Beweging voor de restauratie


Beweging voor de herstelling van de tien geboden van God

Oprichter: Credonia Mwerinde en Joseph Kibwetere

Geboortedatum: 1932 (Kibweteere). [Zowel Mwerinde als Kibwetere zouden zijn overleden op maart 17, 2000].

Geboorteplaats: Uganda (Kanungu)

Jaar opgericht: circa 1989

Grootte van groep: schattingen variëren van 1,000 tot 4,000-leden

Heilige of vereerde teksten: aangezien de beweging rooms-katholieke wortels heeft, was de bijbel de heilige tekst van de groep. Er moet echter ook worden opgemerkt dat een groot deel van het bestuur van de beweging afhankelijk was van een boek met de titel Een tijdige boodschap uit de hemel: het einde van de huidige tijd . Nieuwe leden van de groep moesten dit boekje vaak lezen (soms dagen achtereen) voordat ze volwaardige leden werden.

Geschiedenis

Einführung

In maart 17, 2000 stierven naar schatting 338 leden van De Beweging voor de Restauratie van de Tien Geboden van God (MRTCG) nabij het dorp Kanungu, Oeganda in wat een massale zelfmoord leek te zijn. Binnen een paar dagen werden extra lichamen hersteld buiten de locatie waar de explosie plaatsvond, waardoor de telling op bijna achthonderd personen kwam. Het was duidelijk dat ten minste enkele van deze lichamen waren vermoord.

Het ontwikkelen van betrouwbare informatie over deze tragedie in de verre zuidoosthoek van Oeganda is om verschillende redenen moeilijk geweest. Ten eerste was er weinig bekend over de groep voorafgaand aan de tragedie. Ten tweede is er vanaf dit schrijven geen bewijs dat een van de belangrijkste deelnemers het heeft overleefd. Ten derde overweldigde de omvang van de tragedie eenvoudigweg de middelen van de Ugandese functionarissen om een ​​diepgaand onderzoek in te stellen naar de scène of de lijken van degenen die omkwamen. Ten vierde, met zo weinig feitelijke informatie om te putten uit de media-aandacht, zowel in Afrika als daarbuiten, werd gebruik gemaakt van populaire culturele vooronderstellingen over de massale zelfmoord in Jonestown, Guyana in 1989.

Hoewel het duidelijk is dat veel van de bijzonderheden over wat er met deze sectarische beweging gebeurde en waarom, nooit met zekerheid zullen worden gekend, zijn enkele geleerden begonnen informatie samen te voegen die een nuttig perspectief biedt voor het begrijpen van de tragedie. Jean-Francois Mayer van de afdeling Godsdienstwetenschap van de universiteit van Fribourg, die onderzoek heeft gedaan naar en publiceerde over andere gevallen van religieus geweld, reisde in de zomer van 2000 naar Zuidwest-Oeganda om uit de eerste hand informatie te verzamelen.1

Bij het bestuderen van de opkomst van de beweging voor de herstelling van de tien geboden, is het essentieel dat men de omgeving begrijpt waarin deze was geworteld. Oeganda is overwegend christelijk (ongeveer 66%) en ongeveer een derde rooms-katholiek.2 Deze sterke rooms-katholieke achtergrond, samen met de traditie van Marian visionairs (verschijningen van de maagd Maria), speelt een belangrijke rol in de wortels van de MRTCG. Het kan ook belangrijk zijn op te merken dat de Oegandese bevolking ook te midden van "corruptie, gedwongen slavernij, etnische oorlogen, guerrillagroepen, religieuze propaganda, wreedheid en politiek gemotiveerde martelingen en moorden" leeft. 3 Deze factoren kunnen heel goed bijdragen aan de aantrekkingskracht van de hoopvolle boodschap van een nieuwe wereld die de MRTCG omarmde.

