Bill Pitts

Lois Roden

LOIS RODEN TIMELINE

1916 (augustus 1): Lois Irene Scott werd geboren in Stone County, Montana.

1937 (12 februari): Lois en Ben Roden trouwen.

1940: Lois en Ben Roden worden lid van de Zevende-dags Adventistenkerk in Kilgore, Texas.

1945: De Rodens bezochten het Davidians 'Mount Carmel Center, nabij Waco, Texas, en werden uitgesloten door hun plaatselijke Zevende-dags Adventistenkerk.

1955: Ben Roden maakt de leringen van Branch Davidian bekend .

1962: De Rodens verhuisden naar de berg Karmel en vestigden daar de Branch Davidian-gemeenschap.

1977: Lois had een visioen dat de Heilige Geest vrouwelijk is. Ze werd co-profeet van de Branch Davidians met haar man tot aan zijn dood.

1978: Ben Roden stierf en Lois nam de volledige leiding over de Branch Davidians op zich.

1980: Lois publiceert een nieuw tijdschrift, Shekinah om haar opvattingen te promoten.

1983: Lois verloor het gezag aan David Koresh, die meerderheidssteun kreeg onder de Branch Davidians.

1986 (10 november): Lois Roden stierf; ze werd begraven in Israël.

BIOGRAFIE

Lois Irene Scott [Afbeelding rechts] werd geboren in Stone County, Montana, augustus 1, 1916. Ze huwde Benjamin L. Roden op februari 12, 1937. Ze  had zes kinderen (George, Benjamin, Jr., John, Jane, Sammy en Rebecca) (Newport 2006: 117). De Rodens sloten zich aan bij een kerk van de Zevende-dags Adventisten in Kilgore, Texas, in 1940. Ze waren volledig toegewijd aan de leringen van de Zevende-dags Adventiste profeet Ellen Harmon White (1826-1915) betreffende de naderende Eindtijd-gebeurtenissen en de wederkomst van Christus evenals de noodzaak om de zevende-dag-sabbat (zaterdag) te vieren.

In 1945 hebben Lois en Ben Roden contact opgenomen met de Davidiaanse Zevende-dags Adventisten (Newport 2006: 118), geleid door hun profeet, Victor Houteff (1885-1955). De Davidians leefden in gemeenschap op eigendom genoemd Onderstel Carmel in Waco, Texas. Afgesloten uit de kerk van de Zevende-dags Adventisten in Kilgore, namen Ben en Lois Roden de mening van David over. Nadat Victor Houteff stierf, verscheen Ben op de berg Karmel en kondigde aan dat hij de nieuwe Elia was. Onder verwijzing naar Jesaja 11: 1 beweerde hij ook dat God hem de nieuwe naam van Christus had geopenbaard: "De Tak" (Zacharia 6: 12). Dit markeerde het uiterlijk in 1955 van een derde onderscheidende groep in deze lijn van millennial adventisten, de " Branch Davidians. " De Davidians wezen in eerste instantie het leiderschap van Ben af, aanvankelijk het leiderschap van Florence Houteff, de vrouw van Victor (Pitts 2009).

Ben hoopte [Afbeelding rechts] om een ​​fysiek Davidiaans duizendjarig koninkrijk in Israël te vestigen. Zowel Ben als Lois brachten veel tijd door in Israël probeert de komende jaren dit doel te bereiken. Ze creëerden een proefregeling bij Amirim, die Lois regisseerde. Maar de groep als geheel is daar nooit naartoe verhuisd (Doyle met Wessinger en Wittmer 2012: 199). Terwijl Ben stil was, werd Lois gekarakteriseerd als "uitzonderlijk dynamisch en [de leider van] de groep gedurende een aantal jaren" (Newport 2006: 115, 136).

