Meher Baba


Meher Baba

Oprichter: Merwan Shehariarji Irani

Geboortedatum en overlijden: februari 25, 1894-januari 31, 1969

Geboorteplaats: Guruprasad, Poona, India

Jaargroepen werden opgericht: Meher Baba richtte voor het eerst een volgelingen op in 1922 in Bombay. In 1931 bezocht Baba de VS en vestigde daar een losse aanhang. In 1952 accepteerde hij de erfenis van de soefi's die geheroriënteerd zijn in de VS. Meher Baba's volgelingen omvatten de Sheriar Foundation, evenals tal van andere Meher Baba-groepen. Sommige van deze groepen, zoals Meher Baba Information of Berkeley, CA, en de Society for Avatar Meher Baba of New York City, werden opgericht na zijn dood in 1969. Er zijn ook een aantal publicaties, zoals Manifestatie, Inc., GLOW International en een kindermagazine, Rainbow! toegewijd aan het verspreiden van Baba's boodschap

Geschiedenis

Na nauwe interactie met goeroe Hazrat Babajan zei Merwan later dat hij zelfrealisatie had ervaren en van daaruit bestudeerde hij de leringen van andere spirituele meesters, waaronder Upasani Maharaj die Merwan verklaarde "iemand die tot volledige Godrealisatie is gekomen". Uiteindelijk werd Baba uitgeroepen tot de Avatar of manifestatie van God in menselijke vorm. (Hopkinson) Hij geloofde dat zijn plichten als Avatar omvatten het ontwaken van de menselijke geest tot een besef van God. Zijn belangrijkste leringen zijn universele liefde en toewijding, twee kwaliteiten waarvan hij geloofde dat ze het materialisme van zijn tijd konden genezen. Baba richtte eerst scholen op in India en in zijn eigen gemeenschap, Meherabad, om een ​​plaats te bieden aan 'toegewijden' of discipelen om werk te doen. De co-supervisor van het Meher Center, Kitty Davy, vat samen: “De Avatar is God in menselijke vorm. Hij komt weer op het juiste moment, wanneer de wereld in chaos en materialisme verkeert zoals die nu is, om opnieuw te leven op de manier van leven die tot uiting komt in onzelfzuchtige dienstbaarheid, want liefde betekent actie. Baba zegt dat het materiële en het spirituele hand in hand moeten gaan. Je kunt niet je hele leven in een spirituele retraite blijven en God vinden. God moet in de wereld gevonden worden, door dienstbaarheid, door onzelfzuchtige actie. ”(Anthony)

Heilige of vereerde teksten: Er zijn geen heilige teksten exclusief voor volgelingen van Meher Baba, behalve de heilige teksten van hun eigen denominatie. Zijn twee beroemdste geschriften zijn de Discourses als God spreekt.God spreekt werd geschreven als een spirituele gids voor westerlingen die onbekend zijn met het heilige universele of kosmische rijk van de geest.

Grootte van de groep: De omvang van Meher Baba's aanhang wordt geschat op bijna honderdduizend in India. In de VS is de omvang aanzienlijk kleiner en wordt opgesplitst naar individuele gemeenschapscentra met wisselend lidmaatschap. (Anthony)

Opmerkingen: Meher Baba was invloedrijk op vele culturele iconen van de tegencultuur van de jaren 1960, waaronder Pete Townshend van "the Who" en andere kunstenaars. Baba wordt gecrediteerd voor het omzetten van de zelfvernietigende levensstijl van veel drugsgebruikers in een leven van dienstverlening aan de gemeenschap en persoonlijke betekenis. (Anthony)

overtuigingen

Meher Baba en zijn volgelingen geloven dat hij de geïncarneerde God was en de Avatar van het "donkere of ijzeren" tijdperk, ook wel Kali Yuga genoemd. Dit tijdperk is onze huidige tijdsperiode in de geschiedenis en de laatste van de atavistische cyclus. Deze cyclus omvatte de voorgangers: Zoroaster, Rama, Krishna, Boeddha, Christus en Mohammed. (Needleman) Baba geloofde dat het de plicht van de avatar is om 'de mensheid wakker te schudden voor het besef van haar spirituele aard en het hele leven van de geest van zijn tijd te versnellen. . . " Baba maakte zich zorgen over de materialistische cultuur van zijn tijd en was toegewijd aan het verbreiden van het begrip van een kosmische heiligheid. Als Avatar was de boodschap van Meher Baba de metafysische eenheid van alle personen door een relatie van Goddelijke Liefde. Door Baba lief te hebben, kunnen Baba-liefhebbers leren anderen lief te hebben. In de hoogste, meest intense staat van liefde, goddelijke liefde, houdt het onderscheid tussen de minnaar en de geliefde op en bereikt men de vereniging met God. (Melton)

Baba's leringen worden sterk beïnvloed door het zoroastrisme, dat zijn inheemse religie is, en het soefisme, evenals door Indiase goeroes en mystici, van wie velen het erover eens waren dat Meher Baba speciaal was. Hij gebruikte ook de leringen van verschillende andere religies in de overtuiging dat iemands religieuze denominatie iemands vermogen om het hoogste niveau van spiritualiteit te bereiken niet hinderde. Hij moedigde alle volgelingen aan hun respectieve religieuze praktijken te handhaven, behalve wanneer ze in strijd waren met zijn leerstelling om zich tot het huwelijk te onthouden van seks. Meher Baba nam veel van de oosterse religieuze thema's op in zijn leringen, waaronder dat de ziel of het bewustzijn loskoppelbaar was van het fysieke lichaam en dat iemands ziel nooit ophoudt te bestaan. Ideeën zoals deze worden steeds complexer naarmate Baba zich verdiept in niveaus van bewustzijn en spiritualiteit. (Hopkinson)

Referenties

Anthony, Dick en Thomas Robbins. Juni 1972. "Op de hoogte raken van Meher Baba", Journal for the Scientific Study of Religion, Vol. 11 Nr. 2.

Baba, Meher. 1973. Wie is Meher Baba ?, Meher Era Publications, Poona, India.

Hopkinson, Tom en Dorothy. 1981.Much Silence, Meher Baba: zijn leven en werk, Meher House-publicaties, Bombay, India

Melton, J. Gordon. 1986.Biografisch woordenboek van Amerikaanse cultus- en sectieleiders, Garland Publishing, Inc. New York

Melton, J. Gordon. 1978.Encyclopedia of American Religions Vol. 2, McGrath Publishing Co., Wilmington, NC

Miller, Timothy ed. 1995. America's Alternative Religions, State University of New York Press, Albany.

Needleman, Jacob. 1970. The New Religions, Doubleday & Co., Garden City NY

Samengesteld door: Jon Brandt
Soc 257, nieuwe religieuze bewegingen
Lentetermijn, 1997
Laatst gewijzigd: 07 / 6 / 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel