David G. Bromley

Metropolitan Community Church

METROPOLITAN COMMUNITY KERKEN TIJDLIJN

1940: Troy Deroy Perry werd geboren in Tallahassee, Florida.

1968: De Universal Fellowship of Metropolitan Community Church (MCC) werd opgericht.

1969: The Stonewall Inn Raid and Protest vond plaats.

1970: De MCC-benaming wordt vastgesteld.

2003: Troy Perry trouwde met Phillip Ray De Blieck naar Canadees recht in de Metropolitan Community Church in Toronto.

2005: dominee ouderling Nancy Wilson volgt Troy Perry op als MCC-moderator.

OPSCHRIFT / GROEP GESCHIEDENIS

De oprichter van de Metropolitan Community Church (MCC), Troy Perry, werd geboren in 1940 in Tallahassee, Florida. Hij was de oudste van vijf broers en zussen. Perry's vader stierf in een confrontatie met de politie toen hij net elf jaar oud was. Later is zijn moeder hertrouwd, maar Perry meldt dat hij door zijn stiefvader is misbruikt en de familie heeft verlaten totdat zijn moeder van zijn stiefvader was gescheiden.

Perry beschrijft zichzelf als het voelen van een oproep tot prediken van jongs af aan, en noemt zichzelf zelfs een 'religieuze fanaticus' (Tobbin en Wicker 1972, 14). Hij ontving aanmoediging voor een religieuze carrière van zijn oom, die een Baptistenprediker was, en zijn vroom religieuze tantes, die religieuze straatdiensten leidden die Perry een forum verschaften om ook preken te geven. Tegen de tijd dat hij vijftien was, was Perry afgevallen van de middelbare school en werd hij een Baptistenprediker. Vier jaar later trouwde hij met Pearl Pinion, de dochter van een predikant, en het paar had twee zonen. Perry en zijn vrouw verhuisden naar Indiana, waar hij naar twee conservatieve christelijke onderwijsinstellingen, het Moody Bible Institute en het Midwest Bible College ging.

Perry's ministeriële loopbaan begon in twee Penetcostal-kerken. Hij werd voor het eerst pastor in een kleine kerk van God, maar hij werd gedwongen uit die positie toen kerkbestuurders ontdekten dat hij seksuele relaties had met andere mannen in de gemeente (Bullough 2002, 394). Het paar verhuisde vervolgens naar Californië, waar Perry predikant werd van een kerk van God of Prophecy. Hij kreeg een persoonlijke crisis toen zijn vrouw zijn aanhoudende homoseksuele activiteit ontdekte en van hem scheidde en zijn bisschop hem opdroeg zijn functie neer te leggen. Na zijn pastorale positie te hebben verloren, werkte Perry vervolgens voor Sears tot 1965 toen hij werd opgeroepen voor het leger en diende in Duitsland tot 1967.

Bij zijn terugkeer in de VS beschrijft Perry zichzelf als in een periode van emotionele beroering, en hij probeerde zelfs te stoppen
zijn leven na een mislukte liefdesrelatie. Na dat moment te hebben overleefd, hervatte hij zijn religieuze carrière. Hij vertelt een moment waarop hij zegt dat God tot hem sprak en zei: "Troje, ik hou van je. En ik wil u iets vertellen, u bent mijn zoon. Ik heb geen stiefzonen en stiefdochters "(" Call Me Troy "2007).
(Zie video van de persoonlijke reis van Troy Perry). Hij meldt dat er drie maanden zijn verstreken voordat hij besefte: "Als God van mij houdt als homoseksueel, moet hij ook van andere homo's houden." Hij voelde toen een roeping om een ​​plaats te creëren voor homo's om vrij en veilig te aanbidden. In 1968 plaatste een advertentie in een homoblad in Los Angeles, De advocaat-, aankondiging van een religieuze dienst voor homo's. Twaalf mensen reageerden en een religieuze bijeenkomst, waarbij de communie werd gevierd, vond plaats in Perry's huis. Binnen slechts een paar weken was zijn congregatie zodanig gegroeid dat hij begon te vergaderen in een vrouwenclub en vervolgens in een auditorium en in het Encore Theatre in Hollywood, met een aantal zitplaatsen van 600. De kerk bleef snel groeien en de MCC-denominatie werd gevestigd in 1970 op een bijeenkomst van kerkleiders uit vijf steden (Chicago, Honolulu, Los Angeles, San Diego en San Francisco). Door 1971 vierde het MCC de oprichting van zijn 'Moederkerk', en meer dan 1,000-leden aanwezig waren. Aan het einde van 1972 omvatte het MCC vijfendertig gemeenten in negentien staten en aan het einde van het eerste decennium van de kerk telde het meer dan honderd gemeenten, inclusief kerken Canada, Groot-Brittannië, Nigeria en Australië (Wilcox 2001: 86)

DOCTRINES / OVERTUIGINGEN

De MCC accepteert de fundamentele christelijke geloofsbelijdenissen, de geloofsbelijdenissen van de apostelen en Nicea. Naast deze fundamentele geloofsbelijdenissen hebben MCC-kerken een onafhankelijke keuze in doctrine en praktijk. Hoewel MCC in leerstellige termen conventioneel christelijk is, leidt haar unieke karakter als kerk tot speciale leerstellige accenten. De liefdevolle en aanvaardende kwaliteiten van God en de individuele eigenwaarde worden beide benadrukt. In de opvattingen van MCC over de christelijke doctrine, "worden alle mensen geaccepteerd, bevestigd en gevierd om wie ze zijn (kinderen van God in een oneindige verscheidenheid) en niet ondanks een aspect van wie ze zijn (zoals hun seksuele geaardheid)" ( Luckenbill 1998a: 386). Jezus wordt afgebeeld in een revolutionaire rol, als tegenstander van destructieve overtuigingen en praktijken. De MCC ziet zichzelf als verdediger van dat aspect van Jezus 'missie (Warner 1995). Daarom worden individuele en sociale verantwoordelijkheid geaccentueerd boven de traditionele christelijke concepten van zonde en redding. Het belangrijkste resultaat van de MCC-interpretatie van christelijke theologie is dat het het al lang bestaande conflict tussen seksuele identiteit en religieuze identiteit voor LGBT-leden oplost (Rodriguez en Ouelette 2000). Hoewel MCC conservatieve pinksterwortels heeft die voortkomen uit Perry's vroege bediening, is er ook een activistische oriëntatie binnen de kerk die wordt weerspiegeld in haar bevestiging van bevrijdingstheologie en oecumene. Inderdaad, Troy Perry heeft zichzelf omschreven als een "liberale evangelische" (Wilcox 2001: 89).

RITUELEN / PRAKTIJKEN

Op enkele uitzonderingen na bepaalt elk van de lokale gemeenten van MCC zijn eigen aanbiddingpraktijken en theologische interpretatie. Kerken moeten de christelijke geloofsbelijdenissen bevestigen, plaatselijke gemeenten moeten genderinclusieve taal gebruiken, elke kerk is verplicht om de eucharistie minstens één keer per week te vieren en de gemeenschap wordt gratis aangeboden aan leden van alle kerken. Gezien de diversiteit van tradities waarvan MCC lid wordt, variëren de stijlen van aanbidding van traditioneel tot modern, van liturgisch tot charismatisch. Individuele kerken verschillen ook over de vraag of de voorganger of een leek voorop zit, en de communie kan door beide worden gegeven (McQueeney 2009; White 2008: 110).

Het MCC heeft homohuwelijksceremonies uitgevoerd sinds de latere 1960s. In 1969 ging Troy Perry van start bij het eerste openbare homohuwelijk in de Verenigde Staten in Californië. Geschat wordt dat ongeveer 6,000 homohuwelijk / vakbondsceremonies jaarlijks worden uitgevoerd in de Verenigde Staten. De wettelijke status van deze ceremonies wordt bepaald door de staatswet.