De weduwe van Victor Houteff, Florence, kondigde het grote eschatologische moment aan voor 22 april 1959 en Davidians verzamelden zich op het nieuwe landgoed van Mount Carmel ten oosten van Waco, dat ze had gekocht na de verkoop van het oorspronkelijke landgoed van Mount Carmel. De voorspelling is mislukt. Het falen van Florence Houteff bood Ben Roden en Lois Roden een opening om het leiderschap van de Davidians te doen gelden; de meeste van de kleine overblijfselen van Davidians die op de berg Karmel achterbleven, aanvaardden in 1962 het profetische leiderschap van Ben Roden. De Rodens besteedden tijd aan het veiligstellen van de controle over het eigendom van de Karmel en de volledige loyaliteit van de leden.

Toen de gezondheid van Ben in 1977 achteruitging, vond Lois Roden's belangrijkste persoonlijke religieuze ervaring plaats. 'S Nachts kreeg ze een visioen van een zilveren, glinsterende vrouwelijke figuur (Lasovich 1981), die ze identificeerde als "de Heilige Geest van God" (Bonokoski 1981). Haar visioen overtuigde de Branch Davidians ervan dat zij de volgende profeet van de groep was.

ONDERRICHTINGEN / DOCTRINES  

Lois Roden's meest duurzame erfenis onder de Branch Davidians was haar leerstelling dat de Heilige Geest vrouwelijk is. In 1980 heeft ze publiceerde een gestigmeerd driedelig onderzoek getiteld Door zijn geest (Roden 1980). De groep heeft een offsetpers beveiligd en in december 1980 gelanceerd shekinah, [Afbeelding rechts] een regelmatig gepubliceerd tijdschrift voor het verspreiden van haar leer (Roden en Doyle 1980-1983). Zij zocht, samen met Clive Doyle als co-editor en drukker, in kranten, populaire tijdschriften en wetenschappelijke publicaties naar artikelen die de ideeën van het vrouwelijke karakter van God en de wijding van vrouwen verkenden. Sommige mainline protestantse denominaties waren begonnen met het aanwijzen van vrouwen in de 1950s, en nog veel meer denominaties begonnen vrouwen als predikers in de 1970s te wijden. Ondertussen vonden feministische wetenschappers die de vroeg-christelijke kerken bestudeerden bewijs voor geloof in het vrouwelijke karakter van God en het bestaan ​​van vrouwelijke geestelijkheid onder de vroeg-christelijke kerken.

Adventisten, Davidians en Branch Davidians vonden het leiderschap van vrouwen niet nieuw, maar Lois Roden's geloof in de Heilige Geest als vrouwelijk was revolutionair. Ze eigende zich deze proto-feministische accenten toe tijdens haar leiderschap over de Branch Davidians. Ze baseerde haar begrip van de Drie-eenheid op de Schrift en merkte op dat de tekst van Genesis 1: 26-27 (King James Version) luidt: “Laten we de mens maken naar ons beeld, naar onze gelijkenis…. Dus God schiep de mens naar zijn eigen beeld, naar het beeld van God schiep hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep hij ze. " Ze legde haar redenering als volgt uit:

Omdat Adam en Eva beiden werden gemaakt in de beelden van de Godheid, zag ik dat Eva niet werd gemaakt naar het beeld van de Vader of de Zoon, maar naar het beeld van een vrouwelijk persoon van de Godheid. Dus het had twee personen die zeiden: "Laten we de mens naar ons beeld maken, man en vrouw." Dat was de sleutel die ik kreeg, om te weten dat de vrouw een symbool op aarde was van de Heilige Geest in de hemel (Bryan 1980) .

Ze citeerde woordstudies ter ondersteuning van haar argument: het Hebreeuwse woord voor geest, ruach, is vrouwelijk en één woord voor God, elohim, is meervoud. Bovendien trok ze een logische analogie uit een menselijke familie (vader, moeder, zoon) om haar kijk op de vrouwelijke aanwezigheid in de Drie-eenheid te ondersteunen. Roden's opvattingen werden bekritiseerd, maar ze hield vast aan haar interpretatie. Ze overtuigde de Branch Davidians ervan dat de Heilige Geest vrouwelijk is, een mening die de overgebleven getrouwe Branch Davidians nog steeds hebben. Voor buitenstaanders was dit de bekendste claim van Lois Roden. Ze zei dat haar onderwijs niet werd ingegeven door feminisme, maar veeleer door haar visie op de Heilige Geest en haar begrip van de Schrift (Lasovich 1981).

Het andere belangrijke idee van Lois Roden was haar verdediging van het gezag van vrouwen in posities van religieus leiderschap in de christelijke traditie. De beweging voor vrouwenrechten in de jaren zestig en zeventig (de feministische beweging van de tweede golf) was een fundamentele revolutie in het Amerikaanse leven. Het erkennen van leiderschap door vrouwen in kerken was controversieel: conservatieve denominaties verzetten zich tegen de verandering terwijl de grote kerken het begonnen te omarmen. Roden nam een ​​bemiddelende positie in over de kwestie en voerde aan: "De man mag niet domineren, en de vrouw mag niet domineren. ... De kerk zou een actievere rol moeten spelen bij het tot stand brengen van de gelijkheid van de seksen" (Halliburton 1960). Dit argument was niet alleen theoretisch. De zoon van Lois Roden, George Roden (1970–1980), betwistte haar leiderschap van de Branch Davidians tijdens de ambtsperiode van zijn moeder. Ze had het argument nodig om haar leiderschap van de groep te rechtvaardigen.

Voor Lois Roden waren deze twee ideeën, de vrouwelijke aard van de Heilige Geest en het religieuze gezag van vrouwen, nauw verwant. Haar visie in 1977 opende haar gedachte om de vrouwelijke kant van God te omarmen. Ze zag de leiderschapsrollen van vrouwen in religieuze organisaties als een uitvloeisel van het begrip van de Heilige Geest als vrouw (Halliburton 1980).

RITUELEN / PRAKTIJKEN 

Ben Roden implementeerde de viering van de jaarlijkse Joodse feesten van Pinksteren en Loofhutten, evenals het Pascha, en gaf ze eschatologische interpretaties (Newport 2006: 148-50). De Branch Davidians beschouwden deze als bijzonder heilige seizoenen van het jaar die hen herinnerden aan hun overtuigingen over het komende oordeel, dat getuige zou zijn van de vernietiging van velen en de redding van anderen. Onder leiding van Lois Roden bleef het Pascha een belangrijke theologische functie vervullen onder de Branch Davidians (Doyle met Wessinger en Wittmer 2012: 88-91). Het Pascha was ook de gelegenheid voor veel Branch Davidians die elders woonden om naar Texas te reizen om zich bij de Mount Carmel-groep aan te sluiten voor aanbidding en bijbelstudies (Haldeman 2007: 29, 93-94).

Het centrale ritueel was wat de Branch Davidians "the Daily" noemden. Volgens Newport (2006) was de Daily de naam die werd gegeven aan hun bijeenkomsten op 9: 00 AM en 3: 00 PM voor bijbelstudie en onderricht van de Davidian Branch-tak . Lois voegde de Daily toe aan het nemen van ongezuurde crackers en druivensap als "Emblemen" die het lichaam en bloed van Christus voorstellen (Wessinger 2013).

Terwijl de meeste kerken zich concentreren op een wekelijkse bijeenkomst voor aanbidding, waren de Branch Davidians toegewijd aan het zoeken naar waarheid uit de Bijbel; daarom bleven regelmatige bijeenkomsten om te onderwijzen het centrum van hun religieuze leven. Sinds de dood van tweeëntachtig Tak Davidians in het conflict met federale agenten op de berg Karmel in 1993, heeft een verspreid overblijfsel van Branch Davidians die reguliere banen in de samenleving hebben genomen hun praktijk moeten aanpassen. Ze kunnen zich niet verzamelen als een gemeenschap voor dagelijkse studie. De Branch Davidians die nog in Waco zijn, komen zaterdag bijeen voor Bijbelstudie.

LEIDERSCHAP

Zevende-dags Adventisten hadden een gevestigde traditie van het accepteren van bijbelse interpretatie door moderne profeten. Beginnend met Martin Luther (1483-1546) accepteerden adventisten een opeenvolging van christelijke leiders, waaronder John Knox (1513-1572), John Wesley (1703-1791), Alexander Campbell (1788-1866), William Miller (1782-1849) en Ellen White, die werden erkend als profeten omdat ze een nieuw licht wierpen op het begrip van het geloof. Tot de Branch Davidians behoorden ook meer recente profeten, Victor Houteff, Ben Roden en nu Lois Roden.

Profeten in de Davidiaanse tak Davids afstamming verwierpen typisch niet de leringen van hun voorgangers, maar bouwden er eerder op en voegden "nieuwe waarheden" toe aan het begrijpen van schriftuurlijke profetieën. Houteff vergeleek hun taak met het uitrollen van een scroll en onthult nieuwe inzichten over het geloof (Houteff 1930: 114). Daarom was hun sleutelrol het dienen als leraren die de betekenis van Schriftteksten verlichtten. De profeten werden beschouwd als bezeten van "de Geest der Profetie", en Branch Davidians wilden graag nieuwe leringen horen (Pitts 2014).

Ook belangrijk was het precedent van een vrouwelijke profeet dat werd geschapen door Ellen White, die werd erkend als de meest invloedrijke stem in het Zevende-dags Adventisme. Lois Roden (1979a) verwees vaak naar 'Sister White' en de Branch Davidians hadden er geen probleem mee om de leiding van 'Sister Roden' te volgen. Hoewel ze de praktijken van eerdere leiders accepteerde, werd Lois Roden ook diep beïnvloed door de veranderende rolpatronen in de Amerikaanse cultuur, en ze voegde zelf twee nieuwe progressieve leringen toe, met sterke argumenten voor het vrouwelijke karakter van God en voor het religieuze leiderschap van vrouwen.

Lois Roden erfde zowel de leiderschapsstijl als de leringen en praktijken van de Branch Davidians, die ze aanpaste om aan de behoeften van haar dag te voldoen. Victor Houteff [Afbeelding rechts] vestigde de leiderschapsstijl die werd beoefend door de Davidians / Branch Davidians. Hij zette de organisatie van de Algemene Vereniging van de Davidiaanse Zevende-dags Adventisten uiteen in een constitutie die hij noemde De Leviticus (Houteff 1943). Daarin werd hij de president genoemd; de andere uitvoerende functionarissen (vice-president, penningmeester en secretaris) waren familieleden en een naaste medewerker die slechts in functie waren zolang ze werden goedgekeurd door de president. In navolging van Houteff componeerde Ben Roden ook een Leviticus voor de Algemene Associatie van de Branch Davidiaanse Zevende-dags Adventisten.

Gedurende de jaren dat Ben leiding gaf aan de Branch Davidians, was Lois op zichzelf al een zeer actieve leider. Vrouwen zoals Bonnie Haldeman (de moeder van David Koresh) schreven met respect en genegenheid voor het werk van "Sister Roden" (Haldeman 2007). Veel andere Branch Davidians getuigen van haar initiatief en spiritueel leiderschap in religieuze zaken tijdens Ben's leiderschap. Lois oefende de leiding uit bij het vestigen van een Branch Davidiaanse gemeenschap in Israël. Haar loyaliteit aan de leringen van haar man is opmerkelijk. Hij was van joodse afkomst en probeerde niet alleen het nieuwe koninkrijk in Israël te vestigen, maar ook om daar begraven te worden. Ze vervulde die wens door zijn lichaam te laten opgraven en herbegraven in Israël.

Lois Roden ontwikkelde haar visie op het vrouwelijke karakter van de Heilige Geest als haar belangrijkste leer. Meteen na haar visie begon ze studies aan te bieden en ze te publiceren in "Christus en de Heilige Geest" (Roden 1978). Het is opvallend dat de Branch Davidians deze opvatting als een lering van God accepteerden en daarom Lois Roden als een legitieme profeet herkenden die samen met haar echtgenoot Ben als co-profeet kon onderwijzen. Ze nam ook praktische juridische stappen om haar leiderschap te consolideren door leden een circulaire te laten ondertekenen in juridische taal, waarmee ze haar volledige juridische en financiële controle over de activa van Branch Branch Davidian Seventh-day Adventist Association (Roden 1979b) verleende. Ben Roden stierf in oktober 22, 1978 en Lois leidde de groep van 1978 naar 1983.

Door het profetische leiderschap van Lois Roden te aanvaarden, erkenden de Branch Davidians een gezagspositie die veel verder ging dan het niveau dat door predikanten in de meeste denominaties wordt uitgeoefend. Ze accepteerden haar mening als de stem van God. Ze werkte onvermoeibaar om haar eigen 'huidige waarheid' of nieuwe leringen te promoten. Ze reisde door de Verenigde Staten, naar Canada, Israël en elders om haar boodschap over te brengen. Ze toonde leiderschap door serieuze toewijding aan haar taken, en ze besteedde haar tijd en middelen aan het doorgeven van haar leringen. Haar diepe toewijding aan het onderwijs van Branch David was duidelijk.

Lois Roden had meer dan twintig jaar samengewerkt met haar man Ben Roden onder de Branch Davidians en toonde toen enorme energie tijdens haar kortstondige periode van profetisch leiderschap. Ze publiceerde een nieuw tijdschrift, shekinah, mede-uitgegeven en gedrukt door Clive Doyle (Roden en Doyle 1980-1983), en produceerde talrijke audiotapes om haar meningen te verspreiden. Ze reisde constant, onderwees haar mening over de Branch Davidian-boodschap en gaf talloze interviews aan krantenverslaggevers die geïnteresseerd waren in het presenteren van haar unieke kijk op het publiek.

Lois Roden erfde structuren die waren gemaakt door de vorige generatie gelovigen, waaronder een basis op Mount Carmel, een gevolg van ongeveer veertig Branch Davidians, en financiële middelen om te reizen en te publiceren (Doyle met Wessinger en Wittmer 2012: 40). Ze had de hulp van toegewijde volgelingen, waaronder haar secretaresse Catherine Matteson, en Clive Doyle. Ze worstelde met haar zoon George Roden en uiteindelijk met nieuwkomer Vernon Howell (later bekend als David Koresh1959-1993), die in 1981 op de berg Karmel arriveerde om haar leiderschap te behouden. Ze weerde de poging van haar zoon om haar te vervangen af ​​(Roden en Roden 1985–1986). Maar volgens Catherine Matteson (2004) geloofden de meeste Branch Davidians tegen 1983 dat Lois Roden de "Spirit of Prophecy" had verloren en dat die autoriteit bijgevolg werd overgedragen aan David Koresh. Lois Roden stierf in 1986. Haar stoffelijk overschot werd naar Israël vervoerd, waar ze naast haar man werd begraven.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

Door haar wil en moed overwon Lois Roden een tijdlang als Branch Davidian-leider, maar ze moest serieus worden geconfronteerd uitdagingen voor haar leiderschap van mannelijke concurrenten. Ten eerste was haar zoon George [Afbeelding rechts] een rivaal gedurende haar jaren van profetisch leiderschap. Hij bood zowel gender- als theologische argumenten om zijn bewering dat hij zijn vader als profeet zou opvolgen, te ondersteunen; als dat niet lukte, nam hij zijn toevlucht tot geweld. Hij was mentaal onstabiel en gewelddadig, droeg een pistool op het terrein van de Karmel en de kerk binnen en bedreigde mensen (Doyle met Wessinger en Wittmer 2012: 53-54). Uit angst voor het geweld van George Roden, de meerderheid van de Branch Davidians, samen met hun nieuwe leider Vernon Howell / David Koresh, achtergelaten om te leven in een kamp dat ze hadden gebouwd in de bossen bij Palestina, Texas (Doyle met Wessinger en Wittmer 2012: 60-61). In 1988 konden ze onder leiding van Koresh terugkeren naar de berg Karmel.

De andere persoon streed om profetisch leiderschap van de Branch Davidians was Vernon Howell / David Koresh. Hij kwam naar de berg Karmel in 1981 en werkte door zijn rekeningen hard om aanvaard te worden door de gemeenschap. Lois Roden bevriend met hem, en zijn status in de gemeenschap steeg snel. Ze cultiveerde hem, diende als een voorbeeld van leiderschap en communiceerde haar eschatologische boodschap (Newport 2006: 166-67). Uiteindelijk daagde Koresh haar leiderschap uit, en de meerderheid van de Branch Davidians koos de zijde van hem. Lois Roden verloor de macht aan Koresh in 1983. Volgens de Branch Davidians heeft "the Spirit of Prophecy" haar verlaten en verloor ze daarmee de spirituele basis voor haar autoriteit (Pitts 2014).

Nadat David Koresh [Afbeelding rechts] de meerderheid van de Branch Davidians wegleidde van Mount Carmel in 1984, bleef Lois Roden over om daar te wonen terwijl haar zoon George de controle over het landgoed overnam. Ze stierf op 10 november 1986 op zeventigjarige leeftijd en haar lichaam werd naar Israël vervoerd om daar te worden begraven. George Roden verloor in 1988 de controle over het eigendom van de berg Karmel aan Koresh's Branch Davidians, terwijl George gevangenzat wegens het bedreigen van een rechter. Vervolgens doodde hij een man en bracht de rest van zijn jaren door in een psychiatrisch ziekenhuis.

Tien jaar nadat Lois Roden haar leiderschap aan David Koresh verloor, werd de Branch Davidian-beweging geconfronteerd met de ultieme crisis. In conflicten met federale wetshandhavers in 1993 brandde het huis van de Branch Davidians uiteindelijk tot de grond toe door een brand waarbij zesenzeventig leden, waaronder kinderen, omkwamen, waarbij de Branch Davidians als religieuze beweging bijna werden vernietigd. Er blijft echter een klein overblijfsel over.

Lois Roden oefende een krachtige invloed uit bij het vormgeven van het werk van Ben Roden, de profeet die haar was voorgegaan, en ook David Koresh, de profeet die haar opvolgde. Bovendien leidde ze de Branch Davidians om nieuwe visies te omarmen tijdens haar eigen ambtstermijn als hun profeet. Ze was zowel een product van haar eigen tijd als een creatieve en vindingrijke Amerikaanse religieuze leider die een belangrijke bijdrage leverde aan de Branch Davidiaanse traditie.

AFBEELDINGEN

Afbeelding #1: foto van Lois Roden.

Afbeelding #2: foto van Benjamin Roden, echtgenoot van Lois Roden.

Afbeelding #3: foto van de voorpagina van shekinah, het tijdschrift waardoor Lois Roden haar spirituele ontdekkingen publiceerde.

Afbeelding #4: foto van Victor Houteff.

Afbeelding # 5: foto van George Roden, de zoon van Lois Roden.

Afbeelding #6: foto van Vernon Howell / David Koresh, die Lois Roden opvolgde als leider van de Branch Davidians.

REFERENTIES

Bonokoski, Mark. 1981. "Onze moeder die kunst in de hemel is." Shekinah December.

Bryan, Paul. 1980. "Een interview met Lois Roden." De Paul Bryan talkshow. WFAA, Dallas, Texas. November 4. Overgedrukt in shekinah, December 1980.

