ze werd verliefd op een man uit Philadelphia met wie ze een kind kreeg. Zoals Van Hoof aan kerkonderzoekers uitlegde, had ze een huwelijksakte gekregen van iemand die volgens het echtpaar een vrederechter was. Ze kwamen er echter achter dat de man geen vrederechter was geweest, en het paar ging uit elkaar. Van Hoof verhuisde terug naar haar familie in Kenosha. Deze gebeurtenissen worden nooit besproken in Van Hoofs eigen geschriften (Zimdars-Swartz 1989: 40).

In 1934 beantwoordde Van Hoof een advertentie voor een huishoudster geplaatst door Godfred "Fred" Van Hoof in The Wisconsin Farmer and Agriculturalist. Fred nam haar in dienst en vier maanden later waren ze getrouwd. De Van Hoofs kregen uiteindelijk zeven kinderen. Van Hoofs moeder, Elizabeth, trok in bij de Van Hoofs. Toen ze hun boerderij in Wisconsin verloren, verhuisden de Van Hoofs met Elizabeth naar het zuidwesten, waar ze als deelpachters werkten voordat ze uiteindelijk een boerderij van 142 hectare kochten in Necedah, Wisconsin (Zimdars-Swartz 1989: 41). Fred was een vroom katholiek en hij trok Van Hoof terug in zijn geloof. Van Hoofs interpretaties van haar visioenen schommelden aanvankelijk tussen die van haar spiritistische moeder en haar katholieke echtgenoot (Zimdars-Swartz 1989: 52-53). In 1949, toen Van Hoof wakker in bed lag en zich zorgen maakte over haar gezondheid en de toekomst van hun boerderij, kwam een ​​lange vrouwenfiguur haar kamer binnen en stond bij het bed. Van Hoof was aanvankelijk doodsbang, denkend dat de verschijning misschien een geest was. Het was haar man die voor het eerst suggereerde dat de verschijning Maria zou kunnen zijn en dat Maria was gekomen om een ​​belangrijke boodschap aan de wereld te brengen (Garvey 2003: 213).

Op Goede Vrijdag 1950 zag Van Hoof een kruisbeeld in haar kamer beginnen te gloeien. Ze hoorde ook een stem, die ze aan Maria toeschreef. Maria gaf haar de opdracht om naar de pastoor te gaan met het verzoek dat iedereen elke avond om acht uur de rozenkrans zou bidden. Pater Sigismund R. Lengowski van de Sint-Franciscus van Assisi-kerk steunde aanvankelijk het verzoek van Van Hoof. Mary kondigde ook aan dat ze weer zou verschijnen "waar en wanneer de bloemen bloeien, bomen en gras groen zijn" (Zimdars-Swartz 1991: 264-65).

In mei 28, 1950, beleefde Van Hoof haar eerste volledige visie op Maria, die in de buurt van een groep van vier essen op haar boerderij verscheen. Dit gebied werd bekend als "The Sacred Spot." Mary beloofde de volgende twee dagen terug te komen en op de data van juni te verschijnen 4 (Trinity Sunday), juni 16 (The Feast of the Sacred Heart), augustus 15 (The Feast van de Assumptie) en oktober 7 (het feest van de rozenkrans) (Zimdars-Swartz 1989: 36-37).

Op 4 juni arriveerden 15 mensen om getuige te zijn van Van Hoofs ontmoeting met Mary. Dit trok de aandacht van de kerkelijke autoriteiten en op 2003 juni bezocht een team van priesters, onder wie de redacteur van de diocesane krant, het huis van Van Hoof. Ze vroegen of haar kruisbeeld zou gloeien in het donker. Dat gebeurde niet (Garvey 217: XNUMX). Door hun scepsis voelde Van Hoof zich defensief tegenover de kerkelijke autoriteiten.