Origins of the Movement

Er wordt beweerd dat de beweging teruggaat naar Paulo Kashaku (vader van oprichter Credonia Mwerinde), die in 1960 een visioen zag van zijn overleden dochter, Evangelista. Ze vertelde hem dat hij door verschijningen uit de hemel zou worden bezocht. Volgens documenten van de beweging gebeurde de voorspelling in 1988, toen hij bezocht werd door Jezus, de Maagd Maria en de heilige Jozef. Hun boodschappen waren een zegen voor zijn familie en een oproep om zijn land te gebruiken, in de buurt van de stad Kanungu, als een verzamelplaats voor gelovigen.4

De kinderen en kleinkinderen van Kashaku zouden ook verschijningen meemaken, het belangrijkste was zijn dochter, Credonia Mwerinde, die een drijvende kracht achter de beweging was. In juni 1989 kregen Credonia Mwerinde, met haar dochter, Ursula Komuhangi, “door Kashaku de instructie, op instructie van de Heilige Maagd, om de boodschap naar andere delen van het land te brengen”. Ze ontmoetten Joseph Kibwetere in juni van dat jaar en vertelden hem over hun communicatie met de Maagd Maria

Joseph Kibwetere was, zoals gemeld door Henri Cauvin van The New York Times , "Een rooms-katholiek die onder veel Oegandezen bekend staat om zijn vroomheid, gebed en goede werken." Kibwetere richtte een katholieke school op en werd begeleider van andere scholen in de regio. Hij was blijkbaar ook een persoon met enige middelen toen hij land schonk waarop twee andere katholieke scholen werden gebouwd. 6

Kibwetere zou ook al in 1984 ontmoetingen hebben gehad met de Maagd Maria. Hij ontving Credonia Mwerinde met open armen in zijn huis. Dit, zei ze, was wat de Maagd Maria had opgedragen. Na verloop van tijd verkochten veel gelovigen hun bezittingen en voegden zich bij hen in het huis van de Kibweteres. Dit zorgde voor veel stress tussen de gezinsleden van Kibwetere en de nieuwkomers. 17

De beweging groeit

In 1992 verhuisden Kibwetere en de leden naar Kanungu in het district Rukunginri. Daar groeide en bloeide de groep. Enkele honderden woonden in een gemeenschappelijke omgeving en oefenden een sobere levensstijl uit. Ze bouwden huizen, een kerk, een kantoor en een school. 7 Leden woonden ook in de omliggende gebieden, en ze "richtten centra voor evangelisatie op in de districten Kabale, Rukungiri, Bushenyi en Mbarara, en verspreidden zich later naar verschillende delen van het land". 7 Het ledenaantal groeide tot meer dan 1,000 mensen. In 1998 ondervond de groep enkele problemen toen de autoriteiten de vergunning voor het exploiteren van de school weghaalden omdat werd vastgesteld dat deze in strijd was met de volksgezondheidsvoorschriften en er waren geruchten over mogelijke mishandeling van de kinderen.8

Tot maart 17, 2000, bleef de beweging vrijwel onbekend in de wereld, toen naar verluidt 338-mensen zouden zijn overleden in de vlammen in de dichtgetimmerde oude kerk op het hoofdkwartier in Kanungu. Vier dagen na de brand vonden de onderzoekers zes lichamen op de bodem van de latrine achter de kerk, bedekt met beton. De zes waren op brute wijze vermoord, half ontkleed en bijna lukraak in het gat geplaatst.9

Al snel werden twee andere massagraven ontdekt. Op 24 maart werden 153 lichamen gevonden in massagraven in Rutoma, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Kanungu. Op 26 maart werden nog twee massagraven ontdekt in het huis van Dominic Kataribabo, een geëxcommuniceerde rooms-katholieke priester en groepsleider. Autoriteiten hebben 74 lichamen opgegraven uit een massagraf op het erf van Kataribabo en nog eens 28 lichamen werden gevonden onder een betonnen vloer in het huis van Katarirbado.10

Naarmate er nieuwe ontdekkingen werden gedaan, meldde de internationale pers dat schattingen opliepen tot wel 1000, waarmee het aantal doden in Jonestown werd overschreden. Het feitelijke aantal sterfgevallen werd later naar beneden bijgesteld tot ongeveer 780 personen. Verder onderzoek wees ook uit dat de graven gedurende een bepaalde tijd werden gegraven - misschien een jaar of langer. En in alle massagraven was er bewijs van moord op meerdere manieren. Behalve de eerste waren ze allemaal heel ordelijk, de lichamen waren naar verluidt volledig uitgekleed en opgestapeld als sardientjes

