David G. Bromley Alexis Liverman

Liefdadigheidsinstellingen

MISSIONAIRES VAN LIEFDADIGHEID TIJDLIJN

1910 (26 augustus): Agnes Gonxha Bojaxhiu werd geboren in Skopje, Macedonië.

1919: Nikola Bojaxhui, de vader van Agnes Gonxha, stierf onder verdachte omstandigheden.

1928: Bojaxhiu wordt lid van de Loreto Sisters of Dublin.

1929: Gonxha begon haar noviciaat in Darjeeling, India. Ze begon ook les te geven op St. Mary's High School in Calcutta.

1931: Gonxha legt haar eerste geloften af, en de naam "Teresa", voor de patroonheilige van missionarissen.

1937: Gonxha, nu Mary Teresa, legde haar laatste geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af en nam ook de naam "Moeder" aan.

1946 (10 september): Moeder Teresa krijgt een oproep van God om met de "allerarmsten" te werken.

1948: Moeder Teresa wordt een staatsburger van India en volgt een korte maar cruciale medische opleiding om haar werk voort te zetten.

1950: Moeder Teresa krijgt toestemming van het Vaticaan om een ​​nieuwe religieuze orde op te richten, de Missionaries of Charity.

1953: De eerste novitiates van de Missionaries of Charity leggen hun eerste geloften af.

1963: De Missionaries of Charity Brothers wordt opgericht.

1965: Moeder Teresa ontvangt het decreet van lof van paus Johannes Paulus VI.

1969: The Co-Workers worden officieel aangesloten bij de Missionaries of Charity.

1979: Moeder Teresa ontvangt de Nobelprijs voor de vrede.

1983: Moeder Teresa krijgt haar eerste hartaanval in Rome.

1989: Nadat moeder Teresa een tweede hartaanval kreeg, werd een pacemaker geïmplanteerd.

1997 (september 5): Moeder Teresa stierf na een derde hartaanval, dit keer in Calcutta, India. Zuster Nirmala werd gekozen om Moeder Teresa op te volgen.

2009: Zuster Mary Prema volgt zuster Mirmala op als hoofd van Missionaries of Charity.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

Moeder Teresa werd geboren in Agnes Gonxha Bojaxhiu, August 26, 1910, in Skopje, Macedonië, in wat deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk. De dag na haar geboorte, toen ze werd gedoopt in het rooms-katholieke geloof, werd de dag dat ze later als haar echte verjaardag herkende. Haar vader, Nikola, die een Albanees was, een lokale politicus en pleitbezorger van de Albanese onafhankelijkheid, stierf onverwachts toen Agnes acht was, mogelijk als gevolg van politiek gemotiveerde vergiftiging. Haar moeder, Drana, die wordt omschreven als een meelevende en genereuze vrouw, ondanks de armoede van haar eigen familie, heeft zich toegewijd om haar kinderen op te voeden tot toegewijde rooms-katholieken. Ze benadrukte de les dat je altijd anderen moet helpen voordat je jezelf helpt (Greene 2008: 6).

Agnes was twaalf jaar oud toen ze, op een jaarlijkse pelgrimstocht naar de kapel van de Zwarte Madonna, meldt dat ze een 'roeping' heeft gevoeld leef haar leven voor God en dien aan anderen. Na een kindertijd en adolescentie doorgebracht toegewijd aan kerkelijke activiteiten, waaronder zingen, mandoline spelen, deelnemen aan een jeugdgroep, en de catechismus aan jongere leden leren, in 1928, op achttienjarige leeftijd, verliet Agnes haar huis om lid te worden van de Loreto Sisters of Dublin. Ze reisde eerst naar Frankrijk om geïnterviewd te worden en toen haar geschikt werd bevonden, werd haar naar Ierland gestuurd, waar ze Engels leerde en de naam "Mary Teresa" nam voor de heilige Theresia van Lisieux, de beschermheilige van missies (Greene 2008: 17-18 ). In 1929 werd ze tijdens haar noviciaatperiode naar Calcutta in India gestuurd om les te geven op St. Mary's High School for Girls. Tijdens haar tijd als novice leerde ze Bengaals en Hindi, onderwees aardrijkskunde en geschiedenis, en nam haar eerste geloften in 1931. Toen ze haar laatste geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid in 1937 aflegde, nam ze ook de naam 'Moeder' aan Teresa, zoals gebruikelijk is in de volgorde van de Loreto Sisters.