Bij Mary's tweede verschijning op 16 juni arriveerden 1,500 mensen op boerderij Van Hoof. Zes pelgrims verzamelden zich op de kelderdeur en probeerden in het huis te kijken, waardoor het instortte. Pater Lengowski plaatste bewakers om vreemden buiten te houden nadat een vrouw het huis binnenstormde en aankondigde dat de verschijning haar astma had genezen (Garvey 2003: 217-218). De Chancery of the Diocese of La Crosse, Wisconsin drong aan op terughoudendheid en zei dat er geen uitspraak zou worden gedaan over de verschijningen totdat een grondig onderzoek was afgerond (Kselman 1986: 414).

Na de 16-verschijning van juni begon Henry Swan, president van de Necedah Chamber of Commerce, de pelgrims te organiseren. [Afbeelding rechts] Hij creëerde een organisatie genaamd "The Necedah Committee" en begon met het voorbereiden van literatuur en het kopen van radiomateriaal om het heiligdom te promoten. Begunstigers bouwden toiletten en knielende rails rondom The Sacred Spot, evenals een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima. Een met de hand gesneden kruis uit Italië werd gebouwd op een klif met uitzicht op Necedah. John Horning, een zakenman uit Milwaukee, kocht zestig hectare ten noorden van de boerderij Van Hoof om te parkeren (Zimdars-Swartz 1989: 49). Voor de volgende verschijning, de Necedah-commissie 176,000 stukken van de literatuur verspreid. Swan heeft aanvullende 173,000-stukjes literatuur voorbereid voor verspreiding op augustus 15 (Kselman 1986: 415).

In augustus publiceerde 9, 1950, John Patrick Treacy, bisschop van La Crosse, een verklaring waarin katholieken werden ontmoedigd om de verschijning op augustus 15 (Zimdars-Swartz 2012: 36) bij te wonen. Desondanks kwamen er via 100,000 mensen aan in Necedah om de verschijning op augustus 15 te zien samen met verslaggevers van Newsweek, Tijd, Leven, als The New York Times (Garvey 2003: 219) .

Toen de laatste verschijning dichterbij kwam, probeerden de kerkelijke autoriteiten het groeiende momentum van het heiligdom te onderdrukken. Op 4 oktober werd pater Lengowski, die de verschijning steunde, overgebracht naar Wuerzburg, Wisconsin, vijfenzeventig mijlen verwijderd van Necedah (Zimdars-Swartz 1989: 79). Samuel Stritch, kardinaal van Chicago, verbood katholieken in Chicago de verschijning bij te wonen. Charterbussen die waren gehuurd om pelgrims uit Chicago te vervoeren, werden als gevolg van deze uitspraak geannuleerd (Maloney 1989: 23). Desondanks kwamen er nog steeds 30,000 mensen voor de laatste verschijning op 7 oktober (Garvey 2003: 220).

Dit was niet het einde van Van Hoofs carrière als ziener. In november 1950 begon ze stigmata te ervaren. Vrienden meldden dat ze haar stuiptrekkingen hadden gezien en vervolgens in een kruisvormige houding op de grond zakten. Van Hoof was altijd ziekelijk geweest en Mary legde uit dat ze een 'slachtofferziel' was. De stigmata zou een boete zijn die moest worden ondergaan namens degenen die geen acht hadden geslagen op de verschijningen. Van Hoofs kwellingen gingen door gedurende de vastentijd en de advent van 1951. Tijdens de advent beweerde ze het heilige fenomeen van inedia te hebben verworven, waarin ze zonder voedsel kon overleven. Al het vaste voedsel deed haar naar verluidt overgeven en ze leefde volledig van vloeistoffen (Zimdars-Swartz 1989: 44).

Rond deze tijd verhuisden enkele honderden pelgrims naar Necedah (een stad met minder dan duizend) en begonnen ze een gemeenschap te creëren rond het heiligdom op de boerderij van Van Hoof. De lokale bevolking noemde het gebied waar de pelgrims zich vestigden 'de gordel van het heiligdom' (Garvey 2003: 230). In mei 1951 stuurde bisschop Treacy Van Hoof een brief waarin ze haar beval de beelden die bij haar heiligdom horen te verwijderen en te stoppen met het verspreiden van literatuur over haar visioenen. Volgens Trouw tijdschrift, antwoordde Van Hoof op dit bevel: “Ik ben een vrij Amerikaans staatsburger. Dit is mijn eigen bezit, en ik zal doen wat ik wil ”(Maloney 1989: 24).