Voorbereiden op het einde

De kerkbrand zelf leek precies zoals gepland en ordelijk. In de dagen voorafgaand aan 17 maart hadden de leden activiteiten ondernomen die op het einde leken te zijn voorbereid. "De groep in Kanungu begon zich voor te bereiden op hun bevrijding ... ze slachtten vee [en] kochten een grote voorraad Coca-Cola," merkte J. Gordon Melton op. Leden reisden het hele land door om zowel huidige leden als voormalige leden uit te nodigen om tegen de 17de terug te komen naar de compound, waarbij ze erop wezen hoe belangrijk het is om ondanks alle kosten te komen. 12 Een non zou de mensen uit de omgeving hebben verteld dat op 17 maart de Maagd Maria zou verschijnen.13 De gemeenschap verkocht producten op nabijgelegen markten voor weinig of geen winst, en vereffende schulden in de gemeenschap. Leden overhandigden ook kopieën van de literatuur van de beweging aan de plaatselijke politie.14 Een winkeleigenaar met de naam John Musoke beweerde dat vader Dominic twee dagen voor de brand 13 gallons zwavelzuur van hem kocht en beweerde dat hij het nodig had om de batterijen bij te vullen. een seminarie 15

In de nacht van maart 15th, verbruikten de leden het vlees en de cola die ze hadden gekocht en vierden de bouw van hun nieuwe kerk.16 De volgende nacht, de 16th, brachten ze het grootste deel van de nacht door met bidden en ontmoetten elkaar in de nieuwe kerk vroeg in de volgende ochtend. Iets voor 10 ben, werden ze gezien terwijl ze de nieuwe kerk verlieten om de oude kerk binnen te gaan die nu als eetzaal werd gebruikt. De ramen waren aan de buitenkant dichtgetimmerd en de deuren waren op slot. De autoriteiten vertelden Mayer dat het onmogelijk was om te zeggen of de ramen van binnen of van buiten waren ingescheept, maar in tegenstelling tot berichten in de media was de deur niet dichtgespijkerd. Om half acht werd een explosie gehoord door naburige dorpsbewoners, en een vuurtje verteerde snel het gebouw en al die binnen.

overtuigingen

De Beweging voor het Herstel van de Tien Geboden van God publiceerde een boek met de titel "Een tijdige boodschap uit de hemel: het einde van de huidige tijd" waarin de overtuigingen van de beweging werden beschreven. Elk lid moest dit document vele malen lezen (of laten voorlezen) voordat het zich bij de groep mocht aansluiten. Deze oriëntatie kan tot 4-6 dagen duren. De leden sloten zich vervolgens aan bij de eerste van drie groepen: de novicen, bestaande uit de nieuwste leden, en droegen zwart. De volgende groep was degenen die beloofden de geboden te volgen en groen droegen. De volledig beleden leden waren "degenen die bereid waren om in de ark te sterven, ”En ze droegen groen en wit. 18

Hoewel de titel voor de volledige leden blijkbaar geen boodschap van geweld bevatte maar eerder verwees naar hun begraafplaats op de compound, hebben de titels mogelijk een belangrijke rol gespeeld in de latere sterfgevallen (zie problemen en controverses). De organisatie van de gemeenschap met als middelpunt de twaalf apostelen Entumwa (betekenis boodschapper). Gezien als de tweede generatie van de apostelen die Jezus volgden, moesten deze 12 zich voorbereiden op de tweede komst. Omdat de beweging geloofde dat bij de wederkomst zowel Jezus als de Maagd Maria zouden terugkeren, werden zes vrouwen gekozen, die zich bij zes mannen voegden om de gekozen groep te vormen. Ze werden geleid door Kibwetere, die bij de dood van Kashaku de functie van hoofdapostel vervulde

Apostel Dominic Kataribaabo beweerde dat de groep zichzelf helemaal niet als een nieuwe religieuze beweging beschouwde, maar zich eerder aansloot bij de rooms-katholieken.20 Daarom waren veel van de rituelen vergelijkbaar met elke andere rooms-katholieke kerk in Oeganda. De paus werd erkend als hoofd van de kerk, er werd communie gehouden en er werden diensten gehouden in de volkstaal (niet in het Latijn). Het bepalende verschil was de nadruk die de beweging legt op morele normen die worden opgelegd door de Tien Geboden en de apocalyptische overtuigingen die door de groep worden aangehangen.

De nadruk op de Tien Geboden leidde tot communicatie tussen de leden via gebarentaal, zodat geen geboden zouden worden overtreden. En de leden namen ook deel aan rituelen die vergelijkbaar zijn met die die in kloosters worden uitgevoerd: nachtelijk gebed, een naakte levensstijl, enz.

