David G. Bromley Stephanie Edelman

Mexicaanse Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk

MEXICAANS-KATHOLIEKE APOSTOLISCHE TRADITIONELE KERKTIJD

1959 David Romo Guillen werd geboren in Mexico.

1980s Romo werd directeur van de Missionarissen van het Heilig Hart en de heilige Filippus van Jezus (Missionarissen Misioneros del Sagrado Corazón en San Felipe de Jesús).

2001 (Allerheiligen) Doña Queta richtte een heiligdom op aan Santa Muerte buiten haar huis in de Tepito Barrio van Mexico-stad.

2002 Romo heeft het National Sanctuary of Holy Death opgericht.

2003 Romo heeft de kerk in Mexico officieel geregistreerd als de Mexicaans-Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk.

2005 De Mexicaanse overheid heeft de officiële status van de kerk ingetrokken.

2009 (maart) De Mexicaanse regering verwoestte dertig heiligdommen van Santa Muerte in Nueva Laredo en Tijuana.

2009 (april) Romo verklaarde "heilige oorlog" tegen de katholieke kerk vanwege zijn veroordeling van Santa Muerte.

2011 Romo werd gearresteerd op strafrechtelijke veroordelingen en veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De Mexicaans-Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk werd gesticht door David Romo Guillen. Informatie over zijn vroege leven is erg gelimiteerd (Chesnut 2012: 41-4). Het is bekend dat hij in 1958 werd geboren en dat hij enige ervaring had met verschillende verschillende religies. Hij kende leden van Jehovah's Getuigen, die hij respecteerde voor hun hartstochtelijke toewijding, en zijn familieleden sloten zich aan bij een traditionalistische katholieke groep tijdens de 1960s in de nasleep van de liberalisering van hervormingen van het Vaticaan II. Romo diende in de Mexicaanse luchtmachtveteraan, trouwde en vader van vijf kinderen (Freese nd). Vervolgens werd hij tijdens de 1980s de leider van een traditionalistische groep, Missionarissen van het Heilig Hart en de heilige Philip van Jezus (zendelingen Misioneros del Sagrado Corazón en San Felipe de Jesús). Hij richtte een huis op voor kinderen met een ouder die in 1993 aan aids was overleden, maar het huis sloot na amper een jaar werken. Datzelfde jaar richtte hij de traditionalistische Tridentijnse katholieke kerk in Mexico en de VS op en noemde zichzelf "aartsbisschop". Romo diende de Mexicaanse regering een verzoek in om zijn kerk te registreren in 2000, een verzoek dat in 2003 werd ingewilligd, maar slechts twee jaar later werd omgekeerd. Romo bleef de kerk leiden tot zijn arrestatie en gevangenschap in 2011.

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De historische oorsprong van Santa Muerte als katholieke heilige van het volk wordt besproken. Theorieën zijn onder andere dat Santa Muerte in de 19-eeuw verscheen aan een genezer in Veracruz, voortgekomen uit een samensmelting van de doodscultus in het oude Mexicaanse en latere katholicisme, afgeleid van de Yoruba-aanbidding van Afrikaanse slaven vermengd met een verscheidenheid aan Latijns-Amerikaanse religieuze tradities en Christendom, en resulteerde uit een vermenging van de aanbidding van de Azteekse koningin van de onderwereld (Mictecacíhuatl) met het katholicisme (Lorentzen 2009; Laycock 2009). Van zijn kant beweert Romo dat het beeld in Italië is ontstaan ​​tijdens de builenpest "(" Een Mexicaan Death Cult "2010.) Wat ook haar werkelijke afkomst is, Santa Muerte bestaat al sinds de 18 de eeuw in Mexico, maar het was tijdens de 1960s dat migranten Santa Muerte van het landelijke Mexico naar Mexico City brachten .De aanbidding van de heilige beleefde toen een buitengewoon snelle groei tijdens de 1990s (Grabman 2011) Verering van Santa Muerte was grotendeels privé geweest tot 2001 toen Enriqueta Romero, bekend als Doña Queta, een sta oprichtte tue van Santa Muerte buiten haar huis in de Tepito Barrio in Mexico-Stad, wat in de komende tien jaar een dramatische groei van de publieke eredienst teweegbracht (Neville 2011). Romo vestigde zijn kerk het volgende jaar.