In 1952 vroeg bisschop Treacy Van Hoof zich te melden bij de Marquette University Medical University voor een tiendaags medisch onderzoek. Van Hoof was het daarmee eens, mogelijk denkend dat de tests de kerkelijke autoriteiten zouden bewijzen dat haar beweringen oprecht waren. Het examen viel samen met de Goede Week (7-12 april). Van Hoofs hoofd, armen en handen waren verbonden en scherpe voorwerpen werden weggenomen. Onder deze omstandigheden hielden haar stigmata op. Om haar beweringen over inedia te testen, werden bloedmonsters genomen en haar zoutgehalte getest. Bij aankomst in het ziekenhuis was haar zoutgehalte normaal, wat erop duidt dat ze vast voedsel at. Toen ze tijdens haar verblijf in het ziekenhuis een vloeibaar dieet volgde, viel ze af en daalde haar zoutgehalte (Zimdars-Swartz 1989: 44). Een panel van drie psychiaters concludeerde dat ze leed aan "hysterie en onderdrukte seksuele angst". Om nog erger te maken, besprak pater Claude H. Heithaus, een lid van de onderzoekscommissie van de bisschop, de resultaten van het onderzoek met de pers en beschreef hij de stuiptrekkingen in verband met Van Hoofs stigmata als een "walgelijke prestatie" (Garvey 2003: 229). Sommige van Van Hoofs volgelingen maakten bezwaar tegen de bevindingen van het onderzoek en voerden aan dat bovennatuurlijke verschijnselen niet kunnen worden bestudeerd met normale medische tests (Zimdars-Swartz 1989: 44).

In 1954 communiceerde Van Hoof Maria's wens dat haar twee naaste volgelingen, Henry Swan en Clara Hermans, een verslag zouden schrijven van de geschiedenis van hun beweging. Het jaar daarop stelde Swan verslagen op van Van Hoofs verschijningen en haar lijden tijdens de vastentijd en de advent van 1951. In 1959 gaf Swan vier delen met materiaal uit, getiteld Mijn werk met Necedah (Zimdars-Swartz 1989: 39). Het heiligdom vormde het bedrijf "For My God and My Country, Inc." om deze materialen te publiceren. Het kunnen deze publicaties zijn geweest die bisschop Treacy motiveerden om de verschijning in Necedah in 1955 officieel te veroordelen. Hij gaf een verklaring af waarin alle publieke en private erediensten worden verboden die met de verschijning te maken hadden (Zimdars-Swartz 1989: 37).

Ondanks deze afkeuring gingen Van Hoofs volgelingen door en in 1969 gaf de opvolger van bisschop Treacy, Frederick W. Freking, opdracht tot een nieuw onderzoek naar het heiligdom. Het jaar daarop bevestigde hij Treacy's bevindingen opnieuw en beval Van Hoof en haar volgelingen het heiligdom te sluiten. Toen deze tweede veroordeling niet werd gevolgd, plaatste bisschop Freking Van Hoof en zes officieren van For My God and My Country, Inc. onder een verbod. Pater James Barney, de nieuwe pastoor van de Sint Franciscus van Assisi Kerk, weigerde de communie aan iedereen die Van Hoof niet zou verloochenen. Tijdens een mis vroeg pater Barney naar verluidt "de loyale en gehoorzame" katholieken om het altaar te benaderen en voor de rest (wat betekent dat Van Hoofs aanhangers) te vertrekken (Garvey 2003: 232-33).