Moeder Teresa bleef lesgeven aan St. Mary's High School for Girls totdat ze directeur werd in 1944. Haar ervaring op de school gaf haar een levendig, persoonlijk perspectief op de armoede om haar heen, en in 1946 op een trein van Calcutta naar Darjeeling ontving ze een "oproep binnen een oproep" van Christus, die haar opdroeg de school te verlaten en werk met de 'armsten der armen', zij die berooid, wanhopig en alleen zijn. Volgens haar relaas van de ervaring vertelde God haar dat ze net zo onwaardig was als eender, en had een vrouw als zij nodig om de hulpelozen en hopelozen te helpen. In het licht van haar gelofte van gehoorzaamheid aan God en de rooms-katholieke kerk, was Moeder Teresa niet in staat om deze roeping op te nemen totdat het bijna twee jaar later door het Vaticaan werd goedgekeurd (Van Biema 2007). Ze werd toen een Indiase burger om een ​​medische opleiding in Calcutta te kunnen volgen. Een paar maanden later woonde en werkte Moeder Teresa met behoeftigen.

Door 1950, na in de sloppenwijken van Calcutta te hebben gewerkt, een openluchtschool voor kinderen te hebben opgericht, hulp bij de opleiding van Moeder Teresa had arme volwassenen en een thuis voor de stervenden en had zowel financiële als lokale steun gekregen. Ze verkreeg toestemming van het Vaticaan om haar eigen bestelling te beginnen met twaalf andere vrouwen die voormalig studenten of leraren waren aan de St. Mary's High School for Girls in Calcutta. Ze werden "Missionaries of Charity" genoemd en stonden erom bekend dat ze een vierde gelofte aflegden. Na de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid, beloofden de zusters van deze nieuwe orde ook "om de armsten der armen van harte en gratis te dienen" (Greene 2008: 48). Paus Johannes Paulus VI beloonde Missionaries of Charity het Lofbesluit in 1965, waardoor het bevel zich internationaal kon uitbreiden. Met de hulp van georganiseerde leken en lekengelovigen, co-workers genaamd, Missionaries of Charity geopend in 600-hospices, scholen, counseling, medische zorgfaciliteiten, daklozenopvang, weeshuizen en programma's voor alcoholisme en verslaving in meer dan 120-landen door 1997. De Missionarissen zijn er in geslaagd om landen in zes van de zeven continenten te bereiken met hun hulp.

Na meerdere ziekenhuisopnames en hartproblemen tijdens haar laatste tien jaar, kreeg Moeder Teresa een hartaanval en stierf in Calcutta op 5 september 1997 als gevolg van hart-, nier- en longcomplicaties. Zuster Nirmala werd gekozen om Moeder Teresa op te volgen en diende als hoofd van de Missionaries of Charity tot 2009, toen zuster Mary Prema de leiding over de Missionarissen op zich nam. De opvolgers van Moeder Teresa blijven beweren dat ze de missie van de Missionarissen zijn en gratis hulp bieden aan de meest behoeftigen (Greene 2008: 139).

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

Als een order van de rooms-katholieke kerk volgen de Missionarissen van Liefde de leerstellingen en overtuigingen van de kerk. Net als veel andere katholieke ordes geloven de Missionaries of Charity in zelfdiscipline en opoffering, de verzaking van de buitenwereld en de anciënniteit van de paus (Johnson 2011a: 58-84). Naast de generieke rooms-katholieke doctrine en doctrines van andere verzaking van bevelen, de Missionarissen van Liefde nemen een vierde gelofte, om de armsten van de armen van ganser harte te dienen. Het is niet het doel van de Missionaries of Charity om te corrigeren wat ze als sociale kwalen zien, maar om te werken met diegenen die lijden vanwege deze kwalen, en om Gods liefde te ervaren door middel van dienstbaarheid en hun eigen armoede (Greene 2008: 54 -55). De dagelijkse rituelen en tradities van de Missionaries of Charity zijn talrijk, ontworpen om ervoor te zorgen dat er geen tijd in frivoliteit wordt doorgebracht. De zendelingen zijn ook van mening dat ze verleiding moeten vermijden als ze in de wereld zijn; Om dit te doen, wordt van de zusters verwacht dat ze "de voogdij over de zintuigen behouden", of voorkomen dat ze iets onnodigs zien, horen of aanraken (Johnson 2011a, 2011b).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Net als de rooms-katholieke kerk waarin Moeder Teresa werd opgevoed, volgen de Missionarissen van Liefde de kernrituelen die het katholicisme onderscheiden van andere christelijke geloven, evenals hun eigen tradities die zich onderscheiden van het overkoepelende rooms-katholieke geloof. De vier tradities die het meest centraal staan ​​in de katholieke kerk zijn de viering van de eucharistie, de gebeden van de rozenkrans, de biecht en de absolutie.

De eucharistie, of de heilige communie, wordt gevierd tijdens elke katholieke mis. Brood (of wafels) en wijn worden gebruikt om het lichaam en bloed van Christus te vertegenwoordigen en gepresenteerd aan de geestelijken, zij die zich anders aan de kerk hebben gewijd, en vervolgens de leken die zijn bevestigd binnen de katholieke kerk. Men gelooft dat tijdens deze tijd van gemeenschap, transsubstantiatie optreedt, een verandering van het brood en de wijn naar het ware lichaam en bloed van Christus. Deze traditie is een reproductie van het bijbelse Laatste Avondmaal van Christus met zijn discipelen.

De rozenkranskralen worden gebruikt voor gebed. Elke kraal onderscheidt zich door herhaalde groepering om specifieke gebeden te vertegenwoordigen, Onze Vader, Weesgegroei, of Glorie Be. Deze herhaling van het gebed, gefaciliteerd door het patroon van de rozenkrans, wordt gebruikt voor gebed en meditatie op Mysteries of Christ, evenals voor boetedoening zoals aanbevolen na de biecht.

Het sacrament van verzoening, of biecht, is een tijd waarin geestelijken, zij die hun leven hebben gegeven aan de kerk, en leken, of de boetelingen, de kans krijgen om individueel hun zonden aan een priester te belijden. Nadat de boeteling bekent en verdriet uit over zijn of haar zonden, mag de priester een daad van berouw aanbieden, waaronder het bidden van de rozenkrans of een andere daad ten bate van de gemeenschap of poging om de schade die hij heeft begaan recht te zetten. Nadat de biecht is uitgesproken, biedt de priester Absolutie aan, of geeft hij de boeteling vrij van de schuld van zijn of haar zonden. Onder vele andere dagelijkse rituelen en tradities bidden de Missionaries of Charity de Act of Contrition 's avonds.

Andere rituelen die verschillen van de rest van de katholieke kerk zijn twee feesten: de feestelijke feest- en inspiratiedag. Society Feast, gehouden op augustus 22 van elk jaar, is een viering van het Onbevlekte Hart van Maria, hun patrones. Inspiration Day, jaarlijks gevierd op 10 in september, is de verjaardag van de dag dat Moeder Teresa haar oproep ontving om met heel hun hart samen te werken met de armsten van de armen. Een andere jaarlijkse traditie is een retraite van acht dagen. Naast stille rust en vernieuwing, wordt de retraite overzien door een priester die dagelijkse lezingen en algemene bekentenissen biedt (Johnson 2011a, 2011b).

Chapter of Faults is een maandelijkse oefening waarin The Missionaries of Charity samenkomen om te biechten en om vergeving te vragen voor eventuele fouten die ze in de loop van de maand hebben begaan. Elke zuster knielt een voor een, kust de vloer, bekent haar fouten en kust de vloer opnieuw. Een andere traditie die maandelijks wordt waargenomen, staat bekend als 'vernieuwing van toestemming'. Elke zuster knielt privé voor haar overste, kust de vloer, bekent haar fouten en vraagt ​​toestemming voor het gebruik van materiële goederen. Naast het hoofdstuk van de fouten verrichten de zusters ook publieke boetedoening voor hun zonden. Dit kan bestaan ​​uit bedelen voor een maaltijd en het knielen, het aanraken van je voorhoofd aan de voeten van elke zuster, het kussen van de voetstappen van je mede-zussen of het reciteren van de Paters. Een keer per week observeren de zusters een 'dag in', een tijd voor rust en gemeenschapsbijeenkomst. Tijdens deze dag worden samenkomsten, reflecties, apostolisch werk en instructies van de overste binnen de gemeenschap gedeeld. Een keer per maand wordt een dag gewijd aan een stille dag van herinnering.

In dagelijkse korporaal boetedoening dragen de zusters gedurende minstens een uur puntige kettingen rond hun tailles en bovenarmen. De zusters houden zich ook bezig met geestelijke lectuur uit boeken die zijn goedgekeurd door de oversten van de Orde, individueel of gezamenlijk, terwijl anderen werken. Anders werken en leven de zusters in stilte, behalve tijdens maaltijden en een korte tijd van ontspanning. Dit is bedoeld om elke zuster de tijd te geven om met God te communiceren. De Missionaries of Charity maken hun eigen rozenkransen en bidden ze dagelijks, zelfs als ze door de straten lopen of deel uitmaken van dagelijkse klusjes.

Elke ochtend en nacht zegent de overste elke zuster door haar de handen op elk van hun hoofden te leggen en te zeggen: "God zegene u in blauwe par sari." Na elke ochtend wakker te zijn, wijden de zusters een uur aan het ochtendgebed, inclusief gebeden vocaal gereciteerd uit een boek dat specifiek is voor de Orde. De zusters beoefenen ook meditatie, geïnspireerd door St. Ignatius, waarin ze zichzelf visualiseren in een scène uit het evangelie. Deze meditatie, voorafgegaan door een kort gebed om inspiratie, duurt ongeveer een half uur. Na de meditatie reciteren de zusters vocaal een gebed tot de Maagd Maria en daarna het St. Ignatius-gebed genaamd de Suscipe. Voor elke maaltijd reciteren de zusters Grace als een gemeenschap, en drie keer per dag, in de vorm van bellen en antwoorden, samen met het luiden van een bel, reciteren ze Angelus, een traditioneel gebed ter herinnering aan de uitwisseling tussen de engel Gabriël en de Maagd Maria. De hele dag door reciteren de zusters delen van het Kleine Kantoor van de Onbevlekte Ontvangenis, en prijzen Maria. Elke dag wordt er een uur besteed aan adoratie en monstrans vóór de eucharistie, en er worden gebeden vóór en na de communie uitgesproken.

Net zoals hun vorm van meditatie is gemodelleerd naar die van St. Ignatius, lenen de zusters ook van zijn traditie in een onderzoek van het geweten, of van het examen. Tweemaal per dag bezoeken de zusters de kapel om stil te reflecteren over de tijd die ze sinds het laatste examen hebben besteed, en vervolgens na te denken over een specifieke deugd om te oefenen of ondeugd om te voorkomen dat de zuster maanden of jaren als focus heeft gekozen. Het eerste onderzoek van het geweten van de dag is een onderdeel van het middaggebed, tijdens welke de zusters samenkomen in de kapel en samen bidden voor of na de lunch. 'S Avonds herkennen de zusters een tijd genaamd Vespers. Dit avondgebed maakt deel uit van de liturgie van de uren, inclusief psalmen en het Magnificat. De zusters bezoeken de kapel na het avondeten om te bidden, en er is een nachtgebed waarin het individuele examen opnieuw plaatsvindt en de zusters deelnemen aan het vocale gebed. De zusters reciteren de Paters voordat ze zich terugtrekken in bed, waaronder de Act of Contrition, Our Fathers, Hail Marys, and Glory Be. Ten slotte beëindigen de zusters hun nachten in Grand Silence, die niet eindigt tot de mis van de volgende ochtend (Johnson 2011a, 2011b).

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

De Missionaries of Charity begonnen met twaalf leden. In 1963 een overeenkomstige
groep tot de zusters, The Missionary of Charity Brothers, werd opgericht. Drie jaar later is Fr. Ian Travers-Ball (Broeder Andrew), een jezuïetenpriester uit Australië nam het leiderschap van de fraters op zich en leidde de groep voor de eerste twintig jaar van zijn geschiedenis. Contemplatieve afdelingen van de Missionaries of Charity, zusters en broers, werden respectievelijk gevestigd in 1976 en 1979 en zijn toegewijd aan gebed, boetedoening en service. De dagelijkse routine in de contemplatieve takken omvat een aanzienlijke tijd gewijd aan gebed, spiritueel lezen en stilte. De Corpus Christi-beweging voor priesters werd gevormd in 1981, na blijk van belangstelling van een aantal priesters. Eindelijk, in 1984, is Moeder Teresa mede-oprichter van de Missionaries of Charity Fathers met broeder Joseph Langford. Andere organisaties die zijn aangesloten bij de Missionaries of Charity zijn The Co-Workers of Mother Teresa, The Sick and Suffering Co-Workers en The Lay Missionaries of Charity (Greene 2008: 140).