De compound in Kanungu werd gezien als de ark van Noach, waar de wederkomst van Christus zou plaatsvinden, waardoor degenen binnenin naar de nieuwe wereld konden gaan. Het is duidelijk dat de groep verwachtte dat de wederkomst binnenkort zou arriveren en een nieuwe wereld met zich mee zou brengen, maar er is nog enige discussie over wanneer dit zou gebeuren.23

Problemen en controverses

Een kritieke vraag die overblijft is wanneer de groep geloofde dat de nieuwe wereld zou komen. Hoewel hij het erover eens is dat de groep apocalyptische overtuigingen bezat, betwist geleerde Jean-Francois Mayer het wijdverbreide geloof dat de groep zijn einde vond na een mislukte profetie dat het einde van de wereld zou komen op december 31st, 1999. De documenten van de groep (namelijk Een tijdige boodschap uit de hemel , stelt duidelijk dat de nieuwe aarde "zal beginnen met het eerste jaar, na het jaar 2000". Een ander document, van de oprichters zelf tot lokale functionarissen, zegt: "Het jaar 2000 zal niet worden gevolgd door het jaar 2001, maar het zal worden gevolgd door JAAR EEN in een nieuwe generatie." 24 Bovendien sprak pater Dominick met een katholieke priester op 18 december 1999 in een poging hem ervan te overtuigen dat de wereld in december 2000.25 zou vergaan.XNUMX Mayers voorlopige conclusie is dat het gewelddadige einde niet noodzakelijk en te snel moet worden uitgelegd als louter een reactie op een mislukte profetie.

Deze belangrijke observatie verklaart echter niet het dodental op 17 maart, noch het mysterie van de massagraven die misschien een jaar of zelfs langer dateren van vóór de brand die meer dan driehonderd personen verteerde. Een mogelijke conclusie zou kunnen zijn dat de massagraven te maken hebben met de strikt gedefinieerde categorieën leden. En het is mogelijk dat de lichamen die opgestapeld in de graven werden gevonden in feite die leden waren die zich nog niet hadden aangesloten bij de gelederen van "degenen die bereid waren om in de ark te sterven". 26

De locatie van de leiders zal misschien nooit bekend worden omdat de lichamen zo zwaar verbrand waren dat er geen identificatiemiddel was. Het lijkt echter zeer onwaarschijnlijk dat ze ongemerkt zouden zijn ontsnapt.27

Er was ook enige vraag of de gebeurtenissen hadden kunnen worden voorkomen als ambtenaren eerder actie hadden ondernomen. Een artikel in De Oost-Afrikaan suggereerde dat de Oegandese mensenrechtencommissie een paar jaar eerder was benaderd over mensenrechtenschendingen en geen actie had ondernomen. De NGO-raad van het ministerie van Binnenlandse Zaken had ook een eerdere waarschuwing voor een ramp ontvangen in de vorm van een brief waarin stond: “Wanneer het jaar 2000 ten einde loopt, zal de huidige tijd of generatie veranderen en zal er een nieuwe generatie volgen. en een nieuwe aarde. ”28 De Kanungu-groep was echter gescheiden gebleven van het dorp en de ambtenaren beweren dat ze vóór 17 maart geen reden tot verdenking hadden. De groep had zich zo goed als op zichzelf gehouden en leidde een teruggetrokken bestaan.29 Het is moeilijk te zeggen of iemand de ramp van 17 maart had kunnen vermijden.

Berichtgeving in de media

De mysterieuze aard van het kerkvuur in Kanungu leidde tot veel verschillende rapporten die onmiddellijk volgden op het evenement. De eerste reactie in de massamedia was dat de groep een apocalyptische zelfmoord had gepland. Het vuur werd verondersteld een massale zelfmoord te zijn geweest en werd vergeleken met de massale zelfmoord in Jonestown, Guyana. Er werden ook vergelijkingen gemaakt met de massale zelfmoord van de Solar Temple-groep in Zwitserland. Toen er meer graven werden ontdekt, ontwikkelde zich een nieuwe theorie over massamoord. Er werd gesuggereerd dat de leiders na een mislukte profetie van de Apocalyps hun ontevreden volgelingen hadden gedood en vervolgens waren ontsnapt.30