Van Hoof en haar volgelingen weigerden toe te geven, maar wilden ook de goedkeuring van de kerkelijke autoriteiten. In mei 1979 maakten Van Hoofs volgelingen bekend dat het heiligdom van Necedah was ingewijd door Edward Stehlik, een aartsbisschop van de Noord-Amerikaanse oud-katholieke kerk, Ultrajectine. In 1981 verliet Stehlik echter de oud-katholieke kerk, keerde terug naar de rooms-katholieke kerk als leek en veroordeelde de verschijning in Necedah als bedrog. Hij werd opgevolgd door Francis diBenedetto, een bisschop van de Oud-Katholieke Kerk, die de nieuwe kerkelijke autoriteit voor het heiligdom werd. Toen, in 1983, keerde diBenedetto ook terug naar de rooms-katholieke kerk en hekelde de verschijning in Necedah. Deze gebeurtenissen waren demoraliserend voor Van Hoofs volgelingen en volgens sommigen verliet maar liefst tweederde van de gemeenschap (Garvey 2003: 234).

Van Hoof stierf in 1984, maar enkele honderden volgelingen bleven in Necedah en bleven het heiligdom promoten. Tegenwoordig is het heiligdom officieel bekend als "Koningin van de heilige rozenkrans Middelares tussen God en de mens, heiligdom" en is het in lijn met de Noord-Amerikaanse oud-katholieke kerk, de traditie van Ultrajectine (DeSlippe 2016: 274).

DOCTRINES / RITUELEN

Van 1950 tot aan haar dood ontving Van Hoof tal van boodschappen van Maria, evenals een verscheidenheid aan heiligen, pausen en andere heilige figuren. Veel van de inhoud van deze berichten lijkt op die van eerdere Mariaverschijningen. Katholieken worden geroepen om zich te bekeren en hun geloof te vernieuwen, en worden gewaarschuwd voor een komende tuchtiging. De boodschappen van Van Hoof sporen de Kerk er ook toe aan Rusland toe te wijden aan het hart van Maria, een trope die begon met de verschijning in Fatima. Naarmate de tijd verstreek, werden de profetieën innovatiever. De berichten van Van Hoof bevatten apocalyptische en samenzweringsgedreven elementen die het tijdperk van de Koude Oorlog weerspiegelen waarin de verschijning plaatsvond. De berichten bevatten ook thema's van katholiek nationalisme en oecumene, evenals een paar elementen die meer aan spiritisme dan aan katholieke traditie lijken te doen denken.

In de jaren vijftig waren veel Amerikaanse katholieken trots op hun onwankelbare oppositie tegen het communisme. In Van Hoofs berichten werd de senator Joseph McCarthy uit Wisconsin beschreven als een soort heilige, en vervolgens als een martelaar. McCarthy's bewering in 1950 dat communisten het ministerie van Buitenlandse Zaken waren geïnfiltreerd, lijkt een samenzweerderige toon te hebben gezet voor de berichten. Van Hoof waarschuwde voor gifstoffen in voedsel, water en lucht die de geest van Amerikanen verzwakten en hen vatbaarder maakten voor kwade invloeden. Veel van Van Hoofs visioenen beschrijven mensen die stierven door stralingsvergiftiging en andere gruwelijke scènes van een nucleaire oorlog. Mary gaf vaak tactische details door aan Van Hoof, waaronder Sovjetinvasieplannen en de locatie van Sovjetonderzeeërs. In één bericht meldde Van Hoof dat "baby-subs" de St. Lawrence Seaway op zeilden (Zimdars-Swartz 1950: 1991).

Henry Swan, een vroege promotor van Van Hoof, lijkt Van Hoof kennis te hebben gemaakt met een aantal complottheorieën die haar berichten begonnen te informeren. Na verloop van tijd schetste Van Hoof "Satans Commandostructuur". Dit was een super samenzwering waarin een groep een 'grootmeester' toezicht hield op de 'geleerde ouderlingen van Zion', die Swan omschreef als 'Yids'. De ouderlingen van Zion controleerden op hun beurt het communisme en de vrijmetselarij, die ze gebruikten om een ​​één wereldregering te creëren.