Als de "stichter" van de Missionaries of Charity, was Moeder Teresa tot kort voor haar dood Algemeen Overste. De algemene overste wordt gekozen door het kapittel generaal, dat verkozen en benoemde leden omvat. Elke zes jaar komt het Chapter General bijeen om het werk van de Missionarissen te beoordelen en evalueren. De benoemde leden van het Algemeen Kapittel zijn onder meer Overste Algemeen, Ex-Oversten-Generaal, Raadgevers-Generaal en Regionale Oversten. Verkozen leden zijn vertegenwoordigers van alle betrokken regio's en vertegenwoordigers van Sisters die verantwoordelijk zijn voor de vorming (Johnson 2011a, 2011b). Van zusters wordt verwacht dat zij de beslissingen van hun meerderen als resultaat van het gebed respecteren en daarom worden deze beslissingen gezien als het woord van God. De generale overste houdt toezicht op de actieve en contemplatieve zendelingen van liefdadigheid, rooms-katholieken die niet alleen geloften afleggen van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid, maar ook 'van harte en gratis dienen voor de armsten van de armen'. De overige drie afdelingen hebben hun eigen hiërarchie en superieure generaals.

Om een ​​zuster van de Missionaries of Charity te worden, worden de eerste zes maanden besteed aan aspiratie, zowel werken als studeren om hun toewijding en begrip van de orde te bevorderen. Na de periode van aspiratie is er een jaar postulancy, waaronder ook werken en studeren, en, voor de eerste keer, het dragen van een witte sari. Het jaar van postulancy wordt gevolgd door twee jaar als noviciaat, de eerste inclusief volledige dagen van gebed en studie en de tweede inclusief werken en studeren. De laatste noviciaatperiode duurt zes jaar, gedurende welke het noviciaat tijdelijke geloften aflegt over kuisheid, armoede, gehoorzaamheid en de volledige en gratis dienst aan de armsten van de armen. Het noviciaat begint dan een witte sari met een blauwe rand te dragen. Het noviciaat werkt in de missies, wordt junior Sister genoemd en doet jaarlijks haar geloften. Tegen het zesde jaar draagt ​​het noviciaat een blauwe sari en neemt haar laatste geloften (Johnson 2011a, 2011b).

Tegen de tijd dat moeder Teresa in 2007 overleed, waren de Missionaries of Charity uitgegroeid tot vijfduizend zusters, bijna vijfhonderd broeders en meer dan 600 missies, liefdadigheidsorganisaties, opvangcentra en scholen in meer dan 120 landen.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De Missionaries of Charity, en Moeder Teresa persoonlijk, hebben zowel bewondering als kritiek ontvangen. Kritiek op de Moeders van Liefde en Moeder Teresa omvatte onder meer de onthulling van haar lange periode van verlies van geloof, zelfs terwijl ze zichzelf presenteerde dat ze Gods werk deed, beschuldigingen van het aanvaarden van donaties uit beruchte bronnen en het verzamelen van enorme bedragen op bankrekeningen van de stichting in plaats van uitgaven hen om de armen te helpen. Ondanks de verschillende kritiek is Moeder Teresa een gerespecteerd figuur geworden door wereldfiguren en gewone individuen van alle religies over de hele wereld.