ORGANISATIE / LEIDERSCHAP

Toen Troy Perry het MCC oprichtte, dacht hij dat het een inclusieve kerk zou zijn met een speciale missie voor homo's en lesbo's. Hij verwachtte dat de grote christelijke kerken op een dag hun doctrines zouden veranderen over relaties van hetzelfde geslacht en huwelijk en dat de leden dan zouden terugkeren naar hun oorspronkelijke denominaties. Later kwam hij om die visie naïef te noemen (Wilcox 2001). Sinds de oprichting van de denominatie zijn het aantal kerken in de fellowship, de lidmaatschapsgrootte van de denominatie en het aantal landen waarin de fellowship is vertegenwoordigd, blijven groeien. Momenteel zijn er meer dan 300 lokale gemeenten met een totaal lidmaatschap van meer dan 40,000, en MCC is vertegenwoordigd in bijna dertig landen over de hele wereld.

MCC is georganiseerd als een bedrijfsentiteit met haar officiële hoofdkantoor in West Hollywood. Elke aangesloten MCC-kerk van MCC is autonoom en juridisch autonoom. Lokale kerken selecteren hun voorgangers, die dienen als zowel geestelijke als bestuurlijke leiders en die worden aangeduid als 'moderators', uit de lijst van erkende geestelijken van de denominatie. Lokale kerken sturen een "tiende" van inkomsten om de denominatie te ondersteunen. Het MCC heeft de wereld verdeeld in zeven regio's, die elk worden geleid door een bisschop die de autoriteit heeft om individuele kerken te accepteren of te diskwalificeren van de denominatie. Een algemene conferentie van ledenkerken over de hele wereld wordt driemaandelijks gehouden.

Troy Perry diende als moderator van de MCC vanaf de oprichting in 1968 tot zijn pensionering in 2005. Hij werd vervolgens opgevolgd door de eerwaarde ouderling Nancy Wilson. MCC onderscheidt zich onder gevestigde kerken in het hebben van een aanzienlijk deel van de vrouwen in de hoogste ranglijsten. Perry begon vrouwen te bestemmen als pastors al in 1972.

MCC-confessionele governance berust bij de raad van ouderlingen (de moderator en regionale leiders die verantwoordelijk zijn voor spiritualiteit, zending en getuigenis) en een raad van bestuur (leden benoemd door de raad van ouderlingen die verantwoordelijk zijn voor juridische en financiële aangelegenheden).

Troy Perry is een nationaal erkende religieuze leider geworden. Hij ontving de Humanitarian Award van de American Civil Liberties Union Lesbian and Gay Rights Chapter in 1978. Hij heeft eredoctoraten gekregen van de Episcopal Divinity School, Samaritan College en La Sierra University. Perry was door president Jimmy Carter uitgenodigd in het Witte Huis om de burgerrechten van homo's en lesbiennes in 1977 te bespreken; hij nam deel aan de 1995 White House-conferentie over hiv / aids, bijeengeroepen door president Bill Clinton; en hij werd uitgenodigd op de eerste Witte Huisconferentie over Hate Crimes in 1997. Dat jaar werd hij ook uitgenodigd voor een ontbijt in het Witte Huis, waarbij 90-leden van de geestelijkheid werden geëerd voor hun werk.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

De uitdagingen waar homo's en lesbiennes naar op zoek zijn om hun eigen kerken te vormen en te onderhouden, blijkt uit de tegenstand die zij ondanks hun conventionele christelijke theologie hebben ondervonden. Tijdens de vroege MCC-geschiedenis bezochten politie-eskaders de kerken, werd een huurovereenkomst voor een woning ingetrokken en minstens zeventien kerken, inclusief de moederkerk, waren het doelwit van vandalisme en brandstichting (Warner 1995, 89). In 1973 werd de Moederkerk in Los Angeles platgebrand. De MCC-gemeente in New Orleans, die in een homobar, de Upstairs Lounge, ontmoette, leed aan een dodelijk vuur waarbij tweeëndertig leden en de voorganger werden gedood. In de nasleep van die tragedie weigerden de meeste kerken van de stad een verzoek om hun gebouwen te gebruiken voor herdenking. De kerk heeft ook tegenstand ontmoet vanuit de homogemeenschap. Gezien de afwijzing van de gemeenschap als 'seksuele afwijkingen' en de onderdrukking die het heeft ervaren, verwerpen veel leden van de LGBT-gemeenschap de christelijke religie in welke vorm dan ook (Wilcox 2001, 101).