Bull, Malcolm en Keith Lockhart. 2007. Op zoek naar een heiligdom: zevende-dags adventisme en de Amerikaanse droom. Tweede druk. Bloomington: Indiana University Press.

Doyle, Clive, met Catherine Wessinger en Matthew D. Witmer. 2012. A Journey to Waco: Autobiography of a Branch Davidian . Lanham, MD: Rowman en Littlefield.

Haldeman, Bonnie. 2007. Herinneringen aan de Branch Davidians: The Autobiography of David Koresh's Mother, bewerkt door Catherine Wessinger. Waco, Texas: Baylor University Press.

Halliburton, Rita. 1980. "Centexan: Holy Spirit Female." Waco Tribune Herald, April 26, B-5. Overgedrukt in shekinah, December 1980.

Houteff, Victor T. 1943. De Leviticus van Davidian Zevende-dags Adventisten. Mt. Carmel Center: VT Houteff.

Houteff, Victor T. 1930, 1932. De Shepherd's Rod. Mt. Carmel Center: VT Houteff.

Lasovich, Mary. 1981. "Haar kruistocht om de wereld te vertellen dat de Heilige Geest vrouwelijk is." Kingston Ontario Whig Standard, Februari 28. Overgedrukt in shekinah , April 1981.

Matteson, Catherine. 2004. "Interview #2 door Catherine Wessinger." Texas Collection. Baylor University, Waco, Texas.

McGee, Dan. nd "Davidians and Branch Davidians" (typoscript). Texas Collection. Baylor University, Waco, Texas.

Newport, Kenneth GC 2006. The Branch Davidians of Waco: The History and Beliefs of a Apocalyptic Sect. Oxford: Oxford University Press.

Numbers, Ronald L. en Jonathan M. Butler, eds. 1987. The Disappointed: Millerism and Millenarianism in the Nixteenth Century . Bloomington: Indiana University Press.

Pitts, William L., Jr. 2014. “ shekinah : Lois Roden's zoektocht naar gendergelijkheid. " Nova Religio 17: 37-60.

Pitts, William L., Jr. 2009. "Vrouwelijke leiders in de Davidiaanse en Branch Davidiaanse tradities." Nova Religio 12: 50-71.

Pitts, William L., Jr. 1995. "Davidians en Branch Davidians." Pp. 20-42 in Armageddon in Waco, onder redactie van Stuart A. Wright. Chicago: University of Chicago Press.

Roden, George en Lois Roden. 1985-1986. "Juridische documenten." Texas Collection. Baylor University, Waco, Texas.

Roden, Lois. 1980. Door zijn geest. Bellmead, TX: Living Waters Branch.

Roden, Lois. 1979a. "Eden to Eden." Getapete les. Texas Collection. Baylor University, Waco, Texas.

Roden, Lois. 1979b. "Nummering van de mensen." Texas Collection. Baylor University, Waco, Texas.

Roden, Lois. 1978. "Christus en de Heilige Geest: twee tortelduiven." Bellmead, TX: Living Waters Branch.

Roden, Lois en Clive Doyle, redacteuren. 1980-1983. Shekinah. Kopieën van alle uitgaven zijn ondergebracht in de Texas Collection. Baylor University, Waco, Texas.

Saether, George William. 1977. "Mondelinge memoires." Instituut voor orale geschiedenis. Baylor University, Waco, Texas.

Zevende-dags Adventisten geloven: een bijbelse uiteenzetting van fundamentele leerstellingen van 27. 1988. Washington, DC: Ministersvereniging Algemene Conferentie van Zevende-dags Adventisten.

Wessinger, Catherine. 2013. "Branch Davidians (1981-2006)." Wereldreligies en Spiritualiteitsproject. Betreden via http://wrldrels.org/profiles/BranchDavidians.htm op 10 juli 2016.

White, Ellen. 1888. The Great Controversy. Battle Creek, Michigan: James White.

Geplaatst:
11 juli 2016

Deel