Bernadette Rigal-Cellard

Kateri Tekakwitha en het heiligdom van Saint Kateri

KATERI'S HEILIGDOM TIJDLIJN

1656: Catherine Tegahkouïta [hierna Kateri Tekakwitha] werd geboren in een Mohawk-dorp nabij het huidige Auriesville, New York.

1667 of 1668: St. Francis Xavier Mission werd opgericht door Pierre Raffeix, S. J., in de seigneurie van La Prairie de la Madeleine, of Kentake, aan de oostelijke oever van de St Lawrence, ten zuiden van Montreal.

1673: Onder leiding van jezuïeten bereikten ongeveer veertig Christian Mohawks de missie vanuit Kaghnuwage, aan de rivier de Mohawk in de kolonie New York.

1676: Kateri bereikt de missie die vervolgens naar Sault Saint Louis werd verplaatst. Het dorp heette Coghnawaga (of Caughnawaga).

1680: Kateri Tekakwitha stierf.

1680: De Franse koning schenkt de Sault Saint Louis seigneurie aan de jezuïeten voor de vestiging van de gekerstende Iroquois; de jezuïeten bezaten het tot 1762 toen Frankrijk het bezit van Noord-Amerika verloor.

1684: Kateri's lichaam wordt van de begraafplaats verwijderd en naar de kerk van Côte Sainte-Catherine gebracht.

1716: De missie, die verschillende keren was verhuisd, vestigde zich permanent op de huidige locatie.

1720: Toen de kerk werd gebouwd, werden de overblijfselen van Kateri daar in een afgesloten glazen doos geplaatst.

1831: Onder toezicht van Fr. Joseph Marcoux en Fr. Félix Martin, SJ, de missie werd gerenoveerd met een nieuwe sacristie, een nieuwe toren en toren.

1845 (19 mei): De bouw van de huidige kerk begon.

1943: Kateri wordt eerbiedwaardig verklaard.

1972: De relikwieën van Kateri werden verplaatst naar een graf in het rechter dwarsschip van de kerk.

1980: In 1980 werd Catherine Tegahkouïta formeel omgedoopt tot Kateri Tekakwitha. Ze is ook bekend als Lily of the Mohawks.

1980: Kateri wordt zalig verklaard door paus Johannes Paulus II in Rome.

1983: De kerk werd uitgeroepen tot het Canadese heiligdom van Kateri.

2012 (21 oktober): Kateri werd heilig verklaard door paus Benedictus XVI in Rome.

GESCHIEDENIS

Kateri Tekakwitha werd geboren in 1656 in Gandaougué, een dorp in Mohawk, in de buurt van het huidige Auriesville in de staat New York. Haar vader was Iroquois, haar moeder was Algonquin en was door de Fransen gedoopt. Toen Kateri vier was, doodde de pokken haar moeder, vader en broer; markeerde haar gezicht voor altijd; en beschadigde haar gezichtsvermogen. Daarna moest ze voortdurend naar voren buigen

bescherm zichzelf tegen al het licht en draag zelfs een deken over haar hoofd. Ze werd geadopteerd door haar oom en ze hielp haar met dagelijkse klusjes, maar hield ervan om eenzaam te blijven. Toen ze meerderjarig werd om te trouwen, weigerde ze alle voorstellen, tot grote verrassing van haar mensen voor wie celibaat en maagdelijkheid geen waarde hadden.

Op een gegeven moment bezocht pater Lamberville, SJ, haar dorp waar hij haar ontmoette. Later zei hij hoe verbaasd hij was geweest om zo'n jonge persoon tegen te komen die zoveel kennis van het christendom had. Kateri vroeg al snel om gedoopt te worden en bracht de hele winter door met studeren met andere inboorlingen. Sneller dan de gewoonte van de jezuïeten was, werd ze op de dag van Pasen in 1676, op twintigjarige leeftijd, gedoopt als Catharina.

Ze vluchtte later met haar zwager en een vriend om de missie op de St. Lawrence te bereiken. De positieve transformaties die ze bij de neofieten kon zien, overtuigden haar ervan haar hele leven aan Christus te wijden. Ze zou werken en de rest van de dag in gebed doorbrengen. Ze oefende voortdurend maceraties uit op haar lichaam. Aan het eind van de week nam ze alle zonden en onvolkomenheden die ze had begaan door om ze uit te wissen in het sacrament van boete. Op eerste kerstdag mocht ze voor het eerst de heilige communie houden, terwijl neofieten normaal enkele jaren op dit voorrecht moesten wachten. Kateri smeekte haar biechtvader om haar met Jezus te laten trouwen, dat wil zeggen om non te worden. Op de dag van Aankondiging legde ze haar geloften af ​​na de eucharistie.

Kort daarna, toen haar ascese haar fysieke zwakte verergerde, werd ze ziek. Ze weigerde snel op Goede Dinsdag 1680, en de volgende dag om drie uur 's middags raakte ze in een zachte pijn en stierf op de leeftijd van vierentwintig. Haar biechtvader vertelde dat haar gezicht een transfiguratie onderging en dat de littekens van de pokken helemaal verdwenen waren (zie C hauchetière 1696 en Cholenec 1717 voor biografische details van Kateri's leven).

In 1684 werd Kateri's lichaam van de begraafplaats verwijderd en naar de kerk van Côte Sainte-Catherine gebracht. Sommige van haar relikwieën werden vervolgens in 1755 naar Mission St. Regis in Akwesasne gebracht, waar de meeste verloren gingen. De Tekakwitha-conferentie bevat een van de weinige overgebleven relikwieën.

Vanaf de dag dat pater Lamberville haar buitengewone kwaliteiten opmerkte en haar aanbood aan pater Cholenec tijdens de missie tot 2011, werkten velen voor de officiële erkenning van haar heiligheid. Haar zaak werd 204 jaren na haar dood geïntroduceerd; het kostte 127 jaren om te slagen.

Op 6 december 1884 stuurden de Amerikaanse bisschoppen die bijeenkwamen voor hun Derde Plenaire Raad in Baltimore verzoekschriften namens de zetel van Albany om haar zaak en die van de gemartelde jezuïeten, Isaac Jogues en René Goupil, te introduceren. In 1885 volgden zevenentwintig indianenstammen uit Canada en de Verenigde Staten dit voorbeeld en stuurden petitiebrieven. Het proces was enigszins ongebruikelijk, aangezien het enige bisdom dat om de introductie van een zaak kan vragen, het bisdom is waar de persoon stierf, in dit geval de zetel van Montreal. Vader Molinari, SJ, was haar postulator-generaal in Rome.

De eerste fase van haar heiligverklaring werd bereikt in 1943 toen ze eerbiedwaardig werd verklaard (positio 1938). Dankzij het nieuwe evangelisatiebeleid van John-Paul II, die besloot om heiligen toe te kennen aan alle sociale en etnische groepen die hiervan verstoken waren, werd ze zalig verklaard in 1980. Een eersteklas mirakel werd verwacht voordat de heiligverklaring kon doorgaan. In 2006 gebeurde er uiteindelijk één in de buurt van Seattle dankzij specifieke gebeden tot Gezegend Kateri en contact van het terminaal zieke kind met haar relikwie.

Het College of Doctors dat verslag uitbrengt aan de Congregatie voor de Zaak van de Heiligen, vond dat "in de huidige staat van de wetenschap kennis ”was er geen medische verklaring voor de genezing. De theologen concludeerden dat de jongen was genezen door middel van wonderbaarlijke voorbede. Op 19 december 2011 gaf de Heilige Vader toestemming voor de afkondiging van het decreet waarin het wonder wordt erkend dat wordt toegeschreven aan de tussenkomst van Kateri Tekakwitha. Op 21 oktober 2012 werd haar heiligverklaring in Rome gevierd door paus Benedictus XVI in aanwezigheid van duizenden Noord-Amerikaanse inheemse katholieken. Sinds 2012 komen er meer bezoekers naar het heiligdom dat wordt beschouwd als een pelgrimsoord.

DOCTRINES / RITUELEN

De doctrines en ceremonies bij het heiligdom volgen de rooms-katholieke canon, met enkele tekens van inculturatie. Het Onze Vader wordt bijvoorbeeld in Mohawk gebeden. Omdat de kerk zelf oud is, is deze niet aangepast om meer inheemse culturele elementen te huisvesten, zoals te zien is in recentere kerken.

De mis wordt op dinsdag, woensdag en zondag gevierd; het wordt gevolgd door zalving met Saint Kateri's olie. Eucharistische aanbidding en zegeningen worden elke laatste zondag van de maand verricht. In de namiddag wordt er dagelijks stil gebed gehouden bij het graf van St. Kateri. De zalving met de relikwie van Sint Kateri wordt elke dinsdag en woensdag uitgevoerd, evenals op zondag.

Op 14 april, St. Kateri-feestdag, omvat de viering een processie met de bisdom bisschop naar het graf van Saint Kateri onmiddellijk na de mis en de verering van het relikwie van Saint Kateri Tekakwitha. Eucharistische aanbidding en zegening volgen in de namiddag.

Voor de tweede verjaardag van Kateri's heiligverklaring organiseerde het heiligdom een ​​processie bij kaarslicht met het standbeeld van Sint Kateri Tekakwitha rond de kerk op 20 oktober 2014. De processie werd gevolgd door de getuigenissen van een persoon die genezen was door de voorbeden tot Saint Kateri. De ceremonie werd afgesloten met het Onze Vader in de Mohawk-taal. De exacte verjaardag, 21 oktober, begon met de eucharistieviering; Ron Boyer vertelde: "Het leven van Saint Kateri Tekakwitha." Eucharistische aanbidding en zegen volgden. In de namiddag werd de zalving met het relikwie van Saint Kateri en de gezegende olie geofferd, en de dag eindigde toen Onze Vader in Mohawk bad.

Het gebed tot Saint Kateri Tekakwitha is als volgt (met toestemming van de Ordinary van Saint-Jean-Longueuil. Augustus 2012):

Heilige Kateri Tekakwitha, onze oudere zuster in de Heer, discreet, u waakt over ons;

Moge uw liefde voor Jezus en Maria ons in woorden en daden van vriendschap, van vergeving en verzoening inspireren.

Bid dat God ons de moed, de vrijmoedigheid en de kracht zal geven om een ​​wereld van gerechtigheid en vrede te bouwen tussen onszelf en tussen alle naties.

Help ons, zoals u deed, om de Schepper-God te ontmoeten die aanwezig is in de diepten van de natuur, en zo getuigen van het leven te worden.

Met jou prijzen we de Vader, de Zoon en de Geest. Amen.

Heilige stichters van de kerk in Noord-Amerika. Bid voor ons.

Het dankgebed voor Kateri Tekakwitha is als volgt (met toestemming van de Ordinary van Saint-Jean-Longueuil. Augustus 2012):

God onze Vader, die Kateri Tekakwitha graag de Grote Geest noemde,

We danken u dat u ons deze jonge vrouw hebt gegeven als een model van het christelijke leven.

Ondanks haar zwakheid en de weerstand van haar gemeenschap, getuigde ze van de aanwezigheid van Christus.

Met haar metgezellen trok ze dicht bij de ouderen en zieken.

Elke dag zag ze in de natuur een weerspiegeling van je eigen glorie en schoonheid.

Geef toe dat we door haar tussenkomst altijd dicht bij je kunnen zijn, gevoeliger voor de behoeften van de mensen om ons heen en meer respect hebben voor de schepping. Met haar zullen we ernaar streven te ontdekken wat u behaagt en proberen dit te bereiken tot op de dag dat u ons weer bij u roept. Amen!

ORGANISATIE

Het zendingscomplex omvat de westvleugel; de pastorie; de beveiligingskluis; het museum en de sacristie; en de kleine gronden waar een begraafplaats moet geweest zijn. Alle gebouwen zijn gebouwd met grijze Montreal-steen. De oude klok geschonken door koning Willem IV van Engeland staat op het linker gazon aan de straatkant. Het Kateri Centre, gevestigd in een nabijgelegen huis, publiceert elk kwartaal Kateri en beheert alle activiteiten in het heiligdom.

De kerk lijkt op oude Franse Bretonse plattelandskerken. De binnenkant is een elegante combinatie van eenvoud, met witte muren en neo-barokke beelden en schilderijen die typisch zijn voor kerken in Quebec.

Kateri wordt afgebeeld in een beeld op het hoofdaltaar door Médard Bourgault (1941) en aan de rechterkant van de kerk in een 1981-beeld van Leo Arbor, geplaatst achter haar tombe. Ze wordt ook afgebeeld in een glasraam erboven. Een ander rood geverfd beeld siert een nis in de buitenmuren boven de bouwdatum, 1845. Haar rechthoekige witte Carrara-marmeren tombe draagt ​​de inscriptie: "Kaiatanoron Kateri Tekakwitha, 1656-1680". Kaiatanoron betekent "gezegend, dierbaar en dierbaar".

In de doorgang naar het museum, links van het altaar, vindt men een intrigerend beeldhouwwerk dat de specialiteit van Mohawk-mannen als bouwvakkers van wolkenkrabbers oproept en het heiligdom verbindt met de recente geschiedenis van Noord-Amerika: het is een replica van de Twin Towers gemaakt door Donald Angus met het gesmolten staal dat hij uit de ruïnes van 9/11 haalde toen hij de brandweerlieden hielp lichamen terug te vinden. Hij maakte deel uit van het Mohawk-team dat de torens had gebouwd en hij wilde dat de slachtoffers in dit heiligdom zouden worden herdacht (persoonlijke onderzoeksinformatie). Onder verschillende artefacten toont het museum het vroegst bekende olieverfschilderij (1690) van Kateri door pater Claude Chauchetiere S. J., haar spiritueel leider.

De missie bevindt zich op het Mohawk of Kanien'kehá: ka reservaat van Kahnawake (8,000 mensen) dat ligt op 48 km 2 aan de oostelijke oever van de Saint Lawrence Seaway, ten zuidwesten van Montreal, ter hoogte van de Lachine stroomversnellingen. De St. Lawrence Seaway passeert achter het heiligdom.

Het missiecomplex behoort tot het bisdom Saint-Jean-Longueuil. Het werd voor een groot deel van zijn geschiedenis gerund door jezuïeten. In 1783, na de onderdrukking van hun Society (1773), stopten ze met de exploitatie ervan en werden ze vervangen door Oblates of Mary Immaculate. De jezuïeten keerden terug in 1903, en de zusters van St.-Ann kwamen helpen in 1915. In 2003, hoewel ze nauw verbonden waren met de zaak van Kateri, stopten de jezuïeten met het gebruik van het heiligdom omdat ze er niet in slaagden het adequaat te bemannen. Pater Alvaro Salazar uit Guatemala werd tot pastoor benoemd. In 2013 werd hij vervangen door Fr. Vincent Esprit, FMI (Fils de Marie Immaculée). De priesters worden geholpen door Deacon Ron Boyer (Ojibway), die tussen 2007 en 2011 ook optrad als Vice Postulator van Kateri's zaak.

Omdat Kateri Tekekawitha een bi-nationale heilige is, wordt ze ook herinnerd in twee heiligdommen in de Verenigde Staten: Fonda, New York, waar ze werd gedoopt, en ook in het heiligdom van OLVrouw van de martelaren in Auriesville, New York.

PROBLEMEN / UITDAGINGEN

St. Francis Xavier Mission kan worden gezien als een klein katholiek eiland in een zee van traditionalistische en protestantse Mohawks. In de vroege decennia van verovering, zijnde de bondgenoten van de Britten, werden de Iroquois meestal geëvangeliseerd door protestantse missionarissen, en toen New France onderdeel werd van het Britse rijk, sloten veel katholieke Mohawks zich aan bij verschillende protestantse denominaties. Deze trend is ook zichtbaar in hun Engels, ook al is de reservering gevestigd in Franstalig Quebec. Wanneer ze in conflict zijn met de autoriteiten van Quebec en met politiediensten, maken ze er een punt van om geen Frans te spreken als een teken van verzet (zoals gebeurde tijdens de Oka Crisis dat in 1990 Kahnawake en de Mercier-brug betrokken waren die zich daarover uitstrekken). Zelfs als alles in het heiligdom tweetalig is, is het historisch verbonden met de Franse periode van kolonisatie en heeft dit mogelijk te lijden gehad.

Bovendien oefenen veel mensen in Kahnawake, net als in andere inheemse landen, alleen hun traditionele tribale ceremonies uit. De Lange Huizen waar Iroquois-rituelen worden uitgevoerd, zijn talrijk op het reservaat. Zo was het aantal regelmatige aanbidders in de St. Franciscuskerk in de loop der jaren afgenomen (in feite met dezelfde verhouding als binnen de katholieke kerken in heel Quebec). Nu, met de bekroning van de zaak van Kateri, neemt het aantal bezoekers en aanbidders toe. Deze verbetering in het leven van de missie blijkt ook uit de betere gezondheid van de financiën.

Afgezien van Kahnawake en Akwesasne, het nabijgelegen Mohawk-reservaat en van sommige inheemse parochies in heel Canada, vóór de 1990s, was Kateri veel minder bekend in Canada dan in de VS In de VS, een zeer actieve organisatie (de Tekakwitha-conferentie, geregisseerd sinds 1998 door een Mohawk-zuster uit Akwesasne, zuster Kateri Mitchell, SSA) heeft haar zaak jarenlang gepromoot en genetwerkte American Native Catholics.

REFERENTIES

Chauchetière, Claude. 1887. Vie de la Bienheureuse Catherine Tegakouïta dite à présent la saincte Iroquoise (1696). Manhattan: Cramoisy Press of John Gilmary Shea.

Cholenec, Pierre. 1717. La vie de Catherine Tegakouïta Première Vierge Iroquoise . Manuscrit conservé par les Hospitalières de Saint Augustin à Québec. Lettre publiée dans Lettres édifiantes et curieuses écrites des missions étrangères. Parijs.

Positio. 1938. Romae: Typis Polyglottis Vaticanis. 1940: Universitatis Gregorianae. Verkorte Engelse versie: 1940: Het Positio van de Historische Sectie van de Heilige Congregatie van Riten over de introductie van de Zaak voor Zaligverklaring en Canonisatie en over de Deugden van de Knecht Gods, Katharine Tekakwitha, de Lelie der Mohawks. Origineel document zijn Eerst gepubliceerd in de Vaticaanse Polyglot Press Nu gedaan in het Engels en gepresenteerd voor de opbouw van de gelovigen. New York: Fordham University Press.

Rigal-Cellard. Bernadette. 2010. "Native American Religion: Roman Catholicism." Pp. 2041-44 in Religions of the World: A Comprehensive Encyclopedia of Beliefs and Practices. 6 vols., Bewerkt door J. Gordon Melton en Martin Baumann. Santa Barbara, CA: ABC-Clio.

AANVULLENDE HULPBRONNEN 

Greer, Allan. 2005. Mohawk Saint: Catherine Tekakwitha en de jezuïeten. New York: Oxford University Press.

Greer, Allan en Jodi Bilinkoff, eds. 2003. Colonial Saints: Discovering the Holy in the Americas. New York: Routledge.

Holmes, Paula Elizabeth. 2000.  Symbol Tales: Paths Towards the Creation of a Saint. Proefschrift. Hamilton, Ontario: Université MacMaster.

Geplaatst:
2 december 2014

Deel