Hoewel geruchten over de oorzaak van de tragedie de ronde deden, werden de details zelf in de vroege verslaggeving van de gebeurtenis enorm benut. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het ernstige gebrek aan concreet bewijs en verwarring bij de Ugandese functionarissen en de gemeenschap van Kanungu over wat er gebeurde, maar het laat ook zien hoe graag de media waren voor een ander verhaal zoals dat van Jonestown. Nieuwsverhalen meldden zich tot 1000 dood, hoewel de doden 800 nooit hebben overtroffen. Sommige rapporten bevatten getuigenissen dat Kibwetere ontsnapte, maar er is geen definitief bewijs gevonden om dit te ondersteunen, en Mayer suggereert dat dit hoogst onwaarschijnlijk is.33

Het gebrek aan concrete informatie over de groep zelf leidde onvermijdelijk tot een aantal geruchten over de vorige levens van de leiders in de maanden voorafgaand aan de dood. Een Afrikaanse krant, Nieuwe visie, verklaarde dat Joseph Kibwetere zijn dood had vervalst in 1990, toen hij een kist kocht en 'zijn volgelingen vertelde die met stenen te vullen en een graf te graven'.31 Het plan werd stopgezet toen zijn vrouw achterdochtig werd en weigerde de kist te laten begraven .32 Een artikel van de BBC gebrandmerkt Kibwetere en Mwerinde "de prediker en de prostituee", en gaf een verslag van Kibwetere als een manisch depressieve die de behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis had stopgezet. Deze verhalen blijven ongefundeerd, maar dragen duidelijk bij aan de karakterisering van de groep als 'slecht'.

Terwijl toegewijde geleerden zoals Jean Francois Mayer informatie blijven vinden, kan het zijn dat sommige vragen nooit worden beantwoord met betrekking tot wat er in Kanungu op maart 17, 2000 is gebeurd, of waarom die gebeurtenissen plaatsvonden. Degenen die op zoek zijn naar gemakkelijke antwoorden, kunnen ze vinden door de leiders van deze groep te verkondigen de personificatie van het kwaad te zijn of door de leden als gek aan te klagen. We waarschuwen voor dergelijke verklaringen, want ze verklaren helemaal niets.

Bibliografie

Kabazzi-Kisirinya, S., RK Nkurunziza en Gerald Banura. (Eds). The Kanungu Cult-Saga: Suicide, Murder of Salvation . aanstaande

Cauvin, Henri. 2000. "Mystery of the Pious Man Who Led a Cult to Death", New York Times . (Maart 28). [Toegankelijk in NYT-archieven of Lexus / Nexus]

Hammer, Joshua. 2000. "Uganda: An Apocalyptic Mystery- The End of the World Was vertraagd, dus nam een ​​sekteleider de zaken in eigen handen", Newsweek . (April 3). (laatst bijgewerkt: april 5).

Hexham, Irving. 2000. "Wat is er echt gebeurd in Oeganda?" Religion in the News. 3: 2 (zomer 2000). 7-9, 24. Oude nummers van Religie in het nieuws zijn online beschikbaar. Klik hier voor toegang tot de archievenindex.

Introvigne, Massimo. 2000. "Tragedie in Oeganda: het herstel van de tien geboden van God, een post-katholieke beweging", Cesnur (5 april).

Matshikiza, John. 2000 "Uganda Deaths Recall Early Martyrs," Mail en Guardian . (Maart 31). Verkrijgbaar bij Beliefnet.com.

Mayer, Jean Francois. 2000. "De beweging voor het herstel van de tien geboden van God tussen feiten en fictie." Onuitgegeven paper gepresenteerd aan de Universiteit van Virginia. (19 sept.).

Mayer vraagt ​​dat we lezers adviseren dat dit papier op dit moment niet beschikbaar is voor verspreiding. Hij verwacht dat zijn onderzoeksrapport eind 200l in een academisch tijdschrift zal worden gepubliceerd.

Melton, J. Gordon. 2000. "Was het massamoord of zelfmoord", Beliefnet.com . (Maart 21)

Melton, J. Gordon. 2000. "Tragedie in Oeganda: het herstel van de tien geboden van God, een post-katholieke beweging", webpagina van Cesnur.