Ook al was deze samenzweringstheorie duidelijk afgeleid van de antisemitische hoax De protocollen van de Wijzen van Zion (1903), ontkende Swan dat zijn opvattingen antisemitisch waren. Hij verklaarde dat de meeste Joden zich niet bewust waren van de Ouderen van Zion en dat sommigen "goede, patriottische Amerikanen" waren. Desalniettemin loopt er een racistische paranoia door sommige van de berichten. Swan maakte een onderscheid tussen "echte Joden", wier bloed onbezoedeld was, en "Yids", waarvan de bloedlijnen "mongrelized" worden. Ten minste één profetie zinspeelde op een scenario waarin blanke christenen zouden moeten vechten tegen de zwarte en gele rassen, die de krachten van het kwaad tot hen zouden aanzetten (Zimdars-Swartz 1991: 261-262).

Net zoals de Sovjet-Unie werd gezien als de agent van Satan, presenteerden Van Hoofs visioenen Amerika als een door God gekozen natie. In één bericht vertelde Mary hoe ze aan George Washington was verschenen en hem vertelde dat de nieuwe natie er vijf zou weerstaan grote belegeringen: de Amerikaanse revolutie, de burgeroorlog, de wereldoorlogen I en II, en uiteindelijk een vijfde belegering die de meest verschrikkelijke van allemaal zou zijn (Zimdars-Swartz 1991: 262). Het verhaal van Mary die aan George Washington verscheen, situeerde de Verenigde Staten binnen een "theologie van de geschiedenis", uitmondend in een apocalyptische strijd (Zimdars-Swartz 1989: 53). Door de katholieke traditie te insinueren in een Amerikaanse fundamentele mythe, werkte het ook om het katholicisme te vestigen als echt Amerikaans in plaats van als een immigrantenreligie. Tegenwoordig heeft het Necedah-altaar de "For My God and My Country Shrine" met een standbeeld van Jezus geflankeerd door George Washington en Abraham Lincoln. [Afbeelding rechts]

Van Hoofs boodschappen benadrukten ook dat Amerika een multireligieuze samenleving was en dat katholieken en protestanten “moeten samenwerken” om het lot van de natie te vervullen (Kselman 1986: 422). Deze oproep tot oecumene kan een weerspiegeling zijn geweest van religieuze spanningen in Necedah. Een nieuwe golf van katholieke immigranten had zich eind jaren veertig gevestigd en protestantse inwoners hadden geklaagd over pogingen om van Necedah een "katholieke stad" te maken (Frakes 1940: 1950).

Ten slotte wijken sommige elementen van Van Hoofs visioenen af ​​van de elementen die vaak voorkomen in Mariaverschijningen. Van Hoof meldde dat ze wezens kon zien die ze 'hemelingen' noemde en dat sommige van deze wezens de geesten waren van haar overleden vrienden en familieleden. Celestials worden nog steeds beschreven in heiligdomliteratuur. Sommige van haar berichten suggereren ook een "holle aarde" -theorie waarin de gelovigen naar een paradijs in de aarde zullen worden getransporteerd waar ze de apocalyps zullen afwachten (Marlene 1989: 26). De nieuwsbrief van het heiligdom bevat een kolom met de naam "Diamond Star Researcher;" dit bespreekt een breed milieu van gestigmatiseerde ideeën en complottheorieën, inclusief speculatie over planeet X, komende poolverschuivingen en geheime militaire technologie.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Een journalist die de verschijningen beschrijft, geeft enig inzicht in het ritueel rondom deze gebeurtenissen. Van Hoof kwam uit haar huis, vergezeld door haar moeder, haar man, haar dochter Joanne en een paar andere supporters. Ze keek de menigte tegemoet en hief een groot kruisbeeld met zegening op voordat ze zich omdraaide naar het beeld van Maria dat op haar erf stond. Na een paar ogenblikken keek ze opnieuw de menigte aan en sprak ongeveer twintig minuten. De journalist vermoedde dat ze naar Maria aan het luisteren was en herhaalde dan onmiddellijk haar woorden terug naar de menigte, althans dat dit de indruk was die ze probeerde te geven. Nadat ze had gesproken, stortte ze huilend in en haar familie begeleidde haar terug naar huis (Zimdars-Swartz 2012: 37).

Vandaag de dag overleeft het Necedah-heiligdom als een kleine maar toegewijde gemeenschap met een schrijncomplex rond de oude boerderij Van Hoof. In oktober 7, 1950, kondigde Van Hoof aan dat Maria om een ​​groot hartvormig heiligdom vroeg dat op de heilige plek zou worden gebouwd. Dezestructuur, bekend als het Huis van Gebed, is al decennia in aanbouw en bestaat momenteel uit weinig meer dan een concreet fundament. De schrijngronden hebben echter ook heiligdommen en grotten met verschillende heiligen die aan Van Hoof verschenen zijn, evenals scènes uit het leven van Jezus. Er is een collegezaal en ook een vergaderzaal en een werkruimte. Er is een replica van het originele Van Hoof-huis, [Afbeelding rechts] dat in februari 9, 1959 is afgebrand. Een informatiecentrum is open van 10: 00 AM tot 4: 00 PM Rondleidingen, literatuur en scapulieren worden aangeboden. De schrijn herbergt ook een uitgebreide jaarlijkse kerst verkiezing die gratis en open voor het publiek is.

Het heiligdom herbergt "Jubileumdagwaken" die Maria's verschijningen aan Van Hoof in 1950 herdenken. Deze worden gehouden op 12 november, 7 april, 28 mei, 29 mei, 4 juni, 16 juni, 15 augustus, 7 oktober. zogenaamde maandelijkse wake ter ere van de feestdagen van heiligen die belangrijk waren voor Van Hoof of andere belangrijke dagen. Maandelijkse waken vinden eigenlijk ongeveer een keer per week plaats. Waken bestaan ​​meestal uit een processie bij kaarslicht en een rozenkrans van vijftien decennia, evenals gebeden en hymnen. Het heiligdom coördineert ook een constante wake van gebed waarin verschillende gemeenschapsleden beloven om op een bepaald uur te bidden. Het doel van het heiligdom is om op elk uur van de dag iemand te laten bidden met de bedoeling Amerika te redden van vernietiging door kwade machten.

Bescheidenheid wordt gewaardeerd bij de Necedah-schrijn en in één bericht moedigde Van Hoof haar vrouwelijke volgelingen aan om blauwe wrap-around-rokken te dragen. Het informatiecentrum houdt een voorraad wrap-around rokken bij voor bezoekers die onfatsoenlijk gekleed zijn (For My God and My Country, Inc. 2011).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Naast de erediensten, [Afbeelding rechts], heeft het heiligdom ook een privé K-12-school, de Queen of the Holy Rosary Shrine, en de zeven smarten van het weeshuis Our Sorrowful Mother Infants Home. Het heiligdom is sterk afhankelijk van vrijwilligers om diensten te verlenen en door te gaan met de bouw van de Gebedszaal. Er is weinig bekend over het leiderschap van de organisatie; Theodore Bodoh wordt echter vermeld als het hoofd van Seven Sorrows of Our Sorrowful Mother Infants Home weeshuis in databases van non-profitorganisaties.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Zoals bij veel omstreden Mariaverschijningen, hebben Van Hoofs volgelingen een complexe relatie met de katholieke kerk gehad, waarin ze de kerkelijke autoriteiten uitdaagden terwijl ze tegelijkertijd hun goedkeuring verlangden. De spanningen tussen Van Hoof en diocesane autoriteiten begonnen vrijwel onmiddellijk en bleven toenemen naarmate haar beweging in een stroomversnelling kwam. Hoewel de verschijningen van 1950 tienduizenden trokken, werd de beweging bijna uitgeroeid door veroordeling door de kerkelijke autoriteiten.

In de jaren zestig bekritiseerde Van Hoof Vaticanum II en de volkstaal. Ze waarschuwde ook dat de katholieke kerk gecompromitteerd was door verraders, ketters en communistische agenten (Thavis 1960: 2015). Deze beweringen spraken de traditionalistische katholieken aan die tegen de hervormingen van Vaticanum II waren. Hierin lijkt de geschiedenis van de beweging op die van andere verschijningen die door de kerk zijn afgewezen, zoals de Baysiders.

Het plaatsen van een verbod in 1975 lijkt echter Van Hoofs volgelingen te hebben gedemoraliseerd en hen ertoe aangezet oud-katholieke bisschoppen te zoeken. Toen de oud-katholieke bisschoppen overliepen, liepen veel heiligdomleden over, wat suggereert dat de volgelingen van Van Hoof nog steeds erg verlangden naar kerkelijk gezag.

Hoewel het heiligdom nog steeds brieven van steun uit het hele land ontvangt, is het onduidelijk hoe lang het nog zal blijven bestaan. Met het verval van het communisme als een oppositionele bedreiging, heeft het altaar zich steeds meer gericht op de pro-life beweging.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: foto van Mary Ann Van Hoof.

Afbeelding #2: foto van de ingang van de Necedah-schrijn.

Afbeelding #3: foto van de "For My God and My Country Shrine" met een standbeeld van Jezus geflankeerd door George Washington en Abraham Lincoln.

Afbeelding # 4: foto van een replica van het oorspronkelijke huis van Van Hoof.

Afbeelding #5: foto van pelgrims die bidden bij het heiligdom.

REFERENTIES

DeSlippe, Philip. 2016 "Necedah Apparitions" Pp. 273-74 in Miracles: An Encyclopedia of People, Places and Supernatural Events from Antiquity to the Present, bewerkt door Patrick J. Hayes. 2011. Santa Barbara: ABC-CLIO.

Voor mijn God en mijn land, Inc. 2011. "Koningin van de heilige rozenkrans Middelares tussen God en mensenschrijn." Betreden vanuit http://www.queenoftheholyrosaryshrine.com/default.aspx op 9 2016 september.

Frakes, Margaret. 1950. "Setting for a Miracle." De christelijke eeuw, Augustus 30: 1019-21.

Garvey, Mark. 2003. Waiting for Mary: America in Search of a Miracle. Cincinnati, OH: Emmis Books.

Jones, Meg. 2008. "Een visie honoreren." Milwaukee Wisconsin Journal Sentinel , Mei 29). Betreden via http://archive.jsonline.com/news/religion/29568074.html op 9 september 2016).

Kselman, Thomas A. en Steven Avella. 1986. "Marian Piety en de Koude Oorlog in de Verenigde Staten."Het katholieke historische overzicht 72: 403-24.

Laycock, Joseph. 2015. The Seer of Bayside: Veronica Lueken en de strijd om het katholicisme te definiëren. New York: Oxford University Press.

Maloney, Marlene. 1989. "Necedah Revisited: Anatomy of a Phony Apparition" Fidelity Magazine 8: 18-34.

Thavis, John. 2015. The Vatican Prophecies: onderzoek naar bovennatuurlijke tekens, verschijningen en wonderen in de moderne tijd. New York: Viking.

Koningin van de Heilige Rozenkrans Middelares van Peace Shrine. 2014. Shrine Newsletter, Vol. 1. (Zomer): Necedah, WI: Queen of the Holy Rosary Middelares van Peace Shrine.

Zimdars-Swartz, Sandra. 2012. "Lichamen in beweging: pelgrims, zieners en religieuze ervaringen op locaties van Mariaverschijningen." Journeys 13 (2): 28-46.

Zimdars-Swartz, Sandra. 1991.  Ondervinden van Maria: van La Salette tot Medjugorje. Princeton, NJ: Princeton University Press.

Zimdars-Swartz, Sandra L. 1989. "Religieuze ervaring en openbare cultus: de zaak van Mary Ann Van Hoof." Journal of Religion and Health 28: 36-57.

Auteur:
Joe Laycock

Geplaatst:
28 september 2016

 

Deel