Moeder Teresa's geloofscrisis werd openbaar als gevolg van persoonlijke brieven, postuum gepubliceerd in 2003. Deze crisis begon blijkbaar halverwege de jaren veertig, toen ze in de sloppenwijken van Calcutta werkte en Missionaries of Charity oprichtte. Volgens de brieven hield deze geloofscrisis zich de rest van haar leven aan, zelfs terwijl ze werkte in reactie op haar 'oproep binnen een oproep'. Moeder Teresa vergeleek haar gebrek aan geloof, haar gevoel van verlatenheid door Christus, met de hel. Soms, zelfs terwijl ze in de naam van God werkte, meldde ze dat ze aan zijn bestaan ​​twijfelde. Hoewel Moeder Teresa vroeg om vernietiging van de brieven met deze bekentenissen, voldeden haar biechtvaders en superieuren haar wens niet, en ze werden gepubliceerd in Moeder Teresa: Kom, wees mijn licht (Van Biema 2007). In een brief aan ds. Michael Van Der Peet in september 1979 verklaarde ze dat “Jezus een heel speciale liefde voor jou heeft. Wat mij betreft, de stilte en de leegte is zo groot dat ik kijk en niet zie, luister en niet hoor ”(Van Biema 2007). De mogelijkheid dat haar carrière als hypocriet zou worden geïnterpreteerd, ontging haar niet, en ze beschreef haar halve eeuw werken zonder geloof als in sommige opzichten 'marteling'.

Een tweede controverse die de Missionaries of Charity heeft gevolgd, is hun financieringsbronnen en het gebruik van liefdadigheidsbijdragen. Moeder Teresa ontving naar verluidt financiering voor haar doelen uit beruchte bronnen, waaronder de familie Duvalier van Haïti en Charles Keating, de centrale figuur in het schandaal 'The Keating Five' waarin beschuldigingen werden geuit van illegale bescherming van Keating door vijf United Staten Senatoren tijdens de 1980s Spaar- en Leningcrisis. De Missionaries of Charity zijn ook beschuldigd van het toestaan ​​en negeren van smerige omstandigheden om door te gaan met door liefdadigheid ondersteunde faciliteiten, zoals hospices en weeshuizen, terwijl we weigeren om publieke verantwoording af te leggen over hun gelduitgaven om deze faciliteiten te ondersteunen (Hitchens 1995). Zoals een criticus aangaf: "De donaties kwamen binnen en werden op de bank gestort, maar ze hadden geen effect op onze ascetische levens en zeer weinig effect op de levens van de armen die we probeerden te helpen" (Shields 1998). Een andere criticus beweert dat huizen voor de stervende run door de Missionaries of Charity bekend staan ​​vanwege het ontbreken van artsen om de ziektes van patiënten goed te diagnosticeren, met behulp van eerder gebruikte of onhygiënische injectienaalden, weigeren pijnstillers toe te dienen aan mensen met ondraaglijke pijn, en anders vertrouwt het op verouderde en gevaarlijke medische praktijken (Fox 1994). Een undercover vrijwilliger schreef rapporten over misbruik van kinderen; hij meldt dat kinderen 's nachts tijdens moessonregens (MacIntyre 2005) zijn zien vastzitten, dwangvoeding hebben gekregen en buiten zijn gelaten. Naast kritiek van het medisch personeel en onderzoeksjournalisten, hebben voormalige medewerkers en voormalige zusters in de Missionaries of Charity, waaronder Colette Livermore (2008), soortgelijke verslagen geschreven van de slechte behandeling van het leed dat de zusters zogenaamd wilden helpen . Volgens Fox (1994) rechtvaardigen de Missionaries of Charity wat zou lijken op het bevorderen van het lijden van de behoeftigen, in de steek gelaten en gekweld, als een weerspiegeling van Moeder Teresa's lering dat lijden Jezus dichterbij brengt. Ze heeft naar verluidt het lijden van de mens gelijkgesteld aan dat van Christus en daarom een ​​geschenk. Deze 'theologie van het lijden' heeft de ontgoocheling veroorzaakt van een aantal voormalige medewerkers en zusters (Livermore 2008) en veroorzaakte scepsis over de toewijding van de organisatie aan de vierde gelofte van 'oprechte en gratis dienst aan de armsten van de armen'. ”

Een laatste controverse was of Moeder Teresa zaligverklaring en heiligverklaring verdienden en of het proces op een eerlijke en rigoureuze manier werd afgehandeld of ten onrechte werd gepromoot door het Vaticaan als reactie op de enorme populariteit van Moeder Teresa. Hoewel het Vaticaan traditioneel pas vijf jaar na de dood van de kandidaat met het zaligverklaringproces kan beginnen, is de De Heilige Stoel, geregeerd door Paus Johannes Paulus II, startte het proces in 1997. Ze werd zalig verklaard in 2003, waardoor ze haar bekend maakte bij de katholieke gemeenschap als "gezegend" Moeder Teresa. De Heilige Stoel heeft ook het proces van tegenstrijdig onderzoek verlaten, een proces om haar buitengewone werk kritisch te onderzoeken. Twee wonderen, waaronder de persoonlijke tussenkomst van Moeder Teresa, zijn ook vereist als onderdeel van het proces van aandacht voor heiligheid. Er is momenteel slechts één claim van een wonder, gemaakt door een Bengaalse vrouw die beweert dat ze op wonderbaarlijke wijze is genezen nadat ze een medaillon met een afbeelding van Moeder Teresa aan haar buik had vastgehouden. Deze ene claim wordt echter betwist omdat zowel de echtgenoot van de vrouw als de behandelende arts erop staan ​​dat de cysten van de vrouw na bijna een jaar medicatie en behandeling zijn genezen (Rohde 2003).

Hoewel er mensen zijn die beweren dat de nalatenschap van Moeder Teresa niet zo liefdadig is als die van haar kampioenen, is het duidelijk dat zij door haar wereldwijde inspanningen
en organisaties, is ze een prominent en geliefd figuur in India, de katholieke gemeenschap en over de hele wereld geworden. In 1971 ontving Moeder Teresa de Nobelprijs voor de Vrede voor "het brengen van hulp aan de lijdende mensheid." Ze kreeg ook onderscheidingen zoals India's Padma Shri en de Jawajarlal Nehru Award voor Internationaal Begrip, de Orde van Engeland, de Gouden Medaille van de Sovjet-vrede Commissie, de Amerikaanse gouden medaille voor congressen, samen met meer dan honderd andere prijzen, waaronder eredoctoraten van een aantal andere landen en organisaties voor haar inspanningen met Missionaries of Charity. Misschien wel de meest indrukwekkende indicator van wijdverbreid respect voor Moeder Teresa, is dat zij als eerste in de 1999 Gallup Poll's lijst van meest wijdverdiende mensen uit de 20 e eeuw, voorafgaand aan beroemdheden als Martin Luther King, Albert Einstein, en Paus Johannes Paulus II.

REFERENTIES

Fox, Robin. 1994. "Moeder Teresa's zorg voor de stervenden." De lancet 344 (8925): 807.

Greene, Meg. 2008. Moeder Teresa: A Biography. Mumbai, India: Jaico Publishing House.

Hitchens, Christopher. 1995. De missionaire positie. Londen: Verso.

Johnson, Mary. 2011a. An Unquenchable Thirst: Following Mother Teresa op zoek naar liefde, service en een authentiek leven. New York: Spiegel en Grau.

Johnson, Mary. 2011b. "Meer over de MC's." 2011. Betreden via http://www.maryjohnson.co/more-about-the-mcs/ op 10 2012 december.

Livermore, Colette. 2008. “KERA's Think Podcast: moeder Teresa verlaten, geloof verliezen en betekenis zoeken. "15 december 2008. Betreden via http://www.podcast.com/I-451506.htm op 12 2012 december.

MacIntyre, Donal. 2005. "De Smerige waarheid achter de erfenis van Moeder Teresa." NewStatesman. 22 Augustus 2005. Betreden via http://www.newstatesman.com/node/151370 op 12 2012 december.

Rohde, David. 2003. "Haar erfenis: acceptatie en twijfels over een wonder." The New York Times. 20 oktober 2003. Betreden via http://www.nytimes.com/2003/10/20/world/her-legacy-acceptance-and-doubts-of-a-miracle.html op 15 2012 december.

Sheilds, Susan. 1998. "Moeder Teresa's House of Illusions: hoe ze haar helpers schaadde evenals degenen die ze 'hielpen'." Gratis Inquiry Magazine Betreden via http://www.secularhumanism.org/library/fi/shields_18_1.html op 10 december 10 2012.

"Zuster Nirmala: de opvolger van moeder Teresa overlijdt." BBC, toegankelijk vanaf http://www.bbc.com/news/world-asia-india-33234989 op 10 juli 2015.

Van Biema, David. 2007. "Moeder Teresa's geloofscrisis," TIJD, 23 Augustus 2007. Betreden via http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1655720,00.html op 10 2012 december.

Geplaatst:
3 januari 2012

 

 

 

 

 

Deel