Romo heeft zich liberaal aangetrokken tot het katholicisme, met name het traditionalistische katholicisme, bij het creëren van de Mexicaans-Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk. Hij heeft elementen van de mis, devotionele teksten en gebeden, rozenkranskralen verwerkt in de diensten die hij opoffert. Echter, naar verluidt heeft Romo ook gezegd dat hij "het gezag van Paus Johannes Paulus II niet erkent" (Walker 2004). Het is zijn creatie geweest van een hybride vorm van traditioneel katholicisme en de aanbidding van Santa Muerte die het meest duidelijk de Mexicaans-Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk van andere sektarische katholieke groepen onderscheidt. Gelovigen in de kerk zijn overwegend katholiek, belijdend geloof in Jezus Christus, de Maagd Maria en de heiligverklaarde katholieke heiligen, maar zij nemen ook de verering van Santa Muerte op in hun religieuze overtuiging en praktijk.

RITUELEN / PRAKTIJKEN

David Romo ontwikkelde het massa-format voor The Mexican-US Catholic Apostolic Traditional Church gedeeltelijk als een manier om zijn diensten te onderscheiden van een grote rivaal, Doña Queta. Deze diensten bevatten veel van de traditionele katholieke elementen van de eredienst, zoals het ontvangen van communie en het bidden met rozenkranskralen (Walker 2004). De massa wijkt echter af van een conventionele rooms-katholieke mis omdat "de ceremonie verrassend anders wordt wanneer toegewijden 'de geest van de Santa Muerte' aanroepen en de woorden 'Glorieuze dood, krachtige dood' uitspreken. De volgelingen van Santa Muerte bidden dat hun vijanden zullen worden overwonnen. Romo ontkent dat het doel van het ritueel is om iemands dood te bewerkstelligen. 'We zeggen: "Dood aan mijn vijanden", zodat ze ons niet langer lastig vallen,' zei hij. 'Het is niet voor de fysieke vernietiging van onze vijanden' ”(Walker 2004; Wayward Monk nd). Romo zit ook de thematische missen voor die de persoonlijke zorgen van zijn aanbidders weerspiegelen. Deze omvatten massa's voor parochianen die ziek zijn of demonische bezetenheid ervaren, waaronder exorcisme en genezingsrituelen. Aanbidders worden uitgenodigd om een ​​foto van een vriend of familielid mee te nemen naar een speciale "mis voor gevangenen" (Chesnut 2012: 89). Gebeden tijdens de diensten zijn vaak ter bescherming: “Oh, de meeste Santa Muerte, Ik roep je aan om mij, door jouw beeld, te bevrijden van alle gevaren, of [deze gevaren] nu fysiek zijn of van hekserij, en dat je door deze heilige vlam mijn lichaam zou kunnen zuiveren van alle charmes en vloeken en dat je breng ook liefde, vrede en overvloed. Het zij zo "(Freese nd)

Toegewijden steken kaarsen aan voor Santa Muerte, waarbij de kleur van elke kaars wordt geassocieerd met een specifiek gewenst resultaat. Gouden kaarsen worden bijvoorbeeld aangestoken voor economische macht en succes, been voor vrede en harmonie, rood voor liefde en hartstocht, wit voor zuivering, blauw voor mentale concentratie, groen voor juridische problemen en geel voor genezing (Freese nd). Toegewijden brengen ook offers aan Santa Muerte. Passende aanbiedingen kunnen bestaan ​​uit munten, sigaretten en sigaren, verse bloemen, snoep, wijnen en likeuren, diverse soorten fruit, kraanwater, brood of wierook (Chesnut 2012: 66-79; Laycock 2009). Het aanbod moet op de juiste manier worden gepresenteerd om de gewenste resultaten te bereiken. Zo moeten sigaren en sigaretten worden aangestoken en moet de rook over het beeld van Santa Muerte worden geblazen.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Verering van Santa Muerte was grotendeels privé geweest tot 2001 toen Doña Queta een standbeeld van Santa Muerte buiten haar huis in de beruchte Tepito Barrio in Mexico City bouwde. David Romo had de traditionalistische Tridentijnse katholieke kerk Mexico-VS al gesticht en zichzelf benoemd tot 'aartsbisschop' in 1993. Santa Muerte toegewijden werden vervolgens leden van zijn congregatie, en toen hij officiële registratie van zijn kerk in 2000 vroeg, waren de overtuigingen en praktijken van Santa Muerte al opgenomen in kerkelijke devotiek. De kerk werd gevestigd in een geschonken privéwoning gelegen aan de Calle Bravo (Ferocious Street) in Tepito. De ingang van de kerk wordt geflankeerd door twee levensgrote beelden van Santa Muerte.

Aanvankelijk werd de kerk het Nationale Heiligdom van de Engel van de Heilige Dood genoemd voordat Romo het probeerde te registreren als de Mexicaans-Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk. David Romo heeft gediend als aartsbisschop en primaat vanaf het begin van de kerk (Freese nd). Tussen 2002 en 2011, toen hij werd gearresteerd, leidde Romo iedere zondag massa's. De kerk heeft zichzelf financieel gesteund door giften en de verkoop van aan Santa Muerte gerelateerde artikelen in haar kerkwinkel. Romo had voorafgaand aan zijn arrestatie plannen ontwikkeld om een ​​seminarie te creëren dat nieuwe priesters zou opleiden, hen filosofie en verschillende talen zou leren (Walker 2004).

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De kerk van David Romo heeft te maken gehad met zowel interne concurrentie voor de vertegenwoordiging van Santa Muerte als externe oppositie van de rooms-katholieke kerk en de Mexicaanse regering. Er zijn verschillende andere concurrenten voor de vertegenwoordiging van Santa Muerte in Mexico-Stad, met name Doña Queta, die wordt beschouwd als de meter van de beweging. Het was Doña Queta die in 2001 het eerste openbare Santa Muerte-heiligdom creëerde en in 2002 de eerste openbare rozenkransen organiseerde in haar Tepito-heiligdom. Sinds die tijd trekken de maandelijkse erediensten in Queta's heiligdom enkele duizenden aanbidders. Een tweede concurrent was Jonathan Legaria die zichzelf benoemde tot priester van Holy Death International. Legaria, die zichzelf 'Commander Panther' en 'Godfather Endoque' noemde, bouwde een groot standbeeld van Santa Muerte en een reeks kleinere heiligdommen, richtte winkels op die Santa Muerte-artikelen en spirituele diensten verkochten en richtte een radiostation op ('A Mexican Death Cult 2010). Zijn streven leverde al snel een aanzienlijke aanhang op. Het leven van Legaria werd echter afgebroken toen hij in 2008 op 26-jarige leeftijd werd neergeschoten in een hagel van automatische wapens. Legaria en Romo waren verwikkeld in een voortdurende vete, maar zijn moord wordt toegeschreven aan ganglandoorlog. Legaria's moeder, Enriequeta Vargas, zalfde zichzelf tot de nieuwe “Panther” en begon de religieuze diensten te leiden. Op een gegeven moment veranderde Romo de naam van de kerk in het Enige Nationale Heiligdom van Santa Muerte om zijn primaat boven andere Santa Muerte-groepen te doen gelden. Romo's bewering van leiderschap van Santa Muerte leidde tot een meer algemene kritiek op Romo binnen de Santa Muerte-gemeenschap dat "hij probeerde de leider te zijn van een devotie die eigenlijk geen leider kon hebben dan Santa Muerte zelf" (Wayward Monk nd).

Romo's kerk wordt ook geconfronteerd met concurrentie van nieuwe, autonome heiligdommen en kerken van Santa Muerte die aan weerszijden van de Mexicaanse grens van de Verenigde Staten zijn ontstaan, alsook in steden in de Verenigde Staten (Gray 2007). Het is niet verwonderlijk gezien de grote Mexicaanse immigrantengemeenschap dat Los Angles een belangrijk centrum werd van Santa Muerte-devotie in de Amerikaanse Saint Death Temple (Templo Santa Muerte) en Saint Death Universal Sanctuary (Santuario Universal de Santa Muerte), en Most Holy Death House van Gebed (Casa de Oracion de la Santisima Muerte) zijn prominente voorbeelden van dergelijke aanbiddingssites in Los Angeles (Chesnut 2012: 89). Elk van deze kerken is ontstaan ​​en wordt onafhankelijk beheerd en ze bieden een scala aan diensten in katholieke stijl met bruiloften, spirituele counseling, rozenkransen en exorcismen.

De meer belangrijke oppositie tegen Romo's kerk is afkomstig van de rooms-katholieke kerk en de Mexicaanse regering. Katholieke leiders hebben Santa Muerte openlijk aangeklaagd. "Kardinaal Norberto Rivera Carrera, de aartsbisschop van Mexico, noemde de toewijding aan Santa Muerte een ketterij die de katholieken" in de val lokt "en" het aartsbisdom van Mexico-stad heeft een verklaring uitgegeven waarin staat dat toewijding aan 'de dood' onverenigbaar is met het katholicisme '(Laycock) 2009). Beide leiders van de bisschoppelijke conferentie, Jose Guadalupe Martin Rabago en Cardinal Carrera, hebben Santa Muerte "satanisch" genoemd. De Mexicaanse regering heeft een verband tussen drugshandelaren en Santa Muerte, nadat Mexicaanse troepen "heiligdommen bij Santa Muerte in de herenhuizen van prominente drug hebben ontdekt. heren "(Laycock 2009). In april oordeelde 2005, het secretariaat van het interieur, dat de Santa Muerte-groep "niet voldeed aan de kwalificaties voor een religie en de Mexicaans-Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk verwijderde van de lijst van erkende religies, verwijzend naar theologische doctrines die teruggaan tot de Raad van Trent "(Laycock 2009). Deze beslissing was een grote slag voor Romo omdat het de kerk verliet zonder het wettelijke recht op eigendom of fondsen te werven.

Romo heeft gereageerd op deze religieuze en politieke afwijzing door te beweren "dat Santa Muerte een hulpmiddel was voor het evangeliseren van mensen in de gemarginaliseerde sectoren van de samenleving net zoals de Maagd van Guadalupe een voertuig was voor het omzetten van inheemse Amerikanen" (Freese nd). Hij begon ook een reeks ontmoetingen met magisten van Mexico City om sociale ontwikkeling en gemeenschapsserviceprojecten te promoten die ondernomen zouden worden door Santa Muerte-aanhangers onder de nieuwe dekenorganisatie, de Nationale Associatie van Altaren en Heiligdommen van Santa Muerte (Asociación Nacional de Altares y Santuarios de la Santa Muerte), die effectief de Mexicaans-Amerikaanse katholieke apostolische traditionele kerk vervangt "(Laycock 2009; Wayward Monk, nd). Er was ook meer directe actie. Romo "deed een oproep aan de toegewijden van Santa Muerte om tegen de partij van Secretary Creel te stemmen, de Nationale Actie Partij (PAN) (Partido Acción Nacional), en Creel zelf bij de 2006 Mexicaanse presidentiële verkiezingen.

Ondanks zijn vastberaden verzet, kan de beslissende slag tegen Romo's leiderschap in zijn kerk zich in januari hebben voorgedaan, 2011. Romoen verscheidene van zijn volgelingen werden gearresteerd op beschuldiging van ontvoering en het witwassen van losgeld (Romo stelde de bovenste rij voor, en de tweede van rechts). Enkele maanden later werd hij veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij was echter niet veroordeeld voor de kosten van ontvoering en het witwassen van geld. Integendeel, hij werd in plaats daarvan veroordeeld voor het gebruik van een stemreferentie die zijn foto droeg, maar onder een andere naam, waarmee hij vervolgens bankrekeningen had geopend waarin hij losgeld kon ontvangen "(Wayward Monk nd).

REFERENTIES

"A Mexican Cult: Death in Holy Orders." 2010. The Economist 7 januari 2010. Betreden via http://www.economist.com/node/15213777 in maart 7, 2012.

Chesnut, R. Andrew. 2012. Santa Muerte: Devoted to Death. New York: Oxford University Press.

Freese, Kevin. Nd "The Death Cult of the Drug Lords: Mexico's patroonheilige van misdaad, criminelen en de onteigenen." http://fmso.leavenworth.army.mil/documents/Santa-Muerte/santa-muerte.htm#rings in maart 7, 2012.

Grabman, Richard. 2011. Alle schurken leiden naar Romo? De Mex-bestanden. 7 januari 2011. Betreden via http://mexfiles.net/2011/01/07/all-rogues-lead-to-romo/ in maart 25, 2012.

Laycock, Joseph. 2009. "Mexico's oorlog tegen de dood van de heilige." Religieuze verzendingen. 6 mei 2009. Betreden via http://www.religiondispatches.org/archive/politics/1428/ in maart 7, 2012.

Lorentzen, Lois Ann. 2009. "Waarnemingen: heilige dood aan de grens tussen de VS en Mexico." Waarnemingen 28 mei 2009. Betreden via http://www.yorkblog.com/faith/2009/05/sightings-holy-death-on-the-us.html in maart 7, 2012.

Neville, Lucy. 2011. "Mijn reizen: Lucy Neville over de Santa Muerte Cult, Mexico." The Guardian. 9 september 2011. Betreden via http://www.guardian.co.uk/travel/2011/sep/09/saint-of-death-mexico-city in maart 7, 2012.

Walker, S. Lynne. 2004. "Skeleton Force." Copley News Service. 1 juli 2004. Betreden via http://www.signonsandiego.com/uniontrib/20040701/news_lz1c1death.html in maart 7, 2012.

Wayward Monk, en "Purple Fever (Part 3): David Romo Guillen: Monseigneur van de Heilige Dood." Betreden via http://wayward-monk.com/2011/12/30/purple-fever-part-3-david-romo-guillen-apostle-of-the-holy-death/#more-137 in maart 7, 2012.

Geplaatst:
27 maart 2012

Deel