Het MCC heeft lang gezocht naar acceptatie door hoofdlijnen, maar de voortgang is traag. Het verzoek van het MCC om lid te worden van de Nationale Raad van Kerken werd in grote mate ingediend omdat conservatieve denominaties, met name orthodoxe groepen, dreigden zich terug te trekken uit het lidmaatschap (Warner 1995, 93). De MCC Fellowship heeft officiële waarnemersstatus gekregen bij de Wereldraad van Kerken en het MCC is lid van zeven over de hele staat bestaande kerkenraden in de Verenigde Staten. In 2002 was het MCC bevoegd om aalmoezeniers te voorzien voor ziekenhuizen en andere faciliteiten in ziekenhuizen van de Verenigde Staten.

Het verzet van evangelische christenen is soms hard en intens geweest. Evangelisch geleerde Ronald Enroth verwees naar materiaal in MCC-publicaties als een “stigma-verlossing” die bedoeld was om Gods goedkeuring te vragen voor afwijkend gedrag (Luckenbill 1998b, 440). In een schrijven met Gerald Jamison verwees Enroth naar de oprichting van homokerken als "een ongekend religieus fenomeen". De twee concludeerden dat "het enige echte verschil tussen de homowereld van de homoseksuele kerk en de seculiere homowereld is dat de eerste een religieuze of spirituele dimensie bevat die lijkt ... te worden aangehaald in een poging om de morele legitimiteit van homoseksueel gedrag veilig te stellen" (White 2008, 113).

Er zijn verschillende conflicten en verdeeldheid binnen het MCC geweest vanwege de diversiteit. Wilcox (2001, 92) beschrijft de denominatie als een 'hybride organisatie'. Ze merkt op dat 'het conservatieve elementen belichaamt in zijn bevestiging van charismatische gaven, bepaalde aspecten van zijn theologie, de nadruk op evangelisatie en zijn wortels in de pinksterbeweging. Maar tegelijkertijd is het bestaan ​​van de UFMCC als een christelijke kerk die LHBT-mensen bevestigt en viert, radicaal. "Sommige leden waren ertegen dat de kerk betrokken zou worden bij politieke activiteiten van welke aard dan ook. Vooral in de begindagen van de kerk vreesden sommige MCC-leden dat het feit dat ze aandacht zouden vragen voor zichzelf, hun politieke situatie alleen maar zou verslechteren. Anderen, waaronder Troy Perry, pleitten voor een activistische houding tegenover homorechten. Ondanks verzet binnen zijn eigen congregatie begon Perry deel te nemen aan demonstraties op zoek naar homorechten (White 2008, 109). Binnen een paar maanden na de oprichting van het MCC begonnen leden deel te nemen aan demonstraties in San Francisco. Lokale betrokkenheid werd gevolgd door een door MCC gesponsorde demonstratie op de 1972 Democratic Party-conventie (Wilcox 2001, 90). Het MCC heeft deelgenomen aan de 1987 National March on Washington voor Gay en Lesbian Rights. Het MCC was de eerste kerk in de VS die een AIDS-bediening oprichtte. Het ondersteunt ook een gevangenisbediening

Een andere bron van verdeeldheid in MCC tijdens zijn vroege jaren vond plaats tussen liberalen en conservatieven van kwesties zoals de organisatie van erediensten en begrip van de Bijbel. Verschillende kleine, maar relatief vluchtige splintergroepen gevormd over deze problemen (Luckenbill 1998b, 450). Een derde divisie in MCC vond plaats tijdens de 1970s als reactie op de vrouwenbevrijdingsbeweging terwijl vrouwen binnen het MCC doctrineel en organisatorisch gelijkheid zochten. Het vrouwelijke lidmaatschap van MCC daalde merkbaar in deze periode en in de vroege 1970s was slechts ongeveer tien procent van het MCC-lidmaatschap vrouwelijk (Wilcox 2001, 102). In 1972 werd de eerste vrouwelijke predikant, Freda Smith, benoemd binnen MCC, wat binnen MCC een beweging voor gendergelijkheid teweegbracht. Warner (1995, 102) meldt dat deze spanningen zijn weggevallen toen de denominatie de genderinclusieve taal in haar erediensten heeft overgenomen en vrouwen een prominente rol hebben gekregen in het denominationele leiderschap.

In de afgelopen jaren zijn sommige MCC-gemeenten begonnen met het aannemen van multi-confessionele voorkeuren. De New Spirit Community Church in Berkeley, Californië begon als een outreach van de San Francisco kerk. New Spirit is vervolgens verbonden aan de Verenigde Kerk van Christus en is "In Zorg" met de Christelijke Kerk. De belangrijkste verandering van deze soort betrof de kathedraal van Hope in Dallas, MCC's grootste congregatie. De congregatie stemde om MCC te verlaten en zich te verenigen met de Verenigde Kerk van Christus in 2006.

REFERENTIES

Bullough, Vern, ed. 2002. Before Stonewall: Activists for Gay and Lesbian Rights in Historical Context. New York: Harrington Park Press.

"Call Me Troy." Tragoidia Pictures, Los Angeles, 2007

Enroth, Ronald. 1974. "The Homosexual Church: An Eecclesiastical Eextension of a Subculture." Sociaal kompas 21: 355-60.

Enroth, Ronald en Gerald E. Jamison. 1974. De Gay Church . Grand Rapids, MI: Eerdmans.

Lukenbill, W. Bernard. 1998a. "Historische bronnen in de lokale kerk: een veldverslag over een grotendeels homo en lesbische congregatie." De Amerikaanse archivaris. 61: 384-99.

Lukenbill, W. Bernard. 1998b. "Opmerkingen over de bedrijfscultuur van een homo- en lesbische congregatie." Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst. 37: 440-52.

McQueeney, Krista. 2009. "'We Are All God's Children, YAll:' Race, Gender en Sexuality in Lesbian-and Gay-Affirming Congregations." Sociale problemen 56: 151-73.

Rodriguez, Eric en Suzanne Ouelette. 2000. "Homo- en lesbische christenen: homoseksuele en religieuze identiteitsintegratie in de leden en deelnemers van een homoseksuele positieve kerk." Tijdschrift voor de Wetenschappelijke Studie van Godsdienst 39: 333-47.

Tobin, Kay en Randy Wicker. 1972. De Gay Crusaders. New York: Paperback-bibliotheek.

Warner, R. Stephen. 1995. "The Metropolitan Community Churches and the Gay Agenda: The Power of Pentecostalism and Essentialism." Sex, Lies and Sanctity: Religion and Deviance in Contemporary North America, bewerkt door Mary Jo Neitz en Marion Goldman, 81-108. Greenwich, CT: JAI Press.

Wit, Heather. 2008. "Verkondigen van bevrijding: de historische wortels van LGBT religieuze organisatie, 1946-1976." Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions, 11: 102-19.

Wilcox, Melissa. 2001. "Van markten en missies: de vroege geschiedenis van de universele fellowship van Metropolitan Community-kerken." Godsdienst en Amerikaanse cultuur: een tijdschrift voor vertolking. 11: 83-108.

AANVULLENDE HULPBRONNEN

Carter, David. 2010. Stonewall: The Riots that Sparked the Gay Revolution. New York: St. Martin's Press,

Perry, Troy en Charles Lucas. 1972. De Heer is mijn herder en hij weet dat ik homo ben: de autobiografie van de eerwaarde Troy D. Perry Los Angeles: Nash.

Perry, Troy en Thomas Swicegood. 1992. Wees niet meer bang: The Story of Reverend Troy Perry & the Metropolitan Community Churches. New York: St. Martins.

Geplaatst:
Augustus, 2011

 

 

 

 

Deel