Melton, J. Gordon. 2000. "Similar Endings, Different Dynamics," Beliefnet.com . (April 4)

Opolot, Erich, Michael Wakabi en Abbey Mutumba Lule. 2000. "Overheid kan aansprakelijk worden gesteld voor sterfgevallen", De Oost-Afrikaan (Maart 27).

Robinson, Simon. 2000. "An African Armageddon." Tim e 3 april).

Sullivan, Tim. 2000. "Christelijke groepen groeien in Afrika." Beliefnet.com . (April, 5)

Thawite, John B. 2000. "Kibwetere Faked Death In 1990", Afrika Nieuws online . Kampala: New Vision. (April 3).

Vick, Karl. 2000. "Uganda Cult Orchestrated Doomsday," "Masada," The Washington Post . (April 1). [Toegankelijk in W Post-archieven of Lexis / Nexus]

Vick, Karl. 2000. "Ugandan Horror Grows", Washington Post . (Maart 29). [Toegankelijk in W Post-archieven of Lexis / Nexus]

voetnoten

Deze profielpagina is sterk gebaseerd op rapporten die zijn gepresenteerd door professor Mayer op een internationale conferentie van CESNUR (Center for Studies on New Religions) Riga, Letland op 30 augustus 2000, een lezing gepresenteerd tijdens de cursus New Religious Movements aan de Universiteit van Virginia in september 19, en een seminar dat op dezelfde datum wordt gesponsord door de UVa School of Continuing Education. De opmerkingen van de heer Mayer voor deze drie presentaties zijn samengevat als een voorlopig ongepubliceerd rapport getiteld "De beweging voor het herstel van de tien geboden van God: tussen feiten en fictie." Informatie en citaten uit dit rapport verschijnen met toestemming van professor Mayer. Ik ben hem dankbaar voor informatie, inzichten en toestemming om uit zijn niet-gepubliceerde werk te putten. Hij is duidelijk niet verantwoordelijk voor feitelijke fouten of verkeerde interpretaties die ik in dit rapport zou hebben geïntroduceerd.

Professor Mayer vraagt ​​dat we lezers adviseren dat dit papier op dit moment niet beschikbaar is voor verspreiding. Hij verwacht dat zijn onderzoeksrapport eind 200l in een academisch tijdschrift zal worden gepubliceerd.

 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 4
 • Sullivan, Tim. "Christelijke groepen groeien in Afrika." Associated Press.
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 6
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 7
 • Cauvin, Henri. 2000. "Mystery of the Pious Man Who Led A Cult to Death", New York Times . (Maart 28).
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 7
 • Borzello, Anna. "Een feest, gebeden, dan massa-zelfmoord," De waarnemer . pagina 3
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 10
 • Vick, Karl. "Oegandese horror groeit." The Washington Post . 3 / 29 / 00.
  Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pps. 14-15
 • Melton, J. Gordon. "Was het massamoord of zelfmoord?"
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss.
 • Melton, J. Gordon. "Was het massamoord of zelfmoord?"
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg.
 • Vick, Karl. "Uganda Cult Orchestrated Doomsday," The Washington Post 4 / 1 / 00
 • Melton, J. Gordon. "Was het massamoord of zelfmoord?"
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 1
 • Kabazzi-Kisirinya, S., RK Nkurunziza en Gerald Banura. (Eds). The Kanungu Cult-Saga: Suicide, Murder of Salvation . komende boek aangehaald in ongepubliceerd Mayer-rapport.
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 9
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 4
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 10
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 4
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 11
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg.12
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 12
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 15
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss. pg. 15
 • Opolot, Erich, Michael Wakabi en Abbey Mutumba Lule. "Overheid kan aansprakelijk worden gesteld voor sterfgevallen", De Oost-Afrikaan 3 / 27 / 00
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss.
 • Hammer, Joshua. "Uganda: An Apocalyptic Mystery," Newsweek . 4 / 3 / 00
 • Thawite, John B. "Kibwetere Faked Death In 1990", Afrika Nieuws online 4 / 3 / 00
 • Thawite, John B. "Kibwetere Faked Death In 1990", Afrika Nieuws online 4 / 3 / 00
 • Mayer, Jean Francois. 2000. ongepubliceerde mss.

Gemaakt door Elizabeth Auten
Voor: Soc 257: New Religious MOvements
Vallen, 2000
University of Virginia
Laatst gewijzigd: 07 / 20 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel